Miłośniczki Zary - część XLIII - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-17, 21:49   #3871
magda20003
ex Moderator

Dot.: Miłośniczki Zary - część XLIII

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
O 8 Dam znać jak powrócę. Zawsze się denerwuję jak mi zależy, a zawsze niepotrzebnie, bo albo konkurs ustawiony albo jest przemiło ;p
Ewunia, będę trzymać kciuki!

Dziewczyny, przepraszam, że Wam nie odpisuję na insta, ale nie chce mi się włączyć w telefonie Miała kiedyś tak któraś z Was? Klikam ikonkę i po sekundzie insta znika...

magda20003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:51   #3872
Kamila96
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UNIKALNA1983 Pokaż wiadomość
Wiadomo, że to też kwestia szanowania rzeczy. Jak ktoś jest nauczony szacunku do przedmiotów to nie zniszczy.
i szacunku do czyjejś pracy, nie wyobrażam sobie oddać pozwijanych, na lewej stronie rzeczy. jak coś przymierzam to zawsze staram się potem to oddać w takim stanie jak wzięłam, zwracam szczególną uwagę na to jak w danym sklepie są rzeczy zawieszone, nie chce dodawać innym pracy.
Kamila96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:52   #3873
523c2d977675f8d89e6472eefe6f460b6ab4010a_6580dd2588396
Konto usunięte

Cytat:
O 8 Dam znać jak powrócę. Zawsze się denerwuję jak mi zależy, a zawsze niepotrzebnie, bo albo konkurs ustawiony albo jest przemiło ;p
Daj znać
Nie stresuj się
Będę trzymać
523c2d977675f8d89e6472eefe6f460b6ab4010a_6580dd2588396 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:53   #3874
sskers
batonik

Cytat:
Napisane przez Kamila96 Pokaż wiadomość
i szacunku do czyjejś pracy, nie wyobrażam sobie oddać pozwijanych, na lewej stronie rzeczy. jak coś przymierzam to zawsze staram się potem to oddać w takim stanie jak wzięłam, zwracam szczególną uwagę na to jak w danym sklepie są rzeczy zawieszone, nie chce dodawać innym pracy.
Mam tak samo. Zawsze odwieszam, zasuwam, zapinam..zakładam troczki. Tż śmieje się ze mnie, jak chodząc po sklepie układam/poprawiam rzeczy. Ale robię to automatycznie. Myślę że jest to syndrom osób pracujących niegdyś w sklepie odzieżowym

sskers jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:54   #3875
klaudyjka
Wtajemniczenie

Cytat:

instagram: https://instagram.com/klaudyjkaluna/
klaudyjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:55   #3876
Kashaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sskers Pokaż wiadomość
No z tym się zgodzę, Polacy np. wykupujący wycieczki all inclusive często mają ten sam problem. Są bardzo roszczeniowi jadąc gdzieś za granicę i wymagają królewskiego traktowania. Nie oszukujmy się - za grosze.
tak mi się przypomniało trochę off top- Polak na all inclusive w hotelu 5 gwiazdek, ale bez butów, bo stare z Biedy przed samym wyjazdem się rozpadły, a na nowe kasy już zabrakło. Takie przypadki też się zdarzają
Kashaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:57   #3877
magda20003
ex Moderator

Cytat:
Ja robię identycznie. Czasem dłużej mi schodzi z zawieszeniem rzeczy, niż z przymierzeniem Nie mówiąc o tym, że czasem robię rajd przez cały sklep żeby rzecz odwiesić na miejsce (albo przez pół supermarketu gonię do lodówki żeby np. serek odłożyć dokładnie tam, skąd wzięłam). A ludzie mają wyobraźnię... Kiedyś w koszu przy ladzie sklepowej znalazłam (w upalny dzień) szynkę... odnieść się nie chciało... A Pani przy kasie powiedziała, że generalnie cały czas znajdują takie bonusy...

magda20003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:57   #3878
UNIKALNA1983
Okrutna, podła i zła

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
tez tak robię

ciekawe , dla mnie tak od 10-15 brutto.
Tak było kilka lat temu ale próg się obniżył - gdzieś w radiu słyszałam.
UNIKALNA1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:57   #3879
Stace
Zakorzenienie

Mari

ja zawsze się wkurzam jak (w h&m najczęściej) wchodzę do przymierzalni a tam tryliard ubrań na wieszaku/porozwalane po podłodze . No jezu, tak trudno to wynieść na ten wieszak przed przymierzalnią ?

A co do tego "prowokowania Eleo", to sorry, ale to było uzasadnione. Czepiać się kolan

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:58   #3880
sasenka
Zakorzenienie

Cytat:
Mam tak samo. Zawsze odwieszam, zasuwam, zapinam..zakładam troczki. Tż śmieje się ze mnie, jak chodząc po sklepie układam/poprawiam rzeczy. Ale robię to automatycznie. Myślę że jest to syndrom osób pracujących niegdyś w sklepie odzieżowym
O tak! Ja mam manie układania wieszaków w jedną stronę jak coś odkładam, bo nie rozumiem dlaczego wszyscy klienci zawsze robią to odwrotnie Zawsze wszystko wisi tym "haczykiem" w stronę ściany a klienci zazwyczaj biorą wieszak do ręki oglądają daną rzecz i odkładają odwrotnie
sasenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:58   #3881
Konto usunięte

Cytat:

Ja to nawet jak przymierzam koszulę i potem oddaję to zapinam wszystkie guziki w sukienkach zapinam suwaki... itp....itd... nie lubię oddawać wybebeszonych rzeczy
523c2d977675f8d89e6472eefe6f460b6ab4010a_6580dd2588396 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 21:59   #3882
tishka
Zakorzenienie

Cytat:
Mówię do męża dziś "...no i jak wejdziesz do Zary to tam po lewej masz takie wejście na osobny dział", a mój mąż "TRF?"... Odpadłam. (zaznaczam, że oboje siedzieliśmy w tym momencie w domu ;p)

Kazałam sobie kupić bluzkę, całą uwaloną u góry podkładem, ale miałam w planach ją kupić na początku przeceny, myślicie, że po Vanishu zlezie?
Mari wyslalas go do MH?
bylam dzis w okolicy 14 i wpadl jakis gosc stanal przed wieszakami na trf i chyba nie wiedzial czego ma szukac
tishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 22:00   #3883
UNIKALNA1983
Okrutna, podła i zła

Cytat:
Akurat w Zarze trzeba oddawać w przymierzalni ale są sklepy, gdzie nie ma takich "punktów" albo są "panie dochodzące" i ja często odwieszam rzeczy np w Mohito to spotykam się często z tym, że kobita z przymierzalni patrzy na mnie jak na aliena. ZAWSZE oddaję w taki sposób jaki otrzymałam ubrania. Na prawej stronie i jeżeli wisiały- to na wieszaku.
Stary 2014-08-17, 22:00   #3884
anciaahk
kosmitka

Cytat:
NIe pracowałam w sklepie, ale tez tak mam.
Cytat:
Tak było kilka lat temu ale próg się obniżył - gdzieś w radiu słyszałam.
Obniżył? Dziwne

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 22:01   #3885
trammer
Zakorzenienie

Marigold 19, powodzenia jutro, Kochana!!!!!!!!!!! Będę trzymała kciuki

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-08-17, 22:01   #3886
sasenka
Zakorzenienie

Cytat:

A i taki news co do pracujących w sklepie odzieżowym, nigdy teraz nie wchodzę kilka razy do jednego sklepu podczas zakupów, no chyba, że muszę i dbam aby nikt ze znajomych tak nie robił, albo dzisiaj siostrzeniec biegał tam i z powrotem i też go okrzyczałam. Bo teraz już wiem co znaczy bramka w sklepie i licznik klientów i jak niektórzy pracodawcy zwracają na to uwagę i winią za wszystko sprzedawców

Edytowane przez sasenka
Czas edycji: 2014-08-17 o 22:03
Stary 2014-08-17, 22:03   #3887
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabi1234 Pokaż wiadomość
mnke tez tto zaciekawilo prawde mowiac...... i treaz leze i zastanawiam sie do jakiej klasy ja zostalabym sklasyfikowana :-P
Ja się zawsze zastanawiam nad takimi klasyfikacjami, bo widocznie panie w Sephorach mają podobne zdolności, jak Unikalna. One też na oko, siódmym zmysłem najwidoczniej, jak wspomniała Unikalna, oceniają tak klientki. Od zawsze mnie to frapowało.

Cytat:
Trzeba mieć 7 zmysł
Nie gniewajcie się, ale nie chcę być sprowokowana, tak jak to miało miejsce z Eleonorką Cyrolką.
No, ale skoro coś napisałaś na podstawie własnych zdolności oceniania czyjegoś portfela po hmm zachowaniu to fajnie by było, jak byś się podzieliła tą wiedzą Ja np. chciałabym taką posiadać, bo w Sephorze zawsze czuję się, jak Kopciuszek, a tam panie mają chyba te same zdolności, co Ty
Nie chcesz być sprowokowana, a sama napisałaś coś bardzo mocno kontrowersyjnego mogłaś się spodziewać różnych reakcji. Z mojej strony np. dużego zaciekawienia.

Cytat:
Powiem Wam, że wg mnie ogólnie ludzie niezamożni nie ubierają się w Zarze. Dla większości ludzi, nawet ceny na % są zaporowe i wybierają sklep typu Sinsay, gdzie koszulkę kupi za 9zł, nie za 50
Znani mi zamożni też się nie ubierają w Zarze

Cytat:
Napisane przez aroniasty Pokaż wiadomość
A ja trochę pobronie unikalnej bo wiem o co jej chodziło Ja z własnego doświadczenia i z ludzi w okół mnie zauważyłam że właśnie niestety tak jest, ludzie zamożni nie afiszują się z tym i są naprawdę kulturalni i dobrze traktują osoby sprzedające, kelnerów czy inne osoby które ich obsługują. Za to te trochę mniej, i np kupują w sieciówkach właśnie na % czy niezbyt często robią sobie wypad do restauracji zachowują się jak buraki i chcą żeby ich traktować jak króla bo zamawia obiad za 20 zł
No, ale wciąż nie wiem, jak poznać zamożność po zachowaniu
Skoro zamożny się nie afiszuje (chociaż dla każdego oznacza to coś innego) to skąd wiesz, że jest zamożny? po zachowaniu? Chyba, że piszesz o swoich osobistych znajomych zamożnych to wtedy się to nie liczy do w/w tematu

Cytat:
Napisane przez user_k Pokaż wiadomość
Stanę częściowo w obronie Unikalnej bo ona napisała o sytuacjach, których była świadkiem i o tych osobach napisała, ze nie były zbyt zamożne. Coś w tym jest, bo klasa średnia czy wyższa mają przypisane pewne cechy po których możemy próbować je rozpoznawać. ...
Naprawdę, to czasem widać i łatwo wywnioskować jaki ktoś ma statut materialny.
No właśnie, jak rozpoznać po zachowaniu czy osoby są zamożne?

Bo ja znam kilka no dosyć zamożnych, może nawet bogatych ludzi, chamów jakich mało w typie: nie wiesz kim ja jestem i ile zarabiam i takie oceny, jakie tu są przedstawiane bardzo mnie zadziwiają.

Dla mnie chamem się jest albo nie, niezależnie od grubości portfela. Kultury osobistej nie da się kupić za markowe ciuchy.

Cytat:

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 22:03   #3888
Kamila96
Zakorzenienie

[1=523c2d977675f8d89e6472e efe6f460b6ab4010a_6580dd2 588396;47740218]

Ja to nawet jak przymierzam koszulę i potem oddaję to zapinam wszystkie guziki w sukienkach zapinam suwaki... itp....itd... nie lubię oddawać wybebeszonych rzeczy [/QUOTE]

no i wieszak też musi być w odpowiednią stronę.. niektóre panie uwielbiają przy oddawaniu "rzucać" kupkę pozawijanych ubrań, już nie wspomnę o tym, że wieszaki zostawiają w przymce.. ale jak ktoś nigdy nie pracował w tej branży, to chyba nie jest do końca świadomy jaka to syzyfowa praca.
Stary 2014-08-17, 22:05   #3889
Konto usunięte

Cytat:
Coś w tym jest Takie "skrzywienie" zostaje ... ja to nazywam "zboczeniem zawodowym".
Tak samo robię i to odruchowo
A w garderobie mam jak w sklepie poukładane asortymentem i kolorystycznie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Mari

ja zawsze się wkurzam jak (w h&m najczęściej) wchodzę do przymierzalni a tam tryliard ubrań na wieszaku/porozwalane po podłodze . No jezu, tak trudno to wynieść na ten wieszak przed przymierzalnią ?

A co do tego "prowokowania Eleo", to sorry, ale to było uzasadnione. Czepiać się kolan
Też mnie to wkurza i zanim coś przymierzę muszę sprzątnąć po kimś bo mnie to wkurza - miejsca mało
Stary 2014-08-17, 22:06   #3890
Kamila96
Zakorzenienie

Cytat:
ja potrafię, na zakupach, krzyczeć na koleżanki, że rozwalają rzeczy
Stary 2014-08-17, 22:07   #3891
user_k
Zakorzenienie

[1=523c2d977675f8d89e6472e efe6f460b6ab4010a_6580dd2 588396;47739817]Mari od której za Ciebie trzymać?

Właśnie zastanawiam się do jakiej klasy społecznej należę...
Kiedyś usłyszałam dyskusję w TV, że de facto po upadku komuny klasy średniej w Polsce nie ma

A ja wam powiem że bez makijażu do sklepu na shopping nie wyjdę ale staram się uważać w trakcie przymierzania żeby niczego nie ubrudzić bo szanuję nie swoje (swoje) rzeczy [/QUOTE]

Ja się o tym uczyłam na studiach kilka lat temu. I jeszcze klasa średnia jest dzielona na niższą i wyższą. Można dzielić ich jedynie ze względu na zarobki, ale także na zarobki plus sposób życia, wykształcenie itd. Podobno taksówkarze uważają się za klasę średnią a nie powinni
user_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 22:08   #3892
Marigold19
🦄

Cytat:
Napisane przez tishka Pokaż wiadomość
Mari wyslalas go do MH?
bylam dzis w okolicy 14 i wpadl jakis gosc stanal przed wieszakami na trf i chyba nie wiedzial czego ma szukac
Spotted! To na pewno moje drugie pół! Ale znalazł

Dziewczyny Wiecie

Aaaa i jak masz lekko kręcone włosy i jesteś wysoka to też zostałaś spotted ;p

12.03.2023 r.- 12.06.2023 r.

Edytowane przez Marigold19
Czas edycji: 2014-08-17 o 22:09
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 22:09   #3893
UNIKALNA1983
Okrutna, podła i zła

Właśnie mąż mi przypomniał jedną sytuację w Carrefourze.

Pan ( ok.37-38 lat o dosyć kontrowersyjnym wyglądzie człowieka skromnego ) trzyma w ręku rower górski dla kilkuletniego dziecka ( akurat rowery stały przy samych bramkach wejściowych ) i słyszę jak się wydziera- i co k** nie dacie mi tej dętki. Kobita z POK-u tłumaczy mu, że rower jest przeceniony o prawie 350 zł ( chyba z 499 na 149 albo 159 zł ) m. in. ze względu na dętkę a on jej na to "to wsadź se ten rower w d**". Także sorry. Dętka kosztuje 10 zł. Te kilkuletnie dziecko stało obok niego. Reszta rozumie się samo przez się. No chyba, że ja mam takiego pecha i trafiam na zubożałych chamów. Albo może tylko tak na Śląsku jest- nie wiem. Ale wiem jedno- jak mnie stać na rower za 159 zł to mnie stać na dętkę za 5 zł. A jak nie, to idę i nawet na rowery nie patrzę a nie robię z siebie idioty. A co gorsza- myślał, że jest nie wiadomo kim, bo przecież jak można o 350 zł przecenić NOWY rower z powodu uszkodzonej dętki.

A na temat tych, co pojechali 1 raz na wakacje za granicę i stać ich było tylko na siedzenie przy basenie i marudzenie, że w Egipcie nie ma kotletów schabowych i bigosu, nie będę się już wypowiadać.

A i znam takich, którzy żyją z socjali, bo im się pracować nie chce i komentują mojego TŻ, który czasem pracuje na 2 etaty, że jest zachłanny i zabiera innym pracę.

Edytowane przez UNIKALNA1983
Czas edycji: 2014-08-17 o 22:16
Stary 2014-08-17, 22:11   #3894
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość

Też tego nie rozumiem. Ale często też widzę na górze galerii tam gdzie można coś zjeść, że ludzie zjedzą, odchodzą i zostawiają na stoliku syf po sobie i "ktoś" sprzątnie za nich to, co zostawią. To chyba to samo podejście do tematu: że ktoś to zrobi, jakby samemu się nie miało sprawnych rąk.

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 22:11   #3895
sasenka
Zakorzenienie

Cytat:
Spotted! To na pewno moje drugie pół! Ale znalazł

Dziewczyny Wiecie

Aaaa i jak masz lekko kręcone włosy i jesteś wysoka to też zostałaś spotted ;p
Też byłam dzisiaj w MH ale około 17
Stary 2014-08-17, 22:12   #3896
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sasenka Pokaż wiadomość
A i taki news co do pracujących w sklepie odzieżowym, nigdy teraz nie wchodzę kilka razy do jednego sklepu podczas zakupów, no chyba, że muszę i dbam aby nikt ze znajomych tak nie robił, albo dzisiaj siostrzeniec biegał tam i z powrotem i też go okrzyczałam. Bo teraz już wiem co znaczy bramka w sklepie i licznik klientów i jak niektórzy pracodawcy zwracają na to uwagę i winią za wszystko sprzedawców
a o co chodzi z licznikiem klientów? pracownik jest rozliczany z ilości wejść i ilości zakupów? zaciekawiło mnie to
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 22:13   #3897
Konto usunięte

Cytat:
no i wieszak też musi być w odpowiednią stronę.. niektóre panie uwielbiają przy oddawaniu "rzucać" kupkę pozawijanych ubrań, już nie wspomnę o tym, że wieszaki zostawiają w przymce.. ale jak ktoś nigdy nie pracował w tej branży, to chyba nie jest do końca świadomy jaka to syzyfowa praca.
Oczywiście, że wieszak musi być w odpowiednią stronę
Wstyd byłoby mi taki bałagan zostawić w przymierzalni a już tym bardziej rzucić kupkę zwiniętych ubrań Jak nie mam czasu na przymierzanie to po prostu tego nie robię.
Teraz to wieszaki są firmowe, a kiedyś miałam różne wieszaki inne na bluzki, inne na sukienki, żakiety itp... to dopiero była masakra
Stary 2014-08-17, 22:14   #3898
UNIKALNA1983
Okrutna, podła i zła

[1=523c2d977675f8d89e6472e efe6f460b6ab4010a_6580dd2 588396;47740344]Coś w tym jest Takie "skrzywienie" zostaje ... ja to nazywam "zboczeniem zawodowym".
Tak samo robię i to odruchowo
A w garderobie mam jak w sklepie poukładane asortymentem i kolorystycznie

Też mnie to wkurza i zanim coś przymierzę muszę sprzątnąć po kimś bo mnie to wkurza - miejsca mało [/QUOTE]

Mimo tego, że moi rodzice mieli kasę, to ja jednak byłam osobą, która nie wyciągała ręki do rodziców tylko sobie sama radziła, więc na jednych i drugich studiach dorabiałam sobie np w sklepach odzieżowych, a raz nawet miałam epizod z ulotkami. I do dnia dzisiejszego mam tak, że biorę ulotkę, a jak jej nie chcę albo nie mam czym jej zabrać, to mówię grzecznie dziękuję i się życzliwie uśmiecham bo wiem jak to jest jak komuś podajesz a ktoś z patrzy na Ciebie z pogardą i Cię trąca bokiem nic nie mówiąc, albo udaje, że Cię nie widzi. To samo się tyczy odwieszania ubrań i zachowania porządku w przymierzalni.
Stary 2014-08-17, 22:14   #3899
sasenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Też tego nie rozumiem. Ale często też widzę na górze galerii tam gdzie można coś zjeść, że ludzie zjedzą, odchodzą i zostawiają na stoliku syf po sobie i "ktoś" sprzątnie za nich to, co zostawią. To chyba to samo podejście do tematu: że ktoś to zrobi, jakby samemu się nie miało sprawnych rąk.
Wiecie co, mnie się wydaję, że to nie ma znaczenia czy ktoś ma więcej kasy czy mniej, to wszystko zależy od wychowania, własnej kultury oraz umiejętności zachowania się. Niestety świat zmierza w coraz gorszym kierunku to i takie sytuacje zdarzają się coraz częsciej. I ciężko generalizować do jakiej te osoby klasy należą jedni mają dużo pieniędzy i są bardzo mili a inni nie a serce by Ci oddali
Stary 2014-08-17, 22:15   #3900
KujawiankA
Zakorzenienie

Cytat:
Niejednokrotnie to też zależy od np. cery i jakości podkładów ( tak, nawet tych drogich ). Na cerze tłustej jednak podkład gorzej się zachowuje- jeszcze jak nie jest świeżo nałożony i może robić brzydkie plamy.
Mnie i tak nikt nie przebije. Przymierzałam świeżutkie, dopiero co przyniesione białe spodnie z Z.
Nie dość, że zapomniałam żem łydki wysmarowałam rajstopami w sprayu, to jeszcze wciągając urwałam szlufkę
Spodnie, mimo niechęci zostać musiały.

Summa summarum dobrze się stało, bo teraz bardzo je lubię.
Ale upaprane wewnątrz nogawek były wzorowo
KujawiankA jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości