Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-24, 12:03   #811
cukrowa_wieszczka
Raczkowanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

Cytat:
Napisane przez Deenz Pokaż wiadomość
W warszawie chodziłam do dr Joanny Zalewskiej prywatnie na ul. Zwycięzców, brała 120 zł za wizytę w 2012, uregulowała mi tsh, możesz sobie dodatkowo zbadać również prolaktynę.
Mi przy przyroście wagi i wypadaniu włosów kazała zbadać również testosteron i androstendion, ale to też miało związek z trądzikiem.
Ta lekarka Ci dobrze doradzi
Dziękuję, testosteron itp tez miałam w planie zbadać, choć z trądziku wyleczyłam się już retinoidami doustnymi...

Gdyby ktoś mógł polecić jakiegoś lekarza bardziej po lewej stronie Wisły, będę również wdzięczna

Edytowane przez cukrowa_wieszczka
Czas edycji: 2014-07-24 o 12:05
cukrowa_wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 14:37   #812
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
moja endo tez mnie wazy na kazdej wizycie i mierzy cisnienie
Ciśnienie u mnie też na każdej

Cytat:
Napisane przez cukrowa_wieszczka Pokaż wiadomość
Mam więc pytanie - czy naprawdę drążenie tematu niedoczynności przy TSH 2,7 ma sens?
Ma jak najbardziej Młode kobiety powinny mieć TSH max 2,5 przy dobrym samopoczuciu. Ty ewidentnie masz objawy, więc nie daj się zbyć kolejnemu lekarzowi.
Ja przy TSH= 2 ledwo żyję
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 16:17   #813
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez liliannkaa Pokaż wiadomość
Zanim ją odwiedziłam to czytałam na forach, że niektórzy lekarze ważą i mierzą pacjentów. Czy spotkałyście się z tym?
Mnie ważyła, mierzyła ciśnienie, osłuchiwała, macała węzły chłonne, tarczycę zbadała mi też piersi ze względu na podwyższoną prolaktynę i zleciła usg, jak również usg tarczycy. Przyjrzała się też morfologii i zleciła badanie ferrytyny, bo prawdopodobnie mam niedobór żelaza. Ja nawet nie byłam nastawiona na takie szczegółowe badanie.

Cytat:
Napisane przez cukrowa_wieszczka Pokaż wiadomość
Ja również proszę o radę - niestety z powodu wypadających włosów, przyrostu wagi (7 kg w 10 miesięcy, bez obżerania się i leżenia do góry brzuchem) i ciągłego zmęczenia, poprosiłam internistę o skierowanie na badania. Robiłam morfologię, mocz, próby wątrobowe itp itd, wszystko wyszło wzorcowo, ale TSH 2.7. Nie znam się na tym kompletnie, lekarka powiedziała mi, że wszystko jest ok, choć ostatecznie dała mi skierowanie do endokrynologa, choć oczywiście terminy są na 2015, jeśli w ogóle.
Mam więc pytanie - czy naprawdę drążenie tematu niedoczynności przy TSH 2,7 ma sens? I jeśli tak, to czy możecie polecić jakiegoś endokrynologa w Warszawie (raczej prywatnie, bo nie chcę się męczyć kolejne pół roku) który nie zbagatelizuje takiego wyniku?
Zaczynam już mieć dość, obwód kucyka o kilka cm mniejszy, waga dużo większa, samopoczucie tragiczne ale wszystkie wyniki wzorowe i każdy lekarz mnie zbywa.
Ja jak miałam 2,7 to olałam sprawę, żeby sobie choroby nie wmawiać poszłam jak po 2 latach miałam 3,03 i lekarka mi powiedziała, że już spokojnie mogłam wtedy przyjść. Ale wtedy też się lepiej czułam. Co nie zmienia faktu, że żałuję, że nie poszłam, wiele bym sobie oszczędziła "cierpienia"

Laski, po jakim czasie czułyście poprawę samopoczucia biorąc hormon? Biorę ponad 2 tygodnie, niestety poprawa póki co niewielka... Idę wątek przetrzepać, pewnie było pisane, ale mimo wszystko pytam Z wagą mam teraz horror, trzymam dietę a tyję, tak źle nie było nigdy
shine_on jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 16:25   #814
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shine_on Pokaż wiadomość
Laski, po jakim czasie czułyście poprawę samopoczucia biorąc hormon? Biorę ponad 2 tygodnie, niestety poprawa póki co niewielka... Idę wątek przetrzepać, pewnie było pisane, ale mimo wszystko pytam Z wagą mam teraz horror, trzymam dietę a tyję, tak źle nie było nigdy
Po kilku dniach (4-5?) Najpierw niesamowity zastrzyk energii, a potem takie normalne samopoczucie i tak za każdym razem jak mam zwiększaną dawkę
Daj sobie czas. Możliwe, że będziesz potrzebowała większą dawkę E. lub po prostu organizm musi wskoczyć na nowe obroty
Stary 2014-07-24, 16:25   #815
mysza007
Zakorzenienie

ja poprawe samopoczucia mialam po miesiacu brania euthyroxu, ale miewam hustawki, a teraz jak mi sie tsh pogorszylo w czerwcu to juz w ogole byla masakra-nie spalam dwa tygodnie

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 16:39   #816
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Mam pytanie, dawno nie pisałam, ale teraz znów muszę zasięgnąc porady. Lekarz mnie w tej sprawie olał ;/
Chcemy z TZ-tem starać sie o dziecko, ale biore 50 mg levotyroxyny i nie wiem co robić dalej.
Lekarz powiedział, ze dopiero jak bede w ciazy to mi zwieksza dawke, czy nie lepiej by było gdyby juz mi ją zwiekszyli?
Boje sie poronienia przez za małą dawkę juz od początku, wszedzie czytałam, ze lepiej zapogiewawczo juz miec wiecej zeby organizm był gotowy na szok.
Czy któraś z was miała taki przypadek? Chętnie bym dowiedziała sie jak najwięcej
Zależy jakie masz teraz wyniki. Ja miałam tsh 1.9 ft 4 1.3 i endokrynolog powiedział że w momencie zajścia od razu mam sobie zwiększyć dawkę.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 16:42   #817
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Po kilku dniach (4-5?) Najpierw niesamowity zastrzyk energii, a potem takie normalne samopoczucie i tak za każdym razem jak mam zwiększaną dawkę
Daj sobie czas. Możliwe, że będziesz potrzebowała większą dawkę E. lub po prostu organizm musi wskoczyć na nowe obroty
Zazdroszczę no za tydzień zwiększam dawkę, później po 4 tyg. badanie i może znowu zwiększenie. Może i był zastrzyk energii, gdy ostatnio zwiększałam na 25, bo na początku dostałam kilka dni 12,5, ale miałam taki kocioł, że nie miałam czasu tego poczuć niestety są dni lepsze (przedwczoraj), gorsze (wczoraj) i takie pośrednie (dzisiaj), ale to też kwestia przespania całej nocy kot mnie czasami obudzi w środku nocy i mimo, że zaraz zasypiam dalej, to jednak odczuwam to w ciągu dnia

Cytat:
ja poprawe samopoczucia mialam po miesiacu brania euthyroxu, ale miewam hustawki, a teraz jak mi sie tsh pogorszylo w czerwcu to juz w ogole byla masakra-nie spalam dwa tygodnie
Współczuję, chociaż teoretycznie, to powinnaś te 2 tygodnie spać na stojąco
Stary 2014-07-24, 16:42   #818
mysza007
Zakorzenienie

tak, dawke sie podwaja z momentem zajscia w ciaze, poniewaz w pierwszym trymestrze tsh idzie bardzo do gory co jest normalne, wzrasta zapotrzebowanie na ten hormon, ktory odpowiada za powstawanie ukladu nerwowego i brak opozniej rozwojowych nowego organizmu

Stary 2014-07-24, 16:47   #819
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
tak, dawke sie podwaja z momentem zajscia w ciaze, poniewaz w pierwszym trymestrze tsh idzie bardzo do gory co jest normalne, wzrasta zapotrzebowanie na ten hormon, ktory odpowiada za powstawanie ukladu nerwowego i brak opozniej rozwojowych nowego organizmu

Ja miałam zwiększyć z 75 na 100

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 16:52   #820
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shine_on Pokaż wiadomość
Zazdroszczę no za tydzień zwiększam dawkę, później po 4 tyg. badanie i może znowu zwiększenie. Może i był zastrzyk energii, gdy ostatnio zwiększałam na 25, bo na początku dostałam kilka dni 12,5, ale miałam taki kocioł, że nie miałam czasu tego poczuć niestety są dni lepsze (przedwczoraj), gorsze (wczoraj) i takie pośrednie (dzisiaj), ale to też kwestia przespania całej nocy kot mnie czasami obudzi w środku nocy i mimo, że zaraz zasypiam dalej, to jednak odczuwam to w ciągu dnia
Shine_on, ja leczę się od ponad 2 lat, a nadal mam problemy z nadmierną sennością Na samopoczucie też ma wpływ mnóstwo innych czynników, nie tylko ilość tyroksyny
Stary 2014-07-24, 16:53   #821
Talantea
Zakorzenienie

Dziekuję za odpowiedzi, tak własnie myślałam, ze tak będzie. Teraz nie wiem jakie mam wyniki, bo lekarz tutaj ich nie podaje tylko mówi, jest ok i tyle. Wkurzające szczególnie, że lubię mieć dokumentacje wszystkiego.
Jade teraz do PL to porobie badania

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 17:11   #822
Nineveh03
Rozeznanie

A ja dzisiaj miałam pierwszą porządną wizytę u prywatnego lekarza
Zrobił mi usg tarczycy i stwierdził, że w sumie jest mała, ale nie widać, jakoby miałoby coś tam się dziać, więc niby szanse na jakieś nieprawidłowości są małe, ale i tak mam zrobić jeszcze krew i w przyszłym tygodniu do niego podskoczyć.

Niby powinnam się cieszyć, że może walka z tarczycą mnie ominie, ale z drugiej strony, wolałabym przynajmniej wiedzieć, dlaczego mam takie objawy, a nie inne. Bądź co bądź, denerwujące jest ciągle to, że zasypiam nad ulubionymi książkami... >.<
Nineveh03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 21:25   #823
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Shine_on, ja leczę się od ponad 2 lat, a nadal mam problemy z nadmierną sennością Na samopoczucie też ma wpływ mnóstwo innych czynników, nie tylko ilość tyroksyny
Wiem, wiem, u mnie pewnie dużą rolę gra ten potencjalny niedobór żelaza no ale wiadomo, człowiek na początku leczenia spodziewa się cudów
Stary 2014-07-24, 22:21   #824
paolkalo1
Rozeznanie

U mnie w domu zawsze byla taka zasada, ze do 7:30 ma byc lozko poscielone, zawsze swtawalo sie wczas... i sennosc o ktorej mowicie poznalam dopiero jak zaczelam leczenie i tsh mi wzroslo do 3 - pierwszy raz w zyciu spalam do 11
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 22:36   #825
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paolkalo1 Pokaż wiadomość
U mnie w domu zawsze byla taka zasada, ze do 7:30 ma byc lozko poscielone, zawsze swtawalo sie wczas... i sennosc o ktorej mowicie poznalam dopiero jak zaczelam leczenie i tsh mi wzroslo do 3 - pierwszy raz w zyciu spalam do 11
Ja ostatnio przy wzroście TSH do powyżej 2 spałam całymi dniami praktycznie Tzn. z przerwami na główne posiłki i zajęcia na uczelni, na które ledwo dochodziłam, bo zasypiałam na stojąco. Jestem absolutnym zaprzeczeniem, że normy TSH dla młodych kobiet wynoszą ponad 4
Stary 2014-07-24, 22:38   #826
paolkalo1
Rozeznanie

O ja Cie!
Stary 2014-07-25, 11:47   #827
cukrowa_wieszczka
Raczkowanie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Postaram się w takim razie pójść prywatnie do lekarza, który potraktuje to poważnie a i otoczeniu będzie lżej jak przestanę narzekać na senność itp
cukrowa_wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-01, 13:46   #828
patrycjawoj
Przyczajenie

Smile Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

Cześć dziewczyny!
Od dłuższego czasu czytam wasze posty, ale jak dotąd nie odważyłam się nic napisać. Jednak temat niedoczynności tarczycy męczy mnie od pewnego czasu.
Podczas wizyty u lekarza rodzinnego (kolejna angina w tym roku) w kwietniu, lekarz skierował mnie na usg tarczycy. Tarczyca wyszła powiększona, więc polecił zrobienie badań krwi (TSH, FT3, FT4 i anty-TPO), FT3 i FT4 wyszły w normie, jednak TSH wyszło 4,14 (norma labolatorium to 4,2), a anty-TPO 89,47 (norma labolatorium 34). Oczywiście dostałam skierowanie do endokrynologa (wizyte mam w kwietniu (!)), dlatego udałam się prywatnie. Przeszukałam dokładnie internet, poczytałam opinie i znalazłam wydawać by się mogło lekarza idealnego. Z wielką nadzieją udałam się na wizytę (strasznie wypadają mi włosy, przytyłam itd.), lekarz jednak zapytał czy planuję aktualnie ciążę, bo jesli tak, to musiałby zacząć mnie leczyć, jednak ze względu na to, że jej nie planuje (w październiku dopiero skończe 20 lat i jeszcze nie mysle o dzieciach ) stwierdził, że nie ma potrzeby leczenia mnie. Oczywiście powiedział, że mam niedoczynność tarczycy, ale on podejmie leczenie dopiero, kiedy moje TSH przekroczy normę... Lekarz skasował 150zł i kazał za 3-4 miesiące sprawdzić TSH.
Co o tym myślicie?
patrycjawoj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-01, 13:49   #829
paolkalo1
Rozeznanie

Ja mialam 13 lat jak zostalam zignorowana przez endokrynologa - zycie mialabym duzo latwiejsze teraz gdyby zaczeto mnie leczyc od razu - szukaj innego lekarza i nie odpuszczaj tematu
Stary 2014-08-01, 13:53   #830
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjawoj Pokaż wiadomość
Lekarz skasował 150zł i kazał za 3-4 miesiące sprawdzić TSH.
Co o tym myślicie?
W Twoim przypadku TSH już dawno normę przekroczyło. Norma TSH dla młodych kobiet wynosi 2, max 2,5 przy dobrym samopoczuciu. Ty masz objawy niedoczynności, więc coś jest nie tak przecież. Owszem, TSH może skakać i za 3-4 mies. może być niższe, ale skoro masz takie, a nie inne objawy, to świadczy to o tym, że TSH od dłuższego czasu jest za wysokie. Podwyższone aTPO może wskazywać na chorobą Hashimoto, która daje takie same objawy jak niedoczynność tarczycy (i jest jedną z głównych przyczyn niedoczynności). Ja na Twoim miejscu poszłabym do innego lekarza zdecydowanie.
Stary 2014-08-01, 15:06   #831
patrycjawoj
Przyczajenie

Dziękuję Wam za szybką odpowiedź Poszukam innego endokrynologa, chociaż ceny za wizytę potrafią przyprawić o zawrót głowy (w kilku przychodniach to 250zł!)
Stary 2014-08-01, 15:13   #832
mysza007
Zakorzenienie

to moja lekarz bierze 60zl, chyba szczęsciara ze mnie

Stary 2014-08-01, 16:03   #833
paolkalo1
Rozeznanie

My idziemy 20 sierpnia do endo (ja mam usg wiec zaplace 160, maz 140 + badania z krwi)... i wlasnie wrocilam od gin - dzis wziela tylko 130 ^^
Stary 2014-08-01, 17:49   #834
patrycjawoj
Przyczajenie

A może któraś z Was może polecić swojego endokrynologa ze śląską?
Stary 2014-08-01, 18:38   #835
paolkalo1
Rozeznanie

A jak bardzo mobilna jestes? Wolisz Siemianowice, Jaworzno, kolezanki jezdza tez do malopolskiego - Chrzanow...
Stary 2014-08-01, 19:20   #836
patrycjawoj
Przyczajenie

Zależałoby mi żeby były to okolice Katowic, Bytomia, Chorzowa, Gliwic
Stary 2014-08-01, 23:19   #837
paolkalo1
Rozeznanie

Zapytam kolezanki ze studiow bo ona z gliwic i odezwe sie na priv- ja z jaworzna wiec bardziej tu sie orientuje...
Stary 2014-08-02, 10:32   #838
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:

ja w ciaży jestem 3miesiąc miałam robiony wynik tsh i mam najniższy w moim życiu 1.1

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-02, 11:01   #839
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
ja w ciaży jestem 3miesiąc miałam robiony wynik tsh i mam najniższy w moim życiu 1.1

Ja miałam zalecone co miesiąc robić tsh i ft4 i konsultować wyniki w celu korygowania dawki. Lepiej sprawdzaj co miesiąc, bo dziecko cały czas zabiera Ci hormon i za miesiąc możesz mieć znacznie wyższy wynik i będziesz musiała brać większą dawkę, żeby utrzymać to 1,1.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-08-02, 11:06   #840
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ja miałam zalecone co miesiąc robić tsh i ft4 i konsultować wyniki w celu korygowania dawki. Lepiej sprawdzaj co miesiąc, bo dziecko cały czas zabiera Ci hormon i za miesiąc możesz mieć znacznie wyższy wynik i będziesz musiała brać większą dawkę, żeby utrzymać to 1,1.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ale lekarz zaleca powtórkę wyniku tsh? bo teraz miałam od lekarza skierowanie mam kolejne skierowanie na krew mocz itd ale nie zaznaczył ponownie tsh. A też nie chcę lekarzowi na ambicję wchodzić

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości