|
|
#511 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koty - część X
esfira, Nowa Forma Życia
|
|
|
|
#512 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#513 |
|
Are you talking to me?!
|
Ja też mam problem kuwetowy. Jestem w pierwszym trymestrze ciąży i włączyła mi się nadwrażliwość na zapachy... Szczególnie na szczyny i kupy kocie. Mam 5 miesięcznego brytyjczyka, z mężem kupiliśmy dużą, odkrytą kuwetę, kupy i szczochy zbrylone wybieramy codziennie, ale mimo wszytko z kuwety śmierdzi. Cały żwir wymieniamy co 2-3 dni ale przyznam, że robi się to uciążliwe i cholernie kosztowne, bo jednorazowo zużywamy około 6 litrów żwiru.
Myślicie że żwirek silikonowy albo drewniany coś zmieni - w sensie bardziej pochłonie zapach?
|
#514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może zainwestujcie w krytą kuwetę?
|
|
#515 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wstyd się przyznać ale ja jak zasypię kuwetę tym żwirem to przez długi czas tylko wybieram co trzeba i dosypuję. Całą kuwetę myłam chyba z miesiąc temu i wcale nie śmierdzi. Też mam odkrytą. |
|
|
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też myję kuwete tylko wtedy, gdy muszę - ostatnio z powodu sensacji żołądkowych R. to muszę było trochę częściej, ale ogólnie myję wodą z proszkiem i tyle.
Tez polecam żwirek cat best, chciałabym spróbować tego Nature calling, ale trochę drogi jest |
|
|
|
#517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też tak robię, wsypuję 10l i potem tylko dosypuję, co miesiąc myję kuwetę i wsypuję ten sam żwirek, co w niej był ![]() Tak jest nawet zalecane, żeby dosypywać, a nie wymieniać jak niezbrylający, bo co to za sens wymieniać co kilka dni żwirek zbrylający?
|
|
#518 |
|
Konto usunięte
|
Aaa, tak mi się wstyd zrobiło, bo quench napisała, że co 3 dni myje... Ale nie jestem sama widać
Ile ja kasy wydałam na te niby cudowne i superwydajne żwirki silikonowe A ja mam w ogóle sytuację taką, że moja kotka często sika do wanny (prosto do dziurki ) i z kuwety prawie same kupy wyjmuję. Jeden worek żwiru już mam chyba ze 3 miesiące i dna dalej nie widać
|
|
|
|
#519 |
|
Are you talking to me?!
|
Dzięki dziewczyny. Spróbuję z Cat's bestem... Już po prostu nie mogę wytrzymać z tym smrodkiem. Początkowo jeszcze jakoś dawał radę neutralizator benka, ale teraz wymiotuję nawet na zapach neutralizatora. Przestawiamy też kota na suchą karmę z Puriny, bo do tej pory kot dostawał jedzenie z puszki na przemian z suchą karmą, ale kupę robił z 4 razy dziennie
|
#520 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
... niedługo pewnie minie...Ja całkowicie zrezygnowałam z jedzenia w puszce dla kota. Mięsa tam 4%..., a na tych drogich porządnych puszkach bym zbankrutowała... |
|
|
|
|
#521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaką Purinę je? Czemu nie chcecie dawać mokrej karmy? Jeśli karma ma mało mięsa to nic dziwnego, że kot dużo wydala - większości nie przyswaja i się pozbywa resztek Moje robią kupę raz dziennie, taką małą, twardą, mało śmierdzącą. Bisiak robi takie bobki jak królik To nie jest nic złego, prawda?
|
|
#522 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wybieram żwirek, myję, wsypuję ponownie jak jest jeszcze czysty (albo zsypuję używany do jednej, a w drugiej daję czysty). Mam teraz ten NC i mam mieszane odczucia. Dobrze maskuje zapach siuśków, natomiast kupale czuć nawet po zakopaniu. Żwirek ma swój naturalny zapach dla mnie przypominający sfermentowane jabłka ![]() Jest drobny, co jest i plusem i minusem, na plus dobrze się go przesiewa łopatką o drobnych oczkach, na minus koty uwielbiają w nim grzebać, przez co rozkruszają i rozdrapują wszystkie grudki. Właśnie, grudki Zbryla się słabiej niż CBE+ (potrzeba około 15 min, bo inaczej jest błotko, a moje lubią robić podczas sprzątania kuwety i nie mogę tego od razu wyrzucić). Kruszy się. Naprawdę trudno wyciągnąć całą grudę bez skruszenia, bo przez to, że wyzwala w kotach instynkt górnika, to przekopują się przez cały i robią na dno. Ale to całkiem łatwo przesiać, tylko, że jest to czasochłonne.Wydajność wg mnie mniejsza niż CBE+, wyrzucam go co najmniej 1,5 raza więcej niż CBE+ przy sprzątaniu kuwety. Na początku mnie niesamowicie irytował, teraz się przyzwyczaiłam. A i u mnie wcale nie nosi się mniej. Właściwie tak samo, codziennie zamiatam 2x. Z tym, że jest bardziej upierdliwy, bo mniejszy i mniej widoczny. Często chodzę boso i co chwilę czuję ziarenka pod stopami ![]() Podsumowując, gdyby był tańszy, pewnie bym przy nim została, a tak, szukam dalej, ale pewnie wrócę do CBE+ lub Gold.
|
|
|
#523 |
|
Zakorzenienie
|
Dobre mokre karmy kosztują więcej, ale warto - jak patrzę na moje koty to nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.
|
#524 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Da się kupić całkiem niezłą karmę mokrą, nie bankrutując. A różnica w kupach niesamowita. Lata temu też karmiłam "marketówkami", więc pamiętam jak to było. Z tym, że miałam koty wychodzące, więc aromat mi tak nie dokuczał (sporadycznie tylko jak je w nocy przycisnęło). Ale jeżeli już suche, to chociaż z tych dobrych. ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Cytat:
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-09-16 o 14:49 |
||
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze chciałabym, jak zwykle, uściślić, że w tych marketowych karmach nie ma 4% mięsa, a 4% to jest dany rodzaj zwierzęcia (np. królik, kurczak, krowa) w całości
![]() ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
Na szczęście okociłam się po uświadomieniu żywieniowym (ale to było niedawno, jakbym miała koty 10 lat temu to przecież byłoby inaczej, wiadomo), więc Florki marketówki nie uświadczyły.
|
|
#526 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tzw. produkty pochodzenia zwierzęcego, więc tam mięsa może nie być w ogóle, tylko same resztki. Zresztą wystarczy zostawić taką puszkę na chwilę bez lodówki i już zaczyna cuchnąć.
|
|
|
#527 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
. Zje troszkę kurczaka co najwyżej. Przestawiam go na suchą, by kupy miał trochę bardziej zwarte i może mniej śmierdzące.
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
Ale też wody mniej... Chyba, że kocur naprawdę dużo pije.
|
#529 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja te 12 lat temu o kocim żywieniu nie wiedziałam nic. Znajomi i rodzina miała koty na wsi, a tam wiadomo jak jest/było. Karma z marketu, specjalnie dla kota wydawała się odpowiednia, Dopiero jak Grubcio zaczął mieć szare/zielone, wodniste kupale, to zorientowałam się, że coś jest nie tak. Wystarczyła zmiana diety (wcześniej robiłam eliminację konkretnych,bo myślałam, że może alergia) i wszystko jest ok (alergii jak się okazało brak, przynajmniej jedzeniowej). PS. Grubcio skończył wczoraj 11 lat
|
|
|
#530 |
|
Are you talking to me?!
|
Kretka, a jaką suchą i mokrą karmę możesz polecić?
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje dla Grubcia
![]()
|
#532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#533 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednocześnie stuknęły nam 2 lata z Misią (tak, tak, była "prezentem" na 9 urodziny ). Z jednej strony szybko, bo pamiętam dokładnie jak do mnie przyjechała, a z drugiej mam wrażenie, że jest z nami od zawsze ![]() Pamiętam, że karma z marketu była uważana za burżuazję, ciągle słyszałam, że u nich to tylko resztki (a i to nie zawsze, bo czasem dla kota zabrakło, bo dostały się psu) i myszy, które ma sobie sam złapać.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-09-16 o 15:08 |
|
|
|
|
#534 |
|
Zakorzenienie
|
Suchej nie daję, ale standardowo te dobre: Power of Nature, Orijen, Acana, Purizon oraz Taste of the Wild, Porta 21 Sensible (tanie opcje).
Z mokrych daję Grau, Catz Finefood, GranataPet. Można spróbować nowej Feringi. Odradzam GranataPet smak biała ryba i wątróbka z dziczyzny - ma w mielonce kawałki kręgosłupów (zakładam, że rybich, są bardzo małe) Musimy wydłubywać, bo się boję, że Florki się zadławią. Grau daję szansę, może kolejna partia nie będzie z zaniżoną gramaturą? A nawet jakby co to karma się opłaca, bo jest tanią opcją.
|
#535 |
|
Wtajemniczenie
|
Z mokrych można jeszcze dorzucić Animondę Carny. Tylko z nią jest tak, że niektóre koty nie chcą jej jeść od początku, innym się nudzi i potrzebna jest przerwa lub dawanie ją na przemian z innymi (ja tak robię, bo też im się znudziła, wróciłam do niej po kilku miesięcznej przerwie i teraz ostają ją co kilka dni).
Nowa Feringa smakuje, i jeśli jest jeszcze w promocji (19,80 za 6x200g), to wychodzi dość ekonomicznie.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-09-16 o 15:13 |
|
|
|
#536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Mam ograniczony wybór karm.W dużych puszkach zwykle wychodzi ekonomicznie Feringa też taką tanią opcją się wydaje, żeby tylko smakowało. Ona ma w składzie tylko to mięso, które jest w nazwie, prawda? Żadnych ukrytych krów?
|
|
#537 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) jak ten na stronie zoo+, więc tym razem tłumacz nie popłynął z wyobraźnią ![]() Zerknęłam na stronę zoo+, i w puszkach po 400g wychodzi naprawdę niedrogo, nieco ponad 12 zł za kg.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-09-16 o 15:29 |
|
|
|
|
#538 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
|
|
#539 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz coś na temat karmy O'Canis? Pojawiła się jakiś czas temu, sporo kosztuje i jestem ciekawa czy warto. ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
#540 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Super, chcę taką!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.

Też tak robię, wsypuję 10l i potem tylko dosypuję, co miesiąc myję kuwetę i wsypuję ten sam żwirek, co w niej był 

Ile ja kasy wydałam na te niby cudowne i superwydajne żwirki silikonowe
) i z kuwety prawie same kupy wyjmuję. Jeden worek żwiru już mam chyba ze 3 miesiące i dna dalej nie widać
... niedługo pewnie minie...

Zbryla się słabiej niż CBE+ (potrzeba około 15 min, bo inaczej jest błotko, a moje lubią robić podczas sprzątania kuwety i nie mogę tego od razu wyrzucić). Kruszy się. Naprawdę trudno wyciągnąć całą grudę bez skruszenia, bo przez to, że wyzwala w kotach instynkt górnika, to przekopują się przez cały i robią na dno. Ale to całkiem łatwo przesiać, tylko, że jest to czasochłonne.
. Zje troszkę kurczaka co najwyżej. 
Musimy wydłubywać, bo się boję, że Florki się zadławią.
). Mam ograniczony wybór karm.