|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe maluchy opuszczają brzuchy. Mamy sierpniowe 2014 część VI
Cytat:
ale fajowy prezent ![]() Cytat:
![]() no może tak być Ale wiecie co dziewczyny, już sobie to poukładałam w głowie, co ma być to będzie, nie będę się tym teraz zamartwiać, bo i tak nie mam na to wpływu
|
|
|
#3872 |
|
Przyczajenie
|
Ja ostatnio płakałam, że z moim szczęściem to nie dość że nie zdążę Lwa urodzić to Panny też nie
![]() Najbardziej irytujące są telefony i smsy i pytania sąsiadów czy już urodziłam... No chyba skoro stoje przed nimi z wielkim brzuchalcem to raczej jeszcze nie Już mi się znudziło chodzenie do łazienki i sprawdzanie czy mi może wody nie odchodzą albo czop Ale powiem Wam, że u mnie im bliżej terminu tym mniej się denerwuje, że jeszcze nie rodzę... Na zawsze w moim brzuchu nie zostanie brzdąc. Chyba, że moja macica jest macicą od słonia, to wtedy jeszcze trochę poczekam |
|
|
|
#3873 |
|
Rozeznanie
|
WhiteCafe gratulacje
|
|
|
|
#3874 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Halinka wczoraj mialam pisać jak tam twoja restauracja sie ma,ale zapomniałam. Super że sir nie poddalas i zainwestowowalas w ten laktator. Tu w Uk karmi piersią bardzo mało kobiet,polozne prawie na rekach mnie nosiły jak wchodziły do pokoju a ja karmiłam. Teraz jak przychodzą do domu to pierwsze pytanie w drzwiach jest czy dalej karmie.. Jakby usłyszały ze na samym wątku sierpniowym na 40mamusiek udało się karmić prawie wszystkim chyba by nie uwiezyly. Angielki mam wrażenie ze ciężko by im było zrezygnować z papierosów,fast food ów i alkoholu więc lepsze mm.
|
|
#3875 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za wage.Wiem, że to zależy od organizmu , ale bardziej zdołowało mnie to że próby robią co 2 dzień a nie codziennie.Jestem z południowego-zachodu A co dobrego mi ugotujesz?---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3876 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ania powoli zaczyna budzić się na jedzonko o podobnych porach Będziemy rezygnować z wybudzania w najbliższych dniach Dzisiaj po karmieniu o 4 rano nie chciała spać. Ale uprałam się, że jeszcze jest noc i czas Małą nauczyć, że w nocy się śpi, a bawi w dzień. Po 40 minutach usypiania zasnęła - usypiałam ją w łóżeczku: jak się odzywała i miała otwarte oczka, to do niej podchodziłam i uspokajałam głaszcząc na przemian po policzku i główce przysypiała po chwilce z tym, że budziła się co 5-10 minut, ale i tak ogłaszam mały sukces i ani razu nie zapłakała Ania płacze czasem przy przewijaniu i kąpiel - chociaż wczoraj nawet kąpiel odbyła się niemalże bez płaczu i ciągle robi do nas minki i się uśmiecha
|
|
#3877 | |
|
Zadomowienie
|
Pieluchowe spostrzezenia:
Wyprobowalismy pieluchy z Dady 1, Pampersa zielone 1 i Bella happy 1. Dada jest sztywna i dosc mala, u nas sie sprawdza. Pampersy smierdza poza tym niewiele sie roznia od Belli. Bella jest jakas za duza i gruba przez co zbija sie w takie kluchy i przeszkadza maluchowi. Mam zuzyte pol paczki wiec wroce do niej jak maluch podrosnie. Dla Dady plus za zielone rzepy w przeciwienstwie do bialych w pozostalych firmach- ulatwia przewijanie w nocy![]() Cytat:
![]() Czy przed podaniem Delicolu konsultowalyscie to z pediatra/polozna? |
|
|
|
|
#3878 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziś mija tydzień od porodu i ważę 63kg,startowalam z waga 59kg.
|
|
#3879 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jakbyś do mnie przyszła na piechotę, to byś urodziła? ![]() Ugotuję, co będziesz chciała na dziś planuję barszcz z ziemniakami i marchewką, gotowanym jajkiem i natką pietruszki. Mogę to wymienić na ziemniaki z koperkiem i pierś z indyka, albo spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym ![]() Ale za posprzątane mieszkanie to mogę Ci zrobić cokolwiek ![]() Fajne szczuplutkie...taaaa... ja chyba nigdy nie będę szczuplutka straciłam nadzieję, że będę wyglądać jak człowiek. I niestety - psychicznie mi dalej źle ze sobą ![]() Cytat:
Ja do tej pory używam tylko pampersów 0, są niezłe, chłonne, tylko czasem nam się kupa górą przelewa...ale zdarza się to tylko po tym, jak mój mąż przewija Hania nic sobie nie odparzyła
|
||
|
|
|
#3880 |
|
Konto usunięte
|
Hej! My dzisiaj byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry. Franek po dwóch tygodniach wazy 3975gr czyli od wyjścia ze szpitala przybrał pół kg. MAŁY pulpet nam rośnie
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3881 | |
|
Zadomowienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47795027]Hej! My dzisiaj byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry. Franek po dwóch tygodniach wazy 3975gr czyli od wyjścia ze szpitala przybrał pół kg. MAŁY pulpet nam rośnie
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] ![]() Cytat:
![]() A co ile/ile razy dziennie je Hania?Nati wczoraj 16razy (zapisuje godziny i dlugosc karmienia na kartce). Edytowane przez Optymistka26 Czas edycji: 2014-08-21 o 12:31 |
|
|
|
|
#3882 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() najważniejsze ze dobrze się skończyło! Cytat:
dla white!poniżej opisze dzisiejsza wizyte na ktg Cytat:
Cytat:
A więc dziś w dniu terminu z USG odwiedziłam szpital. Pojechałam z moim Tatą dzielnie czekał dwie godziny hehe. KTG - mógł wejść ze mną bo było krzesełko i położna mówiła, że wolno ale on nie wchodził poszedł na spacer :p skurcze mam, tam jakies procenty się wyswietlały to chyba byly skurcze miałam na max 40%, pani powiedziała ze ładnie i ze dobry wynik. Lekarz i badanie ręczne - znowu mi nagmerali i bolało, rozwarcie 1/1/1 szyjka w tył. USG - tak mi zrobili USG i sprawdzili płyny, wszystko było ładnie w normie, główka mega nisko. Ogólnie było spoko, uspokoili mnie że jeszcze z tydzień może posiedzieć, w pon kolejne KTG chyba ze cos się zacznie a potem w czwartek (7 dni po terminie) wywoływanie. 3 razy usłyszałam że Mąż może mi teraz pomóc, a więc dziś zabieramy się za "pomaganie".
|
|
#3883 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie leżą na pleckach i jeszcze ani razu nic mi się nie rozlało ani górą ani bokami. Bardzo fajnie chłoną mocz, mój młody dużo sika i potrafią naprawdę dużo zebrać i być bardzo ciężkie a mimo to skóra jest sucha. I te zwierzątka na przodzie. ![]() Czyli nie jestem wyrodną matką, której nie zawsze się chce przewinąć po posiłku. ale też się boję odparzeń bo u nas przerwy to jakieś 4 godziny więc przewijam i usypiam od nowa za każdym razem.Mówiłaś, mówiłaś Butter, teraz jeszcze powiedz, żeby tak zostało i już się nie zepsuło ![]() Dzisiaj mąż wylał mi na głowę wiadro zimnej wody. Jedzie na szkolenie z pracy na 3 dni na początku września. 3 dni sama z miesięcznym dzieckiem!
|
|
|
|
|
#3884 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47795027]Hej! My dzisiaj byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry. Franek po dwóch tygodniach wazy 3975gr czyli od wyjścia ze szpitala przybrał pół kg. MAŁY pulpet nam rośnie
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Super ![]() Moja Hania od wagi urodzeniowej przybrała 650 g. Cytat:
Hania je tak z 9 razy dziennie, zazwyczaj po 20/25 minut. W dzień co 2/2,5 h, w nocy co 3/3,5h. Ja sobie zapisuje tylko, o której karmie. Cytat:
Dasz sobie radę z maluszkiem, na pewno ![]() Widzisz, fajnie, że mówisz, może wypróbuję te Dady, jak przejdziemy na 1. Z jedynek mam już zapas pampersów zielonych i Babydream z Rossmanna, jak zacznę używać, to napiszę, jak je oceniam
|
||
|
|
|
#3885 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3886 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3887 |
|
Zakorzenienie
|
Potwierdzam, że nie śmierdzą
I mają żółte rzepy i zwierzątka z przodu
|
|
|
|
#3888 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem wykończona mała znowu nie chce spać a ja mam gorączkę
![]() Marzę o zamknięciu oczu chociaż na 10 minut |
|
|
|
#3889 |
|
Zakorzenienie
|
To ja mam chyba jakies inne te pampersy
![]() Z moich spostrzezen biale pampersy nie smierdza tylko normalnie wala:/ i to tak strasznie ze Mela cala nimi smierdziala pozniej,.masakra jakas... Zielone pampersy super! Najlepsze wedlug mnie, lekkie i chlonne Dada 1 beznadzieja jak dla mnie, malo chlonne i strasznie 'ciezkie' no i zawsze jakos zjezdzaja malej z tylka Slyszalam duzo opinii ze 1 beznadziejne ale wieksze rozmiary sa niby spoko my jednak poki co nie zamierzamy ich kupowac, zostajemy przy Pampersach zielonychMamy jeszcze Happy z wycieciem na pepek, troche niskie sa i zjezdzaja przez to z tylka... No i Babydream z Rossmana zolte nawet ok, chociaz tez nie dorastaja Pampersom do piet ![]() A my mamy maly problem, w dzien mala ladnie je z piersi, ladnie spi a wieczory i nocki ostatnio to jakas masakra... Mala potrafi nie spac ciagiem 6-8 godzin, idzie spac dopiero o 4 nad ranem po wielu przebojach i probach usypiania... Jedna rzecza jaka ostatnio ja usypia to mm I tak sobie mysle ze moze nie dojada? Moze w dzien mam za malo pokarmu i wieczorem to sie juz kumuluje i jest po prostu glodna a w cyckach juz prawie pusto?? Co myslicie mamuski? Bo juz z tztem chodzimy jak zombie ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3890 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaczelam pisac moj opis porodu, rozpedzilam sie i wyszlo 3 strony w wordzie Po jakim czasie rozpuscily sie wam zewnetrzne/wewnetrzne szwy na Krysce? Mam taki jeden ktory nie daje mi zyc Obejrzalam swoje Krystyne w lusterku i jestem przerazona, to juz nie moja Kryska! ![]() Przeziebilam sie i kaszle a Nati ma katar, no suuuuper Zaczarowana wspolczuje, wiem jak to jest. ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
Jak sie okaze ze nei masz co odciagac to bedziesz wiedziala ze trzeba kp uzupelnic mm i juz. Po mm dzieci dluzej spia i ono sie dluzej trawi - niespokojnym wrzeszczalkom na kp w szpitalu polozne dawaly wieczorem mm dla swietego spokoju ![]() Moj mial marudne noce bo nie chcialo mu sie wieczorem na spiocha doic cyca tylko czekal na latwizne i butle z odciagnietym Mam nadprodukcje mleka w nocy wiec musze odciagnac a Nati dla odmiany gardzi teraz butla. Nie trafi sie za nim, takie ma zachcianki
|
||
|
|
|
#3891 | ||
|
Zakorzenienie
|
Zaczarowana
Cytat:
Mój synek przez jakieś 2 miesiące budził się ok. 2 i nie spał do 5-6, po czym zjadał i szedł dalej spać. Po jakiś 2 miesiącach mu to minęło. Cytat:
Krystyny już nie oglądam. Dam jej się spokojnie zregenerować ![]() Zdrówka dla Ciebie i Synka!
|
|
#3892 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3893 |
|
Rozeznanie
|
my też używamy pieluch z Dady i nam nie śmierdzą
mieliśmy zielone papmersy, ale ani mi ani TŻ nie przypadły do gustu, na zapach nie zwróciłam uwagi. Z bialych pampersów mieliśmy próbkę, zapachu nie sprawdzałam, ale zostajemy przy Dadach. Za to chusteczki nawilżane mieliśmy z Dady - fajne wilgotne, zapach ok, ale wychodziły z paczki od razu po 2-3 sztuki (takie nie to pomarańczowe, nie to żółte opakowanie). Mieliśmy babydreem, wychodziły pojedynczo, ale jak dla mnie były suche (takie niebieskie). Po opinach Sroki kupiliśmy paczkę chusteczek z Netto, wilgotne, wychodzą pojedynczo, ale jak dla mnie śmierdzą Byłyśmy dzisiaj 2 godz 20 min na spacerze Ania chyba wyczuwa, że wchodzi do domu, bo już któryś raz na progu domu otworzyla oczy i zaczęła domagać się butli.Zuken a wcześniej nie było problemu z karmieniem? Mała płacze przy tym? U nas jak okazało się, że są problemy z karmienie, to Ania po jakimś czasie picia z piersi popadała w histerię. Płakała, że aż się zanosiła, nie dało się jej uspokoić. Przy butli nie mamy takich problemów, ale strasznie mi szkoda, że po kilku dniach dokarmiania mm Młoda zaczęła odrzucać pierś, a potem nie chciała już jej wcale. Może próbuj najpierw przystawiać Dzieciątko do piersi, a potem dopiero podawaj mm...? 6-8 godzin bez snu dla takiego dziecka to ogrom czasu! U nas są maks 2 godz. bez snu i to jest już długo...
|
#3894 |
|
Raczkowanie
|
Hej mamuski i dwupaki.
Bylam dzisiaj na ktg. Znowu mialam dwa skurcze na samym poczatku. Jeden ponad 70 a drugi 50 i pozniej sie wyciszylo. Czyli nie rodze. Pani doktor powiedziala ze zapis jest jak najbardziej prawidlowy. I tez mowila zeby przyjsc w sobote to bedzie 6dni po tp a w ciagu 7 musza zaczac cos robic.a we wtorek drugi lekarz mowil zeby przyjsc nawet we wtorek.. bo te kilka dni nie robi roznicy. Takze chyba maja inne procedury na tym samym oddziale. ale dzisiaj nie jestem tak zalamana jak we wtorek. Bo wiem ze juz tylko do soboty i beda dzialac. Jutro sobie poskladam i poprasuje pranie. Dopakuje torbe i bedziemy czekac. Boje sie o meza bo wiem ze w piatek ogarnie mnie stres i bede sie na nim odstresowywac. Ale juz mu zapowiedzialam ze tak bedzie. I tak sobie mysle co to sie dzieje z czlowiekiem w ciazy. Nigdy mnie tak maz nie denerwowal jak teraz. Przez 8 lat tyle nie krzyczalam co przez ostatnie 3 tygodnie. A t
|
#3895 |
|
Zakorzenienie
|
Sprobuje tym laktatorem odciagnac... Tylko ze ja mam chyba malo pokarmu bo jak przedwczoraj jechalismy do kina to z trudem odciagnelam mamie 60 ml z dwoch piersi
![]() Ja mam taka teorie ze mala nie dojada w dzien i wieczorem jest juz po prostu bardzo glodna, stad jej maurdzenie... Oczy jej sie same zamykaja, ma az sine pod oczami i wory ale co niby zasnie to zara jest krzyk i otwiera oczy i potrafi tak przez kilka godzin... Ja w tym czasie kilka razy daje jej cycka ale possie chwile i wypluwaNie wiem o co innego moglo by chodzic bo ona naprawde sama sie meczy i to jest dziwne... Nie mowiac o tym ze jest podrapana na twarzy az do krwi bo tak sie przy tym wszystkim wkurza ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3896 |
|
Rozeznanie
|
ja tez bylam dzisiaj na ktg, zapis okey.czekalam 1.5h na usg zeby sorawdzic przeplywy bo wszyscy lekarze byli na cesarkach i w koncu zrobila mi to babka ktora caly czas platala sie po korytarzu. :/ moj syn bedzie duzym chlopcem bo oszacowali wage na 4100g
i kazali przyjsc w poniedzialek jak nie urodze do tego czasu, ale jak ktg i usg wyjdzie w porzadku to dopiero mam sie zglosic 8/9 dnia po terminie :/. Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- zuken, jak kondycja brzucha po porodzie ? ja swojego z tymi rozstepami sobie nie wyobrazam :-( Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
|
#3897 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja już jestem tydzień po terminie
Jutro chyba będzie ten masaż szyjki Dziecko mam już takie wielkie, że czuję każdy ruch jak wielki ból Zuken a kiedy byś chciała przejść na mm? damcilapke ja też się martwię brzuchem |
|
|
|
#3898 |
|
Rozeznanie
|
Zuken jak dla mnie, to Mała się ewidentnie nie najada. Przykro mi bardzo... Rozmawiałaś w tym temacie może z położną? Może Ci coś doradzi? Zobacyz jaki jest Twój pokarm.
U nas też najgorzej było w nocy, Ania wbijała sobie paznokcie w policzki i zaciskała z całej siły aż do krwi... Miałam wrażenie czasem, że zaraz sobie oczka wydłubie Po kilku dniach z mm jej przeszło. KP jest lepsze niż mm, ale ono też nie jest takie najgorsze. Najważniejsze żeby Maluszek się najadał. Wymaga to tylko pewnej organizacji, ale wszystko jest do ogarnięcia. Dzisiaj nalewałam przegotowaną wodę (wystudzoną) z garnka do butelki, gdzie musiałam dokładnie odmierzyć 90 ml, wsadziłam do podgrzewacza, wsypałam mm do butelki i sprawdziłam temperaturę mleczka z Anią na ręce Wszystko da się zrobić jak trzeba - a jeszcze trzy dni temu dziwiłam się, jak to można wszystko ogarnąć, jak miałam zostać z Anią sama po raz pierwszy ![]() Zuken Jakby się okazało (a mam nadzieję, że tak nie będzie) i będziecie musieć przejść na mm całkowicie, to wtedy podaje się tylko witaminę D i warto dziecko dopajać herbatką żeby łatwiej szło siku i kupki - rumianek (taki zwykły z apteki, który tez można podawać noworodkom i niemowlętom niesłodzony lekko parzony) albo herbatkę z koperkiem (my akurat mamy taką po 1 tygodniu życia, ale ma laktozę)
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
Damcilapke jest o niebo lepiej niz kilka dni po porodzie
ale niestety jest ich jeszcze wiecej bo przy kurczeniu wuskoczyly noweCo tu duzo mowic, ciezko patrzec w lustro, nawet sie nie rozbieram przed mezem bo czuje sie fatalnie... Ale trzeba sie z tym poodzic chyba i tyle:/ Dla mnie gorsze sa nogi bo tez mi wyskoczylo mnostwo rozstepow na udach i straszny cellulit... Brzuch moge zakryc a jednak nogi latem sie pokazuje... No ale jak tylko przestane calkowicie krwawic i szwy mi sie wkoncu rozpuszcza to zabieram sie za cwiczenia ![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3900 |
|
Rozeznanie
|
Zuken a jak długo córcia pije z piersi za jednym razem? Przybiera na wadze? U nas byly nawet 2-3 godziny karmienia i w trakcie histerie straszliwe. A do tego okazało się, że Młoda nie przybiera. Dopiero przy dokarmianiu mm wszystko się unormowała - dziecko jest spokojne, zaczyna spokojnie spać (wcześniej bardzo niespokojnie spała, jakby się czegoś bała), przybiera na wadze
"Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham." /Susan Dempsey/ Edytowane przez UmiZumi Czas edycji: 2014-08-21 o 17:50 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.

abyś urodziła wcześniej niż mówi lekarz 

Może jakbyś do mnie przyszła na piechotę, to byś urodziła? 

Jeśli do tego czasu nie zwariuje ze strachu.

Slyszalam duzo opinii ze 1 beznadziejne ale wieksze rozmiary sa niby spoko
i kazali przyjsc w poniedzialek jak nie urodze do tego czasu, ale jak ktg i usg wyjdzie w porzadku to dopiero mam sie zglosic 8/9 dnia po terminie :/.