Kraków - ciekawe mniej znane miejsca i obiektyw? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-10, 14:27   #61
alkaxy
biegam dla Zabawy

Dot.: Kraków - tanie knajpki?

Cytat:
Napisane przez MyNameIs Pokaż wiadomość
Dołączę się tutaj - bo nie mam pojęcia gdzie napisać
Czy są w Krakowie (lub wogóle, czy istnieją) takie miejsca, jakieś knajpki, kawiarnie, gdzie można usiąść i zjeść coś swojego? Beż zamawiania jedzenia w tym miejscu? Ewentualnie coś do picia można zamówić i tyle? Tzn. wiem, że jak zamówię coś do picia to mnie nie wyrzucą jak wyciągnę swoje jedzenie, no ale dość dziwnie to wygląda. Czy jest takie miejsce, co można przyjść po prostu i jakiś swój lunch box wyciągnąć i wszamać???
Nie byłabym taka pewna. Pracowałam kilka lat temu w kawiarni w Rynku i zasada była taka, że do takiej osoby się podchodzi i informuje, że na terenie ogródka/sali można zjeść tylko rzeczy zamówioneu nas. Chyba podobnie jest we wszystkich miejscach. Inaczej zalali by nas ludzie z zapiekanką czy też czymś z Mcdonalda plus wodą od nas
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 11:57   #62
travellerka
Raczkowanie

W Botanice mają bardzo syte tarty;
w Karmie dają dobre jedzenie wegetariańskiej (ale jakoś bardzo tanio to tam nie jest); w Bonie można korzystając ze zniżki można przekąsić fajne kanapki/tosty z kawą (za cenę około 11zł), ewentualnie można pobrać bon do kawiarni i restauracji ze strony http://www.urlopwpolsce.pl/noclegi_krakow
Ciekawą opcją są też knajpki gdzie 100g jedzenia kosztuje ok 3zł, kilka takich jest w galerii krakowskiej, oferują od mięs/ryb solo po kasze/frytki/makarony, warzywa, pizze, pierogi, gołąbki, lazanie itd.
Zresztą w centrach handlowych, w miejscach wyznaczonych na gastronomię można zjeść coś swojego, stoliki są przeznaczone dla klientów wszystkich lokali gastronomicznych.

_________________________ _

Oceniam książki na http://www.biblionetka.pl/
Podróżuję z: http://www.urlopwpolsce.pl/
Czytam recenzje http://krytycznymokiem.blogspot.com/
Poszukuję ciekawych blogów turystycznych.

Edytowane przez travellerka
Czas edycji: 2013-01-18 o 11:04
travellerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-05, 14:17   #63
nosferatku
Zadomowienie

Aż się dziwię, że to jeszcze nie padło...kultowy mleczny bar krakowski,
u pani Stasi, ulica Mikołajska (jak idziesz od Mariackiego na Floriańska, to skręcasz w prawo tuż obok kościoła). Ścisk, tłok, ludzie prawie na głowach sobie siedzą. A wszystko intelektualiści, profesorowie, aktorzy, no i ci, co się dowiedzieli, że profesorowie i aktorzy tam jadają.
Pierogi takie, że mózg paruje, a knedle...to poezja, a nie knedle.

A co do kawiarni-ja polecam Albo Tak! na Małym Rynku.
Rabat się dostaje, jeżeli kupiło się coś na dole w księgarni.
Wystrój jest taki ezoteryczno-przedszkolny i strasznie miłe to miejsce. Z tego, co pamiętam, zdarzyło mi się tam jakąś kanapkę spozywać. Tam też palić trochę można. To znaczy, jak nikogo nie ma, to można, jak obok palą-też można. Jak obok nie palą, to się nie pali. Taki gentlemen's agreement.

Gruzińskiego chaczapuri nie polecam. Kiedyś to było naprawdę dobre i tanie jedzenie, teraz nie jest ani tanie, ani dobre, tylko bardzo mocno przeciętne, przesmażone, źle przyprawione i małe porcyjki.

A na Basztowej jest Koreańczyko-Chińczyko-Wietnamczyk. Obok LOT-u (przystanek Basztowa Lot). Wygląda z zewnątrz obskurnie, ale nigdy nie zatrułam się tam, a to, jak na taki bar, sukces. No i żarcie, co tu dużo mówić, pyszne.

A jak się już jest w tym Krakowie, to trzeba (nie, że wypada, nie, że można-TRZEBA, na litość Boską!) pójść do Jamy Michalika na Floriańskiej. I tam zamówić "zestaw konsumpcyjny" (czy jakoś tak), czyli ciastko i kawa. To jakieś 15 złotych, ale to miejsce...to miejsce!
Tam się rodziła literatura! Tam Zielony Balonik! Matko, czego tam nie było...wspaniałe, wspaniałe miejsce. Choć, sądząc po długości karty, jeść bym się tam bała.

Na ulicy Miodowej zaś jest absynt (po prostu-"absynt"). Niewielki lokalik z przyzwoitymi cenami i doskonałymi drinkami z absyntem.
Swego czasu dawali tam najlepszy bodaj sernik świata, ale te czasy już za nami, teraz sprowadzają jakiś przeciętny wyrób cukierniczy. Bo sernik robiła siostra kelnera, ale właścicielka stwierdziła, że sernik trzeba zamawiać z jakiejś oficjalnej sernikowni. Byłam w żałobie przez dwa tygodnie, a i do tej pory noszę w sercu niezasklepioną ranę.

W paru miejscach w Krakowie jest kolejny kultowy wytwór lokalnej gastronomii, czyli Polakowski. Na Miodowej, w M1 oraz naprzeciwko kościoła Franciszkanów. Mają cudowne jedzenie w cenach nieco wyższych, niż mleczny bar, ale dalej zupełnie znośnych. Drugie dania są niezłe, ale ja do nich chodzę na zupy. Bo zupy mają absolutnie fenomenalne, a ich rybna zupa śni się po nocach. Serio. Uwaga, bo porcje są duże. Przeciętna kobieta po śniadaniu może nie zjeść na obiad obu dań pełnoporcjowych. Ale większość potraw dzielą i można sobie kupić połówkę.

Unikałabym wegeteriańskiego dziwoląga "Vega", bo choć w środku jest przyjemnie, to jedzenie jest zimne, jak parodniowe zwłoki i nie zawsze dobrze doprawione. Na Placu Matejki (naprzeciwko Barbakanu) jest dla wegetarian Glonojad i jadłam tam samosy, które mnie oczarowały. Ceny dobre, kawy sympatyczne. green way zaś, jak to green way, nic specjalnego. I jest na Mikołajskiej, obok Stasi. No ale iść do Stasi, a wejść do greenwaya, to jest zbrodnia i to powinno być karane.

Słyszałam szaleńczo pochlebne opinie o Balatonie na Grodzkiej, ale nie wiem, nie byłam. Wiem, że jest na Grodzkiej także bar mleczny i jest to bar bardzo PRLowski i zupełnie przyzwoity.

A jeżeli idzie o fast food. Jest w Krakowie drewniana buda, nazywa się "U Szwagra", jest przy ulicy Lea, przy takim małym targu (a na tym targu można, swoją drogą, dostać pyszne owoce, warzywa, ryby i twaróg, generalnie-obfitość cudów natury wszelakich, z naciskiem na twaróg. Z twarogiem stoi pani, rano ma też wiejskie mleko. Twaróg jest tani, ale tak dobry, że można łazić po mieście i zżerać go po kawałku). I dają tam TAKI KEBAB, że się w glowie nie mieści. Z mnóstwem, ale mnóstwem mięsa (w życiu nie dostałam tyle mięsa w kebabie), z dobrym sosem, świeże to wszystko. Cudowny. Za 11 złotych tortilla, za 10 buła.

Edytowane przez nosferatku
Czas edycji: 2012-09-05 o 14:45
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 16:55   #64
kilimandzaro123
Raczkowanie

Kraków zimą!

Witam wszystkich! planujemy wybrać się wraz z moim narzeczonym na 2-3 dni do Krakowa po świętach Bożego Narodzenia. Mam tylko problem, bo nie bardzo wiem co o takiej porze zwiedzić, wiem Kraków oferuje mnóstwo atrakcji, ale chciałabym żebyście zaproponowali coś ( Ci którzy już tam byli) co koniecznie zobaczyć i to jeszcze zimą jakieś urokliwe miejsca np
kilimandzaro123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-18, 11:37   #65
af63d773ced7e0e9556604a7878ebff427805fcd_687197814530e
Konto usunięte

Dot.: Kraków zimą!

Szczerze to nie polecam... wszędzie brudno i piździ...

Na rynku standardowo będą stragany i grzaniec galicyjski (fuj).
Generalnie polecam knajpki na kazimierzu
Ale jak nie macie dużo kasy...to cienko z fajną rekreacją.
af63d773ced7e0e9556604a7878ebff427805fcd_687197814530e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 10:04   #66
nosferatku
Zadomowienie

Dot.: Kraków zimą!

W tym okresie na pewno będzie sporo atrakcji, ponadto-będzie więcej przestrzeni, bo studenci wyjadą do domów.

Wszystko zależy od pogody i tego, co Was interesuje.
Pewnie będzie trwał jakiś festiwal, na pewno będzie mnóstwo koncertów. Jeżeli jesteście zainteresowani włóczeniem się po muzeach-no to cóż, czy może być jakiekolwiek lepsze miejsce?

knajpki na Kazimierzu, spacerki po Plantach, a można też wybrać się na któryś z kopców. Ja generalnie uwielbiam zimą łazić po Krakowie. Na Salwator o każdej porze roku można się wybrać, mozna tam wypić herbatę w małej knajpce i wędrować dalej do oporu. Fort zwiedzić, na kopiec Kościuszki się wdrapać.

Gdybyście byli w Krakowie już 25 grudnia, możecie zwiedzić kościół kamedułów na Bielanach. Wpuszczają kobiety tylko kilka razy w roku.

I Nowa Huta!!! Kiedy, jak nie zimą? Do Stylowej na kawę.

Na pewno w tym okresie szczególnie ciekawe będą, siłą rzeczy, kościoły, pewnie więcej będzie otwartych.

No i ten przesławny targ na Rynku. Może grzańca w plastikowym kubeczku bym nie zachwalała, ale już wędliny ponoć kupić można niezłe.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 19:43   #67
Marcusia
Rozeznanie

Świetnie! Skorzystam!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-17, 11:23   #68
holyland
Przyczajenie

Wieczorami polecam kiełbaski z Nyski na Kazimierzu

http://www.youtube.com/watch?v=Pnj9Ch1gfkU

Kultowe miejsce
Stary 2012-10-17, 18:37   #69
Marcusia
Rozeznanie

ooooooo <3 jest klimat
rozumiem, że to tylko wieczorową porą czy oni tam przez cały dzień stoją?
Stary 2012-10-17, 19:35   #70
MyNameIs
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
ooooooo <3 jest klimat
rozumiem, że to tylko wieczorową porą czy oni tam przez cały dzień stoją?
Jeśli piszemy o tym samym - ja widziałam tylko wieczorami te kiełbaski. Koleżanka mówiła mi że są świetne I naprawdę kultowe
MyNameIs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 21:40   #71
Marcusia
Rozeznanie

taak, ja o nysce pisałam ^^ zainteresuje się tym

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 13:13   #72
holyland
Przyczajenie

Nyska tylko wieczorkiem. Ciepła kielbaska dla zmęczonych imprezowiczów
Stary 2013-01-14, 11:02   #73
30megan
Przyczajenie

Polecam fajną restauracjo-kawiarnie U Zalipianek na Krakowskim rynku
Jestem tam dość często, bo nie sposób tam wrócić!
Pyszne domowe obiadki, śniadanka itp ja u nich uwielbiam pieroi ruski pycha!
Super ceny, na prawdę mają tanio no i lokalizacja jest świetna
30megan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 10:47   #74
travellerka
Raczkowanie

Na obiado-kolacje polecam Smakołyki na Straszewskiego, chyba się niedawno otwarli, bo szyldu żadnego nie ma, natomiast jedzenie smaczne, proste i niedrogie (np. obiad za 15zł);
Stary 2013-01-17, 23:22   #75
SocAl
Przyczajenie

Ja polecam Koko w okolicach rynku, fajna stołóweczka z domowym jedzeniem na jabłonowskich (naprzeciw UJ, ale nie różowy słoń!). Radze też uważać na lanczowiska i inne jedzenia na wage - można się niemiło zaskoczyć przy kasie!
Poza tym wiele o krakowie jest w przewodnikach krakowskich - np tutaj: http://www.travelin.pl/miasto/krakow
ps. u babci maliny są dobre promocje

Edytowane przez SocAl
Czas edycji: 2013-01-17 o 23:25
SocAl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 18:33   #76
magd102
Rozeznanie

Ja polecam Koko na ul.Gołębiej - smaczne,domowe obiady - ogólnie ok a w piwnicach fajny klimat.Naprzeciwko nich tez jest podobny lokal ale o ile placki po węgiersku dobre to reszta kiepska

Jeśli chcesz na pizze to do Cyklopa na Mikołajskiej

Na przegryche polecam chyba pub? Zakąsek - dobre kanapki i tosty oraz herbaty z różnymi dodatkami i kanapki i herbaty oscylują w 7-9 zl ale warte tych pieniędzy

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

magd102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 11:35   #77
travellerka
Raczkowanie

Duży potencjał ma Tektura na Krupniczej;
przestrzeń niewielka, ale z klimatem;
postarali się o dobór ciekawych ludzi do obsługi i "lansują" alternatywne sposoby parzenia kawy, np. z syfonu
Stary 2013-01-25, 11:54   #78
kennedy
Zakorzenienie

Z syfonu? Ciekawa jestem jak smakuje
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 21:54   #79
dziewczynkazaparatami
Raczkowanie

Studiuje na Wyższej Szkole Europejskiej na Westerplatte, na plantach, wszyscy nasi studenci chodzą w dwa miejsca - do Akademii Muzycznej, na samej górze maja wyjątkową miejscówkę z tarasem i widokiem na Kraków Do 15 zł się najesz.
Drugie miejsce dla nas to Papryczka na naszej uczelni, gdzie oczywiście może przyjść każdy, za 12 zł masz obiad + zupa. Codziennie inne zestawy, naprawdę bycze porcje (niestety bez możliwości brania połówek :/), poza tym takie rzeczy jak hamurgery, frytki, kanapki. Imo, tylko zesatwy się opłacają i są naprawdę pyszne!
Sławkowska słynie z pierogarni (na samym końcu), pysznie i tak do 12 zł porcja. Poza tym - otwarte 24h.

W chwilach kryzysu ratuje KFC za 5zł B-Smart :P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-07, 10:59   #80
sylwia7_89
Zadomowienie

Kraków noclegi

Witam jako ze z TZ bylismy juz kilka razy nad naszym morzem w tym roku postanowiliśmy wybrać sie w góry :P dokładnie do krakowa, chciałabym dowiedziec sie czy macie moze jakies sprawdzone i niedrogie noclegi i co mozna tam pozwiedzać, no czym można się dostać do Zakopanego, bo do krakowa jedziemy pociągiem No i czy lepiej wybrać nocleg w krakowie czy moze jednak w zakopanym, bede bardzo wdzieczna za wszystkie sugestie i odpowiedzi. Pozdrawiam
sylwia7_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 18:46   #81
Charmain
Zakorzenienie

Dot.: Kraków noclegi

No to chcecie góry czy Kraków?
Do Zakopanego co parę minut jeżdżą autobusy- koszt do 20 zł.
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 21:40   #82
Ettelie
Raczkowanie

Kraków ma tyle wspólnego z górami, co Warszawa z morzem - da się z tych miast tam dojechać...
Jak chcecie Kraków, to noclegi w Krakowie. Jeśli w góry to Zakopane lub okolice.

Na ile jedziecie? Chcecie intensywnie zwiedzać, czy może tylko poczuć atmosferę i trochę połazić?
Ettelie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-08, 09:17   #83
apows
Zadomowienie

Z Krakowa do Zakopanego to dość daleko jest, myślę że lepiej byłoby znaleść coś w Krakowie, pozwiedzac przez 3-4 dni. Potem pojechać do Zakopca lub do jednej z okolicznych miejscowości tam odpocząć od zgiełku Krakowa i wyruszyć w góry.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-08, 11:28   #84
wierzbowawitka
Przyczajenie

Hej!
Z Krakowa do Zakopanego jeździ autobus, mniej więcej co 20 - 30 minut, a podróż trwa max.do 2godzin, zależy na którego przewoxnika się zdecydujecie!
Jeśli chodzi o noclegi, to zależy jakie macie oczekiwania. Z TZ zimą zatrzymalismy się w apartamentach na floriańskiej 39 - czysto, przyjemnie, bardzo fajna obsługa... no i mieszkania (bo to nie był typowy hotel, tudzież hostel) był usytuowany w samiuśkim centrum. Oni mają recepcję na Floriańskiej, my natomiast wylądowaliśmy na św. Krzyża.
A na ile chcielibyście przyjechać?
wierzbowawitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-08, 13:19   #85
sylwia7_89
Zadomowienie

Chodzenie po gorach totalnie odpada :P poprostu tak chcemy pochodzic pozwiedzac
chcemy tak na okolo tydzien, no i zeby cena za nocleg nie byla zbyt uza, tak 60 zl za osobe maksymalnie znalazlam hostel smocza jama, byl ktos? albo moze zna jakies opinie? badz moze polecic jakies miejsce
sylwia7_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 14:57   #86
bemolka
Zakorzenienie

Dot.: Kraków - ciekawe mniej znane miejsca i obiektyw?

do góry!
będę w Krakowie na jeden dzień i właśnie się zastanawiam, co prócz Wawelu i Sukiennic jeszcze zobaczyć, o ile czasu nam wystarczy

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

do góry!
będę w Krakowie na jeden dzień i właśnie się zastanawiam, co prócz Wawelu i Sukiennic jeszcze zobaczyć, o ile czasu nam wystarczy
bemolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-16, 07:58   #87
Mariola1991
BAN stały

Dot.: Kraków - ciekawe mniej znane miejsca i obiektyw?

no chyba to tyle co można tam zobaczyć. Pochodzić po starym mieście i tyle Reszta jest już nie warta obejrzenia ale jeszcze możesz się wybrać na Kazimierz
Mariola1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości