|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.IV
Cytat:
Tyle, że ja nie jestem super pracownikiem i nie ma rzeczy, które robię super. Sama świadomość, że zmycie naczyń zajmuje 4 minuty jest kojąca i zachęcająca do zmierzenia się z tym. Sądzę, że zrobiłabyś świetny użytek z książki Uważność. Bycie w rozmaitych czynnościach z pełną świadomością mi bardzo pomaga. Pisałaś, że poradniki przełknęłaś wszystkie. Ten też? Na pewno chcesz czytać cały wątek? To nie prokrastynacja? ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
Mi się odzywa lęk: nie dam rady! Tego jest za dużo! Uważność pomaga, uspokaja i dostarcza bodźców w postaci kolorów, wrażeń dotykowych, itp. ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- ![]() Cytat:
Cytat:
AutoCADa nauczyłam się najwięcej w pracy. Później znów zaniechałam. Po co spędzać na tym czas, skoro może się do niczego nie przydać. I zagubienie znów - co robić, co robić. Cele - długodystansowe. Marzenia - dające natchnienie. A najlepiej żeby jedno i drugie scaliło się. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
![]() Próbowanie nowych aktywności przez 30 dni to bardzo dobra idea. ![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
Znam to chcenie, żeby wszystko było spoko i żebym się nie musiała wysilać. Ale znam też pokonywanie trudności, jak czegoś bardzo, ale to bardzo chcę. Wtedy jestem jak taran. Ciekawe ze w stosunku do niektórych rzeczy umiem się nastawić, że bardzo bardzo chcę, a do niektórych rzeczy nie mam pewności i niby chcę, ale w tym chceniu brak jest energii. Lecę spać. Dobrej nocy.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4472 |
Raczkowanie
|
Patri przeczytałam prawie całą pierwszą część wątku i zamierzam czynić to dalej z pełną premedytacją
![]() Traktuję go, jak dobrze napisany poradnik psychologiczny z prawdziwymi historiami konkretnych ludzi. I naprawdę daje do myślenia. We mnie już pojawił się nowy pomysł na to moje życie. Zamiast 157 celów, o których pisałam a które w gruncie rzeczy były sprawami różnej wagi a ja nie lubię wrzucać do jednego worka wszystkiego podzieliłam swoje życie na standardowe obszary. Czyli: wygląd, kariera, umiejętności twarde i miękkie, rodzina, finanse, odpoczywanie. Dodatkowo oddzieliłam marzenia (rzeczy, do których spełnienia potrzebna jest siła wyższa) oraz cele (rzeczy, które realnie są w zasięgu moich możliwości). Skupiłam się na celach strategicznych, czyli takich, które zapewniają mi lepszą jakość życia i większą satysfakcję. Ale zapewnią rzeczywiście, a nie przypuszczalnie. W zakresie umiejętności twardych będzie to zdobycie certyfikatu potwierdzającego znajomość języka angielskiego. W jaki sposób poprawi ta umiejętność moje życie? Przestanę się wstydzić; w końcu język przestanie mi ograniczać dostęp do świetnych blogów; będę mogła wyemigrować za pracą, jak mnie w końcu ten nasz kraj wykończy nerwowo i kilka innych. Znalazłam również sposoby na naukę, w tym czytanie blogów o moim ulubionym minimalizmie i oglądanie seriali w oryginale. Tak podeszłam do każdego obszaru w moim życiu i zamierzam działać jedynie w oparciu o te priorytety. Cała reszta rzeczy pilnych, nieważnych i obowiązków domowych wejdzie tak czy siak gdzieś w plany dnia. Zobaczymy, jak to zadziała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4473 |
Konto usunięte
|
Cześć. Mogę się przyłączyć?
Mam 18 lat po wakacjach 3 kl LO na studia chce iść na lekarski. Ciągle odkładam naukę ( w wakacje miałam plany się pouczyć) i w planach to zostało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4474 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny,
troche sie ucze, troche sie obijam. Przez ostatnie dwa tygodnie zamiast sie uczyc, wiekszosc czasu spedzilam na ogladaniu "Seksu w Wielkim Miescie". Co jest ze mna nie tak ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4475 |
Zadomowienie
|
cześc czytam Wasz wątek od prawie roku tzn tyle zajęło mi przekopanie się przez 4 częśc... mogę się przyłączyc? odkładanie wszystkiego na później to mój znak rozpoznawczy przeważnie udawało mi się spiąc i na ostatnią chwilę wszystko zrobic ale teraz przestałam panowac nad swoim życiem. utknęłam w czarnej dupie ...
![]() Edytowane przez Karola 87 Czas edycji: 2014-08-19 o 22:56 Powód: zniknęło mi słowo:d |
![]() ![]() |
![]() |
#4476 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A jakie działania, sprawy odkładasz? Cytat:
![]() -------------------------------------------------- A u mnie dużo zmian. Przeprowadzka, wypowiedzenie umowy w pracy. Czeka mnie dużo zmian w życiu. Cieszę się, a z drugiej strony boję się ryzyka i tego co mnie czeka. Miszmasz myśli i działań. We wrześniu mam nadzieję, że ogarnę i ułożę na nowo ramy działania. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Zadomowienie
|
Women odkładam prawie wszystko kiedyś naukę pisanie prac a teraz nawet pranie czy napisanie podania do dyrektora w pracy. A refleksja jest jedna widzę że z tym da się walczyc tak jak Wam się to udaje. I dobrze wiedziec,że nie tylko ja tak mam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4478 |
DOMator
|
Moja pokrastynacja jest chyba zależna od pogody. Z dnia na dzień zrobiło się zimno, wietrznie, słońca jak na lekarstwo, więc ogarnęło mnie totalne rozprężenie i spadek chęci do działania. Z drugiej strony źle mi z tym, więc czym prędzej muszę się spiąć i zacząć działać, żeby jesień nie przeleciała mi przez palce.
Kurczę, muszę zacząć oglądać jakiś serial z napisami po ang. Może przypomnę sobie język, bo zawsze, kiedy przekraczam granicę uświadamiam sobie jak mało pamiętam i jak często brakuje mi słów, by dokończyć wypowiedź.
#4479 |
Raczkowanie
|
Już kiedyś tu byłam ale szybko zniknęłam. Mam 20 lat i odkładam naukę na później aż jest zbyt późno. Tak jak teraz: sesja poprawkowa, 4 egzaminy do zdania i z całych wakacji 2 tygodnie
![]() ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. |
![]() ![]() |
![]() |
#4480 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Hmm... jedną sprawą jest wejście w dorosłość. Nauczenie się, że teraz rodzice nie będą stać Ci nad głową, tylko sama za siebie odpowiadasz i co wypracujesz, to masz. Nie jest to łatwe, jedni nie mają z tym problemu, inni na odwrót. Mówienie weź się za to, pewnie za dużo nie pomoże, wręcz przeciwnie wywoła większy stres i panikę. Musisz przemyśleć, co wywołuje u Ciebie te nerwy związane z nauką, czemu odkładasz? Czego się boisz? Określ skąd to się bierze u Ciebie, jaki masz teraz cel i w jaki sposób możesz osiągnąć sukces na tym polu. Nie spinaj się i nie denerwuj. Podejdź do tego jak do zrobienia kanapki, prosta rzecz jak wszystko inne: bierzesz chleb z chlebaka, smarujesz masłem, kładziesz szynkę, ser żółty, kroisz pomidora, ogórka, a na koniec posypujesz solą i pieprzem. Więc myślisz skąd te myśli, jaki cel, jak osiągnąć. Główka do góry, powodzenia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4481 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Elfia4 rozumiem Cię moja prokrastynacja chyba też zależy od pogody. Podpisuję się pod poleceniem House of cards swietny serial choc dla mnie był za trudny w oryginale- za duzo knuli ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4482 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do Karola87: może zrób sobie godzinę dziennie na odłożone drobiazgi np między 17-18. Gdybym tylko stosowała się do własnych rad XD Lifemusic: Wyluzuj to tylko matura. Teraz pewnie słyszysz wkoło matura to, matura tamto a tak naprawdę to jak egzamin na studiach. Jak nie teraz to za rok. Dasz radę.
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. Edytowane przez Flai Czas edycji: 2014-08-21 o 23:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4483 | |||
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny, witam Nowe Wątkowiczki
![]() Rzucam jednym okiem w wątek i śladu nie zostawiam, bo wciągnęło mnie życie i z jakiegoś powodu zrobiło się intensywnie. Wkrótce rozpoczęcie roku szkolnego, kupowanie wyprawki, przestawianie się powoli w tryb "szkolny", chłodkiem już podwiewa, a my ciągle jeszcze zmieniamy miejsca pobytu, bo przecież są wakacje ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:51 ---------- ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Ja też nie widziałam, ale skoro polecasz. ![]() Cytat:
![]() Jutro możemy razem poznęcać się nad wyznaczaniem celów. Wrzucę formularze na blog. Damy radę! Pozdrowienia! Do sklikania!
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2014-08-22 o 00:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę polonistycznych bzdur: Kulturę języka polskiego (składnia, ortografia, fleksja) 15 tematów, Gramatykę opisową( fonetyka i słowotwórstwo) 9 tematów, zestawy z Poetyki do nauczenia 150 str. i 14 tematów z innego przedmiotu.
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. Edytowane przez Flai Czas edycji: 2014-08-22 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4485 |
Raczkowanie
|
A gdzie studiujesz?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4486 |
Raczkowanie
|
W pewnym mieście akademickim
![]() ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. |
![]() ![]() |
![]() |
#4487 |
Raczkowanie
|
Studentko polonistyki na pewno ktoś się rozszyfruje
![]() W każdym razie powodzenia z nauką, przedmioty dosyć ciężkie, ale na pewno do zdania bez problemów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może bym się rzuciła na jakąś matmę, chemię czy fizykę, choć ostatnio mierzyłam się z całkami i tym razem raczej mnie pokonały. Powodzenia. Ja ruszam z określaniem celów. Cele. Od kilku dni (tygodni?, miesięcy?, lat?) jestem tu gdzie jestem, bo nie wiem gdzie iść i co robić. Czas to zmienić. W końcu zdecydować i się odważyć zrobić krok w kierunku tego, czego się chce. (Jak zdobyć formularz jest w treści posta na blogu. Kto chce, proszę bardzo.)
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2014-08-22 o 15:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4489 |
tree hugger
|
#4490 |
Zakorzenienie
|
Dobre pytanie. Już jakiś czas temu ustaliłam, czego chcę. Teraz tylko doprecyzowuję.
Akting z cyklu Zrób sobie dobrze: Odzyskanie Wolności. ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2014-08-22 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#4491 | |
tree hugger
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4492 |
Raczkowanie
|
Ja zdecydowałam, że zdam egzaminy w dwa tygodnie i wywiesiłam wielką kartkę z kilkunastoma powodami dlaczego opłaca mi się zdać, a także drugą co zrobię kiedy zdam i wpisuję rzeczy, które prokastynuje teraz z powodu nauki jak oglądanie anime czy seriali
![]() Isza89 musisz doprecyzować cel ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4493 | |||
Zakorzenienie
|
Hop Hop! Dziewczyny! Wywołuję Was! Odbiór!
Cytat:
Isza musisz... Nic Isza nie musisz. Możesz. Jeśli chcesz. Tak plotka głosi. ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
Oznacza to dla mnie tyle, że podstawowe potrzeby bezpieczeństwa (czy fizjologiczne?) wymagają zaspokojenia. Co o tym myślisz? Ma to sens? Hierarchia potrzeb, choćby Maslowa? Na wyższe cele przyjdzie czas, gdy te podstawowe potrzeby doznają zaspokojenia. Tak myślę. ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
![]() Daj maila na priv, wrzucę Ci formularz. To tylko jedna strona. Może pytania pomocnicze jeszcze bardziej pomogą się zmotywować. ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2014-08-22 o 19:52 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4494 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. Edytowane przez Flai Czas edycji: 2014-08-22 o 20:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4495 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Udało mi się dziś w końcu napisac podanie do dyrektora w pracy ![]() po dwóch tygodniach odwlekania ... i wyczyściłam skrzynkę mailową bo dijechałam do 160 stron zbędnych maili pomieszanych z dobrymi ![]() za to nie zdążyłam zrobic paznokci znowu ![]() ![]() a do pracy na 8 to się zwlokłam ![]() Patri okreslanie celów brzmi interesująco ![]() Edytowane przez Karola 87 Czas edycji: 2014-08-22 o 21:22 Powód: bład w pisowni |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4496 | ||
Zakorzenienie
|
Flai, zasugeruję Ci, że dobrze jest poznać człowieka zanim zacznie mu się doradzać, bo to co piszesz np do Iszki, w moim odczuciu, nie ma kompletnie zastosowania. Mogę się oczywiście mylić. Jak zawsze proponuję skupić się na sobie i opowiadać o swoich doświadczeniach z intencją, że ktoś skorzysta dla swojego dobra.
Osobiście, personalnie, ja konkretnie nienawidzę doradzaczy. Podnosiło mi się kiedyś potężnie ciśnienie, dziś tylko decyduję czy w jakikolwiek sposób na to zareagować czy nie. I rzecz nie dotyczy mnie w tym wypadku, mimo to zdecydowałam się na wyrażenie swojego zdania. Zanim zaczniesz doradzać uświadom sobie, że nie jesteś w cudzych butach. Natomiast Twoje własne doświadczenia, przemyślenia i wnioski są (przeze mnie) odbierane z ciekawością i uwagą. Chrońcie mnie przed nałogiem doradzania. Amen. ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- No właśnie. ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
Masz na myśli pracę zarobkową rozumiem. ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 22:39 ---------- Obczajcie cudowności w tym blogu. Jestem zachwycona! ![]() ![]() ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4497 |
Zadomowienie
|
Patri... jesteś ostatnio jakaś uszczypliwa a to w końcu Twój wątek :P Dziewczyny na wątku są nowe i nie wiedzą szczegółów o każdej z nas, doradzaczy nie trzeba słuchać jak się nie zgadzamy z ich teoriami tylko przymknąć na to oko, można za to docenić fakt, że spróbowali wyjść nam z czymś na przeciw.
Poza tym Flai chyba zupełnie pominęła kontekst na którym Ty się skupiłaś czyli hierarchie potrzeb i moim zdaniem niepotrzebna jest taka zgryźliwa reakcja na jej przemyślenia bo to co napisała ma sens, jak się zachowa harmonie pomiędzy obowiązkami a regeneracją (w jakimkolwiek aspekcie) to ten układ nie będzie zachwiany. Edytowane przez change Czas edycji: 2014-08-23 o 00:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4498 |
Zakorzenienie
|
No właśnie wiem, że Nowe Dziewczyny nie znają szczegółów o każdej z nas.
To zdradzę jeden szczegół dotyczący mnie i za innych już się nie będę wypowiadać: nie doradzaj mi, jeśli o poradę nie proszę, bo staję się uszczypliwa. No. Dzięki za odzew Change. Co nowego u Ciebie?
![]() ![]() |
![]() |
#4499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazwyczaj jak ktoś tutaj pisze o swoich problemach, trudnościach to właśnie po to, żeby dostać jakąś radę. Jeśli ktoś sobie tego nie życzy tak jak Ty to dobrze, że o tym piszesz. Na pewno nikt Ci nie będzie już doradzał. Myślę jednak, że wiele innych dziewczyn pisze tutaj właśnie po to by otrzymać jakieś wskazówki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4500 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Każdy musi znaleźć metodę dla siebie, Twoimi są uważność i brak doradzania (niezależność?), więc super... Bądźmy dla siebie bardziej wyrozumiali i tak ten świat jest wystarczająco skomplikowany ![]() Nic nowego.Co u mnie to piszę wam na bieżąco w klubie więc tu już nie będę zanudzała ![]() Trzymajcie się |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:39.