Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 cz.XIV - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku
Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 1 3,23%
Glowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! 12 38,71%
Nasze maluchy biegają i skaczą, a mamy się ciągle za głowę łapią 0 0%
Jemy już wszystko, mamy pełno siły, spokojne chwile już się skończyły! 3 9,68%
Nasze dzieci nie są już małe, to już roczniaki są wspaniałe 0 0%
Wszystkie dzieci roczek mają , teraz drugi zaczynają. 3 9,68%
Za nami pierwsze urodzinki, wszyscy mamy uśmiechnięte minki. 1 3,23%
Każdy "roczniak" rośnie zdrowo, zachowuje się wzorowo. 0 0%
Już po pierwszych urodzinach. Drugi roczek się zaczyna. 3 9,68%
Wszystkie chodzą i gadają , nasze dzieci roczek mają. 2 6,45%
Uśmiechnięte , rozkrzyczane to roczniaki ukochane. 4 12,90%
Pierwszy roczek minął kolorowo, drugi zaczyna się przebojowo. 2 6,45%
Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-23, 09:21   #1021
angelikada
Wtajemniczenie

Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c

Cytat:
Napisane przez dodinha Pokaż wiadomość
Dzień dobry!!Mam dość!!!!!!Czy to spanie się kiedyś polepszy???!!!!W nocy milion pobudek,stekanie,płacz przez sen i już panna obudzona na dobre.I jak ja mam funkcjonować ja się pytam???A do pracy trzeba iść:banghead::banghead::b anghead:

Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
to jak było już lepiej to może to ząbki ? współczuje bardzo ja znowu kwitne w martwym punkcie bo moje dziecko śpi od jakiegoś czasu z nami i wiem ze to moja wina... ale kiedy ja biore chce żeby usnela i ze ja odloze to mi jakos nie idzie :/ bo usypiam no i mam już teraz problem :/

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Ewacia optymistka
Tego mi było trzeba

A adi narkoman jakiś czy co???
Mój ulubieniec stacza się?

Ja mam dola jak stad do texasu. Po urodzinowy dol gigant. Chyba jeszcze nigdy mi tak smutno nie było. A raczej przykro

Maciej w nocy stal się szakalem. Łeb mi pęka. Chyba wyniesiemy się do drugiego pokoju. Mały cala noc się wierci, kręci, kopie, kweka. Dziś obudził się tylko raz na jedzenie ale i tak cala noc nie spalismy bo młody wędruje po łóżku, pokrzykuje, kweka. No masakra;(
dlaczego ?

i współczuje nocek.. Maciek z Wami śpi ? bo właśnie moja Lena od kilku nocy z nami śpi i wedruje jakby nie wiem co jej się sniło zawsze jak się budze to głowe ma gdzie my nogi

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
Ewacia optymistka
Tego mi było trzeba

Ja mam dola jak stad do texasu. Po urodzinowy dol gigant. Chyba jeszcze nigdy mi tak smutno nie było. A raczej przykro

Maciej w nocy stal się szakalem. Łeb mi pęka. Chyba wyniesiemy się do drugiego pokoju. Mały cala noc się wierci, kręci, kopie, kweka. Dziś obudził się tylko raz na jedzenie ale i tak cala noc nie spalismy bo młody wędruje po łóżku, pokrzykuje, kweka. No masakra;(
dlaczego ?

i współczuje nocek.. Maciek z Wami śpi ? bo właśnie moja Lena od kilku nocy z nami śpi i wedruje jakby nie wiem co jej się sniło zawsze jak się budze to głowe ma gdzie my nogi
Stary 2014-09-23, 09:22   #1022
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c

niewyspanym Mamusiom życzę pysznych kawusi które postawią Was na nogi

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 09:24   #1023
your Angel
czyli Endżi

Dziewczyny, serdecznie współczuję ciężkich nocek

Ja miałam dziś taką na własne życzenie, bo Julo spał ślicznie. Przeczytałam artykuł zalinkowany przez Tassię, poryczałam się i spać nie mogłam Strasznie diabolicznie było o tych żłobkach, tragedia, zryło mi to banię.
Stary 2014-09-23, 09:30   #1024
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość

mi wczoraj sebek wariowal i nie chciał spac mimo że adi zasnął w 5 min ...zaczelam sie irytowac po czym wyciągnęlam z łóżeczka wytłukłam przez jakies 15 min poządnie i poszedł grzecznie nyny

co mu zrobiłaś
Stary 2014-09-23, 09:31   #1025
papalinka83
Zakorzenienie

Hejo Witam się w gronie osób po ciężkiej nocy, a Ola wygląda na równie niewyspaną, ziewa cały czas i zaraz idę ją kłaść, jak się uda i jadę do pracy zanieść L4, bo macierzyński mi się skończył w czwartek Więc pewnie się napiję dobrej kawy i pogadam z koleżankami na poprawę humoru

Ewacia Twój optymizm jest zaraźliwy naprawdę

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
STO LAT, STO LAT DLA MALUCHÓW
I gratulacje dla "tortowych" Mam

Ewcia, pisałam już, ze uwielbiam Adiego?
BTW. racuchy, ale z jabłkami tez bym wszamała

Papalinko brawo za tygrysa i ząbek
A co to za wierszyk?
Żuk zaczął mi mówić dudu... i za chiny ludowe nie wiem skąd to dudu wziął, no bo przecie nie z Sapkowskiego

CDN... chyba...

Aha, Jaśko załapał bidon z rurką - po drugim zaciągnięciu - dumna jestem z niego
Jest taki zbiorek Urszuli Kozłowskiej Wierszyki z zoo i tam jest o zwierzątkach różnych, bardzo fajne wierszyki, chyba kupiłam kiedyś carrefourze. Co do dudu to kto wie, co Jaśko czyta, jak nikt nie patrzy

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 09:38   #1026
angelikada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Dobra, melduję, że żyję, ale ledwo... pobudka o 4.30

A w ogóle hardkorowy lekko weekend był, bo Młody w niedzielę zagorączkował sobie powyżej 39, tak z doopy, bo w sobotę wieczorem byliśmy u pediatry i wszystko było ok
To znaczy mniej więcej, bo okazało się, że chociaż z gardłem i nosem lepiej, to coś się w uchu zaczyna
No więc Bartek w panikę, Młody w histerię, a ja w lekki stupor, a potem tel. do kochanego znajomego pediatry i wizyta domowa. Skończyło się na uspokojeniu całej naszej trójki, że jeśli ucho się zaczyna, to tak może być, ibuprofen mam dawać, siki zebrać i obserwować...
Wczoraj sikać nie chciał rano w ogóle, więc nie oddaliśmy, nasikał dzisiaj na wizycie u ortopedy
Z kolei ortopedzie nie podoba się Jaśkowa stopa, ale mi się nie podoba ortopeda, który załatwia wizytę w 5 minut (od wejścia do wyjścia z rozebraniem dziecka), więc znowu będzie trzeba znajomego ładnie poprosić - tym razem ortopedę

Poza tym okazało się, że najtańsze salonowe Roomstery są w Wieliczce, ale i tak trzeba czekać 3 miesiące, więc musimy kupić fotelik, który pasuje i do Fabii i do Roomstera. Taki - montowany tyłem - jest tylko jeden, czyli Axido... gdyby chodziło tylko o Roomstera, to w grę wchodziło by jeszcze kilka innych, zdecydowanie tańszych, a tak znowu doopa

Aha, do tego mam okres, migrenę i LEJE

Z pozytywów kupiłam sobie kieckę na wesele za 5 zł, a Bartkowi świetną kurtkę za 400... i gdzie tu sprawiedliwość
Dobra, próbuje nadrabiać...

Pracę? Szefową? Ogólnie system...
poka kiece

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

[QUOTE=vea7;48247805]
STO LAT, STO LAT DLA MALUCHÓW
I gratulacje dla "tortowych" Mam

Ewcia, pisałam już, ze uwielbiam Adiego?
BTW. racuchy, ale z jabłkami tez bym wszamała

Papalinko brawo za tygrysa i ząbek
A co to za wierszyk?
Żuk zaczął mi mówić dudu... i za chiny ludowe nie wiem skąd to dudu wziął, no bo przecie nie z Sapkowskiego

Matal, duuużo zdrówka

Lula... kołysanka mega
Nam Pani w podstawówce na zielonej szkole śpiewała o krakowiance, co jej głowę ścięli, bo nie chciała jakiegoś tam księcia, ale miała się nie martwić, bo aniołowie jej śpiewali, że "Twoja dusza jest w niebie"

MadziaOOO kciuki mocne za dwie kreski

Brydzia, u mnie na komary za zimno, ale latem naklejałam na łóżeczko plastry Mosbito (czy jakoś tak) i Jaska nie żarły

grogulku, dziękuję za pamięć i zainteresowanie Jak Jaśko napisałam wyżej - w tej chwili odsypia pobudkę, temperatury na szczęście

CDN... chyba...

Aha, Jaśko załapał bidon z rurką - po drugim zaciągnięciu - dumna jestem z niego [/QUOT]
moja wczoraj tez załapała ale wieczorem już z bidonu nie chciała wody :P

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
sebek tez wędruje po łóżku

mój tż nic nie słyszy chyb aże już jest straszny ryk....i tka o to taki stan nastaje jak mi dłuo scodzi z robiebniem butli bo chciałam wczesniej oszukać woda ale ale...jeste jeszcze większy ryk i histeria jak tz wstanie do sebcia w nocy w tym czasie i mimo że wyciąga o z łóżeczka/ nie wiem po co/ to jest jeszcze większa histeria, dopiero jak ja go przejmuje to jest cisza
osttanio zarządziłam że tz przejmuje nocki i ma go karmić /ja zrobie butle/ żeby sie przyzwyczaił do niego i co /.... i doopa tz olal sprawe juz pzy karmieniu po kąpieli ...nie i koniec

mi wczoraj sebek wariowal i nie chciał spac mimo że adi zasnął w 5 min ...zaczelam sie irytowac po czym wyciągnęlam z łóżeczka wytłukłam przez jakies 15 min poządnie i poszedł grzecznie nyny

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

ja własnei byłam pod drzewem i przyniosłam kilka ...zmyje podłoge póki sebek spi i biore sie do roboty
to ja mojemu powiedziałam ze jednej nocy w weekend wstaje on jak co do leny bo ja chce się raz w tygodniu wyspać bez wstawania! pierwszy raz jak on wstawał to się dziwnie na niego patrzyla :P jednej nocy ja szłam jej zreobic butle i mówie Lenka zostaniesz z tatusiem ja ide butle zrobić to wdrapała się na mnie przytuliła i dupa musiała isc ze mną po mlecko no a w ostatni weekend już mu odpuściłam bo miał mega tydzień wracał poznoi wcześnie wstawał to go oszedzilam ale w ten weekend się nie dam
Stary 2014-09-23, 09:39   #1027
Larysa88
Zakorzenienie

Mam pytanie jakie papcie kapcie dla naszych dzieci są dobre /fajne? Musi mieć ola buciki bo w skarpetkach się ślizga i mamy zimne płytki wiec stopy ma też zimne mimo tych skarpetek. Zakładam befado narazie ale nie wiem czy one takie fajne po domu. Coś bardziej miękkiego bym chciała. Kiedyś w Pepco widziałam takie jakieś króliczki różowe ale czy w takim typie mogą chodzić?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-23, 09:46   #1028
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Bardzo Wam współczuję takich nocy

U Leosia choroba sie rozkręca bo od rana kaszle. Pierwszy raz sie to dzieje. A ja jak na złość fotelik prałam bo byl zwymiotowany no i nie umiem go ubrać sama. Dlatego do lekarza dopiero na 17.20 i po pracy tz to założy. Myślałam ze to od zębów ale jednak cos gorszego sie przyplatalo. Do tego ma jeszcze gorączkę i nie chce NIC jeść

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 09:46   #1029
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Dziewczyny, serdecznie współczuję ciężkich nocek

Ja miałam dziś taką na własne życzenie, bo Julo spał ślicznie. Przeczytałam artykuł zalinkowany przez Tassię, poryczałam się i spać nie mogłam Strasznie diabolicznie było o tych żłobkach, tragedia, zryło mi to banię.
az tak?
wrzucc prosz tego linka bo czytalam z fona i przegapilam

powiem Ci ze ja nie ejstem do konca zadoolona z pan w grupie Alka w zlobku ale w innych sa mega PAnie, jakos musimy dac rade do lutego pozniej przejdzie do zlobka na moim podworku gdzie i ja chodzilam
zaraz przezytam ten link ale blagam Ciebie wyluzuj i przestan o tym myslec, tke jest zycie, ni ekazdy ma tak ze moze zostac z dzieckiem i musimy sobie radzic, w zlobkach tez sa cudowne panie fajne dzieciaczki zabawa kolory itd
jakos nie widze bym miala zryta psychike czy zachwiana itd a chodizlam do zlobka bodajze od 8 mscy

Aleksander

Edytowane przez Lolaaaaaaa88
Czas edycji: 2014-09-23 o 09:47
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 09:48   #1030
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
co mu zrobiłaś
wytłukłam czyli wytarmosiłam/ wybawiłam /wygilgałam itp no wysmialismy sie oboje w głos az pyśki miał czerwone
Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
Mam pytanie jakie papcie kapcie dla naszych dzieci są dobre /fajne? Musi mieć ola buciki bo w skarpetkach się ślizga i mamy zimne płytki wiec stopy ma też zimne mimo tych skarpetek. Zakładam befado narazie ale nie wiem czy one takie fajne po domu. Coś bardziej miękkiego bym chciała. Kiedyś w Pepco widziałam takie jakieś króliczki różowe ale czy w takim typie mogą chodzić?
jak bardzo zimno to ubieram sebkowi grube skarpetki a na to cienkie z abs

a i weźcie z tym adim bo mi już głupio pokręcone dziecko mam ciekawe jaki sebuś będzie bo jak podobny do adriana to będe mieć cyrk w domu

Edytowane przez ewacia85
Czas edycji: 2014-09-23 o 09:49
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 10:00   #1031
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Jest taki zbiorek Urszuli Kozłowskiej Wierszyki z zoo i tam jest o zwierzątkach różnych, bardzo fajne wierszyki, chyba kupiłam kiedyś carrefourze. Co do dudu to kto wie, co Jaśko czyta, jak nikt nie patrzy
Dziękuję za namiary
Wiesz co, ostatnio jak nie patrzyłam, to dorwał się do mojego "Pana Lodowego Ogrodu"... ale próbował pożreć, a nie czytać

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
poka kiece

moja wczoraj tez załapała ale wieczorem już z bidonu nie chciała wody :P
Pokażę jak wyschnie, ale nic szczególnego - czerwona bombka - tyle, ze fajnie brzuch maskuje, no i cycki mi się zmieściły

Żuk jak zatrybił, tak pije
A najbardziej mu się podoba, że można rurkę zamknąć

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
Jaśko lata w skarpetach z ABS - grubych albo cienkich.
Fajnie tez mu się biega w skarpetach z H&M - oni to nazywają mokasyny - takimi ze skórzaną podeszwą

Cytat:
Napisane przez Lolaaaaaaa88 Pokaż wiadomość
az tak?

powiem Ci ze ja nie ejstem do konca zadoolona z pan w grupie Alka w zlobku ale w innych sa mega PAnie, jakos musimy dac rade do lutego pozniej przejdzie do zlobka na moim podworku gdzie i ja chodzilam
zaraz przezytam ten link ale blagam Ciebie wyluzuj i przestan o tym myslec, tke jest zycie, ni ekazdy ma tak ze moze zostac z dzieckiem i musimy sobie radzic, w zlobkach tez sa cudowne panie fajne dzieciaczki zabawa kolory itd
jakos nie widze bym miala zryta psychike czy zachwiana itd a chodizlam do zlobka bodajze od 8 mscy
Ja od 4

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-23, 10:03   #1032
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Endzi przeczytalam tylko pierwsza strone tego artykulu
dlatego ze nie chce sie stresowac
nie jestem psychologiem nie robie badan
jestem sklonna w nie uwierzyc
ale coz innego mam zrobic?
takie artykuly sa po to by nas uswiadamiac i ok super
ale co robi pastwo?
zmusza mlode matki do wlasnie takiej sytuacji, ze musze oddac te dzieci do zlobk a i isc do pracy bo inaczej ich dzieci nie beda mialy co jesc
taka jest sytuacja u mnie np.
nie ma zadnej pomocy socjalnej, ja dostaje 77 zl i od tego roku juz ich dostawac najprawdopodobniej nie bede bo juz w tamtym roku byly wielkie łaski ze mam to dostac i becikowe
chcialabym moc byc z synkiem do tego 3 roku zycia... ale nie moge sobei na to pozwolic a ten arykul spowoduje tylko to ze poczuje sie jak matka bez serca

Aleksander
Stary 2014-09-23, 10:05   #1033
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
az tak?

http://www.iumw.pl/wiez-kontra-zlobki.html

Te teorie psychologiczne mniej więcej znam (jestem po socjo, psychologię i pedagogikę miałam zawsze przede wszystkim pod kątem społecznym), ale autorka mocno dowaliła do pieca skrajnymi przykładami.

Ja mam problem, bo nie wiem co robić. Pracy chcę przede wszystkim ze względu na to, że potrzebuję w końcu zajęcia żeby się rozwinąć, wyjść do ludzi, wykorzystać moje umiejętności, które są wetknięte w najbardziej zakurzony kąt.

Ten artykuł strasznie mocno mnie dotknął, bo uświadomił mi przy okazji, że moi rodzice strasznie, strasznie dali dupy a ja najbardziej na świecie chciałabym dać Julkowi wszystko co najlepsze.

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2014-09-23 o 10:08
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 10:12   #1034
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Ewacia optymistka
Tego mi było trzeba

Polecam wyniesienie się do drugiego pokoju, wtedy wstajesz kiedy płacze. chce jeść/ potrzebuję smoka. A nie, że nie śpisz, bo Maciej się wierci.
U nas oprócz paru nocek do kitu, jest naprawdę lepiej, jak śpimy osobno.

Co sie stało, że Ci przykro ?

Współczuję nocek, u nas ok, ale ja poszłam spać o 23, a wstałam o 4.20 także super. A po południu znów do pracy.

Uciekam robić dla księcia zupe, a dla drugiego spagetti.

Powiem Wam, że ja mam ostatnio taki power, że ahhh.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 10:15   #1035
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Endzi przeczytalam tylko pierwsza strone tego artykulu
dlatego ze nie chce sie stresowac
nie jestem psychologiem nie robie badan
jestem sklonna w nie uwierzyc
ale coz innego mam zrobic?
takie artykuly sa po to by nas uswiadamiac i ok super
ale co robi pastwo?
zmusza mlode matki do wlasnie takiej sytuacji, ze musze oddac te dzieci do zlobk a i isc do pracy bo inaczej ich dzieci nie beda mialy co jesc
taka jest sytuacja u mnie np.
nie ma zadnej pomocy socjalnej, ja dostaje 77 zl i od tego roku juz ich dostawac najprawdopodobniej nie bede bo juz w tamtym roku byly wielkie łaski ze mam to dostac i becikowe
chcialabym moc byc z synkiem do tego 3 roku zycia... ale nie moge sobei na to pozwolic a ten arykul spowoduje tylko to ze poczuje sie jak matka bez serca
Lola, pewnie lepiej że nie przeczytałaś, bo tam dalej jest taki hardkor, że na samo wspomnienie ryczę (przykład jak to matki zostawiały rutynowo na czas porodu starsze dziecko w żłobku na 8 dni i nikt go nie odbierał ani nie odwiedzał, tatuś tylko w progu pomachał).

Okrutne jest to "uświadamianie" kiedy człowiek jest zmuszony zarobkować, być aktywnym zawodowo. Podaje się przykład jak to w Czechach jest opcja żeby dostawać odczuwalną kasę od państwa do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. I ja się pytam co z tego, bo interesują mnie konstruktywne pomysły a nie kłapanie dziobem "bo inni mają lepiej". Mamy do tych Czech wyjechać? Bo rządu na 4 letni urlop macierzyński nie namówimy.

Poczułam się jak śmieć krzywdzący własne dziecko przez to że chciałabym wrócić do pracy

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość

Powiem Wam, że ja mam ostatnio taki power, że ahhh.
Rany, bez kitu, jesteś hardkorem

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2014-09-23 o 10:13
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 10:18   #1036
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:

Te teorie psychologiczne mniej więcej znam (jestem po socjo, psychologię i pedagogikę miałam zawsze przede wszystkim pod kątem społecznym), ale autorka mocno dowaliła do pieca skrajnymi przykładami.

Ja mam problem, bo nie wiem co robić. Pracy chcę przede wszystkim ze względu na to, że potrzebuję w końcu zajęcia żeby się rozwinąć, wyjść do ludzi, wykorzystać moje umiejętności, które są wetknięte w najbardziej zakurzony kąt.

Ten artykuł strasznie mocno mnie dotknął, bo uświadomił mi przy okazji, że moi rodzice strasznie, strasznie dali dupy a ja najbardziej na świecie chciałabym dać Julkowi wszystko co najlepsze.
ciezki temat, kurde sama chcialam dosyc drastycznnie teraz zmienic swoje zycie i wg tego artukulu to chyba zabilabym emocjoalnie swoje dziecko

czasami jednak wyjscia innego nie ma

u ciebie chodzi tez o cos waznego, bo z drugiej strony niespelniona ieszzesliwa mama to tez nic dobrego dla dziecka
a chyba nie masz wolnego zawodu i ie mozesz tak lawirowac zajeciami by zawsze byl z kims bliskim i z toba?
niestety wg mnie pwoinnismy patrzec na to pod innym katem bo sie psychcznie zajedziemy

Aleksander
Stary 2014-09-23, 10:21   #1037
passion80
Zakorzenienie

Angel Ja, szczerze mówiąc, nie przeczytałam do konca

W temacie, zaczynamy od poniedziałku

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Lola chodzilas do zlobka? Jak Twoje relacje z rodzicami?

Ja juz tego nie czytam. Wiem tyle, ze na maksa musimy poświęcić Jej czasu jak będzie z nami.

Stary 2014-09-23, 10:22   #1038
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Lola, pewnie lepiej że nie przeczytałaś, bo tam dalej jest taki hardkor, że na samo wspomnienie ryczę (przykład jak to matki zostawiały rutynowo na czas porodu starsze dziecko w żłobku na 8 dni i nikt go nie odbierał ani nie odwiedzał, tatuś tylko w progu pomachał).

Okrutne jest to "uświadamianie" kiedy człowiek jest zmuszony zarobkować, być aktywnym zawodowo. Podaje się przykład jak to w Czechach jest opcja żeby dostawać odczuwalną kasę od państwa do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. I ja się pytam co z tego, bo interesują mnie konstruktywne pomysły a nie kłapanie dziobem "bo inni mają lepiej". Mamy do tych Czech wyjechać? Bo rządu na 4 letni urlop macierzyński nie namówimy.

Poczułam się jak śmieć krzywdzący własne dziecko przez to że chciałabym wrócić do pracy

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Rany, bez kitu, jesteś hardkorem
to juz jakis dramat...
nie wiem po co takie przyklady sa podane , wiekszosc normalnych ludzi chce oddac dziecko do zlobka, nie , nie chce, tylko musi oddac bo musi zarabiac a nie bo idzie na porod czy na kawke z kolezanka

z tymi Czechami to neiglupi pomysl powiem ci, juz od dluzszego czasu slysze bardzo dobr eopinie o czechach no ale ja jestem obiezyswiat i ja bym wszedzie pojechala ,a wiem ze sa ludzi co by chciali porostu zyc w polsce normalnie....

Aleksander
Stary 2014-09-23, 10:23   #1039
inwersja
dryfuję słowami

Larysa, a Ola skarpetki z ABSami nosi?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-23, 10:25   #1040
vea7
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz co, rzeczywiście w artykule jest sporo skrajnych przykładów - może dlatego, że na takich najłatwiej pokazać i uświadomić problem.
Natomiast warto pamiętać, ze kazda teoria - jak sama nazwa wskazuje - jest tylko teorią Szczegolnie w psychologii i socjologii trzeba baaardzo uważać i pamiętać, że jednak każdy człowiek (w tym i Dzieć) jest indywidualnością i jako taki może "bimbać" na teorie. I to co w wypadku jednej osoby sie sprawdzi, w przypadku drugiej może zadziałać zupełnie inaczej.
Co więcej na szczęście kształtuje nas tak wiele czynników, że jedne można kompensować innymi. A do tego dochodzą własne cechy charakteru, temperament, odporność, etc...
Nie demonizowałabym wpływu żłobka, a nawet jeśli, to oznacza to dla mnie tyle, że skoro dziecko chodzi do żłobka, spędza czas beze mnie, to tym bardziej i tym więcej czasu i uczucia muszę mu poświecić, kiedy jesteśmy razem. Tym mocniej i bardziej o relacje zadbać... a i tak nigdy nie będzie gwarancji, że wszystko zrobię dobrze

Myślę, że w tej (i każdej innej) dyskusji warto zachować zdrowy rozsądek. Fajnie, że ten artykuł się pojawił, dobrze też, że wzbudził wątpliwości, bo to świadczy o tym, że podchodzimy do informacji krytycznie. Jeśli się do tego doda obserwacje Malucha, własny "nos" czytaj intuicję, a na końcu konieczność (czyli to co muszę, a nie chcę...), wyjdzie nam jakaś wypadkowa.

Przeczytałam, znam zagrożenia, ale i tak muszę Młodego do żłobka wysłać - od nowego roku niestety na "pełny etat" czyli codziennie 9 godzin... To jest to, co muszę i kropka. Natomiast teraz i potem poświęcam mu jak najwięcej czasu tak, żeby jak najlepszą więź zbudować. I mam nadzieję, że to zaprocentuje w przyszłości fajną, zdrową relacją matka - syn

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 10:26   #1041
passion80
Zakorzenienie

A do tego artykuł co ostatnio Kaśka wrzucił a na fb o cc i nie kp. W skrócie to moje dziecko będzie nieudacznikiem życiowym. Do Tego Od Razu PO Porodzie NIE Było Kontaktu Skóra Do Skóry.
Weźcie. Chyba powinnam się powiesić a moje dziecko od razu pod opiekę psychiatry.

Stary 2014-09-23, 10:28   #1042
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
Angel Ja, szczerze mówiąc, nie przeczytałam do konca

W temacie, zaczynamy od poniedziałku

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Lola chodzilas do zlobka? Jak Twoje relacje z rodzicami?

Ja juz tego nie czytam. Wiem tyle, ze na maksa musimy poświęcić Jej czasu jak będzie z nami.

z ojcem ok, ale on z nami nie mieszkal od 5 rou zycia mojego, caaly czas jakis zal mam wiec rewelki nie mam, bardzo na luzie

a z mama sa super, tylko moja mama jest bardzo silna osobowoscia i ciezki charakterek, wiec spiecia sa

zycie jest ciezkie, kocham swojego syna najmocniej na swiecie, swira mam na jego punkcie
ale tez staram sie ptarzec realnie i tyle, jakos dac rade musimy
reszta czasu jak jest w domu poswiecona jest jemu

Aleksander

Edytowane przez Lolaaaaaaa88
Czas edycji: 2014-09-23 o 10:40
Stary 2014-09-23, 10:31   #1043
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
A do tego artykuł co ostatnio Kaśka wrzucił a na fb o cc i nie kp. W skrócie to moje dziecko będzie nieudacznikiem życiowym. Do Tego Od Razu PO Porodzie NIE Było Kontaktu Skóra Do Skóry.
Weźcie. Chyba powinnam się powiesić a moje dziecko od razu pod opiekę psychiatry.

jaki artukul? ja nic nie wiem
Stary 2014-09-23, 10:33   #1044
misia332
Zakorzenienie

Ja pierdzielę, zaczynam się czuć masakrycznie źle, że Korn chodzi do żłobka, żebym ja mogła chwilkę odpocząć. Ale wczoraj podglądałam go przez okno, to się bawił i śmiał.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 10:33   #1045
dirtymagic85
Zadomowienie

Cytat:

Endżi mnie też trochę ten artykuł dotknął, ale uważam, że dobrze, uświadomiłam sobie kilka rzeczy, to nie jest łatwe, ale prawdziwe, a uświadomienie sobie pewnych kwestii to juz krok w stronę poprawy. Znaczy się nie amienimy tego jak nas rodzice wychowali, ja też widzę, że moja mama miała mega pod górkę od dzieciństwa, a to wszystko zarzutowało na jej życie, na mnie, na braci, a ja niechcący pewne postawy mogę niechcący powielać, bo taki schemat znam z autopsji.
Lola taka prawda, państwo w niczym nam nie pomaga, ale zamiatanie problemu pod dywan, bo i tak nie ma się innego wyjścia nie jest dobre chyba, jako matki wydaje mi się musimy mieć świadomość róznych zagrożeń, zwłaszcza, ze nie mamy zbyt wiele możliwości rozwiązań... może ja po prostu za bardzo przezywam swoja sytuację, może powinnam bardziej wyluzować, bo i tak musze do pracy i tak, ale wewnętrznie tego nie ogarniam...
dirtymagic85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 10:38   #1046
passion80
Zakorzenienie

Inwersja na fb było.

Stary 2014-09-23, 10:42   #1047
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

ja nie zamiatam problemu pod dywan
zreszta niewazne kazdy robi jak uwaza
wiadomo ze mam rozne przemyslenia itd ale musze sobie z tym dac rady
niestety mam jeszcze ine problemu w zyciu i jakbym wszystko tak brala do siebie to bym skoczyla z mostu

czasami czuje jakbym zyla w innym swiecie niz wiekszosc z was.

Aleksander
Stary 2014-09-23, 10:45   #1048
dirtymagic85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
jaki artukul? ja nic nie wiem
ja też nie wiem, bo nie mam tego całego fejsa passion u mnie tak samo, byłyśmy w sytuacji, na którą nie miałyśmy wpływu, zostało nam odebrane i dzieciom to, co jest bardzo ważne, ale ze względów ważniejszych, zdrowotnych, życiowych, kurczę, wiem, że kontakt z dzieckiem zaraz po urodzeniu jest mega ważny, że dla dziecka lepszy jest poród sn niz cc, ale ja nic nie mogłam zrobić....najważniejsze było dla mnie by potem w miarę możliwości kontakt bym jak największy...trudny start miała Lilcia kiedy matki przystawiały swoje dzieci do cyców i z nimi spały ja gapiłam się w sufit i czekałam aż będę mogła pójść do mojej małej z odciągniętym niestety mlekiem, wyciągnąć z inkubatora i przytulić to biedne maleństwo, które przez tyle godzin, dni, tygodni było skazane na rozłąkę....JA SIĘ Z TYM CHYBA NIGDY NIE POGODZĘ, ZNOWU BECZĘ, JAK O TYM MYŚLĘ

podobno dla mam, które mają wcześniaki ich dzieci są wiecznym cudem, bo same wiedzą jak trudną drogę musiały przejść, ile trudności pokonać. Każde gramy na plus każdego dnia, nowe umiejętności, pozytywne wizyty kontrolne u lekarzy, dobre wyniki badań itd... dla mnie nie ma dzielniejszej istoty niż moja córka...nie wiem, jakoś mi hormony buzują, stąd ten nudny dla was pewnie mój wywów, ale dobrze czasem coś z siebie wyrzucić...
Stary 2014-09-23, 10:48   #1049
passion80
Zakorzenienie

Dirty ja miałam swoje dziecko na rękach pierwszy raz po tygodni;(

A wiesz, że i b tak usłyszałam, że się nie nameczylam? Bo nie rodziłam sn.

Biorę się za robotę bo mnie zaraz szlag trafi

Stary 2014-09-23, 10:49   #1050
dirtymagic85
Zadomowienie

Cytat:
ja nie zamiatam problemu pod dywan
zreszta niewazne kazdy robi jak uwaza
wiadomo ze mam rozne przemyslenia itd ale musze sobie z tym dac rady
niestety mam jeszcze ine problemu w zyciu i jakbym wszystko tak brala do siebie to bym skoczyla z mostu

czasami czuje jakbym zyla w innym swiecie niz wiekszosc z was.
Lolcia z tym zamiataniem to nie był żaden przytyk, tylko jakby moje wyrażenie zdania, z reszta ja generalnie w więkoszości kwestii mam identyczne zdanie do twojego tu na forum, a sytuację faktycznie masz ciężką, dla mnie już jesteś hiroł
i jesteś mega dojrzała jak dla mnie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości