Jedne dwóch kreseczek wypatrują, inne wyprawkę dla maluszków szykują - cz.V - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-03, 08:09   #2851
malinOla1
Wtajemniczenie

Dot.: Jedne dwóch kreseczek wypatrują, inne wyprawkę dla maluszków szykują - cz.V

Cytat:
Napisane przez india83 Pokaż wiadomość
Ha! bo ja mam dziś walone, więc pospałam prawie do 7

Jak wam sie dzisiaj spało?
a to dlatego i tempki rano nie widziałam
elegancko 9 godzin, nawet nie słyszałam, że Tż do domu wrócił, później jak otworzyłam oko to jadł obiad i usnęłam dalej

Izka jak będziesz we wt na wizycie to zapytaj bo samemu lepiej nie kombinować tym bardziej że bierzesz clo. Jeśli chodzi o infolic to ostatnio była promocjaa 29,99 na gemini ale nie wiem czy nadal aktualna

malinOla1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:10   #2852
kocuro88
Zakorzenienie

Dot.: Jedne dwóch kreseczek wypatrują, inne wyprawkę dla maluszków szykują - cz.V

a wczoraj dowiedzialam się że moja przyjaciółka z gimnazjum jest 1 6 miesiącu ciąży ...
niestety nie ma jak jej pogratulowac bo kontakt się nam urwał całkowicie - niestety

Iza daj spokój z tym zabiegiem. ,
we wtorek pójdziesz do gin i wtedy z nim pogadaj konkretnie jaki ma plan itp.
Stary 2014-10-03, 08:17   #2853
Meliska86
Wtajemniczenie

Witajcie
wstałam i jestem strasznie sflustrowana !!!
normalnie od kilku dni przypierniczył się dzięcioł i od 7 rano wali dziobem po domu. Wyżarł nam w nowej elewacji już dziurę chyba 10 cm. Dzisiaj od 7 do 8 stałam z mopem i go przeganiałam a ten debil co chwile wracał
no nie mogę nie dość ze spać się nie da to jeszcze nam niszczy dom

nie wiem co mamy zrobić bo dzięcioły są pod ochroną i pozbycie się takiego to podobno 30 tys kary. Muszę zapytać wujka google może on coś poradzi bo jeszcze jeden dzień będzie albo ja albo dzięcioł !!!!

Ale macie fajnie dziewczynki wyszalejecie się
Córcia
Meliska86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:25   #2854
kocuro88
Zakorzenienie

a to wstrętnt dzięcioł
może Melisko zadzwon do urzędu Miasta czy Gminy do jakiegos wydziału co się tym zajmują co masz zrobic

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ----------

"Jeszcze jedna rada dotyczyła zawieszenia budki dla dzięcioła, bo wg A.M. dzięcioły czasem próbują wykuć w elewacji dziuplę do spania, a jak dostaną gotową, to mogą przestać się męczyć"

Musisz mu zrobić domek
Stary 2014-10-03, 08:33   #2855
aneczka2238
Zakorzenienie

Dzień dobry

Wczoraj was podczytywalam i chciałam dzisiaj poodpisywać i... budyń
Pamiętam tylko ze chciałam Annasar ochrzanić za tekst o tym, że jej córcia przy porodzie okaże się chłopcem Żeby mi to było ostatni raz

Melisko, co za dziad z dzięcioła... Ja bym do Urzędu nie zgłaszała W moim nidgy nie ma pomocy, tylko zawsze problemy, może dlatego

Mój mały chyba się wczoraj odwrócil, bo prawie ruchów nie czuję. Znaczy jak zaczepię go to się ruszy, ale sam to Leniuszek mu się włączył

Jeżeli któraś chciałaby żebym cokolwiek zmieniła, dopisała, cokolwiek w pierwszym poście to proszę o pogrubioną wiadomość Być może taka prośba już była, a ja nie zauważyłam i nie zrobiłam tego, to proszę o upomnienie
Szczególnie proszę "nowe" dziewczyny, które wyraziły chęć dopisania, a nie podały mi danych do tego

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

Żanecia, ale kapsel Trzeba się by bylo Ewuni zapytać co takie dobre

Oluś

31.12.2014

Wymianka
aneczka2238 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:35   #2856
india83
Zakorzenienie

Melisko może Żanetka dobrze radzi z tą budką. Bo niestety będzie wam niszczył elewację. Może na bieżąco uprzykszaj mu pobyt u was i bedzie czuł sie zagrożony i odleci.
A oto porady z Internetu
- Bardzo skuteczne są balony helowe zakotwiczone do ziemi w pobliżu dziury w styropianie. Balon powinien być jaskrawo ubarwiony, świecący, a na dodatek można na nim namalować wielkie, wpatrzone w dzięcioła oko
- Gdy nie uda nam się jednak „zrobić dzięcioła w balon”, to musimy poświęcić pluszowego misia. Choćby malutkiego. Najlepiej by miał jak najbardziej wyraziste oczy. Takiego misia (oby nikt za nim nie tęsknił i nie płakał) mocujemy nad otworem wydłubywanym w tynku przez dzięcioła.

Edytowane przez india83
Czas edycji: 2014-10-03 o 08:36
india83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:37   #2857
kocuro88
Zakorzenienie

noo kapsel mam dzis super
myslę że TURCJA

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

ja jeszcze wyczytłam że wiesza się płyty CD

Aneczka a jak tam u Ciebie brzuszek?
Stary 2014-10-03, 08:42   #2858
india83
Zakorzenienie

Mój kapsel: uśmiech to podstawa
Stary 2014-10-03, 08:45   #2859
7koliberek7
Zadomowienie

czesc Wam ja ostatnio zagoniona..staram sie Was podczytywac na bieżąco... mam nadz ze teraz juz bede miec luzniej i wiecej mnie tu bedzie... a ja sie wczoraj dowiedzialam ze moja klezanka z gimnazjum miala 3 poronienia po 12 tyg ciazy a teraz jest znow w ciazy w 3 miesiacu ii caly czas lezy i bierze stosy lekow i jakies zasttrzyki... ja wczoraj bylam w miescie i troszke pochodzilam i zlapal mnie straszny bol z prawej sttrony brzucha i bolalo chyba z dobre pol h po czym bol przeszedl na lewa strone i tez tak do 15 min bolalo a pozniej jak reka odjal nic...
nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki.
To ich krew, życie, to ich własne dziecię,
co im nad wszystko droższe jest na świecie...

SZYMONEK 09.12.2014
7koliberek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 08:46   #2860
aneczka2238
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocuro88 Pokaż wiadomość
noo kapsel mam dzis super
myslę że TURCJA

Aneczka a jak tam u Ciebie brzuszek?
A może i Turcja

Brzuszek ok, nie boli, ale bardzo szybko rośnie, od poniedziałku mam o 5,5cm więcej No i bardzo "ciasno" się czuję... Myślałam że jak przestanę się obżerać, zrezygnuję ze słodyczy to już nie będę tak szybko tyła, no ale lipa... Już jest +14kg

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-10-03, 08:54   #2861
kocuro88
Zakorzenienie

Aneczko to juz sie nie moge doczekać poniedziałkowego zdjęcia

Koliberku witaj
przykro mi z powodu Twojej koleżanki.
ehh czemu to takie niesprawiedliwe jest wszystko...
może Maluszek się przekręcał i dlatego bolało

dziewczyny jeszcze tydzień
Stary 2014-10-03, 09:04   #2862
mandy27
Raczkowanie

Część dziewczyny Nadgoniłam trochę wasze wpisy ale już nie wiem co komu miałam pisać wiec chyba to skleroza Ją z mężem już zaczynamy działania i jestem dobrej myśli Synek chodzi do przedszkola już wolą siku ale wystąpił inny problem rano płacze nie chce zostać chce bym go nie zostawiala a po powrocie do domu mówi że było fajnie i jutro już nie będzie płakał a rano znów płacze hmm rozumiecie coś z tego ? bo ją nie bardzo no dobrze uciekam do pracy i na zakupy milego dnia.

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Cytat:

Koliberku witaj

tydzien szybko minie i mam nadzieje że pojawia się 2kreseczki Trzymam kciuki mocno
Stary 2014-10-03, 09:09   #2863
india83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczka2238 Pokaż wiadomość
A może i Turcja

Brzuszek ok, nie boli, ale bardzo szybko rośnie, od poniedziałku mam o 5,5cm więcej No i bardzo "ciasno" się czuję... Myślałam że jak przestanę się obżerać, zrezygnuję ze słodyczy to już nie będę tak szybko tyła, no ale lipa... Już jest +14kg
aniu te rozmiary to chyba jednak nie od obżarstwa zależą, więc nie katuj się ... dzidzia rośnie i potrzebuje więcej miejsca i ttrudno tu coś poradzić

Cytat:
Napisane przez 7koliberek7 Pokaż wiadomość
czesc Wam ja ostatnio zagoniona..staram sie Was podczytywac na bieżąco... mam nadz ze teraz juz bede miec luzniej i wiecej mnie tu bedzie... a ja sie wczoraj dowiedzialam ze moja klezanka z gimnazjum miala 3 poronienia po 12 tyg ciazy a teraz jest znow w ciazy w 3 miesiacu ii caly czas lezy i bierze stosy lekow i jakies zasttrzyki... ja wczoraj bylam w miescie i troszke pochodzilam i zlapal mnie straszny bol z prawej sttrony brzucha i bolalo chyba z dobre pol h po czym bol przeszedl na lewa strone i tez tak do 15 min bolalo a pozniej jak reka odjal nic...
współczuje koleżance, co za trauma, oby w końcu jej się udało.

A Tobie oby juz takie nieprzyjemne bóle nie wracały

Cytat:

Koliberku witaj

musimy jakoś wytrzymać

a który Ty masz dzisiaj dc?

Dzwoniłam do labo aby umówić na badanie nasienia - najwczesniejszy termin 15,16.10 lub 20,21.10
Stary 2014-10-03, 09:13   #2864
kocuro88
Zakorzenienie

Mandy dla synka

i dziekuje za kciuki

India dziś mam 21 dc
a Ty?
Może badania nasienia nie będa potrzebne
Stary 2014-10-03, 09:24   #2865
aneczka2238
Zakorzenienie

Marzenka, mój synek mial identycznie, jak zaczynał chodzić do przedszkola Rano histeria, Pnie go na siłe zabierały, a jak go odbierałam to mówił że bylo fajnie i już nie może doczekac się jutra I rano znowu to samo. Na pocieszenie powiem że trwalo to chyba ze dwa tyg i zostały już tylko te pozytywne emocje, czego i Wam zyczę

Zanetka, bardzo długi ten tydzień będzie... Dalej mi się wydaje że u Ciebie trzeci bedzie szczęśliwy

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
aniu te rozmiary to chyba jednak nie od obżarstwa zależą, więc nie katuj się ... dzidzia rośnie i potrzebuje więcej miejsca i ttrudno tu coś poradzić
No wlaśnie do takiego wniosku doszłam, że czy jem duzo czy nie to i tak tyle samo tyję Trudno

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-10-03, 09:26   #2866
kocuro88
Zakorzenienie

Aneczko oj długi długi
a wiesz ze ja też mam jakieś takie dobre przeczucie
ale nie nakręcam się - spokój.
Stary 2014-10-03, 09:32   #2867
Franka321
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Meliska86 Pokaż wiadomość
Witajcie
normalnie od kilku dni przypierniczył się dzięcioł i od 7 rano wali dziobem po domu. Wyżarł nam w nowej elewacji już dziurę chyba 10 cm. Dzisiaj od 7 do 8 stałam z mopem i go przeganiałam a ten debil co chwile wracał

nie wiem co mamy zrobić bo dzięcioły są pod ochroną i pozbycie się takiego to podobno 30 tys kary. Muszę zapytać wujka google może on coś poradzi bo jeszcze jeden dzień będzie albo ja albo dzięcioł !!!!

Ale macie fajnie dziewczynki wyszalejecie się
Hahahaahahahaha

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Posikalam sie ze smiechu hahaha a ten debil ciagle wracal hahaha

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Cytat:
Melisko może Żanetka dobrze radzi z tą budką. Bo niestety będzie wam niszczył elewację. Może na bieżąco uprzykszaj mu pobyt u was i bedzie czuł sie zagrożony i odleci.
A oto porady z Internetu
- Bardzo skuteczne są balony helowe zakotwiczone do ziemi w pobliżu dziury w styropianie. Balon powinien być jaskrawo ubarwiony, świecący, a na dodatek można na nim namalować wielkie, wpatrzone w dzięcioła oko
- Gdy nie uda nam się jednak „zrobić dzięcioła w balon”, to musimy poświęcić pluszowego misia. Choćby malutkiego. Najlepiej by miał jak najbardziej wyraziste oczy. Takiego misia (oby nikt za nim nie tęsknił i nie płakał) mocujemy nad otworem wydłubywanym w tynku przez dzięcioła.
O boze hahahaha ale mam ubaw od rana
Franka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 09:38   #2868
7koliberek7
Zadomowienie

mam jedynie nadzieje ze mojemu maluchowi siie az tak bardzo nie spieszy na swiat bo jeszccze nie mam kosmetykow i torby spakowanej aaa i moja kolezanka ze stuudiow czoraj zuzie urodzila a miala termina na 20 wrzesnia
nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki.
To ich krew, życie, to ich własne dziecię,
co im nad wszystko droższe jest na świecie...

SZYMONEK 09.12.2014
7koliberek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 09:41   #2869
kocuro88
Zakorzenienie

Koliberku to ten twojej koleżance to źle termin policzyli czy takie przenoszone??
Stary 2014-10-03, 09:41   #2870
aneczka2238
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 7koliberek7 Pokaż wiadomość
mam jedynie nadzieje ze mojemu maluchowi siie az tak bardzo nie spieszy na swiat bo jeszccze nie mam kosmetykow i torby spakowanej aaa i moja kolezanka ze stuudiow czoraj zuzie urodzila a miala termina na 20 wrzesnia
Aniu, a w którym tygodniu teraz jestes?

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-10-03, 09:43   #2871
india83
Zakorzenienie

Cytat:
Mandy dla synka

i dziekuje za kciuki

India dziś mam 21 dc
a Ty?
Może badania nasienia nie będa potrzebne
20dc czyli znowu idziemy prawie równo

Już nie chcemy przekładać tego badania, bo w razie się nie uda to i tak trzeba będzie je wykonać. A tak najwyżej będą i badania i fasolka

Cytat:
Aneczko oj długi długi
a wiesz ze ja też mam jakieś takie dobre przeczucie
ale nie nakręcam się - spokój.

Cytat:
Napisane przez Franka321 Pokaż wiadomość
Hahahaahahahaha

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Posikalam sie ze smiechu hahaha a ten debil ciagle wracal hahaha

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

O boze hahahaha ale mam ubaw od rana
No i dobrze

U mnie w mieście tylko 2 miejsca gdzie bada się nasienie - w jednym koszt 120 zł i czas oczekiwania na wyniki 7 dni, w drugim koszt 70zł, czas oczekiwania na wyniki 0,5h + omówienie wyników z andrologiem.

U mówiłam to drugie miejsce, akurat mieli termin wolny w ten dzień co mąż ma wolne.

Myślicie, ze jest duża różnica między tymi badaniami??
Stary 2014-10-03, 09:46   #2872
kocuro88
Zakorzenienie

Kurcze india nie wiem czemu taki przedział cenowy i ten czas oczekiwania taki krótki
ale przynajmniej nie bedziecie sie zamarwtiac jak wyniki...

no za 6 dni powinna przyjść @ więc czekam
oby nie przyszła

Edytowane przez kocuro88
Czas edycji: 2014-10-03 o 09:48
kocuro88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 09:49   #2873
india83
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze india nie wiem czemu taki przedział czasowy i ten czas oczekiwania taki krótki
ale przynajmniej nie bedziecie sie zamarwtiac jak wyniki...

no za 6 dni powinna przyjść @ więc czekam
oby nie przyszła
No nic najpierw spóbuję z tymi wynikami, jak będzie trzeba powtórzyc to wtedy zrobimy w tym drugim miejscu

Trzymam kciuki

Mnie zaczyna pobolewać brzuch jak na okres, ale tak bardzo delikatnie
Stary 2014-10-03, 09:53   #2874
izasalamon
Wtajemniczenie

India - ogólnie zaczęliśmy próbować w sierpniu zeszłego roku. Ale to zupełnie na luzie, bez celowania w owu. Nic nie wychodziło, więc w kwietniu poszłam sobie do gina na zwykłe badania. I wtedy pierwszy raz miałam robione usg i lekarz stwierdził, że moje cykle są w większości bezowulacyjne i mogę mieć trudności z zajściem w ciążę. Poszłam do niego w czerwcu i powiedział, żebym przyniosła wyniki badań męża i zaczniemy działać ze mną, jak będzie ok. W lipcu przyniosłam, a od sierpnia zaczęłam brać clo.
Więc ogólnie problem u mnie jest taki, że pęcherzyki same nie rosną. Ale jak widać i po clo przestały…

Kocuro88 - on ma plan działania taki, że biorę za miesiąc ostatnie clo i będzie mnie kierował na laparoskopię. Tak zrozumiałam.

aneczka - potem podam Ci dane
izasalamon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 09:55   #2875
kocuro88
Zakorzenienie

a u mnie narazie spokój
wczoraj mnie ten jajnik strasznie bolał
ale w sumie to było z prawej strony a ja podobno ten jeden pęcherzyk miałam w lewym, więc teraz w sumie nie wiem co to było
Stary 2014-10-03, 10:03   #2876
india83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izasalamon Pokaż wiadomość
India - ogólnie zaczęliśmy próbować w sierpniu zeszłego roku. Ale to zupełnie na luzie, bez celowania w owu. Nic nie wychodziło, więc w kwietniu poszłam sobie do gina na zwykłe badania. I wtedy pierwszy raz miałam robione usg i lekarz stwierdził, że moje cykle są w większości bezowulacyjne i mogę mieć trudności z zajściem w ciążę. Poszłam do niego w czerwcu i powiedział, żebym przyniosła wyniki badań męża i zaczniemy działać ze mną, jak będzie ok. W lipcu przyniosłam, a od sierpnia zaczęłam brać clo.
Więc ogólnie problem u mnie jest taki, że pęcherzyki same nie rosną. Ale jak widać i po clo przestały…

Kocuro88 - on ma plan działania taki, że biorę za miesiąc ostatnie clo i będzie mnie kierował na laparoskopię. Tak zrozumiałam.

aneczka - potem podam Ci dane
Jeżeli ona uznał to za konieczne... chociaż z tego co się orienruję można chyba zwiekszać dawkę clo - oczywiście lekarz o tym decyduje i wtedy też pęcherzyki rosną. Teraz bierzesz 1 tabletkę ? Zreszta jak zawsze są jakieś wątpliwości można skonsultować z innym ginem. Zoczbacz jak teraz brałam od 3dc pół tabletki rano i pół wieczorem, a owu miałam w 14dc, więc u Ciebie może wystąpi ok. 18dc. Więc może jest jeszcze szansa. Sama nie wiem. A ta laparoskopia ma jakieś minusy?

Cytat:
a u mnie narazie spokój
wczoraj mnie ten jajnik strasznie bolał
ale w sumie to było z prawej strony a ja podobno ten jeden pęcherzyk miałam w lewym, więc teraz w sumie nie wiem co to było
Pozostaje nam tylko czekać

My z TŻem jutro wyruszamy na noc kabaretową, będą m.in. Paranienormalni - moi ulubieńcy

Edytowane przez india83
Czas edycji: 2014-10-03 o 10:04
india83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 10:09   #2877
malinOla1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Meliska86 Pokaż wiadomość
Witajcie
masz darmowy budzik znajdź sposób na dziada

Cytat:
mega wielkie odliczanie

Cytat:
Napisane przez mandy27 Pokaż wiadomość
Część dziewczyny Nadgoniłam trochę wasze wpisy ale już nie wiem co komu miałam pisać wiec chyba to skleroza Ją z mężem już zaczynamy działania i jestem dobrej myśli Synek chodzi do przedszkola już wolą siku ale wystąpił inny problem rano płacze nie chce zostać chce bym go nie zostawiala a po powrocie do domu mówi że było fajnie i jutro już nie będzie płakał a rano znów płacze hmm rozumiecie coś z tego ? bo ją nie bardzo no dobrze uciekam do pracy i na zakupy milego dnia.
niestety z synkiem nie wiem co poradzić, może nie lubi rozstań i dlatego płacze

Cytat:
20dc czyli znowu idziemy prawie równo

U mnie w mieście tylko 2 miejsca gdzie bada się nasienie - w jednym koszt 120 zł i czas oczekiwania na wyniki 7 dni, w drugim koszt 70zł, czas oczekiwania na wyniki 0,5h + omówienie wyników z andrologiem.

U mówiłam to drugie miejsce, akurat mieli termin wolny w ten dzień co mąż ma wolne.

Myślicie, ze jest duża różnica między tymi badaniami??
ja 3 dni za Tobą
powiem Ci, że różnica cenowa duża. ja bym podpytała co wchodzi w skład badania bo po co robić drugi raz? jak ja się orientowałam to w jednym miejscu 80 a drugim 175 ale to było podstawowe i rozszerzone więc bardziej opłacalne

malinOla1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 10:10   #2878
dorotape1987
Wtajemniczenie

meliska ja wiem ze to nie jest smieszne ale no niemoge dzieciol sadysta
koliberek maly ma jeszcze czas no ale jakby nie patrzyc to rodzisz w nastepnym miesiacu
Stary 2014-10-03, 10:12   #2879
Franka321
Zadomowienie

Koliberek ja juz chce zobaczyc twojego maluszka. Ale lepiej zeby jeszcze w ciepelku poplywal
Franka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 10:12   #2880
izasalamon
Wtajemniczenie

India - zapytać o zwiększenie dawki mogę, najwyżej powie, że nic to nie da. Sama niczego próbować nie będę. A co do laparoskopii - nie pytałam o szczegóły tego zabiegu. Lekarz powiedział tylko, że dzięki temu można ponakłuwać jajniki i usunąć jakieś otoczki pęcherzyków, które przeszkadzają, bo tworzą jakąś grubą błonę.
izasalamon jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości