|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.IV
Cytat:
---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
Jasne, nie mają złych intencji, tylko są nieświadome reguł, które sprzyjają dobrej komunikacji międzyludzkiej. Dlatego, chcąc być miłe doradzają, dają coś od siebie. OK, co kto lubi. Ja jestem pikuś przy Uważności, i tak, zdaje się, że to u mnie zadziała.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4502 | |
Zadomowienie
|
Patri, ale to jest ciągle forum a nie prywatny pamiętnik liczymy się z uwagami czy ocenami, bo się na nie wystawiamy produkując tu swoje posty:P.
Druga sprawa kobiety wysilają się na doradzanie po to aby z drugą kobietą wejść w relacje, okazać empatie itd... to nie jest przestępstwo, jasne nie można generalizować, że na każdego coś podziała są tacy tak jak Żywiec mówi, którzy lubią jak im się doradza. Ja czasem też wolę jak ktoś mi poprzytakuje ale z reguły najbardziej tego potrzebuje w rozmowie i zawsze się zawodze na rozmowach z siostrą, bo ona mi wiecznie doradza ![]() PS. Czy taka pogoda nie mogła by być zawsze (tylko cieplej troche) ja się o niebo lepiej czuje... ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() Intencje i w ogóle percepcja są bardzo ważne, lepiej czuję się ze sobą widząc świat i ludzi w pozytywnych barwach, dzisiaj postanowiłam sobie o tym przypomnieć. Edytowane przez change Czas edycji: 2014-08-23 o 17:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A propos słoneczników: Tygrys! Pożerasz słoneczniki? ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Nie? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- No właśnie ludzie to dla mnie zbiór, nad interakcją z którym pracuję intensywnie. Asertywność nie jest moją mocną stronę. Nadal bronię się atakując, albo pieklę się nie zwracając komuś uwagi, że łazi po moim (psychicznym) terytorium, "bo może nie wypada". Zauważyłam też, że mam w sobie mnóstwo jadu w stosunku do ludzi, którzy korzystają ze wspólnej przestrzeni (publicznej) i zachowują się jakby byli sami. Częściej pieklę się w środku niż wyrażam swoją opinię. Chciałabym wiedzieć co się powinno a czego nie, żeby komunikacja z ludźmi, ale przede wszystkim z samą sobą była niezakłócona dziwnymi akcjami.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Raczkowanie
|
Heh, Patri aż zaczęłam zastanawiać się, czy przypadkiem kiedyś nie próbowałam dawać Ci jakiś złotych rad
![]() ![]() Ale chyba trochę rozumiem, co chciałaś nam przekazać (przynajmniej odnosząc się do tamtej sytuacji, czasem ktoś chce dobrze, ale niechcący może wyskoczyć jak filip z konopii). Tylko pytanie, jak okazać swoje zainteresowanie i pomóc drugiej osobie w sposób, który rzeczywiście pomoże, a nie wywoła niechęć i złość? A z drugiej strony jak opowiedzieć o swoich przeżyciach i problemach, żeby otrzymać pomoc której rzeczywiście pragniemy? (A nie sytuację, że musimy opowiadać, dopowiadać i tłumaczyć się, bo zostaliśmy kompletnie nie tak zrozumiani). Ciężka sprawa, może nie z każdym można znaleźć wspólną nić porozumienia? |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym zupełnie świadomym podobno ludzie nie przeszkadzają w życiu ![]() ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
A czasem być, zwyczajnie być i opisywać swój świat, zamiast usilnie próbować być pomocnym w świecie tej drugiej osoby. Tak sądzę. ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Cytat:
Interpretacja, zrozumienie jest po stronie odbiorcy informacji. I nawet jeśli w moim odczuciu problem świetnie opisałam i powinnam spotkać się ze zrozumieniem, wcale nie oznacza, że faktycznie się spotkam. Bo to nie mój świat, tylko świat drugiej osoby - odbiorcy. A sterować mogę jedynie swoim światem. Tak to wszystko widzę (ostatnio).
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2014-08-23 o 20:01 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Raczkowanie
|
A ja z kolei lubię jak opisujecie swoje sposoby, przemyślenia dotyczące problemów i dylematów, które postuję. To jest taka bardziej dyskretna forma poradnictwa
![]() Wiem też, że są wśród nas dziewczyny, które potrzebują i chcą porad. Ale myślę, że znamy już się na tyle, że wiemy kiedy i która takiej pomocy oczekuje. Dziewczyny, które dołączają do nas mogą tego nie wiedzieć, bo to jakoś tak samo wychodzi. Słowo "musieć" nie powinno istnieć w naszym słowniku. Jeśli chcemy pozbyć się prokrastynacji wykreślmy je. My chcemy i możemy, ale nic nie musimy ![]()
#4507 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio w świecie realnym zaproponowałam znajomej, żebyśmy nie kontynuowały znajomości. Zrobiłam to pierwszy raz, czułam się dziwnie, ale jestem zadowolona, bo nie dałam sobie wejść na głowę. Myślę, że uzyskałam moc decydowania, kto będzie przebywał w moim świecie, a kto nie. Dlatego tez daję sobie przyzwolenie na nie odpisywanie na posty, jeśli nie czuję, że chcę. ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4510 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W pracy jestem asertywna za to w życiu no cóż tak jak ty Patri bronię się atakując zwykle przynosi kiepskie efekty tzn ranie nawet tych na ktorych mi zależy bo jestem wtedy złośliwa. Za to tym co zakłocają przestrzen zwracam kąśliwie i głośno uwagę ![]() taka paskuda ze mnie jest ![]() dzis niestety tylko połowę zaplanowanych rzeczy po parcy udało mi się zrealizowac:d czy może mi ktoś uswiadomic czemu tak dziwnie wskoczył mi cytat? ![]() Edytowane przez Karola 87 Czas edycji: 2014-08-24 o 22:32 Powód: tekstowa nieporadnosc |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4511 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() W pierwszym kwadratowym nawiasie wpisz quote=Patri i powinno być ok. ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Zgadzam się.
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4512 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Piwonie ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Zadomowienie
|
tu były jakieś głupoty
![]() Edytowane przez change Czas edycji: 2014-08-24 o 20:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Raczkowanie
|
Pamiętacie, jak pisałam o ustalaniu priorytetów w moim życiu jako sposobie na prokrastynację? Póki co działa. Nie za dużo spraw, jedynie te, których realizacja spowoduje polepszenie mojego życia. Przestałam się skupiać na drobiazgach, takich na przykład jak perfekcyjny dom i jakoś samo się tak robi, że jest perfekcyjny.
Mam takie wrażenie, że to dlatego, iż poziom zadowolenia z określenia ważnych celów w życiu i skupienie się na nich powoduje, że więcej mi się chce. Jedyne co mnie dziś zniechęca to zakupy. Bardzo nie lubię odwiedzać supermarketów ![]() Pozdrawiam już słonecznie (w końcu przestało padać!). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Zakorzenienie
|
Brzmi dobrze.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2014-08-24 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#4516 | |
Zadomowienie
|
Dziękuje Patri teraz juz bede umiałacytowac
![]() Cytat:
U mnie dziś leniwie odespałam i przed pracą to tylko pazury sobie zdążyłam zrobic ![]() za to jutro mnie czeka bieganie Trzymajcie się ciepło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
Zakorzenienie
|
W każdym poście w rogu po prawej stronie masz "karteczkę" z napisem cytuj albo samą "karteczkę".
Jak wciśniesz karteczkę z cytuj, to przejdziesz do odpowiedzi na post, a tam cytat już będzie załączony. A samą karteczkę wciskasz, gdy chcesz zaznaczyć więcej postów, których cytaty mają się pojawić w Twoim oknie odpowiedzi. Popróbuj, będziesz wiedziała. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4518 | |
Zakorzenienie
|
Iszka popieram - w "spaniu i świętym spokoju" i dla mnie zawiera się wszystko
![]() ![]() Teraz wyznanie - uwielbiam Twoje posty i sposób bycia/pisania ... Cytat:
![]() ![]() Ktoś trafnie zauważył że kobiety mają w sobie pewną tendencję do doradzania - słyszą że ktoś ma problem i automatycznie szukają wyjścia (i równie automatycznie się nim dzielą z rozmówcą) ... Mój mąż mi uświadomił, że on oczekuje wsparcia i zrozumienia a nie rad (te zna sam) - twierdzi nawet że to męski punkt widzenia i kobiety ze swoim doradzaniem często partnerów denerwują (ale to akurat wydaje mi się sztucznym podziałem) . Podobnie jak Woman zastanawiam się czy ja aby Patri nie doradzałam (pewnie tak ![]() ![]() W obronie doradzania powiem jeszcze - że jest ono dowodem na to że ktoś przeczytał nasz tekst, spróbował się wczuć w sytuację i podzielić doświadczeniem własnym czy zebranym /wyczytanym. Efekty bywają różne (bo i poziom znajomości jest różny, empatia różna) ale jednak świadczy to o poświęceniu czasu i zaangażowaniu - ja osobiście piszę na forum bo muszę pewne rzeczy z siebie wyrzucić , zobaczyć czarno na białym ale bardzo cenię sobie odzew (łącznie z doradzaniem ![]() Tymczasem zabieram się do działania bardziej energicznego niż klikanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 |
tree hugger
|
Jedno zdanie rzucone dla żartu, a tu taka dyskusja. Tyle przespać.
![]() ![]() ![]() Joanna XL, czekam na więcej uwielbienia. ![]()
![]() |
#4520 |
Zadomowienie
|
Wczoraj dzień na 100 % za to dziś nic nie ruszone tylko praca ( tam tez kiepsko mi szło
![]() Mam problem z porannym wstawaniem. Jestem totalną sową. Do pracy nie zaspałam jeszcze nigdy ale jak mam wolne i planuje wcześnie wstac żeby coś zrobic to zawsze wstaje dużo później niż bym chciała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4521 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też kojarzę nicnierobienie z niezdrowym, depresyjnym stanem , poczuciem własnej beznadziejności ... Więc efekt jest taki że jeden dzień jest na 90% a drugi na 0% jeśli chodzi o aktywność ... W obecnym stanie niby wiem że powinnam odpoczywać itd- jest to potrzeba nadrzędna - i właśnie jakiś czas temu zdałam sobie sprawę że nie do końca wiem co jest faktycznie potrzebą odpoczynku sygnalizowaną przez organizm a co sygnałem popadania w stan ameby ![]() Zresztą podobnie jest z jedzeniem - w którym miejscu zdrowy apetyt przechodzi w obżarstwo ![]() ![]() A może ja za dużo analizuję? Niektórzy poprostu żyją (bezrefleksyjnie, przynajmniej w temacie codzienności)- czasem im zazdroszczę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4522 |
plum plum
|
ja się wyżalę tutaj, bo w sumie jestem zła na siebie od paru dni. Jestem freelancerem, pracuję w domu w niewymiarowych godzinach, większość czasu pochłania mi praca - w sumie na własne życzenie, bo rozciągam swoje zadania w nieskończoność, wstaję o 10 i do 12 jem śniadanie, udając, że pracuję. Zamiast skupić się na pracy robię sobie przerwy na fejsa, wizaż, pocztę i milion bzdur. Cierpi na tym mój czas wolny i nierealizowane plany. Ostatnio odkryłam, że list, który miałam wysłać w czerwcu, nadal leży na stercie...
Jestem zła na siebie, bo wiem, co chciałabym robić, wiem co mogę osiągnąć... Ale odkładam, a później użalam się nad sobą i marudzę, że nie mam fajnego życia. Nie mam złudzeń, wiem, że nic nie zrobi się samo i jak się nie wezmę w garść, to nikt inny tego za mnie nie zrobi. Ale chyba boję się iść do przodu, wygodnie tak brodzić przy brzegu, niż rzucać się w oceany. Boję się porażki, boję się nadmiaru pracy i obowiązków, boję się, że się nie sprawdzę. Więc odkładam i przelewam sobie wodę w kałuży... Brakuje mi jakiegoś takiego kopa, motywacji... Ehh...
![]() |
#4523 | |
tree hugger
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4524 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Karola ja jestem mistrzem późnego wstawania: 11-14 w weekend to norma, nie pomaga osiem budzików nastawionych jeden po drugim ![]() ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Patri, Dziewczyny dzięki Wam łatwiej mi się zmotywowac do działania dzisiejszy plan na dzień wolny wykonany w 90% ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj było lepiej - jasne mogłam zrobić więcej (drzemke po lunchu można by wykluczyć) ale ... po raz pierwszy od bardzo dawna wysiedziałam dzienny limit nad pracą i niemieckim (to nic że miałam nad to robić cały miesiąc a zebrałam się niespełna na tydzień przed początkiem kursu ![]() Zobaczymy jak długo potrwa dobra faza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Zadomowienie
|
Zawsze miga mi przed oczami ten temat ale nie odważyłam się wejść. Jednak dziś przyznałąm się sama przed sobą, że mam problem i trzeba zacząć coś robić i zacząć się ogarniać bo życie przez palce mi ucieka.
Kolega od jakiegoś czasu prosił mnie o podpisanie pewnego dokumentu i odesłanie, to zajmuje 5 min. Odkładałam, odkładałam, nawet nie umiem odpowiedzieć dlaczego. Dziś wzięłam się w sobie, podpisałam, odesłam. Wiecie kiedy on mnie o to prosił 19.08. Trzeba mi było 9 dni, żeby zeskanować dokument i go wysłać. To jest straszne. Nie wspomne już o moim dyplomie z drugiego kierunku który leży w dziekanacie od lutego bo nie mogę się wziąć w garść i pójść do bibiloteki z obiegówką ![]() aaaa i od czterech dni przekładam umycie podłogi na jutro. Trzeba kogoś zaprosić, to umyje się w przeciągu pół godziny. |
![]() ![]() |
![]() |
#4528 |
plum plum
|
ja mam dwa budziki - jeden 1m od łóżka, drugi zostawiam w kuchni - mam wyrzuty sumienia, że może kogoś obudzić,ale co z tego, lece do kuchni, wyłączam go, kręcę się 5 minut i nagle znowu jestem w łóżku zasypiam w sekundę i budzę się o 10...
![]() |
#4529 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgłaszam się ![]() Ale ja już przestałam się oszukiwać, że wstanę, jak wiem, że nie wstanę ![]() Uznałam (po latach), że po prostu najwidoczniej nie ma takiej potrzeby, żebym wstawała wcześniej - takiej palącej potrzeby albo faktycznej wielkiej chęci. Bo cóż, nie oszukujmy się - jak musimy (praca na etacie) albo bardzo chcemy (samolot na Karaiby ![]() Priorytety bardzo w takich sytuacjach pomagają. I dzięki temu bez wyrzutów sumienia śpię w weekendy do południa. ![]() Czego i Wam życzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dobra. Długo nic z tego nie wychodziło, ale wreszcie wyszło. Raz drugi trzeci, ja pełna szczęścia, w końcu dnia pewnego siadłam na łóżku i myślę: po cholerę ja tak wcześnie wstaję. Książka mnie uśpi, gimnastyka - brrr, zimno, prysznic, ubranie i co? Lampienie się na śpiącą córkę? Trzeba doszlifować ten plan wstawania. Powodzenia! ![]() ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.