9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-30, 14:11   #571
malwiska
Zakorzenienie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

Ja jak dopajalam oliwke to przegotowana woda z kranu a nie z butelki i tez tylkl ja gotowalam do momentu gwizdka.

Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-08-30, 14:25   #572
dusia_tcv
Zadomowienie

Ja kranówę gotuje aż czajnik się wyłączy wlewam do butelki dodaje zimnej wody smakuje wsypuje mleko albo herbatkę zakręcam smoczek i gotowe wodę z butelki używałam tylko na początku jak się przeprowadziliśmy aby go przyzwyczaić do innej ale tak tylko kranowa
dusia_tcv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 14:28   #573
agnes208
Zakorzenienie

domi tak do pediatry tez idziemy ale skierowania raczej nam nie da bo nie mamy pl ubezpieczenia mlody naeet peselu nie ma. Rybka mi moge isc prywatnie tylko zeby ktorys ortopeda zrobil usg w gabinecie a oni mowia ze tylko macaja a usg u radiologa. Nawet znany ortopeda dzieciecy ordynator szpitala ortopedycznego uzdrowiskowego nie ma usg w gab. Lipa jakas zrobie u radiologa skoro ma uprawnienia dzieciece to napewno bedzie mogl powiedziec z wieksza pewnoscia niz ortopeda macajac.
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 14:28   #574
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
Do badań obrazowych stawów biodrowych należą USG oraz zdjęcie RTG. Badanie USG powinno być wykonywane u każdego noworodka i niemowlęcia, u którego istnieją jakiekolwiek podejrzenia występowania dysplazji stawu biodrowego.

Fragment ze strony medycznej więc jeśli nie ma podejżenia to nie jest to konieczne
Możesz dać linka do tej strony?
Cytat:
Bo nie ma wskazań dla tego nie ma skierowania na USG
U każdego noworodka jest podejrzenie niedojrzałości bioderek. I to jest wskazanie wystawienia skierowania do poradni preluksacyjnej (a nie na usg bioderek) w poradni to specjaliści oceniają jakie badania sa konieczne, natomiast w Lublinie w większości usg jest wykonywane standardowo, bez pominięcia badania manualnego.

Tak samo każda kobieta po 25 roku życia powinna robic cytologię co 2 lata a każda po 40 mammografię. Bez specjalnych wskazań.

Po prostu niektóre badania sa zalecane ponieważ jesteś w grupie ryzyka. Tak jest w przypadku bioderek u noworodków.

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
Nie wiem czy powinnam mówić, ale moja szwagierka na tych jednoskładnikowych zaszła w ciążę, karmiła piersią, dziecko miało 9-10 miesięcy Także tego, no ale wyjątek nie potwierdza reguły, no i ona nie mieszka w Polsce więc może tam mają jakieś insze tablety. Ja generalnie na tabletkach się nie znam, bo nie używam.. tylko ten przykład z własnego "podwórka" mi się napatoczył.
A z mm to faktycznie, jak bym dawałą tylko raz na jakiś czas, a ogólnie karmiła piersią to fktycznie może bym wyparzała butlę za każdym razem, ale tak co chwilę to już nie bardzo a gotowanie wody ileś czasu.. nie wiem jaki ma sens, ale nie robię tego z prostej przyczyny, czajnik mi gwiżdże a elektryczny po prostu się wyłącza
Nie wiesz czy powinnaś??!!! pewnie ze TAK. Dzięki
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 14:34   #575
agnes208
Zakorzenienie

debesciara tez slyszalam o tym ze te jednoskladnikowe tablety daja mniejsza ochrone. Tez mi je lekarka proponowala ale ja narazie sie wstrzymam z tabletami dam odpoczac organizmowi jeszcze jakis czas
Stary 2014-08-30, 14:34   #576
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
Ja jak dopajalam oliwke to przegotowana woda z kranu a nie z butelki i tez tylkl ja gotowalam do momentu gwizdka.

Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2
Tez używam tylko kranowy. Ewentualnie filtrowanej kranowy.
Z mineralnej to ewentualnie tona kamienia moze sie w czajniki wytracic, taka różnica
Stary 2014-08-30, 14:55   #577
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
Możesz dać linka do tej strony?

U każdego noworodka jest podejrzenie niedojrzałości bioderek. I to jest wskazanie wystawienia skierowania do poradni preluksacyjnej (a nie na usg bioderek) w poradni to specjaliści oceniają jakie badania sa konieczne, natomiast w Lublinie w większości usg jest wykonywane standardowo, bez pominięcia badania manualnego.

Tak samo każda kobieta po 25 roku życia powinna robic cytologię co 2 lata a każda po 40 mammografię. Bez specjalnych wskazań.

Po prostu niektóre badania sa zalecane ponieważ jesteś w grupie ryzyka. Tak jest w przypadku bioderek u noworodków.

Nie wiesz czy powinnaś??!!! pewnie ze TAK. Dzięki
Cytologia też nie co 2 lecz 3lata jak nie ma wskazań
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...145&artnr=4659
Tu jest potwierdzenie a na temat usg postaram się jeszcze raz znaleźć i umieścić cały artykuł specjalnie dla ciebie

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
debesciara tez slyszalam o tym ze te jednoskladnikowe tablety daja mniejsza ochrone. Tez mi je lekarka proponowala ale ja narazie sie wstrzymam z tabletami dam odpoczac organizmowi jeszcze jakis czas
Hehe abyś tylko czasem nie wpadła
Stary 2014-08-30, 15:06   #578
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
Tu jest potwierdzenie a na temat usg postaram się jeszcze raz znaleźć i umieścić cały artykuł specjalnie dla ciebie

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Specjalnie dla mnie nie szukaj tym bardziej, ze powtórzę jeszcze raz zadna z nas nie dostała od pediatry skierowania na USG tylko do poradni
Także trochę tak rozmawiamy jak głuchy ze ślepym...

Z reszta ja mam tez takie przekonanie, ze dobry lekarz woli ci dać 10 niepotrzebnych skierowan niz nie dać jednego potrzebnego, które mogło wczesniej wykryć jakas chorobę.
Stary 2014-08-30, 15:08   #579
dusia_tcv
Zadomowienie

Tamtego nie mogę znaleźć ale tu jest podobnie opisane
http://www.ochoroba.pl/artykuly/1434...-niemowlat-czi
Stary 2014-08-30, 15:19   #580
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:

Jak sie przygotowywalam do ciazy to tez bylam bez tabsow to moze i teraz gumki dadza rade przez te 3-4miesiace. Zreszta znam i tabletkowe dzieci ;-)
Stary 2014-08-30, 15:22   #581
dusia_tcv
Zadomowienie

u nas wystarczył tylko jeden wypadek no ale ty karmisz piersią to tez trochę inaczej hehe
Stary 2014-08-30, 15:23   #582
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
Tamtego nie mogę znaleźć ale tu jest podobnie opisane
http://www.ochoroba.pl/artykuly/1434...-niemowlat-czi
No ja bym powiedziała, ze ten autor ma nieco inne podejście, niz ten ktorego cytowalas wcześniej.

Nie chce mi sie iść na spacer a byliśmy tylko 40 minut bo nas deszczyk wygonił :/

Moze po następnym karmieniu mi sie odmieni
Stary 2014-08-30, 15:31   #583
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
No ja bym powiedziała, ze ten autor ma nieco inne podejście, niz ten ktorego cytowalas wcześniej.

Nie chce mi sie iść na spacer a byliśmy tylko 40 minut bo nas deszczyk wygonił :/

Moze po następnym karmieniu mi sie odmieni
mi się wydaje że dziecko 6tyg a 3-4miesięczne to jednak jakaś różnica ale ............ a po za tym powinno ale nie ma nakazu aby 6tyg dziecko męczyć i narażać bez potrzeby na stres

Edytowane przez dusia_tcv
Czas edycji: 2014-08-30 o 15:34
Stary 2014-08-30, 15:34   #584
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
u nas wystarczył tylko jeden wypadek no ale ty karmisz piersią to tez trochę inaczej hehe
No niby tak ale nie biore nawetvpod uwage tego bo uwazam ze tez wtedy moze sie przydarzyc

Dziewczyny nie przekonujcie sie kazda zna dostepne rozwiazania i podejmuje decyzje wg jej mniemania najlepsza.
Stary 2014-08-30, 15:34   #585
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
mi się wydaje że dziecko 6tyg a 3-4miesięczne to jednak jakaś różnica ale ............

"Diagnozowanie

Każde narodzone dziecko powinno być objęte badaniami ortopedycznymi i sonograficznymi, choć niekoniecznie na oddziale noworodkowym. Najlepiej, żeby pierwsze badanie zostało wykonane w pierwszych trzech tygodniach życia. Tam gdzie na oddziale noworodkowym są warunki, ortopeda może zbadać dziecko. Zachęca się również neonatologów żeby wykonywali takie badania. Jeżeli jednak na oddziale nie ma takich warunków, to w pierwszych trzech tygodniach, każda matka powinna trafić do tzw. poradni preluksacyjnej, gdzie ortopeda badaniem manualnym oraz sonograficznym ocenia rozwój stawu. W wielu krajach są nawet pewne sposoby zachęcania do tego pierwszego badania. We Francji nie wypłaca się zasiłku porodowego, jeżeli nie ma kilku podstawowych badań profilaktycznych w tym oceny stawów biodrowych. Jest to ciekawy pomysł do wykorzystania również w Polsce."

Przepraszam, ze ciągnę ten temat...

Edytowane przez Iza188
Czas edycji: 2014-08-30 o 15:35
Stary 2014-08-30, 15:43   #586
mamaya
Zakorzenienie

20 lat temu rzeczywiście wykonywało sie wyłącznie badanie manualne celem wykrycia ewentualnych nieprawidłowości w obrębie stawow biodrowych. Jeśli było podejrzenie nieprawidłowości dostawało sie skierowanie na USG.
Teraz jest to juz rutynowe badanie, które każde Dziecko miedzy 6. a 12. tygodniem powinno mieć wykonane.
Wole raz zestresowac swoje Dziecko niż narazić Je na komplikacje w przyszłości
Skoro praktycznie każda z kobiet na wypisie ze szpitala swojego nowonarodzonego Dziecka ma takie zalecenie to chyba nie jest to wyssane z palca i nie oznacza, ze 99,9% Dzieci ma podejrzenie nieprawidłowości w obrębie stawow biodrowych po badaniu manualnym. Bez przesady

Badanie manualne tez jest dla Dziecka stresem.
Ba! Poród jest dla Dziecka wielkim stresem.
Nie zachodzmy w takim razie w ciąże, wyginmy

Wysłane z iPhone
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 15:45   #587
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
No niby tak ale nie biore nawetvpod uwage tego bo uwazam ze tez wtedy moze sie przydarzyc

Dziewczyny nie przekonujcie sie kazda zna dostepne rozwiazania i podejmuje decyzje wg jej mniemania najlepsza.
Agnes, nie chodzi o przekonywanie sie, tylko ja sie np. Juz pogubiłam jakie dusia ma stanowisko
Po za tym, tu chodzi o to ze za niektórych te decyzje podejmują pediatrzy.
Bo ja dostałam skierowanie i mogłam z niego nie skorzystać, natomiast jeżeli jakis pediatra tego skierowania nie dał to taka mama wyboru nie miała.... i w ogóle jak pediatra robi wielkie oczy na taka prośbę to co to za pediatra!!?

Edytowane przez Iza188
Czas edycji: 2014-08-30 o 15:50
Stary 2014-08-30, 15:58   #588
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość
20 lat temu rzeczywiście wykonywało sie wyłącznie badanie manualne celem wykrycia ewentualnych nieprawidłowości w obrębie stawow biodrowych. Jeśli było podejrzenie nieprawidłowości dostawało sie skierowanie na USG.
Teraz jest to juz rutynowe badanie, które każde Dziecko miedzy 6. a 12. tygodniem powinno mieć wykonane.
Wole raz zestresowac swoje Dziecko niż narazić Je na komplikacje w przyszłości
Skoro praktycznie każda z kobiet na wypisie ze szpitala swojego nowonarodzonego Dziecka ma takie zalecenie to chyba nie jest to wyssane z palca i nie oznacza, ze 99,9% Dzieci ma podejrzenie nieprawidłowości w obrębie stawow biodrowych po badaniu manualnym. Bez przesady

Badanie manualne tez jest dla Dziecka stresem.
Ba! Poród jest dla Dziecka wielkim stresem.
Nie zachodzmy w takim razie w ciąże, wyginmy

Wysłane z iPhone
a moja Oliwka w ogóle się nie zestresowała na badaniu, przed badaniem w poczekalni płakała bo była zmęczona i musiałam ją uśpić cyckiem.... a na badaniu lekarz ją wyginał a ona patrzyła, jak robił usg to tak samo...
ogólnie zauważyłam że ona jest bardzo ciekawska i jak tylko słyszy głos obcej osoby to leży spokojnie - oczywiscie nie w nieskonczoność ale wystarczy aby ją przepadać

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
Agnes, nie chodzi o przekonywanie sie, tylko ja sie np. Juz pogubiłam jakie dusia ma stanowisko
Po za tym, tu chodzi o to ze za niektórych te decyzje podejmują pediatrzy.
Bo ja dostałam skierowanie i mogłam z niego nie skorzystać, natomiast jeżeli jakis pediatra tego skierowania nie dał to taka mama wyboru nie miała.... i w ogóle jak pediatra robi wielkie oczy na taka prośbę to co to za pediatra!!?
to jest zasrany obowiązek pediatry aby wydać takie skierowanie skoro mam o nie poprosi
Stary 2014-08-30, 16:13   #589
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
"Diagnozowanie

Każde narodzone dziecko powinno być objęte badaniami ortopedycznymi i sonograficznymi, choć niekoniecznie na oddziale noworodkowym. Najlepiej, żeby pierwsze badanie zostało wykonane w pierwszych trzech tygodniach życia. Tam gdzie na oddziale noworodkowym są warunki, ortopeda może zbadać dziecko. Zachęca się również neonatologów żeby wykonywali takie badania. Jeżeli jednak na oddziale nie ma takich warunków, to w pierwszych trzech tygodniach, każda matka powinna trafić do tzw. poradni preluksacyjnej, gdzie ortopeda badaniem manualnym oraz sonograficznym ocenia rozwój stawu. W wielu krajach są nawet pewne sposoby zachęcania do tego pierwszego badania. We Francji nie wypłaca się zasiłku porodowego, jeżeli nie ma kilku podstawowych badań profilaktycznych w tym oceny stawów biodrowych. Jest to ciekawy pomysł do wykorzystania również w Polsce."

Przepraszam, ze ciągnę ten temat...
Jeśli nie ma na oddziale nie ma takich warunków ale większość szpitali robi to badanie a lekarz pediatra po 3tyg na wizycie tez bada stan bioderek i w 6tyg przy pierwszym szczepieniu tez bada więc strzykanie w panewce raczej usłyszy a jak nie to płacz dziecka jest lampką ostrzegawczą że coś jest nie tak ale jak zwykle ja jestem głupia

Edytowane przez dusia_tcv
Czas edycji: 2014-08-30 o 16:14
Stary 2014-08-30, 16:17   #590
Fame
Zakorzenienie

Od wczoraj już chyba z 5 razy zaczynałam pisać wiadomośc. Teraz udało mi się napisać max długą i się skasowalo

Chyba zacznę pisać krótsze posty...

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Ooo widzę ze znowu mamy w wątku masę ekspertek, tym razem z dziedziny ortopedii
No nic, czytam dalej..
Fame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 16:24   #591
dusia_tcv
Zadomowienie

Żegnam się z wami jest masę ekspertów na forum i taka głupia baba jak ja jest nie potrzebna
Stary 2014-08-30, 16:30   #592
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli nie ma na oddziale nie ma takich warunków ale większość szpitali robi to badanie a lekarz pediatra po 3tyg na wizycie tez bada stan bioderek i w 6tyg przy pierwszym szczepieniu tez bada więc strzykanie w panewce raczej usłyszy a jak nie to płacz dziecka jest lampką ostrzegawczą że coś jest nie tak ale jak zwykle ja jestem głupia

Dusia sory ale tu nie chodzi o twoja mądrość ani moja. Tylko jeżeli cytujesz mi artykuł, na poparcie tezy ze usg bioder robi sie tylko jak sa wskazania ( mimo ze miliard razy pisałam ze nie chodzi o to ze pediatra iris powinien dać jej skierowanie na usg tylko, ze powinien dać jej skierowanie do poradni preluksacyjnej) a po tym jak proszę o link, przesyłasz mi link do innego artykułu, ktory ma zupełnie inny wydźwięk to mam wrażenie, ze ktoś robi ze mnie wariata.Ewentualnie nie czytasz dokładnie moich wypowiedzi i treści, które cytuje z artykułów na których popierasz swoje argumenty.
Z mojej strony ten dialog w sumie jest bez sensu juz od kilku postów. Ale ze chce zeby fame miała co nadrabiac to możemy pociągnąć temat dalej :P
Stary 2014-08-30, 16:54   #593
agnes208
Zakorzenienie

Oderwe sie od tematu bioder. Wczoraj prowadze dyskusje z synem i pytam go Igus a jak robi krokodyl bo mama nie wie a w odpowiedzi uslyszalam takie glosne gardlowe uuuuuuuuu no i dzieki temu juz wiem jak robi krokodyl :-D uwielbiam te nasze pogaduszki

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Zmieniaja sie waszym dzieciakom oczy? Mojemu synowi zaczynaja sie robic brazowe chyba tak przy swietle dziennym sie podswietlaja a byly niebieskie no ale my oboje z tztem brazowoocy to i maly pewnie bedzie takie mial w sumie najwieksze prawdopodobienstwo
Stary 2014-08-30, 16:59   #594
mamaya
Zakorzenienie

agnes, Jimmy ma juz takie brązowe „plamki”

malwiska, Jeremi tez w większości lubi obcych i USG bioderek nie zestresowalo Go. Odniosłam sie tylko do postu dusi

Wysłane z iPhone
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 17:00   #595
Iza188
Rozeznanie

Mikołaj ma niebieskie. Po urodzeniu miał takie ciemne teraz jaśniejsze. I chyba mu tak zostanie bo ja mam niebieskie/szare a M. zielone. Chociaż teraz przyobserwuje dokładniej.
Stary 2014-08-30, 17:03   #596
Fame
Zakorzenienie

dusia tu wcale nie chodzi o Ciebie. napisałam do ogółu...

jesli juz weszło na taki temat to napiszę co o tym myslę. wiem, ze to jest forum i kazdy ma prawo do wypowiedzi i wlasnego zdania, ale czasami drążenie tematu i udowadnianie swoich racji jest męczące. szczerze mowiac to czasami juz nie chce mi się pisac i wiem, że niektóre z dziewczyn też nie piszą wszystkiego bo zawsze znajdzie się ktoś kto wie lepiej i nie chodzi mi tu tylko o tą dzisiejszą sytuację. nikogo nie obchodzi ilu specjalistów popiera czyjąś teorię jeśli ktos ma odmienne zdanie. mozna napisac raz, ale nie za kazdym razem udowadniac ze JA mam rację i nikt więcej.. bez przesady
z gory przepraszam, ale nie wytrzymalam..
Stary 2014-08-30, 17:06   #597
agnes208
Zakorzenienie

fame bo takie sa mlode matki kazda wie najlepiej haha
Stary 2014-08-30, 17:08   #598
Fame
Zakorzenienie

Agnes Izie chyba jaśnieją oczy. wzesniej miała takie szare a teraz bardzij niebieskie.. tak mi się wydaje
Stary 2014-08-30, 17:10   #599
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Agnes Jagodzie też się już zmieniają ma takie szaro niebieskie jak tż z brązowawo zielonymi plamkami to ode mnie ciężko to wytłumaczyć.

Dusia spokojnie forum od tego jest coby podyskutować powymieniać info etc.

A właśnie widziałyście dziewczyny jakieś zabawki dla maluchów stymulujące? Takie biało/czarno/czerwone? Chyba będę się za to musiała wziąć bo nigdzie nie widzę.
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-30, 17:12   #600
Domi_00
Rozeznanie

Jeny ale tu nerwowo dzisiaj

Uciekam robić mus czekoladowy
Domi_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości