|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
byłyśmy z Polą na kontroli u lekarza. Właściwie nie czaje po co mam tam łazić co miesiąc, więc póki co już nas nie zapisywałam i pójdziemy sobie za 3 miesiace na szczepienie. Wszystko pieknie, przykoksiła nieźle bo jak ostatnio w miesiąc schudła 200g, to teraz przybrała 600g prawie w miesiąc i waży 9515g. Także ładnie odbiła się po chorobie i wróciła na swój 75-80 percentyl
![]() Jedynie węzeł chłonny powiększony po stronie nowego zęba ale to raczej od zęba bo wszystko inne działa jak w zegarku. nena super wygladasz piekny kolor, mysle ze buty nude beda idealnie pasowały.vea, kupon bardzo fajny pomysl - sama chyba podkradne na poczatku pazdziernika, bo juz serio brak mi pomyslow co by ten moj chcial, a na ferrari mnie nie stac ![]() kaska, korzystaj z męża ehh, a mój siedzi w robocie całe dnie i to jeszcze sporo pracy ma, bo jednemu koeldze sie córa rodzi, a dwoch pozostalych idzie na urlop no i nie ma kto pracowac ale Boze Narodzenie sie zbliza wiec bedzie troche wolnego ![]() a co do nocek - kaśka, ja za czasów bezdzietnych to spałam i po 9-10h Do 10 - 11. W ogóle sen, coś pięknego. A Pola choć jest mega spokojnym i łaskawym dzieckiem to w nocy kiepsko spi, a nawet jak spi dobrze to pobudka i tak 6:30. I da sie przywyknąć. Wiadomo, ze nie wstajesz rześkim krokiem jak po 10h snu Ale wstajesz, patrzysz na malucha i z uśmiechem zaczynasz nowy dzien ![]() inwersja - no do mega tragicznych nocy nie da sie przywyknac, ale do takich poltragicznych mozna czego ja jestem zywym przykladem. Odkąd Pola sie urodziła przespała 2 noce całe. Pierwsze pol roku budzila sie tylko raz w nocy. A teraz? Kiepsko. chodze spac kolo 23-24, wstaje koło 7.30 (rano TZ bawi Pole), w nocy 2-3 pobudki. Nie pamietam kiedy przespalam ciągiem dłużej niż 3h (a zazwyczaj to raczej 2h). W dzien tez nie spie. Ale jakos organizm juz przywykl, i w dzien czuje sie dobrze. A co do tego jedzenia to w okolicach roczków jest ten cały growth spurt , okres wzmozonego apetytu dzieciaków i ich szybkiego wzrostu. Moze to to? Nam w usa lekarka mowila ze to moze trwac od kilku dni do nawet 2 tygodni. Dziwne tylko że w dzien Ci nie chce jesc. Nie wiem, nie pomoge, dzieci to dla mnie skomplikowana zagadka, bez żadnego składu logicznego
|
|
|
|
#4712 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
jaCieszę się,że z Polą wszystko w porządku!
![]() Super waga
|
|
#4713 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jaika i co wtedy robisz?bierzesz ja do siebie czy lulasz czy dajesz smoka czy jak ? ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
i dobrze! ucz chłopa od początku ![]() ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
bo my znowu pól nocy na łóżku z dzieckiem... wstaje oczywiście połamana :/
|
|
#4714 |
|
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Vea świetny pomysł z tymi kuponami, kurczę, ale mój facet by się z takiego prezentu ucieszył chyba nic by go tak nie uradowalo, jak czas wolny, czy masaż![]() Lulla, dobra jesteś, żeś chłopa świeżo po zaręczynach do domu nie wpuściła ja raz tak spróbowałam, no ale tak pukał do drzwi, że mi wstyd było przed sąsiadami, taka siara po nocy, to otworzyłam![]() a ja nie mogę do siebie dojść po wczorajszej wizycie u fryzjera ![]() no i najważniejsze: STO LAT SZCĘŚCIA, ZDROWIA, POMYŚLNOŚCI I CODZIENNIE MOC MIŁOŚCI DLA SEBUSIA W DNIU PIERWSZYCH URODZIN!!! |
|
|
|
#4715 |
|
Zakorzenienie
|
Dirty co masz na głowie?
zadowolona jesteś? Ja : ) ja chyba znów przegapiłam. Ci się stało, że byliście w szpitalu? Katarzyna współczuję z tata. Zdrowia! Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4716 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
#4717 |
|
Zakorzenienie
|
Wroccilam z Milosze ze zlobka. Panie mowia ze zjada dzieciom jedzenie z talerzy
a na podwieczorek zjadl dwa deserki zamiast jednego ![]() Jako ze jestesmy z projektu unijnego to nie placimy za wyzywienie. Ale czuje ze beda nam kazali doplacac niedlugo |
|
|
|
#4718 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i piekna sukienka!! no moja tez przyszła ale nie jestem jakos przekonana czekam az sis wróci i zobaczy jak w niej wyglądam
|
|
#4719 |
|
Zakorzenienie
|
Papalinko, Ty mnie chyba pytalas jak Milek sam je. W domu to co sie nadaje do reki/widelca to mu pozwalam i sama dokarmiam go w trakcie. W zlobku pozwalaja dzieciom najpierw samym sie najesc a pozniej dokarmiaja bo wiadomo ze taki maluch nie wygrzebie wszystkiego z talerza.
|
|
|
|
#4720 |
|
Zakorzenienie
|
Gorgulek
![]() Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4721 |
|
Zakorzenienie
|
A wlasnie! NENA super wygladasz
|
|
|
|
#4722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiesz... Miłek może podać sobie rękę z moją Julią, bo w domu robi to samo ![]()
|
|
|
#4723 | |
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy na rowerze, pogoda piękna
mam zamiar piec dzis lub jutro ciasto cytrynowe na próbę przed roczkiem. Ma ktos sprawdzony przepis? Chodzi mi o takie z herbatnikami na wierzchu. O kurcze! ja tu gadu gadu a leo wyciągnął wszystkie mokre chusteczki z opakowania ![]() Cytat:
tylko sie cieszyć nie wiem czy moj Leo umiałby tak sam sie obsłużyć a nawet jeśli to byłby cały do przebrania. Panie posiłku przebierają dzieci? Jakos tego sobie nie wyobrażam
|
|
#4724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale podlizuje się strasznie hehe
|
|
#4725 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale popieram, że do półtragicznych można przywyknąć. Ola miała przez pierwsze 3 miesiące nocki tragiczne, potem ze 3 miesiące całkiem niezłe z 1 karmieniem i parę razy smoka, a potem już różnie różniście, ale bez kilku pobudek się z reguły nie obędzie i o ile to nie jest wycie po 2h, to jestem całkiem wyspana, nie powiem Myślę, ż ena palcach 1 ręki mogę policzyć noce, które przespała całe, licząc np. noc do 6 ranoCytat:
![]() Nena bardzo ładna sukienka, dobrze ci w niej, a kolor super, też taki lubię, mimo że mam inny koloryt niż ty ![]() ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
|
|
#4726 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakiś wirus nas dopadł i Pola strasznie wymiotowała i sie odwodniła i nic nie jadła przez tydzien, a 3 dni z tego w szpitalu pod kroplówką.Cytat:
Jak sie czlowiek sam do siebie usmiechnie to od razu mu sie humor poprawi ![]() Cytat:
Tylko się cieszyć. Zuch chłopak, wysle Pole do niego na korepetycje jak nie bedzie chciala jesc ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Kurde siedze nad filmikiem dla Poli i mam juz 8 minut, a dojdzie do tego jeszcze troche animacji no i zdjecia z jeszcze 1.5 miesiecy + kilka ominietych co nie moge na swoim kompie znalezc. wyjdzie mi pewnie z 15 min. strasznie dlugo ale nie moge sie zdecydowac co wywalic, i tak juz okroilam. kurcze, ona jest piekna na wszystkich fotach, ja moge cos wywalac
|
|||
|
|
|
#4727 |
|
Zakorzenienie
|
http://tatapad.pl/zdrowie/historia-k...dnego-lekarza/
O szczepieniach
|
|
#4728 | ||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
U nas standardowe nocki wyglądają podobnie. Ale bywają niestandardowe gdzie jest masakra totalna i pare takich w tym tyg było i w ubiegłym też, a ze w dzień też często buczy i mało śpi, wiec jestem dość zmęczona. Co do mm to podejrzewam,ze albo jest od niej uzaleniony totalnie albo uspokaja go to mm. A najpewniej jedno i drugie. Dziś jak obudził sie o 1 , poszedł do niego mąż. Najpierw nie mogl go uśpić wiec poszłam robic mm,po chwili przychodzi,ze juz śpi a ja juz miałam gotowe mleko. I co wylać mam? No to poszedł i dal mu żeby nie wylewać i mimo,ze juz śpiący zjadl wszystko. Potem o 5 też wszystko zjadł. W ogóle on tak je mm,ze rzadko odmawia butelki przed końcem mleka. Pije do dna i nawet jak już nic nie mato dalej powietrze ciągnie. Raz zrobiłam eksperyment i dalam mu tyle ile chce,niby tak sie powinno robić ale u niego nie można. Zjadl wtedy mm z 12miarek i zwymiotowal. Kaszki ma umiar ale je zazwyczaj bardzo dużo te 330ml. Kiedyś jak próbowaliśmy go oduczyć jedzenia w nocy i dawaliśmy wode z sokiem to tez zaczął pic bez umiaru. W nocy wypijal tyle ile dostal. Bywalo ze ponad pół litra. Zaczęliśmy mu dawać w niekapku zamiast butli i już pil normalne ilości. No ale potem już przestał sie uspokajać po czym innym jak mm. Ja to mam wrażenie,ze Nutramigen u niego lepiej na sen nocny działa niż ibuprom czy żele przeciwbólowe. Ale przez to potem w dzień je mniej znacznie. Chciałabym prawdę powiedziawszy spróbować normalnego mm. Może niepilby o tak bez opamiętania,ale sie lękam. ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Passion od 10,do 18,jest ta impreza ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Cytat:
Heh. Też sklejam film i mega sie nakombinowalam żeby wszystko zmiescilo sie w jednej piosence która ma niecale 4min. Jeszcze chce nagrać filmiki z dnia urodzin,ale to dokleje z innym podkladem i nie chce żeby ogólnie był za dlugi film, bo potem robi się nudny. Nie wiem ile tych urodzinowych wyjdzie ale w sumie caly film to mysle max 6-7 min. I to już drugi mi się wydaje. Zaintrygowalas mnie tymi animacjami... W jakim programie robisz?
|
|
|
#4729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja używam iMovie. Jest rewelacyjny do tego typu rzeczy ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- a co do uzaleznienia i uspokojenia od mm to mysle ze to mozliwe podobnie jak Pola ma np z moim cyckiem w nocy
|
|
|
|
|
#4730 |
|
Zakorzenienie
|
Co do butkow to dziś byłam w por rehabilitacyjnej i uslyszalam ze 10-15mm większe niż obrys stopki
Poza tym potwierdziła ze podeszwa max miękka i ze buty nie maja mieć wkładek żadnych wypukłych ani twardych zapietek skoro nic się nie dzieje
|
|
#4731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Adas dzis dostal mmr II
oby bylo ok. Chudy nadal 9300, ale dosc dlugi 79 cm. Na szczepieniu byl z nim tz. Kontrolnie tez byli u alergologa - wszystko ok ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co nie chcę jej szczepić, to chora
|
|
|
#4733 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a jak Natalka w szkole? Cytat:
ostatnio wypija w nocy 2 małe butelki herbatkiCytat:
no to super, że je, no co, jak inne nie chą jeść, to po co się ma marnować ![]() Cytat:
mam dopiero 23 miesiące, a już trwa około 3 min zdjęcia się wyświetlają po 2 sek
|
|
#4734 |
|
Wtajemniczenie
|
Czesc
![]() Mało mnie. Jak zwykle zreszta ![]() U nas też nocki fatalne..nie wiem o co może chodzić mojemu dziecku . był czas ze przespiala w całości a tu od czerwca taka zmiana. Dirty pytałaś co z krosta. Chirurg sam nie wie co to było . przebił i wydostała się jakaś maz. W każdym bądź razie nic groznego. Tego samego dnia zaszczepilam Lile na pneumokoki. Jednak się zdecydowałam . boje się cholerstwa...mmr mamy przeniesione na za 4 tyg. U nas chyba jakaś infekcja z układu moczowego . Zauważyłam że ma opuchnieta lechtaczke i ogólnie czerwono tam . zrobiliśmy badanie moczu na cito .posutywne leukocyty i erytrocyty.mamy przez weekend smarować maścią i powtórzyć badanie moczu w poniedziałek..oby to nic poważnego.. Diorisha miło że jesteś!widziałam foto Ewulki. jest przecudna i wgl do Natalki nie podobna! Czarna ale z Ciebie laska !włosy jak dla mnie ekstra nic nie musisz zmieniać! Nena!wyglądasz zarabiscie! ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Zdrówka dla Naszego roczniaka i miesieczniaczkow
|
|
|
|
#4735 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
![]() Muszę zobaczyc na dobreprogramy.pl co proponują innego jeszcze, niby sklejam na windows movie maker, ale może jakieś fajniejsze efekty będą gdzie indziej, a to fajna zabawa ![]() Ja nie dawałam zdjęć, zrobię kolaż ze zdjęć. Filmiki wydają mi się ciekawsze, a i tak mam problem z tym kiedy ciachnąć żeby widać było co fajne, a nie za długie. ![]() A co do mm spróbuje jeszcze dać mu oszukane jak będzie się tak uporczywie w nocy domagał, tzn. wody tyle co zwykle i mniej miarek. Zobaczymy co on na to.
|
|
|
#4736 |
|
Wtajemniczenie
|
miałam pocytowane ale tż wyłączył mi komp
tak więc bardzo bardzo dziękujemy cioteczkom za pamięc i wszystkie życzenia mam nadzieje że wróca do was ze zdwojoną siłą a oto dzisiejszy solenizant ![]() nieoficjalne urodziny torcik |
|
|
|
#4737 |
|
Zakorzenienie
|
Ja idę w poniedziałek zapisać Bartka na szczepienie, będzie miał prawdopodobnie 3 wkłucia w tym jedno mmr, już sobie wyobrażam jak będzie krzyczał
martwię się no ale przemyślałam to i wolę zaszczepić. Jednak my dużo jeździmy/latamy i ciągle mamy styczność z ludźmi praktycznie z całego świata i nigdy nie wiadomo co się może przez to przyplątać.
|
#4738 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
![]() Ale serio to nie wiem jak będzie jak przyjdzie mu mieć więcej niż jedną, bo jest już duży i może nie być tak lekko.
|
|
|
#4739 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie wiem kiedy ja się wyrobie z tymi szczepienia mi. Może do 3 urodzin macka dam rade
|
|
#4740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No fajna zabawa ja mam maca wiec jest darmowy w zestawie ![]() A co do miarek to moja szwagierka tak oducza młodego w nocy pic bo jadł w nocy a w dzien prawie nic. Co 2tyg jedna miarka mleka mniej az w koncu pił tylko wodę. Lulka nie bój będzie dobrze pola najwiecej miała 3 wklocia na raz (2 razy) i nie było tak złe. Bartus duzy chłopak to będzie dzielny!Ewacia twój roczniak jest przesłodki! Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.

Pobudek było chyba 7, albo 8, już nie pamiętam, bo w pewnym momencie budziła się co chwilę 

a na podwieczorek zjadl dwa deserki zamiast jednego 

oby bylo ok. Chudy nadal 9300, ale dosc dlugi 79 cm. Na szczepieniu byl z nim tz. Kontrolnie tez byli u alergologa - wszystko ok 
. 
tak więc 
martwię się no ale przemyślałam to i wolę zaszczepić. Jednak my dużo jeździmy/latamy i ciągle mamy styczność z ludźmi praktycznie z całego świata i nigdy nie wiadomo co się może przez to przyplątać.