Panny Młode 2015 cz. 27 - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-06, 23:28   #3991
kruella_de_mon
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 27

no dla takich min warto zyc.. kiedys jak jechałam z Tżtem jego autem i bylismy w markecie - Tz w kwiaciarni, ja na sklepie, kupilam tymbarka , princepolo i chipsy- 3 rzeczy za ktorymi przepada, a potem zajechalismy na stację benzynową. Gdy Tz poszedl zaplacic za benz. ja wsadziłam mu do jego torby te rzeczy, a po powrocie do domu dostalam smsem "ochrzan"... że nie trzeba, że po co tyle pieniedzy wydaję (całe 6 zł:P) itd, ale słychac bylo, że się cieszył:P..

A jeszcze sobie przypominam z takich "szalonych" rzeczy..mieszkałam na poddaszu, parking był na przeciw mojego budynku, z okna wszystko widac. Tż wracal wlasnie ode mnie na parking, w miedzyczasie ja szybko namalowalam czerwona farbą dupne serce na kartonie z "", wycielam je i jak Tż byl przy aucie i chcial mi pomachać, to ja zaczelam machac tym dupnym kartonowym sercem i miałam radosc, podobnie jak 3 studentów, którze zaczeli bic brawo i gratulowac Tżtowi xD.. ale nie wiem czego, bo nie chcial powiedzieć potem. No i tradycyjnie sms, z pytaniem: na co Cie jeszcze stać?:P
kruella_de_mon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-06, 23:33   #3992
Justuus
Zakorzenienie

Oj tak Dla takich chwil warto żyć
Wiele było takich chwil i mam nadzieje, że jeszcze więcej przed nami

A teraz mykam do spania Dobranoc
Justuus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-06, 23:48   #3993
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kruella_de_mon Pokaż wiadomość
że po co tyle pieniedzy wydaję (całe 6 zł:P)
Stary 2014-09-07, 01:55   #3994
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Juz oficjalnie... Za 5 miesiecy ślub!!!!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 02:16   #3995
dotuniek
Zakorzenienie

No to dzieciarnię zagoniłam do spania po meczu niestety moi ukochani włosi przegrali, a po meczu musieliśmy wracać na piechotę na szczęście dziciaki nie marudziły tylko radośnie wróciliśmy

Cytat:
A własnie! Ktos mojemu Tztowi mąci w glowie...
Dziewczyny, napiszcie mi plusy i minusy mieszkania razem z Tztem przed slubem (biorac pod uwage ze obydwoje pracujemy).
minuem jest dla mnie to, że niewiele się zmieni po ślubie, no i to że nie jest po bożemu
a plusów cały grom (choć to co ja uważam za plus inni za minus) możecie się poznać, nauczyć i przekonać czy chcecie tę twarz oglądać codziennie rano po przebudzeniu, macie okazję pokochać się jeszcze bardziej, pojawią się niebywałe okazje do ćwiczenia dobrej komunikacji, gospodarowania budżetem i wiele wiele innych
w naszym przypadku przeważyła praktyczność ponieważ oboje pracujemy na zmiany to i tak nawet mieszkając razem potrafimy nie widzieć się 2-3 dni, bo się zwyczajnie mijamy ja wracam z dniówki, a TŻ idzie na nockę, lub odwrotnie

Cytat:
Napisane przez Justuus Pokaż wiadomość
Jestem za
Mnie będzie brakować tego myślenia, co, jak, kiedy itp :P

Dzięki dziewczyny za uspokojenie co do tej godziny
Chciałam o 14, ale jak będzie o 15 to pośpię godzinkę dłużej - tylko może być problem z zdjęciami na zewnątrz sali (jest tam ogród).
spokojnie kochana, ja mam ślub w lutym i planuję go na 16
dotuniek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 02:30   #3996
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez dotuniek Pokaż wiadomość
minuem jest dla mnie to, że niewiele się zmieni po ślubie
a po co oczekiwać zmian po ślubie, skoro przed ślubem było dobrze?

Matko założycielko, czemu nasz wątek nie ma tagów?

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-09-07 o 02:31
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 03:13   #3997
dotuniek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość

bardziej chodzi mi o takie niecierpliwe oczekiwanie "jak to będzie"
dotuniek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-07, 07:08   #3998
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny potrzebuje rady, bo mama mi namąciła w głowie.
Ślub mamy 26 września, okazało się dziś ze godzina 14 jest juz zajęta u mnie w parafii, i zarezerwowałam 15. I tu pytanie, myślicie że to za późno jak na końcówkę września?
Bo mama mi namąciła, że jak chce 14 to żebym wzięła w innym kościele no i zgłupiałam...
Sama na 5 września mam 15 i uważam, że to idealna godzina

---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ----------

Dziewczyny które planują ślub na 15, na którą będziecie miały fryzjera i makijaż?

Gdzieś tu chyba zakpił los. Ona brzydka, brzydki on...
A taka ładna miłość...

_groooszek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 07:37   #3999
existence
Zakorzenienie

Cytat:
jakby mi sie facet oswiadczyl i powiedzial ze za 4 lata slub, a bylabym wizazanka to też bym zalozyla taki wątek, poszukala dziewczyn, ktore tez za ten czas beda braly slub i po prostu wypisywac swoje marzenia z tym zwiazane.. bylaby przesada na 5-10 lat do przodu, 4 jeszcze da sie przelknac). Chociaz..nikt nikomu nie zabroni.

Dziewczyny, napiszcie mi plusy i minusy mieszkania razem z Tztem przed slubem (biorac pod uwage ze obydwoje pracujemy).
nie maaaa minusów!!!!

dzień dobry tort był pyszny
potem wylądowaliśmy jeszcze na imprezie u mojej przyjaciółki dostałam od dziewczyn prezenty urodzinowe ale mam używać dopiero na nowym mieszkaniu i jazda bo mam 2 rzeczy do kuchni, które są zbliżone kolorem do limonki czyli jednego z kolorów jaki chcemy w kuchni
Stary 2014-09-07, 07:46   #4000
lipstick89
Jedyna oryginalna Lips :)

cześć dzień dobry! padłam wczoraj zmęczona i nawet się nie pożegnałam. po meczu dzwonił na skajpie TŻ. oglądał z chłopakami (%%% ). pytają się mnie kiedy przyjadę. no to ja mówię, że nie w tym roku. a oni tacy zawiedzeni... kto nam pizzę będzie robił??

2018
20/52
lipstick89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 08:03   #4001
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez dotuniek Pokaż wiadomość
No to dzieciarnię zagoniłam do spania po meczu niestety moi ukochani włosi przegrali, a po meczu musieliśmy wracać na piechotę na szczęście dziciaki nie marudziły tylko radośnie wróciliśmy

minuem jest dla mnie to, że niewiele się zmieni po ślubie, no i to że nie jest po bożemu
a plusów cały grom (choć to co ja uważam za plus inni za minus) możecie się poznać, nauczyć i przekonać czy chcecie tę twarz oglądać codziennie rano po przebudzeniu, macie okazję pokochać się jeszcze bardziej, pojawią się niebywałe okazje do ćwiczenia dobrej komunikacji, gospodarowania budżetem i wiele wiele innych
w naszym przypadku przeważyła praktyczność ponieważ oboje pracujemy na zmiany to i tak nawet mieszkając razem potrafimy nie widzieć się 2-3 dni, bo się zwyczajnie mijamy ja wracam z dniówki, a TŻ idzie na nockę, lub odwrotnie

spokojnie kochana, ja mam ślub w lutym i planuję go na 16
My z TŻ pracujemy na 3 zmiany, na 8 11 i 13 i narzeka.

Bry
Kelpie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-07, 08:07   #4002
Vivienne
... choć nie Westwood

Hejka

Cytat:
Napisane przez kikamrusia Pokaż wiadomość
Witam,
Mam takie pytanie ile czasu zajeła Wam organizacja wesela - chodzi mi o to ile czasu wczesniej powinno sie szukac np sukni - czy długo czekałyscie na uszycie, zakup, czy dlugo trwały poszukiwania? jakie sa srednie ceny za osobe?
Suknia pol roku, pare msc przed, ale z salami sa problemy, ja swoja zamawialam 2 lata przed i już były
problemy z terminami. z zespołami tez bywa ciezko.
Ceny za osobe w lokalu sa rozne, od 140 do 210 srednio, przy czym najczęściej kolo 170, ale w kazdym regionie jedt inaczej i różne opcje w tym są.

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość

Na takim układzie najbardziej korzysta kobieta, bo poznaje, czy facet pomoże jej w ogarnianiu obowiązków domowych czy nie
Ty tak serio? Bo brzmi jak ze średniowiecza troche. Ja uważam, ze kazdy MA swoje obowiązki, a nie mezczyzna kobiecie w nich pomaga.

Ja ze swoim facetem zamieszkalam, zeby spędzać z nim czas, zasypiac z nim i kolo niego sie budzic.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 08:08   #4003
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Cytat:
Napisane przez _groooszek_ Pokaż wiadomość
Sama na 5 września mam 15 i uważam, że to idealna godzina

---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ----------

Dziewczyny które planują ślub na 15, na którą będziecie miały fryzjera i makijaż?
My chyba na 15 bedziemy mieli, wiec makijaz planuje na ok 12 w poludnie wczesniej fryzjer mam nadzieje, ze dzien wczesniej w naszej sali nie bedzie wesela bo jeszcze rano bym musiala jechac na sale porozkladac winietki i plan stołow a mam na sale z domu rodzinnego 25km
Wolalabym to dzien wczesniej sobie zalatwic

Mieszkanie razem to jak dla mnie same plusy, szczerze: nie wyobrazam sobie wziac slubu z kims z kim nie mieszkalam

A jesli chodzi o planowanie my zareczylismy sie w pazdzierniku 2013, a rok wczesniej ogladalismy juz pierwsze sale ale ostatecznie w lutym 2014 zarezerwowalismy sale, dj w czerwcu, a fotograf we wrzesniu (jutro jedziemy podpisac umowe )

Jesli chodzi o cene sal my spotkalismy sie z cenami 180-350 gdzie za 180 była straszna bieda

będę mamą

kierowca od 7.02.2012

Edytowane przez pysia1987
Czas edycji: 2014-09-07 o 08:19
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 08:14   #4004
existence
Zakorzenienie

ja nie będę pisać ile przed ślubem już na pierwsze spotkania z usługodawcami ciągnęłam tż ale w kościele byliśmy wpisani już jakoś w styczniu 2013 na okładce ale było
ceny u Nas około 170-240zł. Zależy jaka sala, co mają w cenie i inne takie.
Suknie planuję w październiku zamówić
Stary 2014-09-07, 08:16   #4005
kruella_de_mon
Zakorzenienie

email do TŻta posłany z waszymi odpowiedziami. A w międzyczasie podczytuję sobie o plusach i minusach w necie..ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec he he
kruella_de_mon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 08:29   #4006
201805091331
Konto usunięte

Witajcie,
od kiedy mały chodzi do przedszkola rano śpi dłużej zawsze wstawał po 6 a dziś przed 9, w końcu się wyspałam
u nas nie spotkałam się ze ślubem o 15 a co mówić wcześniej, byłam świadkiem 30 stycznia i ślub był na 16. Latem normą jest 17 a nawet 18 się zdarza, najwcześniej 16.
co do mieszkania razem, my zamieszkaliśmy w lipcu 2010 więc już przez te 4 lata się dotarliśmy ale na początku burzliwie było
201805091331 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 08:31   #4007
kreciorek85
Zakorzenienie

Dzień dobry

Kurcze nie mogę przestać myśleć o tej sukni co wczoraj mierzyłam..Czy to znaczy, że to jest ta jedyna?

Nie uwierzycie! Byliśmy wczoraj wreszcie podsłuchać zespół ( ) i w sumie pozytywne wrażenie: grali fajnie, głosy mają ok, widać i słychać było integrację zespołu z gościami. Czegóż chcieć więcej

Wiadomość wysłana z aplikacji mobilnej Wizaż
Yves Saint Laurent

Unia Tarnów

Góra 26.08.14
Dół 14.04.15
http://czarnakretka.blogspot.com/

kreciorek85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 08:34   #4008
joasia-a
Zakorzenienie

Cytat:
no i Tż bedzie jedzonko pod nos dostawał:P.. kurcze kijowo byloby sie wycofywac z tej decyzji, bo juz kaucja wplacona, klucze mamy, Tż i tak bedzie dojezdzal do pracy, bo będzie miał bliżej.. no nie wiem, moze ktos mu nagadał, że mieszkajac razem przed slubem w kawalerce sie pozabijamy?:P
w kawalerce?pozabijać się? :Pile m2 macie?:P ja już nie raz pisałam że mieszkam w pokoju który nie ma nawet 10 m2 bo to sypialnia :P ogólnie to tak chyba 3m na 2,5 bo łóżko mieście się na obu ścianach i mala przestrzeń zostaje mieszkamy tak 2 lata i jeszcze pomęczymy się rok.. ale nawet po pewnym czasie nie było sensu się kłócić bo i tak nie mieliśmy gdzie pójść żeby się obrazić xD
Cytat:
o kurde, to chyba rekord PM-kowy

Jeżu, dla mnie 14:00 na ślub to rano Sama chciałabym 17:00, w kwietniu
Właśnie! rekord jak nic.. zazwyczaj zakładano wątki pół roku później w stosunku dotego

Aa.. i no.. 14 to jest idealna godzina! zwłaszcza jeśli ślub 1dniowy do 17, ba do 16 godziny to ja bym oszalała chyba z nerwów haha
Cytat:
panika jest?
Cytat:
email do TŻta posłany z waszymi odpowiedziami. A w międzyczasie podczytuję sobie o plusach i minusach w necie..ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec he he
jakie rzeczy ciekawe piszą?

Jeszcze tak wracając do PM2018.. naprawdę z jednej strony im współczuję, bo napisałam tam, ja zaczęłam planować z TŻtem na 3 lata przed ślubem i w tym momencie nic mi się już nie chce ;p już nie ma to swojego uroku ;p i kurde... za 19 dni mamy dopiero pierwszą rocznicę zaręczyn

Edytowane przez joasia-a
Czas edycji: 2014-09-07 o 08:40
joasia-a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 08:36   #4009
misiaa91
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny potrzebuje rady, bo mama mi namąciła w głowie.
Ślub mamy 26 września, okazało się dziś ze godzina 14 jest juz zajęta u mnie w parafii, i zarezerwowałam 15. I tu pytanie, myślicie że to za późno jak na końcówkę września?
Bo mama mi namąciła, że jak chce 14 to żebym wzięła w innym kościele no i zgłupiałam...
Moim zdaniem to dobra godzina. Chociaż na moje przyzwyczajenia to wcześnie, u nas śluby są zazwyczaj 17-18, my mamy na 17 w kwietniu.
Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
będzie wątek żony 2015
Nie mogę się doczekać!
Cytat:
jakby mi sie facet oswiadczyl i powiedzial ze za 4 lata slub, a bylabym wizazanka to też bym zalozyla taki wątek, poszukala dziewczyn, ktore tez za ten czas beda braly slub i po prostu wypisywac swoje marzenia z tym zwiazane.. bylaby przesada na 5-10 lat do przodu, 4 jeszcze da sie przelknac). Chociaz..nikt nikomu nie zabroni.

Plusy: macie szansę przed ślubem wypracować kompromisy (nie rzucaj skarpetek na środku, bo dostaję szału np. :p), poznac się. Dopiero, jak się z kimś zamieszka, widać jego wady, serio :p Minus jest taki, że po ślubie nie będzie tych pierwszych razow, ale jak wiadomo, te bywają bolesne... :p

Cytat:

Gratulacje!

Ja już pisałam, że na mojej sali, w 2013 roku były już rezerwacje na 2016 i byłam zdziwiona, że na 2015 słabo z terminami, haha :p

Dzień dobry!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-07, 08:56   #4010
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Cytat:

Sorki, zapomnialam dziewicą jestem niedoswiadczoną, poprawie... :p

Stary 2014-09-07, 08:56   #4011
kreciorek85
Zakorzenienie

Justuus w której parafii bierzesz ślub?

Yves Saint Laurent

Unia Tarnów

Góra 26.08.14
Dół 14.04.15

Stary 2014-09-07, 09:00   #4012
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ironia89 Pokaż wiadomość
Witajcie,
od kiedy mały chodzi do przedszkola rano śpi dłużej zawsze wstawał po 6 a dziś przed 9, w końcu się wyspałam
u nas nie spotkałam się ze ślubem o 15 a co mówić wcześniej, byłam świadkiem 30 stycznia i ślub był na 16. Latem normą jest 17 a nawet 18 się zdarza, najwcześniej 16.
co do mieszkania razem, my zamieszkaliśmy w lipcu 2010 więc już przez te 4 lata się dotarliśmy ale na początku burzliwie było
Mowilam, ze przedszkole to.najcudowniejsza rzecz na swiecie?

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Ej co mnie ominelo? Pm 2018?! ;D

Stary 2014-09-07, 09:01   #4013
gr8ania
Moderator

Cytat:
Napisane przez kreciorek85 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Kurcze nie mogę przestać myśleć o tej sukni co wczoraj mierzyłam..Czy to znaczy, że to jest ta jedyna?

Nie uwierzycie! Byliśmy wczoraj wreszcie podsłuchać zespół ( ) i w sumie pozytywne wrażenie: grali fajnie, głosy mają ok, widać i słychać było integrację zespołu z gościami. Czegóż chcieć więcej

ja też tak mam. dwie mi się spodobały i nie wien która bardziej...
a masz jakieś zdjęcie?

tak w ogóle to dzień dobry

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-07, 09:02   #4014
olusia92
Rozeznanie

Cześć wszystkim.
Bardzo długo mnie tutaj nie było:-D musze nadrobić pare stron wstecz bo całego mi się niechce.

olusia92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 09:09   #4015
kreciorek85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gr8ania Pokaż wiadomość
ja też tak mam. dwie mi się spodobały i nie wien która bardziej...
a masz jakieś zdjęcie?

tak w ogóle to dzień dobry
Nie mam niestety zdjęcia:/ Na necie też tej sukni nie ma:/ Ale poszukam może potem czegoś podobnego to wstawie
Cytat:
Napisane przez olusia92 Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim.
Bardzo długo mnie tutaj nie było:-D musze nadrobić pare stron wstecz bo całego mi się niechce.
O witaj witaj

Yves Saint Laurent

Unia Tarnów

Góra 26.08.14
Dół 14.04.15

Stary 2014-09-07, 09:12   #4016
joasia-a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kreciorek85 Pokaż wiadomość

Zazdroszczę takiego uczucia z suknią!! ja może za miesiąc, może za 1,5, wybiorę się z TŻtem i jego siostrą, mam nadzieje że znajdziemy tą najbardziej AH!

A super z zespołem na jaki padło?
Stary 2014-09-07, 09:15   #4017
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Hejka

Suknia pol roku, pare msc przed, ale z salami sa problemy, ja swoja zamawialam 2 lata przed i już były
problemy z terminami. z zespołami tez bywa ciezko.
Ceny za osobe w lokalu sa rozne, od 140 do 210 srednio, przy czym najczęściej kolo 170, ale w kazdym regionie jedt inaczej i różne opcje w tym są.

Ty tak serio? Bo brzmi jak ze średniowiecza troche. Ja uważam, ze kazdy MA swoje obowiązki, a nie mezczyzna kobiecie w nich pomaga.

Ja ze swoim facetem zamieszkalam, zeby spędzać z nim czas, zasypiac z nim i kolo niego sie budzic.
No serio Każdy ma, ale nie każdy chce je wykonywać i stąd wychodzą wszelkie kłótnie i problemy Jeśli ktoś oczekuje zbyt dużo od drugiej połowy, a ta druga połowa nie jest w stanie, bądź nie chce, bądź nie może tego spełnić, to jedna osoba na drugą będą działały toksycznie i nie ma sensu brnąć w taki związek, bo albo się zaniży wymagania, albo trzeba się rozstać.

Trochę idealizujesz, bo gdyby tylko na tym miało się opierać wspólne mieszkanie to życie byłoby bajką. Wspólne mieszkanie to test, czy jest się w stanie przezwyciężyć problemy, które na pewno będą, czy nie.

Fajnie, jak się ma faceta, który bez mrugnięcia okiem ugotuje obiad, zrobi pranie, czy posprząta mieszkanie. Mój tego nie zrobi i wiem już, że nie ma co go w tej kwestii naciskać, bo mogę go o to poprosić, ale sam z siebie tego nie zrobi. I skoro już to wiem, więc nie robię mu piekła za to.

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 09:19   #4018
olusia92
Rozeznanie

Coś się działo jak mnie nie było?

olusia92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 09:23   #4019
kreciorek85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
Zazdroszczę takiego uczucia z suknią!! ja może za miesiąc, może za 1,5, wybiorę się z TŻtem i jego siostrą, mam nadzieje że znajdziemy tą najbardziej AH!

A super z zespołem na jaki padło?
Ten na T. o którym mi pisałaś

Yves Saint Laurent

Unia Tarnów

Góra 26.08.14
Dół 14.04.15

Stary 2014-09-07, 09:23   #4020
existence
Zakorzenienie

kiedyś niektóre z Was pisały, że jakoś przed samymi świętami i sylwestrem drożeje alkohol nie? bo nie pamiętam a kiedy w takim razie najlepiej kupować? wie ktoś? może jakoś październik/listopad? nie znam się
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości