|
|
#3271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Panny Młode 2015 cz. 26
Cytat:
![]() Poza tym zimą, nic lepiej nie rozgrzewa niż ciepły rosołem z makaronem, albo pikantna pieczarkowa Nie dajmy się zwariować, bo może być tak, ze za 5, 10, 15 lat odechce się codziennego stania nad garami z mięsem, no ale mężuś przyzwyczajony i co teraz?
|
|
|
|
|
#3272 |
|
Zakorzenienie
|
no tak szczerze to i ja zupa się nie najem xD
albo najem się na krótko. bardzo krótko |
|
|
|
#3273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak jak pisalam wczesniej, musialo by mi odbic konkretnie dajac mojemu jarsonowi zupe i wyslac go do pracy, albo podac mu samą zupe po pracy :p A mam takie pytanie-gotujesz na codzien ? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez MajsterkaANB Czas edycji: 2014-08-27 o 10:10 |
|
|
|
|
#3274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio w ogóle obiad robię raz na 3 dni i to taki, że aż wstyd, bo leń mi w tyłek wlazł Dobrze, że można coś gotowego na mieście zjeść I mój TŻ nie jest wymagający, ale jednak to facet i on potrzebuje zjeść więcej niż ja I serio, mój zupą się nie naje A przyprawienie mięsa i wrzucenie go do piekarnika to chwila roboty Szybciej niż zupa, bo ją trzeba mieszać i dorzucać po kolei składniki
|
|
|
|
|
#3275 |
|
na przekór do celu
|
Ej, jakieś cienkie te zupy macie, że się nimi nie najadacie
![]() Są takie, które może "nie starczają na długo" np. pomidorowa z makaronem - choć ja się najem, no ale dobra, zgadzam się, że chłop, który ma ciężką pracę będzie chciał zjeść coś jeszcze Ale na przykład taka ogórkowa, z ziemniakami? Tym spokojnie wg mnie można się najeść A i tam najczęściej jakieś kawałeczki mięska pływają.Muszę właśnie zacząć gotować zupy, bo zatęskniłam do nich
|
|
#3276 |
|
Zakorzenienie
|
on w ogóle taki dziwny. Jak poszliśmy do restauracji to na wszystko narzekał. Że pierogi za duże, że nie może ich ugryźć, że stół za mały, że za daleko baru itp.
Niby taki delikatny żołądek a na kebaba pierwszy leciał później
|
|
|
|
#3277 |
|
Zakorzenienie
|
Bry
Człowiek wchodzi głodny i co widzi? Taaa oczywiście temat jedzenia ![]() Z wrażenia podejmuję wyzwanie i zjem pierwsze w życiu śniadanie w aparacie ciekawe czy do pory obiadowej je skończę jeśćEj widziałam wczoraj boskie buty
|
#3278 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() I jest pysznie
|
|
|
#3279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak M jeszcze lubi zapiekanki makaronowe i ziemniaczane wiec nie jest tak źle ja tez to lubię dogadamy się.
|
|
|
|
|
#3280 | ||
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
![]() Cytat:
u mnie w domu codziennie jest zupa (bez zupy dla mnie nie ma jedzenia) i drugie (według fantazji ): udka pieczone, kotlety, leniwe, makaron z serem, pierogi, zapiekanki, czasami naleśniki (ja i tam mam ograniczone pole manewru ze względu na insulinę - muszę ograniczać węglowodany proste )
|
||
|
|
|
#3281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nad taką gęstą zupą, to trzeba jednak postać trochę i się natrudzić ![]() Więc czy wybiorę usmażenie kurczaka, czy ugotowanie zupy to na jedno wyjdzie Co do jedzenia, to dzisiaj muszę sobie ułożyć jadłospis, bo ostatnio tak sobie folguję, że aż wstyd
|
|
|
|
|
#3282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale no tak jak pisalam, u jarsona to.nie wchodzi w gre. Ewentualnie zurek, ale to musi miec do tego kilka frankfuterek, w zurku jajko i pieczarki, no i kilka kromek chleba i tej zupy dwa sloiki minimum :p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3284 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym wyszło od tego, ze można oszczędzić na jedzeniu, a zupą sie oszczędzi, nie ukrywajmy. To tez zażartowałam o codziennej zupie i naleśnikach w piątek. Ale nie propaguję żadnej skrajności, bo serio, nie wyobrażam sobie przez cały tydzień jeśc zupy, a tym bardziej codziennie robić mięsa. Także no.. rozsądku w tym wszystkim troszkę, naprawdę |
|
|
|
|
#3285 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
#3286 |
|
Zakorzenienie
|
ale u mnie pogoda porypana. Na przemian jeden dzien słońce drugi pada . xD
Dzis słońce
|
|
|
|
#3287 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to nie wyobrażam sobie wrzucenia ziemniaków, kapusty i marchewki jednocześnie ![]() Ale faktem jest, że mój TŻ bardzo lubi mój kapuśniak, pomidorową i barszcz biały Cytat:
![]() W domu moich rodziców też tak jest - obowiązkowo codziennie zupa i drugie danie Ja jedynie jem zupę, jeśli jest z tego samego dnia, ugotowana na świeżo, bo dań dwudniowych nie jadam.---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
Oczywiście, że nie można oszczędzić zupą, chyba, że ktoś jako zupę widzi taką z proszku Wiadomo - zupa bardzo zdrowa rzecz, ale u nas raczej jako dodatek, niż jako danie główne Chyba, że to jest kapuśniak, to wtedy może być jako danie główne Chodziło mi bardziej o to, że jako oszczędzanie rozumiem eliminację całkowicie zbędnych produktów, a nie np. zamianę schabowego zupą pieczarkową, bo taniej Jeśli mam ochotę na mięsko - to dobrze i wolę wydać na to, niż na chipsy lub kebeba
|
|||
|
|
|
#3288 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Tyle samo, co w przygotowaniu mięsa (nie mam na myśli tylko kurczaka, jakbym miała na okrągło jeść kurczaka to by mi obrzydł dawno, a inne mięsa wymagają więcej "zaangażowania") i obraniu oraz gotowaniu ziemniaków![]() Nie spotkałam jeszcze osoby, która by mówiła, że zupa jest trudniejsza i bardziej pracochłonna od drugich dań No chyba, że ktoś wiecznie je pierś z kuraka i ryż![]() Cytat:
![]() Bo taki mój, który w pocie czoła 8 godzin stuka w klawiaturę już nie łapie się na utyranego ciężką pracą, potrzebującego pół kg mięsa na obiad
|
|
|
#3289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3290 | |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie próbuję je znaleźć na necie
![]() Cytat:
|
|
#3291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My z TŻem jak gotujemy, to zawsze robimy za duże porcje (oboje głodomory xD) i potem przez 2-3 dni musimy to jeść. xD [1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;47879593] A w poprzednim bloku (też nowe budo) dostaliśmy list, że mamy nie szurać meblami (a nie mieliśmy mebli do szurania...żadnych, serio...), że słyszą każde nasze słowa (tu się nieco zarumieniłam, bo oznaczałaoby to, że wszystko z sypialni też), oraz, że rozumieją procesy związane z wychowywaniem dzieci - no i tutaj zonk. Jestem młodsza od TŻ o 5 lat, ale chyba nie o to chodziło. Ale obok nas było małżeństwo z dzieckiem, które wyło tak bardzo, że musiałam włączać telewizor, żeby je zagłuszyć. A już hitem było, jak wyprowadziliśmy się ponad tydzień przed końcem miesiąca, a jak TŻ poszedł zdać klucze to się okazało, że czeka na niego list a4 przyklejony na drzwiach, że pierwszy list nic nie dał sratatata Więc wychodziło na to, że po skosie się ten dźwięk przenosił, masakra [/QUOTE]O no właśnie, czegoś takiego baaardzo bym nie chciała. :/ Tylko jak to sprawdzić, szukając mieszkania. Chyba gadać z sąsiadami. Ja gdzieś do 4-5 roku życia mieszkałam z rodzicami i 2 lata starszym bratem w co prawda dużej, ale jednak kawalerce. Potem miałam pokój z bratem, dopiero pod koniec szóstej klasy mój brat dostał własny pokój. I tak miałam bardzo szczęśliwe dzieciństwo.
|
|
|
|
|
#3292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3293 | |
|
Wtajemniczenie
|
hejka
odnośnie wydawania kasy na jedzenie to my wydajemy o wiele za dużo co miesiąc chcemy zacząć zapisywać ile wydajemy żeby zobaczyć realnie jakie to sa kwoty ale jakoś nigdy nie możemy do końca miesiąca zapisywać. Nas przede wszystkim gubi jedzenie na mieście, z dostawą i wyjścia ze znajomymi bo na to dużo kasy idzie ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie żeby 7 dni w tygodniu gotowac i stac przy garach.co do zupy to ja nie gotuję bo jakoś tak z domu wyniosłam, że zupa to tylko jako pierwsze danie przed drugim i moja mama sobie nie wyobraża obiadu niepoprzedzonego zupą my natomiast zadowalamy się na co dzień tylko 2 daniem i ze wzgledu na TŻ jest ono zazwyczaj mięsne ![]() Cytat:
aż dziwne, że nie wspominają, że na przeciwko mieszkają wielodzietne cygańskie rodziny i może dla sąsiadów jest jakaś zniżka na wróżenie
|
|
|
|
|
#3294 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3295 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Polecam![]() Może wtedy nie będziesz musiała jej popijać ![]() Wiem, rozwaliłam system... Sama się z siebie śmieję
|
|
|
#3296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mówię, że trudniejsza, ale zupa, która da tyle samo energii, co drugie danie, jest tak samo pracochłonna, co przygotowanie obiadu Ja np. na kapuśniak muszę obrać i pokroić ziemniaki, poszatkować kapustę, pokroić marchewkę i cebulę, pokroić i podsmażyć kiełbasę, ugotować to wszystko, dodać w konkretnej kolejności i na bieżąco sprawdzać, czy jest już gotowe, bo rozgotowanej kapusty czy ziemniaków nie cierpię
|
|
|
|
|
#3297 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem, gotuje prawie codziennie obiad i nie mam wrazenia ze "stoje przy garach" nie wiadomo.ile
|
#3298 | |||||
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i nie gotuję codziennie obiadu. robię go raz na dwa, trzy dni. usmażyć kotleta schabowego, czy wrzucić uda do piekarnika to żadna filozofia. facet też to może zrobić Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie wiem, czy dodawanie wszystkich warzyw na raz jest ok - przecież każde z nich ma inny czas gotowania Chyba, że robisz zupę z mrożonek, to wtedy ciężko by było oddzielać kalafiora od marchewki
|
|
|
|
|
#3300 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak jak wyżej viva napisała, kurczak jest najszybszy i chyba najprostrzy do przyrządzenia, ale ilez mozna jeśc kuraka ( podobnie jak zupy), więc pozostaje wołowina, wieprzowina, ryby, a zeby zrobic cos innego niż mielone i schabowe czy nawet bitki, to trzeba włożyc trochę więcej pracy. No i nie ukrywajmy, trzeba do mięsa jakąś surówkę zrobić czy ziemniaki i o. Poza tym, ja tez zamierzam do pracy chodzić, więc z założenia będę wracać około 16/17 więc nie będę stać 2h w garach, bo też chciałabym odpocząć. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.

Jak mi się nie chce gotować to smażę pierś, dodaję ryż i warzywo i obiad szybciutko zrobiony

ciekawe czy do pory obiadowej je skończę jeść

)