|
|
#2791 |
|
koci świat
|
Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II
Już tak całkiem poważnie gdyby poród był jakimś wielkim wyczynem to na prawdę ludzkość powoli zaczęła by wymierać
Fakt sama nie rodziłam ale byłam przy wielu porodach i tych łatwych - kiedy dziecko prawie samo wychodziło i przy tych trudnych - i jak same kobiety mówią zapomina się ten ból i problemy i zachodzą w następną ciążę a rodzą ![]() jeśli chodzi o podpisy - czytam ale nie biorę żadnego do siebie |
|
|
|
#2792 |
|
Konto usunięte
|
Ej dziewczyny, ale mam rozkminę.
Jeśli nie możemy się wypowiadać na czymś, co nas nie dotyczy, to musi się odnosić również do facetów. Więc facet nie może powiedzieć, że poród jest ciężki/lekki, bolesny/bezbolesny, szybki/powolny, bo przecież NIGDY tego nie zazna, nigdy tego nie przeżyje, więc nie powinien się na ten temat wypowiadać. Analogicznie, faceci nie powinni zostawać ginekologami. No bo jak to, jak on ma prowadzić ciążę, przecież to facet, guzik się na tym zna. Przecież nigdy nie będzie w ciąży, to go to nie dotyczy, hello. Jak on może zaglądać kobietom TAM i diagnozować, przecież on nie wie "co tam się dzieje", jest facetem! nie przeżył np. nadżerki albo grzybicy pochwy, nie powinien się wypowiadać na ten temat. A że się o tym uczył? No i co, ja też się uczę o rozwoju ciąży, wiem co to prawo celfalokaudalne albo proksymodystalne, uczę się o porodzie, jakie są jego fazy, potem uczę się o rozwoju dziecka, jak się rozwija jego inteligencja, jakie są fazy rozwoju motorycznego, fazy rozwijania się mowy - ale przecież nie rodziłam, dzieci nie mam, więc guzik się znam. Analogicznie - chorych na raka mogą leczyć tylko lekarze, którzy mieli raka. No bo przecież inni się guzik znają absurdalne. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-09-28 o 12:31 |
|
|
|
#2793 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ten wątek naprawdę od zawsze miał wyglądać tak jak teraz?
I nie mówię tu o mamach z OZM, które nie mogą przeżyć, że są kobiety, które nie lubią dzieci, bo nie i mimo tego dalej są kobietami, dobrymi i wartościowymi. Wiem, że mogę nie czytać, ale szkoda mi, bo chciałam czytać, chciałam uczestniczyć w wątku, który gromadzi kobiety sprzeciwiające się pewnym społecznym standardom. Jestem osobą, która próbuje walczyć z przypisywaniem ról społecznych płciom, jestem za tym, żeby kobiety miały wybór, żeby mogły otwarcie mówić, że nie chcą dzieci, bo nie mają ochoty ich mieć, bo jest to niezgodne z ich chęcią do przeżycia życia w określony sposób. No i oczywiście, żeby nie były przy tym szykanowane i oceniane negatywnie. A tu czyta się albo żałosne mini afery, albo wywody Tinker o tym, jak każda jedna matka przeszkadza jej w normalnym życiu. Nie uważam, że wiek warunkuje pojęcie o życiu, bo sama mam 24 lata i przeżyłam sporo, bywało różnie, mam swój bagaż doświadczeń i to mocno mnie ukształtowało, poza tym sporo czytam i staram się mieć ogląd na wiele spraw, ale Tinker - Ty naprawdę głosisz tu prawdy objawione, mędrkujesz, a pojęcia nie masz o wielu sytuacjach, które komentujesz. I nie - nie uważam, ze trzeba coś przeżyć, żeby móc o tym dyskutować, uważam, że należy wstrzymać się czasami z oceną pewnych zachowań, bo nie wszystko jest czarne, albo białe. Nie każdy ma wybór, nie każdy odbiera dobrą edukację, nie każdy może ją odebrać. Winisz głównie kobiety, młode, starsze, matki z wyboru, matki z przypadku - ogólnie można odnieść wrażenie, że nienawidzisz kobiet - mam nadzieję, że to tylko moja mylna interpretacja, choć trudno w to uwierzyć, czytając większość Twoich wypowiedzi. To momentami jest po prostu słabe, mówiąc delikatnie, wyluzuj trochę dziewczyno, życie wśród ludzi nie musi być koszmarem, ale musisz po prostu czasem zdobyć się na uśmiech i pomyśleć o kimś innym, niż tylko o sobie. |
|
|
|
#2794 |
|
Konto usunięte
|
No może i głoszę "prawdy objawione" i matki m przeszkadzają i w ogóle wszystko co tam napisałaś - i co w związku z tym?
|
|
|
|
#2795 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie to, co w związku z tym, ze to robisz - nic. Ty przedstawiasz siebie jako osobę gburowatą, niechętną do życia wśród ludzi, a ja to zauważam i komentuję. Tyle.
|
|
|
|
#2796 |
|
Konto usunięte
|
W takim razie bardzo dziękuję za opinię na mój temat
|
|
|
|
#2797 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uwazam, ze podpis Tinker jest sprawa pomiedzy nia a jej mama.
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
Szczrze, chodz znam cie tylko internetowo, wygladasz na bardzo nieszczesliwa osobe. Jak bys zmienila swoje podejscie do ludzi i swiata na dobre by ci to wyszlo. Poprzez teksty ktore masz wpodpisie probojesz sie pocieszyc poczuc lepiej o sobie, ze niby jestes lepsza od tych innych ktore na studia nie poszly i maja dziecko. To twojego zycia i twojego samopoczucia nie zmieni.
|
|
|
|
#2799 |
|
Raczkowanie
|
Wątek dla bezdzietnych....a więcej tu dzietnych
Tak oto drogie mamy nie idzie potoczyć dyskusji z bezdzietnymi, bo urażone dzietne się zaraz odzywają i wychodzi wątek "czepianki-wymyślanki"...... i zaczyna się
|
|
|
|
#2800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fakt jest faktem, gdyby nie oni to ten watek dawno by umarl
|
|
#2801 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie Wy mamy robicie kawał dobrej roboty ![]() NAPRAWDĘ.
|
|
|
|
|
#2802 |
|
Zakorzenienie
|
to akurat byla tylko dobra rada
|
|
|
|
#2803 |
|
Konto usunięte
|
Tak OYE. Masz racje. Oczywiscie, ze masz racje.
A ja glupia do psychologa chodze. A poza tym, jeśli ja mam taki opis, żeby czuć się lepsza od tych, które mają dzieci to znaczy, że te, które mają w podpisie dzieci chcą być lepsze ode mnie? Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-09-28 o 17:19 |
|
|
|
#2804 |
|
BAN stały
|
Powiem Wam tylko jedno: padłam ze śmiechu jak przeczytałam posty urażonej mamy
Tinker, wyluzuj, nie przejmuj się tymi "radami", to Twoje życie i zrobisz z nim co chcesz
|
|
|
|
#2805 |
|
Naczelna Nastolatka
|
pffe, ja mam pytanie z innej beczki, czy to ty pisałaś kiedyś o alergii na zwierzaka i radzenie sobie z tym, kiedy się zwierzaka ma?
|
#2806 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2807 |
|
Naczelna Nastolatka
|
a kurczę, mam trzy koty i chyba coraz większe uczulenie
możesz napisać jak sobie radzisz?
|
#2808 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Przede wszystkim nie śpię z kotem, bo to najczęstsza przyczyna włażenia sierści we wszystkie ludzkie otwory. Jak głaskam kota to się nie podrapię, najpierw myję ręce. Oczywiście biorę leki antyalergiczne. Jak zaczyna się coś dziać (swędzenie, pokrzywki itp.) to biorę porządny prysznic, to wypłukuje alergeny. Pamiętaj, że nawet jak byś się kotów pozbyła to w mieszkaniu nawet i 10 lat możesz mieć ich alergen, to nie jest tak, że wygonisz kota na dwór i nagle cudownie Ci przejdzie katar, to tak nie dział a masa ludzi myśli, że tak. Za to pomaga zamrażanie maskotek, koca, powłoczek na pościel raz na jakiś czas, tak giną wszelkie alergeny wziewne. |
|
|
|
|
#2809 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Nie, nie mam alergii stwierdzonej przez lekarza, bo to nowość dla mnie. Jak brałam koty to uczulenia nie miałam na pewno.
Kotów nie oddam na pewno więc spoko, nie ma takiej opcji. A objawy mam takie, że jak koty leżą koło mnie albo na mnie to zaczyna mnie swędzieć nos, kicham strasznie, zaraz mam obrzękniętą śluzówkę. Jeśli, nie daj bosze, podrapię się w okolicy nosa albo oka ręką "po kocie" to masakra.
|
#2810 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No i mówię, nie drap się po głaskaniu kota i staraj się nie spa z nimi w jednym łóżku
|
|
|
|
|
#2811 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Koty z nami nie śpią, ale często przychodzą na chwilę poleżeć. dzięki za rady. Na razie kupię coś bez recepty.
|
#2812 |
|
BAN stały
|
Jak przychodzą poleżeć to staraj się położyć koc na pościel, na której śpisz. Przeznacz ten koc dla kotów właśnie i już na nim nie śpij bo wciągasz nosem, buzią sierść z materiału.
|
|
|
|
#2813 |
|
Naczelna Nastolatka
|
|
#2814 |
|
BAN stały
|
I nie ma za co
Ja tak przywykłam do spędzania czasu z kotem i psem, na które jestem uczulona, że już jak się nawet podrapię po kocie to lecę przepłukać to miejsce zimną wodą i przechodzi. Człowiek się do wszystkiego przyzwyczaić może ale wiadomo, że to uciążliwe. Leki pomagają, różne zasady pomagają a wbrew pozorom oddanie kota nie pomoże ![]() Tak przy tym temacie jak jesteśmy to ja nie mogę pojąć rozumowania rodziców, którzy oddają zwierzęta bo dziecko się ma urodzić, bo ma alergię. Świetnie, ale na alergię na kurz to już nic nie poradzicie, jest on codziennie w życiu. Taki przykład a jak wiele obrazuje. (głownie niedorzeczne wymysły młodych rodziców, lub jeszcze w okresie ciąży). |
|
|
|
#2815 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja dzisiaj przepłukałam nos solą fizjologiczną bo nic innego nie miałam a swędzenie mnie dobijało. Ale i tak trochę mi zatkało nos.
No cóż, ludzie często idą po najmniejszej linii oporu i zamiast znaleźć rozwiązanie to oddają zwierzaka.
|
#2816 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od niedawna wątek ma swobodę, jeśli chodzi o tematy w nim poruszane - rozkręci się ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
jak tak rozmawiacie o kotach, to się wtrącę, że właśnie zakochałam się w kotach norweskich byłam w odwiedzinach u znajomej, które ma takie trzy i to była miłość od pierwszego wejrzenia ![]() nie wiem, jak pogodzę to z chęcią posiadania burunduka (klik, żeby zobaczyć, jakie to kochane ), ale coś wymyślę
Edytowane przez shonyen Czas edycji: 2014-09-29 o 06:04 |
||||
|
|
|
#2817 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]() Aczkolwiek ja nie ufam mojej kotce ani trochę pod tym względem i wiem, że dobrałaby się do każdej klatki Dlatego jak jadę do domu rodzinnego to TŻ zabiera papugę do swoich rodziców bo moja kotka pewnie by potraktowała ją pazurkami :p
|
||
|
|
|
#2818 |
|
Naczelna Nastolatka
|
norwegi są fajne, mojemu chłopu się podobają, ale ja chcę devon rex. Pisałam już o tym tutaj? Jak nie wiecie jak wygląda devon rex to poszukajcie w necie, małe alienki normalnie
dla mnie przecudowne.---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- o matko, a to na "b" to można trzymać w domu i oswoić?? Taki słodziak
|
#2819 | |
|
koci świat
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2820 |
|
Naczelna Nastolatka
|
wiem, że ty masz devonka, zazdroszczę bardzo
a"dziecku" zimno, że w kubraczku??
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.

a rodzą 

Haters Gonna Hate 

możesz napisać jak sobie radzisz?

Dlatego jak jadę do domu rodzinnego to TŻ zabiera papugę do swoich rodziców bo moja kotka pewnie by potraktowała ją pazurkami :p