|
|
#61 |
|
BAN stały
|
Dot.: Dorobić się bez niczyjej pomocy?
|
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
Catjusza, ja sądzę, że to nie o takie kombinowanie chodzi, tylko o podkładanie innym świń, podkradanie pomysłów, zyskiwanie kosztem innych, oszukiwanie, kumoterstwo. Myślę, że to o takie kombinowanie chodzi i ludzi, którzy dorobili się w TAKI właśnie sposób, jest naprawdę bardzo, baaardzo wielu.
Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2014-09-02 o 10:54 |
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Obecnie nie kojarzę osoby wśród swoich znajomych, która dorobiła się na dosłownej zasadzie "od zera do milionera". Zawsze w tle była jakaś konkretna pomoc typu samochód, mieszkanie na start albo po prostu wychowanie i życie na pewnym poziomie, który się podwyższył. Znam jeszcze kilku wysokiej klasy specjalistów "w wąskiej dziedzinie" i tutaj faktycznie niecodzienny talent i umiejętności totalnie zmieniły życie tych ludzi (różnica pomiędzy startem a teraźniejszością jest baardzo wyraźna).
O takich historiach to słyszano za czasów transformacji, kiedy co bardziej odważni i przedsiębiorczy inwestowali w różne biznesy, a jak ktoś miał ukończone studia i znał angielski to proponowano tej osobie najwyższe stanowiska w koncernach, które wchodziły na rynek polski (znam osobiście dwie osoby, które dostały takie propozycje od firm, które obecnie zna bądź kojarzy każdy z nas). No cóż. Było, minęło
|
|
|
|
|
#64 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mozna wymieniac kogo sie chce, oczywiscie mezczyzn tez! Naprawde tak o napisalam tylko o kobietach, ale generalnie ciekawia mnie przypadki ludzi, ktorzy ciezka praca (albo i szczesciem! Nie chce dyskryminowac Razem albo osobno! Zeby nie bylo niedopowiedzen ![]() Co do tych kobiet, ktore dorobily sie same, bardziej chodzilo mi o to, ze nie wyszly bogato za maz
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czymś innym jest niewypłacanie pensji pracownikom, trzymanie ich bez umów, bez opłacanych ubezpieczeń a czymś innym jest szukanie kosztów żeby obniżyć wysokość podatku Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-09-02 o 11:12 Powód: . |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Ja sama podam od siebie przyklad jednego faceta, ktorego znam, z dosc biednych okolic, zaczal wykladajac kostke brukowa, kupil pierwsze mieszkanie, pozniej drugie, generalnie zaczal obracac nieruchomosciami, a teraz jezdzi ferrari
Chociaz tutaj nie jestem pewna, czy nie stoi za tym jakas nielegalna dzialanosc.Co mi przyszlo jeszcze na mysl, to ze dobrym przykladem dorobienia sie w dzisiejszych czasach moga byc niektore blogerki, vlogerki wiekszosc z nich pochodzi z dobrych domow, ale sa tez takie ktore zaczynaly od zera, a teraz osiagnely naprawde duzy sukces i to bedac bardzo mlodym. Nie orientuje sie tak za bardzo jezeli chodzi o ich dokladne zyciorysy, ale mysle ze bardzo popularna Kenza.se majac szczescie i na pewno talent, urode odniosla napawde duzy sukces, z tego co kojarze ma teraz swoja linie, liczne wspolprace, a ma 20 pare lat. Edytowane przez annakarenina123 Czas edycji: 2014-09-02 o 11:25 |
|
|
|
|
#68 |
|
Rozeznanie
|
Nie przeczytałam jeszcze całego wątku, nadrobię w domu, ale dodam od siebie kamyczek. Zależy co kto rozumie poprzez "dorobić się". Dla mnie to zaoszczędzenie pewnej kwoty i wyprowadzka z domu rodzinnego. Po czasie stwierdzam, że moja ścieżka nie była zbyt dobra, bo oszczędzałam od kiedy pamiętam, pracowałam dorywczo, w LO i na studiach myłam okna, sprzątałam, zbierałam owoce, pisałam ludziom prace, uczyłam, studiowałam zaocznie, by móc pracować. Wszystko odkładałam, prawie nic sobie nie kupowałam, prawie nigdzie nie jeździłam. To błąd. Co z tego, że mam teraz swoje mieszkanie, skoro i tak na kredyt, muszę pracować, trzymać dyscyplinę finansową jak zawsze. Mam poczucie, że nic z tego życia nie skorzystałam. Więc z jednej strony dorobiłam się osiągając cel, do którego dążyłam latami, a z drugiej strony...jest jak jest, jak wyżej napisałam. Mam 27 lat i jestem zmęczona.
|
|
#69 | |
|
Buc
|
Cytat:
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dorobic sie bez niczyjej pomocy?
Ja znam moja mama. Po ślubie z tatą nie mieli niczego. Wszystkiego dorobili się sami. Obecnie: dom, działki, mieszkanie w stolicy, samochody, wakacje, nadal mnie utrzymują.
Co prawda to pracoholicy |
|
|
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
no ale moze cos więcej powiesz o tym jak się dorobili ;p
|
|
|
|
|
#73 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mysle, ze da sie ale to wymaga naprawde ciezkiej pracy i wielu wyrzeczen.. No i w Polsce moze byc ciezko.. Dam taki przyklad z Norwegii wprawdzie, mlody chlopak po wojnie byl biedny, udalo mu sie sprzedc dwie skory zwierzece za 600kr (300zl) i to byl jego caly kapital poczatkowy na zaczecie biznesu. Teraz jest miliarderem- jedna z najbogatszych osob na swiecie.. Mowa tu o wlascicielu sieci hoteli Thon
ale to taki przyklad ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
Przykład: moi rodzice. Po ślubie mieszkali przez rok z rodzicami mamy, jeździli starym polonezem. Po roku zaczęli się odbijać, a obecnie mają w Warszawie 3 mieszkania, jeden spory dom pod Warszawą, który chcą mieć na starość; stać ich na wakacje w ciepłych krajach kilka razy do roku, nie żałują sobie pieniędzy.
Mimo wszystko nie afiszują się tym. Biorę z nich przykład, odkąd skończyłam 18 lat pracuję i przez te trzy lata (własna działalność) dorobiłam się naprawdę sporej sumki, którą trzymam na koncie oszczędnościowym. Nic z niego nie wyjmuje, jedynie co miesiąc dokładam. Jestem oszczędna, ale z drugiej strony jak na studentkę żyję bardzo dostatnio - przy czy rodzice nie dają mi ani złotówki, bo tego nie chcę. Powoli dorabiam się sama, bez pomocy rodziców. |
|
|
|
|
#75 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
BAN stały
|
ja zmam wielu, którzy się dorobili sami. najbardziej spektakularny jest przypadek pewnego faceta, pochodzi z naprawdę biednej i patologicznej rodziny - matka alkoholiczka, ojciec z chorobą Aizhaimera, starszy od nie o 20 lat, totalnie nieprzystosowani społecznie i patologia, w domy był taki syf, bród, że zalęgły się myszy. Nikt się o niego nie troszczył. kiedy wyrzucili go z zawodówki, nie przejął się, powiedział, ze będzie rowy kopał . wszyscy wróżyli mu przyszłość gangstera, albo żula z pod budki z piwem. ale spotkał w kilka osób, które zmieniły jego patrzenie na świat. Uczył się i pracował bardzo ciężko, skończył szkołę średnią, studia, potem nawet MBA. Teraz ma 44 lata. jest dyrektorem w korpo, ma też udziały w jakiś spółkach, zasiada w radach nadzorczych itp. naprawdę kasy jak lodu, Wprawdzie nie ma domu z basenem ( stać go, ale nie jest zainteresowany ), żadne porsche i ferrari to też nie jego klimaty, ale ma własne mieszkanie, + kilka innych jako inwestycje pod wynajem, Pieniądze wydaje na podróże i realizacje różnych kosztownych hobby, ostatnio np. wykupił sobie kurs pilota za 20 000 tys.
![]() a tak poza tym mnie to dziwi mnie, to powszechne przekonanie, ze kto ma dom i drogie auto, to się "dorobił", ja znam wielu ludzi którzy bogaci wcale nie są, a budują te domy i kupuję auta z salonu na kredyty, a potem nie pójdą na rynku na piwo, bo na taryfę im szkoda, a piwo można kupić w markecie taniej, i znam wielu którzy zarabiają naprawdę dużo, a mieszkają w mieszkaniach, często nawet wynajętych, jeżdżą byle czym, ale umieją korzystać z życia, nie szkoda im kila stów na torebkę, obiad w knajpie, czy wypad na parę dni w góry. posiadanie domu i samochodu nie jest wyznacznikiem zamożności. |
|
|
|
|
#77 |
|
Marszałkini II RP
|
Co do wypowiedzi powyżej to zauważyłam, że naprawdę bogaci ludzie nie potrzebują tego, aby się afiszować z posiadanym majątkiem, a po drugie wolą pieniądze zainwestować choćby w jakąś nieruchomość, a nie w samochód, który rzecz jasna żadną inwestycją nie jest. Porsche i super dom, takie ogólne kupowanie wszystkiego drogiego i z logo, obserwuję głównie u ludzi, którzy są adwokatami, lekarzami czy architektami, a przedsiębiorcy wolą inwestować pieniądze. Mam kolegę adwokata, który sobie kupił nowe Porsche na kredyt i teraz biedak siedzi po nocach w kancelarii, aby jak najszybciej go spłacić, bo widzi, iż mimo, że samochód fajny to jechanie na udawanym prestiżu i bogactwie może być bolesne finansowo - odsetki.
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez looolitka Czas edycji: 2014-09-03 o 22:17 |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
Jakie to zawody? Po drugie, znacie pojęcie minimalizm? Czemu przez ludzi przemawia materializm? Taka chyba natura. Do grobu nic człowiek nie zabierze... Jak podajecie przykłady tych samotnych kobiet, bezdzietnych, bogatych. Ciekawa jestem czy są szczęśliwe i spełnione w życiu.
|
|
|
|
|
#80 |
|
BAN stały
|
Trochę z innej strony.
Ludzie często czegoś komuś zazdroszczą. Ale tylko tego jednego wybranego elementu - pieniądze są klasycznym przykładem. Prawie każdy chciałby mieć tyle kasy co Bill Gates, Warren Buffet, etc. Ale czy każdy chciałby prowadzić takie życie? Czy byłabyś gotowa kompletnie się poświęcić dla zarobienia góry forsy? Bo o zdobyciu takiej fortuny w lekki, miły i przyjemny (a zarazem legalny) sposób zapomnij. Pieniądze to nie wszystko. Sam się na nie napaliłem parę lat temu jak ten szczerbaty na suchary. Później już mi przeszło gdy doceniłem wartość kontaktów socjalnych. Naprawdę, pieniądze same w sobie szczęścia nie dają, bo musisz potem mieć komu się nimi pochwalić, a argumenty, że "lepiej się płacze w Porsche" można psu o kant... Moja rada: spróbuj coś podziałać w tym celu. Jak Ci zależy, to motywacja będzie spora. Sama po drodze zobaczysz, czy taki styl życia Ci pasuje. To nie jest dla każdego, nie każdy się w tym odnajdzie. Zresztą...nie potrzebujesz aż takiej obłędnej kasy do dobrego i wygodnego życia. Jasne, BMW serii 7 / Mercedes S-klasa w topowej specyfikacji za 700k-1000k zł są genialne, ale czy używana seria 5 / E-klasa za powiedzmy 60-120k będzie gorsza? Wygoda również bardzo wysoka, prestiż ciągle jest, a kasa bardziej przystępna. Tak samo z domem: potrzebna Ci willa z basenem za parę milionów? Za 500-600k zapewne dałoby radę kupić działkę, postawić dom w stanie surowym i jeszcze jako tako go wyposażyć. Lub też kupić ładne mieszkanie. Niech pieniądze Cię nie omamią. Edytowane przez topdong Czas edycji: 2014-09-03 o 23:36 |
|
|
|
|
#81 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak a propo dyksusji o kradzionym pierwszym milionie.a w temacie- znam milionerów, ale tylko jednego, który z tego co wiem się sam od zera dorobił. Szczegółów jego dorobienia się nie znam
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj to nie lata 90 i okres transformacji. Wtedy dorobić się od pucybuta do milionera było dość łatwo, z dobrą smykałną i korzystając na otwierającym się rynku. Dzisiaj jest to trudne i statystycznie mało osób naprawdę wynosi się ponad ich własną grupę społeczną. Jest bardzo mała szansa, że ktoś z klasy średniej zostanie nagle krezusem.
|
|
#84 |
|
Konto usunięte
|
Pogrubione - no chyba sobie stroisz żarty jeżeli uważasz, że na tych zawodach można się solidnie dorobić, albo jest też druga opcja, że zupełnie nie masz pojęcia ile takie osoby zarabiają. Jeśli chodzi o te księgowe to też śliska sprawa.
|
|
|
|
|
#85 |
|
Rozeznanie
|
Najpierw zatrudnij się w branży, w której marzy ci się kariera przedsiębiorcy. Dowiesz się jak pewne rzeczy funkcjonuja, nauczysz się dyscypliny, skorzystasz z wiedzy doświadczonych osób. Kolega rozkrecil biznes z salonem piękności, ale jego firma splajtowala. W teorii wszystko wydawało mu się takie proste, a jak przyszły jakieś problemy to nie wiedział jak postepowac.
---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;48011777]Pogrubione - no chyba sobie stroisz żarty jeżeli uważasz, że na tych zawodach można się solidnie dorobić, albo jest też druga opcja, że zupełnie nie masz pojęcia ile takie osoby zarabiają. Jeśli chodzi o te księgowe to też śliska sprawa.[/QUOTE] Miała na myśli samotne kobiety. Jak nie masz na utrzymaniu rodziny to łatwiej ci się dorobić bez wzgledu na to jaki zawod wykonujesz. Nie rozumiem skąd to zdziwienie, ze będąc nauczycielka mozna sie dorobic. Zawod nauczyciela nie zawsze wiąże się z praca w publicznej szkole. |
|
|
|
|
#86 |
|
Copyraptor
|
A tak w ogóle, to co dla was oznacza "dorobić się"? W sensie, kobieta, która ma własne mieszkanie, samochód, oszczędności i na niczym nie musi oszczędzać to kobieta "dorobiona"? Czy to się zaczyna dopiero od, nie wiem, zarobków rzędu 1mln rocznie?
|
|
|
|
|
#87 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
"Dorobić się "oznacza dla mnie mieć włąsne mieszkanie, samochód, oszczędności i minimum 4 tys. zł netto co miesiąc. |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Buc
|
z 4K netto nie będziesz miała własnego mieszkania, w sumie na kredyt też nie.
|
|
#89 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
w sensie, jest to wykonalne.
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:35.

Chociaz tutaj nie jestem pewna, czy nie stoi za tym jakas nielegalna dzialanosc.