![]() |
#2551 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)
A to ja jakieś 10 lat temu, jak mieszkałam w De i miałam wykupione ubezpieczenie w Polsce, to właśnie jak mnie ząb rozbolał to poszłam do dentysty, ale musiałam zapłacić. A po powrocie składałam rachunki i mi oddawali kasę... może to różnie jest w zależności od ubezpieczenia.. wtedy też w UE nie byliśmy to też pewnie inaczej to wyglądało..
#2552 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tez o ubezpieczeniach ale z innej beczki..tz od roku nas dodatkowo ubezpiecza w swojej pracy..jakies ubezpieczenie grupowe ![]()
![]() |
#2553 |
Zakorzenienie
|
ja się wtrace nie w temat
![]() oglądacie siatkowke? szkoda, ze tylko mecz otwarcia będzie transmitowany, a akurat nie mamy cyfrowego polsatu, a nc+...ale wyczailam, ze prawdopodobnie rai uno będzie transmitowalo czesc meczy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2554 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mam nc + i lubię siatkówkę
![]() Kończy mi się umowa i zadzwonili do mnie z nowa super ofertą dla stałego klienta, 9 zł droższa niż poprzednio i chyba nawet gorsza niż dla nowego klienta. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2555 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() próbowałam na czczo i nie tylko wodę z cytryną, czasem z miodem i nic ![]() Pić piję dużo, tak mi się wydaje. Cytat:
Ja się tak boję o te moje "tyły" tym bardziej, że obok już jakieś naczynie wyskoczyło, ginka mówiła, że to nie hemoroid ale jak tak dalej pójdzie to i hemoroidy wyjdą ![]() Co do seriali to ja czekam z utęsknieniem na TVD ![]() Przymierzam się też do New Girl ale kurcze kiedy ja to będę oglądać, w dzień nie zawsze mam jak a wieczorem po 21 juz padam ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Byłam dzisiaj w sh ale źle trafiłam, bo od poniedziałku będzie już odzież jesienno- zimowa a dziś -50 proc. na letnią i wiele stojaków było przykrytych... coś tam kupiłam ale chciałam dla Tosi coś na jesień kupić i sobie jakąś kurtkę/ płaszczyk, chyba pojdę jeszcze raz za tydzień. ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Acha i dzisiaj zaczynam 30 tydzień ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2556 |
Wtajemniczenie
|
Na ulotce colon c jest napisane rano i wieczorem, przed posilkiem pół godziny, najpierw po lyzeczce, potem pół. Mają stronę internetową.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2557 |
Rozeznanie
|
Ale się wkurzyłam. Cały dzień sprzątam, szykuję śliwki z kruszonką dla znajomych, a oni mi teraz piszą, że byli na wycieczce w Częstochowie i że u mnie mogą być po 9 i się dopytują czy nie za późno grrr, tak to jest jak się nie ma pojęcia o ciąży. I wiecie co odpisałam, że niestety ale dla mnie za późno bo nie dotrwam do tej pory.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2558 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2559 |
Wtajemniczenie
|
Ludzie to czasem mają tupet, albo nie myślą, sama nie wiem. Dobrze zrobilaś.
#2560 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Miłego trzydziestego tygodnia życzę ![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2561 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No mój mąż też z pracy ma ubezpieczenie, jak się dzieci nam urodziły to po tysiaku dostał no i becikowe też tysiak... Nie oglądam ![]() Cytat:
Ale tych śliwek użyliśmy, czuję że zgaga mnie nie ominie po nich.. takie kwaśne... ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Begie gratki za 30 tc! ![]()
![]() |
#2562 |
Raczkowanie
|
W temacie becikowego, jak to jest? Kiedy trzeba się gdzieś zgłosić? Już po narodzinach dziecka czy przed, bo się totalnie pogubiłam w tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2563 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() dzięki ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2564 |
Wtajemniczenie
|
Coś tam się pozmienialo z becikowym, bo teraz nie można mieć zbyt dużego dochodu rocznie, dokładnie nie sprawdzalam jeszcze.
U mnie w ubezpieczeniu też jest kasa za dziecko, poprzednio dostałam 1200. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2565 |
Wtajemniczenie
|
Sama chętnie się dowiem, bo jak rodziłam ostatni raz, to tez po porodzie się zgłaszało z aktem urodzenia dziecka.. jeśli jeszcze peselu nie nadano...
![]() |
#2566 |
Raczkowanie
|
Na dniach koleżanka ma rodzić to może się od niej dowiem co i jak z tym becikowym i się podzielę z Wami, jeśli do tego czasu nikt nas nie uświadomi :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#2567 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj postanowiłam, że pójdę spać później, po północy... może wtedy do rana będę spać.. może za szybko chodzę spać..
#2568 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
"Warunkiem uzyskania becikowego jest dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekraczający kwoty 1922 zł netto. W przypadku gdy dziecko urodziło się przed 1 stycznia 2013 r., jednorazową zapomogę przyznaje się bez kryterium dochodowego. Jeśli o becikowe staramy się w roku 2014, pod uwagę brane są obecnie dochody za 2012 rok. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli w roku 2013 uzyskaliśmy nowe źródła dochodu (np. nowa umowa o pracę, nowa własna firma itp) powinniśmy złożyć w tej sprawie odpowiednie oświadczenie, te dochody wówczas także będą brane pod uwagę. Podobnie - jeśli po roku 2012 straciliśmy któreś źródło dochodu, należy złożyć w tej sprawie oświadczenie - wówczas dochody te nie będą brane pod uwagę przy rozpatrywaniu wniosku o becikowe. Dochód ustala się tak jak w przypadku ubiegania się o zasiłek rodzinny. Świadczenie to, podobnie jak wszystkie świadczenia rodzinne, jest wolne od podatku dochodowego. Warunkiem jego otrzymania jest pozostawanie matki dziecka pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do dnia porodu. Takie zaświadczenie może wystawić lekarz lub położna. Wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi należy złożyć w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka." Jakie dokumenty należy złożyć aby otrzymać becikowe?
i teraz tylko nie wiem, jak to będzie wygladalo jeśli nie jest się malzenstwem. ?!? http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kar...e,173_143.html
![]() ![]() |
![]() |
#2569 |
Wtajemniczenie
|
Teraz trzeba mieć zaświadczenie od lekarza ginekologa, że jest się pod jego opieką od najpóźniej 10tc, na to jest specjalny formularz i zaświadczenie o dochodach rodziny, z us chyba, bo jest górny próg dochodowy, ale tak szczegółowo co jeszcze nie wiem.
![]() |
#2570 |
Raczkowanie
|
Bardzo ciekawa jestem właśnie jak to jest w przypadku, gdy matka i ojciec nie są małżeństwem,a na dodatek są osobno zameldowani.
Czy w takim przypadku, że jestem zameldowana u mamy i dziecko tez będzie tu gdzie ja, ten próg zarobkowy to będą dochody moje i mamy, bo jesteśmy zameldowane w jednym miejscu czy moje plus tatusia dziecka, pomimo że meldunek ma w innym miejscu, choć mieszkamy razem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2571 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my dostaniemy oboje z mezem bo mamy ubezpiecz. grupowe
![]() |
#2572 |
Zakorzenienie
|
a my się zgapiliśmy i nie mamy zadnego ubezpieczenia w pracy
![]() pracodawca na grupowe się nie godzi ze względu na czesta rotacje pracowników... i tylko ewentualnie pod ZUS. TZ kiedyś dostal odszkodowanie za wypadek przy pracy wlasnie przed komisja zusowska, ale nic od pracodawcy. miałam się ubezpieczyć indywidualnie, ale okres karencji i tak eliminowałby wyplate świadczenia za narodzenie dziecka... ![]()
![]() |
#2573 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam ubezpieczenie grupowe w pracy i mam konkretne kwoty za niektóre sytuacje, jak śmierć bliskiej osoby, w tym moja, narodziny, a za niektóre jk pobyt w szpitalu to już wyliczają w zależności od choroby i długości pobytu.
#2574 |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Ja wpadam tylko na chwile... nie dawno wróciliśmy z chrzcin..ale się najadłam ![]() ![]() ![]() Nadrobiłam pobieżnie ... Już padam na twarz..spadam spac Kiara - kciuki trzymam za ciebie i za maleństwo ![]() ![]()
#2575 |
Wtajemniczenie
|
Helllllo!
Spałam całą noc ![]() Idę robić śniadanko i na 11.00 do kościoła z chłopakami... rety... ostatni dzień wakacji dzisiaj!
#2576 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() witam się ! ale mglisto u mnie, choć raczej cieplo się wydaje jak okna otworzyłam ![]() Kasiu, jednak oplacalo się pozne pojscie spac, bo przynajmniej noc spokojna i przespana ![]() ostatni dzień wakacji, czasem zazdroszczę, ze sama nie wracam do szkoły, choć wolalabym zdecydowanie wrocic na studia aniżeli do liceum czy nizej.. ![]() ![]()
![]() |
#2577 |
Wtajemniczenie
|
Martha u mnie teź jesiennie, mgła i deszcz... ja uwielbiałam ten moment powrotu do szkoły! Nowe książki, pachnące nowością zeszyty, tysiąc długopisów... uwielbiałam się uczyć, kiedy za oknem lał deszcz... gdzie te czasy... jakie człowiek miał wtedy "problemy"...
![]() |
#2578 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzisiaj przyjeżdżają moi rodzice na obiad niby-urodzinowy, robię chińszczyznę, zaraz jadę na zakupy do reala trochę pobuszować ![]() ![]() Miłej niedzieli kochane ![]()
![]() |
#2579 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2580 |
Zakorzenienie
|
Witam sie w 8 miesiacu...
![]() ![]() Sweet - spoznione zyczenia ![]() ![]() Kiara - bardzo mi przykro, ze znowu wyladowalas w szpitalu ![]() ![]() Na swędzenie na dole polecam clotrimazol, jakis probiotyk w tabletkach ew. potem żel prowag ale to w przypadku, jesli rzeczywiscie to tylko leciutkie swedzenie bo jak jest zmiana zabarwienia wydzieliny, inny jej zapach itp..to jednak poszlabym do lekarza. Co do becikowego to tez jestem ciekawa, jak ktos bedzie mial info. jak to jest w przypadku kiedy matka i ojciec nie sa malzenstwem i sa zameldowaniu pod innymi adresami to tez chetnie poczytam ![]() Zastanawia mnie dlaczego skladajac podanie o becikowe w 2014 roku dochod ma byc za 2012 a nie za 2013 rok..? I czy ciekawe, ze podany ma byc dochod netto jak wlasciwie zawsze podaje sie brutto, no chetnie poczytam jak ktos juz rozezna sytuacje ![]() Wczoraj bylismy w centrum naukowym eksperyment w gdyni, swietna zabawa i dla nas doroslych byla i dla dzieciakow brata, naprawde polecam. Potem poszlismy jeszcze polazic po skwerze kosciuszki i wrocililam tak wykonczona, ze poszlam spac o 21. Dzisiaj ma padac ale jest bardzo cieplo wiec jakos tu nad morzem jeszcze tej jesieni nie czuc, szczegolnie, ze ostatnie 3 dni spedzillismy na plazy i opalilismy sie jak w lipcu ![]() Milej niedzieli kochane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:30.