|
|
#2341 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2342 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo kasę, które te kobiety chore na kolejne ciąże doją od ZUSu, pochodzą ze składek innych ludzi. skoro juz nie możesz powstrzymac się od komentarza, to najpierw przeczytaj całą dyskusję - zanim zaczniesz serwować swoje ''mondrości" ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2343 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja uczę pierwszaki w tym roku. I w jednej klasie jest dziecko tak dramatycznie brudne, że aż mnie wykręca...
|
#2344 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
w sensie do psychologa szkolnego, a on potem do mopsu czy opiekuna/kuratora środowiskowego (jeśli rodzina jest już ich ''klientem'') |
|
|
|
|
#2345 |
|
Naczelna Nastolatka
|
można, zapewne wychowawczyni zgłosi, porozmawiam z nią w przyszłym tygodniu. To nie zmienia jednak faktu, że muszę się do tego dziecka czasem zbliżyć.
A jeszcze może to być przyczynek do dyskusji czy naprawdę każdy, kto zechce, powinien dziecko rodzić.
|
#2346 |
|
koci świat
|
a potem wszy w całej szkole
|
|
|
|
#2347 |
|
BAN stały
|
Tak, uważam, że osoba, której nie stać na dziecko nie powinna go mieć. skoro nie stać jej na żłobek to jak może być ją stać na siedzenie w domu bez pracy?
A z tym karmieniem to tak, spała w tym czasie, wiem go bliska osoba. I nie mówię o urodzeniu i oddaniu od razu ale do przedszkola już pewnie tak. I no pewnie bliskość jest ważna, zwłaszcza, że dziecko nie będzie tego pamiętało A o pracę się martwię bo ludzie nie chcą zatrudniać kobiet w wieku rozrodczym bo boją się, że od razu uciekną na zwolnienie. |
|
|
|
#2348 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No pffe, niestety, ale więź z matką jest kluczowa właśnie na tak wczesnym etapie. Tutaj nie masz racji, poczucie bezpieczeństwa jakie daje matka jest kluczową kwestią dla prawidłowego rozwoju emocjonalnego. Urlop macierzyński jest dla mnie oczywistością i jest niezbędny po prostu.
|
#2349 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie mam dziecka więc nie rozumiem tej dziwnej bliskości.
|
|
|
|
|
#2350 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja dziecka też nie mam
ale znam teorię, możesz sobie poczytać o etapach rozwoju, o lękach niemowlęcych. O tym, że przez kilka pierwszych tygodni życia dla noworodka matka jest jednością z nim. Nie postrzega jej jako odrębną istotę, a jej brak jest dramatyczny.
|
#2351 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2352 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
:hah aha: koleżanka wy żej wyjaśniła o co chodzi.(nawet nie mając dziecka jak można nie wiedziec takich rzeczy i pisac takie głupoty |
||
|
|
|
#2353 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Piszemy o L4 na wieść o ciąży, zatajaniu ciąży przed pracodawcą, żeby dostać umowę i o urlopie wychowawczym przedłużonym kolejną ciążą. nie nie robię. sama jestem pracodawcą i nie opłacam za siebie chorobowego. |
|
|
|
|
#2354 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I tak, rozumiem, że w pierwszych tygodniach życia ta więź może być ważna ale później? nie przesadzajmy. ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- a i naucz się czytać ze zrozumieniem(albo w ogóle zacznij czytać zanim się wtrącisz) bo wtryniasz nos w rozmowę a nawet nie wiesz o czym rozmawiamy. |
|
|
|
|
#2355 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie uważam ze l4 w trakcie ciąży jest czymś złym, jest to zerowanie itp... A o przedłużonym urlopie wychowawczym kolejną ciążą....tej rozmowy nie widziałam, ale domyślam się o co wam chodzi (chyba ze zle mysle to sory, poprawcie mnie). Jak zachodzi w kolejną ciąże to zakładacie odrazu że specjalnie to zrobiła zeby sobie przedłużyć urlop. A nie pomyślicie ze po prostu chciała miec kolejne dziecko i wyszo akurat teraz...a nie celowe zamierzenia zeby sie dłużej (według was) pobyczyc na wolnym. |
|
|
|
|
#2356 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2357 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a my uważamy, że nieuzasadnione L4 z powody ciąży jest złe. piszemy o tym co wiemy i o znanych nam przypadkach. dziecko to się może tak przypadkiem przytrafić tak? |
|
|
|
|
#2358 | |||
|
Moderator
|
Proszę Was, przestańcie pisać ciągle "L4" bo już od wielu lat nie ma druku L4
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2359 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2360 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do nieuzasadnionych l4 to sie zgadzam, jest to niewłaściwe. Ale czytając was mam wrażenie że jak kobieta nie leży obłożnie chora (przez dolegliwości ciążowe), nie moze ruszyc palcem to jest wyzyskiwaczka jak pojdzie na zwolnienie. a jak od razu po porodzie nie wroci do pracy to leń i obibok, chce zyc za pieniądze państwa itp. Presadzacie w drugą strone. |
|
|
|
|
#2361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2362 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Miłego czytania shena .
|
|
|
|
|
#2363 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdybym byla pracodawca to zostawilabym kobiete po ciazy na stanowisku jesli wykazywalaby chec pracy. Jesli praca zagraza zyciu czy zdrowiu matki albo dziecka albo jak ciaza zagrozona czy babeczka rzygalaby dalej niz widzi to jak najbardziej na zwolnienie. A jesli babeczka by mi przyniosla zwolnienie "bo jej sie nalezy" "chce odpoczac" a po porodzie "bo musialam nakarmic/przewinac/zaspiewac/zatanczyc/odwiezc" to bym ja zwolnila najszybciej jak sie da |
|
|
|
|
#2364 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Wiem co czujesz! Też zwykle w takich przypadkach wyręczm się mężem. Bo choć jestem zatrudniona na stałe w jednym zakładzie już od 20 lat, to w większości tego okresu na urlopach wychowawczych. A na każdy kolejny kadry reagują alergicznie
post z tamtego forum, szczęka mi opadła... o bosze... To jest tak, ze rodzisz pierwsze dziecko- idziesz na macierzyński i potem na wychowawczy. W trakcie wychowawczego na pierwsze dziecko rodzisz drugie - i zawieszasz wychowawczy na pierwsze, idziesz na macierzyński na drugie (takie jest prawo). Po macierzyńskim, albo kontynuujesz wychowawczy na pierwsze (jeśli jeszcze został i jeśli chcesz) albo idziesz na wychowawczy na drugie. I tak ciągle..w sumie (o ile masz umowę na czas nieokreślony)możesz być kilkanaście lat na macierzyńsko- wychowawczych.
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2014-09-13 o 22:50 |
|
|
|
#2365 |
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
|
|
|
|
#2366 |
|
Konto usunięte
|
No nic tylko zatrudniac <3
|
|
|
|
#2367 |
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Ja jestem już 10 rok na urlopie
i kolejne trzy mi się szykują.Szczęsciara :bigsmile: Dziewczyny a czy jak się jest na wychowawczym bezpłatnym i zachodzi się w kolejną ciąże to przysługuje płatny macierzyński po urodzeniu maluszka? Pytam może głupio, ale choć mam 5 dzieci, pierwszy raz jestem na wychowawczym tak, przysługuje. Ja tak wysysam od wielu lat. ![]() |
|
|
|
#2368 |
|
Zakorzenienie
|
jak na kogos kogo temat nie interesuje i ma w nosie to bardzo duzo energii poswiecasz tematach o dzieciach...dziwne
|
|
|
|
#2369 |
|
Zadomowienie
|
O tym jest ten wątek.
|
#2370 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A co do rzygania to ono występuje najczesciej w pierwszych 3 miesiącach. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.

Nie mam dziecka więc nie rozumiem tej dziwnej bliskości.

:hah aha: koleżanka wy żej wyjaśniła o co chodzi.

i kolejne trzy mi się szykują.
Haters Gonna Hate