|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4981 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Cytat:
Witaminy C w jednej tabletce jest tylko 30 mg, więc chyba mogę brać spokojnie??
|
|
|
#4982 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() Sytuacja ma się analogicznie, jak w przypadku maści, więc spokojnie. Cytat:
|
|
#4983 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4984 |
|
Konto usunięte
|
Hej Dziewczyny!
Powróciłam po długiej przerwie do tabletek antykoncepcyjnych. Biorę znowu Yaz. Lekarz dzisiaj zdiagnozował mi Zespół policystycznych jajników (PCOS) i leczę się właśnie tymi tabletkami. Choruję na padaczkę i przyjmuję leki antydepresyjne. Czy któraś z Was również przyjmuje podobne leki? Czytałam różne artykuły, pytałam lekarzy i nie ma 100% pewności, że moje leki nie wchodzą w interakcje. |
|
|
|
#4985 |
|
Zakorzenienie
|
Czy spalacze tłuszczu mogą zmniejszyć skuteczność antykoncepcji?
Tutaj skład środka którym jestem zainteresowana: AMP Citrate DL-Phenylalanine Guarana seed extract 22% Cayenne 1,3,7,8-Tetramethylxanthine Rauwolscine HCl (Alpha Yohimbine) NeuroMAX: 600 mg Beta-Phenethylamine HCl Thiamine disulfide Sulbutiamine Methyl Synephrine Griffonia Simplicifolia Extract (95% 5-HTP) Thyro II: 300 mcg 3,3-Diiodo-L-Thyronine 3,5-Diiodo-L-Thyronine (T2) |
|
|
|
#4986 |
|
Przyczajenie
|
Skuteczność antykoncepcji przy braniu antybiotyków spada. Sama biorę tabletki od ponad dwóch lat (Atywia). Mimo ze są to tabletki najnowszej generacji i tak - przezorny zawsze ubezpieczony - stosowaliśmy z partnerem prezerwatywy.
Lepiej dmuchać na zimne ![]() Jeśli chodzi o sam cykl, wszystko będzie jak w zegarku i nic się nie poprzestawia
|
|
|
|
#4987 |
|
Zakorzenienie
|
Co z lekiem Urofuraginum? Mam stronę na której można sprawdzić interakcję i nie działa :/ chyba,że nie umiem się tym obsługiwać.
Już mam- nie ma wpływu na tabletki anty.
Edytowane przez Maalinkaaaa Czas edycji: 2014-08-31 o 06:44 |
|
|
|
#4988 |
|
Raczkowanie
|
witam, biore tabl anty od 13 dni w celu nie zabezpieczenia sie tylko w celu zbicia torbieli na jajniku i poprawieniu stanu cery . czy jak zuzyje 21 tabletek to mam zrobic sobie przerwe 7 dniowa? i na pewno dostane w tym czasie 'okres'?zaraz po odstawieniu tabletki na drugi dzien dostane okres??
|
|
|
|
#4989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4990 |
|
Raczkowanie
|
a kiedy mam zaczac brac znow nastepne opakowanie?
bo ja mam zawsze bardzo bolesne miesiaczki i po 1 opakowaniu okres juz bedzie delikatniejszy czy dalej bedzie bardzo bolec,po ilu opakowaniach miesiaczki sa lzejsze? Edytowane przez kankanatancze Czas edycji: 2014-09-01 o 16:14 |
|
|
|
#4991 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na 8 dzień. Czytałaś ulotkę? Każdy jest inny,nie odpowiem Ci na pytanie kiedy będziesz miała lżejsze miesiączki
|
|
#4992 |
|
Zakorzenienie
|
Zdrovit multivitamina te tabletki musujące nie wpływają na tabletki?
wolę się upewnić
|
|
#4993 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc Dziewczyny
pisze do Was, bo zawsze dostalam od Was dobra odpowiedz. Biore tAbletki Asubtela i chcialabym zaczac brac jakies witaminy wzmacniajace, naczytalam sie, ze z Olimpu Vita min plus dla niej ma bardzo fajne dzialanie, nizej wkleje Wam sklad, ale nie wiem czy moge je zazywac, bo zawieraja izoflawony sojowe i cos tam jeszcze, ci wzbudza moja niepewnosc. Prosze Was bardzo o opinie. Sklad:Informacja żywieniowa 1 kapsułka %ZDS Witamina A 800 µg 100% Witamina D 5 µg 100% Witamina E 12 mg 100% Witamina C 80 mg 100% Witamina B1 1,1 mg 100% Witamina B2 1,4 mg 100% Niacyna 16 mg 100% Witamina B6 1,4 mg 100% Kwas foliowy 200 µg 100% Witamina B12 2,5 µg 100% Biotyna 60 µg 100% Kwas pantotenowy 6 mg 100% [B]Ekstrakt izoflawonów sojowych (40%) w tym: izoflawony sojowe 10mg 4mg [/B]- Żeńszeń Don Quai 50mg - Ekstrakt skrzypu polnego w tym krzemionka 50mg 3,5mg - Ekstrakt pieprzu czarnego/ Bioperine (95%) 1mg - Kwas hialuronowy 2mg - Wapń** 31% Albion mineral 69% węglan wapnia 150mg 19% Magnez** 59% Albion amino acid chelate 41% tlenek magnezu 70mg 23% Potas** 29% Albion amino acid complex71% chlorek potasu 40mg - Cynk* Albion amino acid chelate (Chelazome) 10 mg 67% Żelazo* Albion amino acid chelate (Ferrochel) 1 mg 7,0% Mangan* Albion amino acid chelate 1mg - Miedź* Albion amino acid chelate (Chelazome) 150 µg - Jod 150 µg 100% Chrom* Albion amino acid chelate (Chelavite) 50 µg - Selen* Albion amino acid complex 30 µg - |
|
|
|
#4994 |
|
Zakorzenienie
|
Suplementy diety nie mają wpływu na anty bo nie działają
Jeśli u Ciebie ten wynalazek się sprawdza to super
|
#4995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chemiczna struktura izoflawonów sojowych jest bardzo podobna do struktury kobiecych estrogenów. W wyniku swego łagodnego działania i podobieństwa do podstawowej struktury estrogenów: izoflawony wiążą się z receptorem estrogenowym, działając podobnie, ale łagodniej niż estrogeny, wyzwalając swoista tkankowa reakcję, odpowiedź na pobudzenie tegoż receptora. lub blokują dostęp estrogenów do ich receptorów zapobiegając ich działaniu i znoszą dyskomfort wiązany między innymi z tkliwością i napięciem gruczołów piersiowych, nadwrażliwością brodawek sutkowych, retencją płynów, zaburzeniami częstotliwości i obfitości krwawień miesięcznych innych zaburzeń / nieprawidłowości, które dotykają kobiety w okresie przedmenopauzalnym. I dlatego boje sie czy bedzie ten produkt mogl oslabiac tabletki czy nie?? Jestes pewna, ze nie bedzie mial wplywu? Bardzo prosze o rozwianie moich obaw, czy na pewno ten suplement nie wplywa na dzialanie tabletek. Z gory dziekuje
Edytowane przez syylwuska Czas edycji: 2014-10-01 o 20:00 Powód: . |
|
|
|
|
#4996 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny,
a czy tabletki Fluconazole 200 mg mają wpływ na tabletki? bo na liście niby ich nie ma, ale wolę się upewnić. W ulotce też nic nie pisze |
|
|
|
#4997 |
|
Przyczajenie
|
cześc, czy tabletki belissa na wzmocnienie wlosow skory i paznockii oslabiaja dzialanie tabletek antykoncepcyjnych?
|
|
|
|
#4998 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sprawdz jeszcze ze swoimi tabletkami, polecam stronę http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list |
|
|
|
|
#4999 |
|
Raczkowanie
|
Interakcja istotna tzn?
bo nie rozumiem :< Obniża skuteczność antykoncepcji? Czyli przez ile dni mam się dodatkowo zabezpieczac? ten strony nie umiem obsłużyć |
|
|
|
#5000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5001 |
|
Zakorzenienie
|
Czy przyjmowałyście kiedyś równocześnie yasmin i urofuragin?
|
|
|
|
#5002 |
|
Przyczajenie
|
A czy wypicie soku Banan z tymbarku który zawiera "0,5% soku z zagęszczonych soków z grejpfruta" w drinku, krótko przed i po wzięciu tabletki może jakoś wpłynąć na skuteczność?
|
|
|
|
#5003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, nie wpłynie.
|
|
|
#5004 |
|
Rozeznanie
|
Czy ktoś pamięta tę stronę, gdzie można sprawdzić interakcje? Nie mogę znaleźć ;(
|
|
|
|
#5005 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
|
|
#5007 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Od soboty biorę antybiotyk na przeziębienie amoksiklav, stosuję też tabletki antykoncepcyjne lesinelle. Niestety nie powiadomiłam lekarza o tym ani nie przeczytałam ulotki i właśnie się dowiedziałam że powinnam sie dodatkowo zabezpieczac. Kochalam sie wczoraj z moim chlopakiem nie stosujac dodatkowo prezerwatywy. Co mam teraz zrobic? prosze pilnie o pomoc |
|
|
|
#5008 |
|
Rozeznanie
|
Hej, mam pewne wątpliwości odnośnie przyjmowania tabletek (Daylette) przy antybiotyku. Dzisiaj zaczęłam brać ospen (mam anginę), wzięłam też 12 tabletkę z blistra. Antybiotyk mam brać przez 8 dni, a więc skończę go na 19 tabletce. Wiem, że potem powinnam się zabezpieczać dodatkowo jeszcze przez 7 dni, a więc okres tego osłabienia działania przez antybiotyk zakończy się na 26 tabletce, czyli 2 placebo. I tu pojawia się wątpliwość - czy mam postępować tak jak zwykle, zrobić normalną przerwę i zacząć nowe opakowanie, czy też je połączyć? Spotkałam się gdzieś z takimi opiniami, ale nie wiem, czy mają sens w moim przypadku.
|
#5009 |
|
Zakorzenienie
|
Czy jest jakaś interakcja pomiędzy antybiotykiem Cipronex (przepisany na zapalenie pęcherza) a Yasminem?
|
|
|
|
#5010 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny,
niepokoi mnie jedna sprawa. Lekarka przepisała mi dzisiaj ENCORTON na ostre zapalenie górnych dróg oddechowych. Mam go brać 3 razy dziennie po i tabletce (10mg) przez 5 dni. Generalnie dawkowanie tego sterydu trzeba zmniejszać stopniowo chyba, że przyjmuje się do 40mg na dobę przez okres krótszy, niż 7 dni. Czyli tak, jak ja, ale chodzi o to, że tabletki antykoncepcyjne, a dokładniej estrogeny nasilają działanie prednizonu. Boje się, że ta dawka bezpieczna do 40mg zostanie przekroczona, co może skutkować zahamowani osi przysadka-nadnercza. Czy, któraś z Was brała ten lek stosując doustną antykoncepcję? Wiecie, jak bardzo może nasilić się to działanie? Może warto byłoby przez ten czas nie stosować doustnej antykoncepcji? w niedziele powinnam zacząć nowe opakowanie, al w takim razie może powinnam zacząć je w środę, kiedy skończę 5dniową kuracje Encortonem? Wiecie coś a ten temat? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.