Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-02, 14:25   #841
paolkalo1
Rozeznanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

To duzo zalezy od organizmu - mi poeiedziano ze moze byc potrzeba zwiekszenia dawki ale nie koniecznie
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-02, 14:35   #842
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cukrowa_wieszczka Pokaż wiadomość
Ja również proszę o radę - niestety z powodu wypadających włosów, przyrostu wagi (7 kg w 10 miesięcy, bez obżerania się i leżenia do góry brzuchem) i ciągłego zmęczenia, poprosiłam internistę o skierowanie na badania. Robiłam morfologię, mocz, próby wątrobowe itp itd, wszystko wyszło wzorcowo, ale TSH 2.7. Nie znam się na tym kompletnie, lekarka powiedziała mi, że wszystko jest ok, choć ostatecznie dała mi skierowanie do endokrynologa, choć oczywiście terminy są na 2015, jeśli w ogóle.
Mam więc pytanie - czy naprawdę drążenie tematu niedoczynności przy TSH 2,7 ma sens? I jeśli tak, to czy możecie polecić jakiegoś endokrynologa w Warszawie (raczej prywatnie, bo nie chcę się męczyć kolejne pół roku) który nie zbagatelizuje takiego wyniku?
Zaczynam już mieć dość, obwód kucyka o kilka cm mniejszy, waga dużo większa, samopoczucie tragiczne ale wszystkie wyniki wzorowe i każdy lekarz mnie zbywa.
sens jest zrobic do tego jeszcze ft3, ft4, aTpo - bez tego wydasz na endokrynologa na wizyte na ktorej powie zebys to dorobila

---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Dziekuję za odpowiedzi, tak własnie myślałam, ze tak będzie. Teraz nie wiem jakie mam wyniki, bo lekarz tutaj ich nie podaje tylko mówi, jest ok i tyle. Wkurzające szczególnie, że lubię mieć dokumentacje wszystkiego.
Jade teraz do PL to porobie badania
to o nia popros, nie moga Ci odmówić - edit doczytalam ze nie jestes w pl
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-02, 16:53   #843
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
ale lekarz zaleca powtórkę wyniku tsh? bo teraz miałam od lekarza skierowanie mam kolejne skierowanie na krew mocz itd ale nie zaznaczył ponownie tsh. A też nie chcę lekarzowi na ambicję wchodzić

Co miesiąc powtarzałam tsh i ft4 na polecenie endokrynologa. Ginekolog nie wnikał w tarczycę, na każdej wizycie pytał tylko, czy tarczyca jest pod kontrolą.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

Cytat:
Napisane przez paolkalo1 Pokaż wiadomość
To duzo zalezy od organizmu - mi poeiedziano ze moze byc potrzeba zwiekszenia dawki ale nie koniecznie

Ale żeby wiedzieć czy jest potrzeba, czy nie, trzeba sprawdzać stan hormonu.

Stary 2014-08-02, 16:56   #844
paolkalo1
Rozeznanie

Tak - dlatego wypisal mi badania ktore mam zrobic jak sie dowiem o ciazy i okreslil tydzien ciazy w ktorym mam sie zglosic - bez terminu. Musze znalezc ta kartke.
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-06, 18:14   #845
dzamatasi
Wtajemniczenie

KObitki odebrałam wyniki
TSH-2,440
FT4-155[0,93-1,70]
Lekarź źnowu źwęksźył mi dawkę Eutoryxu 100
Cźy któreś ź Was teź tak tsh skacźe? Nie mogę od 2 lat unormować tsh..
Kupić moźe jod? jak myslicie pomogłoby to cos?
Stary 2014-08-06, 19:00   #846
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzamatasi Pokaż wiadomość
KObitki odebrałam wyniki
TSH-2,440
FT4-155[0,93-1,70]
Ja też mam co kilka mies. zwiększaną dawkę, a leczę się już 2,5 roku
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-06, 19:59   #847
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
KObitki odebrałam wyniki
TSH-2,440
FT4-155[0,93-1,70]
witaj w gronie, a jak wyniki usg tarczycy?
Stary 2014-08-06, 20:32   #848
dzamatasi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ja też mam co kilka mies. zwiększaną dawkę, a leczę się już 2,5 roku
O,masz babo placek. Widzę,że się leczymy na te same choroby
Jaka dawkę teraz łykasz?

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
witaj w gronie, a jak wyniki usg tarczycy?
Usg tarczycy mam ładne właśnie ,tylko to tsh..
Nie wiecie dlaczego ono tak skacze? Pytałam lekarza nie jeden raz,ale jakoś nie potrafi mi na to odp
Gdzieś widziałam,że prześwietlenie głowy się z tego powodu robi?
Stary 2014-08-06, 20:37   #849
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
O,masz babo placek. Widzę,że się leczymy na te same choroby
Jaka dawkę teraz łykasz?

Nie wiecie dlaczego ono tak skacze? Pytałam lekarza nie jeden raz,ale jakoś nie potrafi mi na to odp
Teraz biorę 62, 5 mg. Brałam 25 mg- 37, 5 mg- 50 mg i teraz obecna dawka od ok 3 mies.
Mnie się wydaje, że wiąże się to z różnym zapotrzebowaniem na tyroksynę z wielu różnych powodów: intensywniejszy okres życia, stres itp.
Stary 2014-08-06, 20:46   #850
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Ja od 2 lat podnoszę powoli dawkę, a wg. 2 lekarzy wszystko jest cacy, łącznie z usg tarczycy. W tamytm tygodniu zaczełam szukać o co chodzi na własną rękę i trafiłam na innym forum na informację jakie są normy, jak się leczy co i jak. I wyszło mi że mam tarczycę kilku letniego dziecka (sic) co nie zastanowilo żadnego z dwóch moich lekarzy.... mało tego na usg z przed dwóch lat tarczyca większa niż z przed roku... i to też im nie dało do myślenia. Póki co umówiłam się na 3 usg taczycy i pod koniec miesiąca do lekarza (obrcnego i 3 nowego), ale z tego co sama doczytałam to najpawdopobniej mam zanikowe zapalenie tarczycy (czyli Hashimoto)... Pewności nie mam, bo lekarzem nie jestem, ale to by tłumaczyło czemu nonstop podnoszę dawkę.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Teraz biorę 62, 5 mg. Brałam 25 mg- 37, 5 mg- 50 mg i teraz obecna dawka od ok 3 mies.
Mnie się wydaje, że wiąże się to z różnym zapotrzebowaniem na tyroksynę z wielu różnych powodów: intensywniejszy okres życia, stres itp.
ale cały czas podnosisz, czy czasem też obniżasz? mi lekarze tłumaczyli, że mogę mieć różne zapotrzebowanie np.w okresie letnim i zimowym, ale póki co to mi tylko rośnie....
Stary 2014-08-06, 21:01   #851
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
ale cały czas podnosisz, czy czasem też obniżasz? mi lekarze tłumaczyli, że mogę mieć różne zapotrzebowanie np.w okresie letnim i zimowym, ale póki co to mi tylko rośnie....
Ja mam USG w porządku, przeciwciała bardzo niskie, więc Hashimoto też odpada
Podnoszę Raz lek. próbowała mi obniżyć (bo od dłuższego czasu miałam wtedy dobre wyniki i się super czułam) i źle się to skończyło (tak mi spadło ciśnienie, że wylądowałam na sorze).
Stary 2014-08-09, 20:08   #852
gwiazdka93
Zakorzenienie

Czy pomimo wyników w normie (fT4 w górnej granicy, TSH ok 1) można nadal odczuwać objawy niedoczynności tarczycy? Konkretnie chodzi mi o zwolniony metabolizm... Jak uważacie? Wizyta u endo. za miesiąc, a mnie to nurtuje
Stary 2014-08-10, 22:50   #853
Nolanine
Przyczajenie

Witam serdecznie

Od kwietnia tego roku również zmagam się z niedoczynnością tarczycy, a właściwie jej autoimmunologicznym zapaleniem. Przed rozpoczęciem leczenia byłam bezustannie przemęczona i senna, pojawiło się też kilka innych objawów. Odkąd się leczę, większość objawów, które mnie dotknęły, jak np. zmęczenie, senność, apatia, suchość skóry ustały, niestety problem wypadających włosów i brwi nie ustąpił. O ile włosy jakoś łatwiej idzie mi przełknąć, to brwi skutecznie psują mi humor. Był okres, że musiałam je lekko uzupełniać, czego nigdy nie robiłam, bo mam z natury bardzo gęste i bardzo czarne brwi, bez jakichkolwiek prześwitujących miejsc. Teraz wygląda to trochę inaczej. Czy któraś z was zmagała się z podobnym problemem? Pozytywną rzeczą jest fakt, że odrastają, ale po jakimś czasie mogą wypaść, mają swoje widzimisię, odrastają, wypadają, odrastają itd. Bywają dni, kiedy nie wypadają wcale, czasem sobie wypadną ze 2 włoski. A czasem z 10. To strasznie frustrujące. Proszę, pocieszcie, dajcie jakąkolwiek nadzieję, że to się skończy i wróci do tego, co było kiedyś. Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?
Dodam, że przyjmuję Euthyrox N50, jedna tabletka dziennie.
Pozdrawiam!

Edytowane przez Nolanine
Czas edycji: 2014-08-10 o 22:53
Nolanine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-10, 22:54   #854
mysza007
Zakorzenienie

ja tez mam wlasciwie autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, wlosy to mi wypadaja odkąd pamietam, z moimi brwiami jest wsio ok. Jak zaczelam sie leczyc to odczulam poprawe samopoczucia, ale teraz po roku to jest raz lepiej, raz gorzej.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-10, 23:09   #855
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nolanine Pokaż wiadomość
Czy któraś z was zmagała się z podobnym problemem?
Tak, ja mam ten problem. Kiedyś miałam bardzo gęste brwi, teraz niestety wyglądają gorzej Ratuję się odżywką L'biotica- polecam, albo warto też stosować sam olejek rycynowy
Stary 2014-08-10, 23:20   #856
dzamatasi
Wtajemniczenie

I ja mam ten problem.. kiedys brwi mialam ladne,ciemnei geste tak samoo jak wlosy. Teraz brwi mam tak cienkie ze szkoda gadaac,nawet nie musze do kosmetyczki choodzic bo nie ma co wyrywac. O wlosach nie wspomne, wypadaja garsciami sa suche,lamliwe cienkie.do tego jakos plowieje mi kolor sam,nie wiem why. Ogolnie wygladaja tragicznie.

Tez daje l'biotica i olejek rycynowy,dzieki nim bri jakos wygladaja :/

Edytowane przez dzamatasi
Czas edycji: 2014-08-10 o 23:23
dzamatasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-10, 23:26   #857
Nolanine
Przyczajenie

Cytat:
Tak, ja mam ten problem. Kiedyś miałam bardzo gęste brwi, teraz niestety wyglądają gorzej Ratuję się odżywką L'biotica- polecam, albo warto też stosować sam olejek rycynowy
Jak długo borykasz się z problemem brwi? Odrastają Ci tak, jak mi, a potem znowu wypadają itd? Moim głównym celem jest wyeliminowanie tego problemu całkowicie, bo jak na razie jest to, jak błędne koło. Tylko nie bardzo wiem, jak temu zaradzić. TSH spadło mi w około (plus/minus) miesiąc z ponad 8 do 0,661 (zakres ref. 0,55 -4,00), FT3 4,54 (zakres 4,7-7,20), FT4 15,02 (zakres 10,7-18,40) - pani endokrynolog twierdzi, że powinno być niższe. Przeciwciała anty-TG 7,80 (zakres 0-4,11), anty-TPO 13,22 (zakres 0-5,61). Jestem cholera gotowa zrobić absolutnie wszystko Bo nie mam zamiaru wypełniać sobie tych mniejszych, czy większych ubytków do końca życia Poza tym strasznie chcę wszystko unormować, mam na myśli wyniki, bo to one, a właściwie świadomość tego, że coś jest jeszcze nie tak, najbardziej działa na psychikę i wyobraźnię. Czytanie "Internetów" również nie pomaga, bo za bardzo się nakręcam, a wszelkie skrajne przypadki za bardzo wbijają mi się w pamięć i jeszcze bardziej potęgują frustrację Próbuję ostatnio diety bezglutenowej. Spotkałam się z mnóstwem opinii na temat jej świetnych efektów w Hashimoto, również w kwestii odrastania wszelkiego rodzaju owłosienia

Edytowane przez Nolanine
Czas edycji: 2014-08-10 o 23:28
Nolanine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-11, 10:00   #858
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Jak długo borykasz się z problemem brwi? Odrastają Ci tak, jak mi, a potem znowu wypadają itd?
Gdzieś w liceum się zaczęło, bodajże w 1 kl. bardzo mi się nasiliło (teraz jestem na III roku studiów). Nie odrastają mi tak szybko jak kiedyś A wypadają różnie..., ale mniej niż w liceum.
Stary 2014-08-11, 13:43   #859
fi
Zadomowienie

Cytat:
Jak długo borykasz się z problemem brwi? Odrastają Ci tak, jak mi, a potem znowu wypadają itd? Moim głównym celem jest wyeliminowanie tego problemu całkowicie, bo jak na razie jest to, jak błędne koło. Tylko nie bardzo wiem, jak temu zaradzić. TSH spadło mi w około (plus/minus) miesiąc z ponad 8 do 0,661 (zakres ref. 0,55 -4,00), FT3 4,54 (zakres 4,7-7,20), FT4 15,02 (zakres 10,7-18,40) - pani endokrynolog twierdzi, że powinno być niższe. Przeciwciała anty-TG 7,80 (zakres 0-4,11), anty-TPO 13,22 (zakres 0-5,61). Jestem cholera gotowa zrobić absolutnie wszystko Bo nie mam zamiaru wypełniać sobie tych mniejszych, czy większych ubytków do końca życia Poza tym strasznie chcę wszystko unormować, mam na myśli wyniki, bo to one, a właściwie świadomość tego, że coś jest jeszcze nie tak, najbardziej działa na psychikę i wyobraźnię. Czytanie "Internetów" również nie pomaga, bo za bardzo się nakręcam, a wszelkie skrajne przypadki za bardzo wbijają mi się w pamięć i jeszcze bardziej potęgują frustrację Próbuję ostatnio diety bezglutenowej. Spotkałam się z mnóstwem opinii na temat jej świetnych efektów w Hashimoto, również w kwestii odrastania wszelkiego rodzaju owłosienia

Ja choruje na hashimoto od lat choć zdiagnozowania jestem dopiero niedawno, powiem wam, ze w najgorszym rzucie choroby, z niedoczynnością, wypadły mi i brwi i rzęsy, wygladalam jak po chemioterapii. Udało mi sie zbić niedoczynnosci, zdrowa dieta plus suplementy - rzęsy i brwi zaczęły dorastać a ja na pocieszenie kupiłam sobie Revitalash i miałam przez chwile prawdziwe firanki. Szkoda, ze gdy skończyła sie odżywka rzęsy wróciły do swego właściwego rozmiaru. Ale przy równowadze hormonalnej wszystko wraca do normy.

Stary 2014-08-11, 15:56   #860
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
Ale przy równowadze hormonalnej wszystko wraca do normy.
Niekoniecznie... Ja mam wyniki w normie (fT4 blisko górnej granicy, a TSH ok 1), a nadal mam niektóre objawy niedoczynności. Z tym, że ja mam inne zaburzenia hormonalne jeszcze, więc może dlatego.
Stary 2014-08-11, 20:03   #861
Nolanine
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
Ja choruje na hashimoto od lat choć zdiagnozowania jestem dopiero niedawno, powiem wam, ze w najgorszym rzucie choroby, z niedoczynnością, wypadły mi i brwi i rzęsy, wygladalam jak po chemioterapii. Udało mi sie zbić niedoczynnosci, zdrowa dieta plus suplementy - rzęsy i brwi zaczęły dorastać a ja na pocieszenie kupiłam sobie Revitalash i miałam przez chwile prawdziwe firanki. Szkoda, ze gdy skończyła sie odżywka rzęsy wróciły do swego właściwego rozmiaru. Ale przy równowadze hormonalnej wszystko wraca do normy.

Czy Twoje brwi wróciły do wcześniejszego wyglądu i kondycji sprzed problemów z tarczycą?
Stary 2014-08-12, 09:50   #862
MedusaxD
Raczkowanie

Cześć wszystkim
Jestem z takich co nienawidzą faszerować się lekami bez powodu. Wczoraj byłam u endokrynologa z czystej ciekawości gdyż nigdy nie miałam badanych hormonów. Przed wizytą zrobiłam badania na TSH, FT3 i Ft4.

Oto moje wyniki:
TSH 2,99
FT3 2,63
FT4 1.01

Czuję się dobrze lecz według mojej endokrynolog mam za wysokie TSH i podejrzewa niedoczynność tarczycy. Przepisała mi Euthyrox n 25 i zleciła kolejne badania, z którymi mam się zgłosić za 6 tygodni.
Dziwi mnie to bo przecież wszystkie wyniki mam w normie i teraz zwlekam z wykupieniem tego leku.
Planuję zrobić wszystkie wymagane badania ponownie lecz nie chcę brać tego leku. Czy może jednak powinnam?
Dodam jeszcze, że mam 20 lat.

Business Management

Edytowane przez MedusaxD
Czas edycji: 2014-08-12 o 09:54
MedusaxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-12, 10:24   #863
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MedusaxD Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim
Jestem z takich co nienawidzą faszerować się lekami bez powodu. Wczoraj byłam u endokrynologa z czystej ciekawości gdyż nigdy nie miałam badanych hormonów. Przed wizytą zrobiłam badania na TSH, FT3 i Ft4.

Oto moje wyniki:
TSH 2,99
FT3 2,63
FT4 1.01

Czuję się dobrze lecz według mojej endokrynolog mam za wysokie TSH i podejrzewa niedoczynność tarczycy. Przepisała mi Euthyrox n 25 i zleciła kolejne badania, z którymi mam się zgłosić za 6 tygodni.
Dziwi mnie to bo przecież wszystkie wyniki mam w normie i teraz zwlekam z wykupieniem tego leku.
Planuję zrobić wszystkie wymagane badania ponownie lecz nie chcę brać tego leku. Czy może jednak powinnam?
dla Twojej endokrynolog, ma rację, ciesz się, że trafiłaś na takiego lekarza. Twoje TSH jest za wysokie (fT4 z kolei mogłoby być wyższe), młode kobiety powinny mieć TSH 2, max 2,5 przy dobrym samopoczuciu. Przy staraniach o ciążę, najlepiej mieć TSH ok. 1, max 1,5. Pisząc o normach masz na myśli coś ponad 4 dla TSH? To jest norma dla ludzi 70, 80- letnich. TSH z wiekiem ma prawo być wyższe, ale w młodym wieku nie powinno przekraczać 2,5.
Stary 2014-08-12, 23:27   #864
fi
Zadomowienie

Cytat:
Czy Twoje brwi wróciły do wcześniejszego wyglądu i kondycji sprzed problemów z tarczycą?

Tak, prawie wróciły ale codziennie je odżywiam.

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Cytat:
Cześć wszystkim

Oto moje wyniki:
TSH 2,99
FT3 2,63
FT4 1.01

Euthyrox to nie jest taki hormon jak np. w pigulkach anty, to syntetyczna tyroksyna, która uzupełnia niedobory, nie zmienia stanu hormonalnego tylko dąży do jego wyrównania. Twoje wyniki wyglądają na niedoczynnosc i to naprawdę zadkość, ze endo sam z siebie ja odkrywa przy tych tzw. normach. Jeżeli trochę poszperasz w necie i poszerzysz temat zorientujemy sie, ze te normy sa przestarzałe i na świecie od dawna funkcjonują inne zalecenia, tylko wielu naszych doktorów tkwi mentalnie 30 lat wstecz.

Stary 2014-08-13, 10:20   #865
MedusaxD
Raczkowanie

Cały wczorajszy dzień szperałam w internecie na temat niedoczynności tarczycy. Czytałam i czytałam i stwierdziłam, że nie posiadam nawet 1/4 tych objawów.

- wypadanie włosów - owszem ale jest to tylko parę kosmyków. Zwłaszcza, że mam kręcone włosy i czeszę je jedynie podczas kąpieli.

- przyrost wagi - zdecydowanie u mnie nie występuje. Ba! Ja mam nawet dużą niedowagę ale to ze względu na geny. Siostra i mama też są takie chude.

- senność - właściwie to śpię dużo. Nie potrafię przesiedzieć całej nocy ucząc się jak to niektórzy robią, gdyż potrzebuję przynajmniej tych 7-8 godzin snu.

Pani endokrynolog zwróciła uwagę na jeszcze jedną rzecz - zróżnicowany cykl menstruacyjny.
Odkąd pamiętam nie mam regularnych miesiączek. Mój cykl waha się od 28/30 dni do nawet 40. Zdarza się, że w następnym miesiącu cykl skraca się o -13 dni bądź wydłuża o + 12. Dlatego zleciła badanie testosteronu i DHEA.

Niedoczynność tarczycy może powiązana z testosteronem oraz cyklem menstruacyjnym?

Przepraszam, że tak magluję ten temat ale cały czas jestem zdziwiona tą diagnozą ponieważ czuję się bardzo dobrze. Pani doktor uzasadniła ją jedynie wynikami badań.

Business Management

MedusaxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 10:38   #866
dzamatasi
Wtajemniczenie

Cytat:

Przepraszam, że tak magluję ten temat ale cały czas jestem zdziwiona tą diagnozą ponieważ czuję się bardzo dobrze. Pani doktor uzasadniła ją jedynie wynikami badań.
Hm. Masz podobnie do mojej siostry. Wyniki miała prawie identyczne i tak jak Ty nie odczuwa praktycznie objawów. Lekarka kazała się wstrzymać z leczeniem tylko obserwować jak TSH będzie ciagle w takiej granicy,albo spadać to ok,ale jak będzie rosnąc wtedy zaczną leczenie.
Podwyższone TSH nie zawsze oznacza niedoczynność.
Znam kilka osób co też tak mają i zaczęły łykać jod,wynniki ładnie się unormowały. Możliwe,źę jego Ci brakuje. A można wiedzieć skąd pochodzisz? A widzę w profilu Jak nie nad morzem mieszkasz to wszystko możliwe,że jego Ci brakuje. Na Twoim miejscu jeszcze bym sie nie leczyła tylko obesrwowała i łykała jod.
Stary 2014-08-13, 11:21   #867
Pollinaa
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny Dzisiaj znalazłam ten wątek. U mojego taty 3 lata temu zdiagnozowano Hashi. Jego endokrynolog powiedziała, że to jest choroba dziedziczna i jest 50% prawdopodobieństwa zachorowania przez dzieci. Rok temu badałam TSH i wynik był w granicach 1,2 w skali 0,3-3,7. Niestety od tego czasu przytyłam prawie 10kg mimo że głodu zdarza mi się w ogóle nie czuć, nie mogę zrzucić mimo kilkunastokilometrowych eskapad rowerowych 4-5 razy w tyg, jedzeniu warzyw itd. Śpię po 10-11 godz. i bez przerwy jestem senna, wylewam hektolitry balsamów nawilżających bo moja skóra na łydkach i przedramionach bez nich przypomina papier. Pocę się niemiłosiernie i szybko męczę, po wstaniu rano bolą mnie kostki u nóg. Bardzo często mam trupio zimne i spocone dłonie i stopy. Łamią mi się paznokcie mimo odżywek i brania skrzypu a włosy na głowie przypominają siano. Juz nie wspominam, że wszystko mnie dołuje i łatwo mnie wkurzyć i wybucham Generalnie nie mam ochoty na nic, nic mnie nie cieszy Pójdę w tym tyg na badanie TSH i FT4, tego drugiego już 2 lata nie robiłam (wtedy było 1,07 gdzie normy: 0,89-1,76), a morfologii chyba ze 4 lata Mam 23 lata a chęci do działania jak babcia

Dzisiaj odebrałam wyniki i TSH 2,791 norma 0,358-3,74, FT4 1,16 norma 0,89-1,76. Poszłam od razu do endokrynolog taty, zrobiła mi USG wyszło że tarczyca jest mała ale bez guzów. Kazała zrobić krew na przeciwciała, bo leków po samych TSH nie przepisze. Generalnie dała mi do zrozumienia, że chyba chce wyłudzić hormony by schudnąć... Nie ma jak wyrzucić 50zł w błoto by się nasłuchać o trenerach osobistych i siłowniach.

Edytowane przez Pollinaa
Czas edycji: 2014-08-13 o 11:23
Pollinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 11:42   #868
mysza007
Zakorzenienie

Pollinaa tak to jest lekarzami, mnie lekarze ogolni kierowali na tsh, poziom byl 3,6-3,8 przy normie 4,2. Dla nich bylo ok, bo norma nie byla przekroczona. Chodzilam tak 10 czy 15 lat. Czulam sie jak wrak. Jak w koncu rok temu trafilam do mojej endo z tsh 4,7 i crp prawie 50 i pokazałam jej wyniki z poprzednich lat, to mnie zapytala gdzie bylam do tej pory. I wez tu czlowieku idz do lekarza

Stary 2014-08-13, 11:45   #869
Pollinaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
Pollinaa tak to jest lekarzami, mnie lekarze ogolni kierowali na tsh, poziom byl 3,6-3,8 przy normie 4,2. Dla nich bylo ok, bo norma nie byla przekroczona. Chodzilam tak 10 czy 15 lat. Czulam sie jak wrak. Jak w koncu rok temu trafilam do mojej endo z tsh 4,7 i crp prawie 50 i pokazałam jej wyniki z poprzednich lat, to mnie zapytala gdzie bylam do tej pory. I wez tu czlowieku idz do lekarza

No to nie jest optymistyczna wizja:-/ to co? Poczekać aż dobije do 4? Znacie dobrego endokrynologa z Łodzi, który nie bawi się w bycie dietetykiem?

Edytowane przez Pollinaa
Czas edycji: 2014-08-13 o 13:46
Pollinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-13, 14:31   #870
mysza007
Zakorzenienie

Pollinaa niestety nie jestem z Łodzi, ale ja bym radziła Ci isc do innego endo, czasami nie mozna polegac na opinii innego lekarza.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości