|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Ja jak dopajalam oliwke to przegotowana woda z kranu a nie z butelki i tez tylkl ja gotowalam do momentu gwizdka.
Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#572 |
|
Zadomowienie
|
Ja kranówę gotuje aż czajnik się wyłączy wlewam do butelki dodaje zimnej wody smakuje wsypuje mleko albo herbatkę zakręcam smoczek i gotowe wodę z butelki używałam tylko na początku jak się przeprowadziliśmy aby go przyzwyczaić do innej ale tak tylko kranowa
|
|
|
|
#573 |
|
Zakorzenienie
|
domi tak do pediatry tez idziemy ale skierowania raczej nam nie da bo nie mamy pl ubezpieczenia mlody naeet peselu nie ma. Rybka mi moge isc prywatnie tylko zeby ktorys ortopeda zrobil usg w gabinecie a oni mowia ze tylko macaja a usg u radiologa. Nawet znany ortopeda dzieciecy ordynator szpitala ortopedycznego uzdrowiskowego nie ma usg w gab. Lipa jakas zrobie u radiologa skoro ma uprawnienia dzieciece to napewno bedzie mogl powiedziec z wieksza pewnoscia niz ortopeda macajac.
|
|
|
|
#574 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U każdego noworodka jest podejrzenie niedojrzałości bioderek. I to jest wskazanie wystawienia skierowania do poradni preluksacyjnej (a nie na usg bioderek) w poradni to specjaliści oceniają jakie badania sa konieczne, natomiast w Lublinie w większości usg jest wykonywane standardowo, bez pominięcia badania manualnego. Tak samo każda kobieta po 25 roku życia powinna robic cytologię co 2 lata a każda po 40 mammografię. Bez specjalnych wskazań. Po prostu niektóre badania sa zalecane ponieważ jesteś w grupie ryzyka. Tak jest w przypadku bioderek u noworodków. Cytat:
pewnie ze TAK. Dzięki
|
||
|
|
|
#575 |
|
Zakorzenienie
|
debesciara tez slyszalam o tym ze te jednoskladnikowe tablety daja mniejsza ochrone. Tez mi je lekarka proponowala ale ja narazie sie wstrzymam z tabletami dam odpoczac organizmowi jeszcze jakis czas
|
|
|
|
#576 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z mineralnej to ewentualnie tona kamienia moze sie w czajniki wytracic, taka różnica
|
|
|
|
|
#577 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...145&artnr=4659 Tu jest potwierdzenie a na temat usg postaram się jeszcze raz znaleźć i umieścić cały artykuł specjalnie dla ciebie ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Hehe abyś tylko czasem nie wpadła |
|
|
|
|
#578 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tym bardziej, ze powtórzę jeszcze raz zadna z nas nie dostała od pediatry skierowania na USG tylko do poradni Także trochę tak rozmawiamy jak głuchy ze ślepym... Z reszta ja mam tez takie przekonanie, ze dobry lekarz woli ci dać 10 niepotrzebnych skierowan niz nie dać jednego potrzebnego, które mogło wczesniej wykryć jakas chorobę. |
|
|
|
|
#579 |
|
Zadomowienie
|
Tamtego nie mogę znaleźć ale tu jest podobnie opisane
http://www.ochoroba.pl/artykuly/1434...-niemowlat-czi |
|
|
|
#580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#581 |
|
Zadomowienie
|
u nas wystarczył tylko jeden wypadek no ale ty karmisz piersią to tez trochę inaczej hehe
|
|
|
|
#582 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ja bym powiedziała, ze ten autor ma nieco inne podejście, niz ten ktorego cytowalas wcześniej. Nie chce mi sie iść na spacer Moze po następnym karmieniu mi sie odmieni
|
|
|
|
|
#583 |
|
Zadomowienie
|
mi się wydaje że dziecko 6tyg a 3-4miesięczne to jednak jakaś różnica ale ............ a po za tym powinno ale nie ma nakazu aby 6tyg dziecko męczyć i narażać bez potrzeby na stres
Edytowane przez dusia_tcv Czas edycji: 2014-08-30 o 15:34 |
|
|
|
#584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny nie przekonujcie sie kazda zna dostepne rozwiazania i podejmuje decyzje wg jej mniemania najlepsza. |
|
|
|
|
#585 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"Diagnozowanie Każde narodzone dziecko powinno być objęte badaniami ortopedycznymi i sonograficznymi, choć niekoniecznie na oddziale noworodkowym. Najlepiej, żeby pierwsze badanie zostało wykonane w pierwszych trzech tygodniach życia. Tam gdzie na oddziale noworodkowym są warunki, ortopeda może zbadać dziecko. Zachęca się również neonatologów żeby wykonywali takie badania. Jeżeli jednak na oddziale nie ma takich warunków, to w pierwszych trzech tygodniach, każda matka powinna trafić do tzw. poradni preluksacyjnej, gdzie ortopeda badaniem manualnym oraz sonograficznym ocenia rozwój stawu. W wielu krajach są nawet pewne sposoby zachęcania do tego pierwszego badania. We Francji nie wypłaca się zasiłku porodowego, jeżeli nie ma kilku podstawowych badań profilaktycznych w tym oceny stawów biodrowych. Jest to ciekawy pomysł do wykorzystania również w Polsce." Przepraszam, ze ciągnę ten temat... Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-08-30 o 15:35 |
|
|
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
20 lat temu rzeczywiście wykonywało sie wyłącznie badanie manualne celem wykrycia ewentualnych nieprawidłowości w obrębie stawow biodrowych. Jeśli było podejrzenie nieprawidłowości dostawało sie skierowanie na USG.
Teraz jest to juz rutynowe badanie, które każde Dziecko miedzy 6. a 12. tygodniem powinno mieć wykonane. Wole raz zestresowac swoje Dziecko niż narazić Je na komplikacje w przyszłości ![]() Skoro praktycznie każda z kobiet na wypisie ze szpitala swojego nowonarodzonego Dziecka ma takie zalecenie to chyba nie jest to wyssane z palca i nie oznacza, ze 99,9% Dzieci ma podejrzenie nieprawidłowości w obrębie stawow biodrowych po badaniu manualnym. Bez przesady ![]() Badanie manualne tez jest dla Dziecka stresem. Ba! Poród jest dla Dziecka wielkim stresem. Nie zachodzmy w takim razie w ciąże, wyginmy ![]() Wysłane z iPhone
|
|
#587 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Po za tym, tu chodzi o to ze za niektórych te decyzje podejmują pediatrzy. Bo ja dostałam skierowanie i mogłam z niego nie skorzystać, natomiast jeżeli jakis pediatra tego skierowania nie dał to taka mama wyboru nie miała.... i w ogóle jak pediatra robi wielkie oczy na taka prośbę to co to za pediatra!!? Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-08-30 o 15:50 |
|
|
|
|
#588 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie zauważyłam że ona jest bardzo ciekawska i jak tylko słyszy głos obcej osoby to leży spokojnie - oczywiscie nie w nieskonczoność ale wystarczy aby ją przepadać ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez dusia_tcv Czas edycji: 2014-08-30 o 16:14 |
|
|
|
|
#590 |
|
Zakorzenienie
|
Od wczoraj już chyba z 5 razy zaczynałam pisać wiadomośc. Teraz udało mi się napisać max długą i się skasowalo
Chyba zacznę pisać krótsze posty... ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Ooo widzę ze znowu mamy w wątku masę ekspertek, tym razem z dziedziny ortopedii ![]() No nic, czytam dalej.. |
|
|
|
#591 |
|
Zadomowienie
|
Żegnam się z wami jest masę ekspertów na forum i taka głupia baba jak ja jest nie potrzebna
|
|
|
|
#592 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dusia sory ale tu nie chodzi o twoja mądrość ani moja. Tylko jeżeli cytujesz mi artykuł, na poparcie tezy ze usg bioder robi sie tylko jak sa wskazania ( mimo ze miliard razy pisałam ze nie chodzi o to ze pediatra iris powinien dać jej skierowanie na usg tylko, ze powinien dać jej skierowanie do poradni preluksacyjnej) a po tym jak proszę o link, przesyłasz mi link do innego artykułu, ktory ma zupełnie inny wydźwięk to mam wrażenie, ze ktoś robi ze mnie wariata.Ewentualnie nie czytasz dokładnie moich wypowiedzi i treści, które cytuje z artykułów na których popierasz swoje argumenty. Z mojej strony ten dialog w sumie jest bez sensu juz od kilku postów. Ale ze chce zeby fame miała co nadrabiac to możemy pociągnąć temat dalej :P |
|
|
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
Oderwe sie od tematu bioder. Wczoraj prowadze dyskusje z synem i pytam go Igus a jak robi krokodyl bo mama nie wie a w odpowiedzi uslyszalam takie glosne gardlowe uuuuuuuuu no i dzieki temu juz wiem jak robi krokodyl :-D uwielbiam te nasze pogaduszki
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Zmieniaja sie waszym dzieciakom oczy? Mojemu synowi zaczynaja sie robic brazowe chyba tak przy swietle dziennym sie podswietlaja a byly niebieskie no ale my oboje z tztem brazowoocy to i maly pewnie bedzie takie mial w sumie najwieksze prawdopodobienstwo |
|
|
|
#594 |
|
Zakorzenienie
|
agnes, Jimmy ma juz takie brązowe „plamki”
![]() malwiska, Jeremi tez w większości lubi obcych i USG bioderek nie zestresowalo Go. Odniosłam sie tylko do postu dusi ![]() Wysłane z iPhone
|
|
#595 |
|
Rozeznanie
|
Mikołaj ma niebieskie. Po urodzeniu miał takie ciemne teraz jaśniejsze. I chyba mu tak zostanie bo ja mam niebieskie/szare a M. zielone. Chociaż teraz przyobserwuje dokładniej.
|
|
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
dusia tu wcale nie chodzi o Ciebie. napisałam do ogółu...
jesli juz weszło na taki temat to napiszę co o tym myslę. wiem, ze to jest forum i kazdy ma prawo do wypowiedzi i wlasnego zdania, ale czasami drążenie tematu i udowadnianie swoich racji jest męczące. szczerze mowiac to czasami juz nie chce mi się pisac i wiem, że niektóre z dziewczyn też nie piszą wszystkiego bo zawsze znajdzie się ktoś kto wie lepiej i nie chodzi mi tu tylko o tą dzisiejszą sytuację. nikogo nie obchodzi ilu specjalistów popiera czyjąś teorię jeśli ktos ma odmienne zdanie. mozna napisac raz, ale nie za kazdym razem udowadniac ze JA mam rację i nikt więcej.. bez przesady ![]() z gory przepraszam, ale nie wytrzymalam.. |
|
|
|
#597 |
|
Zakorzenienie
|
fame bo takie sa mlode matki kazda wie najlepiej haha
|
|
|
|
#598 |
|
Zakorzenienie
|
Agnes Izie chyba jaśnieją oczy. wzesniej miała takie szare a teraz bardzij niebieskie.. tak mi się wydaje
|
|
|
|
#599 |
|
Wtajemniczenie
|
Agnes Jagodzie też się już zmieniają ma takie szaro niebieskie jak tż z brązowawo zielonymi plamkami to ode mnie
ciężko to wytłumaczyć. Dusia spokojnie forum od tego jest coby podyskutować powymieniać info etc. A właśnie widziałyście dziewczyny jakieś zabawki dla maluchów stymulujące? Takie biało/czarno/czerwone? Chyba będę się za to musiała wziąć bo nigdzie nie widzę. |
|
|
|
#600 |
|
Rozeznanie
|
Jeny ale tu nerwowo dzisiaj
Uciekam robić mus czekoladowy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.

Także tego, no ale wyjątek nie potwierdza reguły, no i ona nie mieszka w Polsce więc może tam mają jakieś insze tablety. Ja generalnie na tabletkach się nie znam, bo nie używam.. tylko ten przykład z własnego "podwórka" mi się napatoczył.
a gotowanie wody ileś czasu.. nie wiem jaki ma sens, ale nie robię tego z prostej przyczyny, czajnik mi gwiżdże 

No ja bym powiedziała, ze ten autor ma nieco inne podejście, niz ten ktorego cytowalas wcześniej.