|
|
#3241 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Cytat:
)) a za czytanie, oglądanie z Paniami książeczek brawo.. może się czegoś na uczą od smyka ![]() Cytat:
)![]() Dziękuję za odpwoiedź .Cytat:
![]() Ale boski kawaler ![]() Cytat:
![]() Piszecie o mm.. mój mały jeszcze na cycu.. pije 2 razy mm ale nie zawsze... kakao robimy też z mm... zależy jak ma chęć to wypija ładnie,ale on raczej mięsny nie mlekowy... nie idzie mu.. chyba, że cici
|
|
#3242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie to słodkie... a ostatnio byłam na podwórku i wstał, stanał na krzesło i mi pomachał.. miałam stracha ale nastąpiła interwencja... raczej stara się być ostrożny.. stara.Ostatnio wspiął się na kanapę.. i z niej zeskawiwał.. zabroniłam i narazie przystopował.. przyprawi mnie o zawał to wyglądało niezbyt zabawnie.. ![]()
|
|
#3243 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Witajcie, podczytuję Was w miarę regularnie w autobusie w drodzę do pracy ale z pisaniem ciężko, bo to tylko na laptopie a niestety brak czasu, żeby go włączyć. Ciągle drugie zmiany w pracy albo całe dnie czasami mam już dość, ciężko to wszystko pogodzić. Ehh...Tydzień temu zakończyliśmy szczepienie ale za to było najwięcej płaczu i nawet trochę na siłę bo za nic nie chciał się uspokoić. Sama miałam łzy w oczach. Jak nie F. się zachowywał zawsze z chęcią współpracował z lekarzem a tym razem od wstępu był płacz nie dał się zmierzyć, zważyć wszystko po łebkach... zbadał go płaczącego ale do buzi to już za nic nie dał zajrzeć. Dobrze, że na jakiś czas spokój. Aaa i dostaliśmy kolejne skierowanie do chirurga i prawdopodobnie na zabieg jąderko nie wchodzi do moszny.Cytat:
Pani gratulację wizyty Cytat:
Cytat:
A tak w ogóle to podziwiam mamy śpiące z dziećmi ja miałam tylko jedną taką noc, kiedy nie mógł spać i płakał to byłam tak nie wyspana jak bym w ogóle nie spała. Zmieniał pozycję co 10 minut, to na mnie to na Tż, w nogach, nad nami, rano jak się obudziłam to spał na poduszce Tż nad nim. Nie wyciągnęłam, bo nie zawsze zamykamy bramkę na schody. |
||||
|
|
|
#3244 |
|
Zakorzenienie
|
Monicca to kciukasy..
Dziękuję za odpowiedź.
|
#3245 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak wstaje po spaniu? nie wywala się? ![]() mój odreagowuje w drodze ze żłoba. dotąd odwalał histerie werbalne, teraz zaś jest histeria-classic-mode (dwie- wczoraj i dziś). ciekawa jestem czy podpatrzył to u jakiegoś dziecka czy tak buforuje stressa w sposób "naturalny". przychodzimy do domu, je zupę (kilka łyżek - tłuczenie głową o ścianę - kilka łyżek - próba wyskoczenia z krzesełka itd.), zasypia jak kamień i budzi się moje, przedżłobowe, dziecko. biorę! astrologiczne rodzeństwo Zosiaka mile widziane ![]() Cytat:
pogłaski w stópkę dla Niemowlaczki ![]() Cytat:
![]() Twój Owczarz - modelisko ![]() Wy już po locie... Ciekawe jak było ![]() Spokojnego wypoczynku ![]() Cytat:
U nas łóżeczko w dzień spełnia funkcje rozrywkowe Na jednej długości Michał kazał sobie przykleić samochody - teraz (w)chodzi, ogląda, brrrumczy, "liczy", opowiada. czasem mam za zadanie przykryć czymś łóżeczko z góry i siedzi w "namiocie" i ma radochę. i też jest to bezpieczna przestrzeń - reaguje na polecenie: "Idź do łóżeczka". wchodzi sam, wychodzi sam - duma rozpiera (go). Po szczepieniu cieszę się, że mamy z głowy
|
|
|
#3246 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
lozko z dodatkowymi fukcjami uff dobrze, ze juz po szczepieniu ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Wczoraj wieczorem zrobilam na pierwszy rzut smoothie z buraka w smaku wyszedl przepyszny, ale konsystencja nie ta - wiec bede eksperymentowac z przepisem ![]() Robilam z takich proporcji: sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 1/2 marchewki 1 kiwi 1 małe jabłko 1 większy burak i nastepnym razem marchewke przecisne przez sokowirowke i odrzuce kiwi (mam alergie i czuc te pestki) - z jablkiem sie zastanawiam, czy ten jako sok czy cale. (w innym przepisie idzie burak, jablko/gruszka i 2 szklanki roznych owocow jagodowych (truskawka, malina, borowki). a dzisiaj wieczorem bedzie smoothie ze szpinakiem i avocado ![]() http://mojagaleriasmaku.blogspot.de/...awokado-i.html ----- na obiad zrobilam dzis kotleciki z ryzu i szpinaku - niebo w gebie jeszcze takie dobre to mi nigdy nie wyszly
|
||
|
|
|
#3247 |
|
Kniaginia
|
Tasia, Krzys opiekujący się Ania - cudne, cudne, cudne!
Panika, Róża nie wyłazi ze spiworka, śpi w nim grzecznie (mam nadzieję, że to m.in.nie wróży mi zbyt potulnego dziecka, jak się ją jej nie ubierze to się na to godzi). Tylko jak się budzi to pokazuje na śpiwór z miną: no, matka, ściągaj mi to natychmiast. |
|
|
|
#3248 |
|
Zakorzenienie
|
Maria, nie odpisalam Ci, otoz moja mala od urodzenia kocykowa, kocyk musi i musial byc zawsze. Nie ma ulubionej zabawki jest kocyk, ba nawet dwa. Takie same. Bo jak chcialam wyprac,to byla histeria,musialam kupic taki sam.
Na spacer kocyk, nawet jak lazi to sa momenty ze kocyk sobie niesie,podczas zabawy kocyk lezy na podlodze obok. W zlobku kocyk musi byc. Ciekawe jak Janek Aliw w podrozy. Panika a Wy sie nie zdecydowaliscie na wylot? Bo rozwazalas tez wrzesien. Jak dzis Michas? U nas jak zadne dziecko rano nie placze jext ok,ale jak ktorekolwiek zacznie to Emila solidaryzuje. Roboty huk mam, ale juz w miare ogarniete. Tylko powroty do domu mnie dobijaja. Kurde ja to nie rozumiem, czemu nie mozna remontowac w wakacje, tylko zawsze we wrzesniu,pazdxierniku. Pozamykane mnostwo ulic,objazdy.Mam taki odcinek na trasie, ze jeden przystanek jade 20 minut, bo takie korki....
|
#3249 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dobry wieczór
Troszkę mnie nie było ale podczytywałam zza krzaka. Nie mogłam się zebrać do napisania. Tylko zaznaczałam cytaty, potem wyłączałam kompa, cytaty ginęły i tak w koło. Teraz jedna dobra duszyczka mnie zmobilizowała więc się wzięłam i piszę )Przede wszystkim kciuki za żłobkowe dzieciaczki i za przyszłe mamusie, dużo dużo zdrówka i spokojnej ciąży ![]() Tasiu, nie pamiętam czy pisałam ale gratuluję ślicznej córeczki. I czytam, że Krzysiu sprawdza się w roli super braciszka Cytat:
![]() Udanego urlopu Owczarz wymiata Cytat:
![]() Cytat:
Wow kukurydza nieźle. Ja jeszcze nie dawałam Mikołajowi, muszę spróbować Cytat:
na Mikołaja zabronienie czegoś działa jak płachta na byka ![]() Cytat:
Nie lubie szpinaku ale nabrałam ochoty Poproszę o przepis ))A u nasz wszystko w porządku Żyjemy, niedawno Mikołaj miał mini grypę żołądkową, żygnął dwa razy i ze 3 dni miał rozwolnienie. Poza tym pogodne dziecko, nie marudził, nie miał gorączki. Potem wirusa sprzedał mi a ja sprzedałam cioci Także krąży dziadostwo po rodzinie )Hmmm i to chyba wszystko zdaje się ![]() Miłego wieczorka dziewczynki
|
|
#3250 |
|
Zakorzenienie
|
Hej nadrobiłam, tyle ciakawostek,ale nie mam sily odp.
pani ciesze się i 3mam kciuki!! z Waszych dzieci i ich perypetii sie usmialam ![]() oliwka-zaintrygowalas mnie pyt o swędząca ciązę ![]() ![]() ![]() Byou- biegam/łam mialam tydzien przerwy bo zdycham;p robiłam nadgodziny w pracy, zebranie i inne rzeczy, poza tym boli mnie gardło-jak na angine...wiec mam wymówkę;p Atak serio to ciezko mi chyba bedzie pogodzic z pracą,praca tż(czasem do 21)i ogólnym zmęczeniem...ale dla usprawiedliwienia byłam 2razy w pracy na piechote i cykam, co drugi dzien brzuszki liczy sie??:pA K.nadal zasmarkany....chociaz juz mniej...Moze jutro wiecej napisze buzki przezcytałan,co napisałam, cytuje:p "oliwka-zaintrygowalas mnie pyto o swędząca ciązę Edytowane przez klementyna1 Czas edycji: 2014-09-05 o 21:06 |
|
|
|
#3251 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzis pobudka byla o 6.30....
Krzys tez niezadowolony, ale coz, Ania tak zadecydowala ![]() Za to dzien byl super - pojechalismy na dwa wozki, z Mama, do innego parku na fajny plac zabaw. Krzys wniebnowziety! Wiec ja mialam czas by sie wyszalec z Synkiem Ze zmeczenia Krzys dwa razy padl buzia w piach - piasek mial wszedzie Po powrocie spal 3 godziny!, a i tak zasnal wieczorem o swojej godzinie ![]() Ania tez na razie spi. I wiecie co, Ona trzeszczy! Placze normalnie, ale przy karmieniu czy potem odbijaniu, wydaje cala mase dzwiekow, wiekszosc z nich przypomina stara szafe ![]() Zrobilam im razem zdjecie, jak znajde chwile na zgranie, to wrzuce do klubu
|
#3252 |
|
Zadomowienie
|
hej
Melduje sie. Dolecielismy szczesliwie. Janek w podrozy super, tylko po wejsciu do samolotu zaczal plakac bo juz byl potwornie zmeczony, a tu jeszcze gorąco i obca baba sie do niego nachyla (stewardesa pomagala mi zapiac pasy z mlodym), takze lekkiego stresa przylapalam, ale przy stracie przytulil sie do mnie zasnal Pospal z godzinke, po obudzeniu juz normalnie sie zachowywal, przy ladowaniu zuł swoja owieczke wiec tez bez problemu (a slychac bylo jak inne dzieciaki plakaly). Hotel super, pelno dzieciakow tu jest, takze moze moj dzikun sie troche uspoleczni z osobami w jego wieku Na razie tyle. buziaki dla Was |
|
|
|
#3253 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Cytat:
za udany dzień! Miło się czyta takie posty ![]() Czekamy na foto maluszków Cytat:
Cytat:
![]() Dobrze, że już jest ok! -------------- My wczoraj byliśmy na 3h spacerze bo było pięknie no i mieliśmy zaproszenie na wystawę prac wujka - tym razem poszliśmy z K. Dla niego najlepszą zabawą było łażenie po kanapach. Ale jak była przemowa twórców i ludzie bili brawo to się cieszył i też bił brawo ![]() Dziś tez pieknie ale wygonię TŻ na spacerek z K po obiedzie bo mam furę prasowwania i musze się w koncu za to wziasc Milego dnia! |
|||
|
|
|
#3254 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Haha super )My dziś też od 15 do 18:30 na dworze. Grill imieninowy taty był to mały pohasał. Już śpi snem głębokim )Ja się ostatnio wzięłam na sposób i staram się tak rozwieszać pranie i tak składać żeby nie prasować i przez całe lato mi się to udawało Teraz jak już nie będzie można suszyć prania na dworze na wielkich suszarkach to będzie lipa bo na domowej chyba mi się nie uda tak sprytnie porozwieszać ![]() Cytat:
Super, że lot udany (i zarazem podziwam, nie wsiadałabym za nic do samolotu ) i wkoło mnóstwo dzieciaczków
|
|
#3255 |
|
Rozeznanie
|
hej
czytam Was na tel. wiem potem nie pamiętam co miałam komu napisać, jakbym nie odpowiadała to przypominajcie alliw tasia w chuście po domu normalnie możesz śmigać, jak zawiążesz dobrze np. w kieszonce czy kangurze, to rękami nie musisz trzymać chusty, możesz też na plecach, ale to wyższa szkoła jazdy. Wiem, że tak właśnie mamy sobie radzą z 2 dzieciaczków, jedno w chuście (spokojniejsze jest na pewno wtedy) a drugie latające do ogarniecia moderna TŻ wychodził na spacery tak 2x w tygodniu mniej więcej, ale jakoś do czerwca, potem już nie - już nie pamietam jak to bylo, potem wyjazdy urlop, ja u rodziny, wiec teraz po dluzszej przerwie. Mnie zawsze z tego wozka chce wyjsc, z nim nawet usnie w wozku... Widze same pozytywy mojego powrotu do pracy ) wracam do domu steskniona za L. i mam ja od polowy dnia, na swiezo, wiec zanim sie zmecze lataniem za nia i pilnowaniem zeby nie zrobila sobie krzywdy (wchodzenie na parapet ) juz idziemy do piaskownicy, potem powrot do domu, kolacja, kapiel, spanie. Jakoś dni fajnie mijaja teraz. Sytuacja bylaby inna gdybym wrocila na caly etat, wiec ciesze sie ze jednak pol - jest akurat. I tż wychodzi z nia w wozku na te dluugie spacery, wiec zaproponowal, ze bedzie robil zakupy na bazarkach, bo i tak chodzi bez celu ( a ile ja sie zawsze namecze na zakupach - L. w jednej rece, wozek w drugiej, w trzeciej place i odbieram zalupy albo ona w nosidle na plecach a ja z siatami ledwo sie do domu dowloke), wiec jeszcze tutaj bedzie mi latwiej....
|
|
#3256 |
|
Wtajemniczenie
|
Cat, super, a tak sie balas
![]() Dlugo bedziesz na pol etatu?
|
#3257 |
|
Zakorzenienie
|
Ale pustki;p
Cathlyn- super,ze tak Ci dobrze ![]() A my dziś bylismy w Wąwolnicy, bo uroczystosci odpustowe tam dziś (Sanktuarium Maryjne pod Lublinem) na mszy i K. Latał po placu całą msze;p TAm taki ogromny plac zieleni dla pielgrzymów, az w koncu wywinał orła i zanurkował nosem w trawie;p A mokro było, bo to rano;pAle wstał, nic z tego sobie nie zrobił otrzepał sie;pA buzia cała w trawie;p I mamy nowe słowo: "Kamija" na KAmilke woła- swoją 8-o letnią ciocie A teraz spi z tztem, a mnie garło mniej boli, więc wróciłam z przebieżki;D po dłuzszej przerwie...Ciekawe o której Kacper pojdzie spać To tyle mój pamiętniczku ;p;p
|
|
|
|
#3258 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z rana!
Co tsm, jak tam, bo puchy straszne tu? Zyjecie? Wykorxystujecie pogode? U nas przez weekend piekna pogoda, wrecz upal, wiec spacerowalismy duzo. Moj maly dzikus sie przekonal do dziadka ( a nie akceptowal nikogo) wiec obowiazkkowo spacer musi byc w jego okolicy, codziennie musi do niego zadzwonic, ba nawet przez sen nawoluje " ziazio". Panika melduneczek, bo sie martwie jak Cie nie ma :-(. Cathlyn super ze sie tak poskladalo z praca. Wiedzialam,ze bedzie dobrze. Klementyna a Kacpi z Twoja mama jest?
|
#3259 |
|
Rozeznanie
|
Cr despa klementyna
dziekiCr napisalam podanie o pol etatu na rok bo od września planuje l. Do przedszkola wysłać. Tylko sama nie wiem jak to bedzie bo wtedy tylko prywatne bedzie wchodzilo w gre
|
|
#3260 |
|
Zakorzenienie
|
I jak sie witam z rana. Emilian juz w przedszkolu - a ja jade do znajomej co ma mi dac ciuszki po swoim synku
. Noo przeca mam wolne wiec "zaszalec" moge hehe. Weekend minol nam wspaniale - w sobote bylismy na zakupach - usnol mi w wozku / myslalam ze jak bd przenosic i zdjemowac kurtke to mi sie obudzi - ale co tam spal dalej 2h wiec i mi tez sie udalo zdrzemnac potem przyszla do mnie moja psiapisolka z 2dzieci i do 16 razem sie bawili. Za to wczoraj pojechalismy odwiedzic moja starsza siostre no mlodsza tez ( bo jeszcze tydzien jest w Bergen ) starsza miala w piatek wycinane migdalki. Slinila sie gorzej od Milusia - no i plula do kosza. Emilianek rozczulil ciocie kiedy to za ktoryms razem - podszedl do kosza objol go raczkami i SPLUNOL Ogolnie jakos ogarniam system - i znalazlam sobie taka jedna pania ( z polecenia znajomej ) - ktora 2razy w tygodniu wtorki/czwartki bedzie odbierala Milusia ok 16 i zostawala z nim do 19 u mnie w domu - i w te dni bede mogla robic pelne 8h - bo nawet po jej "oplaceniu" zostanie mi ok 150nok Do Wyplaty ![]() Tak wiec po malu sie jakos to kreci. M Pozdrawiam serdecznie Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3261 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia fajnie że sobie pomoc załatwiłaś
![]() co tu tak pusto? no ja nie wiem. my już z powrotem we Wrocku. mieliśmy nie fajną przygodę, bo nam poszła szybka tylna w aucie ale już ok.
|
#3262 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet co nadrabiać specjalnie nie mam.... Strasznie się rozłożyłam, smarkam dalej niż widzę, uszy zatkane, z oczu się leje, wszystko mnie boli..... Masakra. Mam nadzieję, że się Zosior nie zarazi, jutro lecimy się szczepić.
Miałam szumny plan od poniedziałku wziąć się za generalne porządki w chacie.... Taaaaa..... Chyba pójdę popatrzeć co tam mam w lekach.... Na szczęście Zosior zasnął przed chwilą
|
#3263 | |||
|
Kniaginia
|
Witam
![]() Cytat:
![]() U nas są 3: żłobkowy i 2 w domu, jeden używany, a drugi zapasowy, gdyby pierwszy się zabrudził. Gdyby zabrakło kocyka, to byłaby masakra. Cytat:
Cytat:
![]() U nas weekend nieciekawy. Płakać mi się chciało, jak mogłam sobie tą piękna pogodę oglądać tylko przez okno. A zaczęło się tak: rano w sobotę zrobiłam Róży jajecznicę na parze z 4 przepiórczych. Zjadła połowę, ja resztę. Potem mieliśmy wielkie plany zakupowe, jazda na drugi koniec Wawy. Dojeżdżamy do Marek, a Róża jeden chlust, drugi chlust. Pół samochodu zarzygane, no to wracamy do domu pędem, bo ta sytuacja była nie do uratowania. Potem miała trochę biegunkę, ale po wyrzyganiu zdrowe, radosne dziecko. Tylko że...ja zaczęłam rzygać, a potem to już na 2 fronty, mięśnie mnie bolały, no kompletne zwłoki. Tylko leżałam i dogorywałam. Wieczorem dołączył do mnie TŻ. W niedzielę razem umieraliśmy, Róży nam było szkoda, bo musiała się jakoś sama sobą zajmować Paskudna grypa żołądkowa, bo salmonella to chyba nie.Dziś mi nadal niedobrze, nic nie mogę jeść oprócz bułki z masłem, łeb pęka, wzięłam urlop na żądanie. |
|||
|
|
|
#3264 |
|
Zakorzenienie
|
Oj MARIA nie fajowo zescie sie tak rozlorzyli - a tz tez jad ta jajecznice.?
I za szybkie dojscie do siebie. Ja juz wracam do tej znajomej z DWOMA PELNYMI DUZYMI siataki Ciuszkow az sie nie moe doczekac kiedy wejde do domu i zobacze jakie tam cuda mam. NESTELLE łej ar ju...????? . Scarllet - tobie tez zdrowka dobra kobieto Kocham Cie Emilianku <3. |
|
|
|
#3265 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
także znów kombinuje Co do spania, to K. śpi na kocu, z misiem którego lubi tylko wyrzucać z łożeczka ale jego przytulanką jest pielucha, musi być zawsze.Niestety od wczoraj ma okropny katar noc okropna i chyba im straszy tym gorzej przechodzi choroby i ząbkowanie. Dużo bardziej się denerwuje ![]() w załączniku K. jak "zasypia" |
|||
|
|
|
#3266 |
|
Zakorzenienie
|
Helloł
jestem ,jestem ...dosłownie Wszedzie początek roku szkolnego , zajecia dodatkowe dzieci,mąz, budowa wszystko to mnie pochłonęło .do tego ta pogoda (ostatnio powłoczyłam się z girsami na szoping wiec już w ogole zapomniałam o forum )ale ogłaszam ,ze Wszysciusko nadrobiłam ![]() Pani - Alliw - super ze lot udany i ze Oki wszystko Wszystkie dzieci boskie - i Janek Owczarz, i Zosieńka Pik-Pik , i Kamil I zdrówka Wszystkim Chorowitkom i brawa za szczepienia ![]() Dzis R miał ostatnie 4 pneumo .dzielnie zniósł . co do mleczka - to mój dzieć wyjątkowo mleczny porównując tutejsze ... pije 4 razy na dobe - rano 200ml, po południu 120 , wieczorkiem 120 -160 i przed snem 180 . domaga się sam mleczka . ale wszystkie moje dzieci są mleczne ,do teraz starszaki pija mleko do sniadania i kolacji . to by było na tyle .u nas Wszystko Oki
|
#3267 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to nie wyobrażałam sobie jak dziecko może nie pić mm przynajmniej do 2r.z ale K. odmówił i co mu zrobić. Próbuje codziennie dawać bo i tak mleko muszę zuzyc. Ale jak tylko widzi że napój jest biały to ucieka, a jak mu wleje lyka to go naciąga i wszystko wypływa. Nie kumam tego
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3268 |
|
Wtajemniczenie
|
Czesc.
My dziś po USG 3D - Zuzia okazała się na 100% dziewczynką już na samym początku badania Jest śliczna i aż łezka się zakręciła w oku, że więcej dzieci nie planujemy...taki mały wieeeelki cud Wrzuciłam fotkę do klubu. A Kubcio nauczył się pokazywać jaki jest duży - jestem w szoku jaki to mądrala jest i jak łapie szybko nowe rzeczy. Także dzień udany - własnie piekę szarlotkę z budyniem ![]() Miłego wieczorku! |
|
|
|
#3269 | |
|
Zakorzenienie
|
hahaha ale kombinator
Cytat:
![]() księżna Kate w drugiej ciąży!!!!!
|
|
#3270 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.

wszyscy wyją, to on też. wyjątkowo solidarny 
))
A spi sam od urodzenia. 

czasami mam już dość, ciężko to wszystko pogodzić. Ehh...

jeszcze takie dobre to mi nigdy nie wyszly 

Krzys tez niezadowolony, ale coz, Ania tak zadecydowala 

To tyle mój pamiętniczku ;p;p