![]() |
#361 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Witajcie
![]() wczoraj ściągnęłam moją uprząż. Mimo, że po raz pierwszy od prawie 3 lat nie mam w ustach nic prócz zębów nie mogę się przyzwyczaić. Wręcz teraz właśnie wydaje mi się, że ciągle mam coś na zębach, tylko że teraz nic sama pęsetą poprawić sobie nie mogę ![]() Teraz retencja. Ze względu na zbliżający się termin porodu mam tylko plastikową, ściągalną nakładkę, na 6 tygodni non-stopowego noszenia. Po rozwiązaniu mam przyjść i dr osądzi czy potrzebny jest drut retencyjny. Póki co sama nakładka boli jak po pierwszym dniu z aparatem, do tego mówię jak 'pod wpływem' ![]() Niech no mi się tylko zęby wzmocnią (jakieś pół roku), stany zapalne z dziąseł się podleczą - zafunduję sobie jakiś mały zabieg, piaskowanie czy coś tam innego ![]() Pozdrawiam Was i życzę wytrwałości w noszeniu oraz pożądanych efektów! ![]()
#362 |
Zadomowienie
|
Hej, własnie dzis pozbyłam się jednej piątki. O matko jak mnie nawala buzia
![]() ![]()
#363 |
Zadomowienie
|
maricken spokojnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#364 |
Raczkowanie
|
a ja mam takie pytanko czy zabki mam myc najzwyklejsza pasta i szczoreczka??
czy sa jakies specjalne do aparatu?? poza tym czym posmarowac obdarte dziasla od aparatu?? zabki juz zaczynaja bolec a hass...brakuje slow ciezko sie mowi je iwogole ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Zadomowienie
|
jeśli cie obciera aparat to wtedy nakładasz taki wosk od ortodonty na tą części aparatu która obciera
![]() ![]() Najzwyklejszą pastą myje się ząbki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#366 |
Raczkowanie
|
a oto moje ząbki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#367 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wiecie co, teraz tak sobie myślę, że jak bym miała drugi raz zakładać aparat to na górę też bym założyła metal, bo teraz muszę uważać na farbujące dania, zwłaszcza latem, no i czarne porzeczki mmm, dziś się pokusiłam na świeży sok z owej porzeczki i piłam przez słomkę, jak się uśmiechnęłam to zobaczyłam czarne zęby ![]() btw. Kasiek jaka z Ciebie ładna Czarna Dama jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Raczkowanie
|
dzieki dziewuszki za porade a ta mala szczoteczka do czyszczenia szpar wyglada jak szczoteczka do tuszu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Zadomowienie
|
tewunia czytałam gdzieś że dobry jest do tego irygator - ale to jest niezły wydatek....
Dziewczyny co robić zeby tego "strupka" w miejscu po zębie nie "zgubić" ? Zastanawiam się jak tu bezpiecznie ślinę przełykać...
#370 |
Raczkowanie
|
a tak wogole to moze wiecie gdzie mozna taki wosk kupic??bo ja troszke dostalam od swej orto ale to tylko probka ,bo cos czuje ze bede musial go wiecej miec do strasznie pocharatalam sobie duzke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#371 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() trzymaj się cieplusio, początki zawsze są najgorsze ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Zadomowienie
|
emeczka, dziękuję za rady
![]() ![]()
#374 | ||||
Kokon pro
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Zakorzenienie
|
No to w poniedzialek do was dołącze
![]() Wyrwala mi dzisiaj prawa czworke. Lewa juz mialam pare lat temu wyrwana. Cala buzia mnie bolala poki mi znieczulenie nie przeszlo i nie bylam taka odretwiala. A teraz duzo lepiej ![]() ![]() A i miala ktoras z was usuwane moze osemki chirurgicznie? Albo ktorykolwiek zab?? Bo mnie to czeka a nie wiem zupelnie jak to wyglada i sie troche boje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Przyczajenie
|
mnie czeka chyba usunięcie osemek mimo ze jestem juz ponad rok po zdjeciu aparatu..nie uśmiecha mi sie to..:|..jezeli chcesz uslyszec prawde to przygotuj sie na bol nie zwiazany o tyle z zakladaniem aparatu jak z bolem wszystkich zebow utrzymującym sie przez kilka dni [u mnie przez tydzien] co sprawia naprawde ogrymny problem z jedzeniem..:|:| trzeba to przezyc.ale boli oj boli
|
![]() ![]() |
![]() |
#377 |
Przyczajenie
|
mnie wszyscy straszyli duzym bolem zabkow ale wcale nie bylo tak źle
![]() bolalo mnie okolo 3 dni ale praktycznie nie odczuwalam dyskomfortu.. jadlam poprostu miekkie rzeczy a te twardsze typu jablka rozkrajalam i nadal to robie na male kawalki jak dla dziecka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Zakorzenienie
|
W nocy mnie strasznie zeby bolaly, szczegolnie przy tych gumkach, czułam jakby mi cos tak... hmm...pulsowało
![]() A zapomnialam jeszcze jedno ![]() Przepraszam ze mam tyle pytan ale malo co wiem jeszcze na temat aparatu i troszke zagubiona jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#379 |
Rozeznanie
|
no u mnie juz poł roku góra (ale ten czas szybko leci!!) i prawie 2 miesiace dół !! Zleciało ze hoho! w przyszła środe mam wizyte u orto- ciekawe co mi bedzie robic- pewnie na dole mi załozy metalowe ligatury zmaiast gumek :/ a;e za to chciałabym juz gumki mieć na gorze zamiast tych metalowych.
Dla mnie po ząłożeniu aparatu (patrzac juz teraz z perspektywy czasu) nie najgorszy był ból ale przez ok. 2 tygodnie po ząłozeniu taki brak czucie w tych zębach- tzn gryzłam i nie widziałam ze gryze- chciałam cos ugrysc ale te zeby np na dole były takie jakby "sztywne''- chyba z bólu !? Teraz od czasy do czasu odzywa sie jakis zab poboli pare dni i spokój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Zadomowienie
|
Czesc Katka dawno Cie tu nie widziałam
![]() ![]() odwiedzaj nas czesciej ![]()
#381 |
Rozeznanie
|
Najwiekszy bum na forum miałam jak załozyli mi aparat to wtedy non stop szukałam jakis informacji
![]() A teraz tak od czasu do czasu wpadam tutaj, poczytam sobie co sie dzieje u aparatek, kto nowy itd i znikam ![]() Miło Djana ze o mnie pamiętasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#382 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale teraz jakos wrocilam... pewnie az do nastpenego razu jak znikne ![]() Przegladnelam sobie wszystkie fotki ktore masz zamieszczone na tej stronce - najwazniejsza mysl jaka mi sie nasunela po ogladnieciu tych fotek - po leczeniu bedziesz miala filmowy usmiech ![]()
![]() |
#383 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz sobie przypominam jak chodziłam do gimnazjum - slowa mojego taty "jak bedziesz starsza to bedziesz miała do nas pretensje dlaczego masz krzywe zeby!- a ty przeciez nie hccesz nosić aparatu stałego!" minęło pare lat i słowa mojego tatay sie potwierdziły ![]() ![]() ![]() A teraz sami sa szczesliwi ze zmadrzałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny, ostatnio Was troche podglądam bo niedlugo będę nosiła aparacik
![]() Nie obawiam sie bólu ani srebrnego uśmiechu tylko jedno... czy po pół roku noszenia jest możliwość ściągnięcia aparatu na jeden dzień? W grudniu planuje ślub i chciałabym ten jeden dzień mieć normalny uśmiech ![]()
#385 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#386 |
Raczkowanie
|
a ja jakos nie nazekam na bol bo zabki mnie na szczescie nie bola
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#387 |
Zadomowienie
|
Na pogotowiu robią zastrzyki z ketonalu, i ketonal można kupić w aptece ale na receptę niestety. Tylko się nie głodź, bo faktycznie znikniesz
![]() ![]() ![]()
#388 |
Zadomowienie
|
hej,
mam taka malutka prosbe: nie wiecie gdzie moglabym znalezc informacje o sposobach leczenia przodozgryzu górnego??? chodzi mi o opis przebiegu leczenia tylko prosze nie odsylajcie mnie do ortodonty, bo ja aparacik juz mam- tylko chcialabym sie cos wiecej dowiedziec, bo moj orto strasznie tajemniczy jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#389 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() http://www.google.pl/search?hl=pl&cl...3rnego&spell=1 a tu pół-żartem - pół-serio ![]() http://www.echostar.pl/~xwolf/standard/historia.pdf ![]() ![]()
![]() |
#390 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.