Listopad- Grudzień 2014- część IV :) - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-28, 20:32   #2251
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)

Cytat:
Napisane przez Indra83 Pokaż wiadomość

Czekoladko, ja też byłam z synem pierwszy raz u dentysty przed.3 urodzinami, on ma słabe zęby i ma już trzy plomby, ale ma super dentystke i daje sobie wszystko zrobić, zawsze dostaje prezent a rodzice rachunek
moja ma zabki zdrowe, az dziw bo duzo 5-latkow ma prochnice
no ale od zawsze lubila myc zabki , czasami ja jej porzadnie szoruje jak widze ze niedomyte sa
powiedzialam jej kiedys ze i tak jej te "perelki" wypadna ale urosna nowe to sie poplakala ze ona nie chce innych

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 20:46   #2252
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Gonia, może jednak za uboga w kalorie dieta i w zdrowe tluszcze? Bo dziecko ładnie przybiera
W kaloriach wypada dobrze, mięsa jem i tak więcej niż powinnam bo inaczej głodna chodziłam najważniejsze, że Malutka zdrowo rośnie

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
moja ma zabki zdrowe, az dziw bo duzo 5-latkow ma prochnice
no ale od zawsze lubila myc zabki , czasami ja jej porzadnie szoruje jak widze ze niedomyte sa
powiedzialam jej kiedys ze i tak jej te "perelki" wypadna ale urosna nowe to sie poplakala ze ona nie chce innych

jak słodko
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 20:47   #2253
Indra83
Wtajemniczenie

Mój syn ma słabe zeby, chyba po mnie, bo przecież myje, ale trudno, jak widzę te dzieci z zeżartymi przez próchnice wszystkimi przednimi zębami, to mi się słabo robi.

Sweet, suknię trzeba zamówić wcześniej, ale ostatnia przymiarka z krawcową jest na krótko przed ślubem.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-08-28, 20:51   #2254
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Wam juz lozeczka stoja, a mi sie wydaje jakos za szybko zeby skrecic no ale jak w koncu malz pomaluje sciany w garderobie to wyciagne to lozeczko i moze skrecimy...

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-08-28, 20:53   #2255
Kasia427
Wtajemniczenie

Anuszka możesz śmiało już iść do dentysty, tymbardziej jak mała ma kamień.. dowiesz się od czego to i co robić, jak zapobiegać itd...
Ja z chłopakami poszłam jak mieli 1,5 roku, ale im pierwsze zeby wyszly jak skonczyli 3 miesiace wiec szybciej narazone byly na prochnicę.. mieszkaliśmy wtedy w centrum Polski, a tam mam ciocię stomatologa więc na luzie chłopaki do niej poszli, pierwsza wizyta to psikanie wodą do kubka, jazda w górę i w dół na fotelu i ciocia im czymś smarowała zęby co 3 miesiace zeby zapobiegac prochnicy... młodszy ma zdrowe ale teraz się boi chodzić do dentysty, a starszy miał kilka ubytków ale poleczone już ma, wcale się nie boi, siada jak stary i każe sobie wiercić teraz starszemu już 3 mleczaki wypadły, dwa mu wyrosły stałe na dole, a górna jedynka pusta szczerbaty pojdzie do szkoły ja mam obsesję na punkcie ich zębów, chcę żeby mieli zdrowe, proste i mocne bo co to za chłopaki z brzydkimi zębami... żadna dziewczyna ich nie bedzie chciala :P
Stary 2014-08-28, 20:53   #2256
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Mój syn ma słabe zeby, chyba po mnie, bo przecież myje, ale trudno, jak widzę te dzieci z zeżartymi przez próchnice wszystkimi przednimi zębami, to mi się słabo robi.

Sweet, suknię trzeba zamówić wcześniej, ale ostatnia przymiarka z krawcową jest na krótko przed ślubem.

geny tez tu maja swoje 3 grosze ....
synek sasiadki ma 3 latka i wszystkie zabki z przodu zezarte od prochnicy, ale tu akurat sie nie dziwie skoro w nocy soczki pije

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-08-28, 21:01   #2257
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justana1984 Pokaż wiadomość

TYLKO? Ja pitole to ja mam moooże z dwie chusteczki nawilżane i patyczki do uszu
to podobnie jak ja, mam szufladę ubranek (chyba wystarczy), 2 paczki pieluch, 12 rolek fizelinowych ściereczek i tyle... a, i oilan do kąpieli. wow
i stary wózek (muszę sprawdzić koła, czy opony się nie zleżały!), i łóżeczko w piwnicy, ale na razie będzie kołyska wiec nie będziemy go wyciągać.

jak przyjdzie michała pensja to muszę to ogarnąć, tylko z kasą zrobiło się bardzo krucho, karta kredytowa zadłużona, słabo jest...

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

Silesiana super wytłumaczyłaś to oddychanie przeponą normalnie czytałam i ćwiczyłam i wychodziło
Inna sprawa, że podczas porodu zupełnie nie potrafilam tego zrobić i powietrze nabierałam do buzi, myślałam, że mi baniak pęknie
haha, ja też obcykana i w teorii i w praktyce (wiele lat się uczyłam prawidłowo i efektywnie oddychać - i chyba jednak sie nauczyłam, skoro śpiewałam w zespołach hardkorowych ), teorię mam zgłębioną jak nie wiem, przeponowo oddycham na co dzień, nawet już nie umiem płytkiego wdechu wziąć, a jak mi przyszło rodzić... to się zatykałam, łkałam, dusiłam i tyle tego by było... nichu nie mogłam się skupić na tym oddychaniu. za to wydzieranie się wychodziło mi bez problemu

Cytat:
Napisane przez anuszka21 Pokaż wiadomość

Beata Marcina, a no popatrz to moze zakupie jej elektryczna, bo ona to głownie paste zjada, a nie szoruje zeby moze i sobie kupie... a jaką masz dla siebie?
ooo moja też wpierniczała pastę! ale jak!

my mamy taką: http://allegro.pl/szczoteczka-elektr...532444331.html
młoda ma teraz tę: http://allegro.pl/szczoteczka-braun-...525483130.html
wcześniej i my i ona mieliśmy takie elektryczne "jednorazówki" po ok. 30zł. jakość bez porównania... poziom doczyszczenia zębów nie wiem, z 10x wyższy? końcówki kupuję hurtowo raz w roku na allegro, ale oryginały, zamienniki są sporo słabsze, szybciej się niszczą, wg mnei się nie opłacają. oryginały wychodzą duuużo taniej niż w drogeriach i marketach.

poziom zjadalności pasty przez moje dziecko spadł drastycznie, czas mycia przez nią zębów - mocno się wydłużył. staje przed lustrem, rozdziawia paszczę i szoruje i patrzy tylko gdzie jeszcze nie myła

także ja też bardzo polecam, nie wróciłabym już do tradycyjnych szczoteczek...

Cytat:
Napisane przez ~Olya~ Pokaż wiadomość
Hej kochane!
Długo niezaglądałam ze względu na upragniony urlop
wyleżałam się i wybyczyłam nad morzem
brzuch urósł mi strasznie przez ostatni tydzień!
brzuch to brzuch, widok to widok, ale JAKIE TY MASZ NOGI!!! zazdroszczę

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
Olya piekne zdjecie
Moj ostatnio w 26.tc byl ulozony posladkowo, ciekawa jestem czy sie przekrecil...watpie, bo czkawke czuje z boku wiec chyba jest poprzecznie..ma wiem, ze tak 30-32 tc wiekszosc sie juz przekreca glowka w dol.

mój już ze 2 tygodnie siedzi głową w pęcherzu, takie mam wrażenie... i konsekwentnie, nie ma ochoty się obracać. tylko wierci się z boku na bok, tzn raz mam jego kręgosłup z prawej, raz z lewej strony

a to że czkawkę czujesz z boku to wcale nie musi oznaczać poprzecznego ułożenia, możliwe że jest pionowo - z obserwacji noworodów - podczas czkawki najbardziej podskakują ramiona/plecy/pupa, nie głowa, jak mi sie wydawało w poprzedniej ciąży... a to przecież logiczne, w końcu czkawka to skurcz meduzy, TFU! przepony
także czucie czkawki z boku nie wyklucza się z ułożeniem główkowym ani trochę Jerzyk tez często daje mi odczuć czkawkę po boku, a jestem pewna na 95% że jest głową w dół

Cytat:
Napisane przez My Sweet Little Precious Pokaż wiadomość
Ja tam ciągle jestem głodna na diecie cukrzycowej i tak to nic nie zmienia A 9 miesięcy po porodzie mam ślub, nie wiem jak ja to wszystko ogarnę!
po ciąży z Malwą mi sporo zostało a i przed ciążą nie byłam chuderlakiem, zebrałam się w sobie, wykupiłam dietę na vitalii, od listopada do kwietnia schudłam chyba 14kg bez wysiłku większego także wszystko przed Tobą możliwe
* gorzej,że tylko przez rok mi się udało to utrzymać, a potem znów sie zapasłam, pzrestałam się kontrolować i lipa ... jojo to niestety moje drugie imię

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
ja tez glodna! jak to ogarnąć? czy to normalne, ze ledwo zjadam posiłek, a już mysle o nastepenym? a dziś mój cukier również piękny 85-114-97 do tej pory trzy pomiary
j!
nooo, normuje się! a co ile godzin jesz?
i tak, to normalne. też tak mam...

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
byliśmy w przedszkolu... na począte kiszka, bo z łaski pokazali nam szatnię i usłyszałam, ze to tyle, reszta w poniedziałek.... czaicie? to po co wczoraj ta gadka przez telefon, że zwiedzanie, oglądanie? wrrrrr
ale powstrzymałam nerwy i grzecznie poprosiłam, żeby mi chociaż Pani pokazała drzwi, za ktorymi jest ta sala, żebym mogła mu pokazać gdzie pójdzie... no i pokazała, nawet otworzyła, a na dodatek przypadkiem spotkaliśmy panią, która będzie jego wychowawcą zagadała do niego, przedstawiła się, wzięła do tej sali, pokazała zabawki, zaaferowany byl o to mi chodziło! żeby nie było, że przedszkole to czarna dziura, tylko teraz umie sam powiedzieć, że jest pani Zosia, zabawki, duuuużo samochodów i garaż dzieci zbudowały dla Jasia także trochę mi to dodało otuchy, a tym samym i jemu
teraz już mu nie będę nic kładła do głowy, niech odsapnie od tematu, a od poniedzialku zaczynamy!
superowo!!!

Cytat:
Napisane przez GoniaaaS Pokaż wiadomość
No właśnie nie za dobrze, jestem na tej diecie cukrzycowej może to ma wpływ. Ale kurcze tyle błonnika co ja zjadam teraz to chyba nigdy w życiu nie jadłam i mam meeega zaparcia, jeszcze ten pessar je poteguje juz sama nie wiem jak sobie z tym poradzic ;(
hmm, a może jednorazowo jakieś mocniejsze środki? czopek glicerynowy, lewatywa?
współczuję :/

miałam dziś intensywny dzień, spać mi się chce
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-28, 21:03   #2258
Indra83
Wtajemniczenie

Gonia, ja nie uważam że mieso jest niezbędne dla kobiety w ciąży, a wręcz działa zatykająco, bardziej chodziło mi o oliwę z oliwek i oleje,np. lniany, ewentualnie morskie ryby

Stary 2014-08-28, 21:18   #2259
ela_86
Wtajemniczenie

wpierniczam watę cukrową
Stary 2014-08-28, 21:21   #2260
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Gonia, ja nie uważam że mieso jest niezbędne dla kobiety w ciąży, a wręcz działa zatykająco, bardziej chodziło mi o oliwę z oliwek i oleje,np. lniany, ewentualnie morskie ryby

Ryb jem bardzo sporo, wcześniej mi się nie chciało a odkąd jestem w ciąży mogę je jeść i jeść oliw mało używam jedynie raz na jakiś czas do jakiejś surówki, bo mam jeść warzywa jak najmniej przetworzone więc raz na jakiś czas je jedynie rozdrabniam

Silesiana
a można czopki czy lewatywy w ciąży? Ja mam pessar i mam uważać na wszystko co wywołuje skurcze ;/

Edytowane przez GoniaaaS
Czas edycji: 2014-08-28 o 21:22
Stary 2014-08-28, 21:27   #2261
Beata Marcina :0
Raczkowanie

anuszka ja sobie zamówiłam taką http://vm24.pl/pl/p/Braun-Oral-B-Tri...STRYBUCJA/1022 W sumie nie wiem za bardzo czym te szczoteczki się różnią, wybrałam tą, bo mam zaufanie do kumpeli, a ona ją wybrała dla siebie. Przez to wybieranie wózków, fotelików i innych klamotów mam już uczulenie na wybieranie czegokolwiek W tym sklepie wychodzi chyba najtaniej, końcówki też zresztą. A koleżanka dla siostrzenicy kupiła taka jak Silesianna wrzuciła link, do takiej dla dorosłych zresztą też można końcówki dla dzieci założyć.
Beata Marcina :0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 21:50   #2262
LolaMontez
Wtajemniczenie

Witam Szanowne Pani późnym wieczorem dzis byłam na SR i było spotkanie z prawnikiem
Mam dwie ciekawostki, które mogą sie przydać otóż:

1) znieczulenie przy porodzie jest bezpłatne w całej Polsce!!! Niektóre szpitale ściemniania, liczą sobie konkretna kasę a nie maja takiego prawa pan prawnik powiedział: wiadomo w trakcie porodu nikt sie nie będzie kłócił ze nie zapłaci bo za darmo ale wtedy trzeba wziąć potwierdzenie zapłaty napisać pismo do NFZ i zwracają kasę trzeba tez uważać bo szpitale sie wycwaniły i No liczą sobie 300 zł za spotkanie z anestezjologiem a wtedy znieczulenie za darmo i niestety tak mogą :-/ ale samo znieczulenie jest za darmo

2) tu jeszcze większa ciekawostka (przynajmniej dla mnie, a pracuje częściowo dla kadr a tego nie wiedziałam) jeżeli wrócicie po macierzyńskim do pracy to wiadomo pracodawca ma obowiązek was przyjąć na min. 3 miesiące. Jeżeli jednak sie boicie ze potem Was zwolni to składacie pisemko do kadr (najlepiej jakoś potwierdzone) ze w ciagu najbliższych 12 miesięcy będziecie korzystały z urlopu wychowawczego (tego bezpłatnego) i wtedy Was nie mogą zwolnić bo jesteście chronione , oczywiście 12 m-cy to dużo czasu i wcale na ten urlop iść nie musicie ale zawsze te 12 miesięcy jest sie chronionym

A tak z "luźniejszych rzeczy" anegdotka: wiadomo o porodzie trzeba powiadomić pracodawcę, ze sie urodziło i z automatu przechodzi sie na urlop macierzyński i jedna dziewczyna zadała pytanie panu prawnikowi: "teraz jestem na L4 i pózniej przechodzę z automatu na macierzyński i muszę powiadomić pracodawcę ale co jak nie zdążę????" Konsternacja cała sala siedzi i patrzy o co jej chodzi a ona dalej" No jak np zacznę rodzic w nocy to ja mam dzwonić w trakcie skurczy po nocach do pracodawcy?"
Myślałam ze sie zesikam ze śmiechu
LolaMontez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 21:54   #2263
Aneeczka1234
Raczkowanie

Kobitki dzisiaj sie załamałam, bo od kilku miesiecy łykam prenatal classic i dha i brałam każdego po jednej tabletce. byłam święcie przekonana ze w jednej tabletce dha jest wystarczająca ilośc tych kwasów omega. a dzisiaj sie dotyczałam ze trzaba było brac 2 tabletki bo w jednej jest 300mg a norma to 400-600 mg. Czy ja bardzo zaszkodziałam dziecku??Czuję się okropnie jak mogłam być taka pusta i nie doczytac tego mimo ze ulotkę czytalam z 10 razy.
Aneeczka1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 21:55   #2264
agatus84
Raczkowanie

hop hop, ponawiam pytanie, jak wasze kontakty z firmą Lulinek od pościeli? Czekam ponad 2 dni na odpowiedź, telefonu nie ma... inni też tak mieli? bo nie wiem, szukać gdzie indziej czy czekać?
agatus84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 21:56   #2265
Aneeczka1234
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Witam Szanowne Pani późnym wieczorem dzis byłam na SR i było spotkanie z prawnikiem

1) znieczulenie przy porodzie jest bezpłatne w całej Polsce!!! Niektóre szpitale ściemniania, liczą sobie konkretna kasę a nie maja takiego prawa pan prawnik powiedział: wiadomo w trakcie porodu nikt sie nie będzie kłócił ze nie zapłaci bo za darmo ale wtedy trzeba wziąć potwierdzenie zapłaty napisać pismo do NFZ i zwracają kasę trzeba tez uważać bo szpitale sie wycwaniły i No liczą sobie 300 zł za spotkanie z anestezjologiem a wtedy znieczulenie za darmo i niestety tak mogą :-/ ale samo znieczulenie jest za darmo

2) tu jeszcze większa ciekawostka (przynajmniej dla mnie, a pracuje częściowo dla kadr a tego nie wiedziałam) jeżeli wrócicie po macierzyńskim do pracy to wiadomo pracodawca ma obowiązek was przyjąć na min. 3 miesiące. Jeżeli jednak sie boicie ze potem Was zwolni to składacie pisemko do kadr (najlepiej jakoś potwierdzone) ze w ciagu najbliższych 12 miesięcy będziecie korzystały z urlopu wychowawczego (tego bezpłatnego) i wtedy Was nie mogą zwolnić bo jesteście chronione , oczywiście 12 m-cy to dużo czasu i wcale na ten urlop iść nie musicie ale zawsze te 12 miesięcy jest sie chronionym

A tak z "luźniejszych rzeczy" anegdotka: wiadomo o porodzie trzeba powiadomić pracodawcę, ze sie urodziło i z automatu przechodzi sie na urlop macierzyński i jedna dziewczyna zadała pytanie panu prawnikowi: "teraz jestem na L4 i pózniej przechodzę z automatu na macierzyński i muszę powiadomić pracodawcę ale co jak nie zdążę????" Konsternacja cała sala siedzi i patrzy o co jej chodzi a ona dalej" No jak np zacznę rodzic w nocy to ja mam dzwonić w trakcie skurczy po nocach do pracodawcy?"
A wiesz może jak to jest kiedy ma sie umowe do czasu porodu??
Stary 2014-08-28, 21:57   #2266
Keithlyn
Zadomowienie

Cytat:

no tak myślenie czasem boli

Keithlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 21:59   #2267
manieczka1
Zakorzenienie

Silesiana no masz racje z ta czkawka okaze sie we wt jak sie ulozyl
Aneczka mysle, ze nie zaszkodzilas, bo nie bralas za duzo. Ja biore sam prenatal bez dha i nawet ginka mowila, ze jak morfologia w normie to moge nie brac prenatalu

23.06.2011
01.06.2013

Edytowane przez manieczka1
Czas edycji: 2014-08-28 o 22:01
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 22:00   #2268
LolaMontez
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aneeczka1234 Pokaż wiadomość
Masz umowę przedłużona do czasu porodu? No to pózniej macierzyński płaci Ci ZUS wtedy lepiej wziąć od razu 12 miesięcy.
Stary 2014-08-28, 22:07   #2269
Aneeczka1234
Raczkowanie

Cytat:
Masz umowę przedłużona do czasu porodu? No to pózniej macierzyński płaci Ci ZUS wtedy lepiej wziąć od razu 12 miesięcy.

tak umowę mam do dnia porodu tak dokładnie jest napisane. Wiec nie wiem czy papiery po porodzie mam samam zanieśc do zuzu czy to jeszcze pracodawca załatwia

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
Silesiana no masz racje z ta czkawka okaze sie we wt jak sie ulozyl
Aneczka mysle, ze nie zaszkodzilas, bo nie bralas za duzo. Ja biore sam prenatal bez dha i nawet ginka mowila, ze jak morfologia w normie to moge nie brac prenatalu

to ty wogóle nie bierzesz witamin z dha?? wyniki tez mam dobre ale dowiedzialam sie ze normalnie trzeba przyjmowac dawke 400mg dha dziennie a ja przyjmowalam 300 mg i już dygam ze zrobialm coś dziecku, że sie nie wykształci dobrze itp. ;/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-28, 22:08   #2270
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Kobitki dzisiaj sie załamałam, bo od kilku miesiecy łykam prenatal classic i dha i brałam każdego po jednej tabletce. byłam święcie przekonana ze w jednej tabletce dha jest wystarczająca ilośc tych kwasów omega. a dzisiaj sie dotyczałam ze trzaba było brac 2 tabletki bo w jednej jest 300mg a norma to 400-600 mg. Czy ja bardzo zaszkodziałam dziecku??Czuję się okropnie jak mogłam być taka pusta i nie doczytac tego mimo ze ulotkę czytalam z 10 razy.
aż mi się głupio zrobiło, bo ja niczego nie łykam...

ale mam ochotę na sajgonki.....
idę tymczasem po śledzika....
Stary 2014-08-28, 22:12   #2271
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
wpierniczam watę cukrową
A ja krowki!!!

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Cytat:
Ryb jem bardzo sporo, wcześniej mi się nie chciało a odkąd jestem w ciąży mogę je jeść i jeść oliw mało używam jedynie raz na jakiś czas do jakiejś surówki, bo mam jeść warzywa jak najmniej przetworzone więc raz na jakiś czas je jedynie rozdrabniam

Silesiana
a można czopki czy lewatywy w ciąży? Ja mam pessar i mam uważać na wszystko co wywołuje skurcze ;/
Mozna, ale przy pessarze bym uwazala. Ew. Pol czopka, zeby ruszyc. Wszystkie przeczyszczajace doustne odpadaja... a colon c probowalas? Albo poping z amarantusa?
Stary 2014-08-28, 22:14   #2272
LolaMontez
Wtajemniczenie

Cytat:
tak umowę mam do dnia porodu tak dokładnie jest napisane. Wiec nie wiem czy papiery po porodzie mam samam zanieśc do zuzu czy to jeszcze pracodawca załatwia

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

to ty wogóle nie bierzesz witamin z dha?? wyniki tez mam dobre ale dowiedzialam sie ze normalnie trzeba przyjmowac dawke 400mg dha dziennie a ja przyjmowalam 300 mg i już dygam ze zrobialm coś dziecku, że sie nie wykształci dobrze itp. ;/
Do pracodawcy musisz dostarczyć zaświadczenie o porodzie a resztę chyba załatwiasz sama bo tak naprawdę umowa skończyła Ci sie wczesniej i nie jesteś już pracownikiem firmy, masz tylko przedłużona umowę. Ale nie jestem pewna w 100%, najlepiej zadzwonić do ZUS oni powiedzą wszystko
Stary 2014-08-28, 22:15   #2273
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Spokojnie niektore dziewczyny w ogole niw lukaja zadnych suplementow i tez zdrowe dzieci rodza

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-28, 22:15   #2274
Frau Gizela
Rozeznanie

Cytat:
witam się!

czuję się podniesiona na duchu

byliśmy w przedszkolu... na począte kiszka, bo z łaski pokazali nam szatnię i usłyszałam, ze to tyle, reszta w poniedziałek.... czaicie? to po co wczoraj ta gadka przez telefon, że zwiedzanie, oglądanie? wrrrrr
ale powstrzymałam nerwy i grzecznie poprosiłam, żeby mi chociaż Pani pokazała drzwi, za ktorymi jest ta sala, żebym mogła mu pokazać gdzie pójdzie... no i pokazała, nawet otworzyła, a na dodatek przypadkiem spotkaliśmy panią, która będzie jego wychowawcą zagadała do niego, przedstawiła się, wzięła do tej sali, pokazała zabawki, zaaferowany byl o to mi chodziło! żeby nie było, że przedszkole to czarna dziura, tylko teraz umie sam powiedzieć, że jest pani Zosia, zabawki, duuuużo samochodów i garaż dzieci zbudowały dla Jasia także trochę mi to dodało otuchy, a tym samym i jemu
teraz już mu nie będę nic kładła do głowy, niech odsapnie od tematu, a od poniedzialku zaczynamy!

a po wizycie ok, usg nie miałam, ale pozamykana jestem na 4 spusty dostałam tylko tardyferon na tą moją morfologię, ale powiedziała, że jak na ten etap ciąży to i tak jest pięknie nospę forte tez mi dała, żebym sobie brała stale, ale nie wiem czy nie brać tylko doraźnie jak potrzebuję...

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

aaa no i przytyłam 2kg nareszcie
Tych dni adaptacyjnych i spacerów po salach to jednak bardziej rodzice niż dzieci potrzebują, żeby wiedzieli w jakich warunkach ich dziecko będzie spędzało czas, z kim i w ogóle. No i dobrze więc że jesteś spokojniejsza, bo ta niepewność mogłaby się Hansowi udzielić i przedszkole miało by na dzień dobry przewalone ;-) słyszałam też, że pierwsze rady powinien tata zaprowadzić dziecko, bo mniej się rozkleja z reguły chłop i dzieć czuje się bezpiecznie, a jak widzi ślimtającą matkę to czuje zagrożenie i nie chce zostać. Ile w tym prawdy-nie wiem

Cytat:

e tam, miliony kobiet w ogóle nie biorą żadnych witamin i też rodzą zdrowe dzieci więc nie czyń sobie wyrzutów

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
to podobnie jak ja, mam szufladę ubranek (chyba wystarczy), 2 paczki pieluch, 12 rolek fizelinowych ściereczek i tyle... a, i oilan do kąpieli. wow
i stary wózek (muszę sprawdzić koła, czy opony się nie zleżały!), i łóżeczko w piwnicy, ale na razie będzie kołyska wiec nie będziemy go wyciągać.

jak przyjdzie michała pensja to muszę to ogarnąć, tylko z kasą zrobiło się bardzo krucho, karta kredytowa zadłużona, słabo jest...

haha, ja też obcykana i w teorii i w praktyce (wiele lat się uczyłam prawidłowo i efektywnie oddychać - i chyba jednak sie nauczyłam, skoro śpiewałam w zespołach hardkorowych ), teorię mam zgłębioną jak nie wiem, przeponowo oddycham na co dzień, nawet już nie umiem płytkiego wdechu wziąć, a jak mi przyszło rodzić... to się zatykałam, łkałam, dusiłam i tyle tego by było... nichu nie mogłam się skupić na tym oddychaniu. za to wydzieranie się wychodziło mi bez problemu

ooo moja też wpierniczała pastę! ale jak!

my mamy taką: http://allegro.pl/szczoteczka-elektr...532444331.html
młoda ma teraz tę: http://allegro.pl/szczoteczka-braun-...525483130.html
wcześniej i my i ona mieliśmy takie elektryczne "jednorazówki" po ok. 30zł. jakość bez porównania... poziom doczyszczenia zębów nie wiem, z 10x wyższy? końcówki kupuję hurtowo raz w roku na allegro, ale oryginały, zamienniki są sporo słabsze, szybciej się niszczą, wg mnei się nie opłacają. oryginały wychodzą duuużo taniej niż w drogeriach i marketach.

poziom zjadalności pasty przez moje dziecko spadł drastycznie, czas mycia przez nią zębów - mocno się wydłużył. staje przed lustrem, rozdziawia paszczę i szoruje i patrzy tylko gdzie jeszcze nie myła

także ja też bardzo polecam, nie wróciłabym już do tradycyjnych szczoteczek...

brzuch to brzuch, widok to widok, ale JAKIE TY MASZ NOGI!!! zazdroszczę

mój już ze 2 tygodnie siedzi głową w pęcherzu, takie mam wrażenie... i konsekwentnie, nie ma ochoty się obracać. tylko wierci się z boku na bok, tzn raz mam jego kręgosłup z prawej, raz z lewej strony

a to że czkawkę czujesz z boku to wcale nie musi oznaczać poprzecznego ułożenia, możliwe że jest pionowo - z obserwacji noworodów - podczas czkawki najbardziej podskakują ramiona/plecy/pupa, nie głowa, jak mi sie wydawało w poprzedniej ciąży... a to przecież logiczne, w końcu czkawka to skurcz meduzy, TFU! przepony
także czucie czkawki z boku nie wyklucza się z ułożeniem główkowym ani trochę Jerzyk tez często daje mi odczuć czkawkę po boku, a jestem pewna na 95% że jest głową w dół

po ciąży z Malwą mi sporo zostało a i przed ciążą nie byłam chuderlakiem, zebrałam się w sobie, wykupiłam dietę na vitalii, od listopada do kwietnia schudłam chyba 14kg bez wysiłku większego także wszystko przed Tobą możliwe
* gorzej,że tylko przez rok mi się udało to utrzymać, a potem znów sie zapasłam, pzrestałam się kontrolować i lipa ... jojo to niestety moje drugie imię

nooo, normuje się! a co ile godzin jesz?
i tak, to normalne. też tak mam...

superowo!!!

hmm, a może jednorazowo jakieś mocniejsze środki? czopek glicerynowy, lewatywa?
współczuję :/

miałam dziś intensywny dzień, spać mi się chce
No to dobranoc

Frau Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 22:24   #2275
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
A ja krowki!!!

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Mozna, ale przy pessarze bym uwazala. Ew. Pol czopka, zeby ruszyc. Wszystkie przeczyszczajace doustne odpadaja... a colon c probowalas? Albo poping z amarantusa?
colon c to chyba błonnik? ja na diecie cukrzycowej jem go ogromne ilości, ale mogę spróbować a poping z amarantusa pierwsze słyszę w aptece można kupić?

Ja nie biorę żadnych suplementów oprócz kwasu foliowego ginekolog nie kazała, kurde a powinno sie?
Stary 2014-08-28, 22:33   #2276
My Sweet Little Precious
Zadomowienie

Amarantusa kupisz w supermarkecie w dziale ze zdrowa zywnoscia, ja ostatnio kupilam w rossmannie. Ale na mnie niestety nie dziala

A nie wiecie czy można taki proszek Xenna (blonnik właśnie) w ciąży?
Stary 2014-08-28, 23:01   #2277
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
melleczka a widzialas wozek na zywo? tez długo zastanawiałam się nad bebetto, ale podobno skrzypia i tak się tego boje. a na zywo nie widziałam. wybrałam camarelo carera poki co ale wlasnie glownym przeciwnikiem było bebetto. i znow zagwostka...
fotelik mamy maxi cosi pebbel

piękne zdjecie!

i super zamówienia, jak dojdzie CI ten komplet 4czesciowy to chętnie przeczytam recenzje, czy fajny

na usg gin okreslal polozenie dziecka, już na polowkowym była mała Hania ulozona glowka w dol ciekawe czy w takiej pozycji pozostala...
U mnie tez na polowkowym mala byla glowka w dol, patrzac na to ze czkawki czuje na dole mysle ze dalej tak jest. Wkrotce na usg sie okaze

---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Frau Gizela Pokaż wiadomość

W Kato jest Alma i Piotr i Paweł, a Ty jesteś z okolicy, nie?
No prawie, Dabrowa
U nas chyba nie ma tych sklepow, dlatego nie kojarze a w k-ach odkad snczylam studia (5 lat temu heh) bywam moze raz na pol roku

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

Cytat:
Zanet, ruchy licz 3 razy dziennie przez godzinę, dziecko nie jest w stanie się ruszać cały czas bo śpi, a jak jesteś w ruchu to je kołyszesz Jakby się nie ruszało o wybranej godzinie, to następną godzinę, spokojnie, najlepiej leżeć, moja córcia nie lubi jak na prawym boku leżę, więc czasem tak się kładę specjalnie, zeby się ruszyła

Olya, piękne zdjęcie, moja córcia jest głową w dół, syn też był już jakoś po 22tc, ale u mojej koleżanki córka przekręciła się dopiero w 35tc, choć to trudne, ale jednak możliwe. Jeszcze lekarka nie kładzie na to nacisku, bo dziecko moze jeszcze znów się odwrócić. Przed porodem jeszce w szpitalu sprawdzają, bo teraz raczej nikt nie ryzykuje porodów nóżkami do przodu. Masz jeszcze czas

Zważę się w poniedziałek przed wizytą, raz dostałam opieprz, że za dużo przytyłam, potem że nic, bądź tu człowieku madry.
Moja, czy prawy czy lewy bok to sieruszala, nawet przed chwilka a leze na lewym . Smiesznie czuc jak uderzaw brzuch w miejscu w ktorym brzuch lezy na lozku
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-28, 23:04   #2278
GoniaaaS
Rozeznanie

Ja to sie czasem martwie czy jej nie gniotę przypadkiem jak mi zaczyna uderzać w ten bok na którym leże
Stary 2014-08-28, 23:26   #2279
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny powoli wracam do normalności Zaraz Was troszkę podczytam trochę do ogarnięcia jest

Aleska mam prośbę wrzucisz więcej fotek wózeczka i ze spacerówką też? Bo właśnie też się nad tym kolorem zastanawiam

Dzisiaj byłam na wizycie w końcówce 31TC mała waży 1800 ogólnie wszystko w porządku, rośnie na szczęście bo ja znowu mam 1,5kg na minusie.
Super wiesci . Ja teraz stoje wmiejscu z waga, wizyta w przyszlym tygodniu, ciekawa jestem wagi malej

---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ----------

Cytat:
witam się!

czuję się podniesiona na duchu

a po wizycie ok, usg nie miałam, ale pozamykana jestem na 4 spusty dostałam tylko tardyferon na tą moją morfologię, ale powiedziała, że jak na ten etap ciąży to i tak jest pięknie nospę forte tez mi dała, żebym sobie brała stale, ale nie wiem czy nie brać tylko doraźnie jak potrzebuję...

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

aaa no i przytyłam 2kg nareszcie
To fajnie ze udalo sie pokazac malemu przedszkole i ze podobalo mu sie
Gratki dobrych wiesci

---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ----------

Cytat:
Napisane przez agatus84 Pokaż wiadomość
hop hop, ponawiam pytanie, jak wasze kontakty z firmą Lulinek od pościeli? Czekam ponad 2 dni na odpowiedź, telefonu nie ma... inni też tak mieli? bo nie wiem, szukać gdzie indziej czy czekać?
Ja zamawialam u nich, bywalo ze dopiero na drugi dzien po poludniu mialam odpowiedz. Moze przypomnij sie .
Moja posciel juzpowinna byc wdrodze

---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ----------

Cytat:
U mnie w pracy dziewczynie konczyla sie umowa na czass okreslony w 3 mcu ciazy anie planowali jej zatrudniac dalej no ale wiadomo zwolnic juz nie mogli. Miala automatycznie przedluzona do dnia porodu, a potem macierzynski to wiadomo juz zus

---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ----------

Cytat:
Ja to sie czasem martwie czy jej nie gniotę przypadkiem jak mi zaczyna uderzać w ten bok na którym leże
Mam to samo . Od razu lekko sie poprawiam bo to takie pukanie jakby mowila " ej mama nie gniec tak "
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-29, 04:18   #2280
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi też aż głupio, bo oprócz żelaza na anemię i magnezu na serducho niczego nie łykam

---------- Dopisano o 04:55 ---------- Poprzedni post napisano o 04:52 ----------

4:30 pobudka ... straszne to jest...

---------- Dopisano o 05:18 ---------- Poprzedni post napisano o 04:55 ----------

Jeszcze moja mała czkawkę ma o tej godzinie.... ło matko ..... już nie usnę...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości