Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-25, 12:02   #1591
Kateczka100
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Cześć dziewczyny

Troszkę mnie tutaj nie było, ale byliśmy z Piotrusiem na gościnnych występach u moich rodzicow, a potem u rodzicow TŻ. Chłopak jest tak wynoszony i wyprzytualny przez dziadków, ze cieżko go teraz przestawić, ale walczę, walczę Nie bedzie mi przeciez cały czas na rękach siedział.
Teraz śpi sobie na balkonie, wiec mam czas troche nadrobić

Witam nowe mamusie i te "stare"
BeautifulLie Staś uroczy bedzie czarował chłopak tymi wielkimi oczętami, oj bedzie ;-)

Tygrysek kiedy wylatujecie? Bądź dzielna, mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok. A z pakowaniem doskonale rozumiem, nienawidzę sie pakować Zdecydowanie szybciej idzie mi rozpakowywanie.
Co do wysypki nie pomogę, moze narazie nie ma co sie martwić, jak bedzie sie sytuacja powtarzać to wtedy skosultujesz ze specjalista
Cieszę sie, ze rehabilitacja przynosi efekty, a nadal chodzicie do w ramach pakietu z pracy?
Limonka czy byliście u neurologa w Enel-Medzie? U tej na S czy na T? Ta na S jest podobno mocno wyluzowana, natomiast ta na T zeschizowana na maxa, nie wiem co lepsze My chodzimy do tej na Te...
TynkaG a kiedy Emilka miała szczepionkę na WZWB? Niektórzy pediatrzy uważają, ze to efekt poszczepienny? U nas alt i ast tez mielismy podwyzszone, ale to dlatego, ze Piotruś dlugo miał zoltaczke
Margo bardzo mi przykro z powodu tej smutnej wieści Ja to nie moge o takich rzeczach czytać, bo mi sie zaraz płakać chce ;(( Ściskam mocno!
Thidien Adrainek słodziak jakich malo Dziewczyny maja racje, trzeba sie skupić na sobie i swojej rodzinie, choc domyślam sie, ze nie jest to latwe...

Jutro 26-ty, Piotrus bedzie miał 8 miesiecy dźwiga sie do siadania i pełza ;-) Według fizjoterapuetki powinien juz siedzieć, mam nadzieje, ze tak sie stanie zanim sie z nią znowu spotkamy

Aaa i współczuje powrotów do pracy, poki co o tym nie mysle, choc zbliża sie ten moment nieublagalnie

Postaram sie teraz częściej pisac, mam nadzieje, ze moj mały pełzacz mi na to pozwoli
Uściski i miłego dnia

Edytowane przez Kateczka100
Czas edycji: 2014-09-25 o 12:04
Kateczka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 12:58   #1592
BeautifulLie
Zadomowienie

Limonka ja w większości ufam intuicji i rozsądkowi tak jest chyba najlepiej

Dziękuję za miłe słowa o Stasiu :-*
Tak czytam i widzę że nie tylko u mnie dziecko jest zmierzle :-/ budzą się może wasze dzieci w nocy albo w czasie drzemki z wrzaskiem i trzesacymi rączkami? Mój tak ma z 2tyg i nie wiem czy to wina jego zaburzeń czy norma u niemowląt o.O

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Tygrysku jeśli sytuacja się powtarza to może porozmawiaj z pediatra :|
BeautifulLie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 13:18   #1593
elgie
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny
Limonko zdjęcia ze chrzcin mogę wstawić, ale muszę je najpierw dostać od siostry myślę, że koło weekendu będę miała. Oczywiście jak będzie co pokazać
Martyna Ty robisz w słoiczkach obiadki? Długo pasteryzujesz później?
thidien współczuję sytuacji w domu, oby Twoi rodzice szybko zrozumieli, że Twój dom to Twoje zasady i się do tego dostosowali. A Adrianek słodki
ag zdrówka życzę!! Ja bym też wychodziła na spacery o ile jest ładna pogoda
olakola za postępy Juli
tasia ja mam wkładkę do wózka z lamillou taką w sowy http://www.lamillou.com/shop/strolle...e-sowy-zielony zamawiałam niedawno i też dużego wyboru nie było
virginia dla Natalki też dużo zdrówka życzę!! Oby ten katar wreszcie odpuścił i poprawił się apetyt U nas po śliwce kupka była ciemniejsza niż zwykle
alwa ja planuję dać kukurydzę taką z kolby co do czapki ja zakładam od kilku dni bo już chłodniej się zrobiło
beautifullife witaj śliczny Twój Staś
koziemleko dużo siły w powrocie do pracy życzę
Tynka trzymam kciuki, żeby kolejne wyniki badań były w normie I oby Emilka się szybko naprawiła
Kateczka Super że podróże się udały. Gratuluję nowych umiejętności Piotrusia No i wszystkiego najlepszego na jutrzejszą ośmiomiesięcznicę
Tygrysku super że po rehabilitacji jest poprawa Trzymam kciuki, żeby pakowanie poszło szybko i bezboleśnie

Mój tz od poniedziałku bierze urlop na dwa tygodnie Planujemy wyjechać na 5 dni nad morze, a potem do rodziny tz. Oby tylko pogoda dopisała
Jutro chcę podać Krzysiowi żółtko. Czytałam, że powinno się podawać pół żółtka co drugi dzień. Ale ile czasu? Czy to też jest jakaś ekspozycja jak z glutenem?
Jak Wy radzicie sobie z mięskiem? Porcja na dzień to 10 gram- gotujecie tylko te 10 gram, czy gotujecie więcej i mrozicie/przechowujecie na następny dzień? Jak już się poda mięsko to potem codziennie się podaje? Jestem zupełnie zielona w tym temacie
elgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 13:26   #1594
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Przez jakiś czas będę rzadziej tu zaglądać, bo od przyszłego tygodnia idę do pracy
chyba współczuję, ja póki c nei wyobrażam sobie powrotu do pracy
Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość

Mój Skarbuś (jedno z przyjęcia po Chrzcie, ajj kiedy to było ):
Pozwolisz że sobie wydrukuję zdjęcie i postawie z ramce obok łóżeczka. Paulinka jak go zobaczyła od razu przestała płakać :

My po tragicznej nocy. przed północą po kilkakrotnych próbach usypiania, które kończyły się płaczem po 10 minutach wzięłam mała do swojego łóżka, zasnęła ale i tak ze 3 razy się jeszcze budziła. Rano tylko czekałam aż tata się obudzi i ją weźmie i odespałam. Ale i tak marudna jest. Po dzisiejszej nocce odechciewa mi się drugiego dziecka. Aż strach pomyśleć co by było jakby tak codziennie było
Teściowa o 8 rano dzwoniła, i znów nieedawno, mam nadzieję że nie chce zrobić niespodzianki i przyjechać bo nie odebrała jak oddzwaniałam
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 13:34   #1595
Juliette25
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki.
Nie odzywam się bo kompletnie jakoś nie potrafię się wbić w ten wątek
Piszecie tyle, że nie jestem w stanie wszystkiego nadrobić

olakola - - widzisz? Mówiłam, że ma taką chwilową 'zawieszkę' - brawa dla Julci

My aktualnie odstawiliśmy pokarmy stałe (gluten i marchewkę - bo tylko to udało mi się wprowadzić) - Mały dostał uczulenia i nie bardzo wiem po czym. Wydaje mi się, że to nie po pokarmach stałych, ale żeby być 100 % pewnym, muszę zacząć wszystko od nowa.
Ma zogniskowane plamy na policzkach i brodzie. Podejrzewam witaminy (cebionmulti) - dziś ich już w ogóle nie podałam.

Ponadto mój syn wymaga 100 % uwagi przez cały dzień

Smarrita - współczuję, u nas też czasem tak bywa - może dzisiejszej nocy już będzie okej. Oby

BeautifulLife - Staś jest piękny

A ja mam do was pytanie odnośnie koloru oczy waszych pociech. Zmieniły się już na takie jakie być powinny? Mój syn ma takie ciemne, granatowe, wpadające trochę w szare. My z tż-tem mamy piwne, najbliżsi z rodziny też, więc skąd u niego taki kolor?

Edytowane przez Juliette25
Czas edycji: 2014-09-25 o 13:39
Juliette25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 13:55   #1596
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój Skarbuś (jedno z przyjęcia po Chrzcie, ajj kiedy to było ):

Załącznik 5798952

Załącznik 5798953

Załącznik 5798961
Witaj znowu!
co prawda i ja się tu teraz udzielam baardzo rzadko, ale podczytuję i nieraz o Tobie myślałam, jak Ci się ułożyło z tym "fantastycznym" byłym po narodzinach Stasia bo pamiętam tą sytuację przed świętami BN.

Stasiu ma cudowne oczka i takie piękne rzesy

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
marchew+pietruszka+ziemni ak+brokuł albo bez marchewki,
albo kalafior z brokułem. Do wszystkiego oczywiście mięsko

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

nie wiem co się z moim dzieckiem dzieje, ale nie chce pic mleka- zupki tak, kaszka tak, deserki tak mleko bee. Pociągnie i ryk
W dodatku chyba przyzwyczaiła się do zasypiania w naszym łóżku i w łóżeczku też jest ryk, leży i drze się ale co tam niech się drze aż zaśnie. W ogóle nawet w południe nie chce w łóżeczku leżec
Wiem cos o tym, mój syn też wcześnie odstawił mleko. Wciskałam mu przez sen butlę o ile się dało - doszło do tego, ze się cieszyłam z nocnych karmień, bo wtedy mleko pił ale pediatra mnie uspokajała, że o ile je kaszki mleczne to jest ok. I jakoś wyrósł bez tego mleka tyle, że jak się zbuntował to był nieco starszy, miał 9 m-cy

Za to moja córa śpi z nami od początku, tylko czasem drzemki dzienne ma w kołysce i to bardzo rzadko, bo przed spaniem cycka się na leżąco i już jej nie przenoszę. Teraz mąż ma złozyc łóżeczko i pomału chciałabym ją odkładać, zobaczymy co z tego wyjdzie

Margo straszne co piszesz

Edytowane przez bebe97
Czas edycji: 2014-09-25 o 13:58
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 14:06   #1597
BeautifulLie
Zadomowienie

Smaritta o jej :$ słodko! Oczywiście :-D a pociesze cie ze u mnie to prawie codzienna norma z placzem :-/

Bebe jedynie się dogadalismy w sprawie np prezentów na inne tematy on nie chce rozmawiać :-/ ogólnie jakieś 2mc jest spokojnie jak przyjdzie. Dzięki że pytasz :-*
BeautifulLie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 14:11   #1598
olakola
Zadomowienie

w czechach wycofali serię Infanrix Hexa , bo zmarło dziecko ( po 3ciej dawce) LINK
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 15:08   #1599
filupka
Rozeznanie

Witajcie. Kilka dni mnie tu nie było bo mam wizytę babci z mężem. ..zostają do jutra a nie są latwi

Thidien ja bym była zainteresowana ergo baby nosidlem. Daj znać proszę na priv ; p

Byliśmy wczoraj znowu na basenie. Opiszę nowe ćwiczenia wieczorkiem.

Dziś wprowadzilam Emilowi szpinak....po obiedzie wyglądał jak mały Shreck

Ktoś pytał jak gotuję mięsko. Więc ja zawsze gotuję porcję na dwa dni. Tak mam pomrozone kawałki mięsa.

Reszta wieczorem bo nie mam teraz czasu.

Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 16:49   #1600
karalalalajna
Raczkowanie

Cześć

Jak Wy to robicie, że macie czas na cytowanie i odpisywanie tak często? Ja ledwo daję radę nadrobić czytanie tego, co piszecie... Może się wyrobię

Fajnie czytać, jak Wasze dzieciaczki robią postępy Ale że niektóre dzieci już siadają to jestem w szoku! Oliwierowi jeszcze daleko do tego. A wygląda na to, że najpierw zacznie raczkować, a dopiero potem siadać, a zawsze mi się wydawało, że powinno być na odwrót. Chociaż to może nie jest w ogóle istotne.

Odnośnie jedzenia to ostatnie dwa obiadki były hitem - aż musiałam Małemu Głodomorowi dokładkę dawać Chyba tego nie ma na pierwszej stronie, więc napiszę:
- dynia+marchewka+por+ryż (tak ładnie pachniało, że sama bym zjadła )
- cukinia+marchewka+kasza jaglana

O, już słyszę, że się Oli budzi, więc to tyle jeśli chodzi o pisanie...

Miłego wieczoru wszystkim
karalalalajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 19:20   #1601
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Sorki, że się za bardzo nie odnoszę, ale mnie jakoś stres zżera przed tą podróżą. Jestem w całkowitej rozsypce i nie wiem jak się pakować. Bo albo dziecko śpi i trzeba być cicho, albo nie śpi i trzeba się nim zajmować
Wyjazd na pewno będzie udany! Z reguły to my, dorośli, niepotrzebnie się stresujemy, a nasze maluchy znoszą podróże niespodziewanie dobrze.
Mam nadzieję, że pakowanie już ogarnięte.
Bawcie się dobrze i odpoczywajcie!

Cytat:
Dziś też rehabilitacja i młoda w końcu się troszkę wyprostowała. Pytanie czy to czas czy ćwiczenia sprawiły. Dostała też nowy plaster. W kolorach flagi brytyjskiej.
Bardzo się cieszę, że rehabilitacja przynosi efekty!
Odnośnie uczulenia nie pomogę, bo na czym jak na czym, ale na alergiach nie znam się zupełnie.

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
Czy brokuła i kalafiora też gotowałyście na parze, blendowalyście i do zamrazarki? Można zamrażać? chyba tak w bo w mrożonkach jest!
Oba warzywa zrobiłam dokładnie tak jak napisałaś

Cytat:
U nas jeszcze kiepsko bo badaniu krwi- alat i aspat ponad normę dwukrotnie, musimy powtorzyc za 2 tyg. Nie wiem co to może być, bo mala zdrowa. Jak nie chodziłam do lekarza przez pierwsze 3 miesiące, tylko na szcepienia, to teraz wszedzie nas pełno
Trzymam kciuki za wyniki badań i w ogóle za wszystkie wyniki Emilki!
Rzeczywiście pojawiło się Wam naraz kilka problemów, ale jestem pewna, że to nic poważnego i ze wszystkim sobie poradzicie

Cytat:
mam ostatnio jakis kryzys macierzński- za dużo tego- problemy z jedzeniem, zasypainiem, żłobek za chwilę, psycholog mówi że ona taki typ przytulasny i ze sie martwi jak to będzie w tym żłobku, jeszcze nie teście wkurzają - załamać się można, a ja taki typ że się zawsze wszystkim mega przejmuje. Wyżaliłam się - może cos to da. Idę zjeść nafaszerowany chemią budyn i mykamy na spacer
Myślę, że każda z nas miewa kryzysy i to zupełnie normalne. Nie jesteśmy robotami i miewamy gorsze chwile, zwłaszcza, gdy wszystko jest nie tak jak być powinno. Jednak jesteśmy silnymi babkami, radzimy sobie z kłopotami i idziemy do przodu
Najważniejsze, że mamy nasze dzieci. Pomyślcie ile par ma w dzisiejszych czasach problemy z zajściem w ciążę. Niech marudzą, mają muchy w nosie, nie chcą spać, ale najważniejsze, że SĄ.
A wygadać się czasem trzeba, żeby się zrobiło lżej na sercu

Cytat:
Napisane przez Kateczka100 Pokaż wiadomość
Limonka czy byliście u neurologa w Enel-Medzie? U tej na S czy na T? Ta na S jest podobno mocno wyluzowana, natomiast ta na T zeschizowana na maxa, nie wiem co lepsze My chodzimy do tej na Te...
My do tej na S. Nie polecam. Na kontrolną wizytę na pewno pójdziemy do tej drugiej. Jak ją oceniasz?

Cytat:
Jutro 26-ty, Piotrus bedzie miał 8 miesiecy dźwiga sie do siadania i pełza ;-) Według fizjoterapuetki powinien juz siedzieć, mam nadzieje, ze tak sie stanie zanim sie z nią znowu spotkamy
To ja już dziś życzę Piotrusiowi wszystkiego najlepszego!

Cytat:
Napisane przez elgie Pokaż wiadomość
Mój tz od poniedziałku bierze urlop na dwa tygodnie Planujemy wyjechać na 5 dni nad morze, a potem do rodziny tz. Oby tylko pogoda dopisała
Bawcie się dobrze! Życzę udanego wypoczynku i jak najwięcej słońca!

Cytat:
Jak Wy radzicie sobie z mięskiem? Porcja na dzień to 10 gram- gotujecie tylko te 10 gram, czy gotujecie więcej i mrozicie/przechowujecie na następny dzień? Jak już się poda mięsko to potem codziennie się podaje? Jestem zupełnie zielona w tym temacie
Dokładnie o to samo miałam zapytać

Cytat:
Napisane przez Juliette25 Pokaż wiadomość
My aktualnie odstawiliśmy pokarmy stałe (gluten i marchewkę - bo tylko to udało mi się wprowadzić) - Mały dostał uczulenia i nie bardzo wiem po czym. Wydaje mi się, że to nie po pokarmach stałych, ale żeby być 100 % pewnym, muszę zacząć wszystko od nowa.
Ma zogniskowane plamy na policzkach i brodzie. Podejrzewam witaminy (cebionmulti) - dziś ich już w ogóle nie podałam.
Mam nadzieję, że jak najszybciej uda Wam się rozprawić z uczuleniem

Cytat:
A ja mam do was pytanie
Cytat:
odnośnie koloru oczy waszych pociech. Zmieniły się już na takie jakie być powinny? Mój syn ma takie ciemne, granatowe, wpadające trochę w szare. My z tż-tem mamy piwne, najbliżsi z rodziny też, więc skąd u niego taki kolor?
Emilka ma niebieskie. Też nikt z nas nie ma pomysłu po kim.

Cytat:
Napisane przez karalalalajna Pokaż wiadomość
Jak Wy to robicie, że macie czas na cytowanie i odpisywanie tak często? Ja ledwo daję radę nadrobić czytanie tego, co piszecie... Może się wyrobię
Ja najczęściej korzystam z komputera, czyli również piszę na wizażu, gdy Emilka bawi się na podłodze zabawkami. Staram się ją uczyć, że jest czas na wspólną zabawę, ale czasem też musi się pobawić sama. Drzemki też można wykorzystać albo na sprzątanie albo na nadrabianie wizażu- kwestia priorytetów

Cytat:
Fajnie czytać, jak Wasze dzieciaczki robią postępy Ale że niektóre dzieci już siadają to jestem w szoku! Oliwierowi jeszcze daleko do tego. A wygląda na to, że najpierw zacznie raczkować, a dopiero potem siadać, a zawsze mi się wydawało, że powinno być na odwrót. Chociaż to może nie jest w ogóle istotne.
Czytałam, że są nawet dzieci, które najpierw zaczynają stawać przy meblach i dopiero z tej pozycji zaczynają siadać.
Jak widać w rozwoju dzieci nie ma żadnych reguł

Cytat:
Odnośnie jedzenia to ostatnie dwa obiadki były hitem - aż musiałam Małemu Głodomorowi dokładkę dawać Chyba tego nie ma na pierwszej stronie, więc napiszę:
Jak robisz ryż i kaszę? Gotujesz z warzywami i blendujesz? Wychodzą w miarę gładkie czy jest dużo grudek?

Napisałabym dzisiaj coś o zachowaniu mojej córki, ale boję się, że reguła "nie chwal dziecka swego..." jest wciąż aktualna
Niech mi będzie wolno tylko napisać, że wieczorem (gdy z reguły jest już trochę zmęczona i marudna) śmiała się i dokazywała tak, że podobno u sąsiadów było słychać
A przypomnę, że mieszkamy w domu jednorodzinnym!

Katar też wyraźnie się zmniejszył. Nie wiem czy to kwestia czasu czy nowych kropelek, ale poprawa jest ogromna.
Stary 2014-09-25, 20:20   #1602
virginia
Zakorzenienie

Dziewczyny ja do Was po radę
Dziś Natala zrobiła 3 kupki ale dalej brzydkie a co gorsze wyskoczyły jej na policzkach takie małe pryszczyki a ja gdzieś na necie wyczytałam, że jak są zatwardzenia/takie kupki i wysypka to niedobrze. Jak wiecie w zw. z tym, że Natala w dzień konsekwentnie odmawia mleka staram się wcisnąć je w innej postaci - kaszek, kleików ale te znów są ryżowe a ryż przecież niedobrze na zatwardzenia , już nie wiem co mam jej podawać .
Z nowości w zasadzie nic takiego nie było co najwyżej ta śliwka ale jej dodawałam 2-3łyżeczki do kaszek/kleików - czy to ona mogła tak uczulić?
Ja coraz bardziej podejrzewam alergię bo i ten niekończący się katar i wieczne problemy z jedzeniem, teraz wysypka...
Niektórzy mi tłumaczą, że te kupki to nic takiego bo raz że zaglutowana, dwa że jedzenie bardziej treściwe i niby nie ma aż tak bardzo twardego brzuszka i chyba jej nie boli bo nie płacze (jeśli już to chyba bardziej ze zmęczenia/jak chce spać) ale już sama nie wiem a jutro piątek, w weekend wiadomo w razie co byłby problem - iść z nią jutro do pediatry czy nie?
Mam czasem podobne odczucia jak Tynka... Pomyśleć, że są mamy które po prostu dają dzieciom cyca/butlę, 5 min i po sprawie, i dodatkowo mam do siebie pretensje, że nie KP (choć przecież nie ze swojego wyboru) bo może wtedy nie byłoby tych problemów....
Wyżaliłam się, ech....
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 21:09   #1603
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Dziś Natala zrobiła 3 kupki ale dalej brzydkie a co gorsze wyskoczyły jej na policzkach takie małe pryszczyki a ja gdzieś na necie wyczytałam, że jak są zatwardzenia/takie kupki i wysypka to niedobrze. Jak wiecie w zw. z tym, że Natala w dzień konsekwentnie odmawia mleka staram się wcisnąć je w innej postaci - kaszek, kleików ale te znów są ryżowe a ryż przecież niedobrze na zatwardzenia , już nie wiem co mam jej podawać .
Z nowości w zasadzie nic takiego nie było co najwyżej ta śliwka ale jej dodawałam 2-3łyżeczki do kaszek/kleików - czy to ona mogła tak uczulić?
Ja coraz bardziej podejrzewam alergię bo i ten niekończący się katar i wieczne problemy z jedzeniem, teraz wysypka...
Niektórzy mi tłumaczą, że te kupki to nic takiego bo raz że zaglutowana, dwa że jedzenie bardziej treściwe i niby nie ma aż tak bardzo twardego brzuszka i chyba jej nie boli bo nie płacze (jeśli już to chyba bardziej ze zmęczenia/jak chce spać) ale już sama nie wiem a jutro piątek, w weekend wiadomo w razie co byłby problem - iść z nią jutro do pediatry czy nie?
Mam czasem podobne odczucia jak Tynka... Pomyśleć, że są mamy które po prostu dają dzieciom cyca/butlę, 5 min i po sprawie, i dodatkowo mam do siebie pretensje, że nie KP (choć przecież nie ze swojego wyboru) bo może wtedy nie byłoby tych problemów....
Wyżaliłam się, ech....

To bardzo prawdopodobne że śliwka. Inne sposoby żeby poradzić sobie z kupa to:
- więcej napojów - wody
- dodawać olej/oliwę
- podawać probiotyki
- jabłko
Brzuszek się przyzwyczai z czasem.

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

tynka trzymam mocno kciuki aby młodej się w końcu spodobały zajęcia
Dzięki za informacje o wysypce. Będę obserwować.
No i co najważniejsze dużo pozytywnej mocy aby humor lepszy wrócił.

Kateczka, fajnie że znów jesteś. Ciekawe czy ja po powrocie też będę musiała "prostować" dziecko
Lecimy już w sobotę. Aaaaaaaaaa
Pakować się uwielbiałam zawsze, ale jakoś z dzieckiem to wyższa szkoła jazdy, szczególnie jak trzeba się do 3 toreb/walizek zmieścić. Samochodem jakoś łatwiej było. A rozpakowywanie toreb to u mnie proces czasem nawet kilkumiesięczny
Dziś było ostatnie spotkanie z pakietu. Na 4 listopada mam spotkanie w przychodni na NFZ, a do tego czasu już pociągniemy u tej samej pani, bo nam się podoba. Niestety nastraszyła mnie, że limity na ten rok w NFZ się skończyły i Kinga może nie dostać rehabilitacji
Od razu składam życzenia dla Piotrusia bo nie wiem czy jutro się jeszcze pojawię

Beautifullie, z pediatrą to ja gadam nawet za często Temat alergii się jakoś nas przypiął. Zawsze byłam w tym temacie ignorantką, a teraz muszę się szkolić.

Elgie witaj po przerwie i zapewne do usłyszenia po powrocie z naszych wojaży.

Smarrita, dla Ciebie również dużo energii pozytywnej.

Juliette, ja właśnie też większość pokarmów odstawiłam. aby uczulenie szybko zeszło a synek zrobił się mniej wymagający.

bebe aby przenosiny do łóżeczka przeszły bezboleśnie. U mnie Kinga dziś w nocy wylądowała u nas, ale jak tylko przysnęła to ją odłożyłam do jej łóżeczka.

filupka, jak zawsze czekam z niecierpliwością na opis zajęć na basenie. Emil dobrze się bawił?

Karalalalajna, ja podobnie jak Limonka odpisuję w trakcie drzemek lub momentów gdy młoda się "bawi" na podłodze.
Dzięki za kombinacje, zaraz dodam na pierwszą stronę.

Limonka, dzięki
Miło czytać, że u was już lepiej i z humorkiem i katarkiem. A powiedz mi jak tam wasze plany wyprowadzenia się na swoje?

Ja dziś stwierdziłam, że moje torby/walizki są za małe. Wagowo mam giga zapas, a miejsca w nich brak.
Szwagierka wysłała mi też zdjęcia łóżeczka, które załatwili. Wygląda bardziej jak kojec. Ciekawe jak ja młodą będę z niego wyciągać. Coś nowego nas czeka

Spokojnych nocek wszystkim życzę
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 21:53   #1604
margo80
Zakorzenienie

ja tak trochę hurtem polecę, bo za wszystkie dzieciaczki trzymam kciuki - aby wszystkie problemy minęły, a mamy mogły spać spokojnie

Virginia - biedne Wy! nie wiem, co poradzić, może to faktycznie te śliwki...

Tygrysku - no stress czego zapomnisz, kupisz na miejscu, podróż minie zanim zdążysz się zorientować, że już jesteście w górze i w ogóle wszystko będzie super.

Przemo ma oczy niebieskie, po małżu, bo ja raczej szarawe mam. wcześniej miał takie prawie granatowe, teraz zrobiły się jaśniejsze.

i z ostatniego basenu foty:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _DSC0184m.jpg (32,1 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _DSC0191m.jpg (28,2 KB, 48 załadowań)

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 23:09   #1605
olakola
Zadomowienie

margo fajne fotki

virginia śliwka też może uczulać; współczuję

u nas dzisiaj PUPA do GÓRY
Jula wieczorem po cycu nie usneła, tylko leżała obok i zaczeła podnosić pupkę do góry - głowa i ręce leżały (w pozycji jak na brzuchu), tylko napięła brzuch i nóżki, i pupkę dała do góry, takie pompki z głową na prześcieradle ; i tak dużo razy, spodobało jej się

Edytowane przez olakola
Czas edycji: 2014-09-25 o 23:10
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 23:47   #1606
Kateczka100
Raczkowanie

Margo80 ale czaderskie zdjecia Szczególnie to drugie mi sie podoba, rewelacja!

Tygrysku no to juz finiszujesz z tym pakowaniem wiec nie jest źle! Fajnie Wam! Odpocznijcie i naladujcie akumulatory na zimochę...
Jeśli chodzi o kojec, to przypomniało mi sie, jak kuzyn mojego męża zaproponował nam łóżeczko po swoim synku, kiedy u nich grillowalismy Zaprowadzili mnie do pokoju, a tam łóżeczko na najniższym poziomie zeby odłożyć śpiącego Piotrusia musiałabym go tam wrzucić a ze zasypiał wtedy przy cycu to nie pozostało mi nic innego, jak wejść do tego lozeczka razem z Piotrusiem. Moj mąż miał niezły ubaw, jak przyszedł do pokoju, sprawdzic, jak nam idzie, a ja leżę w dziecięcym łóżeczku z noga zarzucona na oparcie

Virginia współczuje problemów skórnych Jeśli nie przejdzie to moze rzeczywiście warto skonsultować sytuacje z pediatra... Ściskam mocno!

Limonka ta na Te uchodzi za dobra specjalistkę, mimo swojego podejścia. Mnie ją polecała koleżanka, która chodziła do niej na NFZ w Zielonce. W Enel przyjmuje na Puławskiej, wiec kawał drogi i od Ciebie i ode mnie... Tylko jej sposob przekazywania info jest taki, jakiego nie lubię. Jak byliśmy ostatnio to powiedziała: asymetria, napięcie miesniowe - natychmiast, natychmiast rehabilitacja!!! Juz jutro najlepiej... A jak poszliśmy do fizjoterapuetki to okazało sie, ze az tak źle nie jest no ale moze lepiej tak niż miałaby coś zignorować. Zleca duzo badań i nie zapomina o pacjencie po jednej wizycie tylko każe do siebie regularnie przychodzić.
Ciesze sie, ze Emilka miała lepszy nastrój, oby tak dalej

Smarrita mam nadzieje, ze dzisiejszej nocy da Ci córa pospać. Trzymam mocno kciuki!!

Elgie jeśli chodzi o mieso to piers z indyka podzieliłam na kostki i pomrozilam każdą kostkę w oddzielnym woreczku. Rozmnażam wieczorem, rano gotuje i mam porcje na dwa dni, a czasami na jeden
Udanego urlopu! Oby pogoda dopisała aa i jeszcze miałam pytać czy Krzys wczesniej, zanim go przeprowadziliscie do swojego pokoju, często się budził w nocy? Czy sporadycznie?

Dziewczyny, mam jednocześnie pytanie: czy Wasze maluchy śpią przy zapalonej lampce nocnej czy w sypialni jest zupełnie ciemno?
I jeszcze jedno pytanie do tych, ktore maja materac gryczano-kokosowy Ostatnio przypomniało mi sie, ze pani w sklepie mówiła o zmianie materaca z jednej strony na drugą, ale nie pamietam kiedy to ma nastąpić... wiecie moze?

Dobrej nocy. Papa
Stary 2014-09-26, 07:34   #1607
Kateczka100
Raczkowanie

Dzien dobry!
Moj syn juz zaczął dzien! A jak u Was?

Robię kawkę komu? Komu?
Stary 2014-09-26, 07:47   #1608
margo80
Zakorzenienie

Mój też, ale na razie nie jestem mu potrzebna, wiec zalegam jeszcze pod kołdra

Przemo śpi przy zapalonej lampce nocnej, bo inaczej bym po nocy do niego nie trafiła

Ewcia
Przemek
Stary 2014-09-26, 07:47   #1609
Smarrita
Wtajemniczenie

Moja juz tez zaczela dzien. Oczywiscie znow byl ciagy placz i musialam wziasc ja do siebie
Kateczka materac nam mowili zebu po roku obrocic
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 07:49   #1610
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Dzien dobry!

Robię kawkę komu? Komu?
Hej my też już na nogach ostatnio nasze noce sa okropne bo Majce chyba sie zęby znowu wyrzynaja i płacze non stop .

Pogoda za oknem też beznadziejna ciekawa jestem czy dam rade dzisiaj spacer zaliczyć

BeautifulLie witaj znowu sama sie juz prawie nie udzielam ale dzielnie podczytuje

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 07:51   #1611
TynkaG
Raczkowanie

Hello, witam się po średniej nocy!
Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
U nas wczoraj trochę marudzenia i tylko 2 drzemki, nie wiem czy to przypadek, czy Przemo się przestawia. Liczyłam na lepsza nocke, ale o tym chyba na razie muszę zapomnieć.
Za to się pochwale, ze zjadł wczoraj cala porcje kaszki na 2 śniadanie (130ml).

Po południu na spacerze Ewa wywinela takiego orła na hulajnodze, ze myśleliśmy, ze będziemy zeby z chodnika zbierać albo wozić ja do zagipsowania. Skończyło się na małym guzie i lekko zdartej brodzie.

A później dostałam smutna wiadomość, która do teraz bardzo przezywam i nie chciałam tu smecic. Napisze tylko, ze życie jest niesprawiedliwe.. Troje fantastycznych dzieci wlasnie straciło mamę...
Margo, przestawia się czyli jak- na mniejsza ilość drzemek? Ty podajesz Holle jaglaną na te śniadanka? Ja kupilam holle jaglano-ryzową,a jaka ci wychodzi konsystencja jak robisz wg przepisu, bo u mnie to rzadkie, a chce łyżeczką podawać. Dajesz tak jak w przepisie czy więcej kaszki?
Przykre to co piszesz. Los to taki średnio sprawiedliwy, żal maluszków

Cytat:
Cześć dziewczyny

Troszkę mnie tutaj nie było, ale byliśmy z Piotrusiem na gościnnych występach u moich rodzicow, a potem u rodzicow TŻ. Chłopak jest tak wynoszony i wyprzytualny przez dziadków, ze cieżko go teraz przestawić, ale walczę, walczę Nie bedzie mi przeciez cały czas na rękach siedział.
Teraz śpi sobie na balkonie, wiec mam czas troche nadrobić
TynkaG a kiedy Emilka miała szczepionkę na WZWB? Niektórzy pediatrzy uważają, ze to efekt poszczepienny? U nas alt i ast tez mielismy podwyzszone, ale to dlatego, ze Piotruś dlugo miał zoltaczke
Szczepienie miała w maju a badanie krwi teraz we wrezsniu, więc to chyba nie od tego lekarka wypytaywaa czy jakis katar, wirus, stan podgoraczkowy był- ale u nas nic z tych rzeczy
Buziaki dla Piotrka- z okazji miesięcznicy
Cytat:

Tak czytam i widzę że nie tylko u mnie dziecko jest zmierzle :-/ budzą się może wasze dzieci w nocy albo w czasie drzemki z wrzaskiem i trzesacymi rączkami? Mój tak ma z 2tyg i nie wiem czy to wina jego zaburzeń czy norma u niemowląt o.O
A mogę zapytać jakie to zaburzenia? bo ja później do was dołączyłam, choć czytałam wcześniej ale albo mi umknęło alb nie pamiętam. U nas raczej jak sie budzi w noc to mlaszcze albo płacze po jedzenie, czasem budzi sie z krzykiem ( kilka razy sie zdarzyło) ale to wtedy brzuszek- ja bym z tymi rekami poszła, co innego jakby miał ok 2 miesięcy, ale teraz by mnie to zastanawiało
Cytat:

Jutro chcę podać Krzysiowi żółtko. Czytałam, że powinno się podawać pół żółtka co drugi dzień. Ale ile czasu? Czy to też jest jakaś ekspozycja jak z glutenem?
Zazdroszczęwyjazdu, zycze pogody.
Z dietą nie pomogę, my dopiero po trzech warzywach i kaszce.
Cytat:
Cześć dziewczynki.
A ja mam do was pytanie odnośnie koloru oczy waszych pociech. Zmieniły się już na takie jakie być powinny? Mój syn ma takie ciemne, granatowe, wpadające trochę w szare. My z tż-tem mamy piwne, najbliżsi z rodziny też, więc skąd u niego taki kolor?
U nas były na poczatku prawie czarne, a teraz sa niebieski- chyba po mnie. Licze na to, że takie zostaną
Cytat:
Cześć

Ja też pisze jak mała spi, dlatego raczej pisze rano. Kiedyś jak się bawiła to tez miałam chwile, ale teraz jej zabawa polega na ciągłym obracaniu sie na brzuch i płaczu bo nie potrafi z powrotem a na brzuchu sie nudzi, wiec ja jestem koordynatorem obrotów- czyli nie mam czasu na forum
fajne masz te pomysły na jedzonko. Podpinam sie pod limonkę- napisz jak przygotowujesz ryz i kasze. A kasza to jakas specjalna dla dzieci?

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za wyniki badań i w ogóle za wszystkie wyniki Emilki!
Rzeczywiście pojawiło się Wam naraz kilka problemów, ale jestem pewna, że to nic poważnego i ze wszystkim sobie poradzicie

Myślę, że każda z nas miewa kryzysy i to zupełnie normalne. Nie jesteśmy robotami i miewamy gorsze chwile, zwłaszcza, gdy wszystko jest nie tak jak być powinno. Jednak jesteśmy silnymi babkami, radzimy sobie z kłopotami i idziemy do przodu
Najważniejsze, że mamy nasze dzieci. Pomyślcie ile par ma w dzisiejszych czasach problemy z zajściem w ciążę. Niech marudzą, mają muchy w nosie, nie chcą spać, ale najważniejsze, że SĄ.
A wygadać się czasem trzeba, żeby się zrobiło lżej na sercu

Napisałabym dzisiaj coś o zachowaniu mojej córki, ale boję się, że reguła "nie chwal dziecka swego..." jest wciąż aktualna
Niech mi będzie wolno tylko napisać, że wieczorem (gdy z reguły jest już trochę zmęczona i marudna) śmiała się i dokazywała tak, że podobno u sąsiadów było słychać
A przypomnę, że mieszkamy w domu jednorodzinnym!

Katar też wyraźnie się zmniejszył. Nie wiem czy to kwestia czasu czy nowych kropelek, ale poprawa jest ogromna.
Dobrze ze u was lepiej
Dzięki za miłe słowa, staram sie nie martwic i nie obwiniać, ale meczy mnie, że ta cala asymetria, problemy z jedzeniem i zasypianiem to moja wina, bo kiedyś ich nie było
Cytat:
Wyżaliłam się, ech....

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
Jula wieczorem po cycu nie usneła, tylko leżała obok i zaczeła podnosić pupkę do góry - głowa i ręce leżały (w pozycji jak na brzuchu), tylko napięła brzuch i nóżki, i pupkę dała do góry, takie pompki z głową na prześcieradle ; i tak dużo razy, spodobało jej się
dla Julki!!! Oj co my mamy się namartwimy, a potem tak fajnie jest

A teraz jeszcze zapytam.
  1. Podajecie każdą nowość po 3 dni? Przechodzicie przez wszystkie warzywa po kolei -tzn. nie wszystkie, takie jak piszecie, czy można zrobić tak, ze mala pozna smak np. marchewki, ziemniaka, dyni, cukinii, pietruszki i potem zacznę z owocami np znowu 3 nowości a potem wrócę do warzyw - znów kilka nowości i potem mięsko. wiem ze komuś moje pytania mogą wydawać się głupie, ale ja jestem juz tak wszystkim zestresowana i nie chce błędów popełniać
  2. Czy komuś kp kto dokarmia np. wieczorem mm zdarzyło się ze dziecko choć głodne nie chce mm. To z pewnością nie problem smoka i butli, bo moje pije z butelki, jak tylko poczuje mm to wypycha, głowę odwraca i tak od 3 dni. A z kaszką mm zjadła
Dziewczyny moja Emilka tak się pręży i głowę do tyłu wygina, ze zaczyna mnie to przerażać. jest przy tym taka silna i napięta ze nie potrafię jej wyprostować, muszę czekać aż sama skończy
Oki, u nas leje, ale wam życzę pogody i mile spędzonego dnia!
Emilka śpi w ciemności.
jeszcze jedno- czy zwiększony apetyt w nocy może być czegoś zwiastunem???

Edytowane przez TynkaG
Czas edycji: 2014-09-26 o 07:53
TynkaG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 08:10   #1612
Limonka1987
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cytat:
Limonka
Miło czytać, że u was już lepiej i z humorkiem i katarkiem. A powiedz mi jak tam wasze plany wyprowadzenia się na swoje?
Właśnie "robi się" ogrodzenie. W październiku zalejemy strop i zrobimy drobne poprawki typu zamurowanie niektórych okien.
Od wiosny kolejne tematy. Liczę na to, że na przyszłą jesień, maksymalnie wiosnę (roku 2016) będziemy już na swoim- zależy czy zdecydujemy się brać kredyt czy nie.
Dzięki,że pytasz

Cytat:
Ja dziś stwierdziłam, że moje torby/walizki są za małe. Wagowo mam giga zapas, a miejsca w nich brak.
Szwagierka wysłała mi też zdjęcia łóżeczka, które załatwili. Wygląda bardziej jak kojec. Ciekawe jak ja młodą będę z niego wyciągać. Coś nowego nas czeka
Myślę, że to takie łóżeczko jak to, które my mieliśmy na wakacjach w hotelu. Emcia spała w nim tylko jedną noc, bo było mega niewygodne, a ja się bałam, że mi dysk wypadnie od tego schylania się po nocy
Emilka cały wyjazd przespała w wózku.

Jeszcze raz życzę udanego wyjazdu!

Cytat:
i z ostatniego basenu foty:
Rewelacja. Zwłaszcza to pod prysznicem.

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
Brawa dla silnej Julki! Tylko patrzeć jak zacznie raczkować.

Cytat:
Limonka ta na Te uchodzi za dobra specjalistkę, mimo swojego podejścia. Mnie ją polecała koleżanka, która chodziła do niej na NFZ w Zielonce. W Enel przyjmuje na Puławskiej, wiec kawał drogi i od Ciebie i ode mnie... Tylko jej sposob przekazywania info jest taki, jakiego nie lubię. Jak byliśmy ostatnio to powiedziała: asymetria, napięcie miesniowe - natychmiast, natychmiast rehabilitacja!!! Juz jutro najlepiej... A jak poszliśmy do fizjoterapuetki to okazało sie, ze az tak źle nie jest no ale moze lepiej tak niż miałaby coś zignorować. Zleca duzo badań i nie zapomina o pacjencie po jednej wizycie tylko każe do siebie regularnie przychodzić.
Pani T ma dobre opinie w necie. Najchętniej poszłabym właśnie do niej już za pierwszym razem, ale dostępny termin był odległy, a mi zależało na szybkim skierowaniu na ewentualną rehabilitację.
Na wizytę kontrolną wybiorą się już do niej. Puławska rzeczywiście nam nie po drodze, ale w końcu nie jeździmy tam codziennie.
Dzięki za opinię

Cytat:
Dziewczyny, mam jednocześnie pytanie: czy Wasze maluchy śpią przy zapalonej lampce nocnej czy w sypialni jest zupełnie ciemno?
I jeszcze jedno pytanie do tych, ktore maja materac gryczano-kokosowy Ostatnio przypomniało mi sie, ze pani w sklepie mówiła o zmianie materaca z jednej strony na drugą, ale nie pamietam kiedy to ma nastąpić... wiecie moze?
Emilka zasypia przy zapalonej lampce, ale później ją gasimy i śpi w zupełnie ciemnej sypialni.
Włączamy lampkę tylko na karmienia.
Materac przekręca się na drugą stronę, gdy dziecko zacznie stawać, bo gryka dobrze mu robi na stópki.

Cytat:
Dzien dobry!

Robię kawkę komu? Komu?
Gdybyś była tak uprzejma
U nas pobudka o 6.30, ale za to Emi przespała CAŁĄ NOC, więc nie śmiem narzekać

Virgo- nie zacytowało mi Twojego posta.
Bardzo Wam współczuję problemów i trzymam kciuki, byście jak najszybciej się z nimi uporały
Stary 2014-09-26, 09:22   #1613
karalalalajna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
1. Ja najczęściej korzystam z komputera, czyli również piszę na wizażu, gdy Emilka bawi się na podłodze zabawkami. Staram się ją uczyć, że jest czas na wspólną zabawę, ale czasem też musi się pobawić sama. Drzemki też można wykorzystać albo na sprzątanie albo na nadrabianie wizażu- kwestia priorytetów

2. Jak robisz ryż i kaszę? Gotujesz z warzywami i blendujesz? Wychodzą w miarę gładkie czy jest dużo grudek?
To ja właśnie też wykorzystuję takie momenty, kiedy Młody bawi się na podłodze albo kiedy śpi, ale przez cały dzień jest zawsze tyle do zrobienia, bo poza zabawą z Olim, to jeszcze przecież karmienie, przewijanie itp., spacer, poza tym sprzątanie, gotowanie, pranie, a to czasami pojedziemy do babci jednej czy drugiej albo ktoś do nas zajrzy, a wieczorem trochę czasu dla męża też trzeba mieć no i tak nam zlatuje cały dzień. Ale chyba jest po prostu tak jak piszesz, że to kwestia priorytetów. A ja bym chciała znaleźć jakiś złoty środek i mieć czas i na to i na to i na tamto

2. Gotuję razem z warzywami i potem blenduję. I ryż i kasza jaglana potrzebują około 15 minut więc to mniej więcej tyle co warzywa. No chyba, że warzywem jest dynia, ale to wtedy najpierw wsypuję kaszę a np. po 5 minutach warzywko. A z blendowaniem to chyba zależy jak kto blenduje i jaki ma blender. Mi najczęściej (choć nie zawsze) zostają grudki, ale nie staram się ich za wszelką cenę zniwelować - niech Młody się uczy, że jedzenie nie zawsze jest papkowate Jak ktoś nie chce grudek to wtedy można pogotować ryż/kaszę trochę dłużej, żeby wyszły bardziej ciapowate.

[PS. Mam nadzieję, że mi wybaczycie moje rozlazłe wywody, ale jakoś nie potrafię pisać treściwie...]

Cytat:
Wyżaliłam się, ech....
Skoro nie boli ją brzuszek, to chyba jest wszystko ok? Oli też czasami robi bardziej twardą kupkę, a zdarzały się pojedyncze dni, kiedy nie robił wcale, a dopiero na drugi dzień pojawiała się taka mocno zbita kupa. I to pomimo tego, że ja karmię piersią, ale zależy jeszcze od tego co zje - czy dostanie jakiegoś owocka, czy będzie ryż na przykład itp. No chyba, że oprócz konsystencji nie podoba Ci się też wygląd kupki.

A katar podobno pojawia się też przy ząbkowaniu. I podobno pomaga przy tym Fenistil w kropelkach dla dzieci. A jeśli to alergia to Fenistil tym bardziej pomoże - to akurat wiem, bo Oliwier ma alergię pokarmową i cały czas jakąś wysypkę na skórze i Fenistil łagodzi te objawy. Czasami mu daję 5 kropelek na noc i dziecko od razu lepiej śpi, nie budzi się 4-5 razy tylko raz.

Cytat:
U nas jest czasami tak, czasami tak. Jak na dworze ciepło i zostawiałam okno otwarte na noc, to lampki nie włączałam, żeby komary nie naleciały (bo u nas tego tałatajstwa dużo niestety). Poza tym to zostawiam, żeby trafić do młodego w nocy jak głodny

Cytat:
Ja też pisze jak mała spi, dlatego raczej pisze rano. Kiedyś jak się bawiła to tez miałam chwile, ale teraz jej zabawa polega na ciągłym obracaniu sie na brzuch i płaczu bo nie potrafi z powrotem a na brzuchu sie nudzi, wiec ja jestem koordynatorem obrotów- czyli nie mam czasu na forum
fajne masz te pomysły na jedzonko. Podpinam sie pod limonkę- napisz jak przygotowujesz ryz i kasze. A kasza to jakas specjalna dla dzieci?

A teraz jeszcze zapytam.
  1. Podajecie każdą nowość po 3 dni? Przechodzicie przez wszystkie warzywa po kolei -tzn. nie wszystkie, takie jak piszecie, czy można zrobić tak, ze mala pozna smak np. marchewki, ziemniaka, dyni, cukinii, pietruszki i potem zacznę z owocami np znowu 3 nowości a potem wrócę do warzyw - znów kilka nowości i potem mięsko. wiem ze komuś moje pytania mogą wydawać się głupie, ale ja jestem juz tak wszystkim zestresowana i nie chce błędów popełnia

jeszcze jedno- czy zwiększony apetyt w nocy może być czegoś zwiastunem???
Koordynator obrotów - czad

Kasza nie specjalna - zwykła jaglana, chyba firmy Ku..ec (nie wiem czy mogę zareklamować ).
A a'propos tego, że coś jest specjalnie przeznaczone dla dzieci, to zastanawiałam się, czym się różni kleik ryżowe "dla dzieci" od kleiku ryżowego, który leży na półkach ze zdrową żywnością (ale już nie na tych, co to jest jedzenie dla dzieci). I tak sobie myślę, że chyba tylko ceną się różnią, no bo co można zrobić inaczej w kleiku ryżowym

A odnośnie Twoich pytań, to mogę odpowiedzieć na pierwsze, że ja się nie trzymałam takiego schematu jak piszesz. Dawałam różne rzeczy tak jak mi pasowało, tzn. Oli poznał najpierw smak marchewki, potem było jabłuszko (gotowane), potem chyba cukinia i ziemniak, potem jabłuszko tarte (surowe), potem dynia, śliwka itd. a gdzieś w międzyczasie też dałam ryż i kaszę jaglaną. To chyba nie ma znaczenia jaka kolejność, tylko żeby dziecku podpasowało. Niektórzy mówią, że lepiej zacząć od warzyw, bo je dzieci bardziej akceptują.

Zwiększony apetyt w nocy - może to kwestia rozwoju, tzn. że np. teraz potrzebuje więcej energii bo zdobywa nową umiejętność. Ja sobie to tak przynajmniej tłumaczę

Ech. No to się rozpisałam A Oli nadal śpi
Stary 2014-09-26, 09:26   #1614
tygrysek83
Zadomowienie

Ja tylko na chwilkę. Sto lat dla Oskiego i Paulinki z okazji półrocza
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 09:43   #1615
Edzia400
Zakorzenienie

Dziewczyny witam sie ja po ciezkiej nocy
młoda kasła przez zabki ona sie nie slini tylko bierze wszystko na siebie
pytanie szybkie bo nie spi i musze zmykać

szczepicie na pneumokoki ? poprosze o za i przeciw

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 09:50   #1616
karalalalajna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość

My szczepiliśmy. Lekarz nam tak poradził, że jeśli w ogóle jakieś dodatkowe szczepienia to lepiej na pneumokoki niż meningokoki, bo te drugie to "tylko" biegunka, więc nie można oczywiście bagatelizować, ale wystarczy odpowiednio zadbać o dziecko. Pneumokoki już gorsze, bo nawet może dojść do sepsy (z tego co pamiętam....). Dobrze szczepić szczególnie jeśli dziecko ma kontakt z dużą ilością innych dzieci np. chodzi do żłobka. Minusy: cena, dodatkowe kłucie.
Stary 2014-09-26, 09:55   #1617
virginia
Zakorzenienie

Karalalajna a ten fenistil to rozumiem, że do noska? No mi jedna koleżanka też mówi, że u niej jak ząbki szły to też był katar, brak apetytu, potem doszła temp. ale ja nigdzie tych ząbków nie widzę .

Tygrysku dzięki za listę, te metody już stosuję (oprócz probiotyków bo Mała brała wcześniej i pediatra kazał odstawić ale może znowu wrócę?) , najgorzej jest z piciem bo Natalka w dzień wcale nic z butli nie chce (jak już pisałam) a w nocy wiadomo staram się dotankować choć trochę mleka. Wiem też, że na zaparcia pomagają syropy z LAKTULOZą, np. duphalac ale nie wiem czy robić taką samowolkę i brać bez konsultacji z lekarzem .

Może macie rację, może panikuję, zwłaszcza że dziś ta wysypka mniejsza i już nie czerwona (wczoraj smarowałam oilatum) ale pamiętam, że u side też od jakiegoś drobiazgu się zaczęło... No i weekend w zapasie a w weekend zawsze gorszy dostęp do lekarzy.
Przeraża mnie też to co wyciągam jej z noska, ilość tego, jedna moja kumpela dała mi namiary na jakiegoś fizjoterapuetę, który lokalizuje gdzie jest wydzielina i oklepuje, nie wiem może do niego zadzwonić . A przy okazji obejrzałby Natalę czy wszystko ok bo ona też czasem pręży się podobnie jak opisuje Tynka...

Sorki, że tak egoistycznie ale nie mam do niczego głowy...
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 10:04   #1618
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Wczoraj poszłam do lekarza z Frankiem, a lekarka do mnie "to dziecko ma gołe nogi!" - nie prawda miał skarpetki I co z tego, że miał lukę do spodni?

Przez jakiś czas będę rzadziej tu zaglądać, bo od przyszłego tygodnia idę do pracy

powodzenia

BeautifulLie ale przystojny

Cytat:
to nie to.
a o tym to nawet nie czytałam. i chyba nie będę. straszna tragedia.
ja nie słyszałam nawet o tym
współczuje takiej tragedi to przykre strasznie

TynkaG brokuła robiłam dokładnie tak jak napisałaś. współczuję nocek i wogóle problemy ze snem mają te nasze dzieci, bo mój też skrócił drzemki do 30 min i w nocy budzi się co 1,5-2 godz

Piotrek ma katar. Powiedzcie czy ten euphorbium moge mu psikać czy lepiej dopiero po konsultacji z lekarzem? Na razie psikam solą morską odciągam, ale mara Ty pisałaś że jak za często się odciąga to też wysusza się błony śluzowe i katar się nasila? to jak zrobić żeby nie wysuszyć za nadto? wyczyścić nosek i jeszcz raz psiknąć tą solą morską? Bo oprócz kataru mamy kaszelek, ale on raczej od kataru spowodowany.. Miałam nadzieje że Piotrka ominą te przeziębienia jesienne a tu lipa
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 10:07   #1619
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Hello, witam się po średniej nocy!

Margo, przestawia się czyli jak- na mniejsza ilość drzemek? Ty podajesz Holle jaglaną na te śniadanka? Ja kupilam holle jaglano-ryzową,a jaka ci wychodzi konsystencja jak robisz wg przepisu, bo u mnie to rzadkie, a chce łyżeczką podawać. Dajesz tak jak w przepisie czy więcej kaszki?
Przykre to co piszesz. Los to taki średnio sprawiedliwy, żal maluszków
tak mi się wydawało, że może redukuje sobie drzemki do dwóch, ale wczoraj już było normalnie.
na drugie śniadanko podaję Holle jaglaną. robię ze 130ml wody i 4 łyżek stołowych kaszki. wychodzi różnie, zależy jak te łyżki mi się nabiorą. taka trochę lejąca, ale nie płynna. młody i tak mam jeszcze odruch wypychania jęzorem jedzenia, więc wkładam mu łyżeczkę do buzi, czekam aż wypchnie, łapię to na łyżeczkę i ponownie do paszczy wczoraj tez zjadł cała
Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość

z Ewą myśleliśmy, żeby przed pójściem do przedszkola, ale jakoś nie zebraliśmy się, żeby to zrobić. Przemka też na razie nie planujemy szczepić.

wiecie może jak jest ze zwrotami w H&M? można w dowolnym sklepie czy trzeba w tym, w którym się kupiło?

Ewcia
Przemek
Stary 2014-09-26, 10:44   #1620
pola_m
Wtajemniczenie

cześc dziewczyny,

Później się poodnoszę do Waszych postów, teraz nie bardzo mam czas.

Antoś załapał jakis katarro... biedny jest. Dobrze, że już coraz ładniej sam dmucha. Izolujemy go jak możemy od Kalinki, ale nie zawsze się da Więc ją karmię intensywnie cycem, niech się naje przeciwciał

A wczoraj niunia miała dzień cyborga, w ogóle po południu nie chciała spać, za to wymagała atencji i rozmowy. Już miałam dosyć trochę, bo te ich drzemki są mi potrzebne do jakiegoś normalnego funkcjonowania, a jak nie śpią to mocno ciężko...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości