|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z wynajmowanym mieszkaniem
Pan ma zarejestrowaną działalność gospodarczą, próbowałam dzwonić z dwóch numerów, mojego i mamy. Dziś, jak próbowałam numer w ogóle nie odpowiadał. Wiem, że nie powinnam się poddawać, ale sprawy w sądzie i inne myślę, że nie wchodzą w grę.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Usiądźcie z mamą i skonstruujcie pismo, a może macie w otoczeniu kogoś kumatego jeżeli chodzi o pisanie pism urzędowych? Możesz poszukać podobnych tematów w Internecie. To, że ktoś se dał termin 7 dni, to wiesz - ja Ci dam 14 dni i co z tego? To specjalnie zrobione po to, abyś się przestraszyła i szybko zapłaciła. Poza tym co jeżeli zapłacisz, a on wymyśli kolejne rzeczy? Dostaniesz pokwitowanie? Na jakiej zasadzie ma się to odbywać, skoro pan się zachowuje jak jakiś nawiedzony dzikus i telefonów nie odbiera? Przemyśl to na trzeźwo.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, tak jak napisała Doris, może dojść do tego, że wyśle wam kolejne wezwanie, bo uzna, że ukradłyście dywan? I co wtedy? Co znaczy, że ma zarejestrowaną działalność gospodarczą? Kancelarie radców prawnych mają zwykle jakąś reklamę w internecie, można tam łatwo znaleźć do nich kontakt i to nie przez prywatną komórkę pana racy. To już kolejny wątek, gdzie można się przekonać, że trzeba spisać protokół przy wprowadzeniu się i przy wyprowadzce, najlepiej ze zdjęciami. Ludzie są tak łapczywi i nieuczciwi, że nie można wierzyć na słowo. Tylko, ze w tamtym wątku dziewczyna najwyżej straci kaucję lub jej część, a tutaj ma zapłacić dodatkową kasę. Choć te 150 zł to jeszcze rozumiem, choć dziwi mnie, że pan najpierw z nich dobrowolnie rezygnuje, a potem robi z tym cyrki. Nie lepiej było od razu je wziąć, gdy chciała zapłacić? Dziwny człowiek. Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-09-30 o 17:39 |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko, nie odpuszczaj i nie ruszaj tak ochoczo do płacenia, bo jest to zwyczajnie premiowanie cwaniactwa i utwierdzanie pana w przeświadczeniu, że jest królem oszustów. Przede wszystkim, listem poleconym za potwierdzeniem nadania wyślij mu wypowiedzenie umowy "z dniem takim i takim wypowiadam umowę najmu lokalu takiego i takiego, zawartą w dniu ....", na pewno jakieś wzory znajdziesz w internecie. Zapłać czynsz za okres do wypowiedzenia umowy, bo to niestety Cię obciąża. Gdybym była na Twoim miejscu na tym właśnie zakończyłabym kwestie związane z panem wynajmującym. Jak jest taki wyrywny, to niech idzie na proces i Cię pozywa. Od postępowania upominawczego wniesiesz sprzeciw i spotkacie się na rozprawie, niech sobie pan udowadnia, kiedy powstała szkoda. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-09-30 o 17:54 |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
A jeśli nikt inny nie potwierdzi, że dziewczyna wyprowadziła się w czerwcu? Umowa zawarta do 30 września i zdjęcia nie są wystarczającym dowodem? Przecież nie ma wypowiedzenia na piśmie z czerwcową datą. Nawet jeśli facet to krętacz, to przede wszystkim Autorka potrzebuje tej drugiej dziewczyny do pomocy.
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Na pewno facet sie usmieje.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48350819]Dobre
. Na pewno facet sie usmieje.[/QUOTE]Ona się tak samo może uśmiać na jego żądania. |
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Ja Ci nie poradze nic w tej sytuacji, bo nie mam o tym pojecia, ale na przyszlosc nie zalatwiaj nic na gebe (a szczegolnie, ze nie musisz za cos placic), a jak juz, to nagrywaj wlasciciela. My, jak cos zalatwialismy ustnie, to dyktafon w tle rejestrowal i w razie czego sie wlasciciel nie wyprze swoich slow. Nie rozumiem tylko, czemu wyprowadzki z mieszkania nie zalatwilas pisemnie. To pierwsze Twoje wynajmowanie lokum? Przeciez wypowiedzenie zawsze daje sie na pismie dla bezpieczenstwa Twojego i wlasciciela. Trzeba sie rozliczac z kazdego klucza na pismie, z inwentarza itp. Jestem w szoku, ze sie tak dalas wpuscic w maliny.
Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2014-09-30 o 21:59 |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, a masz taki zapis w umowie, że zmiana warunków musi być w formie pisemnej,że inne formy uznane będą za niewiążące? W każdym razie masz nauczkę na przyszłość, żeby takie rzeczy zawsze mieć na piśmie. Teraz ciężko Ci będzie się bronić.
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam takiego wpisu - wiem, że wiele rzeczy nie przemyślałam i teraz płacę za swoją naiwność. W umowie jest napisane "3miesięczne wypowiedzenie" - to tyle, nie ma w jakiej formie ma być ono złożone. Facet wydawał się być normalny, wiem, że jak trzecia lokatorka się wyprowadzała, nie składała owego wypowiedzenia, tylko załatwiała to telefonicznie. Dlatego mam prawo myśleć, że umowa może być fikcyjna, tym bardziej , że nie było żadnej kaucji, ani protokołu.Co do drugiej dziewczyny - akurat nasze sprawy będą rozpatrywane oddzielnie, każda dostała wezwanie do zapłaty swojej kwoty, a nie jedną kwotę na pół.
Edytowane przez stonka_123 Czas edycji: 2014-09-30 o 23:28 |
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobrze, że koszty nie były większe
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Nie poddawaj się tak łatwo, bo wtedy utwierdzisz go w przekonaniu, że i następną osobę może zrobić w jajo.
Zawalcz. |
|
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48351089]Z tego co autorka pisze zadanie goscia jest sluszne. No, ale jak uwazasz, ze to ja powinno cieszyc...[/QUOTE]
Nie, nie cieszyć, ale odpowiadałam na Twoje, że on się może "uśmiać z ustaleń ustnych". Nie do końca tak jest - pewne ustalenia ustne da się czasami udowodnić i to nie jest do końca tak, że jak nie na papierze, to autorka jest na straconej pozycji. Chociaż na pewno będzie, jeżeli uwierzy, że pan ma rację i jest bogiem, bo wysmażył pismo i przybił pieczątkę. |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) 3 miesiące wypowiedzenia - czyli jeśli nie zawiadomiłaś go 3 miesiące przed wyprowadzką, to wypowiedzeniem była informacja, którą podałaś w czerwcu; 3) co to znaczy, że Wasze sprawy są rozpatrywane oddzielnie? przecież lodówka była wspólna, odpowiedzialność za kuchnię i łazienkę przypada wszystkim. Jeśli roszczenia wobec Was są inne - to jest jakaś szansa dla Was. Idź do prawnika, bo jesteś w ciemnej dziurze i widać, że sama nie ogarniesz.
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Nie daj się zastraszyć.
I nie przejmuj się, że dał Ci 7 dni. Potem będzie pisał ponaglenia, zanim skieruje sprawę do sądu, o ile w ogóle skieruje. [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48351089]Z tego co autorka pisze zadanie goscia jest sluszne. [/QUOTE] Jednak gościu jest ewidentnym cwaniakiem żerującym na naiwności i niewiedzy ludzkiej, nie ma co takiego usprawiedliwiać. A i niewykluczone, że to zwykła próba zastraszenia. Edytowane przez Pritistajl Czas edycji: 2014-10-01 o 09:59 |
|
|
|
|
#47 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Doczytałam, że autorka "wypowiedziała" umowę w sposób dorozumiany wkładając klucze do skrzynki na listy i od 3 miesięcy tam nie mieszka. No to niestety, ale umowa trwa nadal, chyba, że została zawarta na czas określony, a ten termin już nadszedł. Pan jest raczej z tych cwaniaczkowatych, ale autorka niestety też się nie popisała myśleniem. |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
Na takiej podstawie on i kazdy wynajmujący moze sobie ustalic szkody jakie mu sie wymarza i zrobic generalny remont mieszkania na koszt wynajmujacego. Skąd Ty mozesz wiedziec, kto tam mieszkał przez ostatnie 3 msce, kiedy Cie nie było. Nie ma protokołu, więc równie dobrze on mógł zepsuc lodówkę, wyrwac kafelki, zeby uzyskac pieniądze. Nie ma zadnych dowodów... rzeczy mogły byc tez uszkodzone zanim tam zamieszkałyscie.
Btw ciekawe ile facet juz sobie zarobił na takich osobach. Edytowane przez _Supernova_ Czas edycji: 2014-10-01 o 11:08 |
|
|
|
|
#49 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego ja bym jeszcze na miejscu autorki pojechała do tego pana (najlepiej z kimś) i spróbowała porozmawiać, że mu zaufała i przez to nie spisała rozwiązania umowy na piśmie, że w końcu to zawód zaufania publicznego, że pierwszy raz wynajmowała mieszkanie, itd. Ostatecznie może też powiedzieć, że wklei to pismo w internecie i opisze sytuację - powinno mu zależeć, żeby nie stracić klientów, a kto będzie chciał robić interesy z taką osobą.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2014-10-01 o 12:26 |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Straszyć prawnika skarbówką?to jak lwa pekinczykiem. ![]() Ale faktycznie popieram napisanie fachowego pisma i wysłania za potwierdzeniem odbioru lub dostarczenie osobiscie w dwoch egzemplarzach z pokwitowaniem odbioru. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-10-01 o 13:43 |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie że niektórzy naoglądali się za dużo filmów o prawnikach.... nie każdy prawnik to Harvey z suitsów.... ![]() Jakiś tam podrzędny polski prawniczek to nie superheros który niczego się nie lęka... Ja na Twoim miejscu przekopiowałabym jeszcze pytanie które zadałaś na wizażu na forum prawnicze (bez problemu znajdziesz w internecie). Większa jest szansa że znajdziesz tam ludzi ogarniętych w temacie prawnym bo skoro ktoś ma tam konto i się regulanie udziela tzn że albo się tym interesuje i coś wie, albo jest z tym związany zawodowo. Ja osobiście bym nie odpuściła bo to jest sprawa do wygrania. Dobrze jakbyś miała jakiś kontakt do tej 3 dziewczyny która wyprowadziła się wcześniej żeby potwierdziła że wbrew temu co mówił ten palant nie był oglądać mieszkania podczas jej wyprowadzki. Już chociażby to podkopie jego autentyczność. |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie Cię zmartwię, ale są trzy dziedziny nauki (i życia), na których zna się każdy Polak: medycyna, psychologia i prawo. Nigdy (nigdy!) nie pytaj w Internecie o porady z tych trzech działek
|
|
|
#54 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą nieważne, nie było protokołu zdawczo - odbiorczego przy podpisaniu umowy, więc autorka może bronić się tym, że zniszczenia były już jak zajmowała mieszkanie. ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
A co do zadawania pytań odnośnie tych trzech dziedzin - zgadzam się, że można przeczytać wiele bzdur i nawet, jak trafi się na profesjonalistę, to trudno laikowi zdecydować, która sugestia pochodzi od internetowego specjalisty, a która od kogoś, kto w tym siedzi. |
||
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Udało mi się zasięgnąć porady prawnej, 150 zł zaległego czynszu muszę zapłacić zgodnie z umową, jednak co do tych 500 napiszę odpowiednie pismo do niego. Podobno bez protokołu mało ugra w sądzie.
|
|
|
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
Jesli gosc jest ogarniety to brak protokolu nie jest zadnym problemem. Da sobie rade bez niego.
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48361567]Jesli gosc jest ogarniety to brak protokolu nie jest zadnym problemem. Da sobie rade bez niego.[/QUOTE]
Brak protokołu jest DUŻYM problemem i jeśli gość jest ogarnięty, to nie będzie się dla 5 stow bawił w proces i postępowanie dowodowe. Poza tym, nie siejmy defetyzmu i nie róbmy tu przedsądu. |
|
|
|
|
#58 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niemniej za goscia trzymam kciuki. Autorce sie przyda nieco nauki o doroslym zyciu. Caly watek to jakas wielka mieszanina abstrakcji i nieodpowiedzialnosci. |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48361860]To nie defetyzm, ale zawodowe spojrzenie na temat. Poza tym nie napisalam co sie stanie, ale co moze sie stac. Czytaj uwazniej.
Niemniej za goscia trzymam kciuki. Autorce sie przyda nieco nauki o doroslym zyciu. Caly watek to jakas wielka mieszanina abstrakcji i nieodpowiedzialnosci.[/QUOTE] Skąd ta złośliwość w stronę autorki wątku? Taką samą nieodpowiedzialność można zarzucić temu panu. Czemu tylko autorka wątku winna, zua i "ma mieć nauczkę"?
|
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48361860]To nie defetyzm, ale zawodowe spojrzenie na temat. Poza tym nie napisalam co sie stanie, ale co moze sie stac. Czytaj uwazniej.
Niemniej za goscia trzymam kciuki. Autorce sie przyda nieco nauki o doroslym zyciu. Caly watek to jakas wielka mieszanina abstrakcji i nieodpowiedzialnosci.[/QUOTE] A mojevzawodowe spojrzenie na temat podpowiada mi, że brak protokołu dyskwalifikuje jego roszczenie. Nie zabezpieczył się na okoliczność ewentualnych zniszczeń i tyle w temacie. Ja tam zawsze będę trzymać kciuki za stronę pokrzywdzoną. Nieznajomość prawa szkodzi, ale wynajmujący też nie wykazał się zbytnim myśleniem. A dowodowo po jego stronie słabiutko. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.

. Na pewno facet sie usmieje.

Taką samą nieodpowiedzialność można zarzucić temu panu. Czemu tylko autorka wątku winna, zua i "ma mieć nauczkę"?