|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.
Cytat:
Osobiście bardzo drażni mnie u dorosłych ludzi brak jakiejkolwiek chęci do pracy nad sobą, działanie na zasadzie 'tak mam i się nie zmienię'. Jestem 'gorzko rozczarowana dzieckiem', to pewnie wina dziecka, nie moja Mam ochotę krzyczeć, to będę krzyczała, mam ochotę tłuc po rękach, to będę tłukła. No nie panuję nad sobą and deal with it ! A powiedz do takiej 'wrażliwej' panci w jej narzeczu, to o rany boskie, nie obrażaj mnie ! A do dziecka można, bo dziecko to tylko dziecko. |
|
|
|
|
#3992 |
|
wańka wstańka
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4818339 4]Ojeju, biedna.
Osobiście bardzo drażni mnie u dorosłych ludzi brak jakiejkolwiek chęci do pracy nad sobą, działanie na zasadzie 'tak mam i się nie zmienię'. Jestem 'gorzko rozczarowana dzieckiem', to pewnie wina dziecka, nie moja Mam ochotę krzyczeć, to będę krzyczała, mam ochotę tłuc po rękach, to będę tłukła. No nie panuję nad sobą and deal with it ! A powiedz do takiej 'wrażliwej' panci w jej narzeczu, to o rany boskie, nie obrażaj mnie ! A do dziecka można, bo dziecko to tylko dziecko.[/QUOTE] Tak: biedna. Biedna jest matka, która zamiast dziecka, które sobie wymarzyła dostaje dziecko wrzeszcząco,płaczące, chore itp. takie, którego nie rozumie, a wokół jest mnóstwo ciotek dobra rada i tych co rzucają tekstami: miłość powinna to załatwić. Miłośc nie załatwi bezradości, niedospania, chronicznego zmartwienia. I tylko o to mi chodzi. Samą miłością takich spraw się nei załatwi. Nie uważam, żeby matka miała prawo odreagowywć swoje zale wyzywając dziecko czy się na nim wyżywając. Powinna się ogarnąć, co bywa trudne.
|
|
#3993 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po pierwsze matka, o której mowa już dawno nie jest nastolatką ani nie spadła wczoraj z księżyca żeby zupełnie nie wiedzieć z czym się wiąże macierzyństwo. Dobra, może nie być ono tym czym się spodziewała, że będzie, ale to dalej jej nie tłumaczy. Pewnie, że samą miłością się nie załatwi (o ile ona w ogóle jest). Mówię, że trzeba nad sobą pracować, iść na terapię jak samemu nie można poradzić sobie ze swoimi niedostatkami emocjonalnymi. Ale, nie - po co. Ja głupia nie jestem ![]() A co z dzieckiem ? Jak ono ma sobie z tym poradzić, że mamusia jest taka biedna i rozczarowana ? |
|
|
|
|
#3994 |
|
wańka wstańka
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4818368 7]Boże, co za egzaltacja.
Po pierwsze matka, o której mowa już dawno nie jest nastolatką ani nie spadła wczoraj z księżyca żeby zupełnie nie wiedzieć z czym się wiąże macierzyństwo. Dobra, może nie być ono tym czym się spodziewała, że będzie, ale to dalej jej nie tłumaczy. Pewnie, że samą miłością się nie załatwi (o ile ona w ogóle jest). Mówię, że trzeba nad sobą pracować, iść na terapię jak samemu nie można poradzić sobie ze swoimi niedostatkami emocjonalnymi. Ale, nie - po co. Ja głupia nie jestem ![]() A co z dzieckiem ? Jak ono ma sobie z tym poradzić, że mamusia jest taka biedna i rozczarowana ?[/QUOTE] Szczerze myślałam, że odeszliśmy już od tego jednego przykładu. Ta matka , o której piszesz ewidentnie potrzebuje pomocy specjalisty lub zwykłego sprowadzenia jej na ziemię.
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4818368 7]
A co z dzieckiem ? Jak ono ma sobie z tym poradzić, że mamusia jest taka biedna i rozczarowana ?[/QUOTE] Toć dziecko to dziecko, póki nie mówi i się nie poskarży, to jak by go nie było Nie wiesz, że dzieci i ryby głosu nie mają? (moje 'ulubione' przysłowie)
|
|
|
|
#3996 |
|
Zakorzenienie
|
a co sądzicie o mamuśkach z "kto poślubi mojego syna?" wczoraj z ciekawości przy prasowaniu obejrzałam odcinek. Pomijam to, że sam program jest strasznie denny to matka która przychodzi do klubu żeby sprawdzić czy jej dorosły syn pił alkohol? Ja bym takiego męża z teściową w pakiecie nie chciała.
|
|
|
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale ona niby też wielce rozczarowana dzieckiem, przynajmniej zdaniem niektórych. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3998 |
|
Zakorzeniona
|
To żadne OZM pewnie, tylko ludzka głupota, ale niezbyt wiem, gdzie to napisać. Otóż bardzo często zdarza mi się obserwowanie sytuacji na drodze, gdzie mam ochotę rzeczoną mamusię/tatusia/babcię wytarmosić za kudły.
Sytuacja 1: Stoję na skrzyżowaniu. Jest czerwone światło. Obok podchodzi babcia z wnuczkiem. Babcia się rozgląda i ciągnie dziecko za rękę, żeby przejść. Dziecko mówi: "Babciu, ale czerwone jest!" i wskazuje łapką na sygnalizację. A babcia: "Ale nic nie jedzie". I przeszli. Sytuacja 2: Na przystanek wjeżdża autobus. Co widzę? Mamusię, która biegnie przez ulicę z na oko 4-latkiem, ciągnąc go za rękę, żeby zdążyć. Ja rozumiem, że są różne sytuacje. Człowiek się spieszy, nie ma czasu. Ale kurczę, jak potem to dziecko ma się nauczyć, że na czerwonym się nigdy nie przechodzi ani nie przebiega przez ulicę? Idąc samą rozejrzy się, stwierdzi że nic nie jedzie i przejdzie. Ta biegnąca mama - a gdyby jej dziecko upadło? Gdyby jakiś kierowca nie wyhamował? Naprawdę się zastanawiam czasami, gdzie ci ludzie mają mózg. |
|
|
|
#3999 |
|
Konto usunięte
|
Ja nigdy, ale to nigdy nie ryzykuje. I co z tego, skoro dzisiaj kierowca na swoim czerwonym, a moim zielonym mi wjechał na pasy... Tak, ze ja oprócz uwazania na światła i tak sie jeszcze milion razy rozgladam.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4000 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4001 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
#4002 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Ja przechodzę na czerwonym ( i sama i z dzieckiem), gdy nic nie jedzie.
|
|
|
#4003 |
|
Konto usunięte
|
:O ja nigdy w życiu. Gdyby coś sie stało, nie wybaczylabym sobie tego. Zawsze czekam na zielone, jak jestem z wózkiem, sama to jeszcze czasami przebiegne, ale z Młodym nigdy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4004 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#4005 | |
|
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48201306]:O ja nigdy w życiu. Gdyby coś sie stało, nie wybaczylabym sobie tego. Zawsze czekam na zielone, jak jestem z wózkiem, sama to jeszcze czasami przebiegne, ale z Młodym nigdy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Przebieganie jest akurat mniej bezpieczne niż przechodzenie. ![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
Moje dzieci o tym wiedzą, same przez ulicę nie przechodzą. Mało tego rozumieją, że w Polsce funkcjonują inne przypisy. Gdy swego czasu byli na wakacjach stosowali się do tego bezbłednie. Nie rozumiem problemu.
|
|
|
#4006 | |
|
Konto usunięte
|
No ale mimo wszystko jestem sama i odpowiadam za siebie. Jak odpowiadam za dziecko, nigdy tak nie robię.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4007 |
|
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48201416]No ale mimo wszystko jestem sama i odpowiadam za siebie. Jak odpowiadam za dziecko, nigdy tak nie robię.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- No to mogłaś od razu napisać, że u Was funkcjonuje inne prawo. Po co w takim razie sygnalizacja świetlna, skoro i tak można przechodzić na czerwonym?[/QUOTE] Sygnalizacja świetla jest po to, by ludzie byli bardziej bezpieczni ![]() Różnica jest taka, ze ieszy może orzystać ze swojego drowwego rozsądku, i gdy jest na drodze pusto może przejść bez ryzyka otrzymania mandatu. Oczywiście, gdy jadą pojazdy to piesi powinni stosować się do sygnalizacji. I ten system się sprawdza.
|
|
#4008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie zmienia to faktu, że np. w Warszawie ludzie (uogólniam) nie potrafią używać mózgu jeśli chodzi o bezpieczeństwo na drodze. Mam dość bliską osobę, która pracuje w tramwajach jako motorniczy. Mówi że codziennie przynajmniej od kilku do kilkunastu osób mogłoby wylądować albo w szpitalu albo w grobie gdyby ta osoba nie myślała za tych ludzi. Wystarczy pomnożyć tę wartość razy wszystkie tramwaje jeżdżące na raz po Warszawie i mamy niezłą sumkę. I jeśli ktoś mi powie, że taka praca i na tym to polega to go wyśmieję. Obowiązkiem jest szybkie reagowanie i zachowanie szczególnej ostrożności, a nie zgadywanie czy dana osoba przebiegnie na czerwonym czy nie. A niestety trzeba, bo przeważnie w tych sytuacjach, o których mi opowiada, sama szybka reakcja niewiele by dała. Trzeba zacząć reagować zanim taki człowiek w ogóle sam podejmie decyzję, że przebiegnie. Ludzie często nie zdają sobie sprawy, że to są maszyny ważące kilkadziesiąt ton, które mogą wpaść w poślizg (tak, tramwaj też), gdzie może się stać cokolwiek nieoczekiwanego i takie przebieganie na czerwonym "bo mi się spieszy" jest po prostu szastaniem swoim (i nie tylko) zdrowiem i życiem. Dodam, że większość tych przebiegających/przechodzących na czerwonym czy po prostu ładujących się tuż przed tramwaj to kobiety z dziećmi samobieżnymi lub wózkami. I niesamowita większość ma jeszcze pretensję o to, że w ogóle taki tramwaj/autobus/samochód raczy jechać na swoim zielonym. Taka postawa "Ja idę z dzieckiem przecież! To WY macie uważać, nie ja!" Bywa też, ze dziecko się pyta takiej matki (w kabinie słychać) czemu przechodzą na czerwonym. Częste odpowiedzi to "Bo tramwaj się zatrzyma", "Bo zdążymy", "Bo się spieszymy". Serio? A skąd ona wie, że tramwaj się zatrzyma? Prowadziła kiedyś taką maszynę? Wie ile metrów tramwaj musi pokonać zanim się zatrzyma jadąc jedynie 30km/h? I skąd dziecko w takim razie ma wiedzieć kiedy to jest bezpieczne a kiedy nie, skoro sama matka tego nie wie, a tylko jej się tak wydaje? A jak zostanie taka obdzwoniona przez motorniczego (taki jest nakaz odgórny to dzwonienie, motorniczowie muszą często używać dzwonka własnie żeby przypominać się przechodniom, że tramwaje istnieją i jeżdżą) jeszcze dziecku mówi, że motorniczy to cham i burak. Samo nie wlepianie mandatów za przejście na czerwonym NIC by nie zmieniło pod tym względem. Czekam na gromy.
|
|
#4009 |
|
Konto usunięte
|
Czemu gromy, ja się tam zgadzam. Znałam kiedyś motorniczego i mówił dokładnie to samo.
|
|
|
|
#4010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2014-09-19 o 14:57 |
|
|
|
|
#4011 |
|
Zakorzeniona
|
Rozumiem. Niemniej, niezależnie od prawa, nie ryzykowałabym zdrowym rozsądkiem dziecka, bo z tym różnie bywa. Wolałabym, żeby miało wpojone, że na czerwonym się nigdy nie przechodzi i kropka, a nawet na czerwonym trzeba się rozejrzeć. Ja jako dorosła osoba mogę nawet salta na ulicy robić i co najwyżej mandat dostanę, ale mając obok dziecko w życiu bym nie ryzykowała. Uważam, że żadne czerwone światło nie świeci się godzinę, żeby nie można było tych kilku sekund czy minut zaczekać.
|
|
|
|
#4012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widziałam nigdy czegoś takiego. Totalni bezmózgowcy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4014 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja widuje za to coś gorszego. Wysuwanie wozka do przodu na jezdnię, by wymusić hamowanie samochodu. .. kilka razy to widziałam, i w koncu raz sie zatrzymałam i powiedzialam matce parę słów.
|
|
#4015 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Z drugiej strony są miasta, gdzie sygnalizacji nie ma w ogóle i dziecko musi się nauczyć szczególnie dobrze oceniać sytuację na drodze, bo światło mu tego nie pokaże.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2014-09-19 o 16:45 |
|
|
|
#4016 |
|
Zakorzeniona
|
Ja widziałam setki razy na swoim osiedlu. Jest ulica jednopasmowa i przy chodniku miejsca parkingowe. Wielokrotnie widziałam wózek wysuwający się zza samochodu, a za nim mamusia czy dziecko. Często to nawet nie było na pasach! Ja wiem, że wózek zawsze idzie przodem, ale ja w życiu bym nie wystawiła wózka na ulicę, nawet na pasy, nie mając pełnej widoczności (a zza samochodu się jej nie ma) i bez pewności, że kierowcy mnie widzą. Kretyństwo.
|
|
|
|
#4017 |
|
zuy mod
|
Chcialam to samo pisac. Hurr durr, bo nie bedzie umialo ocenic!!! To trzeba tego nauczyc. Na zielonym tez trzeba sie rozgladac.
|
|
#4018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I żeby nie było: wiem, że pod samochód można wpaść wszędzie, niezależnie od okoliczności - ale po co stwarzać sobie (i własnym dzieciom) dodatkową szansę na bycie potrąconym?
|
|
#4019 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
u mnie jest takie przejście: ruch samochodowy przed dane przejście jest wyłączony światłami, samochody mają czerwone, piesi mają czerwone -nikt nie jedzie, nikt nie idzie światło dla pieszych na moment zmienia się na zielone - idąc sama, idąc szybko (bo szybko chodzę) nie zdążę przejść na zielonym po drodze do szkoły też jest przejście: na zakręcie, przy sklepach i za krzakami jeżdżę samochodem i wiem, że człowieka wychodzącego z tych krzaków na pasy nie widać, a wyjeżdżając spod sklepu nie da się nie wjechać na sąsiedni pas - głupotą byłoby wysyłanie dzieci na to przejście normalnie przechodzą koło śmietnika, gdzie pieszy widzi samochód a kierowca widzi pieszego |
|
|
|
|
#4020 |
|
Konto usunięte
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;48204964]właśnie oplułam monitor
[/QUOTE] No tak, bo przecież światła są zrobione Tobie na złość
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

Mam ochotę krzyczeć, to będę krzyczała, mam ochotę tłuc po rękach, to będę tłukła. No nie panuję nad sobą and deal with it ! 

Nie wiesz, że dzieci i ryby głosu nie mają? (moje 'ulubione' przysłowie)