![]() |
#2761 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2762 |
Zakorzenienie
|
Demeter gratuluję dziewczynki !
![]() Tasia a jak u Was? Jak Aniulka? ![]() 350 pytań testowcyh za mną czacha mi dymi normalnie chwilkę się zrelaksuję póki mała jeszcze drzemie choć już na kompa patrzeć nie mogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2763 |
Zadomowienie
|
Dragusiu, super ze Florek ma kuzyneczke!
![]() Agateczka, brawa dla Bartusia za postępy! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2764 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój Paweł jest wielkoludkiem.. zdjęcie w załaczniku ![]()
![]() |
#2765 |
Zakorzenienie
|
hehe
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Gratulacje ![]()
#2766 |
Zakorzenienie
|
#2767 |
Zakorzenienie
|
Duzi, duzi
![]() ![]() ![]() ![]()
#2768 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje Wam
![]() ![]() Agateczko ![]() Eluśka, mały to kopia taty ![]() Nie dziwie się, że na 92 kupujesz - Kubcio wchodzi w 86 więc tez 92 kupuję powoli. Fajne ciuszki, teraz mają też na stronie sklepu 5-10-15 wyprzedaż i super ceny no ale malo co zostało... Kasia nie mogę z Twojego wypasionego hamburgera ![]() Trolla, to prawda ![]() ![]() ------- A ja sobie popijam kawkę 3w1, czekamy aż K wstanie i jedziemy na...kebaba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2769 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
też nie uczyłam J. budować wieży a ostatnio okazało się, że potrafi, chociaż musiał być do tego motywowany bo takie zajęcie zupełnie go nie zainteresowało. ale musiał pokazać, że umie to pokazał. z doidy całkiem fajnie pił właśnie ok pół roku, ja mu trzymałam, potem przestało go to interesować, zapomnieliśmy i tyle było.. okazję do podpatrywania ma cały czas, on doskonale wie co robi się z kubkiem, potrafi zaglądać w kubek, pokazywać, że nie ma jak wypiję kawę, wciskać mi kubek do ust, żebym piła, itp., ale sam nie chce. z nauką picia z kubka zaczęło się od tego, że wg lekarza rehabilitanta J. za mało mówi, więc logopeda podjęła temat i się zaczęło. dopiero później zapytała co J. mówi i okazało się, że jak na swój wiek to jest to norma, gadułą być nie musi, ale z kubka pić powinien ![]() a z jego mową.. wg mnie wcale nie mówi tak mało jak na swój wiek: mama, tata, baba,dada, awa (Ewa, kawa), taka (taczka), aba (żaba), kakek (Kajtek, z książeczki), b(r)um b(r)um, yyyyy (krowa), ha ha (pies), aaaa (kot), iiiii (mysz), et/ket (kret), dań (dam), tak, nie, nie nie nie (nie wolno), taknie (słoń), e e e (siku/kupa/nocnik), naśladuje kichanie/kasłanie, smarkanie, powtarza: aha, yhm, pokazuje jak się myje i jeszcze sporo pokazuje/naśladuje. sporo słów powtarza po nas, ale nie powie ich potem w odniesieniu do przedmiotu, chyba, że mu przypomnimy. ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
ja ani nie maxi cosi ani nie 9-18 więc nie pomogę. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- My od niedzieli jesteśmy na wczasach, od nocy śr/czw J. chory, pierwsza noc miał temp do 40 stopni (myślałam, że zawału dostanę, zwłaszcza, że to jego pierwsza w życiu gorączka), zwymiotował razem z ibum całą kolację, a że nie miałam nic innego to tż jeździł po jakieś czopki i zbiliśmy temp. dziś ma katar i czerwone gardło, nie gorączkuje już, ale nie chce pić ![]() ![]() coś czuję, że prędko w góry nie wrócimy. wcześniej 2 razy po 2 tyg nad morzem i nic mu nie było, tu od razu ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2770 | ||
Wtajemniczenie
|
no to czekamy
![]() ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2771 |
Zakorzenienie
|
Monika kesli na zewnatrz jest cieplo to ja bym chodzila normalnie, u nas tez goraczka byla i zapalenie gardla i lazimy, bo lekarka powiedziala ze powietrze tez dobrzena gardlo zrobi.
![]() |
#2772 | |
Zakorzenienie
|
hej
![]() ![]() ![]() ale jeszcze chyba nie gratulowałam ![]() ![]() i Demeter doczyta łam ze córeczka będzie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2773 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje
![]() -------- My od kilku dni chodzimy na spacerki bez wózka po okolicy ![]() Wyczytalam wlasnie, że prezes Warty Poznań (milionerka) - taka blondyna odpicowana będzie miała 6 dziecko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2774 | ||||||
Zakorzenienie
|
Helloł
![]() tz mój u kumpla na piwku ..to sobie nadrobię forum . Widze ze moje zakwasy zrobiły furore ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
trzymam kciuki aby w końcu wyszło na jaw co to . ![]() Cytat:
![]() Ale przeczytałam ze nie byłam sama ...Ty tez się dławiłas (kost.lodu ) ![]() o matko ![]() ![]() no nie mogę !!!! ![]() ![]() Cytat:
![]() no ale jadam cos więcej niż ...wode na obiad ![]() eeee ...takie tam .. ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
pomijam choroby gdzie apetyt może zniknąć albo "znielubienie" jakies potrawy ... Natomiast jeśli planuje wyjść i mogę sobie pozwolić na manewrowanie godzinami to ustawiam tak aby były zgodne z porami posiłków ... lub zabieram jedzenie ze sobą - planujemy obiad w terenie ( na wynos ,w restauracji ...) ... Czasami zdarza się ze dziecko odmówi posiłku (R nie licząc choroby gdzie wolał tylko cyca i nie licząc czasów gdzie cyc był przede wszytkim to nie zdarzyło się jeszcze aby odmówił posiłku ...zdarzało się to starszakom )...w końcu My dorośli tez tak czasami mamy - po prostu czasami nie chce się jesc ( ja - dopóki karmie nie znam tego uczucia .mi się chce ciagle jesc ![]() I uważam ,ze najgorsza rzecza jest zmuszanie do jedzenia .masakra moim zdaniem . co do zabawiania ...mysle ze jeśli dziecko małe to nie ma w tym nic złego jeśli od czasu do czasu tak zrobimy ...byle nie syało się to normą . ja czasami musze chwalić R podczas picia mleka - w sumie to często słyszy " K zobacz ja R pije pięknie mleczko " ," N zobacz ...." ,"tatuś zobacz..." i oni musza patrzeć i bic brawo .wtedy R wypije do końca .... ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() (jak miałam 18 to miałam kilka kilo więcej niż teraz ![]() ale w sumie może cos w tym jest bo wtedy zaczęłam się spotykać z tztem - a na początku wiadomo nieśmiali ...tak często Tego nie robiliśmy ![]() ![]()
![]() |
#2775 |
Wtajemniczenie
|
Hejka,
ale mnie wkurza aplikacja Wizaz na tel., tyle razy już się naprodukowałam, a ta nagle przestaje działać - też tak macie? Agateczka - mam maxi cosi tobi i jestem bardzo zadowolona. Ma system, który sprawia, że pasy dla dziecka odskakują i nie trzeba ich potem wygrzebywać spod pupy, bo trzymają się wysoko. Poza tym ten fotelik jest ładny, pasuje mi do auta ![]() Nestelle, no przekichane z tą alergią. Mam tylko nadzieję, że W. wyrośnie. Lunka, ja niestety ostatnio zabawiałam - czytałam książeczkę albo coś żywiołowo opowiadałam, inaczej nie chciał jeść. Kilka dni temu zrezygnowałam z jednego posiłku i jest lepiej, wcina pięknie. Widzę, że W. potrzebuje jednak mniej posiłków a większe, do tej pory jadł mniejsze porcje, ale częściej. Poza tym żadnego podjadania między posiłkami, posiłki co 3-4 h, obiad zawsze z nami, jak wrócimy z pracy. Też jak Nestelle uważam, że jak czasem dziecko się przegłodzi to jest ok, zje z aptetytem następny posiłek. Już tylko weekend i wracam do roboty ![]()
#2776 | |
Raczkowanie
|
witajcie ...
to ja co się pojawia i znika... i znika.. a teraz etap pojawiania.... Wystarczy kilka dni bez kompa i dosłownie szał pał ciał się tu dzieje.... Pewnie zanim się wdrożę w Was to troszkę mi minie.... Ale dziewczyny takie pytanie: co zrobić, jak, ... żeby przygotować dziecko na żłobek ?? i siebie przy okazji też ?? kurcze strasznego mam stresa ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
wiem wiem że baty dostane za to, ale M taki niejadek, że każdy kęs jaki mu wcisnę daje mi radość. Czasami ma taki dzień, że kaszkę na śniadanie zje a potem wszystko jest NIEEEE echhh ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- DEMETER oczywiście ogromnie gratuluje CÓRCI !! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2777 | |||||
Zakorzenienie
|
nadrabiam dalej ......
Cytat:
![]() Anika - gratuluje auta ![]() Trolla - fikołki wow!!! ![]() ![]() nie mój R nie robi fikołów .... jeszcze ...na szczęście ![]() gratulacje !!! ![]() Cytat:
![]() Ja się pogodziłam ze majac 3 dzieci jestem skazana na auto "rodzinne" ..... cos za cos ....... Cytat:
![]() 2. trzymam kciuki za chodzenie i mówienie ![]() jest ,jest! ![]() Cytat:
![]() co do logopedy i rehab. może głupia jestem ...ale przypomnij mi tak jeszcze raz po co Wy dalej ciagniecie te wizyty ? dlaczego ,jaki jest tego konkretny powód? bo tak porównując to mój R mówi kiepsko w porównaniu i do moich starszaków kiedy byli w jego wieku i w porównaniu do tutejszych brzdąców .z tego co opisujesz Twój J mówi całkiem ,całkiem ... R nawija od rana do wieczora po swojemu . fakt ze nie przypadkowo ,większość zwrotów typy "agiłogo "...itd. itp. jest powtarzalnych ale monologi wali kilkuminutowe . ze zrozumiałych to "mama, da(daj) kwa-kwa, brum-brum,am ,lapa(lampa)" .i tyle. Z czynności które reh.wymaga od waszego J ..R nie wszystko robi ,potrafi ..albo nie sprawdzałam ..... A nie czuje niepokoju z tego powodu . Cytat:
![]() 2. iza Pyzalska . no to jest cos - 6 dzieci ![]() (chodziłam z nia na basen jak była w ciąży z 2 dzieckiem ...matko jak ona jest porobiona ![]() meza nie ma to Fiona grasuje
![]() |
#2778 |
Raczkowanie
|
Nestelle fantastycznie wyglądasz
![]() uwielbiam takie maseczki ![]() ostatnio jak założyłam sobie to nawet M się ze mnie śmiał - łobuz mój amły |
![]() ![]() |
![]() |
#2779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() taaaaa zwłaszcza "pał" ![]() ![]() co do złobka nie pomoge z doświadczenia ... ale macie jakies zajecia przygotowawcze dla dzieci . takie pójście na godzinke tylko ..potem wydłużanie czasu ... Jedyne pocieszenie ze dzieci sa już na tyle duże ,ze będą się tam prędzej czy później dobrze bawic ... ![]() taaaa... mój tz tez tak są sądzi ..dlatego go nie ma ![]() ![]() Maseczki kłade sobie jak dzieci ida spac bo mój R próbuje zlizać ![]()
![]() |
#2780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a tego nie kumam z tym kubkiem, może nie chce i tyle głupi wymóg. a gada spooooooro. Florek połowy tego nie mówi. ![]()
![]() |
#2781 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- Nestelle - ciagniemy reh bo jak bylismy na kontroli i dostawalismy te reh J. nie chodzil, potem czekalismy na terminy, dostalismy 2 razy w sierpniu, akurat jak J. zrobil pierwsze kroki a cala reszte na wrzesien mamy. Od kontroli do reh J. zrobil ogromne postepy i ruchowe i w mowie ale mamy to poszlismy. Zreszta nie moge tego tak olac.. tzn moge ale nie wiem jakby to bylo gdybysmy jeszcze kiedys potrzebowali.. Zalezy mi zeby rehabilitantka go jeszcze skontrolowala ale za jakis czas a jak mamy reh co 2 dni to bez sensu bo postepow nie bedzie takich, a cala reszta.. pewnie pojdziemy 2-3 razy, jesli bede pewna ze nic nam to nie daje i tylko tracimy czas postaramy sie "legalnie" to zakonczyc. Sama na pewno nie pomyslalabym ze z J. jest cos nie tak pod wzgledem jedzenia/picia/zabawy itp. po prostu dawalabym mu czas zamiast sie stresowac i w jakis sposob naciskac na niego. Wydaje mi sie ze czesc rad jest na wyrost, chociazby oczekiwanie ze MUSI juz pic z kubka. Pewnie fajnie jesli takie dziecko juz nie ciagnie z butli ale sila nie przekonam. Jesc tez bardzo dlugo nie chcial, tylko papki, az zaskoczyl. Nadal nie zje wszystkiego ale postepy sa spore wiec pewnie i kubek kiedys zalapie. Swoja droga jak nie chcial jesc tez slyszalam "uczyc" a nikt nie wiedzial jak bo samo dawanie czegos do reki nie dzialalo. Albo odnosnie rozwoju m.in. mowy rady czytac, opowiadac dziecku, pokazywac. Takie banalne i oczywiste. Na prawde juz wiecej dowiedzialam sie tu na watku.. A dziecko nie zwierzatko w cyrku i na prawde nie wierze ze majac troche ponad rok POWINNO juz: duzo mowic, chodzic, samodzielnie jesc, rozbierac sie, pic z kubka, malowac itp. Litosci... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2782 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Demeter ogromne gratulację dziewczynki! ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2783 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() No muszę zawsze mnie jakoś zmuscie do pisania ...a właśnie zaczynałam testy robić :P Nestelle ty nawet w maseczce powalasz ![]() a samochód mieliśmy czarnego range rovera sport supercharget 5.0 ![]() kamagg niestety nie pomogę w kwestii żłobka. moni_ka.g dużo zdrówka dla Jakuba ![]() BYou gdzie jesteś?
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka ![]() Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2014-08-23 o 08:18 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2784 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
15-07-2006 ![]() od 13-04-2013 najszczęśliwsza mama na świecie http://suwaczki.slub-wesele.pl/201304134865.html Edytowane przez anika_s Czas edycji: 2014-08-23 o 09:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2785 |
Zakorzenienie
|
Hej
Piekny dzien dzis sie zapowiada,ja juz po ieganiu,zaraz oagarniemy i idziemy w trasę...BAbcia nauczyła K. piosenki(nie wiem czy pamietacie z dziecinstwa)dylu dylu na badylu;p i chodzi,pojazuje i spiewa"dylu, dylu, fiku-miku,bum,bum,bum) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2786 | |
Wtajemniczenie
|
![]() a ja od dziś 2 tygodnie wolnego ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2787 |
Zakorzenienie
|
anika_s
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Klementyna śpiewający Kacper ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2788 | |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2789 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ad 2 ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2790 | ||||
Zakorzenienie
|
czesc
![]() my po fatalnej nocce ...R się ciagle budził .... Cytat:
![]() ![]() ![]() ja nie ogarniam . nie znam się ,nie jestem specjalistką ..tylko mamą 3 dzieci które nie miały problemów jednak ale uważam ze Twój J rozwija się całkowicie normalnie .Kazego dzieciaka można wytresować i wymagac więcej ..ale chyba nie o to chodzi ... cos mi się wydaje ze Ci rehab.to troszkę naciągacze ... Cytat:
![]() a co do auta -dziewczyno hehe myślałam ze naprawdę macie mieć takie nie tego ....a przecież "siódemka" to super wózek !!! no fakt z terenowego na lizmuzyne się przesiąść to jednak róznica bo auta całkiem inne ale nie marudz! ![]() ![]() a BYou zajeta gośćmi ..tak pisała ... Cytat:
Cytat:
![]() super K ![]() i jakie plany??? ![]() kazde dziecko ma swoją nianie .a nianiami jeszcze ktoś tam zarzadza (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa ). W każdym razie po bliźniakach miała tyle czasu nawet aby na siłke chodzic i na zabiegi . A my dziś do zoo jak się uda z pogodą ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.