|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj nie ma mowy o żadnym szacunku. Czyli nie pracujesz tutaj?
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2014-09-10 o 13:23 |
|
|
|
|
|
#212 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: wakacje... w roku szkolnym
nie umiem nawet już odpowiadać na twoje posty
|
|
|
|
|
#213 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja nie wiem, ale ciebie Izabela chyba jakiś nauczyciel skrzywdził. Szkoła nie jest usługodawca tylko placówka edukacyjna. Ma dzieci nauczyć a nie spełniać zachcianki rodziców.
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak trochę poza tematem. Rozmawiałam ze znajomą uczącą w zerówce, wiejska szkoła. Do szkoły przyszły dzieci, które nie potrafią usiedzieć w miejscu, same zjeść, nie wiedzą do czego służy książka, nie potrafią rysować, wycinać. Ich rodzice zapewne sądzą, że w szkole się tego nauczą. |
|
|
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
Szajajaba-Dzięki. Czytam tamten wątek. Jeszcze wczoraj na zebraniu informacyjnym trochę o sześciolatkach mówili, bo w naszym przedszkolu wychowawcy też nie są zachwyceni zmianami. Pani dyrektor stara się utrzymać wszystkie możliwe zajęcia i kuchnię, żeby nie było cateringu. Widać, że myśli o dzieciach w pierwszej kolejności, jest super.
Co do relacji rodzic-nauczyciel: Kluzik-Rostkowska mówiła o zmianach po wyborach. Między innymi o zwiększonej roli rodzica w życiu szkoły. Ma to odbywać się przez wpływ rodziców na awanse nauczycieli oraz ocenę ich pracy. |
|
|
|
|
#216 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wydaje mi sie ze wlasnie obowiazek szkoly to powoduje bo jakos nieobowiazkowe przedszkola sa i wiekszosc ma w wytycznych ze dziecko ktore ma byc przyjete ma byc bez pampersa, umiec mowic i jesc samodzielnie. a skoro i tak wszyscy ida do szkoly to po co uczyc czegos w domu dziecko - szkola nauczy! Cytat:
|
||
|
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
Wystarczy nie wychodzić przede wszystkim butami w czyjeś życie.
|
|
#218 |
|
Konto usunięte
|
Hvid z jesnej strony bardzo fajnie bo bedzie bardziej obiektywna ocena. Z drugiej strony w malych wsiach bedzie kolesiostwo bo wszyscy wszystkich znaja i obok siebie mieszkaja
|
|
|
|
|
#219 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Z jakim kurde butami? W Polsce jest obowiązek szkolny, dziecko ma chodzić do szkoły, a nie bujać się po Karaibach. Bierzesz dziecko na wczasy we wrześniu to git, tylko nie wyjeżdżaj ze stwierdzeniem, że nauczyciel ma to zaakceptować. Potem we własnym zakresie tłumacz, nadrabiaj materiał i się bujaj z dzieckiem, które może mieć problem z ponownym przystosowaniem się do szkoły.
Współpraca z rodzicami fajnie brzmi, szkoda tylko, że rodzic współpracować nie chcą. To działa w dwie strony.
|
|
#220 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
|
#221 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#222 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#223 |
|
Konto usunięte
|
Hit nad hitem to obraza "do psychologa? Psychiatry??? No moze ma adhd ale ja mu nie bede mieszac w papierach!!!"
I tacy ludzie mieliby nas oceniac Dziekuje, pozdrawiam. |
|
|
|
|
#224 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja nie wiem o jakich szkołach pisze Izabela, ale w mojej od wielu lat jest nastawienie "frontem do klienta", rodzicom w tyłek wchodzimy bez mydła, tak szczerze mówiąc.
|
|
#225 |
|
Konto usunięte
|
U nas z racji specyfiki szkoły jest różnie, to jest BARDZO różne środowisko i tyle. Bez względu na to, jaki rodzic jest, jeśli faktycznie chodzi o dobro dziecka - jakoś się dogadamy. Jeśli to "dobro" jest tylko w gębie, no to zaczyna się problem.
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To o czym mówi ta pani to następny "straszak" na nauczycieli, żeby jeszcze więcej koszy na śmieci pozwolili sobie wkładać na głowy. Zwiększona rola rodzica w życiu szkoły, to oznacza większą jego obecność w tej szkole, niewymigiwanie się od zebran i uczestniczenia w tzw kiedyś "trójkach klasowych" (nie wiem czy coś takiego jeszcze jest i jak się obecnie nazywa), wspólne organizowanie np pikników czy imprez szkolnych, wspólne z nauczycielem rozwiązywanie kłopotów dziecka a nie tylko płacze pt "bo pani się uwzięła". ITD I nie traktowanie nauczyciela jak parobka, który ma się kłaniać w pas i robić to co wielmożni panstwo sobie życzą.
|
|
|
#227 |
|
Naczelna Nastolatka
|
są trójki klasowe, wiesz jak wygląda wybór do trójki?
Nauczyciel mówi, że należy wybrać trójkę i zapada martwa cisza... Na siłę trzeba ludzi ciągnąć. A potem kandydat do Rady Rodziców (a Rada Rodziców ma naprawdę duży wpływ na to co się w szkole dzieje) i też nikt nie chce. Zawsze kogoś rodzice wybierają, kto stawia najmniejszy opór.
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48087672]z ostatnim się nie zgadzam - czy jakikolwiek inny zawód społeczny w Polsce jest tak oceniany? Nie. Ja się fryzjerce nie wtrącam do tego, jak ma ciąć, jaką techniką, jakimi narzędziami pracować - i nie życzę sobie, by ktoś nieznający się na MOIM zawodzie mówił mi, jak mam pracować. A tak się to skończy. przyjdzie mamusia, która jest zapita i nawet na zebranie rodziców nie raczy przyjść - ale nie spodoba jej się, że zgłasza sprawę do sądu rodzinnego i co - będzie ocenę złą wystawiać, w ramach zemsty.
[/QUOTE] To trzeba protestować, chociaż po tym, co się działo ze sprawą sześciolatków w szkołach widać, że łatwo nie będzie. Kolejną grupą po rodzicach pod lupą tego rządu są właśnie nauczyciele. Dziel i rządz. |
|
|
|
|
#229 |
|
Konto usunięte
|
Ja miałam ładnie na zebraniu
powiedziałam, że to rodziców wybór, sami muszą dokonać, w dodatku tajnie (taki wymóg odgórny), 2 osoby od razu kandydatury zgłosiły, po czym cisza no niestety - proszę państwa, to obowiązek, taki statut szkoły, zebranie dotąd potrwa, aż się państwo nie określą ale ekipa pogadała, pogadała i dali 3 osobę w ogóle mam pozytywne wrażenia po tym zebraniu pierwszym, ja spoza miasta, kompletnie środowiska nie znam, nie wiem o nich nic, więc to pierwsze wrażenie to było naprawdę pierwsze. Z RR jest tak, że z reguły ma iść przewodniczący trójki klasowej, w praktyce - idzie ta osoba, która akurat może, dogadują się między sobą |
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też jakoś inaczej rozumiem zwiększoną rolę rodzica w życiu szkoły, bardziej tak, jak opisała to Luba.
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nikt nie chce, każdy wzrok w ławkę, nikomu się nie chce i kazdy ma w pupie. Ale wielkie pretensje to ma każdy Ja byłam w wielkim szoku, jak poszłam na zebranie do niemieckiej szkoły i rodzice się zgłaszali na wyprzódki do "trójki klasowej" ![]() Byłam w szoku, jak się dowiedziałam, że tatusiowie i mamy za darmo trenują najmłodsze grupy piłkarskie, że rodzice pieką ciasta na festyny i to chętnie! że się chodzi z dziećmi i panią na piesze wycieczki i uczestniczy czynnie w festynie sportowym, że sie prowadzi drużyny harcerskie i inne. I nikt się nie miga, nie wstydzi, nie marudzi.
|
|
|
#232 |
|
Konto usunięte
|
Ocenianie nauczycieli przez rodzicow jest pomyslem bzdurnym. Tak, jak ktos juz zauwazyl, idac do fryzjera nie oceniam techniki, bo sie na tym nie znam. I rodzice tez nie znaja metod nauczania. Proste jak budowa cepa. A udzial rodzica w szkole widze tak, jak Luba. Pracuje w szkole niepublicznej. Postawa "place i wymagam" jest mi bliska
(nawiasem mowiac, zadne z moich dzieci nie urlopuje we wrzesniu).Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#233 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#234 |
|
wańka wstańka
|
To OT już w tym wątku są dozwolone ?
|
|
|
#235 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#236 |
|
wańka wstańka
|
który cały post ?
|
|
|
#237 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Cytat:
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-09-11 o 00:27 |
||
|
|
|
|
#238 |
|
Konto usunięte
|
No jasne. W kazdej pracy masz pod soba 30 pracownikow ktorzy bez slowa wyjasnienia moga wyjsc w kazdej chwili i na jak dlugochca a ty musisz bez szemrania z usmiechem na papie wypelnic ich obowiazki tak dlugo i na tyle na ile ich nie ma z uwzglednieniem kazdego z osobna i indywidualnie dostosowujac material do ich potrzeb i zdolnosci xD
Boze prawie sie osmarkalam ze smiechu. ---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ---------- Serio szkola to nie buda z kebabem. Zawsze mozna poslac dziecko do prywatnej placowki w klasie z max dziesiatka dzieci xd. Jezu ta rozmowa jest tak absurdalna ze szok xd zalozcie osoby watek pt "cienie i blaski edukacji w polsce" xd ---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- Tfu tfu sorki zartowalam z ta 30 dzieci. Pomnoz to przez 5 lub 10. Mozesz miec kilka klas jak prowadzisz konkretnh przedmiot Ahahahhahahahahahahahha xD |
|
|
|
|
#239 | ||
|
Zakorzenienie
|
tak ta rozmowa jest absurdalna
to jak w koncu zmienna jestes jak chorogiwekaczesto smarkasz ze smiechu, raz ze ktos inny porownal do pracy uslugowej a teraz sama porownujesz do pracy, myslalam ze to nie praca tylko placowka edukacyjna a czemu prywatna, czy rodzicow podatki nie placa za twoja pensje? Cytat:
Cytat:
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-09-11 o 00:43 |
||
|
|
|
|
#240 |
|
Konto usunięte
|
Czemu prywatna? Bo tam mozesz oczekiwac cudow na kiju w malutkich klasach. W normalnych warunkach to nierealne i nie zalezy od braku checi.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.

to relacja oparta na wzajemnych obowiązkach i szacunku wobec siebie, a nie relacja 

Haters Gonna Hate