![]() |
#2131 |
Zadomowienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)
Mi zostało z wprawki łóżeczko z materacykiem, ale to już mam upatrzone na allegro.
Wózek, ale po niego pojedziemy w poniedziałek mam mniej więcej już przez was rozeznanie i zobaczymy co będzie, bo chcę używany najwyżej inną spacerówkę sobie kupię. I tylko pieluszki, chusteczki i coś do kąpania maluszka ewentualnie kremik na gorszą pogodę, ale to w jakimś rossmanie. Tak mnie lekarz straszył, że chce mieć wszystko wcześniej. Ciuszki się już piorą i koszule do szpitala też wrzuciam. Ja mam proszek dzidziuś w opakowaniu pachnie, ale na ciuszkach bardzo delikatnie.
#2132 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() podczas ogladania i malz sie wzdrygal..leee..to tak to wyglada.. ![]() Cytat:
![]() Ja dzis zaczynam 30tc..jak sobie pomysle,ze przy dobrych wiatrach za 8 tyg bd juz po wszystkim to nie dowierzam..niby tak niewiele czasu ale niecierpliwie sie juz..dluzy mi sie to trochu.. wstawilam juz nastepne pranie bo pogoda dzis piekna i poschnie ladnie na podworku. zmienili mi w gemini status na zafakturowano i podali nr listu przewozowego..dotrze paczka dzisiaj? ela powodzenia na wizycie ![]()
![]() |
#2133 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w necie pisze ze odejscie czopa zwiastuje ze porod nastapi do 14 dni, ja urodzilam tydzien po tym jak zaczal mi odchodzic ![]() odkurzylam bo nie moglam patrzec na syf, dzisiaj ladna pogoda wiec na spacer jakis z corka wybede ![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
![]() tak policzylam ile mnie jeszcze wizyt czeka, oprocz poniedzialkowej 2!! bo chodze co 3 tygodnie, no chyba ze w pazdzierniku gin zmieni na co 2 tyg. bo wypadalaby mi ostatnia wizyta 13.10 i wtedy l4 wypisalby mi do 2.11 czyli akurat do tp, podpytam go w poniedzialek
![]() |
#2134 | ||
Zakorzenienie
|
moja mama też dziś pojechała, przed 7 rano, bo w naszych okolicznych lidlach kupowanie artykułów promocyjnych przypomina bitwę pod Grunwaldem Matejki
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
czuję się wywołana do tablicy Frau ![]() no tak w skrócie wielkim to oddychanie torem przeponowo-żebrowo-brzusznym polega na obniżeniu przepony po to, żeby powiększyć pojemność płuc. "oddychanie przeponą" to powszechny skrót myślowy, bo wiadomo, że oddychamy powietrzem ![]() no dobra. postaram sie krótko ![]() najpierw sobie trzeba uświadomić, czym jest przepona. wielu mówi, że przepona to taka miska, postawiona dnem do góry, oddzielająca część płucną od trzewi. mniej więcej tak jest; wygląda to tak: ![]() ja wolę przeponę porównywać do "meduzy", bo ona bardziej oddaje przeponowe właściwości, niż "miska". bo miska jest sztywna i nic się z nią nie zrobi (można ją ewentualnie rozbić ![]() przepona i meduza potrafią się zachowywać bardzo podobnie. meduza, żeby się poruszać, zwiększa swoją średnicę i robi się przy tym płaska jak talerzyk; a następnie zmniejsza średnicę, "ściska się" i kształtem przypomina pół kuli lub nawet połówkę jajka. ![]() ![]() to teraz po wstępie obrazkowym: nasza przepona to taka meduza, tylko nie ma zdolności ruchu sama z siebie. jej brzegi przyczepione są do dolnych żeber; zaś cały "grzybek" luźno sobie siedzi w brzuchu, okrywając zołądek, wątrobę, trzustkę, śledzionę, jelita, a w naszym przypadku to już głównie MACICĘ ![]() teraz - jeśli odpowiednio popracujemy mięśniami - rozciągając nasze DOLNE żebra na boki, pomagając przy tym mięśniami brzucha - żebra pociągną za sobą przyczepione brzegi przepony, przez co "czubek meduzy" pójdzie w dół, w klatce piersiowej zrobi się więcej miejsca i my będziemy mogły zrobić głębszy i efektywniejszy wdech. na tym polega oddychanie przeponą. nie jest to, jak wiele osób myśli i mówi, "oddychanie brzuchem" - bo jak widać na obrazku nr 1 przepona nie ma zbyt wiele z mięśniami brzucha wspólnego - jest przyczepiona do zeber. także przy ćwiczeniach oddechu przeponowego najważniejsze to uruchomienie żeber. ALE - mięśnie brzucha bardzo tu pomagają, pomagają wyczuć mięśnie międzyżebrowe i kontrolować ich rozsunięcie. jak ćwiczyć: - uśwuiadamiamy sobie, że chcemy wciągnąć powietrze jak najgłębiej, do samej bożeny, a w tym celu musimy jak najbardziej rozpłaszczyć naszą meduzę; kładziemy dłonie ciut powyżej talii na bokach (mały palec na tej wysokości, gdzie kiedyś była nasza talia ![]() - bierzemy wdech, starając się żeby górne żebra i ramiona nie ruszały się, jak mówiła Gizela - za to dłonie nasze powinny się rozsunąć na boki; patrzymy, czy działa. to samo w pozycji półleżącej wygodnej - na łóżku, z poduchami pod plecami. same mięśnie brzucha w oddychaniu można spokojnie ćwiczyć, zwłaszcza na początku, w pozycji leżącej na płasko - brzuch ma sie przy wdechu podnosić do góry, a klatka nie. ale to są ćwiczenia wstępne. potem już, jak brzuch wie, jak pracować, kontrolujemy przede wszystkim rozsuwanie żeber na boki; brzuch sobie poradzi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2135 |
Wtajemniczenie
|
silesianna wzięłaś sobie do serca
![]() ![]()
#2136 |
Zakorzenienie
|
A czy zawroty glowy podczas oddychania przepona sa normalne? mam tak za kazdym razem
![]()
#2137 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ![]()
#2138 |
Raczkowanie
|
czekoladka normalne, a po kilku wdechach fikanie dziecka też może się zdarzyć. ja nieraz tak je prowokuje do ruchów jak dłużej nie czuje, bo jedzenie słodkiego czy ruszanie brzucha nie zawsze odnosi skutek
anuszka moja przyjaciółka mówi, że używanie elektrycznej szczoteczki bardzo pomaga na kamień, po pewnym czasie nawet taki starszy zaczyna się wykruszać. W ogóle to super sprawa, jak byłam u niej kilka dni i używałam to postanowiłam też sobie kupić i właśnie czekam na paczkę. Są też specjalne dla dzieci, bo ona kupowała w prezencie pięcioletniej siostrzenicy. zdycham ![]() ![]() ![]()
http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007082500100130.png http://www.suwaczki.com/tickers/ckaicsqv3drdev9w.png Edytowane przez Beata Marcina :0 Czas edycji: 2014-08-28 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#2139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chyba tak...bo to taka hiperwentylacja... więc raczej mogą się zdarzyć
![]() |
#2140 |
Zakorzenienie
|
Benetta
![]() Beata nie pomogę. Ja jutro jadę na krew, mocz i tsh i chyba podjadę do rodzinnego z tą wysypką. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2141 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Kostka ja tez jestem z wyprawką głęboko w dupie ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2142 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam persila sensitive w plynie ( niemieckiego ) a z ogolno dostępnych to nie polecam loveli, bo pachnie średnio, a podobno uczula. może dzidziuś albo wlasnie bobini platki mydlane? slyszalam nad tymi platkami zachwyty ![]() Kostka odpoczywaj i ciesz się morzem! zazdroszczę! Cytat:
![]() Cytat:
albo bobini esti Twoja paczka chyba dziś jeszcze nie dojdzie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2144 |
Raczkowanie
|
Wróciłam z lidla, pojechałam na 7.30 bo mąż stwierdził że u nas lidl o tej godziny otwarty, przyjeżdżam a tam tłum ludzi- dosłownie z 50 osób. Jakoś się dostałam pod drzwi a tam godzina otwarcia 8.00 - no to nic wróciłam do auta i czekam a tam tłum z minuty an minutę się powiększa. Parking ogromny a już o 7.45 nie było gdzie stanąć. W końcu o 8.00 otwarli drzwi, dobrze że stałam na samym końcu bo by mnie stratowali. Większość dosłownie wbiegła do sklepu, nie patrząc na nic. Już nie będę opisywać co się działo przed koszykami z odzieżą- ludzie brali o kilkanaście sztuk wszystkiego. Udało mi się jednak kupić dziecku buty i kurtkę i nawet się załapałam na kurtkę dla siebie
![]() Ja to się boję że nie zdążę do porodu bo nie wychwycę w porę skurczy. Jakieś głupie jazdy mam bo przecież zazwyczaj to trochę trwa do tego takich skurczy nie da się przegapić. W poprzedniej ciąży odeszły mi wody a skurcze zaczęły się 2h później. Mam nadzieję że tera będzie podobnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2145 |
Zakorzenienie
|
Gratulacje za rozpoczęte tygodnie
![]() Oj mnie jeszcze bardzo dużo brakuje. Nie mamy wybranego wózka. Do kupienia nadal fotelik, łóżeczko+ materac, wanienka, rożek, kocyki, kombinezon, kosmetyki, pieluchy, przewijak, prześcieradełka, smoczki... Brakuje jeszcze ubranek bo mam za mało. Dla siebie muszę kupić szlafrok, majtki jednorazowe. Mam też listę rzeczy na potem typu laktator/podgrzewacz jak będzie potrzeba. Matę, karuzelkę, leżaczek też kupimy później. Wszak przed nami mikołaj i gwiazdka to trzeba będzie córci coś sprezentować. Po 10 września (jak pensja przyjdzie) chcę kupić fotelik i łóżeczko. A wózek w październiku zamówimy. Reszta pierdół gdzieś tam po drodze tak by do połowy października się wyrobić. A no i pokoik trzeba ogarnąć, zamontować rolety albo kupić zasłony, kupić żyrandol i jakąś lampkę, powiesić jakieś obrazki by puste ściany nie straszyły. Edytowane przez aleksandrettaa Czas edycji: 2014-08-28 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2146 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
raczej jest tak, że większość pierwszych ciąż rozwiązuje się po terminie (jakoś 60 czy 70proc...); przy drugich ciążach pół na pół - połowa przed terminem, druga połowa po; przy trzecim porodzie większość kobiet rodzi w terminie lub chwilę przed. ale tu też reguły nie ma. z tym kolejnym porodem (do 5-8 lat od poprzedniego) to jest tak, że ciało "pamięta" poprzedni poród dlatego wszystko często postępuje szybciej. i szybciej od odejścia czopa zaczyna się poród, krócej trwa bo szyjka szybciej się rozwiera itd. natomiast teraz mamy tyle przyspieszaczy, typu oxy, typu cewnik i balonik, przebijanie pęcherza - że natura sama z siebie czesto niewiele robi, lekarze mocno ją wspierają i pospieszają, dlatego też ciężko jest tu robić jakieś sensowne prognopzy... bo jeśli pierwszy poród był z oxy, cewnikiem, balonikiem i jeszcze czymś, a drugi nie jest niczym wspomagany, to ten drugi może byc dłuższy niż pierwszy - to jasne... Cytat:
a czemu było CC u Ciebie? skąd to wcześniacvtwo i w któryb tc byłaś urodzona? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() za to półtorej godziny później jak ☠☠☠*ĘŁO to aż z łóżka się lało na podłogę i całą trasę do łazienki zalałam... zostawiałam za sobą ślad jak ślimak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() będzie dwóch Jerzów ![]() Cytat:
mam tylko nadzieję że zrozumiale to wysmarowałam ![]() Cytat:
![]() ale ale - hiperwentylacja oznacza, że DOBRZE ćwiczysz ![]() ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2147 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() filmików też nie oglądam, po co się nakręcać ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Silesianna jesteś wielka ![]() Cytat:
![]() ![]() co do wyprawki to mój mąż, jak przynoszę kolejne ciuszki to mówi że przecież juz wszytko mamy to go wczoraj uświadomiłam że nic nie mamy:P Cytat:
![]()
![]() |
#2148 |
Rozeznanie
|
tak jak ja
![]() Cytat:
wlasnie dostalam maila od skrzata/allegro w sprawie lozeczka,bd w przyszly czwartek ![]()
#2149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2150 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() moja wyobraźnia jest fantastyczna! ![]()
![]() |
#2151 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() polecam zestaw do plukania nosa i zatok http://aptekamax24.pl/product-pol-13...-saszetek.html Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja mam pytanie odnosnie cc, bo wiadomo ze jakis czas po cc nie mozna wstac z lozka, a co z higiena? pielegniarki sie tym zajmuja? zmieniaja te podklady? a siku?
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2014-08-28 o 11:21 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie po cc pionizują max do 12h, a przez te pół dnia to się położne zajmują; siku to albo cewnik jest założony, albo basen... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2153 |
Zadomowienie
|
Ania my w seksie nie działamy, bo ciągle mamy zakazy, ale jak się wczoraj spytałam męża czy chce lodzika to się tak szybko rozbierał, że by się połamał
![]()
#2154 | |
Raczkowanie
|
Dzięki czekoladka, nienawidzę płukania nosa, ale może trzeba będzie się ratować
![]() Dobre pytanie z tą higieną po cesarce... Mi koleżanka opowiadała, że bardzo ciężko było jej się doprosić o przewinięcie dziecka, nie mówiąc już o jej potrzebach, a na sali nie mógł przebywać nikt z rodziny. Na dodatek na salach je "sortowano" i wszystkie leżały z tego samego dnia z cesarki i nawet nawzajem nie mogły sobie pomóc. Im bliżej porodu tym mniej się go boję, a bardziej pobytu w szpitalu, coś czuje że może się skończyć deprechą albo chandrą co najmniej. ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2155 |
Zadomowienie
|
silesianna, jesteś nasz MISZCZ
![]() ![]() ![]()
#2156 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A takie jeszcze wyprawkowe pytanie po co sól fizjologiczna? Bo tak sie zastanawialam i w koncu nie wiem. Do przemywania oczek? Bo czytalam ze oczka przemywa sie ciepla przegotowana wodą i juz sama nie wiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, do przemywania oczek ![]() u mnie z seksem rzadko, ale się zdarza. choć mogłoby być częściej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2158 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() słoneczko usmialam się ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2159 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My działamy ale rzadko, już mi nie wygodnie ![]() silesianna - szacun !! Ciekawe jak mi będzie parcie wychodziło ![]() melleczka - czy jest tu melleczka ?? niech się odezwie ![]() ![]()
![]() |
#2160 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z domowych smakołyków polecam chrzan i czosnek, ładnie odtykają nocha (oczywiście spożyte w odpowiedniej ilości...). A z aptecznych dostałam pozwolenie na Sinupret. Na szczęście nic mocniejszego jeszcze nie było mi potrzebne. Natomiast przy pierwszych walkach z zatokami laryngolog kategorycznie zabroniła wszelkich płukanek, gorących okładów czy parówek. Generalnie odkąd do niej trafiłam byłam leczona tylko przez żołądek, żadnych specyfików do nosa nigdy nie przepisywała. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.