|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie jestem za wspieraniem cwaniactwa,w stylu ,,szlachta nie pracuje",tylko rodzin gdzie rodzice się starają coś robić,ale i tak jest ciężko:/
|
|
|
|
#3393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
On nie pójdzie bo jest chory. Sama chce podjąć pracę bo najmłodsze jest już samodzielniejsze. Kiedyś myślałam że szlachetna paczka to jedna paczka, a to może być nawet kilkadziesiąt darów od różnych osób. |
|
|
|
|
#3394 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3395 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cooooo. Ja bym to wziął od zaraz a nie muszę pracować
|
|
|
#3396 |
|
.
|
bo znikają z bazy, ale sporo osób robi w kilka człowieków paczki
większość by pewnie nie wydoliła finansowo, żeby spełnić wszystkie zachciewajki, więc po ileś osób robią zrzuty.
|
#3397 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślałam, że dostają dublowane paczki, a nie że na jedną paczkę składa się wiele osób. Sama raz tak robiłam paczkę.
|
|
|
|
|
#3399 |
|
Zadomowienie
|
Ja w sumie jestem za tym, żeby wspierać, nawet jak minimum potrzebujących coś dostanie.
Miałam dylematy, dać żerującym na używki czy prawdziwie potrzebujących, ale, de facto, nie sposób czasem zweryfikować, na co dana osoba przeznaczy datki i pieniądze. Daję po równo. Czasem wspomożesz naprawdę potrzebującego, czasem pewnie naciągacza. Ale dla mnie ważna jest równość i intencje. I tak nie wiemy, jak skończy się potem. Jak na jedzenie przy nas. bez wykrętów , to oczywiście radość jest większa. Szlachetną Paczkę też robiłam, żeby nie było. Miałam płyty, słodycze, przybory do rysowania, lalki, zabawki, pluszaki, puzzle. Mam nadzieję, że część się przydała.
"Od wczesnych lat życia wyrzekłem się jadania mięsa i przyjdzie czas, gdy ludzie tacy jak ja, będą patrzeć na mordercę zwierząt tak samo jak teraz patrzą na mordercę ludzi." Leonardo da Vinci Edytowane przez Akasta Czas edycji: 2014-08-25 o 19:11 |
|
|
|
#3400 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta
![]() Dziewczyny, nie przesadziłyście wtym roku z odkopywaniem tego wątku w sieprniu?! |
|
|
|
#3401 |
|
Konto usunięte
|
Bo to przez Nasz nowy dom, gdzie też są rodzinki, hm... tego
|
|
|
|
#3402 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Zresztą powiem Ci, że naprawdę potrzebujący będzie się łapać każdej pracy, weźmie każdą fuchę ale nie pójdzie żebrać. Osobiście mam dość plagi żebractwa. Niedawno zaczepił mnie młody facet na parkingu przed Lidlem. Ubrany porządnie, miał nawet markowy T-shirt, żaden lump z wyglądu. Mlody, zdrowy jak byk. Zaczepiał zresztą wszystkich prosząc, by mu kupić jedzenie. Wybacz, ale nie wierzę, by w Trójmieście, w sezonie nie można było znaleźć pracy- choćby sezonowej. Przypominam, ze mówimy o mlodym, zdrowym facecie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3403 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3404 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Judith- ja, studentka dosłownie się o pracę potykam. Pracę znajdzie każdy, kto chce pracować. I nikt mnie nie przekona, że tu jest inaczej. Oczywiście- nie są to jakieś kokosy, ale tu coś, tam coś i można spokojnie funkcjonować.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#3405 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak właśnie z powodów, które wymieniłaś, pomagam głównie bardzo chorym, szukając poprzez serwis, który takie osoby weryfikuje, ale zdarzyło mi się pomagać zupełnie przypadkowym osobom. Jedzenie, zabawki, środki czystości, jest szansa, że to nie pójdzie na alkoholowe ekscesy. Plaga żebractwa... nie wiem, czy można mówić, że jest większa niż kiedyś. To zjawisko istniało od zarania dziejów i ciężko z tym walczyć. Primo, że te osoby nie chcą często pomocy/nie wiedzą gdzie szukać, secundo, że część wykorzystuje to jako formę zarobku... i tak mamy "żebraka", który zarabia dziennie więcej, niż przeciętny obywatel. Żebractwo przybiera różne formy i ciężko przebić się przez większość z nich. Chyba w takich sytuacjach najlepiej podawać adresy pomocy społecznej. Sama nie wiem, ciężko nie uchylić się nad potrzebującym, z drugiej strony wiedząc, że to przyzwyczaja go do coraz większej wygody i spokoju. Młodemu, zdrowemu osobnikowi nic bym nie dała. Jak ma drogie bluzki i jest w pełni sprawny ruchowo, to nie powodów, żeby go ociągać od pracy. Najbardziej mnie przeraża żebractwo dzieci. Czasem maluch prosi o jedzenie ze względów osobistych, a czasem dla opiekunów, co utrudnia sprawę. Tylko kupowanie na miejscu i obserwacja ma jakikolwiek sens.
|
|
#3406 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
przypadek losowy- dużo dzieci :ściana: Z tego, że pewnego dnia mogę poparzyć się wrzątkiem, usłyszeć od lekarza, że mam raka/SM/cokolwiek, wpaść pod samochód, czy stracić wzrok, zdaję sobie sprawę. Ale żeby pewnego dnia nagle obudzić się z gromadką dzieci, których nie mam czym wykarmić? ![]() Jak to powiedział pijany kierowca, wjechawszy walcem w drzewo- "panie władzo, to były sekundy!" :P "życzliwi ludzie dobrego serca, to były sekundy! Jeszcze dwa miesiące temu, przysięgam, mieliśmy troje dzieci, ta najmłodsza piątka to jakby spod ziemi wyrosła! A my nie mamy na jedzenie dla ósemki przeca, o losie, za jakie grzechy nas tak srogo tymi wyskakującymi z kapusty dziećmi karzesz?" |
|
|
|
|
#3407 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#3408 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie neguję tego. Nabijam się jedynie z określenia wielodzietności jako "wypadku losowego" w przypadku, o którym mówisz, wypadkiem losowym jest właśnie zwolnienie z pracy, pożar domu, choroba czy powódź, a nie to "nagłe" dziesięcioro dzieci, na bogów!
|
|
|
|
|
#3409 |
|
Konto usunięte
|
Przez ilość widzanych "szlachta nie pracuje" na profilach ludzi, udzielajacych się na stronach wszelakich fundacji czy n stronie naszego nowego domu, postuluje, by zamiast "szlachetna paczka", akcja nazywala się "szlachecka paczka"
|
|
|
|
#3410 |
|
Zakorzenienie
|
pamiętam, że jak chodziłam do podstawówki w moim domu się nie przelewało..
czasami brakowało nawet na chleb. Tacie mimo tego, że ma duże problemy zdrowotne zabrali rentę, pracowała tylko mama, za grosze zresztą.. - No i pewnego dnia tata przemógł się jakoś i poszedł do pomocy społecznej prosić o pomoc - jakąkolwiek - jedzenie, pieniądze na opał, bo była zima itp. Babka stwierdziła, że możemy dostać tylko 30 zł na jedzenie, bo jestem jedynaczką. Powiedziała jeszcze, że jeśli w domu byłyby co najmniej 3 maluchy to moglibyśmy liczyć na inną pomoc. I podczas gdy my nie mieliśmy często co do garnka włożyć, rodzina obok, gdzie jest tych dzieciaków 10 ubierała się w sieciówkach, miała najnowsze zabawki itp. Przykro mi strasznie było. |
|
|
|
#3411 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Słowa tej urzędniczki (pogrubione) mnie dobiły. Przecież to jawne demoralizowanie ludzi i wskazanie, jak wygodnie sobie zyc kosztem własnych dzieci nieodpowiedzialnie sprowadzanych na świat. Czyli machnę sobie 3, 4, 5, 8 dzieci a niech państwo się martwi o ich wykarmienie, bo ja się ograniczylam do roli prokreacyjnej. A ktoś, kto mierzy liczbę swoich dzieci na siły i jest odpowiedzialny w tym zakresie ma przechlapane. To jakaś paranoja.
|
|
|
|
#3412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tata strasznie to przeżył, bo kurcze człowiek pracuje ciężko tyle lat i na nic w sumie potem liczyć nie może. Rzeczywiście paranoja. Wtedy przyrzekł sobie, że już nigdy do pomocy społecznej o pomoc się nie zwróci i rzeczywiście tak się stało. Druga sprawa jest taka, że osoby, które często nie są zdolne do pracy są pozbawione wszelkich świadczeń .. mój tata stracił zasiłek i mimo, że napisano mu na wszystkich papierkach, że jest całkowicie niezdolny do pracy, bo nie może dźwigać, pracować w kurzu, gorączce, zimnie, przy maszynach itp. to pieniądze żadne mu się nie należą. Oczywiście pisaliśmy jakieś odwołania, to raz dostał chyba na rok, a potem znowu cała szopka od początku. Tata się wkurzył i od 6 lat już znowu pracuje - bardzo ciężko fizycznie. Cała akcja mnie niesamowicie wkurza, bo o ile rozumiem, że osobą chorym, starszym, bez środków do życia trzeba pomóc, to nigdy nie ogarnę po co pomagać rodzinom wielodzietnym, które nie starają się w jakiś sensowny sposób ogarnąć swojego życia. - sytuacja z mojej miejscowości - rodzina z 4 dzieci, obydwoje nie pracują, dwa lata temu na świat przyszło kolejne dziecko - bardzo ciężko chore, teraz znów jest w ciąży, mimo, że lekarze ostrzegali, że następne dzieci też mogą być obciążone chorobą. Chodzą i płaczą, prosząc o pomoc. |
|
|
|
|
#3413 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wtedy wielodzietność stanowi duży kłopot i bywa takim przypadkiem losowym, który sprawił, że trudno rozdzielić fundusze. Więcej dzieci = więcej jedzenia i problem, bo paczką makaronu nie wykarmisz. Po prostu, takie sytuacje, kiedy zdajesz sobie sprawę, że decyzja o posiadaniu wielu dzieci to duże obciążenie.
|
|
#3414 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wyżej tłumaczyłam, o co chodziło w tamtym poście. ![]() "wielodzietność bywa takim PRZYPADKIEM LOSOWYM"?! Ty też, serio? Jeszcze raz ktoś nazwie posiadanie dużej liczby dzieci PRZYPADKIEM/WYPADKIEM LOSOWYM, a zwątpię w ludzką inteligencję. Jak można zrobić x dzieci PRZYPADKIEM? Ja rozumiem, jedna wpadka, druga nawet... Ale siedmioro dzieci i mówienie, że to wypadek losowy? Co, wypadek z pękniętą gumką i od razu siedmioraczki? Słodki jeżu. |
|
|
|
|
#3415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie rentę mu zabrali. Potem dostawal na jakieś krótkie okresu czasu po odwołaniu do sądu.
|
|
|
|
#3417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wszystkiego nie przewidzisz przecież. Mówię o takich przypadkach. Ponieważ świadome zrobienie 10 dzieci i oczekiwanie datków, to oczywiście wyłudzenie. Tak czy owak cierpią najmłodsi. A siedmioraczki to jakieś rekordy. Przy bliźniakach bywają gargantuiczne problemy.
|
|
#3418 |
|
Rozeznanie
|
Ja czasami odnosze takie wrażenie, że im bieda w rodzinie większa tym więcej dzieci. To taka proporcja. I naprawdę nie rozumiem rodzin w których jest ciężko a co rok rodzi się dziecko. Czy nie można się zabezpieczać lub przynajmniej unikać kontaktów seksualnych w momencie gdy kobieta ma dni płodne?
Niestety nasze przepisy dot. pomocy społecznej bardziej rozleniwiają takich ludzi, po co mają iść do pracy, jeżeli pomoc społeczna wszystko im da? Wystarczy iść, trochę pożalić się i gotowe! Najgorzej mają osoby, które nagle stracą pracę, ciężko się rozchoruja lub spotka je jakaś tragedia, wtedy zostają na lodzie, bo albo dochód mają za wysoki, albo za mało dzieci ( przykład jednej z wizazanek), albo jeszcze tysiąc innych rzeczy (a zresztą przecież jest rodzina i ona może pomóc). Tak naprawdę im się wtedy należy pomoc bo zostają bez pracy, bez pieniędzy pomimo, że mają chęci do pracy! Ze względu na charakter pracy często spotykam się z osobami objętymi pomocą społ. i choćby nie wiem jak to zabrzmiało powiem wam, że najczesciej to są alkoholicy i nieroby, lub cwaniczaki, którzy pracują na czarno, pieniędzy dużo, chociaż oficjalnie dochodu któryś rok z rzędu nie mają więc otrzymują wysokie zasiłki. Mało jest rodzin naprawdę potrzebujących.
|
|
#3419 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3420 |
|
Konto usunięte
|
Poddaję się. Wizazanki nie wiedzą, co to znaczy "losowy wypadek", po raz dziesiąty tego pisać nie będę. :sciana: ale tyle szacunku, żeby przeczytać mój poprzedni post, jeśli o to proszę i zaznaczam, że dokładnie wytłumaczyłam, o co chodzi, zamiast tłuc znowu o tym samym, to bym jednak oczekiwała.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.

Dziewczę straciło męża w wieku 19 lat, 6 miesięcy po jego śmierci była w ciąży z kolejnym. Jak dostała odszkodowanie za śmierć męża (70k) to wydała pieniądze na... szafę i ciuchy. Dzieci wozi do swojej mamy, a na co dzień siedzi z mężem w domu i pilnuje, by żadnej nie poznał. Niedawno powiedziała mi coś w stylu "szlachta cały dzień baluje, a plebs haruje".
i on jest chory ( owszem ale nie dba o siebie i chociaż tą pracę na kasie mógłby wykonywać) W tym mieście gdzie żyją jest wiele rodzin wielodzietnych, to też zagłębie lumpeksów 

On nie pójdzie bo jest chory. Sama chce podjąć pracę bo najmłodsze jest już samodzielniejsze.