![]() |
#1741 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Virginia jezeli limfocyty sa podwyzszone a neutrocyty obnizone badz na odwrót to podobno u niemowląt norma na poczatku i sie nie ma czym martwic tak mi pediatra mowila. hmm a próbowałas zmiany smoczka na wiekszy ? bo moj maly jesc nie chcial bo nie chcialo mu sie ssac i walczylam z nim czasem godzine zanim zjadl a ja sie zorientowalam o co chodzi ehh
|
![]() ![]() |
![]() |
#1742 |
Zadomowienie
|
witam w ten pochmurny dzień
![]() czytam Was codziennie, ale ciężko mi się ostatnio wbić. Teraz też tylko na moment póki Hanka śpi. Odpowiem tylko wybiórczo bo nie wszystko pamiętam(starość nie radość) ![]() Hania zasypia przy kinkiecie, żebyśmy potem my mogli trafić do łóżka, ale w nocy gasimy światło i śpi w ciemności. Nie wstaje do niej jeśli sie obudzi i nie awanturuje. Zwykle rano sobie gada ze 30min i ja dosypiam ![]() Mięso zaczniemy dawać w tym tyg. czyli ok. 1,5m-ca po warzywach. Tłuszcz podaję prawie od początku. My KP, ale wodę podajemy, żeby łatwiej kupa szła. Staram sie 3 razy dziennie po 20-30ml. U nas woda tylko łyżeczką ![]() Viriginia może Natala nie waży imponująco, ale przybiera równomiernie a to najważniejsze. Hanka waży 7300g i przybiera mniej bo ostatnio 400g w 5 tyg. BeautufulLie witaj z nami ![]() ![]() więcej nie odpiszę, bo córa się obudziła. Życzę wszystkim zdrówka, trzymam kciuki za przyrost wagi i wszelkie ważne sprawy. Gratuluję zębów, obrotów, pierwszych słów ![]()
#1743 | |||
Raczkowanie
|
Dzieńdoberek
![]() Cytat:
Puzzli nie wietrzyłam ani nie myłam, ale kupiłam takie, co to było na nich napisane, że nie zawierają BPA (czy jakoś tak ![]() ![]() To ja dochodzę do takiego samego wniosku odnośnie mojego synka ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Fajny pomysł z tym mrożeniem w kostkach. A to do kostek to masz takie plastikowe czy silikonowe? Zawsze się zastanawiam na ile bezpieczne są te silikonowe formy i czy z nich jakieś niefajne substancje nie przedostają się do żywności.... Miłego popołudnia! ![]() PS. Czy Waszym dzieciom strzelają kości? Bo Oliwierowi strzelają jak staremu i zastanawiam się, czy powinnam się niepokoić, czy to może normalne u tak szybko rosnących dzieci i samo przejdzie z czasem... Edytowane przez karalalalajna Czas edycji: 2014-10-01 o 13:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1744 |
Zadomowienie
|
Hej mamuski,
Z tego co pamietam: 1. Miesko: podaje 5-6 razy w tygodniu krolika lub indyka a 1-2 razy - rybke (na razie tylko losos) 2. Krolika dostalam w Selgrosie 3. Oliwke z oliwek zaczelam dodawac jakies 2 tyg. po wprowadzeniu warzyw czyli jak maly mial 4,5 miesiaca 4. Miesko wprowadzilam po 5 miesiacu. 5. Surowe miesko rozporcjowalam na 10g kawalki i codziennie rozmrazam jeden i gotuje. To samo z ryba. Jednak srednio to wygodne. Nie wiem czy mozna gotowane mieso mrozic ![]() 6. Puzzle kupilam czeskie "maly geniusz". Nie zawieraja niczego potencjalnie niebezpiecznego i sa bezzapachowe. Wiec ich nie wietrzylam. Jedynie je przetarlam szmatka bo moj synek wszystko lize ![]() Sent from my GT-I9000 using Wizaz Forum mobile app ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- BeautifulLie 3mam za Was kciuki. Oby wszystko sie dobrze skonczylo ![]() Sent from my GT-I9000 using Wizaz Forum mobile app ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Mam jedno pytanko: W SCHEMATACH ROZSZERZANIA DIETY WIDZE ZE W 7 MIESIACU JUZ SAMEGO MLEKA SIE NIE PODAJE TYLKO Z KLEIKIEM CZY KASZKA. Czy Wy tez tak robicie ? Sent from my GT-I9000 using Wizaz Forum mobile app
Impossible is nothing I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r. ![]() I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r. ![]() Sławcio Edytowane przez agunia4ever Czas edycji: 2014-10-01 o 14:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1745 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() bardzo cieszę się, że się podoba z awokado uwielbiam ![]() ![]() i jak już będzie więcej jeść - pycha jest z fasolką szparagową i fetą. i z kozim serkiem (takim twarożkiem nawet) Cytat:
U nas piękna pogoda, pakuję zaraz dzieciorzyznę z gadżetami do przyczepki i jedziemy do parku. Antoś dzisiaj też nie spał, ale jest ok, bo wczoraj i przedwczoraj była drzema ładna a dzisiaj wyrobiłam się z ćwiczeniami rano, jak był w żłobku |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1746 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kości nie strzelają, przynajmniej nie uzłyszałam ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1747 |
Rozeznanie
|
Karalalalajna ja akurat kupiłam królika na zamówienie u jednej pani na wsi. Ale słyszałam, że możesz go kupić np w selgrosie.
Oliwke/ masło dodaje zawsze do gotowej już potrawy przed samym podaniem. ![]() ![]()
#1748 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
My od 2 tyg. jemy warzywa, z owoców było już jabłuszko a teraz banan, więc chyba juz ten olej do warzywek wprowadzę. A jak myślicie miesko/rybka po 3 tyg od początku rozszerzania diety czy to za wcześnie? Emilka w piatek kończy 6 miesiecy i nadal zamierzam karmić piersią czyli bez kleikow, kaszek itd. Kaszke daje tak jak Ela- na jeden posiłek, a pozostałe posiłki to raz warzywa i dodatki a reszta mleczko karalalalajna- u nas bardzo strzelają, ale stawy, szczególnie słychać to jak Emilka się odpycha od np. moich rąk, to staw skokowy bardzo strzela. Ale u nas "syndrom" luźnych stawów i to jest przyczyna Cytat:
![]()
![]() |
#1749 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() kurczę ja swojemu nie dodaję oliwy do warzyw- nie wiedziałam, ze trzeba ![]() Z mięskiem jeszcze trochę poczekamy. Zacznę powoli mu owoce wprowadzać bo warzywa te najbardziej popularne mamy wszystkie za sobą. U nas w sumie nic nowego- dziś musiałam pozałatwić kilka spraw to Toś został z moją mamą ale nie narzekał za specjalnie- odebrałam go pięknie śpiącego a po obudzeniu mega zadowolonego. Juz mu matka nie wystarcza- woli babcię ![]() Beautifull- jak doczytałam otwojej wadze to się przeraziłam, koniecznie leć do lekarza. Nie wiem ile masz wzrostu i jakie BMI ale taka waga jest na granicy wycieńczenia.
![]() |
#1750 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tak napisałam, że kości strzelają, bo tak się mówi potocznie, ale faktycznie chodziło mi o stawy. A ten problem luźnych stawów to jest coś poważnego? Coś się w związku z tym robi czy po prostu trzeba z tym żyć? Bo u Oliwiera też słychać to strzelanie szczególnie jak się odpycha, albo jak go podnoszę i jakoś tak złapię... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1751 |
Rozeznanie
|
Emilowi też strzelają stawy i położna stwierdziła, że to nic poważnego.
My dajemy olej rzepakowy. Dziś mieliśmy lekko zabiegany dzień. Najpierw basen a potem byliśmy na kawce urodzinowej u znajomej. Okazało się, że Emil jest istną duszą towarzystwa. Tak "gadal" , że musiałam mu zatykac momentami dzioba bo nie słyszałam co się do mnie mówi. Moja mała iskierka ![]()
#1752 | |||||
Wtajemniczenie
|
Tż na delegacji, młoda śpi no to czas na wizaż
![]() Cytat:
Dzięki, byłoby miło za wysłanie linka, obejrzałabym sobie konkretny model ![]() Gratuluję ząbków i pierwszego słówka mama Cytat:
![]() Cytat:
![]() Gratuluję ząbków Mięso codziennie, właśnie nie wiem skąd dobrą i jaką rybę wziąśc. Raz dałam słoiczek z hippa z łososiem i mi po nim zwróciła częśc obiadku. Cytat:
Mięso gotuję osobno, raz na dwa dni. Ja w ogóle zupki gotuję tyle żeby miała na dwa dni. Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1753 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Myślę że spokojnie możesz podać mięsko ![]()
![]() |
#1754 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edzia dopiero teraz zdjęcia zobaczyłam, fajne córeczkimasz ![]() Jeszcze było pytanie o wstawanie jak dziecko się obudzi i marudzi- ja nie wstaję, jak się obudzi, gada do siebie, albo marudzi to udaję że jeszcze śpię, albo że mnie nie ma, wstaję jak płacze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1755 |
Zakorzenienie
|
tak na szybko - samobujający się Przemo:
(sorry za tego paprocha na obiektywnie, nie umiem się go pozbyć z telefonu) https://www.youtube.com/watch?v=vRHF...ature=youtu.be
jesteś tym, co czujesz, jesteś tym, co wiesz, jesteś tym, co potrafisz, jesteś tym, kim być chcesz Ewcia Przemek Edytowane przez margo80 Czas edycji: 2014-10-01 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#1756 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hahaha superowe!!! zdolniacha |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1757 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ja nie dosradzę bo kleik podaję w sumie od polowy 2-go miesiąca. a schematy schematami ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() tak Was czytam i widzę, że każda z Was wprowadza stopniowo jedzenie a ja szczerze codziennie podaję coś nowego bo nie wierzę w te niektóre brednie że mięsko czy ryby podawać stopniowo, oczywiście gluten i żółtko daję stopniowo ale z innymi smakołykami oczywiście tymi po 6 miesiącu to tak nie uważam ![]() mój Stasio ostatnio wcina chrupki kukurydziane ![]() wybaczcie jakość ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1758 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
![]() Czyli tylko ja taka nadopiekuńcza ze jak dziecko nie śpi w nocy to przy nim siedzę ![]() Widziałam pytanie o stawy - u nas nie strzelają Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
#1759 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1760 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1761 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i wbijaj sie cczesciej i szybciej ![]() Cytat:
kaszke dostaje raz dziennie lyzeczka mleko pije samo, przez butelke i bez zageszczania Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 04:31 ---------- Poprzedni post napisano o 04:00 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() zebow nie Marco spi jeszcze w kolysce ![]() nie siada, ani sie podciaga, wiec niczego nie zmieniam jak zacznie, to go przetransportuje do innego lozeczka i do innego pokoju ![]() Cytat:
czasami raz w tygodniu robie dzien przerwy Cytat:
dziekuje bardzo popatrze, pomysle, generalnie szukam inspiracji ![]() Cytat:
mieso gotuje/paruje, mroze i dodaje do przecierow warzywnych, ostantio mala iloscia wiekszych kawalkow, a na koniec olej i jemy ![]() burak dobrze komponuje sie z tartym jablkiem, robilam tez taki barszczyk dla starszych sa fajne takie muffinki
![]() |
#1762 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:10 ---------- Margo- Przemek rewelacyjny ![]()
![]() |
#1763 | |||
Raczkowanie
|
Witam się już o tej porze, bo Oli już zażyczył sobie drzemkę
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A tak właściwie, to dlaczego powinno się gotować mięso osobno? Kiedyś się przecież tak nie robiło i jakoś dzieci nie cierpiały z tego powodu chyba.... |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1764 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Jak patrzę na te wszystkie pytania dotyczące podawania nowego jedzenia, od razu przypomina mi się ten tekst z książki Hogg, że są doradcy laktacyjni, a w pewnym wieku przydaliby się raczej doradcy ds. pokarmów stałych ![]() Ja dodaję oliwę z oliwek lub olej rzepakowy pod koniec podgrzewania zupki (z reguły rozmrażam na parze przygotowane wcześniej i zamrożone warzywa). Tłuszcz też dodałam jakoś na początku. Myślę, że maksymalnie po dwóch tygodniach. Mięsa jeszcze nie daję, ale chyba nie będę tego robić codziennie. 1-2 dni w tygodniu będę chyba robić bezmięsne/bezrybne. Tynka- awokado jada się na surowo, przynajmniej jeśli chodzi o dorosłych ![]() Margo- Przemek REWELACYJNY! Napatrzeć się nie mogłam! Smarrita- przykro mi z powodu pracy. Większość pracodawców wychodzi jednak z założenia "Miejcie dzieci, ale nie w naszej firmie" ![]() Podobnie jednak jak Tynka wychodzę z założenia, że czasem koniec czegoś może być początkiem czegoś dużo fajniejszego. Nie trzeba bać się zmian. Karalalalajna- u nas stawy nie strzelają. Wpadłam na szybko, bo dziś idę na... rozmowę w sprawie pracy. Zadzwonili do mnie z firmy, gdzie kiedyś składałam CV. Praca zapowiada się baaaardzo obiecująco. Stwierdziłam, że nic nie stracę biorąc udział w procesie rekrutacyjnym. Pewnie mnie nie wybiorą, a nawet jeśli, to będę mogła na chłodno zastanowić się czy jestem już gotowa zostawić Emi, czy gra jest warta świeczki. Tyle ze zdroworozsądkowych przemyśleń. Teraz oczywiście cały czas wydaje mi się, że moje dziecko patrzy na mnie z wyrzutem, pytając: "Mamo, mogłabyś mnie zostawić? Mogłabyś???" ![]() ![]() Stwierdzam, że jestem zupełnie inną matką, niż zakładałam, że będę.
#1765 |
Zakorzenienie
|
hej
wpadam na momencik zdać relację z wczorajszej wizyty - wg tej pani doktor wyniki Natalki dobre, wygląda ok, rozwija się ok, kazała tylko zrobić jeszcze bad.kału - test Karego, żeby wykluczyć/potwierdzić ew.nietolerancję laktozy. Kupka już się bada, co mnie martwi to to, że Natala dalej robi brzydkie kupki i nawet płacze jak je robi ![]() ![]() ![]() muszę zmykać pa ps. Jeśli ktoś coś wie na temat tego testu Karego/robił/zna kogoś kto robił albo kogoś z nietolerancją laktozy to wszelkie info mile widziane (może być na PW). ![]()
#1766 |
Zadomowienie
|
Virginia mowilam Ci ze wyniki są ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1767 | |||
Wtajemniczenie
|
BeautifulLie - dzięki za linka
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1768 |
Wtajemniczenie
|
Czesc dziewczyny
![]() Ja tak krótko dziś bo siedzimy u teściów. Kubuś ma ostatnio etap ze płacze na widok nowych osób więc dziadków przywitał płaczem. Czytałam ze na początku nie można podawać zupy gotowanej na mięsie bo jest cieżkostrawna a takiej na mięsie z kośćmi to w ogóle bo się jakieś metale wtrącają lub coś w tym stylu. Ale nie pamiętam od kiedy można. Chyba od 7-8 mca ![]() Wysłane za pomocą aplikacji mobilnej
#1769 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja dziś mam pierwszy dzień urlopu wypoczynkowego, jak to zleciało ![]()
Emilka 3.04.2014 Edytowane przez TynkaG Czas edycji: 2014-10-02 o 15:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1770 |
Wtajemniczenie
|
Ojj to kiedy dokladnie wracasz? Pewnie ciężko ci bedzie takiego szkraba zostawic. Fajnie ze teraz jest rok macierzynskiego szkoda tylko ze kazdy moze z niego skorzystać z roznych wzgledow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.