Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-18, 12:19   #361
taszkin
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Witajcie
wczoraj ściągnęłam moją uprząż. Mimo, że po raz pierwszy od prawie 3 lat nie mam w ustach nic prócz zębów nie mogę się przyzwyczaić. Wręcz teraz właśnie wydaje mi się, że ciągle mam coś na zębach, tylko że teraz nic sama pęsetą poprawić sobie nie mogę
Teraz retencja. Ze względu na zbliżający się termin porodu mam tylko plastikową, ściągalną nakładkę, na 6 tygodni non-stopowego noszenia. Po rozwiązaniu mam przyjść i dr osądzi czy potrzebny jest drut retencyjny. Póki co sama nakładka boli jak po pierwszym dniu z aparatem, do tego mówię jak 'pod wpływem'

Niech no mi się tylko zęby wzmocnią (jakieś pół roku), stany zapalne z dziąseł się podleczą - zafunduję sobie jakiś mały zabieg, piaskowanie czy coś tam innego (choć przy mojej nadwrażliwości pewnie coś innego, ale nie znam się, to będzie mój pierwszy raz, więc muszę poczytać).

Pozdrawiam Was i życzę wytrwałości w noszeniu oraz pożądanych efektów!
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-18, 12:44   #362
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Hej, własnie dzis pozbyłam się jednej piątki. O matko jak mnie nawala buzia wzięłam ketonal i siedzę z wielką bryłą lodu zawiniętą w ręcznik przy twarzy. Ale chirurg to ma szpony że ja pitole...chociaż i tak się mordował ponad pół godziny, w końcu nie dostałam zęba bo mi go pokruszył. I spytałam jak wyglądałoby usuwanie moich ósemek to stwierdził, że górne to jeszcze sobie poradzi, ale dolne to już zajęcie dla kliniki. Kurcze doła podłapałam
Stary 2007-07-18, 13:13   #363
agiii
Zadomowienie

maricken spokojnie wszystko bedzie dobrze a potem juz tylko piękne ząbki
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-18, 14:19   #364
tewunia
Raczkowanie

a ja mam takie pytanko czy zabki mam myc najzwyklejsza pasta i szczoreczka??
czy sa jakies specjalne do aparatu??
poza tym czym posmarowac obdarte dziasla od aparatu??
zabki juz zaczynaja bolec a hass...brakuje slow ciezko sie mowi je iwogole
tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-18, 14:27   #365
agiii
Zadomowienie

jeśli cie obciera aparat to wtedy nakładasz taki wosk od ortodonty na tą części aparatu która obciera zapytaj orto o ten wosk

Najzwyklejszą pastą myje się ząbki szczoteczki są specjalne- kupiłam u orto taką która ma pośrodku mniejsze włoski ... ale szczerze mówiąc zwykła szczoteczka oczywiscie moze byc. Do tego takie malutkie szczoteczki które czyszczą przestrzenie między zębami i wchodzą międy aparat i to tyle
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-18, 15:03   #366
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

a oto moje ząbki aparacik nosze od 7 wrzesnia 2006 . bliżej konca niz dalej juz
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 123.JPG (32,3 KB, 146 załadowań)
kasiam_a77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-18, 15:04   #367
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tewunia Pokaż wiadomość
zęby możesz myć pastą jakiej dotychczas używałaś, a co do szczoteczki to podam Ci link, dokładnie tam opisałam jakie mam i wkleiłam foto http://www.wizaz.pl/forum/showthread...16#post4193716

wiecie co, teraz tak sobie myślę, że jak bym miała drugi raz zakładać aparat to na górę też bym założyła metal, bo teraz muszę uważać na farbujące dania, zwłaszcza latem, no i czarne porzeczki mmm, dziś się pokusiłam na świeży sok z owej porzeczki i piłam przez słomkę, jak się uśmiechnęłam to zobaczyłam czarne zęby ale szybko umyłam i jak na razie przebarwień nie widzę

btw. Kasiek jaka z Ciebie ładna Czarna Dama jest
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-18, 15:18   #368
tewunia
Raczkowanie

dzieki dziewuszki za porade a ta mala szczoteczka do czyszczenia szpar wyglada jak szczoteczka do tuszu a poze macie jeszcze pomysl czym dobrze czysci sie zabki pod hasem??
Stary 2007-07-18, 16:40   #369
Maricken
Zadomowienie

tewunia czytałam gdzieś że dobry jest do tego irygator - ale to jest niezły wydatek....
Dziewczyny co robić zeby tego "strupka" w miejscu po zębie nie "zgubić" ? Zastanawiam się jak tu bezpiecznie ślinę przełykać...
Stary 2007-07-18, 20:08   #370
tewunia
Raczkowanie

a tak wogole to moze wiecie gdzie mozna taki wosk kupic??bo ja troszke dostalam od swej orto ale to tylko probka ,bo cos czuje ze bede musial go wiecej miec do strasznie pocharatalam sobie duzke
Stary 2007-07-18, 20:20   #371
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
a tak wogole to moze wiecie gdzie mozna taki wosk kupic??bo ja troszke dostalam od swej orto ale to tylko probka ,bo cos czuje ze bede musial go wiecej miec do strasznie pocharatalam sobie duzke
myślę, że powinnaś pójść do orto i najzwyczajniej w świecie poprosić o wosk. nie musisz nakładać go dużo. czasem troszkę wystarczy (ot tak dla poślizgu ) i czujesz się o bardziej komfortowo... możesz kupić sobie też socioceryl (pasta dentystyczna) używam jej jak coś sobie pocharatam jak to mówisz ona daje taki poślizg i amortyzuje stykanie się aparatu z ranką. (ja mam problem zwykle z językiem)
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-18, 21:05   #372
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
tewunia czytałam gdzieś że dobry jest do tego irygator - ale to jest niezły wydatek....
Dziewczyny co robić zeby tego "strupka" w miejscu po zębie nie "zgubić" ? Zastanawiam się jak tu bezpiecznie ślinę przełykać...
ślinę możesz przełykac normalnie natomiast uważaj np przy szczotkowaniu zębów, żeby go nie wydłubać podobnie z jedzeniem, raczej staraj się gryźć drugą stroną ja miałam też zakaz picia przez słomkę i ogólnie musiałam unikać czynności które mogłyby spowodować "wyssanie" strupka z dziury po zębie myślę że mniej więcej trzeciego dnia zębodół jest już na tyle bezpieczny, że nie trzeba aż tak na niego uważać

Cytat:
ja wosk kupuję w sklepie medycznym, podobnie jak szczoteczki do aparatów

trzymaj się cieplusio, początki zawsze są najgorsze

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-18, 21:38   #373
Maricken
Zadomowienie

emeczka, dziękuję za rady Panicznie boję się suchego zębodołu...ale mam nadzieję, że mi się to nie przytrafi. Czemu to się nie goi w 24 godziny no :P
Stary 2007-07-18, 22:05   #374
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
mozesz myc jak mylas ;] mi sie wygodniej myje elektryczna i taka do przestrzeni pod aparatem

Cytat:
Napisane przez AppleGirl Pokaż wiadomość
zęby możesz myć pastą jakiej dotychczas używałaś, a co do szczoteczki to podam Ci link, dokładnie tam opisałam jakie mam i wkleiłam foto http://www.wizaz.pl/forum/showthread...16#post4193716

wiecie co, teraz tak sobie myślę, że jak bym miała drugi raz zakładać aparat to na górę też bym założyła metal, bo teraz muszę uważać na farbujące dania, zwłaszcza latem, no i czarne porzeczki mmm, dziś się pokusiłam na świeży sok z owej porzeczki i piłam przez słomkę, jak się uśmiechnęłam to zobaczyłam czarne zęby ale szybko umyłam i jak na razie przebarwień nie widzę

btw. Kasiek jaka z Ciebie ładna Czarna Dama jest
hyh jaka ja tam czarna? ale dziekowac dziekowac ^^

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
hmm ja w sumie tylko uwazalam jak jadlam bo mialam zeby wyrywane po jednym 3 kolejne dni pod rzad ;] smiesznie bylo ogolnie no i nie jezdzilam szczoteczka po ranie ;]

Cytat:
wiesz mi sie tez tak wydawalo ale to tylko na poczatku wiecej sie uzywa pozniej jest ok tylko czasem cos uwiera a w razie cos orto powinna ci dac gratis lub mozesz zapytac w aptece

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-18, 22:48   #375
shewa
Zakorzenienie

No to w poniedzialek do was dołącze Bede miala zakładana gore, a jak juz bedzie w miare prosta, tak za 3,4 miesiace to wtedy dół.
Wyrwala mi dzisiaj prawa czworke. Lewa juz mialam pare lat temu wyrwana. Cala buzia mnie bolala poki mi znieczulenie nie przeszlo i nie bylam taka odretwiala. A teraz duzo lepiej Tylko ze mam te gumki miedzy zebami i mnie zaczynaja bolec Powinnam sie jutro na bol przygotowac?? Bo tak czytalam ze boli przez kilka dni i z jedzeniem trzeba uwazac.
A i miala ktoras z was usuwane moze osemki chirurgicznie? Albo ktorykolwiek zab?? Bo mnie to czeka a nie wiem zupelnie jak to wyglada i sie troche boje
shewa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-18, 23:07   #376
Lavante
Przyczajenie

mnie czeka chyba usunięcie osemek mimo ze jestem juz ponad rok po zdjeciu aparatu..nie uśmiecha mi sie to..:|..jezeli chcesz uslyszec prawde to przygotuj sie na bol nie zwiazany o tyle z zakladaniem aparatu jak z bolem wszystkich zebow utrzymującym sie przez kilka dni [u mnie przez tydzien] co sprawia naprawde ogrymny problem z jedzeniem..:|:| trzeba to przezyc.ale boli oj boli
Lavante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-19, 07:16   #377
nennyQ
Przyczajenie

mnie wszyscy straszyli duzym bolem zabkow ale wcale nie bylo tak źle
bolalo mnie okolo 3 dni ale praktycznie nie odczuwalam dyskomfortu.. jadlam poprostu miekkie rzeczy a te twardsze typu jablka rozkrajalam i nadal to robie na male kawalki jak dla dziecka
nennyQ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-19, 08:36   #378
shewa
Zakorzenienie

W nocy mnie strasznie zeby bolaly, szczegolnie przy tych gumkach, czułam jakby mi cos tak... hmm...pulsowało Ale juz jest troche lepiej, tylko ta dziura po czworce strasznie mnie drazni.
A zapomnialam jeszcze jedno Jak to jest z łukiem podniebiennym?? Bede go musiala nosic juz do konca czy jest szansa ze mi go zdejmie za jakis czas?? Słyszałam, ze sie sepleni, ale tylko na poczatku czy jakos sie idzie przyzwyczaic??
Przepraszam ze mam tyle pytan ale malo co wiem jeszcze na temat aparatu i troszke zagubiona jestem
shewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-19, 09:31   #379
Katka_krk
Rozeznanie

no u mnie juz poł roku góra (ale ten czas szybko leci!!) i prawie 2 miesiace dół !! Zleciało ze hoho! w przyszła środe mam wizyte u orto- ciekawe co mi bedzie robic- pewnie na dole mi załozy metalowe ligatury zmaiast gumek :/ a;e za to chciałabym juz gumki mieć na gorze zamiast tych metalowych.

Dla mnie po ząłożeniu aparatu (patrzac juz teraz z perspektywy czasu) nie najgorszy był ból ale przez ok. 2 tygodnie po ząłozeniu taki brak czucie w tych zębach- tzn gryzłam i nie widziałam ze gryze- chciałam cos ugrysc ale te zeby np na dole były takie jakby "sztywne''- chyba z bólu !?

Teraz od czasy do czasu odzywa sie jakis zab poboli pare dni i spokój

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-19, 09:36   #380
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Czesc Katka dawno Cie tu nie widziałam własnie kliknęłam sobie na Towje ząbki - są śliczne
odwiedzaj nas czesciej

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy
Djana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-19, 09:48   #381
Katka_krk
Rozeznanie

Najwiekszy bum na forum miałam jak załozyli mi aparat to wtedy non stop szukałam jakis informacji

A teraz tak od czasu do czasu wpadam tutaj, poczytam sobie co sie dzieje u aparatek, kto nowy itd i znikam

Miło Djana ze o mnie pamiętasz

Stary 2007-07-19, 09:52   #382
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Cytat:
Napisane przez Katka_krk Pokaż wiadomość
Najwiekszy bum na forum miałam jak załozyli mi aparat to wtedy non stop szukałam jakis informacji

A teraz tak od czasu do czasu wpadam tutaj, poczytam sobie co sie dzieje u aparatek, kto nowy itd i znikam

Miło Djana ze o mnie pamiętasz
ja tez mialam przerwe gdy si enic nie dzialo
ale teraz jakos wrocilam... pewnie az do nastpenego razu jak znikne

Przegladnelam sobie wszystkie fotki ktore masz zamieszczone na tej stronce - najwazniejsza mysl jaka mi sie nasunela po ogladnieciu tych fotek - po leczeniu bedziesz miala filmowy usmiech

Stary 2007-07-19, 10:14   #383
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Djana Pokaż wiadomość
najwazniejsza mysl jaka mi sie nasunela po ogladnieciu tych fotek - po leczeniu bedziesz miala filmowy usmiech
Hehe chciałabym ale wyprostować zeby to pół sukcesu Druga połowa to utrzymać ten efekt!! tak samo jak w odchudzaniu...

Teraz sobie przypominam jak chodziłam do gimnazjum - slowa mojego taty "jak bedziesz starsza to bedziesz miała do nas pretensje dlaczego masz krzywe zeby!- a ty przeciez nie hccesz nosić aparatu stałego!" minęło pare lat i słowa mojego tatay sie potwierdziły miałam pretensje- czesciowo do nich a czesciowo do siebie dlaczego byłam taka głupia kiedys a oni nie mogli mnie siła zaciagnac do ortodonty bo to była odrazu histeria

A teraz sami sa szczesliwi ze zmadrzałam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-19, 10:29   #384
Ahtaga
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny, ostatnio Was troche podglądam bo niedlugo będę nosiła aparacik
Nie obawiam sie bólu ani srebrnego uśmiechu tylko jedno... czy po pół roku noszenia jest możliwość ściągnięcia aparatu na jeden dzień? W grudniu planuje ślub i chciałabym ten jeden dzień mieć normalny uśmiech a znowu czekać do grudnia z założeniem aparatu to szkoda mi tego czasu bo zawsze to juz pół roku z głowy

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-19, 11:02   #385
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ostatnio Was troche podglądam bo niedlugo będę nosiła aparacik
Nie obawiam sie bólu ani srebrnego uśmiechu tylko jedno... czy po pół roku noszenia jest możliwość ściągnięcia aparatu na jeden dzień? W grudniu planuje ślub i chciałabym ten jeden dzień mieć normalny uśmiech a znowu czekać do grudnia z założeniem aparatu to szkoda mi tego czasu bo zawsze to juz pół roku z głowy
szczerze mówiąc to wątpię, ale lepiej spytaj swojej orto
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-19, 11:11   #386
tewunia
Raczkowanie

a ja jakos nie nazekam na bol bo zabki mnie na szczescie nie bolaza to mam ciezkie dni i zwalilo az mnie dzis z nog.Moze ktos ma jakies super giga silne tabletki??tak silne jak zastrzyki ktore rabia na pogotowiu(przeciwbolowe)? ?poza tym jakos dziwnie sie czuje,bo mam wrazenie ze zle szczotkuje zabki przez ten aparat i boje sie ze pod hasem nie doczyszczam moze i przez to ogtaniczam sie z jedzeniem niektorych rzeczymama teraz krzyczyze wogole znikne bo przy 168 waze tylko 48kgczy to tylko takie zlodzenie moje ze zle czyszcze bo mam aparat??
Stary 2007-07-19, 11:52   #387
Maricken
Zadomowienie

Na pogotowiu robią zastrzyki z ketonalu, i ketonal można kupić w aptece ale na receptę niestety. Tylko się nie głodź, bo faktycznie znikniesz Jakies papki i zupki ale jedz Będzie dobrze
Stary 2007-07-19, 11:54   #388
Mallutka
Zadomowienie

hej,
mam taka malutka prosbe: nie wiecie gdzie moglabym znalezc informacje o sposobach leczenia przodozgryzu górnego???
chodzi mi o opis przebiegu leczenia
tylko prosze nie odsylajcie mnie do ortodonty, bo ja aparacik juz mam- tylko chcialabym sie cos wiecej dowiedziec, bo moj orto strasznie tajemniczy jest
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-19, 12:56   #389
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Cytat:
Napisane przez Mallutka Pokaż wiadomość
hej,
mam taka malutka prosbe: nie wiecie gdzie moglabym znalezc informacje o sposobach leczenia przodozgryzu górnego???
chodzi mi o opis przebiegu leczenia
tylko prosze nie odsylajcie mnie do ortodonty, bo ja aparacik juz mam- tylko chcialabym sie cos wiecej dowiedziec, bo moj orto strasznie tajemniczy jest
kochana google wie wszsytko
http://www.google.pl/search?hl=pl&cl...3rnego&spell=1

a tu pół-żartem - pół-serio
http://www.echostar.pl/~xwolf/standard/historia.pdf

dziś mam małego świra

Stary 2007-07-19, 13:14   #390
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
czy po pół roku noszenia jest możliwość ściągnięcia aparatu na jeden dzień?
Nie ma takiej możliwości niestety. Zdjęcie aparatu równałoby się z założeniem go od nowa po ślubie - czyli z płatnością jak za nowy.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości