Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-12, 18:10   #1531
Shar14
Zadomowienie

Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II

Pewnie będziecie teraz bardzo na mnie krzyczeć, ale czym różni się takie małe dziecko bez kontroli od zwierzaka? Zazwyczaj i jedno i drugie nie rozumie konsekwencji swoich zachowań. Poniekąd to jest zwierzę, choć myslace (czego akurat czasem nie widać). Może mam skrzywione spojrzenie, ale całe życie odwiedzałam mamę w przedszkolu/żłobku (ona uwielbia dzieci) i nie jedno widziałam.
W ogóle tak z innej beczki: dla mnie pies to też członek rodziny.
Kończąc: ja bym po prostu powiedziała, że chcę przyjechać z dziećmi, bo rybki są dla nich. I tyle. Jestem świadoma, że nie każdemu towarzystwo dzieci może pasować, a to ja jadę do kogoś, więc muszę się liczyć z jego zdaniem, nawet na temat 'moich' dzieci.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-08-12, 22:37   #1532
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Potem też napisałam, że mogli poinformować. (a wyszło dopiero potem) przecież takie małe dzieci potrafią robić niezły "bałagan". Wiem z życia: choinka przywrócona, pies uciekający po całym domu, wrzaski, bo czegoś nie wolno. Oczywiście może nie zawsze tak jest, ale takie małe dziecko (jak ktoś napisał max 5 lat) może narobić szkód i rodzice muszą się z tym liczyć. Zwłaszcza, że wchodzą w grę dzieci, nie jedno, które można trzymać np. na rękach.

P.s. Przepraszam, że nie cytuję, ale nie wiem jak to na telefonie zrobić.

A to wszystko w 10 minut przy okazyjnej wizycie celu nabycia akwarium
Cud, że ten świat jakoś jeszcze funkcjonuje. Tyle na nim niespełna 5cio letnich Hunów.

Litości, co wy ludzie za pierdoły opowiadacie?
Albo z innej mańki - na litośc boską, z kim Wy się zadajecie i gdzie mieszkacie? W najdzikszej części Zimbabwe Dolnego w samym sercu dżunglanych włości najdzikszego stada ściekłych pawianów

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 22:54   #1533
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Prawda?
Zapytałabym jedynie,gdyby zdarzyło mi się być z psem/tygrysem ,czy innym zwierzakiem,ale z członkiem rodziny????
Wlasnie dlatego poruszylam ten temat. Ludzie nie zdaja sobie sprawy, ze idac do kogos z dzieckiem stawiaja go w niezrecznej sytuacji. Dotyczy to zarowno zupelnie obcych: jak tych od akwarium i znajomych. Jezeli chce z kims porozmawiac to po co nam dzieciak zabierajacy uwage?
Ci ludzie nie beda w stanie podjac racjonalnej decyzji dotyczacej zakupu. Nie beda w stanie zadac wszystkich pytan, ani uslyszec odpowiedzi na te, ktore zadali, bo dzieci beda sie bez przerwy wtracac.
Jak dla mnie zachowanie nieprofesjonalne i niepowazne.

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
A to wszystko w 10 minut przy okazyjnej wizycie celu nabycia akwarium
Cud, że ten świat jakoś jeszcze funkcjonuje. Tyle na nim niespełna 5cio letnich Hunów.

Litości, co wy ludzie za pierdoły opowiadacie?
Albo z innej mańki - na litośc boską, z kim Wy się zadajecie i gdzie mieszkacie? W najdzikszej części Zimbabwe Dolnego w samym sercu dżunglanych włości najdzikszego stada ściekłych pawianów
Nie wiem jakie masz dzieci? Zanosilam list sasiadce, a jej trzylatka w tym czasie wylala butelke wody na stol. Nie przypadkiem... Jak widac mozna w 3 minuty narobic szkod na doba godzine sprzatania.
Stary 2014-08-13, 09:12   #1534
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Wlasnie dlatego poruszylam ten temat. Ludzie nie zdaja sobie sprawy, ze idac do kogos z dzieckiem stawiaja go w niezrecznej sytuacji. Dotyczy to zarowno zupelnie obcych: jak tych od akwarium i znajomych. Jezeli chce z kims porozmawiac to po co nam dzieciak zabierajacy uwage?
Ci ludzie nie beda w stanie podjac racjonalnej decyzji dotyczacej zakupu. Nie beda w stanie zadac wszystkich pytan, ani uslyszec odpowiedzi na te, ktore zadali, bo dzieci beda sie bez przerwy wtracac.
Jak dla mnie zachowanie nieprofesjonalne i niepowazne.

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Nie wiem jakie masz dzieci? Zanosilam list sasiadce, a jej trzylatka w tym czasie wylala butelke wody na stol. Nie przypadkiem... Jak widac mozna w 3 minuty narobic szkod na doba godzine sprzatania.
znajomi sprzedawali mieszkanie (3 pokoje, puste, odmalowane na tip-top). Przyszła parka oglądac z dwójką dzieci, które w czasie ''oglądania'' biegały jak szalone po pokojach od ściany do ściany, zostawiając na nich ''urocze'' odciski u☠☠☠☠☠☠☠onych od czekolady i innych substancji rączek.
A to wszystko w ciągu 10 minut oglądania mieszkania - rodzice przyjeli metode ignorowania demolki i nawet nie przeprosili.
No ale w końcu to takie wspaniałe jak dzieci biorą udział w życiu rodziny i ważnych dla niej decyzjach c'nie ?
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 09:16   #1535
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
znajomi sprzedawali mieszkanie (3 pokoje, puste, odmalowane na tip-top). Przyszła parka oglądac z dwójką dzieci, które w czasie ''oglądania'' biegały jak szalone po pokojach od ściany do ściany, zostawiając na nich ''urocze'' odciski u☠☠☠☠☠☠☠onych od czekolady i innych substancji rączek.
A to wszystko w ciągu 10 minut oglądania mieszkania - rodzice przyjeli metode ignorowania demolki i nawet nie przeprosili.
No ale w końcu to takie wspaniałe jak dzieci biorą udział w życiu rodziny i ważnych dla niej decyzjach c'nie ?
Taaaa...

Państwo od akwarium nie rezygnują. Wczoraj wydzwaniali do męża. Niestety nie mógł odebrać. Czekamy na rozwój wydarzeń.
Stary 2014-08-13, 09:43   #1536
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Taaaa...

Państwo od akwarium nie rezygnują. Wczoraj wydzwaniali do męża. Niestety nie mógł odebrać. Czekamy na rozwój wydarzeń.

Wyślijcie im smsa, że akwarium in za Chiny Ludowe nie sprzedacie.
Są nieprofesjonalni, mają dzieci.

I po sparwie.

Kusum, o ile przyjmuję do wiadomości, ze po prostu w ramach swojego widzimisie, nie wpuścisz do domu dzieci, nie rozumiem, ale wychodze z za łożenia, ze czyj dom tego zasady, o tyle reszta to absurd jakich mało.

Wybacz, ale nawet średnio rozgarnięta osoba, potrafi w mało sprzyjających warunkach, skupić się na tyle, żeby wykonywać często bardzo wymagającą pracę: w stresie, hałasie, w 10 zadaniach na raz i telefonach dzwoniących z kilku miejsc na raz itp.
Wiec tłumaczenie komuś że jak koleżanka przyjdzie z dzieckiem to nie można sie skupić na rozmowie... no... wygląda dziwnie. I jakbym to wzięła na serio, to bym się zastanawiała nie co z koleżanką jest nie tak ze z dzieckiem przychodzi, tylko co jest nie tak z osoba która musi mieć "sterylne" warunki żeby się móc skupić do rozmowy o dupie Maryni.

Profesjonalne podejście do kupowania akwarium w warunkach mega skupienia...

Robienie demolki poprzez dotykanie rękoma ścian mieszkania.

Naprawdę nie widzicie jak absurdalne sytuacje nakręcacie?
Sobie wyobraźcie: halo, chiałabym kupić od pani rower.
- Och świetnie, proszę przyjść przed 16tą
- ale ja bym wolała później, bo bym przyszłą z mężem
-... CO? Pani zamierza przyjśc z MEŻCZYZNĄ? Do mojego domu?
Co za chamstwo, no jak tak można?, z mężczyzną!
Nie wiem skąd ten głupi pomysł, przecież dobrze pani wie jacy sa wszyscy mężczyźni. Piją, biją, śmierdzą, bekają, są ciężcy i owłosieni, zadeptują swoimi buciorami dywany i wszędzie gubią włosy.
Nie no, nie ma mowy, jest pani nieprofesjonalna.
Z mężczyzną chciłą przyjść, co za chamstwo!

Ten wątek zrobił się mega.

Liz Williams
Stary 2014-08-13, 10:00   #1537
Kusum
Zakorzenienie

Ok, to od dziś chodzę do znajomych z kotami. Nakładamy szeleczki, pakuję miski i w drogę. No, dla mnie kot to członek rodziny. Dlaczego nie mogę z nim iść w odwiedziny? Co z tego, że podrapie komuś meble, bo nie ma drapaka, zasika dywan, bo nie ma kuwety czy pozrzucać jakieś rzeczy z półek - po co te zbieracze kurzu? Nie róbmy scen przecież kot nie może wyrządzić więcej szkód niż jakieś dziecko.
Stary 2014-08-13, 10:27   #1538
cava
Zakorzenienie

Do nas koty przychodzą w odwiedziny same, bez właścicieli i szeleczek.
Żrą z naszych miseczek, śpią w naszym (i pod) łóżeczku.

Liz Williams
Stary 2014-08-13, 10:28   #1539
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Serio porównujecie psa, lub kota do dziecka?Poziom absurdu zaczyna być niebezpiecznie wysoki

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 10:34   #1540
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Serio porównujecie psa, lub kota do dziecka?Poziom absurdu zaczyna być niebezpiecznie wysoki
Nie, nie porównujemy. Dzieci robią więcej szkód i hałasu

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Do nas koty przychodzą w odwiedziny same, bez właścicieli i szeleczek.
Żrą z naszych miseczek, śpią w naszym (i pod) łóżeczku.
Śpią u was bezpańskie koty?
Stary 2014-08-13, 10:36   #1541
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Nie do dziecka, przeca nie ma. Weźmie kota zamiast TZta.
Co za różnica, tez członek rodziny?

Fakt, wątek mega.
Poziom absurdu równy orbitowaniu gdzieś koło Alfa Centauri.

Liz Williams
Stary 2014-08-13, 10:39   #1542
Kusum
Zakorzenienie

Nikt Was tu nie trzyma. Możecie się udzielać na mzk i mnożyć bez opamiętania
Stary 2014-08-13, 10:49   #1543
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Śpią u was bezpańskie koty?

One nie są bezpańskie. One są sąsiadów.
Tu jest zakocenie traktowane jako pewna forma wspólnego dobrostanu międzysąsiedzkiego.

Ale tak, one u nas sypiają. Jadają. Traktują dom jako formę pasażu przechodniego z jednej strony na drugą.
Jak nie przyuważę jak się wkradają.

Mój kot, przejął np. altankę dalszych sąsiadów na własnosć. Jak on tam siedzi, to sąsiadka niestety musi z kawki w altance zrezygnować. Ewentualnie musi przyjść do mnie zebym kota zabrała.
Kot sobie nie życzy towarzystwa w altance. Syczy i warczy jak ktoś do niej wchodzi i oni się boją.

Koty ciche?
Zapraszam do mnie na noc.
Ryki, galopady, miałki, wycia, bijatyki, awantury, wrzaski - jakby Szatan z wiedźmami po ogródkach tańcowali.
Posadziłam sobie hortensje bukietowe- połamane, poniszczone, odarte z kwiatów i liści - koty się ganiały po nich.

Sąsiedzkie wnuki nie są tak uciażliwe. Raz tylko mała sąsiadów do mnie pogadała, do domu nie włażą, nawet na podwórko sie nie pchają choć z jednej strony nawet nie wygrodzone od ich strony.
Za to cudzych kotów na tarasie mam ciągle defilady.
I kocie bobki w małym ogródku od drugiej strony.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Nikt Was tu nie trzyma. Możecie się udzielać na mzk i mnożyć bez opamiętania

To są te teksty które tak Was denerwują ?

Bo ja nikomu nigdy nie proponowałam robienia sobie dzieci.
Może musicie wysłuchiwać takich tekstów, bo swój przyciąga swego?

Liz Williams
Stary 2014-08-13, 10:49   #1544
201712071518
Konto usunięte

Cytat:

Robienie demolki poprzez dotykanie rękoma ścian mieszkania.
no przykro mi, że to się nie mieści w twojej wyobraźni.
Może wytłumaczę:
1. dzieci jedzą czekoladę, która się topi w ich maleńkich słodziutkich rączkach
2. te słodziutkie istotki wchodzą z rodzicami do pustego mieszkania z białymi ścianami
3. te urocze żywe stworzonka postanawiają dać upust swojej wrodzonej żywiołowości biegając od ściany do ściany odbijając na ich powierzchni słodkie odciski ich delikatnych rączek
4. na ścianach pozostają zachwycające odciski maleńkich dłoni
5. rodzice, na widok tak głębokiej artystycznej ekspresji ich utalentowanych dzieciątek stoją oniemiali z zachwytu, nie śmiąc zwrócić im uwagi, gdyż nie chcą aby takim samorodnym talentom tak brutalnie podcięte zostały skrzydła.
6. o jakże bezduszny jest właściciel owego mieszkania, który zamiast cieszyć się, że jego beznadziejnie nudne biały ściany zostały w tak magiczny sposób ozdobione, zamiast rozpływać się z zachwytu nad słodkimi śladami rączek, zamiast uronić łzę wzruszenia, on śmie marszczyć czoło. o jakże niegodny obcowania z takim cudami, jakie nawiedziły jego żałosne progi! Oby szczezł po smierci w miejscu, gdzie nigdy nie doświadczy rozkoszy obcowania z prawdziwie żywiołowym dzieciątkiem.
Stary 2014-08-13, 10:51   #1545
Kusum
Zakorzenienie

Zapraszam na koci wątek. Dowiesz się co nieco o byciu świadomym posiadaczem kota: kastracja, sterylizacja i nie wypuszczanie kota z domu to podstawa Z tego co czytam to te pojęcia są wam obce.
Stary 2014-08-13, 10:52   #1546
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ale dziewczyny, o czym wy w ogóle mówicie. Są miejsca, w których dzieci są niemile widziane. I tak, może to być dom jednej z nas. Ja np. idąc do koleżanki nie zabieram ze sobą babci. A przecież mogłabym, bo babcia to członek rodziny. Mnie tam mama nie ciągała po swoich koleżankach, zakupach, urzędach itd. Zostawała ze mną starsza siostra bądź babcia, a jak poszłam do szkoły to nie było problemu, żebym 2 h posiedziała sama w domu. I nie chodzi o tą konkretną sytuację z akwarium. Po prostu. Jak idę do znajomej pogadać czy na kawę, to idę na kawę, albo na zakupy a nie na kolejny spacer z dzieckiem. całkowicie nie mogę ogarnąć myślenia matek "gdzie ja tam moje dziecko". Jeśli mieszkasz 200 km od rodziny nie stać cię na niańkę, to ok, zrozumiem. Ale kiedy możesz odwieźć dziecko do babci albo poprosić siostrę o popilnowanie dziecka przez 2 godziny? Ja ostatnio się dowiedziałam od koleżanki, że ona LUBI chodzić z dzieckiem na zakupy ciuchowe, bo jak ma dziecko w wózku to ma więcej miejsca i nikt na nią nie wejdzie, nie popchnie. No dla mnie to nie jest zbyt normalne.

A tak w ogóle - moja sąsiadka notorycznie zostawia wózek pod drzwiami do piwnicy. ja często jeżdżę na rowerze (który stoi w piwnicy) i żeby się dostać, to muszę wyprowadzić wózek z klatki, wziąć rower i wprowadzić wózek. Prosiłam, żeby wprowadzała wózek do piwnicy, bo nie można się dostać do drzwi, a ona, że wózek jest za ciężki i nie da rady go wytaszczyć pod górę. Drzwi są na klucz/domofon więc nie boi się, że go ktoś ukradnie. Chyba po prostu raz, drugi i piąty zostawię ten wózek pod klatką to się nauczy. No bo co mogę zrobić?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 10:59   #1547
Shar14
Zadomowienie

I o to mi chodziło, że ktoś może sobie dzieci nie życzyć we własnym domu, bo to jego dom i ma prawo. A gdy przychodzi do mnie obca kobieta z dziećmi to skąd mam wiedzieć czy one będą zajęte akwarium czy akurat bardziej będzie je interesować wywracanie moich kwiatów czy mazanie rękami ścian.

Co do wózka - chyba musisz tak zrobić. Albo poprosić, żeby znalazła inne miejsce.

Stary 2014-08-13, 11:00   #1548
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Taaaa...

może już obiecali dzieciom rybkę Nemo
Stary 2014-08-13, 11:01   #1549
Kusum
Zakorzenienie

Tinker masz rację. Chciałabym żeby moja koleżanka po urodzeniu dziecka nie była już tylko matką. Chcę mieć nadal koleżankę, która wpadnie pogadać bez dziecka. I nie będę musiała wybierać między: przyszła i wychowuje u mnie dziecko: nie rusz, usiądź, nie łap kotka, itd. albo rozmawia ze mną, a dzieciak mi dom demoluje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1391671157_i6hmgr_600.jpg (43,7 KB, 61 załadowań)
Stary 2014-08-13, 11:02   #1550
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
może już obiecali dzieciom rybkę Nemo
Czeka ich rozczarowanie
Stary 2014-08-13, 11:02   #1551
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

A dlaczego po prostu nie powiesz, że im nie sprzedasz? Ja bym nie oddała jjakichkolwiek zwierząt pod opiekę gromadce dzieci, z którymi rodzice sobie nie radzą (darcie ryja, kiedy matka rozmawia przez telefon)
Stary 2014-08-13, 11:02   #1552
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Zapraszam na koci wątek. Dowiesz się co nieco o byciu świadomym posiadaczem kota: kastracja, sterylizacja i nie wypuszczanie kota z domu to podstawa Z tego co czytam to te pojęcia są wam obce.
Mój kot i sąsiedzkie są wykastrowane. To są domowe kotki, często już bardzo leciwe (siąsiedzki ma 16 lat, mój "młodzik" dobija 12tu zaledwie.)
Mój kot nie był wypuszczany z mieszkania, póki mieszkaliśmy w okolicy się do tego nie nadającej.
Teraz, mieszkamy w okolicy , gdzie zwierzęta są zwyczajnie bezpieczne.
Tez sobie tego nie wyobrażałam jeszcze pół roku temu, ale takie miejsca po prostu są jak sie okazało. Ludzie przyjaźni zwierzętom, praktycznie brak ruchu samochodowego.
Więc mogą sobie wychodzić. A że są kastrowane, to trzymają się blisko.

Liz Williams
Stary 2014-08-13, 11:05   #1553
201712071518
Konto usunięte

poza tym z tego co gdzies mi się rzuciło w oczy to jest jakieś bardziej zaawansowane akwarium niż 3 gupiki za szybką i sztuczna roślinka,
więc nie dziwię się, że Kusum chce na spokojnie porozmawiać o opiece nad nim, a skoro nawet rozmowę telefoniczną zagłuszały wrzaski dzieci, to może podejrzewać, że w domu byłoby tak samo.
Stary 2014-08-13, 11:07   #1554
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

a tak odnośnie "wózkowej" sprawy, żeby to się zdarzyło raz czy dwa.. babka notorycznie zostawia ten wózek pod drzwiami, bierze tylko kocyk na górę, i dziecko. na następny spacer po prostu wyprowadza wózek z klatki, wkłada kocyk i dziecko. zrobiła sobie z klatki przechowalnię
Stary 2014-08-13, 11:08   #1555
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A dlaczego po prostu nie powiesz, że im nie sprzedasz? Ja bym nie oddała jjakichkolwiek zwierząt pod opiekę gromadce dzieci, z którymi rodzice sobie nie radzą (darcie ryja, kiedy matka rozmawia przez telefon)

I jak na ogół uważam że piszesz 3 po 3, tak tu masz rację w 100%.
Tez nie wiem po co robić cyrk, zamiast szczerze powiedzieć: "nie sprzedam Wam bo macie dzieci. Żegnam. Bez odbioru."

Robienie cyrku i zawracanie ludziom głowy.
Bardzo... nieprofesjonalne.:brzydal :

Horrorów z rączkami uwalonymi czekoladą mazającymi nieskalanie białe ściany .... sory nie łykam.
Każda normalna osoba by powiedziała: proszę uspokoić dzieci i wyczyścić co ubrudziły.
I tyle.
Ale nie, stoi lelija, cierpi za miliony i płacze w duchu.

Liz Williams
Stary 2014-08-13, 11:11   #1556
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
I jak na ogół uważam że piszesz 3 po 3, tak tu masz rację w 100%.
Tez nie wiem po co robić cyrk, zamiast szczerze powiedzieć: "nie sprzedam Wam bo macie dzieci. Żegnam. Bez odbioru."

Robienie cyrku i zawracanie ludziom głowy.
Bardzo... nieprofesjonalne.:brzydal :

Horrorów z rączkami uwalonymi czekoladą mazającymi nieskalanie białe ściany .... sory nie łykam.
Każda normalna osoba by powiedziała: proszę uspokoić dzieci i wyczyścić co ubrudziły.
I tyle.
Ale nie, stoi lelija, cierpi za miliony i płacze w duchu.
a skąd wiesz jaki był dalszy ciąg?

wy piszecie, ze to niemozliwe, żeby obce dzieci zrobiły jakiekolwiek szkody w mieszkaniu w ciągu 10 minut przy okazji okazjonalnego oglądania czegoś
ja podałam przykład, że jest to absolutnie możliwe.

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2014-08-13 o 11:14
Stary 2014-08-13, 11:15   #1557
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę nie widzicie jak absurdalne sytuacje nakręcacie?
Ten wątek zrobił się mega.
Nie mam dzieci , poczytuje sobie ten watek i sie mocno z z tym zgadzam.
Juz wczesniej mi sie rzucil w oczy absurd tej sytuacji.

Ludzie, ja rozumiem ze mozna dzieci nie lubic, ale dzieci to tacy sami czlonkowie spoleczenstwa jak inni ludzie. Odrobine wyrozumialosci, dzieci maja prawo do istnienia na tym swiecie...

Podejrzewam, ze czesc z mentalnosci jaka tu kroluje jest spowodowana niska dzietnoscia w Polsce i brakiem odgornego (panstwowego) szacunku i dostrzegania potrzeb dzieci i rodzin z dziecmi i tak sobie to leci przekazem w spoleczenstwo. Mieszkam w kraju z chyba drugim najwyzszym wspolczynnikiem dzietnosci w Europie i po poczatkowym szoku przyzwyczailam sie ze dzieci sa wszdzie w olbrzymich ilosciach, a dorosli reaguja ze stoickim spokojem. Dzieci zachowuja sie roznie, ale rzadziej widuje u siebie rozwydrzone histeryzujace 3 latki tarzajace sie po ziemi. Tak wiec to od doroslych zalezy i nie nalezy demonizowac dzieci.

I serio, ja tez nie umiem sie obchodzic z dziecmi, nie mam mlodszego rodzenstwa, dzieci mnie oniesmielaja, ale troche tolerancji ludzie.

A historia o akwarium absurdalana, zadziwia mnie i smieszy.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 11:17   #1558
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Nie mam dzieci , poczytuje sobie ten watek i sie mocno z z tym zgadzam.
Juz wczesniej mi sie rzucil w oczy absurd tej sytuacji.

Ludzie, ja rozumiem ze mozna dzieci nie lubic, ale dzieci to tacy sami czlonkowie spoleczenstwa jak inni ludzie. Odrobine wyrozumialosci, dzieci maja prawo do istnienia na tym swiecie...

Podejrzewam, ze czesc z mentalnosci jaka tu kroluje jest spowodowana niska dzietnoscia w Polsce i brakiem odgornego (panstwowego) szacunku i dostrzegania potrzeb dzieci i rodzin z dziecmi i tak sobie to leci przekazem w spoleczenstwo. Mieszkam w kraju z chyba drugim najwyzszym wspolczynnikiem dzietnosci w Europie i po poczatkowym szoku przyzwyczailam sie ze dzieci sa wszdzie w olbrzymich ilosciach, a dorosli reaguja ze stoickim spokojem. Dzieci zachowuja sie roznie, ale rzadziej widuje u siebie rozwydrzone histeryzujace 3 latki tarzajace sie po ziemi. Tak wiec to od doroslych zalezy i nie nalezy demonizowac dzieci.

I serio, ja tez nie umiem sie obchodzic z dziecmi, nie mam mlodszego rodzenstwa, dzieci mnie oniesmielaja, ale troche tolerancji ludzie.

A historia o akwarium absurdalana, zadziwia mnie i smieszy.
no naprawdę nie wpadłabym na to. Dzięki za oświecenie - no i co w związku z tym?

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2014-08-13 o 11:19
Stary 2014-08-13, 11:20   #1559
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
no i co w związku z tym?
To w zwiazku z tym, ze uwazam tego typu tlumaczenia za przejaw typowo polskiej mentalnosci, ze u siebie moge wszystko co mi sie zamarzy, nawet jesli jest to sprzeczne z zasadami spolecznymi. Dla mnie to przejaw niedojrzalosci. Dorosli ludzie rozmawiaja i jasno okreslaja swoje oczekiwania. Autorka ma obawy co do wyzyty dzieci to niech je po prostu wyartykuuje tej rodzinie i zobaczy co oni powiedza.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-08-13 o 11:22
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 11:20   #1560
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Abstrahując od kontekstu tego porównania, to czemu Cię to oburza? Dla mnie zwierzak to członek rodziny i mnie tam nie oburzyłoby w żadnym wypadku, gdyby ktoś porównał mnie czy inną osobę dorosłą do psa/kociaka czy innego kochanego przez niego zwierzaczka.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości