|
|
#4561 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Maj -Czerwiec 2014
Cytat:
Może komuś pomoże lista jaką dostałam warzyw i owoców które można dawać od 4-6 miesiąca: Owoce: jabłko, banan, cytryna, kiwi, mandarynka, mango, melon, brzoskwinia, gruszka, nektarynka, grejfrut, śliwka, pomarańcza Warzywa: ziemniak, różnego rodzaju sałaty, bakłażan, kalafior, brokuł, kapusta pekińska, cukinia, seler, dynia, szpinak, burak, pomidor, kiełki, koper włoski, cykoria, marchew Dałam wczoraj Marcelkowi pomidora z ziemniakami to bardziej taka zupka wyszła, nie zjadł wszystkiego ale nie miał żadnej reakcji alergicznej. A od 6 miesiąca mięso, jajka. Czyli jeszcze miesiąc i będę musiała kupować jakieś drogie mięso eko, wcale mnie to nie cieszy
Edytowane przez Harakiri Czas edycji: 2014-10-02 o 13:33 |
|
|
|
|
#4562 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratulacje!
|
#4563 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry u nas noc srednia bo kupki wvzoraj nie bylo I meczyl sie w nocy na razie sa tylko pierdki..
Ab_cd dla Jasia brawa I najlepszego ![]() Dzisiaj jadl deserek jabluszko zagesczone kleikiem ryzowym ale mu smakowalo a piszczal po tym jak szalony W sobote mamy wesele... brat Tz sie chajta I jutro Tz rani bedzie do poniedzialku ;-) takze ciesze siw ogromnie ;-)
|
#4564 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wspolczuje problemow stanikowych, ja nosze z drutami caly czas, tylko na noc flaka i nic sie nie dzieje.. dzisiaj juz lepiej? Ptysiek to wydaje sie taki klocuszek,ale bez ubrania to wcale tak nie wyglada.. bodziaki w wiekszosci te pasujace na dlugosc sa za szerokie..
|
|
#4565 |
|
Zakorzenienie
|
Justiwi daje ta kasze na mm. Na wieczor. No Ola jutro 5miesiecy
|
#4566 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4567 |
|
Rozeznanie
|
Jak nie miałam dzieci to myslalm o różnicy 5 lat. A teraz to tak realnie 2,5 -3 lat. Szymek na 4 miesiące a ja już o tym myślę jak to będzie być znów w ciąży.
|
|
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
Z tą większą różnicą wieku też nie jest tak różowo. Taki 4-5 latek zdąży przyzwyczaić się do bycia jedynakiem, a tu nagle musi się rodzicami dzielić. Szybko łapie, że to wina młodszego rodzeństwa i się na nim mści. U mnie też to było, ale 2 latek ma mniej pomysłów na uprzykrzenie życia młodszej siostrze niż 5 latek.
A jeszcze trudniej chyba jak jest jeden maluch który chce na spacer wyjść po przedszkolu, na rowerku pojeździć, a ze starszym trzeba popołudniami nad lekcjami siedzieć. |
|
|
|
#4569 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W czasie ciąży jak mówił o drugim dziecku, to mówiłam "poczekaj jak się urodzi", myślałam, że po nieprzespanych nocach mu przejdzie, ale on po porodzie nakręcił się jeszcze bardziej Ja też chcę, ale jeszcze nie teraz...Byliśmy na spacerze, potem Franek asystował mi w kuchni w leżaczku jak gotowałam zupę pieczarkową Z milion lat takiej zupy nie jadła i była pyszna ![]() Kupiłam Franusiowi czarno-białe książeczki i jest nimi zafascynowany
|
|
#4570 |
|
Wtajemniczenie
|
beatusia
dziękuję, że pytasz, dziś już lepiej, choć temperatury nie mierzyłam, zaraz to zrobię profilaktycznie a po wypłacie pójdę kupić odpowiedni stanik(choć nie był to wydatek priorytetowy na ale cóż), bo boję się, że te "flaczki" zrobią mi z piersi flaki obwisłe
|
|
#4571 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj byliśmy na szczepieniu. Jestem mega dumna bo Szymon nie płakał na szczepieniu
Przy badaniu za to popłakiwał Wieczorem był wesoły i nie marudził. Oby jutro było tak samo. Ostatnie szczepienie było okropne. Szymek waży 7530g i ma 65 cm. Spokojnie można rozszerzać dietę. . . no to się wygadałam ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Ja zauważyłam, że po karmieniu piersią są inne, bardziej miękkie i . . . no nie powiem że obwisłe bo tak to nie . . . po prostu mają inny kształt. |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4572 |
|
Rozeznanie
|
No, dziwne bo też nie wyobrażam sobie dać pomarańczy tak malemu dziecku ale może belgijskie dzieci na nie dobrze reagują
![]() Justiwi tez sobie chciałam kupić jakiś porządny biustonosz ale tu są same duże rozmiary :/ jednak ważne żeby kupić dobry bo faktycznie flaczki będą. Byliśmy u lekarza i znowu Marcel ma zapalenie oskrzeli narazie inhalacje i jak nie pomogą j jak temperatura nie będzie mu rosła to antybiotyk. A ten pierwszy antybiotyk skończył brać 5 tygodni temu.Dzisiaj 5 miesiąc
|
|
|
|
#4573 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry.
Harakiri zdrowka dla Marcelka? Kto z nim jest w domku ty ? Czy niania? Biedne malenstwo. za 5 mc u nas jutro.Franek spal.dzis bardzo niespokojnie. No i od 7 juz na dobre nie spi. Oglada obrazki z projektora... Milego dnia.
|
#4574 |
|
Rozeznanie
|
Justyna w żłobku Marcelek został ale w innym pokoju go opiekunka trzyma. Musze właśnie jakaś nianie poszukać ze jak chory będzie to żeby w domu siedział. Tak to ja bym z nim została ale za tydzień żłobek zamknięty i nie pójdę do pracy to dziś musiałam :/
|
|
|
|
#4575 |
|
Rozeznanie
|
Biedny ten Twój Marcelek wciąż coś go łapie. Tak mi żal maluszków które chorują. Oby szybko przeszło. Trzymam kciuki.
|
|
|
|
#4576 |
|
Wtajemniczenie
|
dla wszystkich dzieci za nowe msc Mamusie ja tak z doskoku, od 1 pazdziernika zaczelam rozszerzac diete dziewczynkom, na razie podawalam po lyzeczce marchewki. Doradzcie co dalej? Nie wiem czy temat byl poruszany bo nie mam chwili zeby poszukac wiec licze na rady wasze
|
#4577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można dynię
|
|
|
|
|
#4578 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4579 |
|
Zakorzenienie
|
Harakiri - zdrówka dla biedaczka życzę. Niech już te choróbska sobie odpuszczą Marcelka....
![]() U nas nocka przespana Ania spała od 20 do 5 rano Chyba już się domaga większej porcji mleka.. Zawsze po wrąbaniu 200 ml mleczka płacze i chce chyba więcej.. Po niedzieli jej zwiększymy, bo jeszcze mi zacznie ulewać od większej ilości mleka na chrzcinach.. I tak się boję, że uleje w najmniej odpowiednim momencie (np przy polewaniu główki wodą ).Czekam z niecierpliwością na przesyłkę sukienki na chrzciny.. Chyba dziś tu umrę z niepewności ![]() A wiecie może jak uprać szydełkową czapeczkę i opaskę? Przyszły wczoraj pocztą i nie wiem czy wrzucać do pralki czy co? |
|
|
|
#4580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Harakiri zdrówka dla Marcelka bidulek, oby szybko wrócił do sił O matko wy tu po dwa posiłki a ja za jeden sie zabrać nie moge trzymam sie pół roku kp, tak mi wygodnie
|
|
#4581 |
|
Wtajemniczenie
|
Nadiak1 brawo za szczepienie i wymiary Szymka
![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Harakiri, no belgijskie dzieci chyba inny klimat maja:-D gratki za 5 miesiecy i strasznie wspolczuje kolejnej choroby:-( ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Myska0- ja bym prala w rekach ;-) ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Madziula, heh to niezle Papryk ma automatyzmy:-D u Nas troche lepiej (odpukac) z ulewaniem ostatnio Ja na razie powoooooli rozszerzam, przez caly pazdziernik wprowadze tylko marchewke,dynie,ziemniaka i jablko. W listopadzie pojdziemy dalej ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Bylismy na szczepieniu. To jest jakas masakra. Poszlismy do innej lekarki, a ta na wstepie: "ojej,az 3 uklucia..a wiedza Panstwo o alternatywnych programach szczepien?" juz mi cisnienie podniosla. Do Patryka powiedziala tylko: "i co?" i juz zaczal plakac.. i plakal az do powrotu do domu. Dzisiejsze szczepienie bylo chyba najgorsze ze wszystkich. Strasznie plakal, az byl caly mokry i bordowy prawie. Nie mowiac juz o tym,ze mi to az cieklo po plecach... W ogole ta lekarka niby taka dobra,bo neonatolog,ale dziwna jest. Pyta czy rozszerzam diete,mowie,ze od 3 dni podaje marchewke, a ona do mnie: "a jabluszko nie?" No a jeszcze lepiej na pytanie czy podawac juz dha, odpowiedziala,ze moge,ale czesc matek podaje od urodzenia, a czesc nie podaje w ogole,bo.... smierdzi ryba no argument jak nie wiem..Jedyna dobra wiadomosc, ze moje Pysiatko wazy 7200, wiec w 7 tygodni przybral kilogram ![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Paulka, ale mozna zaczynac od wiecej niz lyzeczki.. my zaczelismy od 4. I na razie tyle Pysiu chetnie zjada, wiecej nie chce. Ja zaczynam od marchewki, pozniej dynia, pozniej ziemniak i moze pasternak po nim, pozniej jablko, a pozniej bedziemy dwuskladnikowe i przymierzac sie do innych warzyw i owocow, mieska, rybki.
|
#4582 |
|
Wtajemniczenie
|
Harakiki zdrowka dla Marcelka
Paulka ja juz dawalam marchewke, brokuky kalafiora sprobowac I jabluszko z dynia I sama zrobilam tez juz jablko zageszczone kleikiem oczywoscie po troszke zjada z zupek jadl marchewkowa z ryzem kupiona w sloiczku nie wystepuja u niego zadne alergie nie pluje wogole troszke sie krzywi na poczatku a pozniej zjada I zjadlby wiecej hehe Tz przyjechal ciekawa bylam reakcji Adrianka na tate bo nie widzial go 3 tygodnie ale smial sie I piszczal I grzeczny przy tacie jak nie wiem ;-) takze Justiwi moj zareagowal pozytywnie. I jutro wesele zamieszanie jak to przed. Musze Malemu jeszcze kupic jakaa koszule fajna na poprawiny
|
#4583 |
|
Wtajemniczenie
|
Harakiri zdrowia dla Marcela biedaczek cos nie mog sie odczepic od niego te chorobska.
Dziewczyny mam takie glupie pytanie czy jablko przy rozszerzaniu diety djecie surowe czy nie? Wyslane za pomoca Tapatalk2 |
|
|
|
#4584 |
|
Zakorzenienie
|
ja podałam juz marchewke, ziemniaka i dynię. wszystko na razie z domowego ogródka, zblendowane. najmniej podszedł ziemniak, ale zmieszany z marchewka bardziej podszedł. teraz bede podawac te 3 warzywa jeszcze przynajmniej przez kilka dni, aby sie przyzwyczaił i wejde z jabłkiem. chyba że jeszcze jakies warzywo przyjdzie mi do głowy
a pietruszka to natka czy korzeń?
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
Beatusia a to wasza lekarka? Ja bym jednak zmieniła jakbym sie miała z taką męczyć całe dzieciństwo...
Karolyka nie wiem ale przy Olim zaczynałam od gotowanego ![]() Czemu codzień marnuje ze 2 godz na sprzątanie tego samego
|
#4586 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na razie dałam marchew, dynię i "warzywa z ogrodu", jabłko, banana, jabłko + marchew + sok z winogron i jabłko + brzoskwinia. Wydaje mi się że była lekka wysypka po brzoskwini więc na razie nic nowego nie daję i dziś lub jutro spróbuję jeszcze raz brzoskwinię żeby potwierdzić lub wykluczyć wysypkę. Wszystko ze słoików ale
na początek dla maluszka lepsze jabłko gotowane, bo jest miększe. madziuula mam to samo ze sprzątaniem. Zaczęłam rozumieć ludzi którzy nie ścierają blatu po każdym robieniu mleka
|
|
|
|
#4587 |
|
Rozeznanie
|
Dziękujemy za życzenia dla Marcelka
Zaczęłam dziś antybiotyk bo miał temp. powyżej 38 więc nie ma co czekać aż będzie gorzej. Paulka Marcel lubi wszystko chyba ale najchętniej do tej pory chyba jadł cukinie i pasternak.Karolkya ja surowe jabłko dawałam ale mały się krzywił strasznie i miał odruch wymiotny na nie więc dałam mu takie słoiczkowe z bananem ale nie wiem czy to surowe czy gotowane.Madziula ja dlatego już trochę odpuściłam ze sprzątaniem :P Edytowane przez Harakiri Czas edycji: 2014-10-03 o 14:04 |
|
|
|
#4588 |
|
Rozeznanie
|
czesc dziewczynki
ja dawałam malemu marchewke , ziemniaka, jabłok ze słoiczka ale mu nie przypasowało, a potem dawałam zupki z marchewki , ziemniaka i pietruszki troche i selera i wyszło uczulenie i niewiem na co ale obstawiam te dwa ostatnie i narazie nie daje nic zeby wysypka zeszła a w poniedziałek zaczne od samej marchewki . a mam takie pytanie jak ubieraccie dzieci na spacer na taka pochmurna wilgotna chłódna pogode i na ile wychodzicie na spacer ?
|
#4589 |
|
Zakorzenienie
|
Wiola u nas dzis 15 st i slonce wiec franek ma body i.kurteczk plus dresy i czapeczka. No i przykrywam kocykirm.
A jak jest wilgotno to wkladam taki kombinezon.a pod nim spodnie body i sweterek. Alr to jak jest ponizrj 15 st i wieje. Udalo nam sir zrobic frankowi zdjecir do paszportu mial mega powazna minr i rozglafal sir zacirkawiony. Nawet zapomnial o tym ze by glodny
|
#4590 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki kochana za rady, przez 3 dni dawalam marchewke a dzis lyzeczke groszku
![]() Wcinaly jak szalone. Powiem szczerze ze mialam przez 4 msc zlote dzieci, a w tym momencie to tragedia..... Nie mam do nich sily i cierpliwosci. Ani ja ani tz, usypiaja jedynie na rekach.... Placza z byle powodu, jestem przerazona ![]() Najgirsze jest to ze coraz bardziej mam chec zapalic z nerwow
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.

i paracetamol wieczorem

dziękuję, że pytasz, dziś już lepiej, choć temperatury nie mierzyłam, zaraz to zrobię profilaktycznie a po wypłacie pójdę kupić odpowiedni stanik(choć nie był to wydatek priorytetowy na ale cóż), bo boję się, że te "flaczki" zrobią mi z piersi flaki obwisłe 

za 5 mc u nas jutro.