![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak znalazłyście pracę?
Jak widać pracuj.pl rządzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Od liceum pracowałam w zakładzie pracy mojej Mamy z polecenia. Teraz jestem w korpo - poszłam na inną rozmowę (dowiedziałam się o stanowisku przez pracującego tam kolegę bo najpierw wolą rekrutację wewnętrzną a potem serwisy internetowe) i na to stanowisko mnie nie wzięli ale zapamiętali mnie sobie i poprosili abym pracowała w innym zespole ale też w dziale logistyki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
na ostatniej rozmowie jaką miałam myślałam, że mój potencjalny pracodawca zabije mnie śmiechem, gdy usłyszał moje "wymagania", szczególnie odnośnie godzin rozpoczęcia pracy (należę do tych dam, które nie skalają się wstaniem przed 10.00) a tu pozytywna niespodzianka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Termin "znajomość" rozumiem: znasz kogoś wcześniej przed podjęciem u niego pracy i dużą rolę odgrywają wasze wzajemne stosunki np. Matka - córka, koleżanka - koleżanka. Słowo znajomość w tym temacie postrzegam wąsko
![]() To tak w skrócie czy wg mnie polecenie to synonim znajomości. Szef polecił mnie, bo prawdopodobnie wiedział, że jestem osobą sumienną i mam doświadczenie w tego typu projektach, a nie względu że łączyły nas jakieś osobiste relacje.
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
wielokrotnie. Ale jak napisałam, im dalej w las, tym łatwiej znaleźć pracę przynajmniej wg mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Erudycja
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
np. niektóre CV w wordzie się w ogóle nie otwierały na Macu w pracy, dopiero potem na laptopie w domu, ale wtedy to już było po ptokach ![]() inne hity rekrutacyjne to na przykład - zaczynanie maila od 'witam' - całe elaboraty o sobie, CV i cały mail po polsku, a kandydat wiedział, że dyrektor jest anglikiem - takie dokumenty przepadały od razu, bo nikt nie ma czasu/ochoty tłumaczyć. (nie na wszystkie stanowiska akurat była wymagana aplikacja po angielsku, ale na to konkretne tak, a i tak do ludzi nie docierało ![]() teraz akurat już kończę pracę w tej firmie, no w sumie już skończyłam, ale przychodzę na pojedyncze dniówki, bo akurat trwa rekrutacja na moje miejsce i ogólnie jak oglądam te CV i to co ludzie mówią o sobie na rozmowie to leżę i kwiczę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- podasz jakieś kwiatki? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
W każdym wypadku bez znajomości. Odpowiedziałam na ogłoszenia, zanosiłam cv osobiście, a potem za każdym razem przechodziłam przez sito rekrutacji.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
no to np w CV ładnie pięknie wpisany język angielski, zaczyna się rozmowa po angielsku a pani oczy jak 5zł i mówi "eee... yy.. ale ja ostatnio nie miałam styczności z językiem, nie wiedziałam że tak od razu będzie potrzebny"
![]() inna pani na pytanie czego nie lubi w pracy - "nie lubię jak szef kontroluje co robię". kolejna na pytanie o sukcesy w poprzedniej pracy czy w ogóle w swoim życiu prosto z mostu walnęła, że nie ma żadnych sukcesów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Na moich per filologicznych studiach profesorowie jezykoznawstwa nie sadza tak jaja z tym witam jak niektorzy krolowie szefowie
Ewhehheheheheh tak smiesznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Pani żona :)
|
Właśnie też się zastanawiam co złego jest w słowie Witam? A jeśli nie witam to co, dzień dobry?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
Jak znalazłyście pracę?
Ja dwie prace (obie w dużych firmach - międzynarodowe korpo i jedna z większych agencji w PL) zdobyłam wlasnie wysyłając CV w odpowiedzi na ogłoszenie w necie. Bez polecenia i bez znajomości.
ps.jestem po filologii i też uważam, że nagonka na "witam" to jakiś przejaw dziwnego snobizmu?
marudzę na blogu - o książkach, filmach, marketingu, Łodzi i o tym co mi do głowy przyjdzie ![]() OSTATNI WPIS: Literaci W Przedwojennej Polsce. Pasje. Nałogi. Romanse zapraszam na marudny FP Edytowane przez Marudna Krolewna Czas edycji: 2014-09-11 o 07:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
zuy mod
|
Witam nie pasuje, bo wita gospodarz w swoim domu. Wydaje mi sie, ze podczas rekrutacji najlepiej zaczynac od Szanowny Panie/Szanowna Pani/ Szanowni Panstwo.
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
I jeden z większych błędów w pisaniu po angielsku (szczególnie listy).
Nie piszemy "dear Sir/Madam" tylko "To Whom It May Concern" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
zuy mod
|
Cale liceum zle nas uczyli pisac listy formalne...
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Pierwsza poważną prace dostałam po stażu (który sama sobie znalazłam, bez żadnych znajomości). W tej pierwszej pracy poznałam moją obecną szefową której spodobała się współpraca ze mną i jak się okazało że w tej pierwszej firmie z powodu sytuacji finansowej zwalniają większość pracowników, zaproponowała mi pracę u siebie (właśnie rozkręcała swoją własną firmę) No i tutaj pracuję już kilka lat
![]() Z doświadczenia rodziny i znajomych teraz warto mieć porządnie uzupełniony profil na portalach związanych z pracą (szczególnie Linked in). Obecnie rekruterzy bardzo często z takich portali korzystają i jeśli ktoś ma ciekawe doświadczenie zawodowe to może sie zdarzyć że praca sama do niego przyjdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() W mniej formalnych sytuacjach pewnie "witam" przejdzie bez echa, ale wydaje mi się, że ludzie zaczęli używać "witam" z braku pomysłu na lepszą formę. Mnie najpierw uczelnia, a potem praca przyzwyczaiły do odpisywania na formalne maile zaczynając od "Szanowna Pani", "Szanowny Panie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
co do witam - mnie zawsze i wszędzie, na filologii również, uczyli, że to jest niestosowne.
ja zawsze piszę 'Szanowni Państwo'. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Ja też długo żyłam w nieświadomości. Dopiero podczas stażu - gdy już szukałam poważnej pracy i dałam dokumenty po angielsku aby bardziej doświadczona i lepiej znająca angielski koleżanka zerknęła okiem - dowiedziałam się, że powinno pisać się inaczej. Na pewno w kwestii listu motywacyjnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Witam" w mojej opinii jest dość prostackie w oficjalnej korespondencji. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tematu. Jedno zastępstwo miałam po znajomości - znajomości którą sobie sama wypracowałam dobra opinią w trakcie praktyk. Resztę prac normalnie z ogłoszenia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
niektórzy są być tak przepoprawni że to az śmieszne xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
" Witam" zbyt luzackie. Na oficjalu lepiej " Szanowni Państwo "
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
Pracy nie mam, więc nie powinnam się wypowiadać, ale na ileśset wysłanych CV (od 2012), miałam 3 odpowiedzi. Jedno z anonsów. Jedno z banku (praktyki, nie dostałam się), jedno z gumtree (praktyki,nie dostałam się).
Było też wchodzenie na strony danych firm - też zero odzewu. Było też wysyłanie do firm, które nie miały na stronach ofert pracy - też zero odzewu. Teraz muszę wykorzystać ostatnie narzędzie - chodzenie osobiście do firm. Znajomości nie mam, tzn. nie mam ludzi, którzy by pracowali w jakichś firmach i mi powiedzieli "Słuchaj,ktoś odchodzi, szef będzie robił rekrutacje". A mnóstwo ode mnie osób ma tak właśnie po znajomości załatwione. (Może za duże słowo, ale po prostu ktoś komuś szepnie, że rekrutacja się szykuje/ktoś odchodzi/ktoś idzie na macierzyński). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Użycie formy Witam zakłada nierównorzędną relację między rozmówcami, z czego użytkownicy języka nie zawsze zdają sobie sprawę. Witam może więc powiedzieć osoba starsza do młodszej, wyżej usytuowana do niżej usytuowanej (np. wykładowca do studenta, przełożony do podwładnego), ale nie odwrotnie. "
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Ja tam się dostosowuję do rekrutera. Wiadomo, że liście motywacyjnym piszę "Szanowni Państwo", ale jak np. rekruter zapraszając mnie na spotkanie pisze "witam", to ja odpowiadam "witam", jak "szanowna pani", to jak tak samo.
Swoją drogą bardziej mi się rzuca w oczy spoufalanie się rekruterów, np. pani Aniu, pani Kasiu w mailach. No nie, tak się też nie pisze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:11.