|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
uuuu, i co robicie?
![]() jeżżżżżu, jak on pięknie mówi! jakie trudne słowa! ale kozaczy laseczka ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3302 |
Zakorzenienie
|
7 godzin ciszy??
![]()
#3303 |
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Żyję ale co to za życie nauka i nauka do oporu.... Ale i tak jakoś marnie to idzie bo przy dziecku nie da się tak jak to powinno Wyjaśnię tylko kwestie ciąży ja nie ale moja przyjaciółka po kilku bardzo długich latach wkońcu tak ![]() Pozdrawiamy wszystkie serdecznie i do usłyszenia za 2,5 tygodnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3305 |
Zakorzenienie
|
No nie moge ....!!!
Serio serio - co tu sie dzieje ![]() Nie no laseczki Spoko Oko Luz Czad :p. Oliwka ![]() I :kciukk: dla Przyjaciolki. Nuuuuuuda - 2dzien siedze w domu Mlody dalej goraczka ok 38. Eh ale jutro ju go wygonie do przedszkola - bo ew jest weekend na "wyzdrowienie". Fajnie by bylo jakby jadl a tu - wszyatko Bleeee - wczoraj byl na 2kromach z drzemem - 1bananu - 1danio - 5lyzkach Lasaani ( ze sloiczka co normalnie jakby bylo ze 700g to tez by zjadl ) i 1kromce z pasztetem - oczywiscie w mkedzyczasis Piecie - wszystko oprocz soku jablkowego ladowalo na podlodze w splunieciu :-/. Plus taki ze padl mi o 19 i spal do 5 ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#3306 |
Zakorzenienie
|
Hej, u nas 100 plag naraz. Ja chora, TŻ też się zaraził, Zosior zaszczepiony we wtorek ma 38 stopni i katar - czort wie czy załapała od nas, czy po szczepieniu czy z zębów, bo już same końce górnych trójek wylazły i wielki obrzęk wokół. Jest cudownie.
#3307 | |||
Zakorzenienie
|
Hejka,
wczoraj mi jakby było lżej.. ale dzisiaj znowu gorzej... jestem w pracy.. nie wiem dlaczego zl nie wzielam eh męczę się.. obiadu trochę zjadłam może niepotrzebnie... nie ma apetytu w ogóle.. głowa boli... ![]() ![]() ![]() za to moje dziecko wyczuło, że mama się źle czuję.. nie ciagnął mnie nigdzie tylko się bawił.. albo z tatem albo z mamą. Mój mąż poszedł do pracy pracuje w zmiany.. no i teraz jak tata wraca to jest ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
Cytat:
Zdrowia życzę! ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
Brawo rośnie jak na drożdżach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Dla Ciebie moje serce bije tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło... PAWEŁEK ![]() 12.04.2013 R. Edytowane przez eluśka87 Czas edycji: 2014-09-11 o 12:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3308 |
Zakorzenienie
|
Przy Piateczku
Zycze Milego dnia Milus od 7.20 w przedszkolu - ja jade do pracy. Dla dalszych chorowitkow ![]() ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#3309 |
Zakorzenienie
|
a Florek dziś świętuje 1,5 roku
![]() ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Bobovita mi wysłała maila "Unikaj dodatku cukru do posiłków. Dzięki temu nie rozwiniesz u swojego malucha preferencji do smaku słodkiego i zmniejszysz ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. " więc wysłałam im maila z ochrzanem o hipokryzji że co innego piszą a co innego robią bo w prawie każdym produkcie dają cukier. ![]()
#3310 | ||
Zakorzenienie
|
Dragusia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mój Pawcio dzisiaj 17 miesięcy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
![]() Już u mnie ze zdrowiem lepiej, lżej uff.. ale dzisiaj zapomniałam leków do pracy.. no mam nadzieję, że bęzie ok. (głupolek).
![]() |
#3311 |
Zakorzenienie
|
wkleje wam co mi napisała Bobovita
![]() Dziękuję za kontakt. Cukier jest jednym ze składników pożywienia, tak jak białka, tłuszcze witaminy i składniki mineralne. Dbając o zbilansowaną dietę, warto kontrolować jego ilość. Zbyt duża ilość cukru w diecie dziecka, którego źródłem mogą być na przykład dosładzane potrawy gotowe lub przygotowywane w domu, podawane w nadmiarze soki, słodzone napoje oraz słodycze, przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów, nadmiaru masy ciała, zaburzeń łaknienia oraz zaparć. Najlepiej by węglowodany, których dostarczamy dziecku, pochodziły ze zbóż z pełnego przemiału i cukru zawartego w owocach. Te ostatnie także warto w diecie ograniczać. Słodycz kaszek BoboVita wynika nie tylko z dodanego cukru w celu podniesienia walorów smakowych, ale także z obecności mleka, które zawiera laktozę (naturalny, słodki cukier mleczny, zawarty w każdym mleku, też w mleku kobiecym). Generalnie termin "cukry" oznacza cukry proste i dwucukry, takie jak np. glukoza, fruktoza, galaktoza, laktoza, maltoza, sacharoza. W przypadku naszych mlek jest to głównie laktoza, pozostałe cukry występują w niewielkich ilościach. Zapis "Węglowodany- glukoza i laktoza", należy czytać następująco: węglowodany stanowią X, z czego węglowodany proste (cukry) to suma podanych glukozy i laktozy. Zapis "Węglowodany- CUKRY i laktoza." należy czytać następująco: węglowodany stanowią X, z czego węglowodany proste (cukry) Y, a laktoza stanowi zarówno część węglowodanów jak i część cukrów. Nie należy też mylić terminów cukier i cukry. Cukier oznacza sacharozę (cukier kuchenny), natomiast termin cukry jak podano wyżej oznacza sumę cukrów prostych i dwucukrów, z czego w mlekach i kaszkach znaczącą część stanowi laktoza - cukier mleczny. Dla rodziców, którzy chcą ograniczyć ilość cukru w jadłospisie swych pociech zdecydowaliśmy się zaproponować kaszki BoboVita Expert oraz aż 9 wariantów kaszek BoboVita bez cukru Kaszki "bez dodatku cukru": - ryżowa o smaku waniliowym po 4. miesiącu - mleczno-ryżową o smaku bananowympo 4. miesiącu, - mleczno-ryżowo-kukurydzianą o smaku bananowym "Smaczna Kolacja”po 4. miesiącu, - mleczną kaszkę mannę tradycyjny posiłekpo 6. miesiącu, - mleczno wielozbożową kaszkę o smaku gruszkowo-sucharkowympo 6. miesiącu, - mleczno- wielozbożową pełnoziarnistąpo 6. miesiącu, - mleczno-wielozbożową o smaku owocowym "Smaczna Kolacja" po 9. miesiącu, - mleczno-wielozbożową bananowo-pomarańczowąpo 12. miesiącu, - mleczno-ryżową owocowo-waniliową po 12. miesiącu. We wszystkich naszych soczkach, napojach i nektarach BoboVita nie ma w ogóle dodanego cukru - wszystkie są naturalnie słodkie dzięki owocom. Musy owocowe BoboVita zawierają także 100% owoców - same owoce, bez żadnych dodatków, przede wszystkim cukru (sacharozy). Deserki BoboVita w ogromnej większości także nie zawierają cukru dodanego - pojawia się on zaledwie w kilku produktach, tylko wtedy, gdy jego obecność jest niezbędna dla poprawy smaku - i został dodany w koniecznej, minimalnej ilości. Gdybym mogła jeszcze w czymś pomóc proszę napisz do mnie ponownie. no więc napisałam bo nie będzie ze mnie durnia robić. Napisałam jej że tylko 3 kaszki z tych nie mają cukrów ale też zależy w jakim opakowaniu bo ta sama kaszka a większe opakowania ma cukier! i że w soczkach też jest cukier(syrop glukozowy i malto) i podałam jej w jakich bo twierdzi że nie ma ![]() oni naprawdę mają rodziców za idiotów ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- a i jeszcze jej napisałam że ja nie o laktozę robię afere tylko o normalny cukier
#3312 |
Zakorzenienie
|
Dragusia ale Ci obszerną wiadomość odpisali hehe
![]() ![]() ![]() ![]()
#3313 |
Zakorzenienie
|
to wkleje wam jeszcze co mi odpisala
![]() Bardzo dziękuję za list i cieszę się, że tak wnikliwie bada Pani kwestie dodanego cukru. Z moich doświadczeń wynika, że ciągle jeszcze bardzo wielu rodziców nie zwraca uwagi na zbyt dużą ilość cukru w diecie ich Pociech. Maltodekstryna w kaszkach BoboVita z serii "bez dodatku cukru" została użyta jako nośnik proszków owocowych oraz witamin. Składnik ten nie jest cukrem prostym i jest dodawany w innym celu niż nadanie produktowi słodkości, dlatego zgodnie z obowiązującym prawem producent może stosować oświadczenie "bez dodatku cukrów". Zgodnie z przepisami prawa oświadczenie „bez dodatku cukru” nie można używać w przypadku gdy do produktu zostały dodane cukier lub inne substancje słodzące po to by uzyskać efekt słodkiego smaku. We wszystkich wymienionych przez Panią produktach mikroskopijny dodatek maltodekstryny lub syropu glukozowego występuje wyłącznie jako nośnik ekstraktu (miętowego, rumiankowego, kopru włoskiego itp.). Dodatki ekstraktów występują na poziomie od 0,02% do 0,005%. We wszystkich naszych propozycjach kaszek „bez dodatku cukru” nie ma dodanego cukru (sacharozy) lub innej substancji w celu uzyskania słodkiego smaku. Jedynie deserki zawierające dodatek jogurtu zawierają bardzo niewielką ilość cukru (sacharozy) w celu poprawy walorów smakowych â złagodzenia kwaśnego smaku jogurtu. Pragę też podkreślić, iż mimo, że posiadamy w swojej ofercie soki i nektary (które nie zawierają cukru dodanego) przede wszystkim zachęcamy do podawania wody Maluszkom. Woda (poza mlekiem) to najlepszy napój dla niemowląt. Eksperci polecają do ukończenia przez dziecko 3. roku życia, podawać wodę źródlaną, niskozmineralizowaną, najlepiej butelkowaną z atestem. Do ukończenia roczku zaleca się podawać wodę przegotowaną. Gdybym mogła jeszcze w czymś pomóc zachęcam do ponownego kontaktu.
#3314 |
Zakorzenienie
|
Dragusia siedzi jakaś niewiasta przed kompem i dostaje najniższą krajową za klepanie takich maili - słodkopierdzących na początku i końcu, a pewnie się aż gotuje bluzgu-bluzgu co za nadgorliwa mamcia się znalazła
![]()
#3315 |
Rozeznanie
|
dragusia
zostawiam bez komentarza ![]() eluska ładnie Twój Pawełek mówi ![]() ![]() fanie jak już się można z dzieckiem komunikować kasia zdrówka dla Milusia moderna gdzie jestes? nestelle komunia potrafi być dla dziecka stresujaca, ja bym na pewno zrobila tak, jak sobie dziecko życzy - jeśli chce brać udział - niech bierze. ale podoba mi się jak luna napisała - w przyszłym - religijnym czy nie - życiu i tak to nie będzie miało znaczenia, bo jak będzie chciał uczestniczyć w KK czy innej religi, to tak zrobi. W ogóle coraz bardziej się skłaniam, że chrzest,. komunia itp powinny się odbywać gdy dziecko jest większe, w sumie nie dziecko - gdy już się jest dorosłym, żeby świadomie podjąć wybór i świadomie, z radością przyjąć sakramenty dla sakramentów a nie prezentów /bo koledzy koleżanki też tak robią. Tydzień miałam trochę cieżĸi bo sporo pracy do domu miałam ale ![]() ![]() ![]() Mam tylko problem, z jedzeniem, bo z TŻ jada mało - skubnie troche ziemniaczka itp. Zwykle TŻ je z nią śniadanie rano, potem spacer, potem wracają, śniadanie tylko gryz/dwa, na dworze jakiś owoc lub kawałek mały bułki, po powrocie zupy nie chce. Wczoraj naleśnik - też nie chciała. Ja wracam i nie ma mowy o jedzeniu musi być uu. Jak wstanie to płacz bo musi po wstaniu uu. I nie jest głodna. Idziemy na spacer - tam zje znowu jakiś owoc najczęściej. Wracamy - jest śpiąca i zmęczona, kąpiel, nie chce jeść ani kaszki ani nic i znowu uu i spać. No i kurcze zaczynam się martwić bo jednak mało je - jak to zmienić, żeby jadła więcej? Jak wyeliminować to popołudniowe po-wstaniowe uu - bo wtedy ten obiad by chociaż zjadła? Macie jakieś pomysły?
![]() |
#3316 |
Zakorzenienie
|
Cath myślę, że ona uu sobie rekompensuje to, że Ciebie nie ma. Jeśli pije sporo to je mniej. Zośka jak zaczęła pić w końcu to jadła bardzo mało, przez 3 miesiące praktycznie nie przybrała nic, ostatnio zaczęła jeść więcej. Próbowałam po prostu karmić ją częściej, a mniejszymi porcjami. We wtorek na szczepieniu dobiła do 10,5kg.
#3317 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#3318 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny kupilam malemu taki samochod z przyczepa safari discovery dumel od przyjazdu minela godz i dalej sie bawi siadac probuje juz na to hehe rozne kombinacje teraz zwierzatka przeklada i chowa kierowce ubaw mam
![]()
Dla Ciebie moje serce bije tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło... PAWEŁEK ![]() 12.04.2013 R. Edytowane przez eluśka87 Czas edycji: 2014-09-12 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#3319 |
Zakorzenienie
|
eluśka ile on ma lat? chyba za 3? za to mam tyciutkiego niemowlaczka...
![]() |
#3320 |
Zakorzenienie
|
Scarlet moje dziecko dzisiaj skonczylo 17 miesiecy ....tesknie za niemowlaczkiem ahhh
#3321 |
Zakorzenienie
|
zośka za 11 dni będzie mieć półtora roku, jaramy się jak zdarza jej się wstać przy kanapie...
#3322 |
Rozeznanie
|
Scarlett
Na pewno rekompensuje uu tylko we mnie caly czas jest mysl ze je za malo... szczególnie ze ja niestety zaczelam jesc kiepsko i nieregularnie- praca.... i martwię sie ze moje mleko jest gorszej jakosci Dragusiq Ale jakie mleko w kubku? Daje jej kefir w niekapku wypija max 100 ml dziennie.
![]() |
#3323 | |
Zakorzenienie
|
Scarlet napewno Zosia ruszy w swoim czasie
![]() Ja jestem pod wrazeniem jak z dnia na dzien dziecko potrafi wiecej i wiecej.. Maly ostatnio dostal ksiazke ze zwierzetami roznymi pyta co to..a to... powiedzialo mu sie pare razy i teraz pytane odpowiada..np. lama no szok jestem podrazeniem...koniec chwalenia. Nocnika nie uwaza..cyce ssie i nudzi do niej hmm i nie wiem chyba czekam az sam odstawi..chociaz juz kilka razyy wolal mleko i z kubka pil mm ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3324 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na pewno nie jest gorszej jakości ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3325 |
Zakorzenienie
|
... Byłam dziś w aptece i był jakiś tatuś i poprosił o cytuje " taka glukozę do zapychania dzieci małych " jako ze spieszyłam się skomentowała to tylko ze pan oszalał niech pan nie kupuje tego świństwa na co to dziecku ale cała drogę do domu myślałam kto im to poradził i jaki to skretynialy pomysł gdybym nie musiała szybko wracać to wykład bym puściła poprostu żal
![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Dodam że słysząc ten tekst poczułam się jakim czymś ciężkim w głowę dostała i znalazła się w średniowieczu
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka ![]() Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2014-09-12 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3326 |
Zakorzenienie
|
oliwka ja się spotkałam tez niestety z kilkoma takimi przykładami...Moja tesciowa sama nawet kiedys mi wmawiała,żeby dodawać więcej kaszy manny do zupy to sie zagęści i zapcha dziecko...Nazwała top nawet, zeby "oszukiwać" i "oszczędzac"
![]() Czy któas szczepiła tym szczepieniem po 18 mieziącu NFZtowskim? My bysmy chcieli, ale nie wiem jak K. zniesie 3 ukłucia, lekarka straszy,że w tym wieku dzieci moga złapac traume...więc się zastanawiam... |
![]() ![]() |
![]() |
#3327 |
Zakorzenienie
|
Matkp z corka co tu taka cisza, znowu jakies obrazy , fochy? Co jest dziewczyny?
U nas masakra. Dwie trojki sie przebily, juz na wylocie kolejne dwie, a my mamy powtorke cyrkow zebowych z przed roky. Pobudki w nocy co pol godxiny, krzyki beki od trzeciej do piatej. Ja wymiekam bo spie po trzy godziny, w autobusoe nafrabiam i usypiam nad telefonem. W pracy jafe na red bulach co by przezyc. Oby szybko wyszly bo padne na ryj i nie wstane. W zlobku ok, mala siama ke co za tym idzie sterta ubran do prania, bo sliniaka nie zalozy, nie pozwoli sobie pomoc, ale je wszystko. Spi tez wiec tu chociaz git. Mamy zlobkowe jak u was wygladaja drugie sniadania i podwieczorki? Panika gzie zes? Bylas na kopernika, idziesz? Przytulam chorowitki i lece sprzatac poki dziecko padlo.
#3328 |
Zakorzenienie
|
Scarllet też tak uważam. U nas w kościele jest szkółka podczas kazania i dzieci w szkole nie chodzą na religię.
Zdrowka wam życzę ![]() Eluska wielkie wow! Jaka gadula Ja mam grypę. Nie pamiętam żeby mnie tak kiedyś rozebralo. Kamil nadal katar i siedzi biedny ze mną w domu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() oby szybko! a w złobie jak długo śpi? podwieczorki jeszcze nas nie dotyczą (ale wczoraj był koktajl mleczno-malinowy + weka z masłem). na II śniadanie owoce (brzoskwinie, jabłka, nektarynki, arbuzy) + chrupki kukurydziane, napój. T. wczoraj zjadł pierwszy żłobowy obiad. bez problemu. barszczyk i naleśnik z jabłkami. był zadziwiająco czysty, a nie wierzę, że dał sobie śliniak założyć. wczoraj byłam - tydzień z głowy, bo nerwy czekania na badania, teraz tydzień z głowy przy czekaniu na wynik.
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
Zakorzenienie
|
U nas wczoraj tez nalesnik i na koszulce byl...na drugie sniadanie arbuz, na podwieczorek weka z pasta, i moje dziecko wychodzi ze zloba z haslem am i chce jesc to co glodna ? Nie wiem jakie te porcje, musze zapytac....
Acha Panika bo Ty tam wszysyko robas, a na usg nie wyszlo kto siedzi w brzuszku, bo czerwony plaszczyk na Ole czeka...
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.