![]() |
#2281 | |
BAN stały
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2282 |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Poczytałam tamten wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
Raczkowanie
|
Nie przez Nią tylko akurat w przypadku młodych kobiet to niestety babki same robią sobie ała. Przykłady przytoczone przeze mnie powyżej powinny być wystarczającym dowodem na to, że kobiety sam niszczą rynek pracy poprzez nadużywanie jakiegoś przywileju.
Ja w ogóle chyba nie zatrudniłabym kobiety- bo teraz w ciążę i po 40 zachodzą.
![]() |
#2284 | |
BAN stały
|
Cytat:
I właśnie przez takie postrzeganie, że zaraz zajdzie w ciążę ciężko dziewczynom znaleźć pracę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Raczkowanie
|
Może wtrące swoje skromne zdanie na ten temat.
Co do posiadania dziecki - jestem za tym żeby ludzie mieli dzieci jeśli czują w sercu że to ich uszczęśliwi. Jeśli rodzisz bo kolezanki rodza - rodzna naciska - zegar tyka a co jak potem bedzie za pozno - partner namawia - nudzisz sie - wypaliłas sie w zwiazku - chcesz odpoczac od pracy : DARUJ sobie.. Poza tym uważam że ludzie którzy chcą mieć dzieci ale cenią na równi swoje życie , czas i mają własne pasje i zainteresowania powinni sie grubo zastanowić, czy - mają dobrą sytuacje finansową (niania itp) wsparcie rodziny (babcia , ciocia która czasem się nimi zajmie) - dużo miłości w sobie aby moc miłością obdarzyć dziecko bo tylko wtedy nie bedziemy na nie patrzec w kategorii cieżaru, obowiązku, przymusu itp.. A co do pracy.. Może powieje feminizmem ale w dzisiejszych czasach jest takie przekonanie: 1. Jeśli masz dziecko i siedzisz w domu nawet ten rok czy dwa - Boże! siedzi na łasce męża, nie pracuje , jak tak można.. kura domowa, roztyła sie i tak wegetuje, tragedia.. 2. Nie masz dziecka i otwarcie mówisz że nie chcesz - dla niej sie liczy tylko kasa i praca, kariera jest wazniejsza, jak mozna nie urodzic! 3. Masz prace i małe dziecko i po pracy tak naprawde masz prace w domu , bo dziecko wymaga CZASU i uwagi a także podporządkowania Twojego życia w każdym aspekcie . Zawodowego, towarzyskiego, partnerskiego, erotycznego itd - Próbujesz to pogodzic ale nie zawsze sie to udaje. Bo jak sie pracuje to dziecko je słoiczki a żeby sie wykąpać to włącza sie mu tv albo daje tableta. Żeby o siebie zadbac wieczorem to trzeba niezle się nakombinować. Jeśli w tym wszystkim partner jest oparciem jest z górki ale najcześciej jeszcze jego gacie leża w pralce, talerz z obiadu w zlewie i on przed lapkiem odwrócony plecami. W takiej sytuacji NIE DZIWIE sie że kobiety wykorzystuja urlopy jak sie da bo nie można mieć wszytskiego Ja narazie nie mam dziecka a jeśli kiedyś bede je miec to bede mu dawać słoiczki i na wieczór załatwiac nianie bo ja też jestem ważna i nie zamierzam sie uśmiercać przez kilkanaście lat swojego życia. W polsce kobiety powoli do tego dochodzą, skonczyly sie czasy kiedy dzieci sie "chowały" u sąsiadów, z babciami kuzynami i same rosły jesli wiecie co mam na myśli. Teraz ludzie chcą się rozwijać i nie wystarcza im mały fiat i meblościanka, chca po ślubie mieszkać sami, miec czas na pasje , wycieczki i na osobisty rozwój. Edytowane przez NanoMysia Czas edycji: 2014-09-12 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2287 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2288 |
Konto usunięte
|
ale najcześciej jeszcze jego gacie leża w pralce, talerz z obiadu w zlewie i on przed lapkiem odwrócony plecami.
W takiej sytuacji NIE DZIWIE sie że kobiety wykorzystuja urlopy jak sie da bo nie można mieć wszytskiego Ja mam 2 psy, w tym jeden bez lapy, studiuje dziennie 50 km od domu, mam prawie sparalizowana babcie, i mame ktora pracuje do 17. Czy to oznacza ze moge wziac dziekanke bo mi ciezko? |
![]() ![]() |
![]() |
#2289 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale niestety dziekanka mnie nie urządza ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2290 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2291 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiepskie porównanie, studnia trwają maks 5 lat i skoro dzienne to raczej nie kosztuja tyle co dziecko i nie zajmują 24 h na dobę.. ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Ale potem najzwyczajniej w świecie idziesz spać a nie budzisz sie na karmienie i zmienianie pieluch.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2292 |
Naczelna Nastolatka
|
ale jak ktoś dziecko rodzi to chyba wie, że nie jest samoobsługowe??
#2293 |
Raczkowanie
|
od kobiety sie wymaga żeby kariere robiła dziecko urodziła o dom dbała dodatkowo o męza , żeby była wzorowa matką i oczywiście miała super figure mimo że dzicko ją rozdarło na wszystkie strony.
i nie ma prawa siedziec na urlopie bo nie daj Boże ma za dobrze z wrzeszczącym dzieckiem 24 h na dobę.. a Wy takie biedne bo studiujecie.. inwestujecie na przyszłośc i w siebie , dziecko to całkiem inna bajka! |
![]() ![]() |
![]() |
#2294 |
Naczelna Nastolatka
|
ja nie studiuję od dawna. Jak ktoś chce dzieci to chyba z całą świadomością "bonusów" w pakiecie, nie? A kto ci każe o dom dbać i męża??
#2295 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2296 |
Naczelna Nastolatka
|
jak ktoś poddaje się presji otoczenia w kwestii tego jak żyć, to już jest problem tej osoby. Uwierz mi, że można żyć tak jak sobie człowieka zachce, a nie tak jak otoczenie by chciało.
#2297 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A Ty mi uwierz że nawet jeśli chcesz życ po swojemu a wszyscy w koło wymagają od Ciebie cudów to predzej czy później poddasz sie temu i jedyne o czym marzysz to o tym żeby odpocząć na urlopie wychowawczym. i według mnie PRAWIDŁOWO. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2298 |
Naczelna Nastolatka
|
ha ha ha. Serio??? Mam 40 lat, żyję dokładnie jak chcę, nie mają na mnie żadnego wpływu oczekiwania otoczenia. Kosmicznie abstrakcyjnym konceptem jest życie tak jak chcą inni. To jest tak śmieszne, że absurdalne po prostu
![]()
#2299 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówisz o należytym wychowawczym, a my o przypadkach naduzywania tego przywileju. Naciąganie, branie tylko dla siebie niewiele dając w zamian, psucie reputacji młodym kobietom. Przeczytaj wcześniejsze przykłady. A jeśli wymienione wyżej zachowanie według Ciebie ok, to ewentualnie wytłumacz czemu ![]() Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#2300 |
Zakorzenienie
|
Zakonna, może za słabo Tobie tego dzieciaka w brzuch wpychali.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Naczelna Nastolatka
|
no chyba nie mieli odpowiedniej siły przebicia z tą dzidzią. A sąsiadki za mały wpływ na mój ateizm, a pani z bloku obok nie ma wcale wpływu na to, że nie myję okien przez pół roku. Ogólnie mam jakieś marne otoczenie, nic się nie da na mnie wymusić.
![]()
#2302 | ||
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Cytat:
Cytat:
Ludzie powinni wymagać cudów tylko od siebie, a nie spełniać zachcianki i wymagania innych. ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Hah ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2303 |
Konto usunięte
|
Eeee ale kto ci kaze sobie robic dziecko jak masz ch******o meza?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2304 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja sobie nie wyobrażam żebym się podporządkowała pod czyjeś oczekiwania, sorry to moje życie i będę żyła jak chcę a nie jak chce sąsiadka, mama czy koleżanka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2305 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() Jak się chce mieć dziecko to warto o nie zadbać. I wbrew pozorom wystarczy się trochę zorganizować i nie trzeba dziecku podawać syfiastych słoiczków, czy lasować mózgu telewizorem. Jest to wykonalne nawet bez pomocy osób trzecich. ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
![]() Muszę Cię rozczarować, ale macierzyństwo dalece odbiega od Twoich wyobrażeń. Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2014-09-13 o 08:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2306 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2307 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja mam 36 lat. żyję tak bardzo po swojemu jak sie tylko do. nigdy nie chciałam miec dzieci mimo, że pochodze z prawdziwej śląskiej tradycyjnej rodziny i wiem co to presja (baaaa nawet wegetarianką udało mi się zostać 18 lat temu - mimo wszechobecnego ataku rolady, rosołu i modrej kapusty) ''odpoczynku'' na urlopie wychowawczym nawet nie będę komentować ![]() żal mi ludzi, którzy uważają, że prawidłowe jest poddawanie się naciskom i wpasowywanie w ramy, żeby zadowolić otoczenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2308 |
Konto usunięte
|
znam jedną babkę, która też uważała, że trzeba jechać na macierzyńskim ile tylko się da ( też wskoczyła z jednego urlopu na drugi bo szybko wpadła w 2 ciążę) i tak jej się spodobało to płatne lenistwo, że po wszystkich możliwych urlopach zwolniła się i teraz wyciska z mopsów i innych instytucji ile tylko się da
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2309 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() sam luksus ![]() ![]() [1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4812205 8]znam jedną babkę, która też uważała, że trzeba jechać na macierzyńskim ile tylko się da ( też wskoczyła z jednego urlopu na drugi bo szybko wpadła w 2 ciążę) i tak jej się spodobało to płatne lenistwo, że po wszystkich możliwych urlopach zwolniła się i teraz wyciska z mopsów i innych instytucji ile tylko się da ![]() ![]() ![]() a co nie szkoda ? przeciez to nie ich wina, że mają taką matkę czy rodziców.... ![]()
![]() Edytowane przez hania207 Czas edycji: 2014-09-13 o 12:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2310 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.