Listopad- Grudzień 2014- część IV :) - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-08, 11:26   #3721
Monian
Zakorzenienie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)

Hej dziewczyny

U mnie póki, co stabilnie ale bez szału. Ale to leżenie i wieczne odpoczywanie powoduje u mnie sporego doła :/ ehhh

Jakiej firmy macie pieluszki tetrowe? Muszę zakupy zrobić przez neta a wiadomo jak to jest, jak człowiek nie dotknie.
Monian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:27   #3722
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
mówiłyście o stanikach Alles, jakie macie

to takie?
http://allegro.pl/show_item.php?item...6d91f2d6ed1ca0
jaki ładny nie powiedziałabym, że jest do karmienia
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:27   #3723
silesianna
Zakorzenienie

jeszcze mi się przypomniało - a wizaż znów mi nie zacytował co zabrać do szpitala?
uważam, że baaaardzo fajny poradnik jest na www mojego szpitala.
oczywiście wymagania różnią się między szpitalami bo w jednym nie wymagają koszuli do porodu bo dają szpitalne, a w innym nie wymagają pieluch czy ubranek dla dziecka.

niemniej jednak cały poradnik bardzo lubię, włącznie z wymiarami torby i kolejnością pakowania

http://www.szpital-inflancka.pl/site/co_zabrac

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
Silesianna to tak jak ja - kaftanik mam zamiar uzywac jako "sweterek" tu mysle spelni swoja role

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość
też już się zaczęłam zastanawiać czy może nie jest sucha...ale nie wygląda, po drapaniu nie łuszczy się, nie jest biała ani nic z tych rzeczy. codziennie się smaruję jakimiś cudami dla ciężarnych i nic ostatnio nie zmieniałam z kosmetyków ;]
jeszcze tak myślę czy np. od słodyczy to nie może być bo mam straszne smaki na słodkie i codziennie zdarzy mi się zjeść czy z 2 ciastka, czy kawałek czekolady....no ale też nie jest tak, że przez cały dzień się opycham słodyczami
krostki są malutkie i jak dłuższy czas nie swędzą i nie drapię, to są ledwie widoczne, w kolorze skóry.....no jak zacznę drapać to są większe i się uwypuklają i po niektórych małe strupki, jak bym rozdrapała choć nie kojarzę....
w piątek mam wizytę u gin...pokażę mu wyniki i zobaczę co powie. Jutro mam też usg to trzecie u innego lekarza, jego też podpytam o to.

Bo wyniki z prób wątrobowych miałam takie:
- bilirubina całkowita 0,3 (norma 0,3-1,4)
- aminotransferaza asparaginianowa (AST) 18.0 (norma 14.0 - 36.0)
- aminotransferaza alaninowa (ALT) 15.0 (norma 9.0 - 52.0)
- fosfataza alkaliczna (ALP) 73.00 (norma 38.00 - 126.00)

kurcze wyniki masz swietne i nie wygląda to nawet na początek cholestazy, bo wyniki wtedy miałabyś gdzieś między połową a górną granicą, a nie w dole...

a może to jakaś kontaktówka zwykła? zmieniałaś proszek do prania, płyn do płukania ostatnio?
albo pokarmówka, w ciąży organizm lubi się uczulać na coś na co wcześniej nie reagował...
może być rosół / zupy na wywarze mięsnym, mogą być jajka, czekolada, orzechy, miód...
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:28   #3724
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Ale to sie jakos objawia? Czy tylko przy okazji badania wychodzi? Ja mialam wyniki krzywej ok, wiec gdyby np teraz mialo mi sie jednak ujawnic to w jaki sposob? Bo glukozy juz drugi raz sie nie bada standardowo....
U mojej siostry nastąpił właśnie spory wzrost wagi w krótkim czasie i dzidziuś też zaczął rosnąć, jak wcześniej miał w normie wszystkie odczyty nagle ponad 2 tygodnie do przodu skoczył, dlatego lekarz zalecił jej powtórzenie obciążeniowe

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
h

a ja sie martwie jak corcia zniesie w tym tyg. przedszkole.....
Daj znać później jak dzisiaj zniosła.

Cytat:
Czekoladka to powodzenia w przedszkolu. Moj ma jutro wolne bo chory... moze i we wtorek go przytrzymam, zobaczymy... we wtorek zebranie. Moje pierwsze zebranie! Nie moge sie doczekac
Lepiej przetrzymać Biedaczka dzień dłużej niż jakby miał mieć nawrót

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość

a ja powiem Wam, że tez mam zagwozdkę... taka oto sytuacja. zjadłam kolacje, minela godzina, wiec biore glukometr i mierze cukier, tam wynik 137! mowie do siebie, ze niemożliwe! czekam dosłownie 3 minuty, robie kolejny pomiar, pokazuje mi 110...hm, zglupialam, odczekałam znow z 2-3 minuty kolejny pomiar pokazuje 99, czekam i az czwarty pomiar zrobiłam i tu 95. wiec jak to jest? uruchamiałam po raz kolejny glukometr, wszystko w porządku....
nie pokazuje, ze blad...
Mi diabetolog mówiła, że każdy kolejny pomiar powinien mieć minimum 15 minut odstępu bo inaczej glukometr wariuje i nie wskazuje odpowiednio i kazała zawsze ten pierwszy pomiar zapisywać bo inne są mniej wiarygodne

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
Wspolczuje wszystkim slodkim mamusiom. Ja bym nie wytrzymala bez slodyczy. Ehh... tak mnie ciagnie do slodkiego ze masakra.

Poza tym polubilam prasowanie. A to wszystko przez dzieciece ciuszki
Mnie na szczęście bardzo nie ciągnie chociaż zdarza sie dzień, że trzeba zęby zaciskać raz na 2 tygodnie taki kryzys przychodzi grr

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość
Hej!
Witam się w totalnie jesienny poranek... leje i wieje... szaro i buro...
O dziwo od kilku nocy śpię i się nie budzę

Miłego Dnia!!!
To dobrze, że zaczełaś się wysypiać i przesypiać normalnie noce, ja jak mam noc wyciągniętą z życiorysu to potem problem z cukrami występuje

Cytat:
Napisane przez Frau Gizela Pokaż wiadomość
Poniedziałku, bądź dla nas dobry

Ja właśnie wstaję, faszeruję Tż lekami, ogarniam dziecko przedszkolnie i idę na glukozę. 3majcie kciuki

Powodzenia! Trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez szybkawolna Pokaż wiadomość

ja jestem po laserowej korekcie wzroku i wczoraj tak czytam na necie czy ma to jakies znaczenie do porodu sn i wyczytalam ze powinnam sobie zrobic badanie cisnienia dna oka i sprawdzic grubosc rogowki ;/ bo ja cos jest za wysokie i za cienkie to tylko cesarka, ponoc to sie tyczy ogolnie kobiet co maja minusowa wade wzroku...
wysylal was gin na konsultacje do innych lekarzy typu : okulista ?
mnie jedynie do diabetologa, ale moja koleżanka chodziła na konsultacje do okulisty i miała przez to CC tylko, że ona ma naprawdę porządną wadę wzroku i coś z siatkówką

Cytat:
też już się zaczęłam zastanawiać czy może nie jest sucha...ale nie wygląda, po drapaniu nie łuszczy się, nie jest biała ani nic z tych rzeczy. codziennie się smaruję jakimiś cudami dla ciężarnych i nic ostatnio nie zmieniałam z kosmetyków ;]
jeszcze tak myślę czy np. od słodyczy to nie może być bo mam straszne smaki na słodkie i codziennie zdarzy mi się zjeść czy z 2 ciastka, czy kawałek czekolady....no ale też nie jest tak, że przez cały dzień się opycham słodyczami
krostki są malutkie i jak dłuższy czas nie swędzą i nie drapię, to są ledwie widoczne, w kolorze skóry.....no jak zacznę drapać to są większe i się uwypuklają i po niektórych małe strupki, jak bym rozdrapała choć nie kojarzę....
w piątek mam wizytę u gin...pokażę mu wyniki i zobaczę co powie. Jutro mam też usg to trzecie u innego lekarza, jego też podpytam o to.

Bo wyniki z prób wątrobowych miałam takie:
- bilirubina całkowita 0,3 (norma 0,3-1,4)
- aminotransferaza asparaginianowa (AST) 18.0 (norma 14.0 - 36.0)
- aminotransferaza alaninowa (ALT) 15.0 (norma 9.0 - 52.0)
- fosfataza alkaliczna (ALP) 73.00 (norma 38.00 - 126.00)

Normy są z wyniku, a w internecie widziałam nieco inne zwł. jeśli chodzi o fosfatazę...

Na necie mogli inną metodą przeprowadzać badanie więc tym bym się nie martwiła, patrz na swoje normy z lab. Mnie ostatnio też wszystko swędzi grr
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:28   #3725
benetta
Zadomowienie

http://www.youtube.com/watch?v=ff9WM_HfiYs

wiadereczko, ciepła woda, i błogi spokój :-D

a to dla tych które się boją kąpać, że krzywde zrobią... babka obraca jak kawał mięcha :-P chyba te nasze dzieci takie super delikatniutkie nie bedą

http://www.youtube.com/watch?v=7lt8OvtVHJU

lipiec 2013 (9/10tc) dziękuje że pojawiłaś się w moim życiu [*] już na zawsze - mama

Listopad 2014 - Maluszek jest już z nami

Edytowane przez benetta
Czas edycji: 2014-09-08 o 11:40
benetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:32   #3726
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

U mnie póki, co stabilnie ale bez szału. Ale to leżenie i wieczne odpoczywanie powoduje u mnie sporego doła :/ ehhh

Jakiej firmy macie pieluszki tetrowe? Muszę zakupy zrobić przez neta a wiadomo jak to jest, jak człowiek nie dotknie.

Kochana dasz radę ja prawie całą ciążę leże i też są dni, że marudze strasznie ale już bliżej jak dalej i to mnie pociesza

46 dni do TP aaa zaczynam się bać!
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:33   #3727
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
jeszcze mi się przypomniało - a wizaż znów mi nie zacytował co zabrać do szpitala?
uważam, że baaaardzo fajny poradnik jest na www mojego szpitala.
oczywiście wymagania różnią się między szpitalami bo w jednym nie wymagają koszuli do porodu bo dają szpitalne, a w innym nie wymagają pieluch czy ubranek dla dziecka.

niemniej jednak cały poradnik bardzo lubię, włącznie z wymiarami torby i kolejnością pakowania

http://www.szpital-inflancka.pl/site/co_zabrac

kurcze wyniki masz swietne i nie wygląda to nawet na początek cholestazy, bo wyniki wtedy miałabyś gdzieś między połową a górną granicą, a nie w dole...

a może to jakaś kontaktówka zwykła? zmieniałaś proszek do prania, płyn do płukania ostatnio?
albo pokarmówka, w ciąży organizm lubi się uczulać na coś na co wcześniej nie reagował...
może być rosół / zupy na wywarze mięsnym, mogą być jajka, czekolada, orzechy, miód...
Poradnik sobie przejrzę

Jedyne co zmieniłam jakiś czas temu to właśnie płyn do płukania tkanin (tylko o dziwo na sensitive), i nie wiem właśnie czy to w czym chodzę po domu (bo poza dom to niewiele się ruszam heh) już w nim płukałam czy jeszcze w poprzednim... no i słodycze mnie zastanawiają, zrobię eksperyment i powstrzymam się jakoś przez kilka dni od niejedzenia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 11:34   #3728
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
mówiłyście o stanikach Alles, jakie macie

to takie?
http://allegro.pl/show_item.php?item...6d91f2d6ed1ca0

na przykład
tylko na początek lepsze są nieusztywniane. piersi na początku laktacji są bardzo wrażliwe i nawet najmniejszy ucisk może spowodować zastoje i w konsekwencji zapalenie piersi.
także na samiuteńki początek brałabym jakiś miękki, na przykład: http://allegro.pl/alles-mama-cubana-...549531425.html a jak już się laktacja unormuje to wtedy bym poszła w te ładniejsze usztywniane

w sumie to bardzo mnie ciekawi, czy będę karmić piersią... hmmm...
Stary 2014-09-08, 11:35   #3729
Monian
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GoniaaaS Pokaż wiadomość
Kochana dasz radę ja prawie całą ciążę leże i też są dni, że marudze strasznie ale już bliżej jak dalej i to mnie pociesza

46 dni do TP aaa zaczynam się bać!
Zastanawiam się jak po takim leżeniu mieć siłę na poród? Ja leżę od dwóch tygodni dopiero (a jeszcze mam nadzieję, że 6 się uda) i czasami nie wyobrażam sobie, jak będę miała przejść do takiego wysiłkku.

U mnie do Tp 54 dni
Monian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:37   #3730
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benetta Pokaż wiadomość

a to dla tych które się boją kąpać, że krzywde zrobią... babka obraca jak kawał mięcha :-P chyba te nasze dzieci takie super delikatniutkie nie bedą

Ten pierwszy aż se kimnął

a w szpitalach to tak, tam się nie patyczkują....a rodzice to nie wiedzą jak mają na początek chwycić
Stary 2014-09-08, 11:40   #3731
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Poradnik sobie przejrzę

Jedyne co zmieniłam jakiś czas temu to właśnie płyn do płukania tkanin (tylko o dziwo na sensitive), i nie wiem właśnie czy to w czym chodzę po domu (bo poza dom to niewiele się ruszam heh) już w nim płukałam czy jeszcze w poprzednim... no i słodycze mnie zastanawiają, zrobię eksperyment i powstrzymam się jakoś przez kilka dni od niejedzenia

spróbuj tylko objawy alergii mogą ustępować nawet dopiero po 2 tygodniach. aczkolwiek najczęściej po 5-7 dniach już się obserwuje poprawę...

ja miałam tak w 2 trymestrze z jajkami - dłonie i stopy miałam calutkie wysypane, w drobniuteńkie, czerwone krostki (płaskie, jaby szpilką pokłute tylko, przy drapaniu właśnie robiły się wypukłe) i swędziało jak jasna cholera. 3 tygodnie bez jajek - i bez śladu... od tamtej pory bardzo uważam na jajka, staram się nie jeść więcej niż 2-3 tygodniowo, jak raz przeholowałam to wysypka wróciła, od kiedy bardzo tego pilnuję - jest ok.

u Ciebie może być w sumie czekolada...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 11:40   #3732
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Ja staniki do karmienia planuję kupić tanie "bazarkowe". Biorąc pod uwagę, że nie wiem jaki będę mieć rozmiar. Nie wiem czy będę mieć pokarm bo jednak z laktacją różnie bywa to szkoda mi inwestować w takie za 60 zł czy więcej jakby miało się okazać, że wyrzucę po 2 tygodniach. Jak się sytuacja unormuje i będzie potrzeba to wtedy będę myśleć o czymś ładniejszym.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:41   #3733
Justana1984
Rozeznanie

cześć wszystkim!
Trzymam kciukasy za dzisiejsze wizyty, sama tez dziś wizytuję ale tez mam jakiś taki brak entuzjazmu, może to ta świadomość że poród coraz bliżej?
Wczoraj mój mąż mnie zaskoczył tym co mówił o porodzie, pomocy dla mnie po i że on sie tak cieszy i juz się doczekać nie może i że szybko chciałby drugie że podobam mu się z takim brzuszkiem itd. zaskoczył mnie
druga kwestia, próbowaliśmy coś ten teges ale jakoś psychika działa i bardziej się uśmialismy przy tym ech dobrze, że on nigdy nie był jakoś specjalnie chętny do sexu więc przezyje jeszcze te parę miesięcy gorzej ze mną
a po porodzie po jakim czasie można?
Po połogu?

Cytat:
;/ tez mnie strasznie stresuje pojscie i zobaczenie co jak po co i na co ;/ a idziesz sama czy z TZ? bo ja bym chciala z chlopem a on jakos sie nie kwapi... wogole do wszystkiego podchodzi jakos tak na luzie.... a ja jak mysle o porodzie to potem mi sie nawet w nocy sni ze rodze ;p

ja jestem po laserowej korekcie wzroku i wczoraj tak czytam na necie czy ma to jakies znaczenie do porodu sn i wyczytalam ze powinnam sobie zrobic badanie cisnienia dna oka i sprawdzic grubosc rogowki ;/ bo ja cos jest za wysokie i za cienkie to tylko cesarka, ponoc to sie tyczy ogolnie kobiet co maja minusowa wade wzroku...
wysylal was gin na konsultacje do innych lekarzy typu : okulista ?
ja bym chciała żeby mój był ze mną, jeśli w kocu zdecyduje się że będzie rodził ze mną to dobrze by było, żeby też wiedział co i jak

moja gin nie wysłała mnie na konsultacje do okulisty ani do żadnego innego specjalisty poza endo, w książeczce mam tylko adnotacje że brałam tabletki.

Cytat:
Napisane przez AnetkaIzabell Pokaż wiadomość
ja zrobię jak czekoladka +skarpetki i niedrapki + czapeczkę cienką też do szpitala biorę..
tylko że ja jeszcze to wszystko muszę kupić.... aaaaa niech mi tylko wypłata wpłynie

Moje postanowienie to miesiąc po urodzeniu lub szybciej - zacząć pozbywać się celulitu z ud i tyłka i płaski brzuch !! będę ćwiczyć codziennie a z diety eliminuję wszystkie słodycze ! a od dziś zacznę robić jakieś bezpieczne ćwiczenia dla kobiet w ciąży..
ambitne plany ja też mam zamiar w miarę szybko ale bez spiny zobaczymy jak się będę czuć po porodzie

Cytat:
Napisane przez mgds Pokaż wiadomość
Zapisz sobie ewentualne pytania na kartce i nie bedziesz musiala pamoetac o co pytac
dokładnie, ja mam taki plan w razie czego tak samo zrobiłam z wózkiem żeby niczego nie zapomnieć zastanawiam się już nad zamówieniem. 3 tygodnie trzeba czekać więc byłobły akurat, czy jeszcze za wcześnie?

Cytat:
nie martw się, prawda jest taka, że KAŻDA to wytrzymuje. w trakcie ból często wydaje się właśnie "nie do zniesienia", "na granicy życia i śmierci" - ale dajemy jednak radę.
jak wspominam własny poród, to mi się wydaje, że każda z nas dostaje dokładnie taki ból, jaki jest w stanie znieść. często on przekracza nasze wyobrażenia, ale jesteśmy w stanie.

ja tak sobie myślę - nasze dzieciaki będą jeździć w gondolach zimą, opatulone w kombinezony,kocyki, śpiworki i przykrywki - gdzie tu jeszcze miejsce na pościel? jakbyśmy rodziły wiosną to mooooże bym rozważyła... a z drugiej strony młodą rodziłam w kwietniu i też pościeli nie miałam niemowlę poduszki nie potrzebuje, a za kołderkę to choćby rożek może świetnie robić, jeśli już ktoś coś musi

mam nadzieję, bo coraz gorsze mnie myśli atakują
o kołderkę pytałam bo była w dobrej cenie w całym zestawie
ale już koncepcję znów zmieniłam

Cytat:
o i tez czytalam na stronie swojego szpitala ze zalecana jest wczesniejsza wizyta u szpitalnego anestezjologa i zeby miec przy sobie wyniki krzepniecia krwi i karte ciazy[COLOR="Silver"]

na allegro widzialam foteliki od 0 do 18 kg ... a ten wyglada jakby byl tylko dla niemowlaka, jakbym sie decydowala na zakup to taki bardziej uniwersalny chyba ...
większość fotelików jest chyba do 13 kg? wydaje mi sie dobry ale tak jak już wspomniały dziewczyny, za niewiele więcej będziesz mieć nowy.

ja chyba tych wizyt i szpitala nie ogarnę;/ na stronie szpitala nie umiem nic znaleźć;/ jak to napisałam to znalazłam listę i musze mieć wszytsko OMG??
Lilianna 27.11.2014 r.
Mój fotoblog http://koch-ana.blogspot.com/
Justana1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 11:55   #3734
esti87
Rozeznanie

Cytat:
wlasnie ja tez glukometrem sobie badalam bo gin powiedzial ze mozna , ale ciocia mi mowila(robi specjalizacje z diabetologi) ze powinno sie z zyly robic bezposrednio a nie z palca glukometrem bo wynik moze byc zawyzony
chodzi mi oczywiscie o badanie na obciazenie glukoza

moja tez starsza o 2 tyg.
o to juz niezla waga synusia
pochwal sie lozeczkiem jak juz skrecicie
Czekoladka ale Tb Rozalski ciagle mowi azeby sie trzymac OM?
coz,ja nie mam wyjscia..bd sie 3 mala usg..najwyzej bd siedziala na walizach ale dziec mnie nie moze zaskoczycmarudzil am tz,ze juz tak niewiele czasu zostalo i zabierze sie dzis za skrecenie..kobiecie w ciazy sie nie odmawia

Cytat:
Napisane przez Frau Gizela Pokaż wiadomość
Ja właśnie skończyłam z 21 sloikami soku z malin. Mam już ponad 50. Może przyjść zima tysiąclecia ;-)

Jutro pójdę do labu i się okaże co i jak. Dzięki Dziewczyny za słowa otuchy :rose: :-*

Powodzenia na tej glukozie Fraumasz jakis dobry prze3pis na ten sok malinowy?u mnie jeszcze tyle owocow

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Gratulacje

Oby szybko minął Ci ten czas współczuję...

w czwartek na szybciora mialam wizyte w szpitalu nastawiona tylko na pomiary.okazalo sie,ze moj synus jest nieco starszy.wg tego czego 3malam sie do tej pory i wg gina w dniu wizyty mial byc 30t0d a wg usg 31t4d i teraz mam bardziej wyrazniejszy obraz mojej sytuacji..prawie 2 tyg roznicy to jednak duzo waga wahała sie pomiedzy 1600/1650 wiec chyba taki normalny,nie bd gigancika?tz zadowolony bo widzial siusiaka i jak gin podawal wymiary to on tylko ale to dobre Panie doktorze,prawda?dobra waga?itp..pr zyszlo w pt lozeczko i dodatki ale nie mielismy glowy by je rozpakowywac..zaliczymy to w tym tyg..mysle,ze juz zlozymy
ubranka mam juz wszystkie poprane,teraz tylko gory prasowania..zostaly tylko posciel,pieluchy i moje rzeczy do szpitala..

doczytalam ze mamy nowe mamy..witam serdecznie
Super, że wizyta udana waga ładna taka w sam raz

Wg mnie najlepiej mieć po trochę wszystkiego, a pote, wyjdzie w praniu, co jest dla dziecka/ dla nas najwygodniejsze do zakładania itp.

Ja dla dziecka do szpitala w osobnej torbie biorę tylko ubrania na wyjście i tyle, później mąż dowiezie. no jeszcze muszę się zorientować, czy w Tychach nie trzeba swoich ubranek..

Za mną kolejna ciężka noc, chodziłam do wc 5 razy! w tym 3 razy między godziną 21 a 24 a tak się ostatnio cieszyłam, że nawet raz mi się udawało po 4... ale mała była bardzo ruchliwa tej nocy, może to za jej sprawą no i zauważyłam, że ucisk w mostku, o którym kiedyś pisałam minął sam, może tak mi mała uciskała no i jak miałam ucisk to rzadziej do wc biegałam więc może to naprawdę to...

Wy już pierzecie/ prasujecie ciuszki a ja jestem z tym wszystkim w czarnej d***e ...
Po pierwsze czekam na wypłatę męża, żeby zrobić zamówienie na gemini i kupić łóżeczko.
Po drugie mąż wcale się nie kwapi do malowania a mnie się już też wszystkiego odechciewa, bo ileż można o to prosić i przypominać, więc chyba stanie tylko na zmyciu plam i ich zamalowaniu
Po 3 wszystkie ciuszki dla maleństwa daliśmy kuzynowi męża i tak czekam i czekam kiedy nas zaproszą z rewizytą i może nam dadzą z powrotem te ubranka, bo nie mam co prać i prasować... :/ i zastanawia mnie czy jeśli jakoś delikatnie sama wspomnę jego żonie, ze chciałabym mieć miesiąc wcześniej wszystko gotowe ( a zostały 2 miesiące do tp) czy to wypada? czy się nie obrazi? Wydaje mi się, że oni, szczególnie żona tego kuzyna nie są tacy ale kto wie...
co myślicie?

Acha i jeszcze jedno pytanie: czy miałyście styczność z kosmetykami Bobini tymi dla najmniejszych? Tanie są, Hipp jest fajny ale dość drogi

Postaram się później wrzucić jakieś fotki do klubu [/QUOTE]

ja mysle,ze nie bd nietaktem gdybyy wspomniala,ze chcesz je spowrotemnie ma co zaostawiac na ostatni moment..swoja droga malo kapliwi..sami powinni wyjsc z inicjatywa

Cytat:

maly zrobil sobie drzemke,ale jak ona go 3 ma..za glowe?hmmm

silessiana az 26 dni roznicy?to duzo..

ja od rana robie pranko,gotowanko..dzis piekna pogoda i reszta poschnie..
moja mama wczoraj pojechala do Niemiec na 5tyg i wszystko zostalo na mojej glowie..dobrze,ze tz ma l4 i mi pomaga..dopadlo go przeziebienie..juz dzis spal w salonie ale sie zastanawial czy jest jakis syrop albo cus co bym mogla brac tak zapobiegawczo azeby mnie nie dopadlo?

musze dojsc do klubu,odkurzyc trochu te strony..
Stary 2014-09-08, 11:56   #3735
AnetkaIzabell
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Taki fotelik http://www.sklep-tosia.pl/maxi-cosi-pebble_p1451 ? Ja bym nie brała bo niewiele drożej można mieć nowy. No ale ja mam zboczenie na punkcie fotelików i nawet za darmo używanego raczej bym nie chciała.
Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Ja bede kupowała bazę do samochodu
Pamiętaj,żeby sprawdzić czy w Twoim samochodzie jest system isofix do monitowania tej bazy, bo znam przypadek ze kupili a nie mieli do czego zamontować

Co do fotelika to dla mnie cena średnia bo sama kupiłam nowy pebble za 399zl teraz widzę ze sa po 450zl wiec wolałbym nowy o 30 zł droższy.

Ja bede miała tylko do przewożenia dziecka, moze czasem wronę na stelaż żeby skoczyć z dzieckiem na zakupy, niestety ludzie używają tego jako fotelik domowy co dla mnie jest nie do przyjęcia bo dziecko nie powinno w tym długo przebywać bo kręgosłup jest wygięty i płucka "schowane".
Cytat:
te w zestawach pasuja na stelaż wozka, jak chcesz kupic inny to musisz sie upewnic czy adaptery do fotelika beda pasowac do wozka

to lepiej stowke dolozyc i miec nowy
jak kupilam dokladnie ten model ktory wstawilas , bez bazy

bo to jest chyba tak ze jak porod jezt zagrozony i decyzja o cc to anestezjolog zaraz przylatuje a jak slysza o zzo to zwlekaja albo sciemniaja ze lekarz zajety
Cytat:
Tak jak jest 3w1 to można fotelik do stelaża montować. Muszą być takie adaptery do tego (w zestawach chyba zawsze są). Jak kupisz wózek 2 w 1 też możesz dokupić fotelik i adaptery i też wepniesz, ale nie każdy do każdego pasuje...
aha i ja bazy nie kupuje
Cytat:
Napisane przez Indra83 Pokaż wiadomość
Ja mam zestaw i w wózku są takie zaślepki, które się wyciaga i wpina fotelik, może z 2 razy z tego korzystałam. Żadnej bazy nie posiadam do auta.
Jak dziewczyny piszą, żaden interes, koleżanka chyba sobie w marzeniach za tyle uzywany fotelik chce sprzedać. Jeśli znasz ją dobrze i wiesz, że fotelik nie brał udziału w żadnym wypadku ani stłuczce, to można ponegocjować cenę, ale za tyle to nowy bym kupiła.
Cytat:
fotelik samochodowy -0 jak sama nazwa wskazuje, służy do przewożenia dziecka w samochodzie nie do spacerów po markecie czy jako huśtawka w domu. do spacerów jest gondola a potem spacerówka, nie fotelik, w której dziecko jest w niefizjologicznej pozycji.
oczywiście - czasami życie trezba sobie ułatwiać i po to ktoś wymyślił opcję wpinania fotelika do stelaża wózka. ale nie powinno się tego nadużywać
w drugą stronę, foteliki z zestawów 3w1 najczęściej nie mają testów zderzeniowych (ADAC, OEMTEC), czyli nie nadają się do przewożenia dziecka w aucie, bo nikt nie sprawdził, czy podczas zderzenia ten fotelik się zwyczajnie nie rozleci podczas zderzenia. oczywiście nie wszystkie foteliki nie mają testów - regularnie robi je chyba emmaljunga, peg perego, zapewne coś jeszcze. wyniki testów można bez problemu znaleźć w necie. 3 gwiazdki to jest opcja, powiedzmy, zadowalająca. fotelików z mniejszą liczbą gwiazdek się nie zaleca.
w związku z tym "fotelik z zestawu 3w1" jest moim zdaniem rzeczą kompletnie zbędną. lepiej kupić 2w1 plus testowany fotelik, kompatybilny ze stelażem wózka (ale da się bez tego przeżyć!) i adaptery. nie ma potrezby posiadania dwóch fotelików. cały bajer polega na tym, że on jest jeden.
oczywiście to jest moje zdanie i każdy może sobie robić jak chce - jego życie, jego dziecko
dzięki dziewczyny to mój pierwszy droższy zakup i nie chcę głupich błędów zrobić... czytając to forum już patrzyłam na jakie rzeczy zwracałyście uwagę niebawem planuję wizytę w sklepie, żeby wybrane modele na żywo zobaczyć
AnetkaIzabell jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 12:02   #3736
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esti87 Pokaż wiadomość
ja od rana robie pranko,gotowanko..dzis piekna pogoda i reszta poschnie..
moja mama wczoraj pojechala do Niemiec na 5tyg i wszystko zostalo na mojej glowie..dobrze,ze tz ma l4 i mi pomaga..dopadlo go przeziebienie..juz dzis spal w salonie ale sie zastanawial czy jest jakis syrop albo cus co bym mogla brac tak zapobiegawczo azeby mnie nie dopadlo?

musze dojsc do klubu,odkurzyc trochu te strony..
Na pewno możesz domowe metody stosować - czosnek nigdy nie zaszkodzi Ja się czosnkiem i witaminą c wyleczyłam z przeziębienia na początku ciąży.

Stary 2014-09-08, 12:09   #3737
benetta
Zadomowienie

Cytat:
maly zrobil sobie drzemke,ale jak ona go 3 ma..za glowe?hmmm
położna nam to na SR pokazała - tyle że na tym filmie jest za dużo wody w wiaderku, to takie specjalne wiadro, nie do podłogi , ma kreseczke do której się nalewa wody i właśnie tylko główke podtrzymuje - też się zdziwiłam ale połozna mówi że woda wypycha odpowiednio ciało a my musimy tylko główkę ogarniać.

może się szarpniemy na to wiaderko

lipiec 2013 (9/10tc) dziękuje że pojawiłaś się w moim życiu [*] już na zawsze - mama

Listopad 2014 - Maluszek jest już z nami
benetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 12:15   #3738
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
spróbuj tylko objawy alergii mogą ustępować nawet dopiero po 2 tygodniach. aczkolwiek najczęściej po 5-7 dniach już się obserwuje poprawę...

ja miałam tak w 2 trymestrze z jajkami - dłonie i stopy miałam calutkie wysypane, w drobniuteńkie, czerwone krostki (płaskie, jaby szpilką pokłute tylko, przy drapaniu właśnie robiły się wypukłe) i swędziało jak jasna cholera. 3 tygodnie bez jajek - i bez śladu... od tamtej pory bardzo uważam na jajka, staram się nie jeść więcej niż 2-3 tygodniowo, jak raz przeholowałam to wysypka wróciła, od kiedy bardzo tego pilnuję - jest ok.

u Ciebie może być w sumie czekolada...
Jakis czas temu myslalam ze mleko, bo bywalo ze kilka razy w tyg pilam kakao. No ale nie minelo, wrecz pogorszylo sie wiec to nie to....
Czas odstawic slodkie... A tu takie smaki heh
Stary 2014-09-08, 12:16   #3739
AnetkaIzabell
Rozeznanie

Cytat:
a nie odwrócił Ci się przypadkiem ostatnio?
u mnie było podobnie dokładnie w momencie, kiedy synu się ustatkował i osiadł głową w dół, zamiast robić fikołki całe dnie. przez tydzień miałam odczucie, że wcale się nie rusza potem minęło, zaczęłam po prostu te ruchy inaczej odczuwać
u mnie od 5 tygodni jest tak samo ułożony- głowa wna samym dole- gotowy do wyjścia...potem zawinięty jak krewetka -tyłek ma nad pępkiem, a po prawej stronie trzyma się rączkami za nóżki - w tych 2 miejscach zawsze mooocne ruchy/kopniaki czułam i teraz też w tym samym miejscu delikatne, rzadsze ruchy/kopniaki (3 dzień) czuję ..wiec raczej się nie przekręcił..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 12:17   #3740
Beata Marcina :0
Raczkowanie

Cytat:
na stronie mojego szpitala pisze ze jezeli kobieta chce zzo na zyczenie to czy je dostanie zalezy tez od tego czy w danej chwili anestezjolog jest "wolny"

ponoc istnieje cos takiego jak "skierowanie na porod z zzo" nie wiem na jakiej zasadzie to dziala ;p daja takie jak ktos ma niski prog bolu czy co ;p
Też słyszałam o czymś takim jak skierowanie, ale nie wiem na ile jest to poważnie traktowane... Niemniej jednak skoro i tak mam przynieść zaświadczenie od pulmonologa, że nie widzi przeciwwskazań do porodu sn to poproszę żeby wpisał tam też wskazanie do zzo. U mnie wskazaniem medycznym jest astma, w ogólę listę tych wskazań można znaleźć w necie, z tego co pamiętam to sporo problemów kardiologicznych też się wlicza.
Ja nie wiedziałam o tych badaniach krzepliwości krwi, chyba też sobie zrobię prywatnie żeby w szpitalu mieli mniejszy wachlarz powodów do odmowy jakby co.
A jak już będę miała te papierki to zamierzam jeszcze raz "zaatakować" moją lekarkę i chyba nawet wprost ją zapytam czy za opłatą nie da się tego załatwić.
Beata Marcina :0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 12:20   #3741
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justana1984 Pokaż wiadomość
cześć wszystkim!
Trzymam kciukasy za dzisiejsze wizyty, sama tez dziś wizytuję ale tez mam jakiś taki brak entuzjazmu, może to ta świadomość że poród coraz bliżej?
Wczoraj mój mąż mnie zaskoczył tym co mówił o porodzie, pomocy dla mnie po i że on sie tak cieszy i juz się doczekać nie może i że szybko chciałby drugie że podobam mu się z takim brzuszkiem itd. zaskoczył mnie
druga kwestia, próbowaliśmy coś ten teges ale jakoś psychika działa i bardziej się uśmialismy przy tym ech dobrze, że on nigdy nie był jakoś specjalnie chętny do sexu więc przezyje jeszcze te parę miesięcy gorzej ze mną
Po połogu?

ja bym chciała żeby mój był ze mną, jeśli w kocu zdecyduje się że będzie rodził ze mną to dobrze by było, żeby też wiedział co i jak

moja gin nie wysłała mnie na konsultacje do okulisty ani do żadnego innego specjalisty poza endo, w książeczce mam tylko adnotacje że brałam tabletki.

ambitne plany ja też mam zamiar w miarę szybko ale bez spiny zobaczymy jak się będę czuć po porodzie

dokładnie, ja mam taki plan w razie czego tak samo zrobiłam z wózkiem żeby niczego nie zapomnieć zastanawiam się już nad zamówieniem. 3 tygodnie trzeba czekać więc byłobły akurat, czy jeszcze za wcześnie?

mam nadzieję, bo coraz gorsze mnie myśli atakują
o kołderkę pytałam bo była w dobrej cenie w całym zestawie
ale już koncepcję znów zmieniłam

większość fotelików jest chyba do 13 kg? wydaje mi sie dobry ale tak jak już wspomniały dziewczyny, za niewiele więcej będziesz mieć nowy.

ja chyba tych wizyt i szpitala nie ogarnę;/ na stronie szpitala nie umiem nic znaleźć;/ jak to napisałam to znalazłam listę i musze mieć wszytsko OMG??
Ja bym chciala zamowic wozek w tym tygodniu, najpoznie w nastepnym teraz mam 32 tc, a juz mam wrazenie ze pozno heh
Przez to ze tyle czeka sie na wozek...
Stary 2014-09-08, 12:21   #3742
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Czekoladka ale Tb Rozalski ciagle mowi azeby sie trzymac OM?
coz,ja nie mam wyjscia..bd sie 3 mala usg..najwyzej bd siedziala na walizach ale dziec mnie nie moze zaskoczycmarudzil am tz,ze juz tak niewiele czasu zostalo i zabierze sie dzis za skrecenie..kobiecie w ciazy sie nie odmawia

no tak

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 12:22   #3743
esti87
Rozeznanie

Cytat:
położna nam to na SR pokazała - tyle że na tym filmie jest za dużo wody w wiaderku, to takie specjalne wiadro, nie do podłogi , ma kreseczke do której się nalewa wody i właśnie tylko główke podtrzymuje - też się zdziwiłam ale połozna mówi że woda wypycha odpowiednio ciało a my musimy tylko główkę ogarniać.

może się szarpniemy na to wiaderko
ja juz kupilam wanienke ale znajoma tez ma to wiaderko i chwali sobie..ja tam wole tradycyjnie

Cytat:
Na pewno możesz domowe metody stosować - czosnek nigdy nie zaszkodzi Ja się czosnkiem i witaminą c wyleczyłam z przeziębienia na początku ciąży.
ja prawie do każdej potrawy daje czosnek.oprocz tego robilas jakis syrop czosnkowy?wit c z owocow?cytryny itp czy w tabsikach?

Cytat:
Napisane przez AnetkaIzabell Pokaż wiadomość
u mnie od 5 tygodni jest tak samo ułożony- głowa wna samym dole- gotowy do wyjścia...potem zawinięty jak krewetka -tyłek ma nad pępkiem, a po prawej stronie trzyma się rączkami za nóżki - w tych 2 miejscach zawsze mooocne ruchy/kopniaki czułam i teraz też w tym samym miejscu delikatne, rzadsze ruchy/kopniaki (3 dzień) czuję ..wiec raczej się nie przekręcił..
moj ostatnie wizyty byl glowa w dol a teraz w czwartek posladkowo

jeszcze ma tyle miejsca azeby tak sie przekrecac?kiedy ostatecznie musi zejsc glowa w dol?
Stary 2014-09-08, 12:24   #3744
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Mleko z czosnkiem i miodem, dziala blyskawicznie i na prawde dobre
Stary 2014-09-08, 12:30   #3745
Indra83
Wtajemniczenie

Do mnie po porodzie przyszła położna, wzięła małego na ręce, ale tak pod pachami go chwyciła i do góry. Ja z TŻ zaraz sie alarm, że przecież główka! A ona tak sie popatrzyłą i rzecze: Przecież mu nie odpadnie Ja sie dziećmi ponad 20 lat zajmuję.

Jakoś tak mnie to przekonało, wiadomo, że ostrożnie trzeba, nie machać, bez gwałtownych ruchów, ale dziecku nie jest tak łatwo krzywdę zrobić, trzeba bardzo chcieć.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Mi się dobrze kąpało w wanience, bo dziecko się tak fajnie odpręża, prostuje nózki, można je wodą popolewać, pogłaskać,zakamarki wymyć, lekkie fale zrobić.
Bardzo przyjemna czynność.
Stary 2014-09-08, 12:31   #3746
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja prawie do każdej potrawy daje czosnek.oprocz tego robilas jakis syrop czosnkowy?wit c z owocow?cytryny itp czy w tabsikach?
Wtedy brałam wit c w tabletkach ale zapobiegawczo to jadłabym paprykę bo ma dużo. A czosnek jadłam na kanapce. Smarowałam bułkę masłem, na to dużo czosnku w plasterkach i sól.

Stary 2014-09-08, 12:35   #3747
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beata Marcina :0 Pokaż wiadomość
Też słyszałam o czymś takim jak skierowanie, ale nie wiem na ile jest to poważnie traktowane... Niemniej jednak skoro i tak mam przynieść zaświadczenie od pulmonologa, że nie widzi przeciwwskazań do porodu sn to poproszę żeby wpisał tam też wskazanie do zzo. U mnie wskazaniem medycznym jest astma, w ogólę listę tych wskazań można znaleźć w necie, z tego co pamiętam to sporo problemów kardiologicznych też się wlicza.
Ja nie wiedziałam o tych badaniach krzepliwości krwi, chyba też sobie zrobię prywatnie żeby w szpitalu mieli mniejszy wachlarz powodów do odmowy jakby co.
A jak już będę miała te papierki to zamierzam jeszcze raz "zaatakować" moją lekarkę i chyba nawet wprost ją zapytam czy za opłatą nie da się tego załatwić.
Lista wskazan medycznych

http://znieczulenie.webd.pl/znieczul...wskazania.html
Stary 2014-09-08, 12:39   #3748
AnetkaIzabell
Rozeznanie

Cytat:

można tyle moczyć gdy pępowina jeszcze nie odpadnie ?

Cytat:
Napisane przez Justana1984 Pokaż wiadomość
Po połogu?
ja chcę z mężem i mąż też chce "rodzić ze mną"... jakby mąż nie chciał to chyba mamę bym prosiła.. dla mnie psychiczne wsparcie..obecność bliskiej osoby pomaga.. na szczęście mąż mnie wesprze
Po jakim czasie po porodzie można - to pewnie gina spytam... na pewno jak szwy zdejmą... jak przestanie lecieć ze mnie jak z kranu...a na razie to szalejemy ale pewnie jak się dowiem, że szyjka się skraca, że dziecko coraz niżej etc..to nie chciałabym, żeby TŻ w oko synkowi wsadził...nie chciałabym żeby doszło do zderzenia
Stary 2014-09-08, 12:46   #3749
szybkawolna
Rozeznanie

Ze co !!!

"Zwróć uwagę, że NFZ refunduje (opłaca znieczulenie zewnątrzoponowe porodu jedynie ze wskazań medycznych, któe są wyżej wymienione. Oznacza toże NFZ nie pokrywa kosztów znieczulenia wykonywanego jedynie na życzenie rodzącej."

no nie, powiedzcie mi jeszcze ze jak bede chciala znieczulenie na zyczenie a nie z wskazan medycznych to musze sobie za to dodatkowo zaplacic
Stary 2014-09-08, 12:49   #3750
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Ze co !!!

"Zwróć uwagę, że NFZ refunduje (opłaca znieczulenie zewnątrzoponowe porodu jedynie ze wskazań medycznych, któe są wyżej wymienione. Oznacza toże NFZ nie pokrywa kosztów znieczulenia wykonywanego jedynie na życzenie rodzącej."

no nie, powiedzcie mi jeszcze ze jak bede chciala znieczulenie na zyczenie a nie z wskazan medycznych to musze sobie za to dodatkowo zaplacic
Tez to widzialam, ale to jest chyba jakies stare info
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości