Koty - część IX - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-19, 13:37   #4741
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część IX

Ja u mnie na osiedlu nietoperza widziałam raz, właśnie zjadala go wrona czasem słychać jakieś nietoperze dźwięki po zmroku, ale nigdy nie słyszałam, żeby komuś wpadł do mieszkania. No i raz na działce nam w nocy wlecial do domu, ale tez- nikt w okolicy nigdy nic takiego nie zaobserwowal, wiec to się jednak rzadko zdarza.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 13:44   #4742
Malla
Nie depcze krokusów

Nie wątpię, że rzadko, ale jeśli u kogoś jest to normą, to może powinien się nad tą szczepionką zastanowić.

My jesteśmy właśnie na etapie odrobaczania przed standardowym szczepieniem.
Stary 2014-08-19, 15:14   #4743
monika_sonia
KOTerator

A chce ktoś nietoperza? Tż ma pod dachem setki, będą wymieniać dach i tak się zastanawiam co z nimi się stanie... Myślałam, żeby jednego adoptować i zrobić u mnie domek, podobno bardzo dobrze radzą sobie z komarami .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 15:17   #4744
iwona1110
Zadomowienie

Z komarami to u mnie sobie radzą koty i TŻ;-)

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 15:19   #4745
Malla
Nie depcze krokusów

Nie wiem, co to komar
Stary 2014-08-19, 15:25   #4746
iwona1110
Zadomowienie

Malla to takie coś co spać nie daje. U Ciebie to się nazywa Bury;-)

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 15:32   #4747
Malla
Nie depcze krokusów

Aaa, no faktycznie, przycina czasem komara

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-19, 15:33   #4748
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Malla to takie coś co spać nie daje. U Ciebie to się nazywa Bury;-)
Chyba Bura aka Brudna aka Bacardi, bo to samice gryza
Stary 2014-08-19, 15:44   #4749
Nameria
Zadomowienie

Dziewczyny, pół roku temu przybłąkał się do mnie młody kot. Karmiłam go i został, można powiedzieć, że jest już mój. Tylko mam straszny problem z nim bo poluje na ptaki, czego ja przeboleć nie mogę. Mam straszne wyrzuty sumienia i czasem sobie myślę, że mogłam go przegonić. Teraz cierpię z powodu każdego ptaszka ( upolował 4, przynajmniej ja tyle widziałam z czego 2 uratowałam ). Zastanawiam się, czy takiego rocznego kota da się zamknąć w domu, żeby nie wariował. Już dwa razy próbowałam ale nie dawał spać i co ktoś drzwi zostawił uchylone to kota już w domu nie było. Mieszkam w domku i często u nas są drzwi otwarte na podwórko. Staram się wtedy kota w pokoju zamykać ale on jakiegoś świra wtedy dostaje. jest jakaś rada na to?
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 16:00   #4750
esfira
Zakorzenienie

Jakbyś go przegonila, to byś miała kota na sumieniu, a nie ptaszki. Kota można zamknąć w domu, tylko trzeba być konsekwentnym no i zapewnić mu w zamian inne atrakcje i wzbogacone środowisko.

Stary 2014-08-19, 17:19   #4751
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usunięte

Treść usunięta
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 17:34   #4752
Kusum
Zakorzenienie

Moje zapadly w letarg Kawki nie dali, a pogoda paskudna

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Nameria Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pół roku temu przybłąkał się do mnie młody kot. Karmiłam go i został, można powiedzieć, że jest już mój. Tylko mam straszny problem z nim bo poluje na ptaki, czego ja przeboleć nie mogę. Mam straszne wyrzuty sumienia i czasem sobie myślę, że mogłam go przegonić. Teraz cierpię z powodu każdego ptaszka ( upolował 4, przynajmniej ja tyle widziałam z czego 2 uratowałam ). Zastanawiam się, czy takiego rocznego kota da się zamknąć w domu, żeby nie wariował. Już dwa razy próbowałam ale nie dawał spać i co ktoś drzwi zostawił uchylone to kota już w domu nie było. Mieszkam w domku i często u nas są drzwi otwarte na podwórko. Staram się wtedy kota w pokoju zamykać ale on jakiegoś świra wtedy dostaje. jest jakaś rada na to?
Obroza z dzwonkiem? Normalny, zdrowy ptak uslyszy kota i ucieknie. Pisklat juz nie ma. A jesli jakis nie ucieknie to znaczy, ze jest chory i nie mial szans.
Stary 2014-08-19, 17:55   #4753
Felis Nigra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Chrupki nie dbają o zęby i dziąsła (z tego, co czytałam w wielu miejscach), więc nie wiem czy ma to sens szukanie byle jakich składowo chrupek, byle dużych A jak mniej lubiane je z rozsądkiem to może takie kupować? Jeśli są wartościowe oczywiście. W końcu i tak je, po prostu w normie, a nie ponad nią, obżerając się A takie ulubione dawać od czasu do czasu jako przysmak.[COLOR=Silver]
Wiem, że zęby bardziej czyszczą włókna mięsa. Chrupki też swoje robią. Z dziąsłami MC akurat mają problemy, wiec powinny chrupać, a nie łykać czy jeść samą mokrą karmę. Przynajmniej nie za młodu. I nie chodzi o duże ale byle jakie - tylko o duże z odpowiednim składem.

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Jest wiele porządnych karm z małymi chrupkami.

Royal i Whiskas to ta sama firma.

Dlatego, że na opakowaniu jest napisane "RC MCO"? A sprawdzałaś czym się różny "RC MCO" od "RC Bri" chociażby?

Polecam chociaż wypróbować jakieś karmy dla kotów tj. bezzbożówki.
Royal ujdzie w tłoku, ale po co przepłacać, za tą cenę znajdziesz karmę z fajnym składem a może kotełek nie będzie wymiotować.
Nie sprawdzałam, ale na logikę, skoro kot ma genetyczne problemy ze stawami i sercem, i dużo wazy, to trochę innych rzeczy potrzebuje i się do składu dodaje. Ta karma jest polecana przez weterynarzy (każdego u którego byłam), że odpowiednia i zaspakajająca wszelkie zapotrzebowania. Sami nawet czasem dają takie z serii vet. diet., A ponoć są to jedyne takie duże chrupki na rynku (niby dostosowane do ich wielkich, trójkątnych pysków). :/ Masakra jest na rynku z tymi karmami, za dużo tego. Za duży wybór i za dużo gówna.

Co to są te karmy bezzbożowe, o co chodzi? Co to zmienia?
Felis Nigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 18:01   #4754
Kusum
Zakorzenienie

Tak, tak... na barfnym kiedys byla fajna debata o karmach "specjalistycznych". Dla main coonow, dla kastratow, dla zielonych i fioletowych kotow. Jak Ci sie juz twoj kolor znudzi to wet cos poleci
Stary 2014-08-19, 18:07   #4755
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Felis Nigra Pokaż wiadomość
Wiem, że zęby bardziej czyszczą włókna mięsa. Chrupki też swoje robią. Z dziąsłami MC akurat mają problemy, wiec powinny chrupać, a nie łykać czy jeść samą mokrą karmę. Przynajmniej nie za młodu. I nie chodzi o duże ale byle jakie - tylko o duże z odpowiednim składem.

Nie sprawdzałam, ale na logikę, skoro kot ma genetyczne problemy ze stawami i sercem, i dużo wazy, to trochę innych rzeczy potrzebuje i się do składu dodaje. Ta karma jest polecana przez weterynarzy (każdego u którego byłam), że odpowiednia i zaspakajająca wszelkie zapotrzebowania. Sami nawet czasem dają takie z serii vet. diet., A ponoć są to jedyne takie duże chrupki na rynku (niby dostosowane do ich wielkich, trójkątnych pysków). :/ Masakra jest na rynku z tymi karmami, za dużo tego. Za duży wybór i za dużo gówna.

No nie za bardzo

A wiesz czemu chociaż?

Zmienia to, że kot jest karmiony jak mięsożerca, a nie wszystkożerca, którym nie jest.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Tak, tak... na barfnym kiedys byla fajna debata o karmach "specjalistycznych". Dla main coonow, dla kastratow, dla zielonych i fioletowych kotow. Jak Ci sie juz twoj kolor znudzi to wet cos poleci
Właśnie
Ciekawe czy mają karmy dla kotków z jednym niewidzącym do końca okiem
Stary 2014-08-19, 18:14   #4756
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

czytalam sklad karmy ktora mi polecono dla kocura z zaawansowanym HCM (zdiagnozowany po niewydolnosci serca, dosc dramatycznej bo mial sparalizowane tylne lapy) - jakbym to mu dala to biedny faktycznie zylby 2-3 tygodnie jakie mu kardiolog dal, z tego co jest w tej karmie jego chore serce nie potrafiloby sie odzywic, fakt ze karma ma minimalna ilosc soli, ale to wszystkoz wymagan HCM, zeby chory (czlowiek czy zwierz) mogl dojsc do zdrowia lub zeby choc poprawic stan (w przypadku HCM wiadomo wyleczyc sie nie da) trzeba organizm odzywic

bezzbozowa karma - nie ma w niej zboz (ryzu, soji itp) - na logike - czy ktos widzial zeby kot pasl sie jedzac zyto/pszenice/ryz
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 18:46   #4757
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Chrupki też swoje robią. Z dziąsłami MC akurat mają problemy, wiec powinny chrupać, a nie łykać czy jeść samą mokrą karmę. Przynajmniej nie za młodu. I nie chodzi o duże ale byle jakie - tylko o duże z odpowiednim składem.
Co chrupki robią?

Cytat:
Nie sprawdzałam, ale na logikę, skoro kot ma genetyczne problemy ze stawami i sercem, i dużo wazy, to trochę innych rzeczy potrzebuje i się do składu dodaje.
Na logikę to tak powinno być .
Ale tak nie jest .

Cytat:
Ta karma jest polecana przez weterynarzy (każdego u którego byłam)
Podejrzane, nie?

Cytat:
Masakra jest na rynku z tymi karmami, za dużo tego. Za duży wybór i za dużo gówna.
Wybór mamy baaardzo ograniczony .

Stary 2014-08-19, 19:27   #4758
Vivienne
... choć nie Westwood

Dziś zmieniłam kici miejsce kuwety. Trochę foszka zarzuciła, ale chodzi tam robić, także mam nadzieję, że będzie ok.

Ale...

Dotąd miałam kuwetę odkrytą. Dziś zakupiłam zakytą, w ciągu kilku dni powinna być. Od razu jej zmienić na krytą czy poczekać kilka dni, żeby się zaklimatyzowała w nowym miejscu? Nie chcę jej dokladac stresu Mam nadzieję, że szybko ogarnie, że to nowy kibelek

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 20:47   #4759
Kusum
Zakorzenienie

Viv jesli wszystko bedzie ok to za kilka dni mozesz stawiac nowa kuwete. Moje juz chyba zapomnialy o akwarium. Za 2-3 dni postawie tam kuwete A za kilka tygodni mam nadzieje bedzie juz szafka.

Na kolacje gotowany kurczak Dobry na wszystkie kiciofoszki

Rybiorek ma racje. Te karmy to sciema i marketing. Tak jak RC dla kastratow wspomagajacy uklad moczowy. Co zawiera? Metionine czyli aminokwas, ktory normalnie jest w miesie
Stary 2014-08-20, 11:09   #4760
esfira
Zakorzenienie

Cytat:

chodzi o to, że forum rządzi, forum radzi, forum nigdy cię nie zdradzi!
Jak będziesz karmiła kota komercyjną karmą, to w efekcie kot kiedyś umrze, a jak przejdziesz na naturalne żywienie to będzie żył aż do śmierci
A na serio to dobrze się zapoznać ze wszystkimi teoriami, poradami oraz za i przeciwami, żeby wyrobić sobie własny pogląd i własny model karmienia kota, bo nie ma żadnego jednego najlepszego

Stary 2014-08-20, 12:11   #4761
Kusum
Zakorzenienie

Czytanie nie boli. A minimum wiedzy z kazdej dziedziny jest mile widziane Biorac pod opieke zwierze nalezaloby to robic najlpiej jak mozemy.
Kiedys dostep do informacji i produktow byl ograniczony. Dzis w necie mozemy dowiedziec sie wielu rzeczy, kupic dobrej jakosci produkty. Nie widze usprawiedliwienia dla niewiedzy. I nie mam na mysli tylko zywienia kotow. Ale pewnie ludzie, ktorzy dbaja o siebie, jedza rozsadnie, sa odpowiedzialni, dbaja tez o odpowiednie zywienie swoich zwierzat.

esfira, kota mozna nakarmic dobrze za male pieniadze. Wystarczy tylko chciec.
Przytocze bloga bardzo mlodej osoby: http://www.jakwytresowackota.blogspo...ywic-kota.html
Stary 2014-08-20, 12:15   #4762
monika_sonia
KOTerator

Dajcie linka do tego drapaka, który tu wszystkie zamawiacie, bo nie widzę go na zooplusie.

Stary 2014-08-20, 13:02   #4763
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Cytat:
Napisane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7 f138a13b7c455c0 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
A my używamy Benka od lat i nie narzekamy ale nie tego drobniutkiego, bo się cholernie roznosił tylko tego gruboziarnistego za 20 kg płacimy 40 zł.

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Ja Ale nie wiem czemu tak się u Ciebie, neyra, dzieje. Ile go sypiesz? U mnie TYLKO kulki są, mimo, że sikają bardzo dużo i mocnym strumieniem. Żadnego błotka. Żadnego betonu.
U mnie też nie ma błota.

Cytat:
Benek jest dobry jak pod żwirek posypiesz dużo neutralizatora zapachów firmy Benek wtedy się nie przylepia do kuwety tak bardzo.
Ja polecam zamiast neutralizatora Puder do czyszczenia kuwet Benek. Nasypany na spód kuwety zapobiega przywieraniu żwirku ostatnio ciężko go dostać

Cytat:
Napisane przez Iris Pokaż wiadomość
Skoro mus, to mus Przedstawiam moje koty
Śliczności ta kicia z przewaga białego w typie mojej Elżbiety

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Ja u mnie na osiedlu nietoperza widziałam raz, właśnie zjadala go wrona czasem słychać jakieś nietoperze dźwięki po zmroku, ale nigdy nie słyszałam, żeby komuś wpadł do mieszkania. No i raz na działce nam w nocy wlecial do domu, ale tez- nikt w okolicy nigdy nic takiego nie zaobserwowal, wiec to się jednak rzadko zdarza.
U mnie w pracy w ubiegłym roku wleciał do WC i usiadł na rolce papieru toaletowego koleżanka postawiła rolkę na parapecie i wyleciał przez otwarte okno

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-20, 13:38   #4764
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
A na serio to dobrze się zapoznać ze wszystkimi teoriami, poradami oraz za i przeciwami, żeby wyrobić sobie własny pogląd i własny model karmienia kota, bo nie ma żadnego jednego najlepszego
z tego co wiem skoro kot jest zoofagiem to jedyny styl zywienia jaki natura przypisuje zoofagom to dieta miesna, kot nie ma tej czesci jelit ktore my mamy aby przetwarzac zboza

to ze firmy produkujace masowo karmy zbozowe sponsoruja uczelnie weterynaryjne i rozne badania i dlatego veci polecaja karmy zbozowe to jest wynik chciwosci ludzkiego gatunku - produkowac duzo i jak najtaniej, prawo rynku - jak firma produkuje bardzo duzo to nawet jak nalozy mala marze zarobi krocie

koty jak ludzie, probuja sie dostosowac, czesc swietnie sobie radzi jedzac cos co dla nich nie zostalo zaprojetkowane przez nature, jednak czemu utarlo sie ze kot 7letni to staruszek?

niestety w dzisiejszych czasach ludziom nie chce sie czytac, wiekszosc vetow proponuje zbozowki, w tv whiskas wsadza do reklam kotki rasowe ktore szaleja za karma....

no i ludziom sie nie chce babrac z miesem zeby przygotowac jedzenie pupilom - lepiej otworzyc gotowa karme i nasypac, to kilka minut max, a ze vet mowi ze karma super, reklama w tv mowi ze karma super to spokoj ducha jest

poprostu zycie, i jak ktos od tego odstaje (i ja naleze zdecydowanie do osob ktore nie ida z trendem karmienia kota i psa zbozem, nawet w czasie choroby, choc powinnam napisac a zwlaszcza w czasie choroby) to sa traktowani jak odszczepiency (lacznie z niesmacznymi zartami na temat barfa...)

zeby nie bylo ze pisze do kogos to - pisze ogolnie, bo na szczescie zdarzaja sie wyjatki, choc za malo na rzesze kotow karmionych zbozami
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-08-20, 14:32   #4765
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Dajcie linka do tego drapaka, który tu wszystkie zamawiacie, bo nie widzę go na zooplusie.
klik Teraz jest w promocji, tańszy o 50 zł niż zwykle.

Drapak przyszedł wczoraj, już skręciłam (inaczej niż na u producenta, od dołu: legowisko, legowisko, hamak, budka). Skręcałam 3 razy i chyba takie ustawienie zostawię, bo tak się kociastym najbardziej podoba. Na razie stoi koło regału (przywiązany sznurkiem ), bo regał przywiercony do ściany. W weekend będę ustawiać na stałe to wstawię fotkę.

Dziewczyny, tym razem ja przychodzę po poradę, może coś doradzicie.
Pisałam nie raz o tym jak Grubcio kocha olewać dywany/dywaniki.

Kupiłam piękny, duży dywan, idealnie mi pasujący do sypialni, wytrzymał niecały 1 dzień i wieczorem był mokry. Nie mam pewności, czy to Grubcio, ale tak obstawiam.

Nie wiem jak i czy w ogóle się da go tego oduczyć. To nie jest problem zdrowotny, ani ze stresu itd. Bo dywanów nie ma, problemu nie ma.
Grubcio jak był kociakiem, to miał rzucane do sikania jakieś stare szmaty, gazety rzucone na podłogę (trzymali go w takiej komórce, bo pozostałą część jego rodzeństwa zagryzły psy). I mam wrażenie, że on to postrzega jako kolejną alternatywę kuwety (tak jak trawę). Był czas, że sikał na wszystko co było na podłodze, teraz na moje rzeczy nie sika, natomiast na "obce" (nawet mojej mamy, z którą mieszkaliśmy do jego 9 roku życia) podejrzewam, że mimo wszystko w końcu by nasikał.

Próbowałam odstraszaczy (zarówno firmowych, jak i "domowych", nie działają), przenoszenia go w trakcie sikania do kuwety itd. On wie, że nie wolno, bo jak go przyłapię lub widzi, że odkryłam plamę to się chowa. Ale to silniejsze od niego.
Nie ma znaczenia rozmiar dywanu (mały, duży, wykładzina na całym pokoju), krótkowłosy, długowłosy itd. W którym pomieszczeniu leży.

Wydaje mi się, że to nie kwestia samego dywanu, a tego, że leży na podłodze. Bo wyprałam mały dywanik łazienkowy, położyłam go na szafce przez którą wchodzą na parapet i dywanik leży miesiącami i nic mu się nie dzieje.

Chyba nie ma już nadziei. Grubcio większość nawyków i zachowań jakie posiada nabył w "dzieciństwie" i mimo upływu lat, nie zmieniają się, nie zapomina (np. strach przed miotłą, bo go przegonili jak był mały, 11 lat później nadal się boi, mimo, że ja nigdy go nią nie straszyłam).

I tak od lat nie mam dywanów, co jakiś czas sprawdzam czy zachowanie się powtarza, ale nic się nie zmienia. Ostatni kontakt z dużym dywanem miał dwa lata temu. Myślałam, że może wreszcie zapomniał, ale nie.

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2014-08-20 o 14:38
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-20, 14:35   #4766
Malla
Nie depcze krokusów

Daktylku, ja bym zrezygnowała z dywanów. Grubcio nie jest już kociakiem i jeśli przez ten czas Twoich starań nie zrozumiał, że kuweta jest tylko jedna, to lepiej nie dawać mu takich okazji.

Będziesz mocować drapak do ściany?
Stary 2014-08-20, 14:41   #4767
monika_sonia
KOTerator

Daktylek myślę to co napisała Malla... Może Rybiorek ma coś mądrzejszego do napisania.

Czemu chcesz mocować do ściany? Czy chodzi o przymocowanie do sufitu?

Stary 2014-08-20, 14:47   #4768
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Daktylku, ja bym zrezygnowała z dywanów. Grubcio nie jest już kociakiem i jeśli przez ten czas Twoich starań nie zrozumiał, że kuweta jest tylko jedna, to lepiej nie dawać mu takich okazji.

Będziesz mocować drapak do ściany?
Cytat:
Daktylek myślę to co napisała Malla... Może Rybiorek ma coś mądrzejszego do napisania.

Wiem, ale co jakiś czas się łudzę, że się uda. Śmieję się, że będę go rozwijać tylko dla gości

Będę, bo ze względu, że mam bardzo wysokie pomieszczenia (jak na bloki, 3,10m) drapak musi stanąć na szafce (50cm), prawdopodobnie tej w której są kuwety, obok poprzedniego, przynajmniej na razie. Dla pewności wolę go przewiercić też z boku (ten co stoi jest zahaczony linką do haka, który został po wiszącej tam wcześniej półce).
Dlatego teraz jest przywiązany do regału, bo nie dostaje z podłogi do sufitu.

W przyszłości chcę go postawić w sypialni, ale do tego potrzebują ja nieco przemeblować, a szafy mam duże, wysokie i ciężkie i na razie nie ma mi kto pomóc z tym.

Drapak się spodobał, Grubcio zajął budkę, a Mała (ostatnio przemianowana na Misia) oczywiście hamak. Legowiska dałam na dole, bo po postawieniu będą na idealnej wysokości, trochę powyżej parapetu, więc będą mogły sobie patrzeć wygodnie za okno.

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2014-08-20 o 14:51
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-20, 18:13   #4769
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

dzieki Monika za kredyt zaufania (pewnie pomyslalas o Skuterze ) ale obawiam sie ze Malla ma racje

co innego oduczac mlodego kota, powiedzmy nawet ze takiego do 2 lat, moze nawet 2.5 (to jest wiek kiedy kot dojrzewa psychicznie, mowa o dachowcach, bo sa rasy ktore dojrzewaja pozniej jak brytyjczyki, syberyjczyki czy MCO) a co innego kota ktory ma wiecej latek

jeszcze zeby np kot zmienil miejsce zamieszkania, bo czasami pobyt w nowym miejsu pomaga w nauczeniu / odczeniu czegos (choc to nie regula)

mozna probowac stawiac na dywanie miski z woda, jedzeniem, moze kocie poslanie (jesli takowe jest).... ale wydaje mi sie ze to nie pomoze

dobrze ze Daktylek wie czemu tak sie dzieje, najgorzej jak opiekun wymysla ze kot jes zlosliwy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-08-20, 18:33   #4770
monika_sonia
KOTerator

Malla jeździsz na wystawy z koratami, czy coś pokręciłam? Przyglądałaś się jakie mają transportery, jakie transportery mają inne hodowle? Coś Cię zainteresowało, coś możesz polecić, czy bardziej Cię koty interesowały i nic nie doradzisz . Jestem na kupnie niezniszczalnego transportera.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości