|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
A sterylizować butelkę trzeba nawet wymyć w gorącej wodzie i specjalnym płynie bo kwas mlekowy jest bardzo podstępny a po za tym pleśniawki to bol nie ziemski
|
|
|
|
#542 |
|
Wtajemniczenie
|
Iza apetyt i cera nie widzę wpływu a libido się nie wypowiadam bo ja po ciaży wogóle nie mam ochoty :/ mam nadzieję że skuteczne bo na rodzeństwo nie mam ochoty.
|
|
|
|
#543 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odp. Muszę jeszcze poszukać opinii po ludziach
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#544 |
|
Rozeznanie
|
Nikt nie karmil w nocy?
wiec tz z tego wszystkiego wylal wode do przemywania tylka i obudzil mnie wycierajac podloge na kolanach:-P chcial sie zrehabilitowac za wczorajsza noc kiedy ani razu sie nie obudzil mimo ze mlody tak plakal ze chyba sasiedzi slyszeli. Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk ---------- Dopisano o 05:55 ---------- Poprzedni post napisano o 05:39 ---------- Dziewczyny mam pytanie o co chodzi z tymi specjalistami do ktorych chodzicie z dzieciakami? Ktos Was kieruje do nich? U mnie byla tylko polozna i raz pediatra nikt mi nie mowil ze mam gdzies z Igorem chodzic, a jak czytam tu usg bioderek tu cos innego to sie zastanawiam czy ja o czyms nie wiem. Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
#545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
Iris, kontrola stawow bioderkowych około 6 tygodnia zycia (maksymalnie mozna zrobic po raz pierwszy USG stawow biodrowych do 12 tygodnia zycia Dziecka) jest obligatoryjne. Każde Dziecko musi byc zbadane. I kazdy pediatra na pierwszej wizycie powinien dać skierowanie na kontrole ortopedyczna.
My byliśmy u neurologa ze względu na to, ze Jimmy urodził sie w 36 tc, więc z racji tego jest uznawany za wczesniaka a z wczesniakami należy zawsze udać sie do neurologa by sprawdzić czy dobrze sie rozwija. Aczkolwiek ja uważam, ze bez względu na to czy Dziecko jest wcześniakiem czy nie powinno sie przejść do neurologa ![]() Czasem moga wyjsc podczas badania bardzo subtelne nieprawidłowości, które trudno zauważyć. Do Zawitkowskiego, fizjoterapeuty, udaliśmy sie z własnej woli. Nikt Nas do fizjoterapeuty nie kierował. Wysłane z iPhone
|
|
#547 |
|
Wtajemniczenie
|
Iris my wszystkich specjalistów do oblecenia dostaliśmy ze względu na wcześniactwo, tak więc kardiolog audiolog okulista rehabilitacja etc. Jak przy dziecku urodzonym o czasie jest, nie mam pojęcia.
|
|
|
|
#548 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry z rana, robilismy wczoraj probe spania na boku lub na wznak ale nic z tego :/
My dostaliśmy zalecenia w szpitalu, bioderka to jest profilaktyka u wszystkich dzieci bo ze starszym też miałam zalecenia ze szpitala (a ze wzgledu na moja dysplazje to i tak bym szła) a chirurga też ze wskazań szpitalnych przez przepukline. Ze wzgledu na wczesniactwo mieliśmy na usg główki. Ortopeda wspomniał cos o neurologu, ale wybierzemy się sami prywatnie. Przy starszym mieliśmy też zalecona wizyte w poradni audiologicznej, bo nie udało się go przebadac przsiewowo. |
|
|
|
#549 |
|
Rozeznanie
|
Mi pediatra nie dala skierowania do ortopedy nic wogole nie wspomniala o tym kazala tylko go pieluchowac. Szczerze mowiac wiecej do niej nie pojde ona przyjmuje u nas na wiosce ale po tej wizycie zadecydowalam ze bede jezdzic do miasta do pediatry.
kurcze i co ja teraz mam zrobic Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
#550 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
|
#551 |
|
Raczkowanie
|
Mi powiedzieli w szpitalu, ze musimy iść do chirurga i ze trzeba zrobić usg bioderek w 6 tygodniu życia. Na wypisie były dodatkowo napisane wszystkie zalecenia i między innymi to.
|
|
|
|
#552 |
|
Rozeznanie
|
Nie mam zadnych wpisow :-( z zalecen tylko witaminy
Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
#553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bioderka między 6 a 8 tygodniem życia i kontrola po 6 tygodniach audiolog bo moją córę zakwalifikowano jako wcześniaka Kardiolog ze względu na dziedziczną wadę serca. ------------ Cześć ![]() Znów nocka do kitu... co 2 godziny pobudka Czy któraś z Was karmiacych piersią też karmi co 2 godziny? Moja je max. 10 minut i koniec, jak jeszcze bym jej dała to i tak uleje, więc może ona ma taki malusi żołądeczek nic innego minie przychodzi do głowy.W dzień spoko, ale nocne karmienie co 2 godziny mnie mega męczą :/
|
|
#554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze twoja corka jest taka fit 5 posilkow ale malych a nie opchac sie raz jak trzmiel na tulipanie Edytowane przez agnes208 Czas edycji: 2014-08-30 o 09:16 |
|
|
|
|
#555 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My dostaliśmy zalecenia dotyczące witamin plus te bioderka ale Młoda nie jest wcześniakiem więc innych badań specjalistycznych nie musimy robić. Co do wyparzania to butelkę wyparzam raz dziennie a smoczek wygotowalam przed pierwszym użyciem. Później już tylko woda z detergentem, bo tak napisano w instrukcji użytkowania butelek, których używamy Uważam, że zbyt sterylne otoczenie nie służy maluchowi, ale są pewne kwestie o które trzeba dbać co do ubierania, to staram się nie przegrzewac Młodej, zresztą ona sama głośno protestuje kiedy jej za gorąco Wiązanych czapeczek nie uważam za coś złego, nikt przecież nie chce udusić malucha
|
|
|
|
|
#556 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam ich sporo bo tak jak pisały dziewczyny mam wcześniaka ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Iris ale jak masz szeroko pieluchować to powinnaś mieć napisane wizytę kontrolna u ortopedy dziecięcego...... |
||
|
|
|
#557 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez dusia_tcv Czas edycji: 2014-08-30 o 11:56 |
|
|
|
|
#559 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bede tez robic usg ale dopiero w pl bo tutaj jak pediatra przy badaniu recznym nie rozpozna nic to skierowania za chiny sie nie dostanie a i prywatnie ciezko zrobic. Tutaj takie usg to zadkosc. Zreszta w pl obdzwonilam w dwoch miastach ortopedow i nie robia usg tylko do radiologa oni badaja rekami nawet dwoch typowo dzieciecych nie ma usg zeby to zrobic prywatnie. Jeszcze w poniedzialek bede do jednego dzwonic a jak nie to zrobie u radiologa z uprawnieniami coz poradze.
|
|
|
|
#560 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#561 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#562 |
|
Rozeznanie
|
Wg mnie wizyta u ortopedy to standard. Jeszcze przed porodem u nas o tym mówili żeby od razu po narodzinach zapisać sie na wizytę bo cieżko jest sie wyrobić w 6 tyg na NFZ... Takie kolejki. A skierowanie i pesel kazali donieść pózniej. Nie wiem jakim cudem pediatra bez usg moze stwierdzić np. Niedojrzałość fizjologiczna bioderek?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#563 |
|
Rozeznanie
|
No a u nas na badaniu lekarz stwierdził ze kinga bardzo ładnie odwodzi, a dopiero na usg widac ze staw jest niedojrzaly.
Ehhh ale mam dziś tzw chandre, nosi mnie od środka ze złości a nie mam żadnego powodu, tylko tz sie oberwalo
|
|
|
|
#564 |
|
Zadomowienie
|
Do badań obrazowych stawów biodrowych należą USG oraz zdjęcie RTG. Badanie USG powinno być wykonywane u każdego noworodka i niemowlęcia, u którego istnieją jakiekolwiek podejrzenia występowania dysplazji stawu biodrowego.
Fragment ze strony medycznej więc jeśli nie ma podejżenia to nie jest to konieczne |
|
|
|
#565 |
|
Zakorzenienie
|
Co do usg bioderek, ja jestem jak najbardziej za nawet jak nie ma wskazania. Golym okiem nie zawsze widac czy cos jest nie tak. Ja mam chyba w ksiazeczce Oliwki ze ortopeda po 1 mc a okulista po 3 mc i po wyjsciu ze szpitala juz ja umowilam bo kolejki duze i wszedzie trzeba czelac co najmniej miesiac
|
|
|
#566 |
|
Rozeznanie
|
Pediatra kazala pieluchowac a gdy zapytalam dlaczego powiedziala ze zaleca profilaktycznie wszystkim dzieciom. W poniedzialek zadzwonie i sie dowiem ale u mnie wszyscy wielkie oczg na to zrobili. Kolezanka ma 2 tyg starszego syna i tez nic nie jazali takiego
Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
#567 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#568 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Także tego, no ale wyjątek nie potwierdza reguły, no i ona nie mieszka w Polsce więc może tam mają jakieś insze tablety. Ja generalnie na tabletkach się nie znam, bo nie używam.. tylko ten przykład z własnego "podwórka" mi się napatoczył.A z mm to faktycznie, jak bym dawałą tylko raz na jakiś czas, a ogólnie karmiła piersią to fktycznie może bym wyparzała butlę za każdym razem, ale tak co chwilę to już nie bardzo a gotowanie wody ileś czasu.. nie wiem jaki ma sens, ale nie robię tego z prostej przyczyny, czajnik mi gwiżdże a elektryczny po prostu się wyłącza
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-08-30 o 14:01 |
|
|
|
|
#569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#570 |
|
Rozeznanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.

wiec tz z tego wszystkiego wylal wode do przemywania tylka i obudzil mnie wycierajac podloge na kolanach:-P chcial sie zrehabilitowac za wczorajsza noc kiedy ani razu sie nie obudzil mimo ze mlody tak plakal ze chyba sasiedzi slyszeli. 

nic innego minie przychodzi do głowy.