![]() |
#1771 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Ja tak na szybko Stasio ma Zapalenie Oskrzeli :-( biedny kaszle i się dusi ehh
|
![]() ![]() |
![]() |
#1772 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1773 |
Zadomowienie
|
Lekarka tez się zdziwiła :-( badała go 22 września przed Szczepienie i niby było ok po czym dodała ze takie infekcje rozwijają się nawet 3tygodnie! Mam nadzieje ze nie będzie się nic działo więcej :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
#1774 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1775 |
Zakorzenienie
|
dużo zdrówka dla Stasia!
muszę Wam coś napisać, bo zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona wczoraj i dziś. miesiąc temu poszłam do jedynego sklepiku eko w moim miasteczku po Holle orkiszową. szefowa powiedziała mi, że mimo cenówek na pudełkach (17.50), jest promocja (13,90) i taka cena będzie już na stałe, żeby klientki kupowały u niej, a nie w internecie. ucieszyłam się strasznie. 2 tygodnie później poszłam po jaglaną, trafiłam na inną sprzedającą (jak się wczoraj okazało matkę szefowej). ona upierała się przy cenie z metki, ja jej tłumaczyłam, co szefowa mi mówiła. ona swoje, że nie może sama zadecydować, a nic jej nie przekazano. wzięłam tę kaszkę mimo tej wysokiej ceny. wczoraj tam poszłam kolejny raz, bo jaglana mi się skończyła. znów trafiłam na szefową, która przeprosiła mnie za zaistniałą sytuację, wyjaśniła, że zapomniała mamie przekazać i obiecała zwrócić mi różnicę w cenie, bo kaszki są po 13,90 jak obiecywała. nie mieli jednak tej, którą chciałam i na dziś mieli dowieźć z Gliwic. podjechałam tam po odebraniu Ewy z przedszkola i znów trafiłam na matkę. kaszki były zgodnie z obietnicą, cena też ta niższa, a pani matka przeprosiła mnie za swoje aroganckie zachowanie (sama tak to określiła). kiedy powiedziałam, ze ustaliłam z szefową, ze dostanę zwrot, bez problemu mi odjęła tę kwotę od ceny kaszki. są jeszcze ludzie, którzy wiedzą jak się zachować i dla których liczy się klient. na pewno tam wrócę. Side - widziałam jakąś kaszkę na noc z gruszką na opakowaniu. nie tego szukałaś czasem? |
![]() ![]() |
![]() |
#1776 | ||||||
Zakorzenienie
|
Mam sekundę to Was ponadrabiam
Cytat:
![]() Cytat:
Smoczki już dawno próbowałam i butelki - to nie o to chodzi. Cytat:
![]() Ten test Karego wyszedł ok więc już sama nie wiem ![]() ![]() Może to jakaś wirusówka, już sama nie wiem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() 2. Ja też. Nie pomyślałabym np. że będę taką kwoką, że będę tak się zamartwiać, wydzwaniać co chwilę jak nie ma mnie w domu, mieć wgl takie problemy z zostawieniem jej nawet na krótko (choć i tak robię to tylko kiedy muszę) itd... . Dziś np. koleżanka mnie zapraszała na jakiś koncert jutro. A ja do niej 'chyba żartujesz' ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Mykam bo padam na pyszczek
![]() |
#1777 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Może być od zwykłego kataru albo po prostu wirusa złapał. Weźmie leki i na pewno będzie ok.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1778 |
Zakorzenienie
|
Aha, myślę też nad zmianą pediatry (tej na NFZ). Mam wrażenie, że ostatnio chce nas 'oby szybciej' załatwić i że w ogóle ma do nas mało cierpliwości. Ostatnio też skomentowała jak Natalka płakała podczas jej badania. Mogłam się odszczeknąć, że najwyraźniej ma kiepskie podejście bo jakoś u tej pediatry u której byliśmy prywatnie nie płakała ale też ona badała zupełnie inaczej - spokojnie, delikatnie ale jednocześnie dokładnie, cały czas ją zagadywała itd. A najbardziej to mnie 'rozwaliła' tekstem, że może ona z pielęgniarką Natalkę nakarmią - tak jakbym ja nie próbowała!!!! Doszły mnie też ostatnio słuchy, że ona jest ok ale dopóki nic się nie dzieje. I chyba rzeczywiście coś w tym jest bo u nas też rozkłada ręce, to już ja mam więcej pomysłów jakie badanie zrobić itd. a to chyba nie ja powinnam jej podpowiadać co robić.
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2014-10-02 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#1779 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1780 |
Zadomowienie
|
Virginia - mnie się wydaje że Natalia dobrze przybiera na wadze. Przecież w tym wieku to już przyrost wagi nie jest tak duży jak wcześniej. Mój Gabryś wcześniej przybierał po 1-1,5 kg miesięcznie a po 6-tym miesiącu waga się zatrzymała, ostatnio w niecałe dwa tygodnie przybrał jedynie 100g i uważam że jest ok.
Wszędzie też piszą że na pół roku dziecko powinno podwoić masę urodzeniową, więc chyba tak jest? A przy okazji - próbowałaś jej dawać jedzenie w kawałkach do memlania? Może to jej podpasuje? Mnie ta cała ideologia BLW przekonuje...
#1781 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wagę rzeczywiście podwoiła choć ledwo ledwo i z lekkim opóźnieniem ale nie będę się szczegółów czepiać. BLW chyba u nas by nie wyszło bo Natala to taka księżniczka że nawet jak nie ma czegoś idealnie zmiksowanego to zaraz się krztusi/dławi. Dziś dostała zupkę z trochę większymi kawałkami ryżu i już był problem chociaż jej tłumaczyłam, że ona już nie taka dzidzia i że musi sama memłać ![]()
![]() |
#1782 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1783 |
Zakorzenienie
|
BeautifulLie- przede wszystkim dużo zdrówka dla Stasia!!!
Biedny maluszek... Jestem jednak, że taki chłop jak dąb będzie miał siłę na walkę z chorobą i szybko dojdzie do siebie ![]() Tynka- pytałaś czemu nie chcę wracać do poprzedniej pracy. Powody są dwa: a) moje biuro mieści się bardzo daleko, dodatkowo oprócz normalnych godzin pracy mam 30-minutową przerwę na lunch, więc nie byłoby mnie w domu od 6.30 do ok. 18.30. Milka chodzi spać ok. 19.00-19.30, więc rachunek ile czasu dziennie spędzałabym z córką jest prosty ![]() Musiałabym chyba wrócić na 3/4 etatu, bo przecież umarłabym z tęsknoty... b) serdecznie nienawidzę mojej pracy i przez prawie 3 lata spędzone tam nie skoczyłam z ósmego piętra tylko dlatego, że piętro pod nami był duży taras i tylko dupkę bym sobie obiła ![]() Virgo- bardzo dobrze, że troszczysz się o zdrowie Natalki i chcesz się upewnić czy wszystko jest ok. Nie znam Twojej córeczki, natomiast na zdjęciach zawsze jest taka pogodna i uśmiechnięta, że aż nie chce mi się wierzyć, że mogłoby jej coś dolegać. Jeśli nie jesteś zainteresowana ze współpracy z pediatrą, to też myślę, że warto pomyśleć o zmianie. Wiesz... To nie jest tak, że ja nie muszę wracać do pracy. Gdybyśmy nie planowali przenosić się na swoje, rzeczywiście byłabym w komfortowej sytuacji i mogłabym pójść na wychowawczy, bo faktem jest, że z pensji TŻ śmiało byśmy się utrzymali. Jednak w obecnej sytuacji moja pensja jest jednak dość ważnym elementem naszego budżetu. A skoro już muszę wrócić, to wolałabym jednak nie wracać do pracy, która kosztowała mnie naprawdę wiele nerw i stresu i gdzie inaczej już nie będzie, jeśli udałoby mi się znaleźć coś bardziej obiecującego. Tylko, że wiesz jak teraz jest... Ciekawej pracy nie znajduje się z dnia na dzień, więc zakładam, że może to za sobą pociągać rezygnację z części urlopu macierzyńskiego. Tyle rozumowo, bo serce oczywiście mówi inaczej ![]() Margo- podejście pań w sklepie bardzo pozytywne ![]() Dziękuję za kciuki, dziewczyny. Chociaż szczerze mówiąc... Może lepiej byłoby, gdyby nie oddzwonili i uniknęłabym dylematu ![]() Generalnie pierwszy etap poszedł mi chyba dobrze. Jeśli chodzi o sam etat to zakres obowiązków rewelacja, firma obiecująca, dojazd w porządku i kasa dużo lepsza niż w mojej obecnej firmie. Poza tym od tygodnia mam problem ze snem Emci. Zasypia bez problemu w swoim łóżeczku, ale w ciągu nocy często się wybudza, nawet co godzinę. Wystarczy jednak, że wezmę ją do naszego łóżka i śpi jak anioł. Nie chciałam jej przyzwyczajać do spania w naszym łóżku, ale nie wiem, czy nie zrobię się jednak bardzie... elastyczna ![]() Coś tu cicho od wczoraj. Halo, halo! Gdzie się podziałyście???
#1784 |
Zakorzenienie
|
Przemo wstał z katarem, a Ewa z kaszlem, małż dziś wyjeżdża na 3 dni w Tatry....
idę sobie w łeb strzelić... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1785 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja niestety wracam po pierwsze ze względów finansowych, choć jak byśmy pasa zacisnęli to też byłoby co jeść ![]() A może kolejny ząbek??? Smaritta- pierwszy dzień pracy mam 10 listopada- ![]() BeautifulLie- zdrówka dla Stasia, oby jak najszybciej było lepiej Emilka od przedwczoraj kręci się na brzuchu wokół własnej osi, póki co podąża w prawo- mało rzecz a jak cieszy. Rany- ja jutro poza domem od 7 do 17, szkolę się, mąż zostaje z małą, zapas mleka ma i rozpiskę co, gdzie, kiedy- zobaczymy zobaczymy ![]() ---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- Emilka dziś kończy 6 miesięcy- z tego powodu idziemy się zważyć, ale czuję, że będzie ok, bo ostatnio coś często odczuwa głodek ![]()
Emilka 3.04.2014 Edytowane przez TynkaG Czas edycji: 2014-10-03 o 07:27 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1786 |
Rozeznanie
|
Witam,
ja tak szybko po poradę. Rozpoczęliśmy dziś expo na gluten. Kupiłam kaszkę Holle owsianą i dodałam do mleka i gucio- smok się zapchał, mały się denerwował, przelałam do drugiej butli- to samo. Próbowałam podać łyżeczką ale chyba większość jak nie wszystko wyleciało po brodzie. Masakra. Jak tę kaszkę podawać? Rozrobiłam łyżeczkę na 100 ml wody tak jak w tym linku, który jest na pierwszej stronie było podane. Pomóżcie bo my nigdy tej ekspozycji na gluten nie zrobimy ![]() ![]()
![]() |
#1787 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Niezapomnijkaa ja daję gluten zawsze do obiadku. Czyli miksuje warzywa z mięskiem i dodaję płaską łyżeczkę kaszki.
#1788 |
Raczkowanie
|
Na początku robiłam tak jak ty, ale z butli Emilka nie chciala ani z łyżeczki bo taka sama "woda". Ja rozrabiałam więc łyżeczkę kaszki w ok 15- 20 ml mojego mleka, tak żeby ani za gęste ani za rzadkie a jak to zjadła to przystawiałam do piersi, żeby zapiła, liczyłam na to że wypija ok 100 ml mleka
![]()
#1789 |
Zadomowienie
|
Agunia dziekuje! :-*
Limonka dziekuje Tobie również :-* Ja też do pracy chyba noe wrócę jednak wszystko zależy od sytuacji finansowej bo teraz jest ciężko ale jakos daje radę wiec sie okaże. ![]() Margo życzę zdrowia dla dzieci!!!! :-* Tynka :-* :-* ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1790 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
o sinlacu moge długo bo moja starsza na nim była po ukonczeniu 15 ms , jak go robisz małej ? na mleku , wodzie ? gesty , czy do picia ? sinlac strasznie zapycha on z leksza słodkawy , wiem ze moja starsza duzo wody po nim piła ale tez ja sycił .. ja jej go robiłam jak mm ale z wodą , czasem dodawałam jej owoce i robiłam na gesto ... moze on natalke zapycha i ona potem nie bardzo chce jesc dobrze ze mi o nim przypomniałas kupie go julii i bede podawała z owocami bo ona zadnego deserku nie chce ![]() jedynie co udaje mi sie wcisnąc to biszkopt z nektarynka i brzoskwinia , ale to i tak trolek ze 4 łyczeczki zje
![]() |
#1791 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1792 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam znajomych chcesz zobacz sobie nawet na fb maja po 164/166 wzrostu ... maja dwie córeczki jedna ma 4 latka druga miała w lipcu roczek ... obbie drobniusie , moja Jula ma 7,500 a jej połtora roczna córeczka (w lipcu miała rok ) ma 9 kg i chyba tylko 5 cm rózicy wzrostowej ... jakbym tak obie postawiła koło siebie mało co widac róznice ... bo poprosu jest z tych drobniejszych ... tez mało przybierała tak jak u was , jedynie co sie okazało ze ma za mało zelaza i kazała jej buraka wprowadzic ... brzydkie kupki moga być od bakterii popros o wymaz z gardła i nosa moze to od tego a nie od alergii , no chyba ze juz robiliscie ... nie zawsze dzieciak bedzie przybierał po kg na miesac ... znam z autopsjii dzieciaki które rodzily sie duze do 3700 .. a po upływie 4 lat te niejadki i mało wagowe dogonily te wielkie ... ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1793 | ||||
Moderator
|
Cytat:
![]() ojoj ![]() Ja coraz częściej myślę o tym że coraz bliżej do rozstania z małym i serce mi pęka ![]() A kto maluchem się będzie zajmował pod Twoją nieobecność? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ale kiedyś chyba muszę? Co do BLW to niestety to nie na moje nerwy ![]() ![]() niezapomnijkaa09 - ja nigdy tak rzadkiej kaszki nie robiłam. Łyżeczkę glutenu zalewałam max 20 ml mleka z tego co pamiętam, a później już zaczęłam dodawać do kaszek bezglutenowych lub obiadków - tak żeby było gęsto ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1794 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teraz dodaję 2 łyżeczki do kaszki jaglanej, którą je na drugie śniadanie - czyli jaglanej wsypuję tyle żeby mi wyszła gęsta kaszka i 2 płaskie łyżeczki owsianej. Do tego owoce. tequiba - ortodoksyjne BLW też mnie nie przekonuje (czyli to o czym pisała Pola że wyławianie z zupy jej "elementów" i podawanie do rączki. Ale jak patrzę na fb na te dzieciaczki 10-miesięczne które jedzą same łyżeczką albo pięknie wcinają obiad rączkami to też bym tak chciała. Chociaż wiem że na pewno początki są trudne. No i szczerze mówiąc to też się trochę boję, narazie czekam aż będzie stabilnie siedział bo proste plecy to podstawa aby się dziecko nie krztusiło. Wczoraj mu dałam do polizania pasek ogórka kiszonego (wiem pewnie nie powinnam ![]() ![]() Jadę dzisiaj do ikei po "zestaw do blw" w postaci fartuszków ochronnych i krzesełka no i zobaczymy. Oczywiście papki też będzie dostawał nadal, a blw to z początku jest zabawą dla dziecka. Poczytałam fragmenty książki o blw i w sumie przekonują mnie przedstawione w niej argumenty, chyba zakupie ją całą.
![]() |
#1795 | |||||||
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() uff, piątek ![]() Antek chyba zasnął, jakoś cicho u niego. Za to ten cyborg Kalina nie chce spać. Śpi przed południem dosyć długo, koło 2h przeważnie, ale po południu jest problem żeby ją uśpić i w końcu łaskawie koło 17 przysypia na pół godzinki... Cytat:
![]() A safesippy kupowałam na amazonie ![]() Cytat:
Trzymam kciuki, żeby z ta pracą było... jak najlepiej dla Ciebie iTwojej rodziny. Może np Cię przyjmą, ale zaczynać będziesz za pół roku? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Po pierwsze, małe dzieci mają ten odruch krztuszenia dużo bliżej na języku niż dorośli i to kaszel "krztuszeniowy" pojawia się, jak jeszcze nic poważnego się nie dzieje. Po drugie, jak dzieciak jest przyzwyczajony do gładzuitkiej papki i nagle trafi na grudkę / mały kawałek, to może się zaskoczyć ![]() Cytat:
ja tez tak mam, że dość luźno podchodzę do takich rzeczy. Może po paru nocach z Wami jej przejdzie i wróci do siebie? Cytat:
I wrzucę Wam jeszcze Kalinkę w bumbo - do tej pory się oswajała, jutro zaczynamy z marchewką lub dynią, w przeddzień skończonych 6 mcy ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1796 |
Zadomowienie
|
pytanie mam odnośnie becikowego:
złożyłam dokumenty i w mopr gość mi dodał dochód z pit od pracodawcy oraz z pitu z zus-za l4 i wyszła mu inna kwota niż z zaświadczenia z urzędu skarbowego o dochodach ![]() ![]() W US powiedzieli, że nie powinno się tak dodawać dochodów z L4, bo to jakoś inaczej się liczy i dlatego różnica. Zgłupiałam. Może mi któraś z Was to wyjaśnić ![]() Teqiba Ty chyba w księgowości siedzisz ![]() ![]()
#1797 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jeśli rzeczywiście tak jest jak piszesz, że po nim się chce pić to nawet lepiej bo akurat teraz trzeba, żeby Natalka dużo piła (na jej zaparcia). i chyba aż tak jej nie zapycha bo normalnie po nim je, po ok.3godz. Nie wiem skąd taka nagonka na niego bo mi akurat wszyscy pediatrzy z jakimi nie rozmawiałam go polecali i mówili, że dobrze, że go daję. Zresztą przejrzyj sobie sama skład - ja tam nie mam mu nic do zarzucenia a nawet wydaje mi się, że niektóre składniki odżywcze ma lepsze niż mm. I co najważniejsze - Natalka go lubi i chętnie je ![]() Moja Natala też nie jest wielką fanką owoców. Ona chyba mięsna będzie. Cytat:
![]() Już się tak nie stresuję bardzo jej wagą - ważne, że przybiera i to równomiernie. Zresztą jak już pisałam w tym wieku dzieci przybierają mniej. Martwię się tymi kupkami ale mam nadzieję, że probiotyk pomoże. Zresztą jak pisała Limonka i chyba Pola i jak mówią mi wszyscy wokół Natalka wygląda na zdrową fajną dziewuszkę ![]() A kto robi ten wymaz z gardła i nosa? Pediatra, laryngolog? Margo zdrówka dla Twoich bąbli ![]() I oczywiście dla Stasia Beautifullie ![]()
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2014-10-03 o 19:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podaje oliwe z oliwek bo jest zdrowsza. Mieska nie dawalam a juz 2 mies daje obiadki... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1799 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mąż na pewno spisze się na medal, a Emilka będzie miała szansę nacieszyć się tatą! Cytat:
Może z tą owsianą można zrobić tak samo? ![]() Myślałam, że będę bardziej... nie wiem tak naprawdę jakie słowo byłoby tu odpowiednie. Niezależna...? Nie sądziłam, że będę aż tak przywiązana do Myszy. Że ciężko będzie mi ją zostawić z babcią czy nawet TŻ na dłużej niż godzinę. Że bycie matką będzie dla mnie zdecydowanie najważniejszą rolą, zostawiając inne- pracownika, córki, przyjaciółki- daleko w tyle. Nie zdawałam sobie po prostu sprawy, że od dziecka można się uzależnić ![]() Cytat:
![]() A tak poważnie stwierdziłam, że nie będę się martwić na zapas. Czasami życie samo podejmuje decyzje i oszczędza nam rozterek dotyczących wyborów ![]() Cytat:
A może rację ma Tynka i kolejny ząb jest już w blokach startowych? Z takim maluchem człowiek może tylko gdybać ![]() Cytat:
Powodzenia przy pierwszych próbach jedzenia! Dziewczyny, czy Wasze maluchy wciąż tak często mają czkawkę? U nas się zdarza praktycznie raz dziennie i nie wiem czy to normalne.
![]() |
#1800 |
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny - chyba Wasze dobre słowa pomogły, bo i katar i kaszel szybko zniknęły, a małż wyjeżdża dopiero jutro i trochę bliżej.
to tylko 2 dni, więc dam radę jak zawsze, tylko ten basen mnie stresuje odrobinę. stosujecie już pasty do zębów na pierwsze ząbki? jakie wybrałyście? zmieniałyście smoczki na 6-18m? konkretnie o Lovi mi chodzi. różnią się czymś od 3-6? są jeszcze większe? przymierzam się do zakupu na all kilku rzeczy u jednego sprzedawcy i zastanawiam się, co jeszcze do paczki dorzucić przy okazji ![]() Kalinka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.