Farbowanie henną - część IV - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury

Notka

Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-03, 06:37   #1321
ziuta89
Raczkowanie

Dot.: Farbowanie henną - część IV

a czy ktoś próbował uzyskać kolor jak po Khadi ciemny brąz, ale sam mieszając henne/indygo/amle np z PoleHenny? Jakie proporcje zastosować?
ziuta89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 07:29   #1322
daggmara
Z deszczem w butach

Cytat:
Napisane przez izaxoxo Pokaż wiadomość
A wie może któraś z Was jak z ty wypłukiwaniem farby na hennie? Czy staje się to szybciej?
Ja wlasnie pofarbowalam 2 tygodnie temu farba drogeryjna na henne. Tej farby uzylam pierwszy raz, ale wszystkie farby, nawet kladzione co miesiac jedna na druga na cala dlugosc zawsze bardzo szybko mi sie wyplukiwaly. Wydaje mi sie, ze teraz kolor lepiej sie trzyma, ale wlosy mam w o niebo lepszej kondycji i przecież nie wyplucza sie bardziej niz do henny (na samych farbach wypkukiwaly sie niemalze do blondu), wiec naprawde trudno to ocenic.

daggmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 10:32   #1323
Joanku
Zadomowienie

A ja robię na odwrót:
najpierw kładę rudą farbę chemiczną a4 dni później henne, dzięki temu farba wydaje się jakby zalakowana, i się nie wypłukuje
Kładę rudy na rudy więc pięknie naturalnie i żywo chwyta, co prawda na początku na czerwono ale potem się wypłukuje. A cała 'baza' ładnie stoi.
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 15:27   #1324
Quaibie
Przyczajenie

Hej mój naturalny kolor to jasny brąz, ale od pół roku farbuję się na rudo henną, kolor wychodzi mi miedziany. chciałabym przefarbować teraz (oczywiście henną) włosy na ciemny brąz, jednak mam pewne obawy jak będę czuła się w nowym kolorze. stąd moje pytanie: czy po takim farbowaniu na ciemny kolor dam radę jeszcze wrócić do rudego? henna dość mocno chwyta mi włosy, więc czym ewentualnie mogłabym pomóc jej zejść? strasznie mnie kusi ten ciemny brąz, ale jednocześnie boję się że już nie będę mogła mieć mojego ukochanego rudego z góry dziękuję za odpowiedź )
Quaibie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 15:40   #1325
Fibby
Raczkowanie

Pewnie że da radę, ale nie z dnia na dzień, bo trzeba będzie ten ciemny brąz wypłukać z włosów.
Fibby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 15:43   #1326
Quaibie
Przyczajenie

dzięki za odpowiedź ale wypłuka mi się ten kolor sam? mam wątpliwości, bo do tej pory gdy farbowałam henną to kolor łapał na amen i nie schodził. Dlatego chciałam z góry wiedzieć czy w razie czego można mu jakoś "pomóc"
Stary 2014-09-03, 15:48   #1327
Fibby
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Quaibie Pokaż wiadomość
ale wypłuka mi się ten kolor sam?
Zawsze trochę sam się kolor spłukuje. Mocne oczyszczanie, płukanki ziołowe, miód, sok z cytryny, napary z rumianku i rzewienia, olejowanie i włosy powinny pojaśnieć.
Stary 2014-09-03, 15:54   #1328
Quaibie
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź Fibby
Stary 2014-09-03, 16:18   #1329
Fibby
Raczkowanie

Ale wpierw radzę się zastanowić czy taki kolor na pewno będzie Ci pasował. Np. ja mam bardzo jasną cerę, ale żółte tony i naczynka, dlatego źle wyglądałabym w ciemnych włosach. Schodzenie z ciemnobrązowej henny jest bardzo upierdliwe i czasochłonne.
Stary 2014-09-03, 16:19   #1330
izaxoxo
Przyczajenie

W sensie że farba na henne ci sie lepiej trzyma tak? Ja niedługo planuje przyciemnic włosy, bo po orzechowym brazie Khadi są moim zdaniem za jasne, orzechowy brąz bardzo sie wyplukuje? Ma ktos moze jakies zdjecia na swoich wlosach?
izaxoxo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 17:34   #1331
szklana_mgla
Rozeznanie

Dziś będę farbować włosy mieszanką henny, indygo i amli na zimniejszy bądz neutralny brąz z rudawego, brzydkiego brązu, jeśli któraś jest zainteresowana to najpózniej jutro dodam zdjęcia
szklana_mgla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 17:45   #1332
izaxoxo
Przyczajenie

no pewnie dodawaj pokaz te po umyciu wlosow i koniecznie napisz jak z wyplukiwaniem koloru, mam to samo!
izaxoxo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 18:16   #1333
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Quaibie Pokaż wiadomość
Hej mój naturalny kolor to jasny brąz, ale od pół roku farbuję się na rudo henną, kolor wychodzi mi miedziany. chciałabym przefarbować teraz (oczywiście henną) włosy na ciemny brąz, jednak mam pewne obawy jak będę czuła się w nowym kolorze. stąd moje pytanie: czy po takim farbowaniu na ciemny kolor dam radę jeszcze wrócić do rudego? henna dość mocno chwyta mi włosy, więc czym ewentualnie mogłabym pomóc jej zejść? strasznie mnie kusi ten ciemny brąz, ale jednocześnie boję się że już nie będę mogła mieć mojego ukochanego rudego z góry dziękuję za odpowiedź )
Jeśli masz wątpliwości czy będzie ci pasował ciemny brąz, to nie rób tego henną (indygo). Lepiej użyj szamponetki. Nikt nie wie jak indygo będzie wypłukiwać się z włosów.
Cytat:
Napisane przez Fibby Pokaż wiadomość
Zawsze trochę sam się kolor spłukuje. Mocne oczyszczanie, płukanki ziołowe, miód, sok z cytryny, napary z rumianku i rzewienia, olejowanie i włosy powinny pojaśnieć.
Tu nie chodzi o rozjaśnianie. Indygo nie tyle przyciemnia kolor, co czyni go bardziej brązowym. Wszelkie naturalne rozjaśniacze nie wypłukują indygo z powrotem do rudego, tylko robią jaśniejszy brąz.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 23:04   #1334
Fibby
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47988596]
Tu nie chodzi o rozjaśnianie. Indygo nie tyle przyciemnia kolor, co czyni go bardziej brązowym. Wszelkie naturalne rozjaśniacze nie wypłukują indygo z powrotem do rudego, tylko robią jaśniejszy brąz.[/QUOTE]

Nie było mowy o indygo. Poza tym na rozjaśniony brąz trzeba nałożyć czystą hennę a efekt będzie taki jak przed lub bardzo podobny.
Stary 2014-09-03, 23:13   #1335
jusianek
Raczkowanie

Cześć!

Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc
Od dwóch lat regularnie farbuję włosy henną. Natomiast ostatnio kolor mi się trochę znudził, chciałabym go delikatnie zmienić i zastanawiam się nad użyciem farby chemicznej.
Wiem, że użycie np. rozjaśniacza po wcześniejszym farbowaniu indygo daje zielenie, natomiast co z farbami? Czy położenie farby z poziomu 6 (w których jest woda 6 czy 9%) również wybije zieleń?
Generalnie farbowałam włosy tylko czystą henną (bez indygo), lecz zdarzyło mi się dwa razy użyć henny eld i nie do końca wiem czy była to tylko sama lawsonia... Nie chcę skończyć z zielonymi włosami, dlatego pomóżcie proszę - wiem, że rozjaśnienie henny jest baaardzo trudne, ale teoretycznie po dłuższym czasie starań możliwe (znalazłam przypadki w necie). Chodzi mi tylko o ewentualne zabezpieczenie się przed tymi zielonymi tonami - czy wystrzegać się tylko rozjaśniacza czy farba z kilku %-ową wodą również będzie niebezpieczna?
Proszę o pomoc! Będę niesamowicie wdzięczna

Edytowane przez jusianek
Czas edycji: 2014-09-03 o 23:14
jusianek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 07:31   #1336
daggmara
Z deszczem w butach

Cytat:
Napisane przez jusianek Pokaż wiadomość
Cześć!

Od dwóch lat regularnie farbuję włosy henną. Natomiast ostatnio kolor mi się trochę znudził, chciałabym go delikatnie zmienić i zastanawiam się nad użyciem farby chemicznej.
Wiem, że użycie np. rozjaśniacza po wcześniejszym farbowaniu indygo daje zielenie, natomiast co z farbami? Czy położenie farby z poziomu 6 (w których jest woda 6 czy 9%) również wybije zieleń?
Generalnie farbowałam włosy tylko czystą henną (bez indygo), lecz zdarzyło mi się dwa razy użyć henny eld i nie do końca wiem czy była to tylko sama lawsonia... Nie chcę skończyć z zielonymi włosami, dlatego pomóżcie proszę - wiem, że rozjaśnienie henny jest baaardzo trudne, ale teoretycznie po dłuższym czasie starań możliwe (znalazłam przypadki w necie). Chodzi mi tylko o ewentualne zabezpieczenie się przed tymi zielonymi tonami - czy wystrzegać się tylko rozjaśniacza czy farba z kilku %-ową wodą również będzie niebezpieczna?
Moze zrob test na pasemku?

daggmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 08:27   #1337
Konto usunięte

Cytat:
Nie było mowy o indygo. Poza tym na rozjaśniony brąz trzeba nałożyć czystą hennę a efekt będzie taki jak przed lub bardzo podobny.
Autorka pytania napisała, że chce "chciałabym przefarbować teraz (oczywiście henną) włosy na ciemny brąz", a to oznacza, że musi użyć indygo lub mieszanki zawierającej indygo.
Włosy rozjaśniane po takim zabiegu nie wrócą potem rudego. Farbowanie barwnikami roślinnymi tak nie działa. To nie jest przykrywanie jednego koloru innym, tylko nakładanie się istniejących barwników. Rozjaśnienie (o ile nie zniszczy się struktura keratyny) wypłukuje jedynie pigment pierwotny, który był we włosach jeszcze przed farbowaniem. Indygo i lawson zostają.
Na jasny brąz uzyskany we wspomniany wcześniej sposób nałożenie henny nic na dłuższą metę nie da. Poza tym już samo rozjaśnianie da nieciekawy efekt, bo może być w pewnych sytuacjach szarozielone. Wkurząjąca poświata po indygo i tak pozostanie. Henna/indygo to farby trwałe i nie ma co używać ich do sprawdzenia czy dany kolor się spodoba.
Cytat:
Napisane przez jusianek Pokaż wiadomość
Cześć!

Nie znam się na poziomach farb chemicznych, ale jeśli mówisz o blondzie, to też możesz wyjść zielona. W przypadku eldu raczej obawiałbym się nie tyle dodatku indygo, co czegoś chemicznego. Test na pasemku do dobry pomysł.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 10:16   #1338
Fibby
Raczkowanie

Lisbeth, moje eksperymenty mówią inaczej Może w teorii powinno być tak jak mówisz, może znaczenie ma także struktura włosa, ale w praktyce rozjaśniłam włosy bez szarozielonej poświaty
Stary 2014-09-04, 10:31   #1339
jusianek
Raczkowanie

Lisbeth, daggmara, bardzo Wam dziękuję za odpowiedź Zrobię test w takim razie i oby nie było zielono...
Wiem, że to raczej wątek o farbowaniu henną, a nie o pozbywaniu się jej, ale zapytam - czy może któraś z Was rozjaśniała hennę (zakładając, że w moim przypadku byłaby to tylko czysta lawsonia, bez indygo i domieszek)? Może macie jakieś najskuteczniejsze sposoby? Zastanawiam się, czy kąpiel rozjaśniająca cokolwiek by tu dała...

Edytowane przez jusianek
Czas edycji: 2014-09-04 o 10:32
Stary 2014-09-04, 10:59   #1340
alternative1
Zadomowienie

ja rozjaśniam pohennowane włosy gdy stwierdzam, że jest za ciemno i ładnie się rozjaśnia. nie schodzę do blondu, tylko takiej brzoskwini. jak to robię pisałam kilka razy wcześniej
alternative1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 11:09   #1341
jusianek
Raczkowanie

Ja również nie chcę mieć platynowego blondu ani nic z tych rzeczy... Nawet nie chcę zmieniać nic jeśli chodzi o jasność włosów, jedynie pozbyć się rudych tonów. Chciałabym z rudo-czerwonych włosów przejść do jasnego brązu, ewentualnie potem do ciemnego blondu, natomiast obawiam się, że sama farba nie da tutaj rady, trzeba najpierw nieco rozjaśnić, aby potem nadać właściwy ton... A przynajmniej tak mi się wydaje
Alternative, w takim razie wertuję wątek
Stary 2014-09-04, 12:29   #1342
NinaSimone
Zakorzenienie

Chce miec b ciemny braz chlodny, ale nie czern. Niestety mam plamy na glowie, po chemicznej farbie (rok temu robilam) czy henna wyrowna mi kolor? Z natury mam sporo pigmentu cerwonego. Powinnam mieszac henne indygo i ciemny braz?
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 14:34   #1343
Konto usunięte

Cytat:
Lisbeth, moje eksperymenty mówią inaczej Może w teorii powinno być tak jak mówisz, może znaczenie ma także struktura włosa, ale w praktyce rozjaśniłam włosy bez szarozielonej poświaty
Jak dokładnie wyglądały twoje eksperymenty?
Ja już próbowałam robić brąz farbami roślinnymi i potem go rozjaśniać. Nigdy nie pozbyłam się indygo do końca. Są nawet zdjęcia gdzieś w hennowych wątkach.
Stary 2014-09-04, 15:01   #1344
Fibby
Raczkowanie

Lisbeth, tak jak opisywałam - ziołami, cytryną. Rozjaśniłam je nawet ciut bardziej i czystohennowe odrosty mam minimalnie ciemniejsze niż na długości, która jest w bardziej miedzianym odcieniu. Ale widzę, że skoro to takie anormalne to dodam, że z natury jestem blondynką
Stary 2014-09-04, 18:32   #1345
Konto usunięte

Cytat:
Lisbeth, tak jak opisywałam - ziołami, cytryną. Rozjaśniłam je nawet ciut bardziej i czystohennowe odrosty mam minimalnie ciemniejsze niż na długości, która jest w bardziej miedzianym odcieniu. Ale widzę, że skoro to takie anormalne to dodam, że z natury jestem blondynką
Raczej pytałam o to co miałaś na włosach przed rozjaśnianiem.
Stary 2014-09-05, 14:24   #1346
alternative1
Zadomowienie

muszę .
zaczytane na fb, problem z włosami, łamią się, wypadają... jedna z odpowiedzi:
"właśnie doczytałam, że masz włosy farbowane henną. Poprawcie mnie profesjonalistki jeśli się mylę i coś się zmieniło ale henna działa inaczej niż farba do włosów. Farba otwiera łuski włosa i wnika do środka, a henna oblepia je naokoło i przez hennę nic do środka włosa nie wniknie. Dlatego też mogą nie działaś wszelkie maski, oleje itp."
Stary 2014-09-05, 14:55   #1347
saintfreak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alternative1 Pokaż wiadomość
muszę .
zaczytane na fb, problem z włosami, łamią się, wypadają... jedna z odpowiedzi:
"właśnie doczytałam, że masz włosy farbowane henną. Poprawcie mnie profesjonalistki jeśli się mylę i coś się zmieniło ale henna działa inaczej niż farba do włosów. Farba otwiera łuski włosa i wnika do środka, a henna oblepia je naokoło i przez hennę nic do środka włosa nie wniknie. Dlatego też mogą nie działaś wszelkie maski, oleje itp."
Nic nie mów... Od jakiegoś czasu strasznie mi włosy lecą - pewnie kwestia niedoborów - a od matki i babci słyszę cały czas, że PONISZCZYŁAM TE WŁOSY TĄ HENNĄ, że lepiej bym kupiła jakąś normalną "delikatną" farbę...
Swoją drogą, stoję słabo z kasą i nie bardzo mogę sobie pozwolić na kupno henny - czy jest jakaś szansa, że chna z Elda + jakieś smętne resztki normalnej henny pozwoli mi wytrwać dłużej do farbowania odrostów? U koleżanki słabo się trzymała, zawsze to tak?
saintfreak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 15:12   #1348
alternative1
Zadomowienie

ja uzywałam tylko tycjanu z elda i szybko się spłukał. może tych resztek Ci starczy?

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

a na wypadanie wcierka z kozieradki, kozieradka ok 2,50 chyba kosztuje, a starczy na długo. dodatkowo unosi włosy u nasady i odświeża je.
Stary 2014-09-05, 15:47   #1349
saintfreak
Raczkowanie

Samych resztek raczej nie, bo naprawdę jest ich malutko, a boję się trochę dodać jakąś sztuczną farbę. Ciężko jednak o jakąś niedrogą alternatywę stacjonarnie.
Wcierałam jakiś czas kozieradkę, ale efekty nie były mocne i jednak jej zapach zaważył na tym, że ją odłożyłam. Jantaru też próbowałam, ale chyba jednak to całkiem wewnętrzne niedobory. Obrywa jednak za to henna, bo moja rodzina jest przekonana, że to jakaś czarnomagiczna chemia, która powoduje wypadanie włosów
saintfreak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 16:06   #1350
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez saintfreak Pokaż wiadomość
Samych resztek raczej nie, bo naprawdę jest ich malutko, a boję się trochę dodać jakąś sztuczną farbę. Ciężko jednak o jakąś niedrogą alternatywę stacjonarnie.
Wcierałam jakiś czas kozieradkę, ale efekty nie były mocne i jednak jej zapach zaważył na tym, że ją odłożyłam. Jantaru też próbowałam, ale chyba jednak to całkiem wewnętrzne niedobory. Obrywa jednak za to henna, bo moja rodzina jest przekonana, że to jakaś czarnomagiczna chemia, która powoduje wypadanie włosów
A nie możesz użyć kilka razy szamponetki?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów i fryzury

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości