![]() |
#721 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
frogutka dzięki za odp.
![]() ![]() alwa i Tobie dzięki za odp. jak się bawiłaś na weselu?a ponieważ pytałaś jak ubieramy swoich chłopaków w domu czuję się wykluczona z pytania ![]() Cytat:
![]() Napiszę tylko, jakie metody terroru dziś stosowałam: - Córko uświadom sobie, że nie masz innej opcji: możesz zjeść albo zjeść ![]() - teraz, gadzino, jak już matce lekcje przerwałaś, JEDZ!!! ![]() O dziwo Córę nawet to rozbawiło ![]() Cytat:
![]() Dzięki za odp. dot.menu Emi. Przy okazji ucałuj ją od ciotki ![]() side85 ojoj i to wszystko przeze mnie? ![]() ![]() Ja jutro od rana siedzę w komisji na poprawkach matur i już się zamartwiam jak Mama poradzi sobie z karmieniem Natuli. Dziś chciałam, żeby to ona próbowała ją nakarmić ale nic z tego ![]() ![]() ![]()
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2014-08-25 o 17:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#722 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A nie pisałam Wam. W piątek byliśmy na sesji i dziś pojechałam zdjęcia wybierać i są ... ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Wtajemniczenie
|
virginia dziękuję że pytasz, bawiłam się średnio bo cały czas myślałam o Kubusiu. pierwszy raz został sam z moją mamą na tak długo. dodatkowo wróciliśmy spóźnieni o jakieś 2 godz, ponieważ auto, którym mieli być odwożeni goście zakopało się gdzieś na remontowanej ulicy. dlatego też jestem bardziej niewyspana niż planowałam
![]() oczywiście, jeśli możesz mi polecić jakieś fajne spodenki dla chłopca do chodzenia/leżenia w domu, to chętnie skorzystam z rady ![]() side bezpiecznej drogi ![]() ag trzymaj się! mam nadzieję, że Gucio się szybko naprawi ![]()
#724 | |||||
Zadomowienie
|
Hejka dziewczyny,
Tak chciałam się najpierw wyżalić, że moje dziecko jakoś nie potrafi się zdefiniować z godzinami jedzenia, nie mówiąc już o spaniu. Jak już wydaje mi się, że mamy jakiś plan dnia to pokazuje matce, że tylko jej się wydaje ![]() Z miłych rzeczy to wybrałam się dziś na zakupy z zamiarem kupienia sobie coś ładnego. Możecie się domyślić jak się to skończyło.... Mam szlafroczek dla młodej na basen, torbę, żeby basenowo się pakować, zabawkę do wody, skarpety, spodenki i miseczki do jedzonka. Dla siebie mam okularki do pływania ![]() moich jeszcze nie ma, ale dziewczyn zdjęcia można pooglądać na http://obrazotworczo.pl/ Rzeczywiście się poprawiło ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki za podróż, oby była przyjemna. Mam znajomych, których dziecko najchętniej cały czas by siedziało w samochodzie. Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#725 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z miłych rzeczy to wybrałam się dziś na zakupy z zamiarem kupienia sobie coś ładnego. Możecie się domyślić jak się to skończyło.... Mam szlafroczek dla młodej na basen, torbę, żeby basenowo się pakować, zabawkę do wody, skarpety, spodenki i miseczki do jedzonka. Dla siebie mam okularki do pływania ![]() Nie mam rad, moja tez je kiedy chce i ile chce. Ostatnio tak mało, że aż od wczoraj zaczęłam zapisywac ile je i kiedy. Czasem jest mega ryk a zje 60ml mleka i już nie chce ![]() No ale okularki do pływania chociaż ładne wybrałaś ![]() Nie mam ich jeszcze;p Jak dostanę to się na pewno pochwalę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Coś się te wizażowe dzieciaki popsuły ![]() Ela super te trampeczki ![]() Virginia jak robiłaś buraczki? Gotowałaś i blendowałaś? A odnośnie naszych posiłków: 8 - mleko 11 - zupka warzywna 14:30 - mleko 17:30 - kaszka z owocem 20:00 - mleko plus jeszcze jedna porcja mleka w nocy Na porcję Krzysio zjada 170-190 ml mleka baja Krzysio je koło 130-150 gram zupki i mam wrażenie że jeszcze by zjadł ![]() ag współczuję marudy w domu ![]() ![]() alwa ja póki co ubieram Krzysia w body z krótkim rękawem, krótkie spodenki, skarpetki ![]() koziemleko sanki super sprawa, oby tylko śnieg był, bo zeszłej zimy chyba kiepsko z nim było tygrysek współczuję przebojów z karmieniami ![]() I jeszcze mam do Was pytanie - podawałyście swoim dzieciom śliwki? Jak je przyrządałyście - na surowo rozgniecione czy jakoś podgrzane? |
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Moderator
|
Mam pytanko do mamuś karmiących MM - jakiej firmy mleko podajecie?
Za jakiś czas będę chciała powolutku przechodzić z kp na mm i szukam opinii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#728 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- a pytanie z innej beczki. Jak Kładziecie spac na noc dzieci, w sensie pozycji, na boku, na plecach...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#729 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na plecach bo tak radził ortopeda. Ale ona i tak na bok sie przekręca 😝 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#730 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#731 |
Zakorzenienie
|
Limonka - niektore dzieci chodza w wieku 9 miesiecy. U tz w rodzinie podobno wszystkie dzieci tak zaczely
![]() ![]() Side - rozumiem, ze przystrajasz dom w gustowne kropeczki w kolorze buraczka ![]() ![]() ![]() Franek tez wczoraj mnie oplul przy jedzeniu. Tz chcial mnie owinac w folie malarską ![]() Virginia - czyli Natalka je lepiej? Tak bez zadnej przyczyny ![]() ![]() Elgie - ja czekam, az sliwki dojrzeja na dzialce ![]() Smarrita - ja do spania klade na plecach, ale on sie odwraca na boczek ![]() ![]() ![]() ![]() Co do sanek, to ciesze sie,ze wam sie pomysl podoba. Moja mama mi nagadala, ze jeszcze nie mozna, bo dziecko moze wypasc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#732 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() U mnie Emilka notorycznie kicha akurat gdy ma buzię pełną kaszki, ale na szczęście warzywa na razie wędrują najdalej na śliniak (ciekawe jak długo...) Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czasem mam wrażenie, że im dalej w las tym trudniej być mamą... Zanim Emi zostanie nastolatką osiwieję (chociaż nie tylko ze zgryzoty, ale również z czysto fizjologicznych uwarunkowań, albowiem będę już starym grzybem ![]() Cytat:
![]() Szafa Emi się już nie domyka, a ja niedługo będę wyglądać jak Kopciuszek ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
A ja mam pytanie z innej beczki: mam wrażenie, że Emilce trochę się spłaszczyła główka z tyłu właśnie od spania na pleckach. Ma ktoś podobny problem? Próbowałam ją podczas snu przekręcać na boczek, ale nie z moją córką te numery. Nie wiem co z tym robić i czy w ogóle powinnam coś robić? Cytat:
![]() Moja Emilka raczej nie uniesie swojej (nielekkiej) dupki zbyt wcześnie, chociaż wiadomo, że z dziećmi wszystko jest możliwe ![]() Mam jeszcze jedno pytanie: gdzie śpią Wasze maluchy? W swoich łóżeczkach? Z Wami? Jeśli tak to czy śpicie w trójkę czy tatusiowie zostali skazani na banicję np. do salonu? ![]()
![]() |
#733 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() Ja do kaszki daję właśnie Hippa, ale ponieważ ma to zastąpić kp to zastanawiam się nad zmianą - najbardziej myślę właśnie nad Bebilonem... Ja kładę na plecykach, ale młody i tak się kręci raz w lewo raz w prawo aż wreszcie na którymś boku zaśnie - on sobie wybiera na którym ![]() No chyba że jest baaaaardzo śpiący (co rzadko się zdarza) to zasypia od razu tak jak go położę. Cytat:
![]() Młody śpi do ok 4-5 rano w swoim łóżeczku, a potem przekładam go do naszego łóżka żeby jeszcze pospał - śpimy wtedy w trójkę. Kacper zawsze po środku - jak muszę zmienić cycka (mój środek usypiający ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#734 | |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za odpowiedzi dot pozycji spania
![]() Cytat:
![]() 2.śpi w swoim łóżeczku. Za dużo miejsca w naszym zajmuje ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- a dziś moja Paulinka tak jak Kinga tygryska, i Oskar mary kończy 5 miesięcy. Buziaki dla nich przesyłamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#735 |
Zakorzenienie
|
Smarrita ja klade zawszena plecach ale jak usnie to juz jej sprawa, roznie to bywa
![]() Limonka, my nie mamy problemu z glowka. Ola spi prawie cala noc u siebie w lozeczku, ok 5-6 rano biore ja do nas i lezymy w trojke, albo Ola lezy a my probujemy jeszcze cos pospac ![]()
#736 |
Zakorzenienie
|
Franek tez ma splaszxzona glowke, bo jak byl mniejszy to spal ciagle na jednym boku. Teraz powoli mu sie to samo wyrownuje
I musze sprostowac, z on nie rozwija sie tak szybko jak Piotrus Side ![]() ![]() ![]() ![]() Od urodzenia mlody spi w swoim lozeczku. Rano jak mi sie nie chce wstawac to biore go do lozka i sie bawi ![]() Edytowane przez koziemleko Czas edycji: 2014-08-26 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też śpi całą noc w łóżeczku, ok 5-6 jak się budzi na karmienie to biorę do łóżka i śpimy potem (z ew. przerwami) do 9 a nawet 10 nieraz ![]()
![]() |
#738 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a ja wreszcie mam mniej problemów z Kubą. Po 4 m-cach wiecznego marudzenia przeplatanego płaczem wreszcie mam kochane, grzeczne dziecko z którym można wszędzie pójść ![]() ![]() 2. ja kładę na plecach, ale Młody obraca głowę w lewo lub prawo, więc co najwyżej spłaszcza mu się po bokach. niestety częściej ma na prawo i tu ucho zaczyna bardziej odstawać, bo mu się zawija jak leży ![]() 3. jak jeszcze karmiłam kp to spał z nami nawet całe noce chociaż zawsze się bałam że go TŻ zgniecie ![]() dziś Kuba wcinał z apetytem marchewę ze słoiczka ![]() ![]()
![]() |
#739 |
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny
Nadrobiłam po łebkach ![]() ![]() Toś dalej marudka ale chyba się przyzwyczaiłam i pogodziłam z losem ![]() Mój śpi na plecach, tylko i wyłącznie bo inaczej marudzi. Główka niestety też mu się spłaszczyła i to bardziej z jednej strony. Do tej kliniki w Berlinie pisałam i wysyłałam fotki jak Toś miał 3 miesiące- wtedy był jeszcze za mały na kask, zalecili przekładanie na drugi boczek i dużo noszenia na rękach (taa, łatwo powiedzieć ![]() Rozmawiałam też z neurolog, która miała kilku pacjentów z tej kliniki i mówiła, ze idealnej główki nawet po tym kasku nie mieli ![]() ![]()
![]() |
#740 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Raczkowanie
|
![]() Hania nie ma spłaszczonej główki, kłade ją zawsze na plecy ale ona się zazwyczaj przekręca na bok,twarzą do ściany, więc muszę co jakiś czas zmieniać strony w łóżeczku. śpi tylko u siebie,nie zabieramy do łóżka. Dziś jak robiłam jej marchewkę,na chwilę, żeby opłukać, odwróciłąm się (hania zawsze ze mną 'gotuje' w leżaczku w kuchni;D) nagleee patrze,a moje dziecko siedzi zadowolone;D dźwigała głowę, dźwigała no i w końcu się udało ;D W niedzielę chrzciliśmy się no i hanka jeszcze dochodzi do siebie po tej imprezie. Wczoraj cały dzień płacz i spanie u mnie na rękach(zaznaczam, że praktycznie jak skończyła 3 tyg nigdy nie chciała na rękach spać). Dziś już lepiej, ale zła matka jutro szczepienia jej zafunduje,więc wrócimy znów do marudy.. niezapomnijkaa09 mam nadzieje, że szila się szybko wyliże ![]() ![]() TeQiba my karmimy się od początku bebilonem i jesteśmy zadowoleni ![]()
#742 |
Moderator
|
A powiedz mi - w ciągu jakiego czasu trzeba podać Enfamil po przyrządzeniu?
Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2014-08-26 o 15:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Zadomowienie
|
My dokarmiamy NANem.
Mlody spi w swoim lozeczku. Kolo 8 rano bierzemy go do siebie i sie bawimy troche, czasem przysypiamy na godzinke. VIRGINIA mlody zjada kolo 70ml (kolo godz. 12) kleiku ryzowego i 70ml kukurydzianego (18), 40ml marchewki (kolo 14) i kolo 700-800 ml mleka dzienne w czym 2 razy w nocy (kolo 1 i 4) w porcjach po 100-150ml na raz. My dopiero zaczelismy rozszerzac diete ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Kladziemy teraz mlodego na bokach bo wudaje mi sie ze ma plaska glowke z tylu ale on sie zsunie, pokreci i juz na plecach jest ![]() To tyle co pamietam. Sorka ze tak na szybko ale konczymy pokoj Slawcia i nie ma czasu :P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#744 |
Zadomowienie
|
Tequiba - a mnie w szpitalu jeszcze po porodzie baaardzo doświadczona położna-doradca laktacyjny mówiła że nie ma większego znaczenia jakie mleko się podaje, bo we wszystkich skład jest niemal identyczny.
Uważam, że Enfamil jest polecany przez lekarzy bo jest reklamowany i tyle. Myślicie że oni tak "za darmo" je polecają? Przedstawiciele handlowi są częstymi gośćmi gabinetów lekarskich oferując różne "profity" w zamian ![]()
#745 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Teraz daję Hipp do kaszki - 120-150 ml dziennie, ale pomyślałam że może warto poszukać czegoś lepszego skoro ma to być jedyne mleko - ale skoro mówisz że nie ma to znaczenia to może nie będę kombinować ze zmianą skoro to mu służy... A Enfamil na pewno jest ostro reklamowany, bo jeszcze w ciąży jak jeździłam po warsztatach to zawsze był jakiś przedstawiciel Enfamilu - innych mlek nie. Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2014-08-26 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi w sprawie spłaszczenia główki i miejsca spania maluchów
![]() U nas niestety poprawianie główki Emi podczas snu jest mało owocne, ponieważ albo się wybudza (sen ma ostatnio czujny jak ważka) albo za 3 sekundy znów leży na pleckach. Staram się przynajmniej w ciągu dnia jak najwięcej kłaść ją na brzuszku lub nosić na rękach. Mam nadzieję, że gdy zacznie więcej raczkować/siadać/chodzić problem zniknie... Odkształcenie jest minimalne, a kształt główki zmienia się podobno aż do 2 roku życia. teQiba- dlaczego spłaszczenie główki jest u Was pożądane? ag9- ja odkąd dowiedziałam się jak działa branża farmaceutyczna, też straciłam zaufanie w polecane przez lekarzy produkty. stefan89- brawa dla Hani za samodzielne siedzenie ![]() ![]() Przykro mi, że Hania tak mocno przeżyła chrzciny. Na samej imprezie była przynajmniej grzeczna? Trzymam kciuki za szczepienie! agunia4ever- już planujecie przenieść Sławka do osobnego pokoju? niezapomnijkaa09- nieodmiennie trzymam kciuki za zdrówko psiny ![]() alwa- mi też się wydaje, że Emcia zjada marchewkę ze słoika z większym apetytem niż tę, którą zrobię ja. Pewnie czegoś tam dodają, oszuści jedni ![]() ![]() A ja mam kolejne pytanie, tym razem w sprawie rozszerzania diety. Na razie podawałam Emilce samą marchewkę. Były co prawda próby dodania ziemniaka, ale jak może pamiętacie brzuszek Młodej się zbuntował. Teraz je 4o-60 ml marchewki. Czy jeśli będę jej chciała dodać nowe warzywo np. brokuła to mam posiłek warzywny znów zmniejszyć do 2-3 łyżeczek? Dodać brokuła do marchewki? Czy podać najpierw brokuła a później ją dopchać marchewką? Odkąd mam dziecko widzę, jak mało wiem o życiu ![]()
#747 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Dokładnie tak, ugotowałam i zblendowałam, razem z marchewką i ziemniakiem ale będę dawać chyba bez ziemniaka bo coś mi się wydaje, że Natala nie jest ich fanką. Dzięki za odp. Żeby moja Natala tyle jadła ![]() 3. Nie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() 2. Mam dokładnie takie samo wrażenie, myślałam, że z czasem będzie coraz łatwiej a tu ![]() 3. U nas też z tyłu z 1ej strony jest trochę spłaszczona, już nawet o tym kiedyś pisałam tutaj, i pytałam o to 2óch pediatrów ale jedna (nasza) to nawet nie chciała tego oglądać bo mówiła że to normalne ![]() ![]() 4. Zwykle tak do ok.4 śpi w swoim łóżeczku, potem często biorę ją już do siebie choć nie zawsze. niezapomnijkaa09 dalej kciuki za Szilę, mam nadzieję że nie będzie żadnych powikłań. U mnie dziś jakiś kiepski dzień, od 4 na nogach, miałam też dwa niemiłe incydenty, w tym jakiś beznadziejny podryw przez jeszcze bardziej beznadziejnego gościa (nawet wózek mu nie przeszkodził... ![]()
![]() |
#748 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#749 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Jak wprowadzam nowe to podaję najpierw te 3-4 łyżeczki nowości, a później normalnie obiad z tego co już przetestowane. ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- I pewnie tak też zrobię - dzięki ![]() A tak z ciekawości jeszcze zapytam - Guciowi co dajesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Zakorzenienie
|
ach i jeszcze pyt. do mam karmiących mm - ile wit.D dziennie podajecie (bo trochę jest juz w mleku)?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.