Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-14, 09:29   #1621
pffe
BAN stały

Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
  • ze względu na przepisy przeciwpożarowe wózki powinny znajdować się w specjalnie do tego wydzielonych pomieszczeniach. Pozostawienie wózka na klatce schodowej jest wykroczeniem. Pozwala nałożyć na właścicieli wózków mandat karny.
  • nawet jeśli w bloku nie ma wózkarni, mieszkańcy nie mogą trzymać wózków na klatce schodowej.
Cudownie, że jest tak przepis! Ile razy ja muszę się przeciskać bo szanowni rodzice zostawiają wózek na półpiętrze. A ciekawe jaką awanturę by zrobili jak by m go ukradli.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 09:37   #1622
Kusum
Zakorzenienie

Jak ja nie mogę parkować i wjeżdżać normalnie do garażu, bo sobie zażyczyli donice (żeby można było wygodnie jechać wózkiem z chodnika) przy wjeździe to oni nie będą zostawiać wózków.
Stary 2014-08-14, 09:50   #1623
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Jak ja nie mogę parkować i wjeżdżać normalnie do garażu, bo sobie zażyczyli donice (żeby można było wygodnie jechać wózkiem z chodnika) przy wjeździe to oni nie będą zostawiać wózków.
Raz mojemu koledze facet (tatuś) przebił wszystkie opony w samochodzie bo zaparkował za blisko klatki wejściowej i nie mogli się zmieścić wózkiem i musieli obejść samochód. Ale był zdziwiony jak zapukali panowie policjanci do drzwi, musiał pokryć koszty lawety i nowych opon.
Stary 2014-08-14, 09:54   #1624
Kusum
Zakorzenienie

Dobre
Stary 2014-08-14, 10:22   #1625
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Ja kiedyś miałam niezłą sytuację.
Jadę autem już prawie do domu. Mamy taką uliczkę, ogólnie jest dwupasmowa, ale na jednym pasie zawsze stoją samochody, więc jak jedzie coś z naprzeciwka, to ten, kto dalej, przepuszcza tego z naprzeciwko. I jest porządek.
Tym razem pas tych zaparkowanych był dłuższy, a z naprzeciwka jechało auto już bardzo blisko i wjechało w ten wąski kanał. To ja zjechałam za te zaparkowane, żeby przepuścić. I nagle przed machę wchodzi mi dumny tatuś z wózkiem, żebym się cofnęła, bo on IDZIE Z TYM WÓZKIEM no pewnie, jestem na tyle głupia żeby zaparkować prawie na uliczce, jakoś musiałam puścić tamto auto, w ogóle widać było że nie miałam zamiaru parkować.
On się popukał w głowę i wszedł na jezdnię z wózkiem, cały czas odwracając się do mnie z miną właśnie dumnego tatusia.
Nie patrzył w drugą stronę, tylko z wściekłą miną wpatrywał się we mnie i tak szedł.
Akurat jechało drugie auto, odrobinę dalej za tym, które przepuszczałam. A ten debil wszedł praktycznie pod niego zza tych zaparkowanych. Dobrze, że tamten zdążył zahamować. Ręce opadają.

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 11:04   #1626
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez AnnaVanDort Pokaż wiadomość
Akurat jechało drugie auto, odrobinę dalej za tym, które przepuszczałam. A ten debil wszedł praktycznie pod niego zza tych zaparkowanych. Dobrze, że tamten zdążył zahamować. Ręce opadają.
Myślę, że NIEKTÓRZY rodzice myślą, że jak mają dziecko ze sobą, to nagle są w takiej ochronnej bańce, że nic, NIC im się nie może stać, nic im nie grozi, są przed wszystkim chronieni magiczną mocą Mamdziecko.

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-08-14 o 11:07
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 11:43   #1627
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Tak, dla mnie to taki sam członek rodziny. tak samo bym go leczyła i bym się nie poddawała, tak samo zasługuje na szacunek, miłość, dom jak i dziecko. Nie widzę żadnej różnicy, poza tym, że nie pies/kot nie mówi.
Zawsze w takich wypadkach polecam zastaowić się czy w wypadku śmierci pieska czy kota rozpaczamy tak samo długo jak po śmierci dziecka/mamy/taty/ ukochanych dziadków i czy ta śmierć jest dla as taką samą traumą.
Ja właśnie w podejściu do rzeczy ostatecznych widzę jednak różnicę między zwierzęciam w rodzinie a członkiem tej rodziny.
Owszem zwierzę może a nawet musi byc traktowane jak żywe czując estworzenie, któremu winni jestesmy opiekę i miłość ale zwierzęciem pozostaje, nie ma prawa głosu jesli myslimy o przeprowadzce, o zmianie mebli, wyjezdzie na wakacje itd itp. Człowiek dba o zwierzę i je kocha, jednak to jest zwierzę i tak, jest różnica między dzieckiem a psem.

nie, nie musicie teraz zapełniac dwóch stron wątku i tłumaczyc mi, jak kochacie swoje koty i że po śmierci każdego z nich nie mogłyście się pozbierać dwa lata, a życie straciło dla Was sens na długo. Zdaję sobie sprawę, że tylko dlatego, że jestem kim jestem, w Waszych oczach nie mam racji i trzeba mi to powiedzieć w często niewybrednych słowach. Ale możecie sobie darować, bo ja wiem co napiszecie, uznajmy więc, że zostało to napisane.

Cytat:
Raz mojemu koledze facet (tatuś) przebił wszystkie opony w samochodzie bo zaparkował za blisko klatki wejściowej i nie mogli się zmieścić wózkiem i musieli obejść samochód. Ale był zdziwiony jak zapukali panowie policjanci do drzwi, musiał pokryć koszty lawety i nowych opon.
nie znoszę takiego zachowania. nie znoszę też zastawiania chodników.
nie popieram przebijania opon ale jeśli mnie by coś takiego spotkało, to zawiadomiłabym odpowiednie służby.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-08-14 o 11:45
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 11:54   #1628
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Zawsze w takich wypadkach polecam zastaowić się czy w wypadku śmierci pieska czy kota rozpaczamy tak samo długo jak po śmierci dziecka/mamy/taty/ ukochanych dziadków i czy ta śmierć jest dla as taką samą traumą.
Ja właśnie w podejściu do rzeczy ostatecznych widzę jednak różnicę między zwierzęciam w rodzinie a członkiem tej rodziny.
Owszem zwierzę może a nawet musi byc traktowane jak żywe czując estworzenie, któremu winni jestesmy opiekę i miłość ale zwierzęciem pozostaje, nie ma prawa głosu jesli myslimy o przeprowadzce, o zmianie mebli, wyjezdzie na wakacje itd itp. Człowiek dba o zwierzę i je kocha, jednak to jest zwierzę i tak, jest różnica między dzieckiem a psem.
pokaż mi rodziców, którzy pytają o zdanie 2-3 letnie dziecko gdzie chce się przeprowadzić, jaki kolor mebli pasuje do salonu i czy na wakcje to woli Kretę czy może Fuertę
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 12:17   #1629
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
.
Luba w pelni sie z toba zgadzam. Pamietam jak mi brakowalo mojej suni jak odeszla po 16 latach, do teraz czasem tesknie jak widze pieska podobnego do niej. Ale jednak czuje wewnetrzny sprzeciw w stawianiu zwierzatka na rowni z wlasnym dzieckiem. I zeby bylo jasne, mialam zwierzaki, a nie mam dziecka. Po prostu nie wyobrazam sobie takiej sytuacji.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 12:23   #1630
pffe
BAN stały

Cytat:

nie, nie musicie teraz zapełniac dwóch stron wątku i tłumaczyc mi, jak kochacie swoje koty i że po śmierci każdego z nich nie mogłyście się pozbierać dwa lata, a życie straciło dla Was sens na długo. Zdaję sobie sprawę, że tylko dlatego, że jestem kim jestem, w Waszych oczach nie mam racji i trzeba mi to powiedzieć w często niewybrednych słowach. Ale możecie sobie darować, bo ja wiem co napiszecie, uznajmy więc, że zostało to napisane.

nie znoszę takiego zachowania. nie znoszę też zastawiania chodników.
nie popieram przebijania opon ale jeśli mnie by coś takiego spotkało, to zawiadomiłabym odpowiednie służby.
Widzę, że nie pojęłaś, że on nie zastawił tego chodnika, tylko wózek się nie zmieścił, bo to ten z większych, dla bliźniąt. To nie tak, że na złość zastawił pół chodnika ale szukasz zaczepki tam gdzie jej nie ma

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Luba w pelni sie z toba zgadzam. Pamietam jak mi brakowalo mojej suni jak odeszla po 16 latach, do teraz czasem tesknie jak widze pieska podobnego do niej. Ale jednak czuje wewnetrzny sprzeciw w stawianiu zwierzatka na rowni z wlasnym dzieckiem. I zeby bylo jasne, mialam zwierzaki, a nie mam dziecka. Po prostu nie wyobrazam sobie takiej sytuacji.
Trochę popadacie ze skrajności w skrajność.
Stary 2014-08-14, 13:00   #1631
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wiem? Ja czuje ze porownywanie zwierzakow z dziecmi to skrajnosc.

Powiem wiecej, moze ktos sie obrazic, ale jesli chodzi o dawanie pieniedzy czy pomocy to w moim przekonaniu pierwszenstwo maja dzieci, ludzie po prostu. Tak sobie mysle ze jak sie pomoze dziecku (wszystko jedno czy dajac pieniadze na domy dziecka czy placac za obiady dla biednych) to sie pomniejsza biede i brak edukacji czy perspektyw. A im bogatszy kraj i lepiej wyedukowani ludzie tym mniej przemocy wobec wszystkch istot. Pamietam mialam ta dyskusje z obronczynia zwierzat i obrazila sie na mnie za takie zdanie. Wiec tez wydaje mi sie ze moze byc sporo osob z inna opinia, ale coz, kazdy ma swoja.
Stary 2014-08-14, 13:08   #1632
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Widzę, że nie pojęłaś, że on nie zastawił tego chodnika, tylko wózek się nie zmieścił, bo to ten z większych, dla bliźniąt. To nie tak, że na złość zastawił pół chodnika ale szukasz zaczepki tam gdzie jej nie ma
---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

juz była tu taj dyskusja chyba na 5 stron o tym jak niedobrzy kierowcy szykanują biedne mamuśki.
Jakoś nikt nie odniósł się do postów, że prawdziwy parkingowy burdel robią one same pod szkołami przywożąc swoje pociechy

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Ja wiem? Ja czuje ze porownywanie zwierzakow z dziecmi to skrajnosc.

Powiem wiecej, moze ktos sie obrazic, ale jesli chodzi o dawanie pieniedzy czy pomocy to w moim przekonaniu pierwszenstwo maja dzieci, ludzie po prostu. Tak sobie mysle ze jak sie pomoze dziecku (wszystko jedno czy dajac pieniadze na domy dziecka czy placac za obiady dla biednych) to sie pomniejsza biede i brak edukacji czy perspektyw. A im bogatszy kraj i lepiej wyedukowani ludzie tym mniej przemocy wobec wszystkch istot. Pamietam mialam ta dyskusje z obronczynia zwierzat i obrazila sie na mnie za takie zdanie. Wiec tez wydaje mi sie ze moze byc sporo osob z inna opinia, ale coz, kazdy ma swoja.
zwykle na wydarzenia pomocowe dla zwierząt wpadają pieniacze z tekstami ''wy tu na psy zbieracie a w domach dziecka dzieci nie mają co jeść itp" zwykle na pytanie co ów pieniacz zrobił dla tych dzieci jest zawsze cicho.

Co do drugiego nie zgadzam się - dręczy i maltretuje się zwierzęta tak samo tylko w sposób bardziej wyrafinowany i usystematyzowany na przykład chociażby ruch zoofili w Niemczech czy egzekucje na zwierzetach w UK i Irlandii

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2014-08-14 o 13:12
Stary 2014-08-14, 13:24   #1633
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
juz była tu taj dyskusja chyba na 5 stron o tym jak niedobrzy kierowcy szykanują biedne mamuśki.
Jakoś nikt nie odniósł się do postów, że prawdziwy parkingowy burdel robią one same pod szkołami przywożąc swoje pociechy
a ja powiem ze ogolnie polscy kierowcy mnie przerazaja... zawsze jak jestem w kraju to mam oczy dookola glowy i przebiegam na zielonym swietle. Jak mieszkalam we Wroclawiu, to pod moimi oknami w ciagu 2 lat zginelo 3 pieszych na pasach, bo mieszkalam kolo specyficznego skrzyzowania przed samym mostem, gdzie wszyscy kierowcy walili mimo czerwonego swiatla zeby zdazyc na most. Teraz mieszkam w malym miasteczku w ie i to niesamowity komfort bycie pieszym tu. Ale zeby oddac sprawiedliwosc, to juz mniej komfortowo jest w takim Dublinie, choc dalej nieporownanie lepiej niz w Polsce.
Wiec wracajac do rodzicow odwozacych dzieci to podejrzewam ze to podwojny sajgon dla wszystkich dookola i dla nich samych rowniez

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
zwykle na wydarzenia pomocowe dla zwierząt wpadają pieniacze z tekstami ''wy tu na psy zbieracie a w domach dziecka dzieci nie mają co jeść itp" zwykle na pytanie co ów pieniacz zrobił dla tych dzieci jest zawsze cicho.
Jak mieszkalam w Polsce robilam rozne rzeczy wolontaryjnie dla domow bezdomnych z Bractwa Brata Alberta. Oddawalam tez rzeczy i pieniadze dla samotnych matek z tych domow. Czy teraz moje zdanie jest uwierzytelnione?

Cytat:
Co do drugiego nie zgadzam się - dręczy i maltretuje się zwierzęta tak samo tylko w sposób bardziej wyrafinowany i usystematyzowany na przykład chociażby ruch zoofili w Niemczech czy egzekucje na zwierzetach w UK i Irlandii
Nie do konca wiem o jakich sprawach dotyczacych Irlandii piszesz. U mnie na wsi (jak nazywam moje miasteczko i hrabstwo) nie slyszalam o czyms takim. Mysle ze mozesz pisac o przypadkach usypiania agresywnych psow. Tutaj, jesli pies pogryzie kogos, jest automatycznie zamykany w specjalnym osrodku, gdzie sprawdza sie czy ma szanse sie nauczyc innego zachowania, a jak nie rokuje to faktycznie jest usypiany. Ale tez poniewaz wlasciciel zwierzaka odpowiada za niego bardziej serio, do tego stopnia ze pogryziony czlowiek moze pozwac wlasciciela o grube pieniadze to psy sa przewaznie duzo lagodniejsze, a czesc jest szkolona. Ale nie znam calosci sprawy, wiec moze jest cos na rzeczy w tym co piszesz.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-08-14 o 13:32
Stary 2014-08-14, 13:28   #1634
Marina1
Zakorzenienie

Mi wczoraj jakieś dziecko centralnie pod koła wybiegło...udało się wyhamować, ale był nizly pisk, jechałam ze swoim własnym dzieckiem, które niesamowicie się wystraszyło. A za tym co wybiegło, ledwo biegła jakaś babcia stara ( nigdy nie zrozumiem matek, które dają dzieci pod opiekę starszym osobom, swoim mamom, które powinny już odpoczywać, a nie biegać za dzieciakami. Przecież wiemy dobrze, że kilkulatki są jak błyskawice. I te babcie/dziadki bawią te dzieci a same ledwo zipią. ). Jak mu potem dupsko sprała na chodniku.
Kurde, trzeba uważać na te dzieciaki na drogach, chociażby szelki a la smycz ubrać jak wie, że młode lata w te i w tamtą...
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 13:54   #1635
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Już widzę to oburzenie na widok dziecka na smyczy. Tfu! Szelek. Nie widziałam, aczkolwiek słyszałam o nich. Kumpel widział taką matkę z dwójką dzieci, każdy się za nią oglądał.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dzeckonasmyczy.jpg (22,7 KB, 50 załadowań)

Edytowane przez wlosomaniaczkaaa
Czas edycji: 2014-08-14 o 13:59
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 14:01   #1636
201712071518
Konto usunięte

Cytat:

Jak mieszkalam w Polsce robilam rozne rzeczy wolontaryjnie dla domow bezdomnych z Bractwa Brata Alberta. Oddawalam tez rzeczy i pieniadze dla samotnych matek z tych domow. Czy teraz moje zdanie jest uwierzytelnione?

Nie do konca wiem o jakich sprawach dotyczacych Irlandii piszesz. U mnie na wsi (jak nazywam moje miasteczko i hrabstwo) nie slyszalam o czyms takim. Mysle ze mozesz pisac o przypadkach usypiania agresywnych psow. Tutaj, jesli pies pogryzie kogos, jest automatycznie zamykany w specjalnym osrodku, gdzie sprawdza sie czy ma szanse sie nauczyc innego zachowania, a jak nie rokuje to faktycznie jest usypiany. Ale tez poniewaz wlasciciel zwierzaka odpowiada za niego bardziej serio, do tego stopnia ze pogryziony czlowiek moze pozwac wlasciciela o grube pieniadze to psy sa przewaznie duzo lagodniejsze, a czesc jest szkolona. Ale nie znam calosci sprawy, wiec moze jest cos na rzeczy w tym co piszesz.
a ja pomagam zwierzętom zarówno finanowo, jak i prawnie, logistycznie i fizycznie - mamy się licytować?
Nie chodzi o uwierzytelnianie zdania (wtf? w ogóle) tylko o to, że ludzie pomagający zwierzętom regularnie są atakowani przez innych, gdzie poucza się ich, że powinni zająć się pomaganiem dzieciom, a sami przy tym nie robią nic.
w drugą stronę z taką sytuacją się nie spotkałam.

Irlandia jest krajem o największym stopniu okrucieństwa wobec zwierząt (są w necie raporty na ten temat) w Europie Zachodniej - zwłaszcza bulwersująca jest sparawa bezdomnych koni.
Właśnie przy okazji ''oceny rokowania'' - dochodzi do wielu nadużyć - sporo kwiatków wyszło przy kontrowersyjnej sprawie Tajsona.

Oczywiście w Polsce nie jest lepiej (albo gorzej), ale trochę to zaprzecza Twojej teorii, że wychowywanie dzieci tak dobrej atmosferze jak w Irlandii, pozwala uniknąć problemów z przemoca wobec zwierząt.

w mojej dzialalności w środowisku prozwierzęcym spotkałam się naprawdę chyba ze wszystkimi modelami ''domowym i społecznymi' sprawców przemocy wobec zwierząt - w tym dzieci.

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez wlosomaniaczkaaa Pokaż wiadomość
Już widzę to oburzenie na widok dziecka na smyczy. Tfu! Szelek. Nie widziałam, aczkolwiek słyszałam o nich. Kumpel widział taką matkę z dwójką dzieci, każdy się za nią oglądał.
ZAGRANICO często to widuje.
nie budzi większych emocji
Stary 2014-08-14, 14:06   #1637
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ZAGRANICO często to widuje.
nie budzi większych emocji
I słusznie.
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 14:10   #1638
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
a ja pomagam zwierzętom zarówno finanowo, jak i prawnie, logistycznie i fizycznie - mamy się licytować?
Nie chodzi o uwierzytelnianie zdania (wtf? w ogóle) tylko o to, że ludzie pomagający zwierzętom regularnie są atakowani przez innych, gdzie poucza się ich, że powinni zająć się pomaganiem dzieciom, a sami przy tym nie robią nic.
w drugą stronę z taką sytuacją się nie spotkałam.

Irlandia jest krajem o największym stopniu okrucieństwa wobec zwierząt (są w necie raporty na ten temat) w Europie Zachodniej - zwłaszcza bulwersująca jest sparawa bezdomnych koni.
Właśnie przy okazji ''oceny rokowania'' - dochodzi do wielu nadużyć - sporo kwiatków wyszło przy kontrowersyjnej sprawie Tajsona.

Oczywiście w Polsce nie jest lepiej (albo gorzej), ale trochę to zaprzecza Twojej teorii, że wychowywanie dzieci tak dobrej atmosferze jak w Irlandii, pozwala uniknąć problemów z przemoca wobec zwierząt.

w mojej dzialalności w środowisku prozwierzęcym spotkałam się naprawdę chyba ze wszystkimi modelami ''domowym i społecznymi' sprawców przemocy wobec zwierząt - w tym dzieci.
dzieki za info, poczytam.
Ja sie nie licytuje i nie atakuje obroncow zwierzat. Mam swoje zdanie i za to zdanie zostalam zaatakowana przez obronczynie zwierzat. Nie mam nic do tego komu i jak ktos pomaga, pod warunkiem ze to robi, pomaganie jest po prostu dobre w kazdej formie. Opisalam co robie, bo odpowiedzialas w ten sposob ze sie poczulam wywolana do odpowiedzi i tyle.

Co do koni to jestem w 100% pewna ze chodzi o irlandzkich trawellersow. Jak Irlandczycy na nich klna. I co ci ludzie sa w stanie wyczycniac nie macie pojecia. To gorzej niz polscy cyganie, bo to takie skrzyzowanie mafii z cyganeria i najgorszym polswiatkiem tu :P Firma w ktorej pracuje jest na samym koncu miasta, za nia sa juz tylko pola. W zeszlym roku mielismy tu 2 stare, porzucone konie przez trawellersow wlasnie. Pasly sie na nieuzytkach, jeden padl, przyjechal weterynarz, uspil go, a odpowiednie sluzby zabraly potem. Irlandia jest niestety droga, nikt nie chce sobie brac klopotu na glowe.
Stary 2014-08-14, 14:19   #1639
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Co do koni to jestem w 100% pewna ze chodzi o irlandzkich trawellersow. Jak Irlandczycy na nich klna. I co ci ludzie sa w stanie wyczycniac nie macie pojecia. To gorzej niz polscy cyganie, bo to takie skrzyzowanie mafii z cyganeria i najgorszym polswiatkiem tu :P Firma w ktorej pracuje jest na samym koncu miasta, za nia sa juz tylko pola. W zeszlym roku mielismy tu 2 stare, porzucone konie przez trawellersow wlasnie. Pasly sie na nieuzytkach, jeden padl, przyjechal weterynarz, uspil go, a odpowiednie sluzby zabraly potem. Irlandia jest niestety droga, nikt nie chce sobie brac klopotu na glowe.
Ja aż tak w koniach nie siedzę - czytałam tylko opracowania o bezdomnych porzucanych koniach (była nawet analogia, że w Irlandii porzuca się konie jak w innych krajach psy) i o tym, że ''konie to irlandzka tradycja'' i że wielu ludzi trzyma je nawet w zwykłych ogródkach na przedmieściach, że konie nie mają papierów i że jak trzeba je leczyć, to właśnie je porzucają. Więc może chodzi rzeczywiście o trawellersów.
("Polak potrafi" więc pewnie by sprzedał na mięso, albo sam zjadł)

a co pomagania to ja nie lubię zaglądania ludziom w portfele i rozliczania na co wydają pieniądze - o ile nikomu tym nie szkodzą. Jedni wydają na buty, inni pomagają domom dziecka a jeszcze inni bezdomnym świnkom morskim i nikomu nic do tego

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2014-08-14 o 14:22
Stary 2014-08-14, 14:21   #1640
favianna
Zakorzenienie

wygooglalam sobie listy krajow wg okrucienstwa wobec zwierzat i na pierwszym miescu Grecja, Irlandia sie nawet do 10 nie zalapala
http://www.dutchdailynews.com/animal-cruelty/

choc to jakas zwykla holenderska gazetka ;P

http://www.thetoptens.com/worst-countries-europe/

Polska na 4 miejscu
Irlandia na 43 miejscu

nie wiem o jakim czolowym miejscu Irlandii w okrucienstwie stupid-girl piszesz

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-08-14 o 14:27
Stary 2014-08-14, 14:28   #1641
pffe
BAN stały

Tylko widzicie, gdyby u nas tak pomagano dzieciom jak w innych krajach...zwłaszcza, że w wielu krajach mają od Państwa zapewnioną opiekę medyczną etc.
Poza tym ja nie daję pieniędzy na coś/kogoś, jak nie wiem na co pójdzie a dając na dzieci nigdy nie wiemy na co pójdzie i szczerze wątpię, żeby w większości szło tam gdzie powinno. Wiadomo, można wesprzeć domy dziecka wyprawkami do szkoły, tak samo można wesprzeć schronisko karmą i to jest lepsze wyjście.
Moim jedynym "ale" wobec pomocy dzieci jest to, że mają rodziców (pomijając te, które nie mają z różnych powodów) i to oni mając dzieci zobowiązali się je wychować, zapewnić im opiekę itd. a jak ktoś nie pomyślał o kosztach...cóż, mi nikt nie zapłaci za leczenie papugi, bo stwierdzi, że to tylko zwierze i po co to leczyć a jak mi braknie kasy no to cóż, zdechnie, taka prawda. A na dziecko to nie daj boże odmówić pomocy a dla mnie to tak samo nie warte inwestowania pieniędzy jak chore i umiera, to po cholerę pakować leki, które można np. wysłać do Afryki. Ale nieee, człowieka się ratuje bez względu na koszty, nawet jak nie chce, taką mamy durną mentalność. I nie mówię, że sama bym nie ratowała, ale zwierze ma takie samo do tego prawo, to też żywa istota, też cierpi, kocha, potrafi się cieszyć, smucić i to, że nie potrafi mówić i żyje krócej to cóż...nie czyni go to gorszym, ma takie samo prawo do pomocy, życia, leczenia.

Tak czy inaczej pomoc jest potrzebna jednym i drogim i to, że jedno pomagają tym a drudzy tym to bardzo dobrze i po cholerę się licytować kto ile i jak wkłada w pomoc?
Stary 2014-08-14, 14:33   #1642
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
wygooglalam sobie listy krajow wg okrucienstwa wobec zwierzat i na pierwszym miescu Grecja, Irlandia sie nawet do 10 nie zalapala

gazetka z 2011 roku, a przemoc wobec zwierząt na wyspach nasiliła się od mniej więcej 2012-2013 roku (gdzies na drugim komputerze miałam dane z ISPCA), poza tym np w Niemczech zoofilia została zdelegalizowana dopiero w 2013 roku - wczesniej to nie była przemoc
Podobnie jest z testami laboratoryjnymi

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Cytat:

http://www.thetoptens.com/worst-countries-europe/

Polska na 4 miejscu
Irlandia na 43 miejscu

nie wiem o jakim czolowym miejscu Irlandii w okrucienstwie stupid-girl piszesz
to są wiarygodne dane?
strona gdzie ludzie sobie klikają i piszą, że np Ukraina jest niefajna bo dużo się tam pije?
Stary 2014-08-14, 14:52   #1643
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
to są wiarygodne dane?
strona gdzie ludzie sobie klikają i piszą, że np Ukraina jest niefajna bo dużo się tam pije?
Widzisz, ja nie jestem w temacie ochrony zwierzat. Jesli jestes i masz dostep do jakiegos oficjalnego raportu, linka to wrzuc zrodlo.
Rzucilas ciezkim tekstem o czolowce w Europie to sie zastanawiam skad ta opinia. Ja nie bronie ie ze niby idelana, ale ta czolowka mi sie kloci z tym co widze. Jest jeszcze mozliwe ze chodzi o Irlandie Polnocna, a to duza roznica.

Cytat:
Ja aż tak w koniach nie siedzę - czytałam tylko opracowania o bezdomnych porzucanych koniach (była nawet analogia, że w Irlandii porzuca się konie jak w innych krajach psy) i o tym, że ''konie to irlandzka tradycja'' i że wielu ludzi trzyma je nawet w zwykłych ogródkach na przedmieściach, że konie nie mają papierów i że jak trzeba je leczyć, to właśnie je porzucają. Więc może chodzi rzeczywiście o trawellersów.
("Polak potrafi" więc pewnie by sprzedał na mięso, albo sam zjadł)
Tak bylo jeszcze kilka lat temu, teraz weszlo prawo zakazujace trzymania koni w miastach na trawnikach Jak chodze na spacery kolo siebie to na jednym takim osiedlu czesto widze jak ktos przewozi sobie konika w takiej specjalnej budce do transportu, a raz ten gosciu stal i gadal z sasiadem, trzymal konia za uzde (?) a kon sie pasl w tym czasie na trawniku. Wygladalo jakby byl z koniem na smyczy na spacerze ;P w srodku miasta

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-08-14 o 15:04
Stary 2014-08-14, 15:03   #1644
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ja daję tylko na zwierzęta, nawet jak do mnie podchodzą na ulicy i chcą na jakieś tam dzieci i w zamian chcą mi dać głupiego kwiatka z bibuły, to mówię, że nie. Raz jakieś dzieciaki (14-15 lat) próbowały mnie namawiać, że to biedne dzieci, że rodziców nie stać, że jestem kobietą (!) i że mam chyba serce z kamienia. no i im powiedziałam,że jak będą zbierać pieniądze na schronisko czy zwierzęta to chętnie, ale nie będę łożyć na dzieci, które mają rodziców. A ubrania i zabawki woziłam do domu dziecka, a nie "dla biednych rodzin". Naprawdę niewiele znam rodzin, które są biedne bo "im się noga powinęła" czyli żyli sobie z dwójką dzieci i nagle oboje straciło pracę i tak zostali "biedni". Większość (np. rodzina mojej przyjaciółki, którą z resztą bardzo lubię <rodzinę w sensie, chociaż przyjaciółkę też>) tak naprawdę zrobiła sobie kilkoro dzieci, gdy nie było do tego warunków. Tak samo wcześniej opisywana przeze mnie rodzina (nie wiem czy tu, czy na wątku o ozm, ale raczej tu) kiedy 12 osób mieszka OD ZAWSZE w 3 pokojowym mieszkaniu. I co, jak masz 5 dzieci w 3 pokojach, to robisz sobie kolejną 4? nie. a są tacy, co sobie robią. i wtedy są biedni na własne życzenie, i nie poczuwam się do odpowiedzialności za finansowanie książek, ubrań, kosmetyków, plecaków itd obcym dzieciom tylko dlatego, że ich rodzice myśleli genitaliami a nie głową.
Stary 2014-08-14, 15:10   #1645
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:

Luba,jesteś okrutna,ale dokładnie to miałam na myśli,kiedy pisałam,że dziwne jest porównywanie pieska do dziecka

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 15:10   #1646
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ja daję tylko na zwierzęta, nawet jak do mnie podchodzą na ulicy i chcą na jakieś tam dzieci i w zamian chcą mi dać głupiego kwiatka z bibuły, to mówię, że nie. Raz jakieś dzieciaki (14-15 lat) próbowały mnie namawiać, że to biedne dzieci, że rodziców nie stać, że jestem kobietą (!) i że mam chyba serce z kamienia. no i im powiedziałam,że jak będą zbierać pieniądze na schronisko czy zwierzęta to chętnie, ale nie będę łożyć na dzieci, które mają rodziców. A ubrania i zabawki woziłam do domu dziecka, a nie "dla biednych rodzin". Naprawdę niewiele znam rodzin, które są biedne bo "im się noga powinęła" czyli żyli sobie z dwójką dzieci i nagle oboje straciło pracę i tak zostali "biedni". Większość (np. rodzina mojej przyjaciółki, którą z resztą bardzo lubię <rodzinę w sensie, chociaż przyjaciółkę też>) tak naprawdę zrobiła sobie kilkoro dzieci, gdy nie było do tego warunków. Tak samo wcześniej opisywana przeze mnie rodzina (nie wiem czy tu, czy na wątku o ozm, ale raczej tu) kiedy 12 osób mieszka OD ZAWSZE w 3 pokojowym mieszkaniu. I co, jak masz 5 dzieci w 3 pokojach, to robisz sobie kolejną 4? nie. a są tacy, co sobie robią. i wtedy są biedni na własne życzenie, i nie poczuwam się do odpowiedzialności za finansowanie książek, ubrań, kosmetyków, plecaków itd obcym dzieciom tylko dlatego, że ich rodzice myśleli genitaliami a nie głową.

oooo, to jakbys opisala sasiadow moich rodzicow. 10 dzieci (7 chlopcow i 3 dziewczynki) + rodzice w 3 pokojach, ojciec pijak, matka furiatka co ciagle wrzeszczala i wyklinala swoje corki od ukrainski k..... I cala ta rodzinka byla jak mala mafia, jak bylam mala zawsze unikalam ich, a nie bardzo sie dalo, bo to bylo pietro pod nami. Potem sie z mama zawsze zastanawialysmy jak ta baba z tym mezem pijaczkiem te dzieci narobili. A potem 2 dziewczyny pozachodzily w ciaze i teraz znowu jest tam tlum, bo one mieszkaja z dziecmi i czesc rodzenstwa i rodzice tez na kupie. Masakra.
Stary 2014-08-14, 15:15   #1647
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
oooo, to jakbys opisala sasiadow moich rodzicow. 10 dzieci (7 chlopcow i 3 dziewczynki) + rodzice w 3 pokojach, ojciec pijak, matka furiatka co ciagle wrzeszczala i wyklinala swoje corki od ukrainski k..... I cala ta rodzinka byla jak mala mafia, jak bylam mala zawsze unikalam ich, a nie bardzo sie dalo, bo to bylo pietro pod nami. Potem sie z mama zawsze zastanawialysmy jak ta baba z tym mezem pijaczkiem te dzieci narobili. A potem 2 dziewczyny pozachodzily w ciaze i teraz znowu jest tam tlum, bo one mieszkaja z dziecmi i czesc rodzenstwa i rodzice tez na kupie. Masakra.
u mnie jest 8 dzieci i 2 rodziców +mąż i dziecko jednej z córek. I dlaczego ja mam pomagać i łożyć na taką rodzinę? wolę iść do biedry czy tesco i kupić 50 kg karmy i zawieźć do schroniska
Stary 2014-08-14, 15:23   #1648
zakonna
Naczelna Nastolatka

No sorry Luba i Golgie, ale tak to właśnie działa po śmierci zwierzęcia, które się kocha. Człowiek przechodzi traumę i żałobę, która ma takie same etapy jak żałoba po ludziach. Więc argument z tyłka wyciągnięty w tym przypadku. I nie, nie piszę z doświadczenia własnego, jeszcze na szczęście nie. Ale są normalne opracowania naukowe na ten temat. Są też bardzo ciekawe badania, w których naukowcy opisali, że w czasie zabawy i głaskania psa, wytwarza się oksytocyna zarówno u właściciela jak i zwierzęcia. Wiecie chyba co to jest oksytocyna.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-08-14 o 15:26
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 15:30   #1649
Kusum
Zakorzenienie

Ta sama oksytocyna, która odpowiada za przywiązanie matki do dziecka. Nasz mózg nie odróżnia miłości do danego gatunku wbrew pozorom.
Stary 2014-08-14, 15:32   #1650
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ta sama oksytocyna, nie ma innej . Fascynujące, prawda?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości