Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-13, 20:41   #2341
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
mi ojciec do dzis marudzi. że do roboty wiecznie chodził niewsypany, bo ja najpierw nie spałam w nocy i darłam się, dopóki księżyca nie widziałam (podobno całą noc potrafiłam się gapic na księżyc zamiast spać) . a jak się nauczyłam porządnie chodzić i otwierac drzwi, to musiał mnie pilnować bo lunatykowałam i odkręcałam wszystkie krany.
(mojej mamy bombardowanie by nie obudziło a co dopiero wrzask dziecka)

się nie dziwie ojcu, że wyjechał na dłuuugą delegację do ówczesnego NRD
Prawdziwe dziecko z horroru. Nie chciałabym takiego.

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Czy to znaczy ze moj maz jest ufoludkiem?
Poza tym do jakiej "pomocy" sorry, odwalal robote w domu a nie mi "pomagal", tez cos.
Niektórzy myślą, że facet nie ma żadnych obowiązków w domu, a jak już coś zrobi, to w ramach pomocy swej kobiecie. I staje się niemal bohaterem, bo taki dobry - pomaga.
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 20:45   #2342
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez shena Pokaż wiadomość
Czyli rodzić mogą tylko zamożne osoby? Jak czytam takie rzeczy to mam wrażenie że jestescie tak zapatrzone jednokierunkowo jak te matki od zapalenia mógzu. Jak ktoś ma wydawać połowe swojej pensji czy nawet wiecej na przedszkole, żłobek czy nianie to czasami lepiej zostać w domu i sie samemu zając dzieckiem.

Ale kobieta też chce spędzić czas ze swoim dzieckiem, nie urodzić i oddać pod opieke. I ta bliskość matki dla niemowlaka jest chyba w tym czasie najbardziej cenna dla dziecka. Bliskość, dotyk, zapach matki.
Co ty sie tak martwisz o prace młodych kobiet.

W gwoli ścisłości nie bronie matek, sama nią nie jestem. Ale jak widze akie bzdury to ciężko się powstrzymac od komentarza
tak. rodzić powinny tylko te kobiety, które stac na wychowanie dziecka - bez konieczności oszukiwania pracodawcy i żerowania na państwie.
Bo kasę, które te kobiety chore na kolejne ciąże doją od ZUSu, pochodzą ze składek innych ludzi.

skoro juz nie możesz powstrzymac się od komentarza, to najpierw przeczytaj całą dyskusję - zanim zaczniesz serwować swoje ''mondrości"

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Napisane przez wlosomaniaczkaaa Pokaż wiadomość
Prawdziwe dziecko z horroru. Nie chciałabym takiego.
---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Niektórzy myślą, że facet nie ma żadnych obowiązków w domu, a jak już coś zrobi, to w ramach pomocy swej kobiecie. I staje się niemal bohaterem, bo taki dobry - pomaga.
też bym się nie chciała
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 20:47   #2343
zakonna
Naczelna Nastolatka

ja uczę pierwszaki w tym roku. I w jednej klasie jest dziecko tak dramatycznie brudne, że aż mnie wykręca...
Stary 2014-09-13, 20:50   #2344
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
ja uczę pierwszaki w tym roku. I w jednej klasie jest dziecko tak dramatycznie brudne, że aż mnie wykręca...
ale to chyba można gdzieś zgłosić?
w sensie do psychologa szkolnego, a on potem do mopsu czy opiekuna/kuratora środowiskowego (jeśli rodzina jest już ich ''klientem'')
Stary 2014-09-13, 20:53   #2345
zakonna
Naczelna Nastolatka

można, zapewne wychowawczyni zgłosi, porozmawiam z nią w przyszłym tygodniu. To nie zmienia jednak faktu, że muszę się do tego dziecka czasem zbliżyć.
A jeszcze może to być przyczynek do dyskusji czy naprawdę każdy, kto zechce, powinien dziecko rodzić.
Stary 2014-09-13, 20:55   #2346
sylwka37
koci świat

a potem wszy w całej szkole
Stary 2014-09-13, 20:55   #2347
pffe
BAN stały

Tak, uważam, że osoba, której nie stać na dziecko nie powinna go mieć. skoro nie stać jej na żłobek to jak może być ją stać na siedzenie w domu bez pracy?

A z tym karmieniem to tak, spała w tym czasie, wiem go bliska osoba.

I nie mówię o urodzeniu i oddaniu od razu ale do przedszkola już pewnie tak.

I no pewnie bliskość jest ważna, zwłaszcza, że dziecko nie będzie tego pamiętało

A o pracę się martwię bo ludzie nie chcą zatrudniać kobiet w wieku rozrodczym bo boją się, że od razu uciekną na zwolnienie.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 20:58   #2348
zakonna
Naczelna Nastolatka

No pffe, niestety, ale więź z matką jest kluczowa właśnie na tak wczesnym etapie. Tutaj nie masz racji, poczucie bezpieczeństwa jakie daje matka jest kluczową kwestią dla prawidłowego rozwoju emocjonalnego. Urlop macierzyński jest dla mnie oczywistością i jest niezbędny po prostu.
Stary 2014-09-13, 20:59   #2349
pffe
BAN stały

Cytat:
No pffe, niestety, ale więź z matką jest kluczowa właśnie na tak wczesnym etapie. Tutaj nie masz racji, poczucie bezpieczeństwa jakie daje matka jest kluczową kwestią dla prawidłowego rozwoju emocjonalnego. Urlop macierzyński jest dla mnie oczywistością i jest niezbędny po prostu.
Ok, rozumiem Nie mam dziecka więc nie rozumiem tej dziwnej bliskości.
Stary 2014-09-13, 21:03   #2350
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja dziecka też nie mam ale znam teorię, możesz sobie poczytać o etapach rozwoju, o lękach niemowlęcych. O tym, że przez kilka pierwszych tygodni życia dla noworodka matka jest jednością z nim. Nie postrzega jej jako odrębną istotę, a jej brak jest dramatyczny.
Stary 2014-09-13, 21:05   #2351
pffe
BAN stały

Cytat:
Ja dziecka też nie mam ale znam teorię, możesz sobie poczytać o etapach rozwoju, o lękach niemowlęcych. O tym, że przez kilka pierwszych tygodni życia dla noworodka matka jest jednością z nim. Nie postrzega jej jako odrębną istotę, a jej brak jest dramatyczny.
E tam, nie będę czytać ale przyjmuję do wiadomości
Stary 2014-09-13, 21:20   #2352
shena
Rozeznanie

Cytat:
tak. rodzić powinny tylko te kobiety, które stac na wychowanie dziecka - bez konieczności oszukiwania pracodawcy i żerowania na państwie.
Bo kasę, które te kobiety chore na kolejne ciąże doją od ZUSu, pochodzą ze składek innych ludzi.

skoro juz nie możesz powstrzymac się od komentarza, to najpierw przeczytaj całą dyskusję - zanim zaczniesz serwować swoje ''mondrości"

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

też bym się nie chciała
Urlop macierzyński to dla ciebie żerowanie na państwwie? To jak jesteś chora i idziesz na L4 to żerujesz na pracodawcy. Bo mogłabyś wtedy wziąc urlop bezpłatny zeby sie wychorować i wrócic i pracowadca nie musiałby płacic ci za twoją nieobecność w pracy ale zapewne tak nie robisz

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Tak, uważam, że osoba, której nie stać na dziecko nie powinna go mieć. skoro nie stać jej na żłobek to jak może być ją stać na siedzenie w domu bez pracy?

A z tym karmieniem to tak, spała w tym czasie, wiem go bliska osoba.

I nie mówię o urodzeniu i oddaniu od razu ale do przedszkola już pewnie tak.

I no pewnie bliskość jest ważna, zwłaszcza, że dziecko nie będzie tego pamiętało

A o pracę się martwię bo ludzie nie chcą zatrudniać kobiet w wieku rozrodczym bo boją się, że od razu uciekną na zwolnienie.
Hahahahahaha:hah aha: koleżanka wy żej wyjaśniła o co chodzi.
(nawet nie mając dziecka jak można nie wiedziec takich rzeczy i pisac takie głupotyj)
shena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 21:26   #2353
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Urlop macierzyński to dla ciebie żerowanie na państwwie? To jak jesteś chora i idziesz na L4 to żerujesz na pracodawcy. Bo mogłabyś wtedy wziąc urlop bezpłatny zeby sie wychorować i wrócic i pracowadca nie musiałby płacic ci za twoją nieobecność w pracy ale zapewne tak nie robisz

(nawet nie mając dziecka jak można nie wiedziec takich rzeczy i pisac takie głupotyj)
umiesz czytać ze zrozumieniem?
Piszemy o L4 na wieść o ciąży, zatajaniu ciąży przed pracodawcą, żeby dostać umowę i o urlopie wychowawczym przedłużonym kolejną ciążą.

nie nie robię. sama jestem pracodawcą i nie opłacam za siebie chorobowego.
Stary 2014-09-13, 21:28   #2354
pffe
BAN stały

Cytat:

No po prostu dla mnie dzieci nie są tak ważne i w zasadzie no...mam to w nosie. Tak samo jak byś się śmiała, że nie wiem jak się rozwija płód, otóż z grubsza nie wiem bo mnie to nie interesuje.
I tak, rozumiem, że w pierwszych tygodniach życia ta więź może być ważna ale później? nie przesadzajmy.

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

a i naucz się czytać ze zrozumieniem(albo w ogóle zacznij czytać zanim się wtrącisz) bo wtryniasz nos w rozmowę a nawet nie wiesz o czym rozmawiamy.
Stary 2014-09-13, 21:47   #2355
shena
Rozeznanie

Cytat:
umiesz czytać ze zrozumieniem?
Piszemy o L4 na wieść o ciąży, zatajaniu ciąży przed pracodawcą, żeby dostać umowę i o urlopie wychowawczym przedłużonym kolejną ciążą.

nie nie robię. sama jestem pracodawcą i nie opłacam za siebie chorobowego.
Umiem czytać i rozumiem ze piszecie o l4 w trakcie ciązy a ja pisałam o l4 w trakcie twojej choroby. Tak z ciekawości.

Nie uważam ze l4 w trakcie ciąży jest czymś złym, jest to zerowanie itp...
A o przedłużonym urlopie wychowawczym kolejną ciążą....tej rozmowy nie widziałam, ale domyślam się o co wam chodzi (chyba ze zle mysle to sory, poprawcie mnie). Jak zachodzi w kolejną ciąże to zakładacie odrazu że specjalnie to zrobiła zeby sobie przedłużyć urlop. A nie pomyślicie ze po prostu chciała miec kolejne dziecko i wyszo akurat teraz...a nie celowe zamierzenia zeby sie dłużej (według was) pobyczyc na wolnym.
Stary 2014-09-13, 21:52   #2356
pffe
BAN stały

Cytat:
Umiem czytać i rozumiem ze piszecie o l4 w trakcie ciązy a ja pisałam o l4 w trakcie twojej choroby. Tak z ciekawości.

A o przedłużonym urlopie wychowawczym kolejną ciążą....tej rozmowy nie widziałam, ale domyślam się o co wam chodzi (chyba ze zle mysle to sory, poprawcie mnie). Jak zachodzi w kolejną ciąże to zakładacie odrazu że specjalnie to zrobiła zeby sobie przedłużyć urlop. A nie pomyślicie ze po prostu chciała miec kolejne dziecko i wyszo akurat teraz...a nie celowe zamierzenia zeby sie dłużej (według was) pobyczyc na wolnym.
Przeczytaj najpierw naszą rozmowę bo mam wrażenie, że nadal nie wiesz o co chodzi.
Stary 2014-09-13, 21:53   #2357
201712071518
Konto usunięte

Cytat:

no to zaspokoiłam twoją ciekawość pisząc, że l4 nie biorę nigdy.

a my uważamy, że nieuzasadnione L4 z powody ciąży jest złe.

piszemy o tym co wiemy i o znanych nam przypadkach.

dziecko to się może tak przypadkiem przytrafić tak?
Stary 2014-09-13, 22:19   #2358
teQiba
Moderator

Proszę Was, przestańcie pisać ciągle "L4" bo już od wielu lat nie ma druku L4

Cytat:
Dla mnie wykorzystywanie karmienia czy ogólnie dziecka do tego żeby sobie dłużej pospać jest wyzyskiem.
Przy dziecku to raczej nie możliwe

Cytat:
mi ojciec do dzis marudzi. że do roboty wiecznie chodził niewsypany, bo ja najpierw nie spałam w nocy i darłam się, dopóki księżyca nie widziałam (podobno całą noc potrafiłam się gapic na księżyc zamiast spać) . a jak się nauczyłam porządnie chodzić i otwierac drzwi, to musiał mnie pilnować bo lunatykowałam i odkręcałam wszystkie krany.
(mojej mamy bombardowanie by nie obudziło a co dopiero wrzask dziecka)

się nie dziwie ojcu, że wyjechał na dłuuugą delegację do ówczesnego NRD
Masz rodzeństwo? Z ciekawości pytam

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
popieram.
Jasne, jak czlowiek zmeczony to moze powiedziec, ze zmeczony jest, norma.
Ale ciagle stekanie i meczenie jak to sie czlek poswieca i jak bardzo jest to meczace, to przepraszam, ale mnie nerwi.
I ja tak uważam
Stary 2014-09-13, 22:20   #2359
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:

Jedno, drugie, piąte, potem "olaboga dajcie mi pieniądze, ubrania, zabawki, meble, jedzeniw bo jestem biedna, nie mam pracy, szef mnie wywalił po 3 dziecku"
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 22:31   #2360
shena
Rozeznanie

Cytat:
no to zaspokoiłam twoją ciekawość pisząc, że l4 nie biorę nigdy.

a my uważamy, że nieuzasadnione L4 z powody ciąży jest złe.

piszemy o tym co wiemy i o znanych nam przypadkach.

Teraz ty nie zrozumiałaś. (ale spokojnie, wytłumacze) Pisałam że chciała zajsc w kolejną ciąże czyli się starają. A staranie sie o dziecko to nie jest tak że dzisiaj seks, a jutro ciąża. Niektórym udaje się po miesiącu a innym po 2 latach(bo np mają problemy z płodnością). Nie da się zaplanowac dokładnie co do dnia . Ale wy od razu ze na pewno specjalnie. Nie bierzecie pod uwagę że po prostu chciała kolejne dziecko i akurat padło na ten okres.

A co do nieuzasadnionych l4 to sie zgadzam, jest to niewłaściwe. Ale czytając was mam wrażenie że jak kobieta nie leży obłożnie chora (przez dolegliwości ciążowe), nie moze ruszyc palcem to jest wyzyskiwaczka jak pojdzie na zwolnienie. a jak od razu po porodzie nie wroci do pracy to leń i obibok, chce zyc za pieniądze państwa itp. Presadzacie w drugą strone.
Stary 2014-09-13, 22:41   #2361
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
No po prostu dla mnie dzieci nie są tak ważne i w zasadzie no...mam to w nosie. Tak samo jak byś się śmiała, że nie wiem jak się rozwija płód, otóż z grubsza nie wiem bo mnie to nie interesuje.
I tak, rozumiem, że w pierwszych tygodniach życia ta więź może być ważna ale później? nie przesadzajmy.
do 6 m-ca życia dziecko pozostaje w symbiotycznej relacji z matką

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 22:46   #2362
Jamaika88
Zadomowienie

Cytat:
Teraz ty nie zrozumiałaś. (ale spokojnie, wytłumacze) Pisałam że chciała zajsc w kolejną ciąże czyli się starają. A staranie sie o dziecko to nie jest tak że dzisiaj seks, a jutro ciąża. Niektórym udaje się po miesiącu a innym po 2 latach(bo np mają problemy z płodnością). Nie da się zaplanowac dokładnie co do dnia . Ale wy od razu ze na pewno specjalnie. Nie bierzecie pod uwagę że po prostu chciała kolejne dziecko i akurat padło na ten okres.

A co do nieuzasadnionych l4 to sie zgadzam, jest to niewłaściwe. Ale czytając was mam wrażenie że jak kobieta nie leży obłożnie chora (przez dolegliwości ciążowe), nie moze ruszyc palcem to jest wyzyskiwaczka jak pojdzie na zwolnienie. a jak od razu po porodzie nie wroci do pracy to leń i obibok, chce zyc za pieniądze państwa itp. Presadzacie w drugą strone.
http://wielodzietni.org/discussion/9...wychowawczy/p1

Miłego czytania shena .
Jamaika88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 22:47   #2363
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:

Nie przeginamy. Jesli kobieta MOZE pracowac, to wg mnie powinna to robic. A jak ma podejscie "o, 2 kreski, ide na zwolnienie bo mi sie nalezy" to jest chamstwo. Ot tyle.
Gdybym byla pracodawca to zostawilabym kobiete po ciazy na stanowisku jesli wykazywalaby chec pracy.
Jesli praca zagraza zyciu czy zdrowiu matki albo dziecka albo jak ciaza zagrozona czy babeczka rzygalaby dalej niz widzi to jak najbardziej na zwolnienie. A jesli babeczka by mi przyniosla zwolnienie "bo jej sie nalezy" "chce odpoczac" a po porodzie "bo musialam nakarmic/przewinac/zaspiewac/zatanczyc/odwiezc" to bym ja zwolnila najszybciej jak sie da
Stary 2014-09-13, 22:49   #2364
zakonna
Naczelna Nastolatka

Wiem co czujesz! Też zwykle w takich przypadkach wyręczm się mężem. Bo choć jestem zatrudniona na stałe w jednym zakładzie już od 20 lat, to w większości tego okresu na urlopach wychowawczych. A na każdy kolejny kadry reagują alergicznie

post z tamtego forum, szczęka mi opadła...

o bosze...

To jest tak, ze rodzisz pierwsze dziecko- idziesz na macierzyński i potem na wychowawczy. W trakcie wychowawczego na pierwsze dziecko rodzisz drugie - i zawieszasz wychowawczy na pierwsze, idziesz na macierzyński na drugie (takie jest prawo). Po macierzyńskim, albo kontynuujesz wychowawczy na pierwsze (jeśli jeszcze został i jeśli chcesz) albo idziesz na wychowawczy na drugie. I tak ciągle..w sumie (o ile masz umowę na czas nieokreślony)możesz być kilkanaście lat na macierzyńsko- wychowawczych.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-09-13 o 22:50
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 23:00   #2365
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 23:02   #2366
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No nic tylko zatrudniac <3
Stary 2014-09-13, 23:26   #2367
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Ja jestem już 10 rok na urlopie i kolejne trzy mi się szykują.

Szczęsciara :bigsmile:

Dziewczyny a czy jak się jest na wychowawczym bezpłatnym i zachodzi się w kolejną ciąże to przysługuje płatny macierzyński po urodzeniu maluszka? Pytam może głupio, ale choć mam 5 dzieci, pierwszy raz jestem na wychowawczym

tak, przysługuje. Ja tak wysysam od wielu lat.

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 23:37   #2368
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
.
jak na kogos kogo temat nie interesuje i ma w nosie to bardzo duzo energii poswiecasz tematach o dzieciach...dziwne

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 23:42   #2369
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
jak na kogos kogo temat nie interesuje i ma w nosie to bardzo duzo energii poswiecasz tematach o dzieciach...dziwne
O tym jest ten wątek.
Stary 2014-09-14, 00:10   #2370
shena
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jamaika88 Pokaż wiadomość
Przeczytałam 2 strony i jestem no...zaskoczona podejsciem niektórych kobiet.
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Nie przeginamy. Jesli kobieta MOZE pracowac, to wg mnie powinna to robic. A jak ma podejscie "o, 2 kreski, ide na zwolnienie bo mi sie nalezy" to jest chamstwo. Ot tyle.
Gdybym byla pracodawca to zostawilabym kobiete po ciazy na stanowisku jesli wykazywalaby chec pracy.
Jesli praca zagraza zyciu czy zdrowiu matki albo dziecka albo jak ciaza zagrozona czy babeczka rzygalaby dalej niz widzi to jak najbardziej na zwolnienie. A jesli babeczka by mi przyniosla zwolnienie "bo jej sie nalezy" "chce odpoczac" a po porodzie "bo musialam nakarmic/przewinac/zaspiewac/zatanczyc/odwiezc" to bym ja zwolnila najszybciej jak sie da
Przecież żadna kobieta nie powie pracodawcy szczerze że: daje panu zwolnienie bo nie chce mi sie chodzić do pracy, odpoczne sobie w domu, bedzie fajnie, poleniuchuje. Więc jak zweryfikujesz ze tak jest?
A co do rzygania to ono występuje najczesciej w pierwszych 3 miesiącach.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości