Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-14, 18:47   #1681
201705121341
Konto usunięte

Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II

U mnie w klatce każdy stawiał wózek na korytarzu i nikt nie robił z tego afery Nawet przy drzwiach od piwnicy, no ale to jest nowy blok i tam jest trochę więcej miejsca między drzwiami a ścianą, to może dlatego :P Bo ja nigdy nie miałam problemu z wniesieniem roweru do piwnicy jeśli obok stał wózek A raz sąsiadka od tego wózka mnie minęła na klatce i od razu "o jezu, przepraszam! już przestawiam!". Zależy na kogo się trafi
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 18:51   #1682
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
U mnie w klatce każdy stawiał wózek na korytarzu i nikt nie robił z tego afery Nawet przy drzwiach od piwnicy, no ale to jest nowy blok i tam jest trochę więcej miejsca między drzwiami a ścianą, to może dlatego :P Bo ja nigdy nie miałam problemu z wniesieniem roweru do piwnicy jeśli obok stał wózek A raz sąsiadka od tego wózka mnie minęła na klatce i od razu "o jezu, przepraszam! już przestawiam!". Zależy na kogo się trafi
no wiadomo, że wiadomo na kogo się trafi ale ja na rodziców-,święte krowy mam alergię
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 19:40   #1683
teQiba
Moderator

Cytat:
Ja też zostawiam na klatce wózek, ale właśnie to nowe budownictwo więc nikomu na pewno nie przeszkadza - dlatego się nie odzywałam
Stary 2014-08-14, 19:49   #1684
hania207
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Luba mówi o hipotetycznych sytuacjach, które MOGĄ się stać. A ja mówię o takiej, która się już stała. I daję doskonały przykład że można cierpieć po śmierci psa czy kota bardziej niż po stracie członka rodziny. I to nie jest tak, że on zostawił nas kiedy byłam malutka i się wypiął. Ttlko zostawił nas, gdy ja miałam lat 10 i powiedział wprost, że woli życie z wódką niż z rodziną. A przez 10 lat było świetnie, mieszkaliśmy razem, więc wg Luby powinnam mu wspaniałomyślnie wybaczyć 10 lat upokorzeń i jeszcze pewnie pomagać. I jak tak mogę mówić, przecież to mój ojciec!
Luba mówi o normalnych ZDROWYCH relacjach, a nie o sytuacji patologicznej
i nie, nie powinnaś mu wybaczać, zresztą wcale Ci sie w tym momencie nie dziwie

Cytat:
W ogóle sprawa wózkowawygląda tak: poszłam do tej pani, i mówię, że chcę wyciągnąć rower z piwnicy, a jej wózek zastawia drzwi, więc proszę o odblokowanie i sprowadzenie wózka do piwnicy albo wzięcia go na górę, bo sprawdzałam regulamin i wózek nie może tam stać. Babeczka do mnie, że ona jest sama z dzieckiem i teraz wózka nie sprowadzi do piwnicy, poza tym ona go potem nie wyciągnie sama. No więc wyprowadziłam wózek przed klatkę, wzięłam rower i pojechałam, wózek został przed klatką, ciekawe kiedy zczai
skoro cały blok daje ciche przyzwolenie i nikt nie zgłasza sprzeciwu tylko Ty, to może zaproponuj tej kobiecie pomoc i wnoś razem z nią wózek, na pewno będzie Ci wdzięczna

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 20:41   #1685
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez hania207 Pokaż wiadomość
skoro cały blok daje ciche przyzwolenie i nikt nie zgłasza sprzeciwu tylko Ty, to może zaproponuj tej kobiecie pomoc i wnoś razem z nią wózek, na pewno będzie Ci wdzięczna
hahaha i co jeszcze? Co ja jestem, tragarz? Może zaraz będę jej zakupy robiła, bo przecież ma dziecko i jej ciężko samej.
BEZ PRZESADY. I nie, blok nie daje "przyzwolenia", tylko oni nie chodzą do piwnicy 2 razy dziennie. A ja niestety tak. I tak jak mówię - jakbym musiała ten wózek odstawić raz w tygodniu, to naprawdę nie byłoby problemu. ja muszę to robić 14 razy tygodniowo. ja tam nie zostawiam roweru, nawet jak wiem, że jutro o 15 będę znowu jeździć. a przecież klucz i te sprawy, więc nie ukradną. po prostu chcę, żeby każdy miał dostęp do piwnicy.
Mogła nie kupować takiego ciężkiego wózka, albo mniejszy, to by nie miała problemu
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 20:47   #1686
pffe
BAN stały

Cytat:
hahaha i co jeszcze? Co ja jestem, tragarz? Może zaraz będę jej zakupy robiła, bo przecież ma dziecko i jej ciężko samej.
BEZ PRZESADY. I nie, blok nie daje "przyzwolenia", tylko oni nie chodzą do piwnicy 2 razy dziennie. A ja niestety tak. I tak jak mówię - jakbym musiała ten wózek odstawić raz w tygodniu, to naprawdę nie byłoby problemu. ja muszę to robić 14 razy tygodniowo. ja tam nie zostawiam roweru, nawet jak wiem, że jutro o 15 będę znowu jeździć. a przecież klucz i te sprawy, więc nie ukradną. po prostu chcę, żeby każdy miał dostęp do piwnicy.
Mogła nie kupować takiego ciężkiego wózka, albo mniejszy, to by nie miała problemu
Moja sąsiadka sama wnosi na 3 piętro spacerówkę, na prawdę potężną więc nie, wózek aż tak ciężki nie jest, to od lenistwa albo wredoty boli dupa.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 21:37   #1687
201705121341
Konto usunięte

Moja mama miała zwyrodnienie kręgosłupa bo przez 2 lata wnosiła na piętro wózek ze mną w środku także ten... Trochę zrozumienia dziewczyny
Stary 2014-08-14, 21:45   #1688
sylwka37
koci świat

Cytat:
Moja mama miała zwyrodnienie kręgosłupa bo przez 2 lata wnosiła na piętro wózek ze mną w środku także ten... Trochę zrozumienia dziewczyny
ja bez wnoszenia mam
Stary 2014-08-14, 22:12   #1689
Luba
Zakorzenienie

Chwileczkę, czyli coś takiego:

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Raz mojemu koledze facet (tatuś) przebił wszystkie opony w samochodzie bo zaparkował za blisko klatki wejściowej i nie mogli się zmieścić wózkiem i musieli obejść samochód. Ale był zdziwiony jak zapukali panowie policjanci do drzwi, musiał pokryć koszty lawety i nowych opon.
jest spoko i oczywiście dobrze, że policja się zajęła wandalem.

A jak ktoś zastawi wózkiem drzwi do piwnicy, to można temu komuś wystawić wózek za drzwi i to jest dobrze i można tego kogoś narazić na kradzież wózka? I jeszcze należy się aplauz?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 22:25   #1690
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sylwka37 Pokaż wiadomość
ja bez wnoszenia mam
I...? Mówię jak może być, może czasem warto się trochę zastanowić dlaczego ktoś robi tak a nie inaczej
Stary 2014-08-14, 23:02   #1691
sylwka37
koci świat

gdybym ja rower np na klatce zostawiła zaraz pewnie byłaby awantura że zastawiam cokolwiek ale wózek to mam dać spokój bo to matki z małym dzieckiem - dla mnie to dyskryminacja i tyle
Stary 2014-08-14, 23:18   #1692
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sylwka37 Pokaż wiadomość
gdybym ja rower np na klatce zostawiła zaraz pewnie byłaby awantura że zastawiam cokolwiek ale wózek to mam dać spokój bo to matki z małym dzieckiem - dla mnie to dyskryminacja i tyle
Hmm, ja wiele razy zostawiałam rower i nikt mnie nie dyskryminował
Stary 2014-08-14, 23:42   #1693
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, ja wiele razy zostawiałam rower i nikt mnie nie dyskryminował
Ja rowniez, z tym samym efektem.

Ogolnie wlasnie jak czytam takie posty to nabieram przekonania ze wiele osob tu lubi sie nakrecac, a co z tego wychodzi to widac. Ja rozumiem ze w wielu sytuacjach zycie obok rodzin z dziecmi jest klopotliwe, ale wystawiewienie komus wozka I narazenie go na kradziez uwazam za bardzo nie fajne zachowanie.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 23:53   #1694
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Haha, no sorry Luba, ja kochałam mojego psa DUŻO bardziej, niż mojego ojca, z którym do 10 roku życia miałam idealny kontakt a potem się zżulił i rozgaduje cuda o mnie i mojej mamie. Zawsze się mówi, że pies zdycha a człowiek umiera. No więc nie. U mnie na odwrót. Mój pies umarł w domu, szczęśliwy, choć bardzo cierpiała (na dzień później było zaplanowane uśpienie, żeby się biedaczka nie męczyła, również weterynarz miał przyjechać do domu), w swoim koszyku, przyszła się do mnie pożegnać przed wyjściem do szkoły, i wiedziałam, że to już ten dzień. do szkoły nie poszłam, tylko leżałam obok. Płakałam. Aż po prostu wzięła kilka głębokich wdechów, i umarła. Serce przestało bić.
A mój ojciec? Jest tylko nic nie wartym żulem, który chla na potęgę, żebrze, mieszka w melinie, nie ma ogrzewania, ubrań, pieca, jedzenia. I zdechnie w tej melinie, sam, i zapewniam Cię Luba, że ani ja, ani siostra, ani moja mama na pogrzeb nie pójdziemy. Co zimę mam nadzieję, że to już, że może w tym miesiącu.
I co, po kim powinnam bardziej płakać? Po psie, który był ze mną 10 lat, czy po ojcu, który był idealnym ojcem przez 10 lat?
A tymczasem do tej pory kiedy myślę o Astrze to mam łzy w oczach, a to było 5 lat temu.
Smierc mamy tak samo przezyjesz jak psa?

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 00:10   #1695
favianna
Zakorzenienie

Każdy ma jakieś swoje poglądy. Jedna z podstawowych norm jest uszanowanie "inności' drugiego człowieka. Moze sie ten wozek nie podobac na korytarzu ale sa środki zagwarantowane prawem by tą sprawę mozna bylo załatwić z poszanowaniem drugiego człowieka, nawet gdy ten czlowiek nie szanuje cudzych pogladow.

Konstancja Hojnacka (1880-1943) napisała w swoim podręczniku pt. „Kodeks towarzyski”: „Prawdziwe dobre wychowanie to (...) przede wszystkim na wskroś życzliwe ustosunkowanie się do ludzi, wyrażające się w przestrzeganiu tego, aby nikt w naszej obecności, a zwłaszcza z naszego powodu, nie doznał przykrości (...) opanowania wszelkich odruchów niechęci, uprzedzeń, złego humoru, egoizmu (...). Dobre wychowanie wymaga traktowania wszystkich z jednakową uprzejmością bez względu na to czy mamy do czynienia z ludźmi zależnymi od nas, czy też przeciwnie z takimi, na których właśnie nam zależy. Żadna sytuacja nie upoważnia, do zapominania o przysłowiu Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe”.

William McKechnie " (...) te drobne obyczaje, które umilają współżycie ludzi. Do nich należą takie zalety, jak rycerskość w stosunku do słabych, wzgląd na uczucia innych, uprzejmość dla starszych, dbałość o czystość ciała i wygląd zewnętrzny (...)”.☠

reszta tu http://www.savoir-vivre.com.pl/?savo...wychowanie,180

Mozecie mnie hejtowac.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-08-15 o 01:04
Stary 2014-08-15, 07:41   #1696
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Ja kupiłam takie szelki mojej córce na etapie nauki chodzenia, ale teściowa się tak piekliła, że dziecko na smyczy chcę prowadzać, że dałam sobie siana z szelkami. Poza tym były jakieś mało wygodne i wpijały się w pachy, więc nie było sensu tego kontynuować. Za to widziałam na osiedlu ojca spacerującego z synem na szelkach i bardzo mi się to podobało. Dzieciak bezpieczny i nie walił o glebę za każdym razem ucząc się trudnej sztuki chodzenia
Dokładnie o tym pomyślałam, o mniej postępowych dziadkach. Że im wnuka chcą zezwierzęcić i na smycz uwiązać. Źli rodzice.

Wpadła do mnie banda na rocznicę ślubu i od progu czegoś malutkiego mi życzy. Ja się pytam czy na pewno mi, a nie sobie czegoś malutkiego życzy? Nie, sobie nie. Pytam czemu mi tak źle życzy, po co mi kolejny problem? Cisza. Ja dalej, że chyba w obecnej sytuacji musiałabym na głowę upaść, żeby dzieciaka sobie machnąć. Banda wie, że moja sytuacja łatwa nie jest i kolorowo już raczej nie będzie. Zamknęłam im japy, ale pewnie nie na długo.
Niektórym najwyraźniej coś malutkiego we łbie grzechocze. Nawet mnie we własnym domu nachodzą.

Edytowane przez wlosomaniaczkaaa
Czas edycji: 2014-08-15 o 07:43
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 08:18   #1697
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
możliwe. Nie wiem, co zrobię za 30-50 lat
Dziewczyny, ale tu nie chodzi o to, że ja jej złośliwe ten wózek wystawiam, "niech się domyśla". Poprosiłam, żeby znosiła do piwnicy (około10-12 schodków) bo mi po prostu przeszkadza wyciągać rower. Sorry, nie będę komuś odpuszczać "bo ma dziecko". Jakbym kupiła sobie samochód, którym nie potrafię parkować, to mogłabym go zostawiać na środku drogi? Nie.
Jak ktoś zostawi samochód i "wózkiem przejechać nie można" to zaraz oburzenie, ale jak zostawi wózek, to usprawiedliwianie.
No to się pytam, po co kupowała taki wielki i ciężki wózek, skoro teraz zostawia go na klatce bo nie daje rady? To nie jest tak, że się wprowadziła z dzieckiem, i wózek przybył z nimi, mieszka tu jakiś czas i wiedziała, że mieszka na drugim piętrze i mogła kupić mniejszy/lżejszy. Jak jej nie pasuje, że ktoś jej przestawia wózek, to może się przeprowadzić do parterowego domu, albo kupić garaż.
A jakby ktoś był walnięty i np. śmieci wrzucał do wózka/pinezki? to też fajnie by było go trzymać na klatce? Po prostu klatka jest mała i nie ma miejsca na wózek/rower/łóżko/szafkę itd. takie rzeczy trzyma się w piwnicy i już. Mówię - a jeśli zaczęłabym zostawiać rower w tym miejscu, to nie byłoby miejsca na wózek. a przecież codziennie na rowerze jeżdżę, więc w sumie mogłabym, bo po co za każdym razem chować do piwnicy.
Stary 2014-08-15, 08:58   #1698
favianna
Zakorzenienie

Tinkerbell tak ogolnie masz racje ze mozna sie źle czuc z tym wozkiem I meczyc ta sytuacja, ale wystawianie go nie jest po prostu dobrym pomyslem z uwagi na to ze może go ktos ukrasc. Moze idz do administracji, opisz sytuacje I popros zeby wywiesili odpowiednia informacje / regulamin? I potem jak dalej wozek bedzie stal, bedziesz mogla jasno pokazac pani, ze nie ma racji? Fajnie ze poszlas pogadac ale dalej nie ma sensu uzywac najwiekszego argumentu sily, bo potem to juz tylko mozna sie brac za kudly. Niech pilka bedzie po jej stronie boiska I niech sie zastanowi co z nia zrobic.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-08-15 o 09:11
Stary 2014-08-15, 09:42   #1699
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
A Ty śmierć mamy przeżyjesz tak samo jak dziecka? Po co takie porównania teraz? Będziemy się licytować: pies czy wujek, dziecko czy babcia?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 09:46   #1700
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Oye jak zwykle przys*ała się do mnie.
zastanawiałam się, co się z nią stało, coś za cicho na tym wątku.
Stary 2014-08-15, 09:49   #1701
sylwka37
koci świat

Moze na Karaibach byla z mezem na wczasach dla par i czasu na wizaz nie miala.
Stary 2014-08-15, 09:57   #1702
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Oye jak zwykle przys*ała się do mnie.
zastanawiałam się, co się z nią stało, coś za cicho na tym wątku.
Ewidentnie jesteś jej ulubienicą.
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 10:02   #1703
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez wlosomaniaczkaaa Pokaż wiadomość
Ewidentnie jesteś jej ulubienicą.
Taaaaa
Stary 2014-08-15, 10:46   #1704
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość

Tak na szybko
a tu irlandzka odpowiedź: dlaczego dzieci krzywdza zwierzęta?
http://www.dspca.ie/index.jsp?p=126&n=195&a=337
stupid-girl dziekuje przeczytalam ten ostatni artykul, bardzo fajny, w calosci sie zgadzam. Reszte bede poczytywac jak czas pozwoli, pewnie bardziej w przyszlym tygodniu
Stary 2014-08-15, 11:20   #1705
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Wydawało mi się, że to miał być argument, że psów nie można porównać do dzieci bo śmierć się ich inaczej przeżywa. no więc informujemy cię Luba, że tak jak ty przeżyłabyś stratę dziecka, tak my/ja/niektóre z nas przeżyłby stratę psa/kota. Poszukaj innych różnic pomiędzy relacjami pies/dziecko a dorosły bo ten się nie sprawdził jak obiektywna prawda.
I znowu, zobaczymy to co ty? Czyli ty widzisz obiektywnie świat a my mamy klapki na oczach. Ty o tym zdecydowałaś, że nie jest na odwrót?
Nie masz pojęcia o czym mówisz, wybacz.
niektórzy żyją w jakiejś nibylandii, w kompletnym oderwaniu od rzeczywistośći i nie jestem to ani ja ani Luba.
Jak można porównywać ból po stracie dziecka,a po stracie psa?

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 11:25   #1706
zakonna
Naczelna Nastolatka

można, to, że tobie się coś nie mieści w głowie to nie znaczy, że nie istnieje. Szkoda ciągnąć ten temat jeśli jedna ze stron dyskusji namiętnie twierdzi, że tylko jej doświadczenia są prawdziwe, obiektywne i mają być odnośnikiem dla innych.
A można dlatego, że mechanizmy psychologiczne, które tym rządzą są takie same. Nawet więcej, ja wiem, że moje reakcje będą takie jak matki po stracie dziecka. Mam ten temat omówiony dokładnie.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-08-15 o 11:26
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 11:40   #1707
favianna
Zakorzenienie

Jestem sobie w stanie wyobrazic sytuacje starszych albo samotnych ludzi, dla ktorych ich zwierzak to najblizszy przyjaciel. Tak samo bezdomni i ich pieski, smierc tego zwierzaka pewnie jest strasznym dramatem. Ale uwazam ze jesli rodzina funkcjonuje prawidlowo i wszyscy sa sobie bliscy, to straty takiego zwierzatka nie da sie porownac do straty dziecka czy matki. Inaczej; jesli strata po psie jest wieksza niz bol po stracie czlonka rodziny to cos bylo bardzo nie halo z ta relacja moim zdaniem. Natomiast na pewno taka zaloba moze istniec i ludzie moga bardzo cierpiec po utracie zwierzat.
Stary 2014-08-15, 11:41   #1708
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Nie masz pojęcia o czym mówisz, wybacz.
Oho, następna oświecona. Nie wiesz, co będę czuła ja, ani Sylwka. A jeśli wiesz co będę czuła w określonych sytuacjach, to może idź na medium albo coś.
Nie wiem skąd się ludziom wzięło "urodziłam, wiem wszystko"
wiesz, co TY byś czuła. Ale nie wiesz co będę czuła JA.
Stary 2014-08-15, 11:46   #1709
zakonna
Naczelna Nastolatka

wszyscy mają być spod jednej sztancy i już, inaczej świat niektórym by się zawalił gdyby przyjęli do wiadomości, że inni mogą czuć inaczej.
Stary 2014-08-15, 11:57   #1710
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
wszyscy mają być spod jednej sztancy i już, inaczej świat niektórym by się zawalił gdyby przyjęli do wiadomości, że inni mogą czuć inaczej.
Ja to rozumiem inaczej: dla Lubej, Golgie i miliardów innych matek ICH dziecko obdarza je największą i najbardziej bezinteresowną miłością jaką można sobie wyobrazić. A my, że dzieci nie mamy, to największą i najbardziej bezinteresowną miłością obdarza nas nasze zwierzę.
Matki są na takim "wyższym levelu miłości". Ja nie mam dziecka, nie chcę go mieć, i nie wyobrażam sobie, że ktoś może darzyć mnie większą miłością niż mój pies (oczywiście moja mama to też insza inszość). Dziecko jest od ciebie zależne, ma tylko ciebie, ty jesteś jego matką, no jesteś najcudowniejszą osobą jaką zna (przynajmniej przez kilka lat). I tak samo jest z moim psem, więc nie wiem, dlaczego mamuśki się tak oburzają.
Jakbym miała dziecko, to pewnie byłabym na wyższym levelu. Ale nie mam.
Ja potrafię zrozumieć, że dla kogoś pies to tylko pies i jak zdechnie to co tam, kupimy następnego.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości