Bezpieczna dzielnica. Warszawa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-27, 15:18   #1
deszczowypies
Zakorzenienie

Lightbulb

Bezpieczna dzielnica. Warszawa

Hej .

Mój wątek poniekąd dotyczy zakupu mieszkania, ale ponieważ głównie chodzi mi o kwestię bezpieczeństwa dzielnicy, pozwoliłam sobie stworzyć go na Plotkowym, nie w Nieruchomościach.

Mam na oku mieszkanie na Pradze Południe, konkretnie na ul. Grochowskiej na styku z Kamionkiem. Jednocześnie mam obsesję na punkcie własnego bezpieczeństwa - nie chcę przemykać wieczorami pomiędzy ćpunami i żulami, miło by było wracać do domu normalnie, nie z duszą na ramieniu, móc wyjść na spacer czy pobiegać.

Pierwsze pytanie - ktoś może mieszka w okolicach? Jak tam jest?
Drugie pytanie - jak najlepiej zbadać bezpieczeństwo dzielnicy? Zamierzam się przejść, może popytać sąsiadów, może wizyta na lokalnym komisariacie i wypytanie o sytuację? Co jeszcze radzicie?

Wiem, sprawa może wydawać się błaha, ale jednak jest to spora inwestycja i fajnie by było nie żałować decyzji.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 23:20   #2
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Bezpieczna dzielnica...

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
Hej .

Mój wątek poniekąd dotyczy zakupu mieszkania, ale ponieważ głównie chodzi mi o kwestię bezpieczeństwa dzielnicy, pozwoliłam sobie stworzyć go na Plotkowym, nie w Nieruchomościach.

Mam na oku mieszkanie na Pradze Południe, konkretnie na ul. Grochowskiej na styku z Kamionkiem. Jednocześnie mam obsesję na punkcie własnego bezpieczeństwa - nie chcę przemykać wieczorami pomiędzy ćpunami i żulami, miło by było wracać do domu normalnie, nie z duszą na ramieniu, móc wyjść na spacer czy pobiegać.

Drugie pytanie - jak najlepiej zbadać bezpieczeństwo dzielnicy? Zamierzam się przejść, może popytać sąsiadów, może wizyta na lokalnym komisariacie i wypytanie o sytuację? Co jeszcze radzicie?

Wiem, sprawa może wydawać się błaha, ale jednak jest to spora inwestycja i fajnie by było nie żałować decyzji.
Ja jestem z Gdańska, ale powiem Ci, że teraz już nie ma czegoś takiego jak bezpieczne dzielnice. Owszem, są bezpieczne osiedla. Z reguły kilka bloków, jak enklawa otoczona płotem lub murem. Ale całe dzielnice? Chyba już nie, bo nawet na te nowe przyjeżdżają "na gościnne występy" złodzieje, kieszonkowcy, wyrywacze toreb itp. Ćpuny i żulia to też już element każdej (dosłownie) dzielnicy.

Nie trzeba wierzyć też stereotypom. Ja mieszkam w dzielnicy, która cieszyła się złą sławą, mimo pieknego położenia na terenie parku krajobrazowego a 20 metrów od domu mam jeden z najpiękniejszych parków w stylu angielskim w Gdańsku. I co? I ponura sława się nie sprawdziła. Blok czyściutki, populacja starsza, cisza, spokój. Jak na wsi mimo, że do centrum mam 10 minut autobusem. Gdyby, wierzyła w to, co mowią o tej dzielnicy to bałabym się tu zamieszkać. Żule owszem, są. Ale wcale nie więcej, niż w innych dzielnicach. Zresztą to nie zuli trzeba się bać bo oni są nieagresywni, ale właśnie tych na gościnnych występach.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 05:53   #3
JaOna19
BAN stały

Na komisariacie to ci jakieś statystyki przedstawią,a te mówią,że najwięcej złodziejstwa,wyrywania torebek,włamań,kradzieży samochodów,pobić,rozbojów ,ćpunów i żuli jest w Wwa na dzielnicy Śródmieście.Podobno w każdym dużym mieście tak jest,tylko stereotypy są inne.
Tak wyczytałam w necie,bo ostatnio sama się tym interesuje.
JaOna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 06:56   #4
beautyinside
Raczkowanie

A ja powiem tak - na im gorszej dzielnicy mieszkasz tym jesteś bezpieczniejsza ;p Swoi są zawsze bezpieczni.
beautyinside jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 07:01   #5
Varga
Wtajemniczenie

Obejrzyj mieszkanie, porozglądaj się po klatce, może umów się wieczorem? Będziesz widziała czy ktoś się schodzi. Pochodź po okolicy wieczorem, będziesz wiedziała jak tam jest.

Jeszcze w czasach studenckich jeździłam do koleżanki, która mieszkała w okolicach Wedla i nie było tam najprzyjemniej. Wielu bezdomnych, kilka prostytutek, całą noc słychać było bójki i krzyki. Teraz zapewne dużo się tam zmieniło, na dworcu jest straż, więc może i bezdomni omijają te tereny? Wiem też, że kilka starych kamienic zostało wykupionych i odremontowanych- wtedy nie masz co się bać o bezpieczeństwo w mieszkaniu.

Jeśli szukasz tańszego mieszkania to może pomyśl o Międzylesiu, Gocławiu, Wawrze?

---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ----------

Cytat:
Napisane przez JaOna19 Pokaż wiadomość
Na komisariacie to ci jakieś statystyki przedstawią,a te mówią,że najwięcej złodziejstwa,wyrywania torebek,włamań,kradzieży samochodów,pobić,rozbojów ,ćpunów i żuli jest w Wwa na dzielnicy Śródmieście.Podobno w każdym dużym mieście tak jest,tylko stereotypy są inne.
Praga Południe również się zalicza do tych "najniebezpieczniejszych" .
Śródmieście i Centrum zawsze będą "niebezpiecznie", ponieważ to tam zwykle znajdują się kluby nocne, a do bójek często dochodzi pod wpływem alkoholu.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-08-28 o 06:59
Varga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 07:05   #6
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Cytat:
Hej .

Ja nie mieszkałam dokładnie w tych okolicach, ale niedaleko i powiem tak: odradzam Mam podobną definicję bezpieczeństwa do Ciebie i w życiu bym nie kupiła w tych okolicach mieszkania.

Jak zbadać bezpieczeństwo? Przejdź się po okolicy, również po zmroku. Spotkasz cały folklor - tylko nie zakładaj złotego łańcuszka, biżuterii, zegarka Jeśli nie obleci Cię strach - bierz. Mnie ta ilość dresów odrzuca.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 07:15   #7
Saberity
Raczkowanie

Byłam kilka razy na Pradze u mojej przyjaciółki i za każdym razem wmawiam sobie, że to już ostatni raz. Jej blok znajduje się właśnie przy Grochowskiej i zawsze wieczorem znajdziesz tam "ziomków" w dresach pijących piwko lub palących papierosy, albo ludzi którzy mianują Cię "panią prezes" by wyłudzić od Ciebie 1zł na alkohol. Nie polecam tej dzielnicy.
Saberity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 07:19   #8
JaOna19
BAN stały

Znalazłam taką mapę
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...ACZ_MAPE_.html
A z tego co jeszcze wyczytałam to złe statystyki ma Bemowo,ale za to ludzie mówią,że czują się tam bezpiecznie.

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-08-28 o 07:21
Stary 2014-08-28, 07:27   #9
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Znalazłam taką mapę
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...ACZ_MAPE_.html
A z tego co jeszcze wyczytałam to złe statystyki ma Bemowo,ale za to ludzie mówią,że czują się tam bezpiecznie.
Artykuł opisujący sytuację w 2013
http://wawalove.pl/Najbardziej-niebe...13-roku-a12801
Varga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 07:38   #10
JaOna19
BAN stały

To też widziałam.Piszą,że Rembertów i Wesoła jest bezpieczna.To może tam byś celowała,bo też po prawej stronie tylko dalej.
Z bezpiecznych to czytałam jeszcze,że na Ursusie się nic nie "dzieje"
Stary 2014-08-28, 08:50   #11
esfira
Zakorzenienie

znajoma mieszkała długo na ul. Siennickiej (to w okolicy) i nie skarżyła się na nic. Wszędzie może się trafić czasem dres jeden z drugim czy jakiś menel, ale Grochów nie jest taki straszny. Zielono, ładnie, dobra komunikacja. Moim zdaniem teraz w Warszawie najgorsza jest Wola i Śródmieście, wolałabym się tam nie zapuszczać po zmroku.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-28, 09:22   #12
zuz123
Zadomowienie

Cytat:
Hej .

Ja mieszkam 18 lat na Grochowie, teraz na Kamionku. Żyję, nie przemykam między ćpunami i żulami, chodzę wieczorami z psem, wracam w nocy z imprez, chodziłam biegać do Skaryszewskiego i nigdy nie poczułam się zagrożona.
Zależy gdzie dokładnie chcesz mieszkać- ja osobiście nigdy nie kupiłabym mieszkania Kamionku- nie podoba mi się tam zbytnio, na Pradze Południe najbardziej podobają mi się okolice Olszynki Grochowskiej ew. Plac Szembeka- moja rodzina kupiła ostatnio tam mieszkanie w nowym budownictwie i są zadowoleni.

wymiana
zuz123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 11:21   #13
weraa66
Zadomowienie

Dot.: Bezpieczna dzielnica. Warszawa

Na Pradze Południe jestem co 3dzień, mieszka tam mój starszy brat, często nocuję po wieczornych imprezach, i nigdy się nie bałam, a jestem nastolatką. Owszem, widziałam chodzących gdzieś dresów, ale nigdy mnie nawet nie zaczepili.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=841721 Zapraszam na wymianę!
weraa66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 13:24   #14
deszczowypies
Zakorzenienie

Bardzo dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, choć są naprawdę skrajne jeśli chodzi o bezpieczną Pragę . Na plus za Pragą przemawia fakt, że już trzeci rok mieszka tam mój przyjaciel, który jest homo i na homo nieco wygląda, i nigdy nie spotkało go nic złego, a wracał z pracy o różnych porach, nawet późno w nocy. Więc wierzę, że nie jest tragicznie, zwłaszcza że mieszka tuż za dw. Wschodnim.

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Obejrzyj mieszkanie, porozglądaj się po klatce, może umów się wieczorem? Będziesz widziała czy ktoś się schodzi. Pochodź po okolicy wieczorem, będziesz wiedziała jak tam jest.

Jeszcze w czasach studenckich jeździłam do koleżanki, która mieszkała w okolicach Wedla i nie było tam najprzyjemniej. Wielu bezdomnych, kilka prostytutek, całą noc słychać było bójki i krzyki. Teraz zapewne dużo się tam zmieniło, na dworcu jest straż, więc może i bezdomni omijają te tereny? Wiem też, że kilka starych kamienic zostało wykupionych i odremontowanych- wtedy nie masz co się bać o bezpieczeństwo w mieszkaniu.

Jeśli szukasz tańszego mieszkania to może pomyśl o Międzylesiu, Gocławiu, Wawrze?

---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ----------

Praga Południe również się zalicza do tych "najniebezpieczniejszych" .
Śródmieście i Centrum zawsze będą "niebezpiecznie", ponieważ to tam zwykle znajdują się kluby nocne, a do bójek często dochodzi pod wpływem alkoholu.
Tak zrobię, wieczór to dobry pomysł, dziękuję . To jest właśnie nad aleją Wedla mniej więcej, ale przy głównej drodze, tramwaje jeżdżą i tak dalej...

Pół życia mieszkałam w Wawrze i wiem, że dojazdy zabijają. Generalnie chciałam szukać czegoś na lewym brzegu, ale to mama będzie właścicielką mieszkania, a ona chce żebym mieszkała bliżej Wawra, i koniecznie chce stare budownictwo. Alternatywą byłby Gocław, ale tam tylko nowe bloki. Z kolei ja aż na Pragę Północ na pewno się nie zapędzę .

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;47895051]Ja nie mieszkałam dokładnie w tych okolicach, ale niedaleko i powiem tak: odradzam Mam podobną definicję bezpieczeństwa do Ciebie i w życiu bym nie kupiła w tych okolicach mieszkania.

Jak zbadać bezpieczeństwo? Przejdź się po okolicy, również po zmroku. Spotkasz cały folklor - tylko nie zakładaj złotego łańcuszka, biżuterii, zegarka Jeśli nie obleci Cię strach - bierz. Mnie ta ilość dresów odrzuca.[/QUOTE]

Przejdę, dziękuję za opinię . Najgorsze jest to, że mieszkanie na zdjęciach mnie zupełnie urzekło, ma przepiękne okno i ogromne dwa pokoje, ale może na żywo zachwyt mi minie .

Cytat:
Napisane przez zuz123 Pokaż wiadomość
Ja mieszkam 18 lat na Grochowie, teraz na Kamionku. Żyję, nie przemykam między ćpunami i żulami, chodzę wieczorami z psem, wracam w nocy z imprez, chodziłam biegać do Skaryszewskiego i nigdy nie poczułam się zagrożona.
Zależy gdzie dokładnie chcesz mieszkać- ja osobiście nigdy nie kupiłabym mieszkania Kamionku- nie podoba mi się tam zbytnio, na Pradze Południe najbardziej podobają mi się okolice Olszynki Grochowskiej ew. Plac Szembeka- moja rodzina kupiła ostatnio tam mieszkanie w nowym budownictwie i są zadowoleni.
To jak mówiłam jest styk Pragi z Kamionkiem, wpół drogi Grochowską między Wiatraczną a Teatrem Powszechnym.

Jeszcze raz wielkie dzięki dziewczyny, oczywiście zapraszam do dalszej dyskusji o dzielnicach Warszawy, może komuś się jeszcze ten wątek przyda .

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Też widziałam te statystyki . Z drugiej strony na papierze można dużo rzeczy napisać, a może trafię na jakiegoś miłego policjanta który mi powie jak jest, tak od serca .

Stary 2014-08-28, 14:27   #15
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beautyinside Pokaż wiadomość
A ja powiem tak - na im gorszej dzielnicy mieszkasz tym jesteś bezpieczniejsza ;p Swoi są zawsze bezpieczni.
U mnie w rodzinnym miescie tak bylo ci co mieszkali gdzie indziej byli w szoku, ze chodze nocą sama
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 12:24   #16
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
U mnie w rodzinnym miescie tak bylo ci co mieszkali gdzie indziej byli w szoku, ze chodze nocą sama
Moja mama też tak powiedziała .

Stary 2014-08-29, 12:27   #17
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie. Gdzie dużo ludzi, tam najwięcej takich zdarzeń.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 18:29   #18
Jagasza
Przyczajenie

Smile Dot.: Bezpieczna dzielnica...

Cytat:
MAPE_.html
Bemowo jest bardzo bezpieczne, mieszkam tu od wielu lat.
Wcześniej mieszkałam na Ochocie, ale teraz tam królują dresy, żule i starsi ludzie - niektórym to pasuje.
Kto zamieszka na Bemowie nie będzie chciał się stąd wyprowadzić i dobrze, bo do tego są tu stosunkowo tanie mieszkania, blisko Kampinos, bardzo dobre połączenia komunikacyjne, czyli brak korków.
Jagasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 20:56   #19
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Moim zdaniem teraz w Warszawie najgorsza jest Wola i Śródmieście, wolałabym się tam nie zapuszczać po zmroku.
Pozdrawiam z granicy między Wolą a Śródmieściem
Wola to dzielnica, która bardzo się zmieniła na przestrzeni ostatnich lat i nadal zmienia, jest więc bardzo zróżnicowana pod względem mieszkaniowym. Są tu kulturalne, nowe i bezpieczne osiedla, a są i okolice ze strasznymi "pekinami", tj. głównie komunalne bloki z mieszkaniami socjalnymi zasiedlonymi przez typową menelernię, albo budynki, w których remont już nikt nie inwestuje, bo pójdą do rozbiórki, kiedy tylko przesiedli się wszystkich mieszkańców...

Tak jak ktoś pisał wyżej, trzeba się przejść po okolicy, bo na podstawie "renomy" całej dzielnicy trudno oceniać poszczególne mikroklimaty . Wadą Woli jest to, że teraz dobre mieszkania w bezpiecznej okolicy (nowe budownictwo) drożeją, bo Wola jest relatywnie blisko centrum, z dobrze rozwiniętą komunikacją miejską i sektorem usługowym, a z kolei tanie mieszkanie na Woli może oznaczać mega nieciekawą okolicę/sąsiedztwo/budownictwo.
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 21:15   #20
linaya
astro-loszka

Cytat:
Hej .

Pogrubione: pracowałam właśnie w tych okolicach Grochów/Kamionek i jeśli chodzi o okolicę, czułam się średnio bezpiecznie, zwłaszcza wieczorem. Sinych nosków płci obojga cała masa, dresów także
Brałaś pod uwagę Saską Kępę? Moja koleżanka tam mieszkała i bardzo sobie chwaliła.

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Pozdrawiam z granicy między Wolą a Śródmieściem
Wola to dzielnica, która bardzo się zmieniła na przestrzeni ostatnich lat i nadal zmienia, jest więc bardzo zróżnicowana pod względem mieszkaniowym. Są tu kulturalne, nowe i bezpieczne osiedla, a są i okolice ze strasznymi "pekinami", tj. głównie komunalne bloki z mieszkaniami socjalnymi zasiedlonymi przez typową menelernię, albo budynki, w których remont już nikt nie inwestuje, bo pójdą do rozbiórki, kiedy tylko przesiedli się wszystkich mieszkańców...
To prawda, Wola jest bardzo różnorodna krajobrazowa i socjologicznie ale można się przyzwyczaić.
Mało bezpieczny wg mnie jest rejon na styku Woli i Ursusa, Odolany. Nie lubię tamtędy przemykać.
Stary 2014-08-29, 22:06   #21
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Pogrubione: pracowałam właśnie w tych okolicach Grochów/Kamionek i jeśli chodzi o okolicę, czułam się średnio bezpiecznie, zwłaszcza wieczorem. Sinych nosków płci obojga cała masa, dresów także
Brałaś pod uwagę Saską Kępę? Moja koleżanka tam mieszkała i bardzo sobie chwaliła.
Oczywiście że brałam, ale ceny na Saskiej to hohoho .

Stary 2014-08-29, 22:23   #22
ama
Wtajemniczenie

Ja sporo jeździłam swojego czasu załatwiać sprawy na Terespolską do sądu. I gneneralnie to ja nawet w dzień średnio sie tam czułam. Zupełnie nie polecam tej części Warszawy. Bezpieczna jest bialoleka, ale to bardzo daleko i korki. Mieszkałam na Nowodworach i tam czułam się naprawdę bezpiecznie, bo same grodzone osiedla wokół i brak żulerii (troche było na tarchominie, ale ja tam wieczorami nie chodziłam). Ze śródmieścia bardzo polecam muranów.
Stary 2014-08-30, 07:50   #23
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Ja sporo jeździłam swojego czasu załatwiać sprawy na Terespolską do sądu. I gneneralnie to ja nawet w dzień średnio sie tam czułam. Zupełnie nie polecam tej części Warszawy. Bezpieczna jest bialoleka, ale to bardzo daleko i korki. Mieszkałam na Nowodworach i tam czułam się naprawdę bezpiecznie, bo same grodzone osiedla wokół i brak żulerii (troche było na tarchominie, ale ja tam wieczorami nie chodziłam). Ze śródmieścia bardzo polecam muranów.
co do Białołęki to dla mnie to już nie Warszawa.

ja lubię stare lewobrzeżne dzielnice, jest folklor i dresy i żulia i starsi ludzie ale budownictwo, bardzo dobra komunikacja i dużo zieleni przemawiają dla mnie za nimi.
Stary 2014-08-30, 09:12   #24
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Cytat:
Nie ma to jak w kwestii bezpieczeństwa opierać się na zasadach rycerzy ortalionu I weź zaproś gości, już nie mówiąc o wychowaniu dziecka w takich warunkach...
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-30, 10:59   #25
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
co do Białołęki to dla mnie to już nie Warszawa.

ja lubię stare lewobrzeżne dzielnice, jest folklor i dresy i żulia i starsi ludzie ale budownictwo, bardzo dobra komunikacja i dużo zieleni przemawiają dla mnie za nimi.
No juz bez przesady, warszawa po 1916 zaczęła sie bardzo rozszerzać, rownież po prawej stronie Wisły. Chociaż ja te 3 lata na Białołęce wspominam średnio, ale to przez korki kiedy budowali most północny i remontowali Żerań. No i na moim ukochanym muranowie żuli i dresów brak. Za to starsi ludzie i w wielu blokach piecyki gazowe, co bywa niebezpieczne. Spoko jest tez nowe miasto jeśli chodzi o miejsce do mieszkania. Oraz okolice Jana Pawla, ronda babka, inflanckiej (obok tych super apartamentów sa tez stare bloki).
Stary 2014-08-30, 11:57   #26
suszarka
Buc

Cytat:
No juz bez przesady, warszawa po 1916 zaczęła sie bardzo rozszerzać, rownież po prawej stronie Wisły. Chociaż ja te 3 lata na Białołęce wspominam średnio, ale to przez korki kiedy budowali most północny i remontowali Żerań. No i na moim ukochanym muranowie żuli i dresów brak. Za to starsi ludzie i w wielu blokach piecyki gazowe, co bywa niebezpieczne. Spoko jest tez nowe miasto jeśli chodzi o miejsce do mieszkania. Oraz okolice Jana Pawla, ronda babka, inflanckiej (obok tych super apartamentów sa tez stare bloki).
co nie zmienia dla mnie faktu, że dla mnie Białołeka to nie Warszawa.
Stary 2014-08-30, 12:31   #27
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
nie powiem trochę prawdy w tym jest, ale żeby stać się "swoim" najpierw trzeba trochę tam pomieszkać, a szczególnie za moich czasów studiów czyli ładnych kilka lat temu na Pradze to był strach chodzić, potem jak przerzuciłem się na Targówek i mieszkałem przy Malborskiej już był spokój, no ale tam już trzeba było jechać na uczelnię spory szmat czasu.

sam się niedawno zastanawiałem nad dzielnicami Warszawy bo chciałem wrócić i co możecie powiedzieć o Woli szczególnie Ulrychów i rejony Olbrachta, lub ewentualnie Służewiec?
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-30, 13:28   #28
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno nie chcemy mieszkania z wielkiej płyty, więc rok budowy mieszkania to max. późne lata 50 .

No nic, za tydzień oglądam mieszkanie i zobaczymy... Bo już entuzjazm mi opadł po niektórych komentarzach .

Stary 2014-08-30, 13:51   #29
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Na pewno nie chcemy mieszkania z wielkiej płyty, więc rok budowy mieszkania to max. późne lata 50 .

No nic, za tydzień oglądam mieszkanie i zobaczymy... Bo już entuzjazm mi opadł po niektórych komentarzach .
A nowolipki? Z tym, że ty mieszkałas kiedys w takim bloku z lat 50tych? Bo ja mieszkam obecnie na Andersa w tych stalinowskich blokach wzdłuż ulicy, mam tez przyjaciółkę co mieszka na MDMie i to serio nie jest żaden luksus. Krzywe ściany, piecyki gazowe, większość instalacji do kompletnej wymiany, fakt, ze to cegła, więc zima jest ciepło, ale te bloki budowano w strasznym pośpiechu i to niestety widać. Wiem, ze krążą mity o solidnosci tego budownictwa, ale z własnego doświadczenia mogłabym na ten temat sporo podyskutować. O ile nie kupisz mieszkania juz po remoncie to naprawdę duzo trzeba będzie zainwestować.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
co nie zmienia dla mnie faktu, że dla mnie Białołeka to nie Warszawa.
Ok, ale obiektywnie to warszawa tak samo jak Śródmieście.
Stary 2014-08-30, 17:35   #30
_Mia
Zakorzenienie

Na pewno jest tu jakiś wątek warszawianek, może tam zapytaj?
Na jakimś forum stolicy też pewnie uzyskasz wyczerpującą odpowiedź.

Nie ma to jak popytać znajomych i ludzi z okolic. Policja zna tylko suche statystyki. Ludzie wiedzą dokładnie, że tu i tam straszy ludzi gang Łysego, a tam jest spokojne osiedle staruszków na którym warto osiąść

I tak jak Mijanou pisała- nie ma całkowicie bezpiecznych dzielnic. Do tego samego wniosku doszłam szukając mieszkania.
Tu niby bezpieczne osiedle, ale blisko stadionu i po meczach robi się horror. Tu niby bezpieczne, ale dookoła parki i lasy, w których stacjonują małolaty na ławkach. Gdzie indziej znowu też niby fajnie, ale w sąsiedztwie masa klubów. Zawsze coś.
Nigdzie nie powinno się beztrosko biegać po zakamarkach nocami, trudno
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości