![]() |
#181 |
Zadomowienie
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
ten pefrum.
no bezsensu. w pełni popieram. najpierw się trzeba nauczyć, potem pisać. i tyle. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Rozeznanie
|
ja z racji tego ze jestem w Avonie ( co czesto słysze "Awon"....zamiast "Ejwon") to zdanie "chce tą perfume" doprowadza mnie do szału....czesto tez zamawiam z Orfilame iii nawet konsultantka! mowi, pisze Perfuma albo Perfum.... Juz nie wspomne o dziwnym nazywaniu i przekrecaniu nazw sklepow typu Auchan,Leroy Merlin czy Jysk (moja ciotka na sklep Jysk mowi DŻOJSTIK) :d
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat jest taka zasada, ze MOŻNA wymawiać nazwy obce zgodnie z regułami własnego języka. I bardzo dobrze, bo nie każdy musi znać język obcy. CZasem to oczywiście brzmi źle, ale każdy ma do tego prawo. Avon akurat świetnie się wpasował do polskiej fleksji ![]() Sama mówię "Awon" i nie widze w tym nic dziwnego. nazwy sklepów też przekręcam, specjalnie i dla zabawy: Nie chce mi się silic na pretensjonalnie brzmiące :"kupiłam młotek w leruła-merlę" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Wymowy Ejwonowe/Awonowe to jedna sprawa, DekolDy to kolejna ale mu trzymajmy sie tematu
![]() W dniu wczorajszym byłam z odwierzinami z koleżanką i jej koleżanki i tak przy okazji gadania o "bzdetach" pokazała nam "jeden z swoich ulubionych perfumów". Ze ja zrobiłam dziwna minę to jedno ale moja koleżanka która wie o moim maniakalizmie przewracała oczami to na "ulubiony perfum" to na mnie i czekała tuylko az coś wypalę. Ale w koncu sie powstrzymałam. W zasadzie chyba powinnam tak postapić bo to w koncu nie była Polka choc od dziecka mieszka w Polsce.
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
boze wreszcie ktos mnie rozumie,po prostu nic mnie bardziej nie denerwuje niz mowienie 'kupilam sobie fajny perfum' a duzo osob tak mowi,mnie to doprowadza do szalu!!!
![]() i jeszcze glupio tak zwracac uwage a ja jak ktos tak mowi to sie praktycznie momentalnie wkurzam ![]() jesli chodzi o nazwy sklepow czy cos to przeciez moze sie zdazyc ze i sama nie bede kiedys wiedziec jak sie co wymawia wiec do tego sie nie przyczepiam. aczkolwiek jak ktos pisze [np. spotkalam sie z taka sytuacja na profilu fotka.pl] ze uwielbia j.angielski i pisze sobie w dziale 'o mnie' po tymze jezyku sadzac bledy w kazdym zdaniu to mam ochote krzyczec. takie zboczenie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Już kilka razy sobie ten temacik po fragmentach czytałam, dzisiaj sama coś napiszę, bo widzę, że "dawno" nikt tu żadnych uwag o nieszczęsnej perfumie nie zostawił.
To, że słowa "perfuma", czy też "perfum" słyszę od bardziej dystyngowanych ode mnie koleżanek już mnie nie dziwi. Bo niby co jest dziwnego w tym, że atrakcyjna dziewczyna w żakiecie i przepisowych butach na obcasie tak mówi (ekhem ... pytanie retoryczne) ... Sprawa dyskretnej perfumy, którą słyszę z ust koleżanek razi mnie, owszem, wprowadza w konsternację i co kto chce .... Ale nic mnie bardziej nie dobija, niż to, gdy widzę określenie ORGINALNY PERFUM u sprzedawcy na allegro, bardzo często do tego supersprzedawcy. Nie wiem, jak reaguje na to większość z Was, ale ja u takiego sprzedawcy nie kupiłabym już nic, z obawy, że przyjdzie mi potem paczka z takim właśnie orginalnym perfumem, którego miejsce jest na bazarze i to chyba takim sprzed lat 15. Ale może to i lepiej, że takie pułapki słowne istnieją ... Dzięki temu chyba nieco łatwiej, drogą eliminacji wybrać można wiarygodnego sprzedawcę, który już słowem pisanym odróżni się od tych, którzy sprzedają 'orginalnie zapakowane przez producenta zapaszki'.
![]() |
#189 |
Wiedźma
|
Przyznaję - perfum jest formą irytującą. Perfuma - dość groteskową, chyba trącącą myszką (no dobra - taką kanałową mychą).
![]() O ile tutaj, na forum tematycznym stosowanie tego typu kwiatków rzeczywiście jest nie na miejscu, to tak szczerze, przed sobą (bo na publiczne wyznania jakoś nie liczę) przyznajcie się Miłe Panie - ile z Was mówi: "Poproszę loda truskawkowego.", "Zjadłabym loda". Ten sam błąd, a mnie włosy (mimo długości) dęba stają, kiedy słysze mamusię proponującą synkowi: "Chcesz loda, kochanie?". ![]() Lody, perfumy mają tylko formę pluralis, podobnie jak spodnie, nożyczki. I tyle. Wszyscy jesteśmy omylni. Co nie znaczy, oczywiście, że nie należy życzliwie poprawić osoby, która błąd robi. Żeby nie było - formy "perfum" nie używałam nigdy, ale po rodzicach odziedziczyłam formę "lód" zamiast "lody" i dopiero kilka (może kilkanaście) lat temu kumpel życzliwie i bez złośliwości mnie poprawił. Za co jestem mu wdzięczna. ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2007-06-27 o 12:45 Powód: bardzo śmieszna literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() "Perfuma", to moje ulubione słowo, rozbraja mnie kiedy je czytam ![]() ![]() Szczególnie mi utkwił w pamięci opis pewnej aukcji z allegro, na której osoba sprzedawała Black Cashmere, brzmiał on mniej więcej tak: "Sprzedam zajefajną perfumę Donny K." - o zgrozo !!! ![]() "Perfum", brzmi niepoprawnie i denerwująco, ale "perfuma" to już zwykłe dno ! ![]()
![]() |
![]() |
#191 |
Wiedźma
|
No przecież nie Hiszpańską Myszką!
![]() ![]() Ani nie hiszpańską muchą... ![]() Hiszpańskie Myszki pachną krążkami hokejowymi. ![]()
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() A skąd wiesz ? ![]() ![]() Jest tylko jedna Hiszpańska Myszka... ![]()
Feels like pins and needles in my heart... So long... I can feel it tearing me apart..." ♥ Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2007-06-26 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio znow przezylam szok...
To, ze jedna znajoma nagminnie mowi perfuma, a mnie zgrzytaja zeby to juz nic... Ale ostatnio inna ' konczy mi sie moj ulubiony PERFUM' Ja mysle, ze zartuje, ze nawiazuje do tamtej mowiacej 'perfuma' wiec mowie 'prosze nie mow tak bo to strasznie brzmi' 'a jak mam mowic??' 'Te perfumy - koncza mi sie perfumy, kupilam nowe perfumy... to jest poprawna forma - jedyna.' 'Tak?' i tutaj moje pac... Sabbath - o z tymi lodami zostalam zaskoczona i zabita ![]() Ja cale zycie mowilam 'loda sobie kupilam,zjadlam' Dzis troche wiedzy przekaze dalej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Wiedźma
|
Nazywam się Holmes. Sherlock Holmes.
![]() Hecate - jakranykotaolaboga! Nie chciałam Cię zabijać! Zaraz mi tu zmartwychwstawać, ale już! ![]()
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Sabbath, rozbrajasz mnie
![]()
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Wczorajsza 'wiedze' na temat lodow postanowilam delikatnie uzyc w celach nawracania na poprawna forme 'te perfumy'
A bylo to tak: ja - czy wiesz ze forma 'kupilam sobie loda' jest niepoprawna? ona - tak... moj mama pracowala w sklepie to wiem ja - lody wystepuja tylko w liczbie mnogiej jak nozyczki, spodnie , PERFUMY.... ona - no 5 minut pozniej ona ' jaka piekna widzialam perfume ostatnio...' ja : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
przejrzałam ostatnio książkę "Gwara warszawska dawniej i dziś", żeby jakoś usprawiedliwić tę perfumę, bo tego perfuma nijak się chyba nie da wytłumaczyć
![]() wydawało mi się, że upojną perfumą mogła pachnieć jakaś Pani Piecykowa lub kuzynka szwagra Piekutoszczaka, albo jakaś inna bohaterka opowiadań Wiecha niestety nie udało mi się , chociaż głowę bym dała, że gdzieś w jego książkach ktoś perfumą się skrapiał to tyle o książkach, bo w realnym życiu nigdy nie słyszałam, żeby ktoś poważnie mówił :ta perfuma lub ten perfum, może dlatego użycie tej formy np. w opisach na allegro raczej mnie bawi, niż denerwuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc, kiedyś błędy fleksyjne bardzo mnie irytowały. Obecnie staram się nie zwracać na nie szczególnej uwagi – no chyba, że są bardzo rażące. Doszłam do wniosku, że moje uwagi, co do właściwej formy gramatycznej, niewiele zmienią jeśli danej osobie nie zależy na poprawności językowej.
Często spotykam się z użyciem formy: „ten/jeden perfum”, „tych/kilka perfumów”. Zgadzam się – to jest nie do przyjęcia! Zgroza!!! ![]() Co do tego konkretnego błędu, to by było chyba już wszystko. ![]() ![]() ![]() Jakiś czas temu usłyszałam fenomenalny i jakże zabawny błąd językowy. Prawdę mówiąc nie ma w tym nic śmiesznego - wręcz przeciwnie. Cóż… mimo wszystko „padłam na cyce”! ![]() ![]() Oniemiałam, po czym popadłam w histeryczny śmiech. Właśnie taki poziom reprezentuje nasze szkolnicwo. Ukłon w stronę ministra edukacji. ![]()
![]() |
#199 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja w realnym życiu słyszę to co chwila. A ostatnio parę dni temu od pani przy kasie w Super-Pharm, gdzie nabywałam po promocyjnej cenie Lolitę. Ale szczerze mówiąc, prawdziwą alergię wywołują u mnie nie perfum czy perfuma, ale ZAPASZEK ![]() Zgroza!!! Tudzież CIAŁKO i RZĘSKI - kiedy w recenzjach napotykam te ostatnie, zawsze mam wielką ochotę zapytać, co wspólnego z maskarami i zalotkami mają organella ruchu bakterii. Skąd się właściwie wzięła ta koszmarna infantylizacja języka?
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
no to mam powiedziec np poprosze jednego lody Bambino?:P
bo jak powiem prosze lody bambino,to zaraz przeciez sie zapyta ile ma byc tych lodow. wiec jak to z tymi lodami jest? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Nie kupujesz przecież jednego spodnia. ![]()
![]() |
![]() |
#202 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Facet od fizyki w LO mówił kiedyś na lekcji, że jego teść ("teściu" ![]() pochodzący z północnej Polski (okolice Malborka chyba), mówił :"Gdzie jest mój SPODZIEŃ?" Ha! Coś jest "na rzeczy"... Ale o "lodzie" to nie wiedziałem ![]() ze mnie humanista, kurczę... ![]() angielskim, gdy jedna koleżanka do drugiej: "Ale fajny perfum!" (pamiętacie Oriflame - serię Sun, Moon, Stars, czy coś?), na co anglistka: "Perfumy, dziewczyny, perfumy..." Ale najbardziej działa na mnie WŁANCZAĆ ![]() od kilku lat weszło mi w krew, że to BŁĄD! Oj, baaardzo często tak mówiłem. ![]() Ale teraz to "robi się" ze mnie prof. Bralczyk ![]() mimowolnie. Poprawiam ludzi "na bezczela", a co! (No chyba, że kto starszy... dużo starszy). Czasami, gdy humor dopisuje, rozmawiam z ludźmi moją UKOCHANĄ ![]() powiatu nowotomyskiego. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Wiedźma
|
Gryx82 - ja, jak już na początku się przyznałam, o "lodzie" też dowiedziałam się względnie niedawno.
A zupełnie ostatnim błędem językowym, który starannie i konsekwentnie u siebie wykorzeniłam jest "udowadniać". Cały czas pracujemy nad sobą, nie? ![]()
![]() |
#204 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlaczego "udowadniać" uważasz za błąd językowy? ![]() ![]() Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#205 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Do mnie to trafia. ![]() To intuicyjnie różnica, jak pomiędzy pisać i napisać. Nie można napisywać listu. Dopóki się go ostatecznie nie napisze (nie dokona czynności) jest to pisanie, nie napisanie. Nie wiem, czy wyjaśniłam to wystarczająco przejrzyście. ![]()
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Dziś w Galerii Centrum nie dość, że widziałam wyrostków około cztrnastoletnich psikających sie pefumami pod pachy i to jeszcze na koszulkę (przeszło mi przez głowę, czy nie zrobić im wykładu o poprawnej aplikacji tychże, ale nie zrobiłam
![]() Co do błędów - najbardziej mnie wyprowadza z równowagi jak ludzie ubierają buty, spodnie itp. - mam wrażenie, że to jakaś fala ostatnich lat, dawniej tego nie słyszałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Samej mi się zdarza rypnąć tego byka. Pracuję nad tym. ![]()
![]() |
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Według mnie obie formy są poprawne. np. Udowodnię to. - cz. przyszły i Udowodniłem to. - cz. przeszły Podobnie w przypadku określenia "dowodzić". Jeśli chodzi o "pisać" i "napisać": Napiszę list. - cz. przyszły i Napisałem list. - cz. przeszły Forma "pisać" stosowana jest przede wszystkim w czasie teraźniejszym: Piszę list. Może być również stosowania w cz. przyszłym: Będę pisał list. lub przeszłym: Pisałem list. Wszystko zależy od kontekstu zdania i jego sformułowania, a także od nawyków językowych ![]()
![]() |
![]() |
#209 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Pisałam o "udowadniać". No i nie wyjaśniłam wystarczająco przejrzyście. ![]() Też pozdrawiam. ![]()
![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
Niepoprawna jest udawadniać
Udowadniać i udowodniać - obie są poprawne, z tym, że forma udowodniać jest rzadsza Udowodnić - forma dokonana Słownik poprawnej polszczyzny, red. A. Markowski, PWN, Warszawa 2000, s. 1090 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:56.