|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
| Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy |
|
3 | 9,09% |
| Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe |
|
5 | 15,15% |
| Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują |
|
4 | 12,12% |
| Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy |
|
1 | 3,03% |
| Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 |
|
24 | 72,73% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014
|
|
|
|
#2372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Haha to niezle
|
|
|
|
|
#2373 |
|
Rozeznanie
|
Na allegro.pl
albo w sklepach dziecięcych - ja sukieneczkę kupowałam w Mieszku, albo u mni w mieście jest taki sklep z dewocjonaliami przy kościele i tam też mają ciuszki do chrztu, szatki, swiece i inne rzeczy...No ale taki normalny tzn. te 4 dni??? Ty rodziłaś sn czy CC, bo może to ma jakies znaczenie? - no nie wiem... Może organizmy są rożne, a może miałąs teraz okres a następny może pojawić się za kilka miesięcy - nie mam pojęcia... |
|
|
|
#2374 |
|
Zakorzenienie
|
A może i z 5 nawet, ale na pewno mniej intensywny... ale jednak ... może faktycznie następny przyjdzie np za kilka miesięcy...
|
|
|
|
#2375 |
|
Wtajemniczenie
|
Polly, ja dzisiaj latałam po mieście w poszukiwaniu kreacji na chrzciny dla mojej Hani, ale nic ciekawego nie znalazłam. Niby był wybór,ale nic mi nie przypadło do gustu, bo chciałam coś prostego, a nie takie falbany ogromne. Zdecydowałam się kupić na olx.pl używany komplecik, przy okazji zaoszczędziłam przynajmniej 100zł
Myślę, że warto poszukać w necie
|
#2376 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
My też mamy problem z zasypianiem. O ile w nocy i po kąpieli nie ma problemów, to w ciągu dnia jest mega ryk przy usypianiu w łóżeczku. W końcu poddaje się i usypia w bujaczku lub na rękach |
|||
|
|
|
#2377 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A ile tygodni po porodzie dostalas okres?
28.06 ![]() NASZ DZIUBEK 20.08.2014 15:10 |
||
|
|
|
#2378 |
|
Zakorzenienie
|
O tak, lidl ma pokopaną rozmiarówkę. Oststnio jak były ubranka to moja mama pojechała i kupiła trochę rzeczy. Ich body na 62 są większe niż niektóre na 74 z tych,które mam w domu. Gosia, co do czytania globalnego, to powiem tak...na pewno Adelce nie zaszkodzisz, więc nie ma przeciwwskazań, żeby w ten sposób ją stymulować, ale ja jestem zdania, że pora na to, to okres przedszkolny.
|
|
|
|
#2379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No o jestem ciekawa czy sama metoda faktycznie działa i ułatwia potem dzieciom w szkole?
|
|
#2380 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeszcze nie raz dostanie z grzechotki :-D
|
|
#2381 |
|
Raczkowanie
|
Moje dziecko chyba zostalo zauroczone. Od dwoch dni wstaje co 3 godziny w nocy albo co 2 na zarcie i pol nocy skrzeczy. Wezme na rece spi.... a praktycznie od poczatku spal ciagiem po 5 7 godzin.
|
#2382 |
|
Zadomowienie
|
W końcu udało mi się uchwycić uśmiech
![]() Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#2383 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
he he, ale słodziak ![]() ostatnio mówię do męża idę do sklepu(minuta drogi) za 10 minut bede dam ci małego do łóżka bo troche skrzeczy w łóżeczku on ledwo zywy mówi ok, ale twardo spi jak kładę małego ja zakładam buty i słysze jak mały gada tak głośno z enie jeden zmarły by powstał z grobu a mój tżet śpi twardo, ja wracam ze sklepu to maz mi opowiada, że tak mały gadał że nie wiedział o co chodzi, otwiera oczy patrzy a mały, patrzy sie na niego wymachuje rękoma i cieszy sie do ojca tak samo jak mąż mówi coś do mnie z kuchni czy z innego pomieszczenia, mały błądzi wzrokiem..i ma minę jak by pomyślał:"gdzie sie podział ten tata, przeciez słysze jego głos" to jest takie pocieszne że on już nas poznaje i reaguje na nasze głosy ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2384 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy wszystkie tak mają, no ale teraz napewno ;-)
---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
|
|
#2385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2386 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A my z Tż'tem tacy średniej budowy. ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2387 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia, bo litera podobnie jak cyfra to najwyższy stopień abstrakcji, nam ciężko to pojąć, ale dziecko musi najpierw poznać konkret, ja jeszcze w zerówce nie uczę, że 3+4=7 tylko biorę siedem klocków i rozkładam je na różne zbiory, bo bez tego dzieciaki nie zrozumieją, że siedem kasztanów to 7, ono będzie tylko abstrakcyjnym znakiem. Podobnie z literą. Dla nas jest oczywiste, ze każdy ten wygibas coś oznacza, dla dziecka już nie. Oczywiście wprowadza się czytanie globalne w przedszkolu np podpisując sprzęty i meble, ale nie ominie się poznawania liter starym sposobem, kiedy dziecko do tego dojrzeje. Dlatego uważam, że jeśli masz czas i ochotę robić to z Adelką to możesz, ale nie umiem ci powiedzieć, czy rzeczywiście w takim wieku ma to sens. Ja póki co skupiam się na rozwoju zmysłowym i to pobudzam, a litery to dla mnie melodia przyszłości.
|
|
|
|
#2388 |
|
Zakorzenienie
|
A ile miał jak się urodził ?
|
|
|
|
#2389 | |
|
Zakorzenienie
|
Kur.. moja babcia już nawet nie pyta, czy mała śpi, nie śpi, czy ma do niej iść. Po prostu jak ja wychodzę z pokoju to ona do niego leci.
Ocipieję zaraz, a końca remontu nie widać. Ostatnio nawet jak byłam na spacerze z małą, mama wróciła z pracy, a babcia na drodze wygląda, gdzie ja jestem. To aż jej mama mówiła, że może być spokojna że nie wyrzucę dziecka w lesie. Ostatnio nawet mówiła do mnie mama żebym pamiętała, żeby ją oddać do domu starców... ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
|
|
#2390 |
|
Zadomowienie
|
Jak się urodził miał 3800g i 57 cm, teraz nam leci 8 tydzień. Jak te ciuszki 68 piszą, że są na 3-6 miesięcy to w głowę zachodzę jak to możliwe.
|
|
|
|
#2391 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny położna dała zielone światło żeby zacząć już prac w zwykłym proszku
Jaki płyn do płukania najlepiej stosować ? Jaki wy stosujecie? |
|
|
|
#2392 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mój też juz waży ok 6 kg ale w 62 sie mieści a rękawki w większosci 62 są za długie a długościowo jest ok |
|
|
|
|
#2393 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2394 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie dolaczam do prosby Gosi. Napiszcie co robicie z dziecmi zeby sielepiej rozwijaly? Pytane szczegolnie skierowane do dziewczyn ktore sie w tym temacie czuja silne
ja tez niby cos probuje doczytac ale mysle ze to za malo. Chetnie sie dowiem co wy robicie.co mozna zaproponowac takiej maliznie i prz okazji pomoc jej sie rozainac? Ja jeszcze dodam cos od siebie. Chodz o spanie w nocy. U mnie otulanie w rozek, ciasno, dalo efekty ale uwaga nie byly one juz w pierwsza noc. Druga sprawa zauwazylam ze Iga spi dluzej jak ja pokarmie tak z trzy razy w ciagu 2h tuz przed snem. Robie np tak, o 20 ja karmie, potem sie bawimy, karmie o 21 i jeszcze cos robimy np rzeczy higieniczne, na koniec zmeiam pieluche, zostawiam w samym body, owijam w kocyk i karmie ok 21.30 po czym odkladam do lozeczka i spi ostatnie dwie noce pobudka byla dopiero o 5 pisze to po to, ze moze ktorejs pomoze w usypianiu...wiem ze kazde dziecko jest inne ale mozna sprobowac czyjejs metody. Jak macie jakies wieczorne czary dzieki korym wasze dzieci spia to sie podzielcie. Czasem najglupszy szczgol robi robote
|
|
|
|
#2395 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- Cytat:
Co do owijania w kocyk to nam też pomogło, tyle że mały musi mieć rączki wyjęte. Płakał jak go całego owinelam. Lepiej śpi, wcześniej często podnosił nóżki do góry, machal nimi i wydawał dziwne dźwięki i czasem go to wzbudzało.
|
|
#2396 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Potwierdzam teorię o jedzeniu, Tymek też jest przed spaniem karmiony az po uszy. ![]() My wieczorem czytamy ksiazke, jednostajny monotonny glos przez 15-20 minut bardzo ladnie mlodego wycisza. ![]() Sory za polskie znaki, pisze jedna reka.
|
||
|
|
|
#2397 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jeszcze poproszę o patenty na spanie w dzień. Adela ziewa, jęczy, zamyka oczy na dwie minuty u znowu się budzi, a marudzi tak że widać że jest zmęczona, tylko nie może dobrze usnąć. Oczywiście czasem się udaje, ale nie mam jednej uniwersalnej metody, żeby zawsze działała, w związku z tym nie mam też stałego sposobu usypiania i to też jej może przeszkadzać...
Wieczorem po kąpieli się karmimy, lulamy, śpiewam jej, czasem na chwilę przysypia, po 30 minutach do godziny dojada jeszcze i zwykle idzie spać.
|
#2398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spadam
|
|
|
|
|
#2399 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaczarowana - przykro mi że niewiele da się zrobić z tymi rozstępami. Ale jakby nie patrzec rozstępy to blizny, a na to sposobu nie ma. Wczoraj mielismy wizyte u pediatry. Martynka waży prawie 5,5 kg, wzrostu ma 63cm. W ndz skończyła 6 tyg. Ubranka nosimy 62/68 ale 62 powoli robią sie za małe. Szczepiliśmy wczoraj 6w1, rotawirusy i pneumokoki (łącznie zaplaciłam 1030zł). Pielęgniarka do mnie z pretensjami że nakarmiłam małą przed wizytą i nie miała odruchu połykania i trzeba było sie nameczyc przy podawaniu szczepionki na rotawirusa (doustna). Wieczorem był straszny płacz prawie godzinny. Masakra jakas była Zaliczyłam też wczoraj ginekologa. Wszystko ok. Kazał mi tylko cwiczyc mięsnie Kegla, mimo iz nie popuszczam teraz w ogóle moczu to powiedział że za pare lat może pojawic się taki problem ![]() ButterBear - jak tam Twoja Hania z kolkami? Nadal ja męczą? Edytowane przez mysia111 Czas edycji: 2014-10-07 o 11:14 |
|
|
|
|
#2400 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Tak patrzę na Tobiego jak leży w gondoli i nie ma szans żeby w grudniu się do niej zmieścił w kombinezonie.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.

Myślę, że warto poszukać w necie 

28.06