Mamusie sierpniowe 2014 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy 3 9,09%
Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe 5 15,15%
Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują 4 12,12%
Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy 1 3,03%
Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 24 72,73%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-24, 13:15   #1591
zVenus
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie sierpniowe 2014

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
U nas obiad, kluski, ziemniaki, mięsa, surówki..,tort, ciasta, owoce, kawa, herbata itp. Zimna płyta ;sałatki, ryby, swojskie szynki, kiełbasy, mięsa, jakieś zakaski a później coś ciepłego, jeszcze nie wiem co,ale nic za wiele bo na obfita kolacje nikt nie będzie miał ochoty .. Może żurek, bogracz lub flaczki. To już moja mama ustali bo ja i tak tego nie będę jadła.
U nas będzie ok 25-30 osób wiec pewnie posiedza dłużej.

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Chudniesz, dlatego ci się robią. Ja nie miałam w ciąży ani śladu rozstępów, a jak brzuch i boczki zaczęły spadać to po bokach mam malutkie rozstępy
mi sie cos na piersiach pojawiaja..chyba mala za bardzo ssie
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 13:22   #1592
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
u mnie było tak:

msza o 18!
wróciliśmy o 19 i byl obiad - rosół + drugie -ziemniaki, mięsa, surówki
na stole sałatki i wędliny i sery
a koło 23-24 były krokiety z barszczem, które nawiasem mówiąc juz mało kto jadł...

a impreza była w domu, bardzo kameralna bo tylko na 12 osób

zalezy jaka rodzina, bo są ludzie którzy długo się "goszczą" i lubią zjeść a są tacy, jak u mnie, że zjedzą co się im poda, wypija jakaś kawę i do domu o 1-2 idą.
U mnie niestety lubią sobie pojesc, jak robiłam z mama listę zakupów to się za głowę zlapalam (takie ilości) współczuję jej jak ona robi święta co roku

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
mi sie cos na piersiach pojawiaja..chyba mala za bardzo ssie
Tez się zastanawiam czy piersi nie smarować.

A tak wogole to mam puste cycki od rana,takich miękkich Jeszxze nie miałam. Mały płacze, denerwuje się bo chyba faktycznie nic tam nie ma. Wczoraj odciagalam mleko i właśnie je podgrzewam. Nie rozumiem co się mogło z nimi stać hmm

Ile może stać mleko w lodówce?
Stary 2014-09-24, 13:31   #1593
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie niestety lubią sobie pojesc, jak robiłam z mama listę zakupów to się za głowę zlapalam (takie ilości) współczuję jej jak ona robi święta co roku

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Tez się zastanawiam czy piersi nie smarować.

A tak wogole to mam puste cycki od rana,takich miękkich Jeszxze nie miałam. Mały płacze, denerwuje się bo chyba faktycznie nic tam nie ma. Wczoraj odciagalam mleko i właśnie je podgrzewam. Nie rozumiem co się mogło z nimi stać hmm

3-4dni
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 14:18   #1594
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak ubieracie maluchy w taka pogode?

Ja wczoraj zalozylam malej body z dlugim rekawem, polspiochy i na to pajacyk taki polarowy... No i wiadomo czapa i kocyk nie za lekko? Bo moja mama przezywa ze ja za cienko ubieram
Niby slonce swieci ale jest chlodno i strasznie wieje...

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

eeee..
ja załozyłam body z krótkim, bluzeczke bawełniana z długim i bluze dresową, dzinsy, bez czapki i bez kocyka
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 14:22   #1595
kasiuulad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Coz to za zart!!! Wypraszam sobie.... Nie biore takiej opcji pod uwage, bo po pierwsze mam juz wszystkie dzieci w domu, a po drugie nie moge zajsc w ciaze, bo jestem po cesarce i moglabym stracic zycie gdyby pekla mi macica...
no ja jestem po 3 cieciach....no i bylo teraz ciężko i powiedzieli ze odradzają kolejna ciaze no i oczywiście nie planuje ale nie ma 100%skutecznej metody..a co jak się zdarzy wpadka? Każą usunąć?a może mam zyc w celibacie?
może doradzisz jakas metodę bo ja nie wiem...

no i potwierdzam ze w Norwegii sa tanie pampersy, brat mi przywozi i
wychodzi ok 33gr za sztukę a u nas nawet w promocji ponad 55gr
kasiuulad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 14:30   #1596
kasia_ruda
Zakorzenienie

White Cafe, Anius ja robię tak, że godzinę przed wyjściem wyciągam Małego z łóżeczka, karmię, przewijam, przebierać i jedziemy do przychodni, najczęściej zasypia mi już w windzie. Ostatnio jak chodziliśmy się ważyć, to po prostu zachodziłam tam w czasie spaceru, tak było najlepiej, bo się nie budził wcale.

A i mój syn waży 4300. I mierzy 60 cm. Urodził się 3100 i 55 cm, w pt będzie miał 4 tygodnie.

Edytowane przez kasia_ruda
Czas edycji: 2014-09-24 o 14:31
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 14:36   #1597
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
White Cafe, Anius ja robię tak, że godzinę przed wyjściem wyciągam Małego z łóżeczka, karmię, przewijam, przebierać i jedziemy do przychodni, najczęściej zasypia mi już w windzie. Ostatnio jak chodziliśmy się ważyć, to po prostu zachodziłam tam w czasie spaceru, tak było najlepiej, bo się nie budził wcale.

A i mój syn waży 4300. I mierzy 60 cm. Urodził się 3100 i 55 cm, w pt będzie miał 4 tygodnie.
Duży chłopak
Ciekawe ile moja kluseczka waży i mierzy..
Stary 2014-09-24, 14:42   #1598
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

moze zwykły kryzys laktacyjny?
Stary 2014-09-24, 14:43   #1599
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Duży chłopak
Ciekawe ile moja kluseczka waży i mierzy..
W przychodni w każdej chwili możesz iść i ci ją zważą. A mierzyliśmy sami.
Stary 2014-09-24, 14:47   #1600
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
eeee..
ja załozyłam body z krótkim, bluzeczke bawełniana z długim i bluze dresową, dzinsy, bez czapki i bez kocyka
U mnie był dzisiaj bodziak z długim, gruby polarowy dres z kapturem i koc.
Kiedy trzeba wpiac klapę od wózka? Bo robi się wietrznie, ona jest na wiatr czy na deszcz? Dużo daje ciepła?

Cytat:

Ja duzo wcześniej ogarniam siebie tak, żeby potem założyć tylko buty i kurtkę i na godzinę przed wyjściem ogarniam młodego, tzn karmienie pielucha, trochę ponosic ubrać i na miasto.

Jak wy to robicie, ze wam mierzą dzieci? U mnie jest tylko waga i obwód glowy. A jak to robią? To sobie zmierze sama

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 14:57   #1601
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Kiedy trzeba wpiac klapę od wózka? Bo robi się wietrznie, ona jest na wiatr czy na deszcz? Dużo daje ciepła?

Ja duzo wcześniej ogarniam siebie tak, żeby potem założyć tylko buty i kurtkę i na godzinę przed wyjściem ogarniam młodego, tzn karmienie pielucha, trochę ponosic ubrać i na miasto.

Jak wy to robicie, ze wam mierzą dzieci? U mnie jest tylko waga i obwód glowy. A jak to robią? To sobie zmierze sama

co do klapy, to nie ma obowiazku zakladania , wg mie mozna załozyc np jak jest zimno a ma sie brzydki kocyk , a tak serio to nie wiem, ja nawet zadnych kocykow czy rozkow nie uzywam do wózka, tylko ubieram dziecko w odpowiednia ilosc warstw i wrzucam luzem do wózka. kocyk woze w koszu na wypadek np. nagłego załamania pogody.

klapa to moze na deszcz czy snieg, zeby kocyka nie zmoczyc?

co do moerzenia to mi powiedziano ze takich małych dzieci sie nie rozprostowywuje bo to moze szkodzic na stawy w zwiazku z czym sie nie mierzy. na oko mozna zmierzyc w domu na przewijaku,dosunac przewijak do sciany i zaznaczyc sobie przy wyprostowanej nodze dokad siega i zmierzyc metrem
Stary 2014-09-24, 15:00   #1602
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

U mnie tak wieje ze nie ma szans na wyjscie bez kocyka czy czapki

Polly u Was chyba duzo cieplej jest

Halinka ja wepne dopiero pozna jesienia/ zima chyba... Teraz jak jeszcze sloneczko swieci to chyba mogloby byc za duszno w srodku

zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 15:03   #1603
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
U mnie tak wieje ze nie ma szans na wyjscie bez kocyka czy czapki

Polly u Was chyba duzo cieplej jest

Halinka ja wepne dopiero pozna jesienia/ zima chyba... Teraz jak jeszcze sloneczko swieci to chyba mogloby byc za duszno w srodku

faktycznie, nie wieje u nas, a stopni było chyba 14
Stary 2014-09-24, 15:07   #1604
Aisog1987
Rozeznanie

My dziś idziemy się szczepić Oby tylko Lenka nie zrobiła dużo hałasu

Cytat:
Napisane przez nagiAkt Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie menu planujecie na chrzciny lub jakie mialyscie? My chrzcimy w tą niedzielę, msza jest o 12 i wypada zrobić jakis obiad,mama chce oprócz tego robic jeszcze drugie cieple danie po jakims czasie. Wydaje mi się ze jest to zbędne, bo ludzi bedzie malo no i beda salatki, ciasta, wedliny
Co do chrzcin to my zamierzaliśmy chrzcić w sobote po południu, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na 12 października tj. niedziela (Lenka wtedy będzie miała równe 2 miesiące). U mnie w kościele nie ma tzw mszy chrzcielnej tylko każdy chrzci po mszy, żeby z dzieckiem nie stać całą godzine i nie czekac, więc msza kończy się o 12 i zaraz potem będziemy chrzcić, więc ok 13 podamy 2 daniowy obiad, potem kawa, tort, ciasta, sałatki i wędliny i ja na tym bym poprzestała, ale tak samo jak u Ciebie moja mama upiera się aby było jeszcze jakieś gorące danie - ja jestem sceptycznie nastawiona do tego póki co, bo będę obiad zamawiać (katering). Dopytam przy zamówieniu czy biorą na chrzciny jeszcze gorące dania i co, i się wtedy zastanowie czy brać. A wszystkich będzie 16 osób - jeśli wszyscy raczą przyjść oczywiście
Stary 2014-09-24, 15:09   #1605
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:

Ja dziś wpięłam, żeby mu nie wiało, bo strasznie zimny wiatr był u nas.

A mierzyliśmy synka jak spał, tak jak w szpitalu to robią, miękki centymetr i od czubka głowy do pięt przyłożyliśmy.

Jak czytam, jak ubieracie dzieci to wychodzi, że ja mojego przegrzewam. Dzis miał bodziaka z długim rękawem, na to pajac, dresowe spodnie i kurtka z kapturem, a pod kapturem czapka. No i koc i klapa. Ale u nas były 2 stopnie rano. Ale w sumie nigdy nie był spocony, więc chyba mu odpowiada. A jeszcże miał na nogach trampki, moja mama mu na szydełku zrobiła.

Edytowane przez kasia_ruda
Czas edycji: 2014-09-24 o 15:11
Stary 2014-09-24, 15:15   #1606
Polly_
grozi wypollizowaniem

to ja zapytam- w czym śpia wasze dzieci? tzn na noc w jakie ubranko ubieracie?
Stary 2014-09-24, 15:15   #1607
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:

ja już wpinałam był zimny na buźce i rączki też miał chłodne, a potem był już cieplutki. Chyba to zależy od potrzeb, ja tam mam ją w koszyku i czasem sie zdarza że na spacerze ja zakładam i tyle , jak wydaje mi sie ze nastała taka potrzeba

Mnie chyba coś bierze, cały dzień boli mnie głowa, aż mi sie kręci...do tego brzuch....
Nie wiecie jakie przeciwbólowe mozna łykać ja sie karmi piersia????

zuken ja mojemu małemu zakładam body na długi rękaw, spodenki, skarpetki, i na to sweterek, bądź taka bluzę polarową, jak jest chłodniej to bluzę, oczywiście czapeczkę, na nia jeszcze zakładam kaptur, no i kocyk A tą klape zakładałam jak mały był cieniej ubrany, a ja czasem wracałam już pod wieczór ze spacerku, wiec było chłodniej zakupiłam ostatnio taki polarowy kombinezon i jak bedzie jeszcze chłodniej założę go
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 15:16   #1608
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez White Cafe Pokaż wiadomość
kurcze, tez sie wlasnie boje, ze akurat wtedy jak bedzie czas sie szykowac do lekarza to malemu zachce sie jesc, a czasami je i drzemie a co za tym idzie ani sie nie naje ani nie wyspi a kazde odstawienie od cyca konczy sie rykiem. czy tylko ja nie potrafie ogarnac swojego dziecioka? staram sie mu robic jak najdluzsze przerwy od jedzenia zeby poczul głód a cyce zeby byly pekate, zeby dopadl sie do nich jak dzik i najadł wreszcie porzadnie. jak nie spi to glownie siedzi przy cycu i drzemie...
nie jesteś sama ja też nie ogarniam swojego dziecka mam nadzieję, że z czasem się to zmieni.

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Coz to za zart!!! Wypraszam sobie.... Nie biore takiej opcji pod uwage, bo po pierwsze mam juz wszystkie dzieci w domu, a po drugie nie moge zajsc w ciaze, bo jestem po cesarce i moglabym stracic zycie gdyby pekla mi macica...
Jestem kolejny raz rozczarowala wizyta u lekarza... facet ewidentnie nie jest mistrzem konwersacji, a ja zadaje chyba za duzo pytan... poszukam innego specjalisty.

Z karmieniem piersia jest tak jak pisze patrycja19894! Jak dziecko placze, to czlowiek ma w nosie wstyd i karmi dziecko w kazdym miejscu (no moze z wyjatkiem kosciola czy cmentarza ) Bedac na wizycie z synkiem u endokrynologa, musialam karmic malego w zatloczonym korytarzu... brak slow.. juz mialam karmic na stojaco, ale jakas kobieta sie ulitowala i ustapila mi miejsca... Zdarzylo mi sie rowniez karmic kilka razy bedac na spacerze z dziecmi. Zakrylam sie pieluszka tetrowa i jazda z koksem
mi póki co to średnio wychodzi karmienie we własnym domu jak mam gości. Ostatnio zaczęłam wychodzić do innego pokoju, bo krępuje mnie to jak mi ktoś w cycki zagląda albo dziwi się, że mi mleko po bluzce leci jakaś dziwna chyba jestem albo jeszcze się nie przyzwyczaiłam do bycia matką karmiącą

Cytat:
Napisane przez nagiAkt Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie menu planujecie na chrzciny lub jakie mialyscie? My chrzcimy w tą niedzielę, msza jest o 12 i wypada zrobić jakis obiad,mama chce oprócz tego robic jeszcze drugie cieple danie po jakims czasie. Wydaje mi się ze jest to zbędne, bo ludzi bedzie malo no i beda salatki, ciasta, wedliny
my robimy w restauracji mojego taty i będzie ok.50 osób, które lubią zjeść, więc jedzenia będzie dużo. Po obiedzie jeszcze 2 dania ciepłe na pewno plus zimna płyta. Przy okazji robimy też 30tkę Tż, bo ma tego dnia chcę mu zamówić tort w kształcie gitary mam nadzieję,że któraś cukiernia się podejmie tego zadania

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
mi na szczęście po tej ciąży nie zrobił się ani jeden rozstęp. Ale mój brzuch i wisząca skóra mnie załamują
a mi w czasie ciąży nie pojawił się ani jeden rozstęp, a kilka dni po cesarce na brzuchu od razu kilka się zrobiło są okropne...

Cytat:
u mnie było tak:

msza o 18!
wróciliśmy o 19 i byl obiad - rosół + drugie -ziemniaki, mięsa, surówki
na stole sałatki i wędliny i sery
a koło 23-24 były krokiety z barszczem, które nawiasem mówiąc juz mało kto jadł...

a impreza była w domu, bardzo kameralna bo tylko na 12 osób

zalezy jaka rodzina, bo są ludzie którzy długo się "goszczą" i lubią zjeść a są tacy, jak u mnie, że zjedzą co się im poda, wypija jakaś kawę i do domu o 1-2 idą.
bardzo późna godzina jak na chrzest. U mnie by się to nie sprawdziło, bo ok.21 jestem wrakiem człowieka i padam po prostu my będziemy mieli o 11:30.

Cytat:

Ja wczoraj zalozylam malej body z dlugim rekawem, polspiochy i na to pajacyk taki polarowy... No i wiadomo czapa i kocyk nie za lekko? Bo moja mama przezywa ze ja za cienko ubieram
ja moją cieplej ubieram, jeszcze jedną warstwę więcej od Ciebie. Ale ona jeszcze malutka jest i wydaje mi się, że lubi jak jest jej cieplutko

Cytat:

Spróbuję jutro zrobić tak jak piszesz, zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce my jutro idziemy w sumie tylko po skierowanie na morfologię, ale mam nadzieję, że pani doktor chociaż zważy Hanię, bo jestem ciekawa ile waży. Czuję, że przybiera, bo coraz cięższą jest i kręgosłup mnie coraz bardziej boli od noszenia jej a Maksym ładnie przybiera i na długości sporo podrósł

Dziewczyny, moja Hania ma coraz więcej takich łusek we włoskach, tak jakby jej się skóra łuszczyła. To ta ciemieniucha może być?

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 15:17   #1609
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Ja dziś wpięłam, żeby mu nie wiało, bo strasznie zimny wiatr był u nas.

A mierzyliśmy synka jak spał, tak jak w szpitalu to robią, miękki centymetr i od czubka głowy do pięt przyłożyliśmy.

Jak czytam, jak ubieracie dzieci to wychodzi, że ja mojego przegrzewam. Dzis miał bodziaka z długim rękawem, na to pajac, dresowe spodnie i kurtka z kapturem, a pod kapturem czapka. No i koc i klapa. Ale u nas były 2 stopnie rano. Ale w sumie nigdy nie był spocony, więc chyba mu odpowiada. A jeszcże miał na nogach trampki, moja mama mu na szydełku zrobiła.
ale na 2 stopnie to dobrze był ubrany...
przy kilkunastu stopniach to bym skonczyłą na kurtce-bez koca i klapy...no bo pomysl-co mu dołozysz jak bedzie minus 15??? 8 koców?
Stary 2014-09-24, 15:20   #1610
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
mój w samym pajacyku, lub kaftanik +śpioszki. A przykrywam od samego poczatku kołderką, z tym że ja codziennie wietrze pokój wiec czasem jest chłodniej...

Mojemu małemu też raczej odpowiada jak go ubieram

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Cytat:
ale na 2 stopnie to dobrze był ubrany...
przy kilkunastu stopniach to bym skonczyłą na kurtce-bez koca i klapy...no bo pomysl-co mu dołozysz jak bedzie minus 15??? 8 koców?

ja zamienie koc na kołderkę do wózka i klapę to moze nie to samo co 8 koców
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 15:28   #1611
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Body z długim rękawem i półśpiochy, tak mi go najwygodniej przewijać. Np i kocykim przykrywam.
Stary 2014-09-24, 15:42   #1612
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:

ja podobnie ubieram, kaftanik, śpioch lub body i pajac, na to sweterek i cieply kocyk lub spiworek no i ta derka od wózka. u nas wieje.

Dałam dziś małemu espumisan bo sie tak prezyl i w nocy nie zrobil ani jednej kupki dop ok 12 w poludnie pierwsza kupka, chyba espumisan pomógł...

Nie napsiałam wcześniej:
DZIEWCZYNY ŚLICZNE DZIECIACZKI!!!

Zamówiłam sobie stanik z mitex (usztywniany) juz mam rozmiar 80 E!! przed ciaża miałam 75 C, ale rosną

Gosia - tak jak nigdy nie lubiłam czekolady - ZAZDROSZCZE NUTELLI!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 15:42   #1613
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Dzieki Wam:-* kurde to moze jednak troche za lekko ubieram... U nas mocno wieje, gdyby nie ten zimny wiatr to byloby super...
Dzisiaj mam zamiar ubrac body z dlugim rekawem, spodnie, skarpety i gruba bluze... Moze doloze jeszcze jedna warstwe?
A na nogi starcza same spodnie takie grubsze dresowe czy pod spod zakladacie na przyklad rajstopki?

Na noc to ja ubieram albo body i skarpetki/polspiochy zalezy czy jest cieplej czy zimniej albo ostatnio pajaca
No i zawsze w rozku...
Zastanawiam sie tylko bo mala juz mi z rozka wyrasta czym go zastapic... Te spiworki do mnie nie przemawiaja wcale... A kocyk czy kolderka beda zaraz rozkopane

zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 15:46   #1614
daisy dot
Rozeznanie

Chrzciny to dla mnie mega stres bo moi rodzice chcą skromne, a tżta rodzice chcą abysmy zaprosili nie wiadomo ile osób.
Ja sama nie wiem czego chcę, bo jak zaprosimy pradziadków jednych to trzeba i drugich no i trzecich - to u mnie trzeba bylo ich przenocować na co nie zgadza się moja mama czyli babcia.
No i chyba zrobimy w 2 dzień świąt ale niby fajnie by było jakby byli pradziadkowie. Ja bym chciała a moja mama nie, no i widziecie ona uważa że może mi tak dyktować kto ma przyjechać a kto nie...
Stary 2014-09-24, 15:46   #1615
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
mój w samym pajacyku, lub kaftanik +śpioszki. A przykrywam od samego poczatku kołderką, z tym że ja codziennie wietrze pokój wiec czasem jest chłodniej...

Mojemu małemu też raczej odpowiada jak go ubieram

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

ja zamienie koc na kołderkę do wózka i klapę to moze nie to samo co 8 koców
Ja kupiłam na jesień taki fajny kombinezon misiowy, dziś nie założyłam mu, bo za wcześnie, ale za jakiś tydzień pewnie w tym będziemy wychodzić. A na zimę mam do wyboru albo taki porządny gruby kombinezon, albo śpiworek do wózka z takim misiem w środku- dostałam od siostry, myślę, że na duże mrozy będzie jak znlazł.
Stary 2014-09-24, 15:48   #1616
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
W przychodni w każdej chwili możesz iść i ci ją zważą. A mierzyliśmy sami.
Moja przychodnia jest dziwna, na wizycie nawet główki nie zmierzyli. Więc nie wiem czy mogę iść i zważyć, szczególnie że u mnie się nie da tam iść, muszę jechać samochodem, bez sensu małą męczyć. Na 2.10 mam umowione szczepienia, ale się nie wybieram, a muszę teraz umówić do ortopedy i już mi przyjemnie na samą myśl jak mnie zaczną nękać. No ale może przy okazji ortopedy chociaż ją zważę.
Kiedy ogółem powinny się odbywać kontrolne wizyty u pediatry? To jest przy okazji szczepień tak?
Cytat:

Ja klapę zakładam od samego początku, ale to dlatego że mieszkam w lesie, jak idę środkiem drogi to i tak są drzewa nade mną przynajmniej z jednej strony i boję się robaków, kleszczy. Nie zakładam tylko jak jest b.ciepło i ciągle się tylko gapię czy nic jej tam nie wlatuje...

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
Dzieki Wam:-* kurde to moze jednak troche za lekko ubieram... U nas mocno wieje, gdyby nie ten zimny wiatr to byloby super...
Dzisiaj mam zamiar ubrac body z dlugim rekawem, spodnie, skarpety i gruba bluze... Moze doloze jeszcze jedna warstwe?
A na nogi starcza same spodnie takie grubsze dresowe czy pod spod zakladacie na przyklad rajstopki?

Na noc to ja ubieram albo body i skarpetki/polspiochy zalezy czy jest cieplej czy zimniej albo ostatnio pajaca
No i zawsze w rozku...
Zastanawiam sie tylko bo mala juz mi z rozka wyrasta czym go zastapic... Te spiworki do mnie nie przemawiaja wcale... A kocyk czy kolderka beda zaraz rozkopane

Ja zawijam w kocyk tak jak w rożek i tyle
Stary 2014-09-24, 15:51   #1617
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:

No i zawsze w rozku...

na noc zakładam pajaca ale pod to body. śpi też w rożku, a ponieważ te rożki co ja mam odkrywają klatę to przykrywam jeszcze cienkim kocykiem jakby tak zawijak rożek w kocyk - nie wiem czy rozumiecie :p
Zuken Twój rożek też takich rozchełstany?
Ja mam śpiworek ale mój jeszcze jest za malutki do niego - raz go wsadziłam na dwór w śpiworek i te szelki mu przysłaniały cały świat. Na szczęście Dorianek zasypia jak tylko wyjedziemy z garażu naszą limuzyną :p
Stary 2014-09-24, 15:56   #1618
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Body na długi rękaw i skarpy albo pajac i na to kocyk

h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-24, 16:01   #1619
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Body na długi rękaw i skarpy albo pajac i na to kocyk

Kurcze, moja śpi: body krótki rękaw, kaftanik, śpiochy albo pajac, czasem skarpetki, do tego zawinięta w kocyk, a jak dosypia u mnie to jeszcze przykryta moją kołdrą i tak jej chyba najlepiej.. ;-) ale i nas jest zimno! Od wczoraj dogrzewamy się grzejnikiem elektrycznym to już jest lepiej, ale wczoraj w dzień zanim mąż przyniósł ten piecyk to jej założyłam body krótki rękaw, pajacyk, na tp kaftanik i spodnie dresowe.. Dziś już tylko bodziak krótki i pajacyk, ale ogółem to zawsze jej patrzę na karczek i staram się to dostosować..
Stary 2014-09-24, 16:08   #1620
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Chrzciny to dla mnie mega stres bo moi rodzice chcą skromne, a tżta rodzice chcą abysmy zaprosili nie wiadomo ile osób.
Ja sama nie wiem czego chcę, bo jak zaprosimy pradziadków jednych to trzeba i drugich no i trzecich - to u mnie trzeba bylo ich przenocować na co nie zgadza się moja mama czyli babcia.
No i chyba zrobimy w 2 dzień świąt ale niby fajnie by było jakby byli pradziadkowie. Ja bym chciała a moja mama nie, no i widziecie ona uważa że może mi tak dyktować kto ma przyjechać a kto nie...

no ale pradziadkowie to najblizsza rodzina w prostej lini , ja bym sobie nie wyobrazała nie zaprosic na chrzciny prawnuak.
dziwi mnie ze sugerujesz sie tymkogo mama nie chce zaprosic , jesczze bym zrozumiala gdybycs kogos dodatkowego zaprosiła bo mamie by zalezało, ale nie zaprosic kogos bo mama nie chce ?

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

tak czytam o tych ubraniach waszych dzieci i dochodze do wniosku ze kasde dziecko i mama inne i nie ma sensu jakis sztywnych zasad stosowac..bo moja np spi w samym pajacyku na gołe ciało, w lecie spała w bodziaku z krótkim rękawem. do tego zawijam ja w rozek,głównie dlatego ze spi z nami i w rozku wiem ze mi sie nigdzie nie poturla
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości