![]() |
#2521 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
hej
Ja dzisiaj pamiętnikowo... Na urlopie było.. męcząco. Czy tylko ja jestem zmęczona po urlopie? Pierwsze 2 dni wszędzie musiałam z L. non stop ja, nowe miejsce. Potem cały dzień na dworze siedziałyśmy i musiałam mieć na nią oko non stop. A to podchodziła do huśtawki jak ktoś się huśtał, a to wchodziła na schody (jeszcze nie umie, a schody wysokie), byłam cały czas w ruchu. CHodziłyśmy nad jezioro się kąpać - 1 minuta od kwatery - a tam też cały czas z nią w wodzie... Brakowało mi chwili, żeby siąść na pomoście i połowić ryby, poczytać książkę na leżaku, siedzieć w wodzie godzinami itd. W domku mieliśmy mrówki. Pierwszego dnia było ok, drugiego zaczeły się pojedyncze, a potem koszmar - cała podłoga w mrówkach. Brrrr... (wtedy pomyślałam o modernie i Twojej kwaterze ![]() czytając Twoje posty nestelle tak sobie myślę, że nie wiem co ci rodzice myślą mówiąc różnego rodzaju teksty. Byłam świadkiem histerii małe dziewczynki, której tata powiedział, że mama pojechała do domu (a poszła pewnie do sklepu czy coś takiego ) I nie mógł później jej wytłumaczyć , że żartował (?!). ![]() ![]() ![]() alliw a czemu nie wytrzymasz z mamą? Ja się własnie zastanawiam jak to będzie, bo jade do rodziców na kilka dni. Po raz pierwszy ![]() fajny pomysł z tatu nad kostką. A jak to z pracą będzie? Nie będzie problemu że masz tatu?Też się kiedyś zastanawiałam a propos bzinki, której tatuaż mi się baardzo podoba. U nas teraz cieżki czas, bo l. histerie urządza - chce na ręce a jednak nie chce a znowu chce a nie, na ziemi beznadziejnie nei da się odłożyć, na rękach jęczy, chce jeść cytryne, a potem nią rzuca itd. Dzisiaj byłam tak zmęczona ... Zajrzałam jej do buzi, bo pomyślałam, ż emoże te czwórki się przebiły w końcu - okazało się, że już prawie, połowki 4 górnych sa i obok trójki już się przebijają ![]()
![]() |
#2522 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() nestelle ![]() ![]() Mowa K sie co raz lepiej rozwijamyślę, że ok 20-30 wyrazów w tym dzwiękonasladowczych mówi, takze jak dla mnie to dużo,za to nocnik nadal czarna magia,ale jak ja idę do łązienki to zaraz wszyscykich informuje, ze "mama śiśi";p Cytat:
POjechalismy do tesciow,wczoraj rano tż wrócił do Lbn do pracy,a my dojechalismy dziś.Żebyście widziały minę KAcpra jak się wczoraj obudził,a tatay nie było...myslałam, ze pekne i rozczulę sie naraz."Tata ni ma"-i rozkłda ręce, po czym podnosi kołdrę i zaczyna skyupulatnie przeszukiwać zawartośc łózka co chwile z roczarowaniem powtarzając"ni ma" ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2523 |
Rozeznanie
|
Poza tym planuje iść do fryzjera. Mam krótkie włosy - do brody mniej więcej - czy ombre fajnie by wyglądał? Bo podobają mi się takie włosy, ale nie widziałam nigdy przy krótkich....
moderna wracam do pracy za 2 tyg. Trochę mi się pokomplikowało, bo nie do końca godziny pracy saoimi wymarzonymi, będzie trochę cieżko logistycznie... Ale udało mi się z opiekunką - starsza kobitka, była u mnie dzisiaj - została z L. sama drugi raz, na razie ok. godziny tylko, na początek, ale jestem zadowolona. Lilka już z nią była kilka razy - w sensie ja + opiekunka, bardzo ją polubiła, non stop do niej na ręce chciała. Kobitka jest mega uczciwa, można jej zaufać. Z jedzeniem jedynie może być kłopot, nawet nie tyle kłopot - jak L. będzie chciała nie wiem, bułkę - to ta pani jej da, bo to taka typowa babcia. Będę szykować jakieś rzeczy typu racuchy i ciasteczka jakies chyba domowe żeby były w razie czego. Jeszcze nie wiem d o końca ile będzie czasu z L. spędzała - spodziewam się, że 2 dni po 3-4 godziny, zobaczymy jak w praktyce wyjdzie . I ogólnie jestem bardzo podekscytowana że do pracy wracam, bardzo się cieszę. Martwią mnie 2 rzeczy - jak L. uśnie w dzien bez uu. i ile wytrzyma bez uu. Właśnie, bo nie napisałam, że na urlopie zaćzęła jeść !!! I bez uu wytrzymywała długo. Ale wróciliśmy i znowu kp co 2-3 godziny.... Więc trochę się martwię, ale mam nadzieję, że damy radę.
![]() |
#2524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2525 |
Rozeznanie
|
Mam nadzieje ze obedzie sie bez płaczu' ze po prostu mama=uu brak mamy=normalne jedzenie. Ale wyjdzie w praniu.
Jeszcze mialam napisać o piciu - l wypija dziennie 1 kubek 200 ml wody. I to wszystko. Tylko my kp wiec pewnie mlekiem nadrabia. A l nie chodzi sama po mieszkaniu za duzo ma różnych pomyslow a ja mam jednak bogatą wyobraźnię. .. w lazience ostatnio wlozyla reke di kuwety kota. W kuchni siega do blayu i zdejmuje rzeczy albo otwiera szuflade i na nia staje....
![]() |
#2526 |
Zakorzenienie
|
Nestelle
- oooOooOooo ktos tu sie wakacjuje ![]() ![]() A prz Roszku to juz w ogole Wymiekam - uwilebiam jak ty piszesz o swoich dzieciach, zawsze mam usniech od ucha do ucha ![]() Eluska - ![]() Monika - ![]() Despa - ze takie CUS moze byc tom wiedziala z opowiadan kolezanek - ale dziwi mnie strasznie takie podejscie rodzicow ![]() Demeter - ![]() No i OLNDZINX ( pewnie znowu bleda zrobilam ![]() OGROMNIASTE GRATULACJE dla Corki baaaa a nawet dla Dwoch ![]() A co do roznic miedzy przedszkolnych to bym mogla wymieniac i wymieniac - wyglada to tutaj zupelnie ciut inaczej - Miedzy innymi - czy deszcz czy slonce czy snieg dziecke MUSZA BYC MIN 2-3h na dworze. ( ozywiacie sa specjalnie ubrane do tego ) - jedzenie ( Milus ma zapewnione posilki moge mu nie szykowac ) sniadanie ok 8.30-45 melko z kartonu, ogorek i kromki z serwm oasztetem czy czym innym do smarowania - ew Kaszka na wodzie ![]() ![]() 2 razy W TYGODNIU maja cieply Lunczowy posilek - zapewne jakas rybka miesko, ryz makrom ziemniak warzywa ..!;-) To tyle wiecej nie oamietam 2 razy w TYGODNIU Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#2527 |
Rozeznanie
|
A może my jesteśmy za bardzo zafiksowani na ten ciepły posilek? Tak sobie myśle bo l na ogol odmawia obiadu kaszki zje odrobine ale letniej. Ostatnio zaczela jesc zupy ale tez nie sa cieple. A placki wszelkiego rodzaju na zimno
![]() |
#2528 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak caly dzien kanapki.. ojjj... mnie sie taki plan posilkow w ogole nie podoba ![]() Cytat:
![]() ![]() Moj M. by glodny chodzil, bo on chleba/bulki razcej nie zje - tylko dodatki ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Pozniej nadrobie reszte, na razie zupelny brak czasu ![]() ![]()
![]() |
#2529 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- ale Oliwia ma dziś dzień marudera ![]()
![]() |
#2530 |
Zakorzenienie
|
kasia fajny przedszkolak z Milusia,ale jak dla mnie to tezz dużo tych kromek, a z amało"obiadowych"dań
Kacper zioło oświęcił ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2531 |
Zakorzenienie
|
........ jak ktoś mówi ze chce się wyspac w wakacje a nie może ...zapraszam do nas ... u nas przed chwilką J wstał . cała reszta jeszcze spi
![]() ![]() ![]() Cathlyn - no takie wakacje typu poleze ,poczytam ,robie co chce to raczej nie szybko .no chyba ze masz kogos do pomocy ... ja jestem zadaniowa - tzn. nastawie się odpowiednio i robie .bez przemyśleń i takich tam . ale wiem o czym piszesz ...moje marzenie to lezak ,stos książek , drineczki ...choć jestem aktwna i nie lubie siedzieć w miejscu to chętnie jednak pospałabym na plazy ![]() A wiec biegam za dziecmi , buduje w piasku , pilnuje od prawie 9 lat ...i wiele lat jeszcze rzede mną . ostatnio czytałam felieton Karoliny Malinowskiej w jakims tam Show ? czy innym tego typu pismie o wakacjach matki 3 dzieci . opowiada jak to trzeba ogarnąć ,natrudziec się ,naskakać ,nawywijac i nie da się odpocząć .po czym kwituje ze nareszcie wieczór ,dzieci ida spac , a ona ... na fitness bo maluchy z babcią ![]() ![]() Kasia - fajnie ze dzieci tyle na dworze . jak na nasze warunki umysłowe ![]() Ale tak osobiście to ja sama potrzebuje ciepłych posiłków . codziennie ,czasem tak jest ze na sniadanie zjem owsianke a reszte dnia mam na zimno (np. .obiad sałatki ,sushi ...) to zaczynam tesknic za ciepłym obiadkiem . Klementyna- "ni ma taty " ![]() ![]() Tasia - mysle ze nie masz się czym przejmować jeśli chodzi o te dha .podawaj jak radza ,teraz tez Krzysiowi .zawsze tak będzie ze wytyczne się zmieniają ,nowe rzeczy pojawiają ... nie Twoja wina . R zaczyna się krecic ....N za to jak kamień.
#2532 |
Wtajemniczenie
|
Hejka,
My juz w Wawie. Mielismt isx na defilade, ale tak sie pozarlam z TZ, ze mi sie odechcialo jakiegokolwiek wspolnego wyjscia. Na wakacjach bylo ok, ledwo przyjechalismy, znow pretensje o wszystko. Czasami mam wrazenie, ze juz dlugo tak nie wytrzymam. Wszystko ma zrobione i podane pod nos, a dzien w dzien slysze narzekania... Nestelle, mam to samo z waga, od lutego wchodze w 34 przy 175 i wiem, ze nie wygladam dobrze. Myslalam, ze przytyje po skonczeniu karmienia, ale niestety ani grama. Klementyna, ale Kacper duzo mowi! Wojciech ciagle po swojemu, mowi kilka normalnych slow, ale swietnie mozna sie z nim dogadac gestami i wyrazami dzwiekonasladowczymi - np dzis opowiedzial mi, ze zrobil kupe na nocnik, cytuje: mama, [wskazanie reka na lazienke, stekniecie i bicie brawo] ![]() ![]() Oldzinx, gratuluje coreczek ![]()
#2533 |
Zakorzenienie
|
No tak ja was w pelni rozuniem z tym jedzeniem - sama byla Jestem w lekkim szoku - no ale coz ja moge zrobic, przedszkola nie zmienie Bo w Kazdym jest tak samo
![]() Moge mu serwiwac w domku ciepla obiado-kolacje o 17.30 Boje sie ze Milus znienawidzi kanapki ![]() ![]() Na 14dzieci z Milusiem przypada 4wychowawcow Aaa no i np co zauwazylam - ZMIANA PIELUCH - ktos rzuca haslo zmiana piekuchy co ok 2-3h i kazde dziecko ma zmieniane, no chyba ze zrobic kupe poczuja to od razu jest zmiana ![]() To tyle zara wysiadam. Ide sie sporkac z kolezanka co ma mi odsperzadc za zekolade Gumiaczki dla Milusia ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#2534 |
Wtajemniczenie
|
Cathlyn, swietnie, ze znalazlas dobra opiekunke, wiem jak z tym ciezko. Moja tez wydawala mi sie babciowa, ale okazalo sie, ze ma super otwrty umysl, dostosowuje sie do moich wymagan szczegolnie pod wzgledem jedzenia, uwaznie obserwuje Wojtka, a on ja uwielbia. Sasiadka chciala mi ja podkupic
![]() Ty pracujesz na zmiany? Na ile godz idziesz? 7? Chlopaki spia, w domu syf totalny, ide poczytac ksiazke ![]()
#2535 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() tz jest wege, dobrze pamietam? ![]() Cytat:
![]() fajnie miec od razu dwa maluszki, choc ciaza blizniacza jest pod specjalnym nadzorem - wiec pewnie troche nerwow to tez kosztuje. Moja kolezanka urodzila kilka lat temu blizniaczki, tyyyle szczescia na raz ![]() Cytat:
![]() ![]() zrszta w ciagu jednego dnia opanowal schodzenie z sofy sam, na dwa sposoby, przodem i tylem, wiec tu juz nawet oko mi nie mrugnie, da sobie rade ![]() bardziej chodzilo mi o samodzielne zabawy z rowiesnikami - na podworku, na placu zabaw - ciekawa jestem, w jakim wieku mniej wiecej to nastepuje - choc podejrzewam, ze chyba duzo zalezy od samego dziecka, jak daleko jest rozwiniete (no i tez zastanawialam sie ogolnie, co autor mial wlasnie na mysli, na ile dzieci mozna poscic bez nadzoru, w jakim wieku i gdzie ![]() u nas na razie tez kiepsko z powtarzaniem slow, jak tak czytam, ile neiktore dzeici juz powtarzaja to wierci mi to troche dziure w glowie i zastanawiam sie, na ile to naturalne opoznienie mowy, a na ile jakies inne problemy (chociaz M. nadaje caly czas, tyle, ze po swojemu - ale zauwazylam, ze niektore dzwieki (slowa) sie powtarzaja, wiec cos tam musi to oznaczac w jego mniemaniu ![]() monicca wy byliscie u logopedy - cos sie dzialo, czy to bylo tylko kontorlnie z racji jakis innych problemow? Cytat:
![]() (ja raczej nigdy nie myslalam w tym kierunku, by cokolwiek przemycac - po prostu nie mialam pomyslow na kolacje i raz dalam, zjadl ze smakiem, i tak powtorzylo sie to juz ze 4 razy ![]() ![]() ![]() Cytat:
a w jakiej formie sa te kwasy dla dzieci? tabletka do polkniecia, do roizpuszczenia, krople? Monika, a pije ze zwyklego ceramicznego czy szklanego kubka (grube szklo)?
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-08-15 o 13:04 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2536 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas w ostatnie dni pojawily sie mrowki, przyszly sobie z tarasu ![]() widze, ze tez nie bylas zadowolona z kwatery ![]() ja im napisalam niestety negatywna opinie na portalu, gdzie sie ocenia hotele/pensjonaty. (inaczej sie nie dalo, mimo checi). skad niektorzy rodzice czerpia pomysly na zastraszanie swoich dzieci? ![]() zeby pewnie wzmacnialy negatywne emocje - trzeba przetrwac ten etap ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a na dluzej ja zostawilas np. 2-3 godziny? ciesze sie, ze znalazlas osobe godna zaufania - ja to sie zawsze obawiam tego, jak takie osoby zwracaja sie do dzieci, gdy te zachowuje sie inaczej, niz ktos sobie tego zyczy. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Cytat:
![]() ![]() (a ja sie pochwale, ze u nas odrobine lepiej, choc nie wiem czy tylko powierzchownie, czy nastpaila glebsza zmiana - zobaczymy ![]() fajnie hihi ![]() (my na razie tez sie komunikujemy na migi - M. mi zawsze pokazuje raczka, co cche, a jak spadnie to pokazuje gdzie sie uderzyl: albo podloga, albo sciana ![]() oprocz tego tyyyle juz rozumie ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() a obiadokolacja to chyba jedyne wyjscie z sytuacji ![]() a wlasnie, jak to jest, gdyby mama sama cos przygotowala, dali by dziecku? zmiana pieluch grupowo - super! ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- upieklam sobie batony musli i sie zajadam (bez ograniczen ![]() ![]()
![]() |
#2537 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Ja znow bez cytowania, ale boje sie, ze nie zdaze, nim Ania sie obudzi ![]() Wlasnie wrocilismy z pierwszego spaceru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzieki za odp w sprawie dha, chyba rzeczywiscie zaczne teraz Krzysiowi dawac ta wit D z dha, a sama i tak biore vita-miner dla karmiacych z dha. O dawke podpytam lekarza lub polozna przy okazji. A te kwasy sa w formie kapsulki do wycisniecia albo w formie syropku do podania lyzeczka (ale w nim rozne slodkie dodatki...). Bede dawac kapsulke do mleczka ![]() Aha, no i oczywiscie OLDZINX - gratuluje dziewczynek!!! ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2538 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() J. zdań nie buduje. Jak ktoś idzie do toalety to woła e e e i wiadomo, że ktoś poszedł. Dziś rano leżeliśmy w łóżku, J. siadł i mówi: e e e puuuuupa. Ja za nocnik, sadzam i narobił ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a gdybys kubek ceramiczny czy gruba szklanke podtrzymywala, probowalas?
![]() |
#2540 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A propos odnoszenia sie do dzieci scenka zknajpki. Bylam z Wojtkiem w kaciku zabaw dla dzieci, razem znami trzyletni Michal, dziecko sasiadow z domkow. Bawilismy sie zabawka, ktora byla zepsuta, nie dalo sie wlozyc jednego elemnt. Mowie Michalku, pomomoge Ci, bo to jest zepsute i bardzo ciezko sie wklada ten element. Ktos zepsul zabawke. Na to Michalek: Michalek pewnie zepsul, wszystko psuje, bo Michalek to takie niegrzeczne dziecko. Pewnie slyszal to o sobie wiele razy, szkoda, ze wyrasta w takim przekonaniu.
![]() |
#2541 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nigdy tego nie zrozumie, straszenia dzieci, oceniania, krytykowania, przyklejania im etykietek, odzywania sie do nich w tak perfidny sposob ![]() przy okazji tematu ponownie namawiam do przyczytania ksiazki Rosenberga -Porozumienie bez przemocy (ja jestem w trakcie czytania) - wstawilam pdf na grupie FB w dokumentach. Bardzo ciezko jest sie przestawic na "jezyk serca", ja sama zauwazylam, ze czesto z mezem tak zle rozmawiam, stad tez tyle nieporozumien miedzy nami - powoli staram sie to zmieniac, i wedlug mnie to dziala - ale to tez ciezka praca, przede mna bardzo duzo pracy nad moim sposobem porozumiewania sie ![]() http://dziecisawazne.pl/nvc/ http://dziecisawazne.pl/porozumienie-bez-przemocy-2/ ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
![]() ohhh samoloty ![]() u M. kiedys tez byla fascynacja, ja zawsze jak cos slychac pokazuje na ucho slyszysz? to samolot, motor, pies szczeka itd. i on tak kiedys pokazywal na uszko i cala raczke w gore: daaaaaa! alez byl zafascynowany samolotami ![]()
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-08-15 o 14:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2542 |
Rozeznanie
|
Ja chyba nigdy nie zrozumiem takiego straszenia dzieci
![]() Co do opiekunki to została na razie 1,5 h. Na początek nie chce na dłużej. Potem odpisze na spokojnie jak sie do kompa dorwe
![]() |
#2543 |
Zakorzenienie
|
U nas zmiana planow, bo....zepsul nam sie samochod. Chlop pojechal zatankowac przed zniesieniem bagazy i sfiksowal komputer, mruga w ciul kontrolek, nie dzialaja kierunkowdkazy a rano bylo ok. Juz mnie z nerwow tak leb napitala, ze szok. Rano serwis nas czeka, tak ze blagam o kciuki, zeby udalo sie sprawnie,szybko naprawic... plakac nmi sie doslownie chce
#2544 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No sporo mówi, mało kiedy łączy 2 wyrazy, dużo to: iha, myj myj, bubu itp, ale jest niezle ![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja byłam ostatnio u 10miesiecznej kuzynki tżta, która jada kotlety mielone na codzień, monte na kolacje i grochówkę na obiad...ta sama, co na chyba 4 miesiace jadla chleb z pasztetem;p |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2545 |
Wtajemniczenie
|
Despa, kciuki!
#2546 |
Rozeznanie
|
Despa ale pech
![]()
![]() |
#2547 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() eh, on jak chce to załapie coś w sekundę, a jak nie to za nic go nie nauczę ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2548 |
Zakorzenienie
|
monika g a jakby mu tego smoczka w butl obciac, podciąć...tak jak z nakładkami czy uspokajaczem...nie wiem tak na żywo myślę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2550 |
Zakorzenienie
|
Może poprostu bedzie pil z obcietego smoka jak z butelki,nie wiem
![]() Ale pustka weekend długi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.